НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:34

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Цветлин Йовчев: Имаме резултати, които са обективни, видими и оценими по мерките за преодоляване на кризата с бежанците

Цветлин Йовчев: Имаме резултати, които са обективни, видими и оценими по мерките за преодоляване на кризата с бежанците

16 Април 2014 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Имаме по-стабилни процеси и по-стабилно управляване на кризата с бежанския поток, това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Еврокомисар Сесислия Малстьом отчете, че имаме съществен напредък напредък, докладът на Върховния комисариат по бежанците, който отчете също такъв напредък. Не на последно място на доклада на Агенцията за търсене и предоставяне на убежище, с която реализираме съвместен план. Считам, че България успя в изключително тежък момент да гарантира сигурността на своите граждани и да овладее много сериозна криза, която посрещнахме от средата на миналата година”, допълни Йовчев.
На въпрос, какви са кратките срокове за изграждане на оградата с турската страна, каква е финансовата стойност и колко пари са поискали за новия план, Йовчев посочи: „Не мога да кажа каква е стойността, тъй като текат процеси в резултат на препоръките на инспектората към МС. Сроковете зависят до известна степен от метеорологичната обстановка. Ако имаме добро време, бихме могли в рамките на може би до месец, да имаме успешно завършване на това съоръжение. В противен случай, този срок може да се удължи. Не бих се ангажирал с конкретни срокове. Това е много важно за нас, тъй като 700 души, които са на границата, ще бъдат върнати обратно. Към момента, имаме 1500 души, които са допълнително изпратени на границата с Турция, това е над 10% от целия състав на охранителната полиция. По отношение на дейностите – не сме се отказали от нито една от дейностите. Преосмислихме доста от тях и видяхме, че има вътрешни резерви. Много от дейностите могат да бъдат реализирани за сметка на преструктуриране на съответните министерства и ведомства. За някои от тях може няма да бъдат необходими толкова средства към момента. Те ще бъдат отпускани след като има оценка на реално извършените дейности колко струват, т.е. предварително няма да има отпускане на средства на съответните ведомства, което ще позволи по-ефективно да разпределим ресурса. Намаляването на ресурса, който ще отдели държавата за тези мерки по никакъв начин не е за сметка на някоя от мерките или за намаляване на способностите да се справим с тази криза”, каза още министър Цветлин Йовчев.
Цветелина ЦЕКОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Изграждането на съоръжението на границата с Турция е приоритет

Цветлин Йовчев: Изграждането на съоръжението на границата с Турция е приоритет

16 Април 2014 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на съоръжението на границата с Турция е приоритет, каза вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседание в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На редовното заседание на Министерски съвет беше обсъден и приет доклад за проект за план за изпълнение на допълнителни мерки за повишаване на готовността при реагиране при очакван засилен миграционен натиск по границата на Р България. По този план, имаше предвидени 33 мерки, 129 дейности. От стария план, отпадна необходимостта от 4 дейности – назначаване на служители към Главна дирекция „Гранична полиция”, изграждане на нов център в с. Телиш, преминаване на Държавна агенция за бежанците на режим 24 часа 7 дни в седмицата, назначаване на служителите на граждански договор в центровете на Държавна агенция за бежанците и провеждане на извънредни заседания на МС”, за предишният план обясни Йовчев.
„В процес на изпъленение са други 10 дейности, които се забавиха. Считам, че в кратки срокове да ги завършим. На първо място, това е изграждането на съоръжението на границата с Турция. Министър Найденов ни запозна, че се работи усилено, с много бързи темпове и се надявам в кратки срокове да се справим с тази задача. Също така, в процес на изпълнение е подписването на междуправителствено споразумение между България и Турция, както и изграждане на тристранен център. Те са забавени предвид това, че имаше определени политически процеси в Турция, които доведоха до невъзможност в предвидените срокове за извършването. Също така създаване на междуведомствена група за обмяна на опит, изграждане на центрове за настаняване от затворен тип. Това нещо е свързано с въвеждането и с промените на закона за бежанците, които ще подмогнат да преминем към различна организация”, обясни Йовчев.
„Неизпълнени са две дейности – въвеждане в експлоатация на нов център и изграждане на тристранен център между България, Турция и Гърция”, посочи Йовчев.
В новия план има две основни цели, свързани с ограничаване на миграционния натиск по нашата граница, и с продължаване на политиките за осигуряване на условията в местата за настаняване с гарантиране на сигурността на българските граждани, както и настанените в тези центрове. Има предвидени 11 инициативи, 65 дейности. Всички те са ясно разписани, както и механизмите и начините на финансиране”, каза още министър Цветлин Йовчев.
Цветелина ЦЕКОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предприети са мерки за подобряване на условията в приемателните центрове за бежанци

Предприети са мерки за подобряване на условията в приемателните центрове за бежанци

16 Април 2014 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 105 хил. лв. по бюджета на МВР за 2014 г., съобщиха от правителствената информационна служба. Това ще позволи увеличаване на персонала на Държавна агенция за бежанците с 10 служители, които да извършват дейности по изхранването на бежанците в приемателните центрове на територията на страната – в кварталите „Враждебна” и „Военна рампа” в София, в Харманли, в селата Пъстрогор, Ковачевци и Баня. С друго постановление по бюджета на МВР беше осигурен допълнителен трансфер в размер на 5 305 072 лв. за изпълнение на годишните програми за 2012 г. и 2013 г. на Европейския бежански фонд (ЕБФ). Националното съфинансиране за дейностите по програмите е 3 123 964 млн. лв. и е предвидено в централния бюджет. Останалите ще бъдат възстановени по централния бюджет от полученото външно финансиране от ЕБФ, каквато е предвидената процедура по Закона за публичните финанси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Григоров, БЧК: Ситуацията с бежанците у нас е под контрол и условията в бежанските центрове се подобряват

Христо Григоров, БЧК: Ситуацията с бежанците у нас е под контрол и условията в бежанските центрове се подобряват

4 Април 2014 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Ситуацията с бежанците у нас е под контрол и условията в бежанските центрове се подобряват. Това заяви в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на БЧК Христо Григоров. По думите му, първоначално държавата ни не е била подготвена за огромния наплив от бежанци, но постепенно институциите са започнали да работят активно за решаването на проблема. Григоров изтъкна, че БЧК е оказал реална помощ на бежанците в страната и тази помощ е мащабна. Той допълни, че на бежанците се осигурява не само храна, но се оказва и психологическа помощ. Всяка седмица доброволци на БЧК са с децата на бежанците, помагат им да си уредят документите, има също доброволци преводачи, които им помагат с преводаческа дейност, уточни Григоров. Той допълни, че се осигурява и медицинска помощ като се изпращат лекари в бежанските центрове. Христо Григоров каза още, че опитът с бежанската криза от последните месеци е бил полезен и при евентуална нова вълна всички ще реагират по-адекватно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Голяма част от бежанците ще останат тук

Цветлин Йовчев: Голяма част от бежанците ще останат тук

28 Март 2014 | 21:29 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да сме наясно, че голяма част от бежанците ще останат тук. Профилът им е такъв, че са ниско образовани, не могат да намерят професионална реализация. Това каза в интервю за предаването "Панорама" на БНТ Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи.
Шенген в никакъв случай не е затворена врата, България отговаря на всички изисквания. Поставянето на политически аргументи за членството на България не е добър подход, това е опасен прецедент, каза Цветлин Йовчев.
По думите му, кризата в Близкия Изток ще бъде продължителна, ще останат райони с напрежение. Ние трябва да сме готови, че няма да приключи за година или две, каза Цветлин Йовчев. Сирийските бежанци никога не са имали за цел България, много от тях преследват свои мечти, които няма да се окажат действителност. Техният поглед е към Западна Европа. За други, целта е достъпът до социалните система. Бежанците обаче трябва да останат в станата с първата им регистрация, обясни той. Като първи мерки за интеграцията, които ще започнат да сработват тази година, Йовчев посочи комуникацията - трябва да учат език. На второ място е децентрализацията - не трябва да допускаме концентрацията на тези хора на едно място. Интеграцията ще бъде затруднена. На трето място са индивидуалните способности.
Има два риска от кризата в Украйна, и двата са икономически. Първият - нарушаване на нормалните газови доставки, което ще рефлектира цялостно върху икономиката и обществени процеси. Вторият - икономически рискове, свързани с икономически загуби, които може да претърпи българската икономика, каза Цветлин Йовчев.
Категоричен съм в едно – България е член на НАТО и ЕС и като лоялен член, ще изпълни своите ангажименти, но трябва да споделим открито пред нашите партньори какви са рисковете за страната. „Нашата позиция е проевропейска и тя ще остане такава. Няма за какво да се оправдаваме. Трябва да имаме повече самочувствие, когато представяме проблемите и исканията си в ЕС и мисля, че сега го правим”, добави още министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бежанци, настанени в центъра в Харманли, протестираха при визитата на Сесилия Малмстрьом и Цветлин Йовчев

Бежанци, настанени в центъра в Харманли, протестираха при визитата на Сесилия Малмстрьом и Цветлин Йовчев

25 Март 2014 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Харманли. Бежанците от Харманли използваха посещението на еврокомисаря Сесилия Малмстрьом, за да протестират. Те блокираха изхода на лагера и поставиха своите искания пред Малмстрьом и вътрешния министър Цветлин Йовчев, предаде БНР. В лагера пребивават над 1300 души, които настояват за бърза процедура, и възможност да отпътуват в други европейски държави. За интегрирането на бежанците, ще бъдат отпуснати от ЕС 15 милиона евро, като досега са усвоени половината от тези пари.
Бежанците от Харманли поискаха от Сесилия Малмстрьом ускорена процедура за статут и възможност веднага да отпътуват за други държави.
Еврокомисарят Сесилия Малмстрьом обясни: За съжаление обаче, съгласно европейското законодателство, това не е възможно, тъй като България е първата страна на прием на исканията за статут. ЕС вече е предоставил 15 милиона евро за подкрепа на дейностите, свързани с бежанците могат да се предоставят още финансови средства, но след като бъде изготвена структура и бъде разработена стратегията за интеграция.
Сесилия Малмстрьом се запозна с искането на жителите на Харманли този център да стане от затворен тип. Изискванията на ЕС не налага хората, които търсят закрила да бъдат ограничени в свободата си на придвижване, подчерта Малмстрьом.
Еврокомисарят Малмстрьом даде добра оценка на работата в центъра по интеграцията на бежанците, както и на подобрените битови условия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Цветлин Йовчев придружи еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в центъра за бежанци в Харманли

Вицепремиерът Цветлин Йовчев придружи еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в центъра за бежанци в Харманли

25 Март 2014 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Харманли. Вицепремиерът Цветлин Йовчев придружи еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом по време на посещението й в центъра на Държавната агенция за бежанците в Харманли, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Европейският комисар изрази задоволство от видяното в приемателния център и сподели, че е свършена голяма по обем работа за подобряване на материалното състояние на бежанците и за ускоряване на процедурите по получаване на статут. Според Сесилия Малмстрьом, отпуснатите до момента 15 млн. евро са използвани за подкрепа на дейностите по обучение на чужденците, за подготовка на специалисти и за материално осигуряване. Еврокомисарят заяви, че останалата част от финансовата помощ ще бъде отпусната след предоставяне на изготвяната от МВР и правителството стратегия за интеграция на чужденците. Според Малмстрьом, тези центрове трябва да останат от отворен тип, тъй като не бива да се нарушават основни актове на Европейския съюз.
„Полагаме извънредни усилия, за да осигурим на тези хора нормални условия на живот и това вече се оценява от всички”, заяви вътрешният министър. В подкрепа на думите на еврокомисаря той допълни, че приоритет при издаването на статут ще имат определени групи лица с доказана нужда от закрила, а тези, които нямат основание за това, ще бъдат извеждани извън страната.
В заключение министър Йовчев изрази благодарността си към усилията на Европейската комисия и личният ангажимент на госпожа Малмстрьом, които помогнаха на България в труден момент да преодолее пика на кризата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Орешарски: Условията в бежанските центрове не са прекрасни, но са значително по-добри от стартовата позиция

Пламен Орешарски: Условията в бежанските центрове не са прекрасни, но са значително по-добри от стартовата позиция

24 Март 2014 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Условията в бежанските центрове не са прекрасни, но са значително по-добри от стартовата позиция. Това каза в Министерски съвет министър-председателят Пламен Орешарски, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В последните месеци, когато обсъждахме актуалните въпроси за бежанците и бежанската вълна с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев сме говорили за препоръките, които ЕК и европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом отправяха към нашата страна. По време на срещата ми със Сесилия Малмстрьом обсъдихме началото на бежанската ситуация в България, започнахме с усилията от миналата година за овладяване на бежанската вълна, трудностите в началото: лошите условия в бежанските центровете, затруднения, отсъстващите в началото капацитет а Агенцията за бежанците до днес, когато условията в бежанските центрове не са прерасни, но са значително по-добри от стартовата позиция, каза Орешарски. По думите му, осъществените подобрения по отношение на бежанците са по-бързото предоставяне на бежанския статут. В момента имаме проблем с интеграционната стратегия, върху която се работи. Надявам се, в следващите седмици да имаме готова такава стратегия, и ще сме доволни, ако Европейската комисия ни подпомогне в нейното оформяне, от която да извадим план за действие и по този начин да е в помощ и за бежанците, и за обществото ни, каза още Пламен Орешарски.
Изразих увереност, че ще можем да разчитаме на подкрепа на комисията и лично на комисар Малмстрьом и в следващите периоди. Ние като страна не бяхме достатъчно подготвени за бежанската вълна, но вече сме по-напред, и имаме още много работа да свършим, за да отговорим на очакванията на бежанците и на българските граждани, каза още Пламен Орешарски.
Инна ПОГЛУБКО
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сесилия Малмстрьом: Важно е да се разполага с механизми за действие при извънредни ситуации, когато има кандидати за убежище

Сесилия Малмстрьом: Важно е да се разполага с механизми за действие при извънредни ситуации, когато има кандидати за убежище

24 Март 2014 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Важно е да се разполага с механизми за действие при извънредни ситуации, когато има кандидати за убежище, особено от Сирия. Това каза на конференция на тема "Общата европейска система за убежище: предизвикателства и перспективи" европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „С новата директива, се подобрява достъпът до правосъдната система. Трябва да се гарантира, че справедливо ще се разгледа всеки иск. Предполага се добро сътрудничество на съдиите от целия ЕС. Те трябва да са добре обучени по тази материя. Преди да постигнем споразумението, миналото лято преживяхме конкретна проверка, чрез тежката криза в Сирия. България бе засегната, но също Гърция, Малта. Важно е да се разполага с механизми за действие при извънредни ситуации, когато има кандидати за убежище, особено от Сирия. До този момент сме заделили 20 млн. евро, а също и заради трагедията от Лампедуза. Така ще укрепим ситуацията в България. През последните месеци сте изправени пред ситуация, да посрещнете много външни лица”, каза Малмстрьом.
„Сега въвеждаме ново законодателство. Правото на убежище е едно от най-важните неща. Липсата на яснота доведе до това, че съдилищата трябваше да разчитат на тълкования, основани на общите правила. През 2008 година се заехме с преработване на актовете. Държавите членки не бяха особено ентусиазирани. Други като България бяха нови и с колебание пристъпиха към това начинание. Ще намалим значително възможностите за задържане на кандидатите за убежище. Истинската работа започва сега, с прилагането на законодателството. Трябва да сме сигурни, че новите норми работят навсякъде в държавите-членки на ЕС”, обясни европейският комисар за вътрешните работи.
„Знаем, че има събития, които се случват на границата, и става без свидетели. Това е особено предизвикателство за нас да потърсим отговорност. Достъп до процедурите, право на обжалване, право да се остане на територията. Държавите членки са длъжни да се съобразяват с новите принципи. Комисията ще се опита да подпомага чрез финансиране, обучение и практически инициативи.
Предвидили сме учебна програма по въпросите на убежището, за да се обучат служителите да прилагат новите стандарти. Те ще разполагат с информация за състоянието в отделните страни. Има трудности в ЕС с аргументите за солидарност и отговорност. Има едно неразбиране за ролята на Дъблин”, каза още Малмстрьом.
На форума пристигна вицепремиерът Зинаида Златанова.
Веселина СТАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят по правосъдие и вътрешни работи Сесилия Малмстрьом се среща с председателя на НДСВ д-р Антония Първанова

Еврокомисарят по правосъдие и вътрешни работи Сесилия Малмстрьом се среща с председателя на НДСВ д-р Антония Първанова

24 Март 2014 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. Еврокомисарят по правосъдие и вътрешни работи Сесилия Малмстрьом се среща с председателя на НДСВ и евродепутат д-р Антония Първанова, съобщиха от пресцентъра на НДСВ.
Срещата ще е в столичния хотел „София Балкан” (Шератон), където представители на НДСВ участват в кръгла маса за проблемите в енергетиката и зелената икономика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сесилия Малмстрьом: Приветствам новите стъпки, които България прие, за да се справи със ситуацията с бежанците

Сесилия Малмстрьом: Приветствам новите стъпки, които България прие, за да се справи със ситуацията с бежанците

24 Март 2014 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Приветствам новите стъпки, които България прие, за да се справи със ситуацията във връзка с бежанците. Това каза на конференция на тема "Общата европейска система за убежище: предизвикателства и перспективи" европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьон, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Стремим се да подпомагаме България чрез финансиране и изпращане на колеги. Длъжни сме да оказваме закрила на тези, които имат право на нея. Трудно е обаче законно да се достигне до европейска граница, затова много хора предприемат опасно пътуване”, каза еврокописарят.
„Трагедията от Лампедуза брутално ни напомни за това. Заехме се с размисъл за това, което ни очаква в бъдеще. Миналата седмица комисията публикува новото си съобщение за тази система. Една от идеите ни е – да се премине през съвместна процедура в молбата за убежище. Няколко държави-членки ще работят заедно. Новата агенция е да подпомага държавите членки за одита по решенията, които са произнесени по молби. Длъжни сме да проявим солидарност към съседните ни държави. Призовавам останалите държави членки да помислят за механизми, да окажат подкрепа за подпомагане на бежанците и за тяхното установяване”, обясни Малмстрьом.
„Длъжни сме да подпомогнем държавите членки, но и другите държави. Основният акцент си остава прилагането на новото законодателство – трябва да сме сигурни, че то работи. В центъра стоите вие, хората от практиката. Останалото предизвикателство за нас е да установим това, което желаем да постигнем през следващите години”, каза още евркомисарят.
Веселина СТАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жители на Харманли протестираха срещу настаняването на бежанци в града

Жители на Харманли протестираха срещу настаняването на бежанци в града

22 Март 2014 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Харманли. Жители на Харманли протестираха срещу настаняването на бежанци в града, предаде БНР. Гражданите са притеснени от свободното движение на чужденците от лагера, които са 1300 души. Подписка с искането бежанският център да се превърне в затворен тип е изпратена до различни държавни институции.
Няма увеличение на регистрираните престъпления в Харманли, особено извършени от бежанци, категоричен е директорът на Окръжната дирекция на МВР в Хасково Ангел Цанков. „В града има повишено полицейско присъствие, изразяващо се в това, че патрулни полицаи от други градове са командировани да работят в Харманли, както да осигуряват сигурността на бежанците в центъра, така да осигуряват сигурността на гражданите в района на централната градска част и други места, на които има увеличено присъствие на бежанци”, подчерта Ангел Цанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Охраната в района на бежанския лагер в Харманли е напълно достатъчна в момента

Цветлин Йовчев: Охраната в района на бежанския лагер в Харманли е напълно достатъчна в момента

5 Март 2014 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Охраната в района на бежанския лагер в Харманли е напълно достатъчна в момента. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на въпрос за сигурността в района на лагера в град Харманли, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Лагерът в Харманли е от открит тип. Надявам се, че промените, които предложихме в Закона за бежанците, ще бъдат приети и тогава ще можем да имаме лагери от затворен тип”, заяви Йовчев.
„В Харманли капацитетът от 1800 души не е запълнен. Мисля, че има около 1200 души. Охраната е напълно достатъчна в момента. МВР е предприело мерки за охраняване на сигурността. Усилено е полицейското присъствие над три пъти. Взимат се специални мерки за осигуряване на сигурността. Няма регистрирани престъпления от бежанци в Харманли”, поясни министърът. „От началото на годината имаме регистрирани само 260 души, нелегално преминали границата. Взимат се всички необходими мерки, следим внимателно ситуацията в бежанските лагери”, добави той.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Робърт Висер: България е сред трите страни-членки на ЕС, поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия

Робърт Висер: България е сред трите страни-членки на ЕС, поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия

3 Март 2014 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. България е сред трите страни-членки на ЕС, поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия. Това заяви изпълнителният директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ) Робърт Висер, Германия, Швеция и България са държавите-членки, поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия, заяви Робърт Висер, изпълнителен директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ). Той представи ситуацията със сирийските граждани, търсещи закрила в страните от ЕС в рамките на дискусията по миграционния натиск на провеждащия се в Брюксел Съвет „Правосъдие и вътрешни работи”, в който участва министър Цветлин Йовчев. Представена бе статистика за значителното нарастване на броя на търсещи закрила в България през есента на 2013 г., като ситуацията бе наречена драматична.
По думите на Робърт Висер, никоя държава-членка не би била в състояние да се справи успешно с толкова рязък скок на търсещите закрила. Посочени бяха първоначалните трудности при регистрацията, приема и настаняване на лицата. Отбелязано бе, че след четири месеца съвместна работа между българските власти и ЕСПОУ, значително са подобрени капацитетът за прием и административните процедури. Съвсем различна е и картината по отношение местата за настаняване – условията в центровете са съвсем прилични. Отбелязано бе, че в два от центровете все още има какво да се желае, но е постигнат сериозен напредък за много кратък период от време. Подчертана бе силната ангажираност и сериозното отношение на българските власти на политическо и експертно ниво. България бе поощрена да продължи да работи със същия темп и усилия.
По същата тема от дневния ред, изпълнителният директор на Фронтекс, Илка Лайтинен, отбеляза положителната тенденция на спад в миграционния натиск по българо-турската граница. Обърна внимание, че заслуга затова има подобреният оперативен капацитет на българските гранични власти, както и подобреното сътрудничество с турската страна. Поздрави България за успешното справяне с миграционния натиск. Фронтекс ще продължи да подпомага България с предоставяне на техническа помощ и ресурси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: 260 души са задържани при незаконно преминаване на границата от началото на 2014 г.

Цветлин Йовчев: 260 души са задържани при незаконно преминаване на границата от началото на 2014 г.

28 Февруари 2014 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. През 2013 г. 11 618 лица са установени на държавната граница. От началото на 2014 г. до 26 февруари задържаните незаконно преминали граждани на държавна граница са 260. От тях 194 са задържаните на входа на българо-турската граница. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на парламентарния контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус”. През 2013 г. принудително отвеждане до границата на Република България е направено спрямо 876 чужди граждани от 56 държави. От началото на 2014 г. до 26 февруари такива мерки са наложени на 208 незаконно пребиваващи граждани от трети страни, заяви Йовчев.
„Съвместно с Международната организация по миграция през 2013 по програма по доброволно връщане на граждани са изведени от страната 149 лица, които са незаконно пребиваващи. От началото на 2014 г., до 26 февруари по същата програма в страните по произход са върнати 19 лица. Общият брой на чужденците, потърсили закрила, е 8235 лица, 4531 от тях се намират в регистрационно-приемателни центрове на ДАБ и специализираните домове за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция” към МВР, а 3704 от тях са на външни адреси”, заяви още Йовчев.
МВР и Държавна агенция за бежанците (ДАБ) не разполага с данни за нарушение на българските закони от Янк Бери, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на питане от Магдалена Ташева от „Атака”, относно изкупуване на български села от канадския гражданин Янк Бери с цел да ги засели със сирийски бежанци.
„През ноември 2013 и февруари 2014 г. Янк Бари е пребивавал в качеството си на изпълнителен дирекция на фондация „Глобал вилидж чемпиънс”. От 2012 фондация „Глобал вилидж чемпиънс” работи с ДАБ като е дарявала храни на регистрационно-приемателните центрове в селата Пъстрогор и Баня и в столичните квартали „Военна рампа” и „Овче купел”. Даренията са правени с разрешението на председателя на ДАБ. И ДАБ МВР нямат данни за закупуване на земя и имоти от Янг Бари и неговата фондация след ноември 2013 г.”, каза Йовчев.
Емили ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Няма данни за нова бежанска вълна

Цветлин Йовчев: Няма данни за нова бежанска вълна

25 Февруари 2014 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Няма данни за нова бежанска вълна. Това каза пред журналисти Цветлин Йовчев, попитан дали се очаква нова вълна от бежанци в страната ни, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Като цяло обаче, все още съществуват рискове. „Има рискове и по отношение на процесите в Близкия Изток. Няколко държави, които са около Сирия и самата Сирия, има предпоставки, които могат да доведат до увеличаване на бежанската вълна. Могат да бъдатдестабилизирани съседни държави, които оттам-нататък да пренасочат този поток от бежанци към нашата страна”, обясни Йовчев.
„Второ - наблюдаваме какво се случва в Афганистан, като се надяваме процесите там да бъдат контролирани и да не се породят рискове за страната, но е възможно и оттам, ако Афганистан се дестабилизира, да имаме засилен миграционен натиск върху всички европейски граници, включително и към нашите. Не очакваме, към момента, ситуацията в Украйна да доведе до бежанска вълна”, посочи Йовчев.
На въпрос, Министерството на вътрешните работи работи ли активно със сирийското министерство, за установяване на лицата, които нямат документи и са от сирийски произход, Йовчев каза: Работим в рамките на възможното, но трябва да заявим ясно, че ние не можем да предоставяме данни за бежанци, които са от Сирия, на посолството, на режима, от който те бягат. По закон не можем да направим това, заяви Йовчев.
Веселина СТАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Минчев: Ако има "червена нишка", тя е единствено в стремежа на правителството да предпочита българското

Александър Минчев: Ако има "червена нишка", тя е единствено в стремежа на правителството да предпочита българското

22 Февруари 2014 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Ако има "червена нишка" в поръчката за материали за оградата на границата, тя е единствено в стремежа на правителството да предпочита българското. Това каза пред Агенция “Фокус” Александър Минчев, изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на „Завод за пружини“ АД, по повод коментарите в медиите за това, че Минчев е общински съветник от БСП в Казанлък и председател на общинската структура на БСП, а заводът спечели поръчка за доставка на материали за преградното съоръжение на българо-турската граница. "Обидно е, че свързват поръчката с "червената нишка". Ако има червена нишка, то тя е единствено в стремежа на правителството да предпочита българското, и да разкрива нови работни места. Не виждам нищо нелогично в това, което се случи, и едва ли би следвало да не го знаят и тези, които така подходиха, и раздуха въпроса в неправилна светлина", каза Минчев.
По думите му, Заводът за пружини в Крън произвежда много артикули, от всички видове пружини, от най-мъничките, до най-големите. Използват се във всички браншове на индустрията. Използват се във военната индустрия, в електротехниката и така нататък. Отделно от това, произвеждаме редица аксесоари, които са за комплектовка основно на леко стрелково оръжие и на боеприпаси, обясни Минчев.
По отношение на поръчката за производство на материали за преградното съоръжение на българо-турската граница, Минчев каза: "Единственото, което е проблематично, е капацитетът, който имаме, защото въпреки че много години произвеждаме този артикул, не е имало такова търсене, в такива кратки срокове. И в момента аз съм в производството и търсим начин за увеличаване на производителност на всички операции, така че наистина да доставим всичко, както е по договора в срок".
По думите му, това е първа подобна сделка на завода с институции като държава, община и т.н. "Ние никога не сме участвали в такива и обществени поръчки, нито местни задачи да са ни възлагани. Аз гарантирам, че ще направим всичко необходимо, за да си изпълним задачата", посочи той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Минчев, "Завод за пружини": Ние сме единствен производител на режеща спирала в България

Александър Минчев, "Завод за пружини": Ние сме единствен производител на режеща спирала в България

22 Февруари 2014 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Ние сме единствен производител на този артикул в България - от 15 години поддържаме патент на режеща спирала. Технологията за производство е изцяло наша разработка. Това каза пред Агенция “Фокус” Александър Минчев, изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на „Завод за пружини“ АД, по повод коментарите в медиите за това, че Минчев е общински съветник от БСП в Казанлък и председател на общинската структура на БСП. "От два дни, откакто излезе този репортаж по бТВ, аз съм обект на внимание и от местни, и от централни медии. И в този репортаж лошото е, че се акцентира на червената нишка за възложената на завода за пружини в Крън доставка на режеща спирала. От дълги години, аз съм изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на това дружество, и по съвпадение сега оглавявам общинската структура на БСП в Казанлък. И беше потърсена тази червена нишка като причина на нас да бъде възложена тази поръчка. Когато намерението за изграждане на такова съоръжение се появи в публичното пространство, ние се обозначихме с нарочно писмо в Министерството на отбраната, че сме производител на режеща спирала, и бихме били доволни, ако ни бъде дадена възможност да участваме в обществена поръчка, или ни бъде възложена доставката на този елемент. След около две седмици, получихме покана от командването на Сухопътни войски и след постигнато с назначената комисия за преговори съгласие по всички технически и търговски параметри, след още една седмица, сключихме договор за доставка", каза Александър Минчев.
"По отношение на цената. Това, което предложихме, и беше прието, е малко по-високо, от продажната цена, на която през всичките тези години захранваме гражданския пазар в България. Но това има причина – един път заради транспортните разходи до мястото на локация на готовата продукция, определена от Сухопътни войски, и в същото време, има и завишени изисквания към част от елементите, които влизат в тази режеща спирала. В сравнение с други желаещи доставката, беше изразено мнение от разследващите журналисти от БТВ, че все пак нашата цена е най-ниска, каза Минчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция за бежанците: Сроковете и грижата за изхранване на бежанците ни принудиха да действаме в условия на неизбежна необходимост

Агенция за бежанците: Сроковете и грижата за изхранване на бежанците ни принудиха да действаме в условия на неизбежна необходимост

22 Февруари 2014 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Агенцията за бежанците не е "завъртала нещата", това се посочва в писмо на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет, по повод твърденията на Ивайло Пандов, директор на фирма „Панда ИП”, в интервюто пред Агенция „Фокус“. "Доставката на продукти за бежанците трябваше да бъде организирана в срок от 14 дни. Това се наложи поради скъсените срокове, разположени между решението на българското правителство да поеме изхранването на чужденците, търсещи закрила у нас, и прекратяването на храненето им от страна на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Пълната открита процедура (с риск от обжалване и отлагане) отнема около два месеца. Нямахме право да оставим близо 4000 бежанци без гарантирана доставка на продукти, разчитайки само на волята на дарители", се казва в писмото на агенцията.
"Законът за обществените поръчки и специалното разрешение, дадено от Европейския бежански фонд (ЕБФ), който е един от донорите на процеса, ни дадоха законното основание да прибегнем към съкратена процедура. Изборът на доставчик по съкратената процедура за договаряне бе извършен след проучване на пазара и на фирмите, които са в състояние да организират доставките на хранителни продукти в посочените съкратени срокове. Дали избраната фирма е българска, по-добре е да се произнесат собствениците и доставчиците й", се казва в писмото.
"Ако г-н Пандов се е почувствал пренебрегнат при съкратената процедура, той и неговата фирма имат възможност да участват в откритата процедура за доставката на хранителни продукти до края на годината. В тази процедура ще бъдат създадени равни и прозрачни условия за всички български фирми и търговски вериги. Държавната агенция за бежанците не е „завъртала нещата“. Кратките срокове и грижата за изхранване на бежанците ни принудиха да действаме в условията на неизбежна необходимост, предвидена в закона", се казва в писмото, изпратено от Васил Данов, ст. експерт "Връзки с обществеността" при Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ иска създаване на временна комисия, която да установи как се харчат бюджетните средства и парите на данъкоплатците

ГЕРБ иска създаване на временна комисия, която да установи как се харчат бюджетните средства и парите на данъкоплатците

21 Февруари 2014 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Искаме създаване на временна комисия, която да установи как се харчат бюджетните средства и парите на данъкоплатците. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков на брифинг в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Изграждането на тази ограда беше една от най-спешните и важните мерки, които да ограничат миграционния натиск. Тя трябваше да бъде пусната в експлоатация от 1 март, а сме свидетели как тепърва започва да се изгражда. Всеки ден на границата командированите полицаи, които обслужват като жива ограда миграционния натиск, струва на българския данъкоплатец по 80 000 лева на ден или 2,5 милиона лева на месец”, заяви Ненков.
„Има съмнение, че има нещо задкулисно, защото Министерство на отбраната не даде информация кои ще са фирмите изпълнители, а в Агенцията за обществени поръчки те са публикувани. Един от собствениците на една от фирмите, които ще достави материали за приблизително 3,5 милиона лева, е председателят на общинската структура на БСП в град Казанлък. Дали заради това Министерство на отбраната не иска да даде информация? Поръчани са материали – 600 км ограда за нещо, което трябва да е 30 км по идеен проект”, посочи той.
„Призовавам останалите политически групи да подкрепят създаването на такава комисия. Самият министър-председател има съмнения относно начина, по който се е увеличила сумата от 5,1 милиона лева на 9,6 милиона лева”, каза още Александър Ненков.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ ще поиска анкетна комисия във връзка с изграждането на съоръжението по границата с Турция

ПГ на ГЕРБ ще поиска анкетна комисия във връзка с изграждането на съоръжението по границата с Турция

21 Февруари 2014 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ ще поиска анкетна комисия във връзка с изграждането на съоръжението по границата с Турция. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Валентин Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Изказваме нашите притеснения за взаимодействието между МВР и Министерство на отбраната по изпълнението на съоръжението по границата. От последното заседание на Министерски съвет стана ясно, че парите за съоръжението станаха изведнъж от 5 милиона лева на 9 милиона лева. Това съоръжение се изгражда по идеен проект на МВР, който е остойностен приблизително на 5 милиона лева. Изведнъж, когато става работен проект на Министерство на отбраната, става 9 милиона лева. Разликата между идея и работен проект е в изпълнителите. Как така и кой са тези изпълнители, че стойността стана двойна”, попита Радев.
„Министър-председателят на същото заседание поиска пълна ревизия на договора, включително от Министерство на финансите не бяха съгласни с това увеличение на парите. Защо Министерство на отбраната дълго време не каза кои са фирмите, които са израни без обществена поръчка, а с подбор, защо прехвърля вината за избора и изпълнението на тази поръчка на „Сухопътни войски”? Не е ли виновно за това политическото ръководство на Министерство на отбраната? Има много въпроси, които ще оформим в искане за анкетна комисия”, заяви Валентин Радев.
Той припомни, че опозицията многократно е настоявала за запазване на нивото на средствата за Министерство на отбраната. „Според наша оценка, те са намалени с близо 100 милиона от бюджета на Дянков”, каза той.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Пандов: Без обществена поръчка, се дава договор на небългарска търговска верига за хранителни продукти за бежанците

Ивайло Пандов: Без обществена поръчка, се дава договор на небългарска търговска верига за хранителни продукти за бежанците

21 Февруари 2014 | 09:03 | Агенция "Фокус"
София. Браншът е озадачен, как без обществена поръчка, се дава договор на небългарска търговска верига, за 1 милион лева, за сметка на бюджета на Министерството на вътрешните работи, за доставяне на хранителни продукти за бежанците. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Ивайло Пандов, директор на водещата фирма в сектора на общественото хранене „Панда ИП”. По думите му - кризата с бежанците започна през миналата година и вчера (в сряда - бел.ред.) се обявиха първите поръчки за доставка на хранителни продукти за тях. "В момента те се хранят от военните формирования на Българската армия, които подготвят храната, а продуктите се доставят от Агенцията по бежанците. Вчера (сряда - бел.ред.), с доста сериозни сътресения, браншът узна, че от Агенция за обществени поръчки публикуваха обявление, с което се минава на пряко договаряне с една търговска верига за доставяне на всички хранителни продукти, в рамките на 1 милион лева. Миналата седмица, премиерът Пламен Орешарски каза: "Да, ще дадем равни условия за българските фирми и търговски вериги". Озадачени сме как, за 1 милион лева, без обществена поръчка, в условията на неизбежна необходимост (така са завъртели нещата), се дава един договор на една търговска верига, небългарска, която да храни бежанците, а парите са за сметка на бюджета на Министерство на вътрешните работи", каза Ивайло Пандов. По думите му - беше обявено пряко договаряне с две фирми, от които 90% от поръчката е дадена на една търговска верига. "Днес се обявява, след десет дни се сключва договор. Дори утвърдени хора от бранша не бяхме поканени", обясни той.
Цветелина ЦЕКОВСКА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Канал за вътрешен трафик на бежанци е пресечен тази нощ в района на Малко Търново

Канал за вътрешен трафик на бежанци е пресечен тази нощ в района на Малко Търново

18 Февруари 2014 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Канал за вътрешен трафик на бежанци е пресечен тази нощ в района на Малко Търново, съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е реализирана от служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и Граничен полицейски участък – Малко Търново. В хода й са задържани 23-ма сирийски граждани, преминали в България през граничната бразда в района на Малко Търново. Установено е, че след предварителна уговорка чужденците трябвало да бъдат откарани с два автомобила и микробус във вътрешността на страната. Задържани са четирима пловдивчани, /на възраст от 26 до 64 години/, които трябвало да осъществят трафика, срещу тях са образувани досъдебни производства.
Чужденците са отведени в Граничен полицейски участък – Малко Търново, установена е самоличността им. Образувани са бързи досъдебни производства за нелегално преминаване на границата на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Настанените в бежанския лагер в Харманли посрещнаха премиера Пламен Орешарски със скандирания на английски „Свобода”

Настанените в бежанския лагер в Харманли посрещнаха премиера Пламен Орешарски със скандирания на английски „Свобода”

13 Февруари 2014 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Харманли. Настанените в бежанския лагер в Харманли посрещнаха премиера Пламен Орешарски със скандирания на английски „Свобода” (Freedom), предаде БТВ. Наложи се намеса на полицията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Пламен Орешарски: Двойно ускоряваме работата по бежанския статут

Премиерът Пламен Орешарски: Двойно ускоряваме работата по бежанския статут

13 Февруари 2014 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Харманли. Нека хората да запазят спокойствие, не са забравени. Има централен щаб, който периодично се събира и обсъжда положението в различните центрове. Набелязваме мерки за подобряване на битовите условия, за ускоряване на статута и за интеграция. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски при посещението си в регистрационно-приемателния център в Харманли, съобщиха от правителствената информационна служба. „В следващите няколко дни ще увеличим броя на интервюистите и ще ускорим цялостната процедура. Сега са 5, ще ги увеличим поне с още 4“, каза Пламен Орешарски. Той отбеляза, че е говорил и с други европейски премиери и ситуацията навсякъде е трудна от гледна точка на засилената бежанска вълна.
Министър-председателят напомни, че България нямаше достатъчна подготовка и бежанската вълна действително ни изненада. Той добави, че страната ни не е много опитна в посрещане на бежанци и затова изучаваме и добрия опит на други държави.
„Периодично ми докладват за състоянието на всички бежански центрове. Много мерки разработихме през есента, в това число основната- ускоряването на даване на статут. В същото време са важни и интеграционните програми. Преди кризата лесно се намираше работно място, но сега безработицата не е малка и у нас. Стремим се да подобрим и условията в бежанските центрове“, заяви премиерът.
„За съжаление средствата, които сме отпуснали и тези от Европа се усвояват бавно и не може да стане от днес за утре. Сирийските граждани, които ще останат по- дълго при нас, искаме да ги настаним и да ги интегрираме по подходящ начин. Да се молим конфликтът да се прекрати колкото се може по- бързо“, добави премиерът. Според него проблемът с разделените семейства трябва да се движи с приоритет. „Оградата по границата се строи и уверението е, че до ранната пролет ще стане. Притеснява ме малко оскъпяването очевидно предварителната сметка е била твърде обща. Възложил съм пълна финансова ревизия на целия разчет. След това ще ми се докладва“, каза още министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Кризата от засиления миграционен натиск е най-тежкото предизвикателство пред страната в последните години

Цветлин Йовчев: Кризата от засиления миграционен натиск е най-тежкото предизвикателство пред страната в последните години

12 Февруари 2014 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Проблемът с кризата, породена от засиления миграционен натиск, е най-тежкото предизвикателство, пред което се е изправяла страната ни през последните години. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ние показахме, че имаме визия за това как да се справим и имаме конкретни резултати”, заяви министърът.
„Ако в момента успеем да проведем успешно разследване спрямо високопоставен политик и да го вкараме в затвора, това не означава, че ние сме се справили с проблема с корупцията. Нека да не правим нещата така, че да играем постановки и театър. Ние трябва да работим целенасочено по изграждане на система и това правим. Тази система трябва да гарантира няколко неща. Първото е, че ще бъде много трудно на някой, дори и да иска да направи корупционна сделка, да я направи”, обясни Йовчев.
„Тук трябват промени в Закона за обществените поръчки, системи за контрол и т.н. Второто, което е важно, е че оттук нататък ако някой дори направи това, трябва да сме убедени, че с голяма степен на вероятност той ще бъде разкрит, спрямо него ще бъде проведено успешно разследване и той след това вече наистина ще влезе в затвора”, подчерта той.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Анна Кръстева: Мнозинството от сирийските бежанци и от други, търсещи убежище у нас, искат да продължат пътя си към Западна Европа

Доц. д-р Анна Кръстева: Мнозинството от сирийските бежанци и от други, търсещи убежище у нас, искат да продължат пътя си към Западна Европа

8 Февруари 2014 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Интеграцията на сирийските бежанци у нас засяга много малка група от тези 10 000 – 11 000, които са тук в момента. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” ръководителят на Центъра за европейски бежански миграционни и етнически изследвания (CERMES) доц. д-р Анна Кръстева. „Първо, не всички от тях идват от войната в Сирия, някои от останалите имат профил, по-близък до икономически мигранти. Една огромна част, мнозинството и от сирийските бежанци, и от другите търсещи убежище, искат да продължат пътя си към Западна Европа и при първа възможност биха го направили”, подчерта тя. По думите й, други имат желание да се върнат по родните места, където са имали къщи, работа, бизнес и биха се върнали в родината си, когато вече има условия, подписан мир и гаранции за тяхната сигурност. Една относително по-малка част ще остане тук. Ще останат тези, които си намерят работа. Схемата е позитивно обърната: не първо решават да останат, а после се интегрират трудово, а обратното – намират работа, интегрират се трудово и тогава решават да останат за по-дълго. Главният фактор за тази интеграция ще бъде не толкова българската държава, а самата сирийска общност и по-голямата арабска общност в София и страната, обясни доц. д-р Кръстева. По думите й, най-характерното за интеграцията на имигрантите у нас е, че те работят при други имигранти или имат собствен дребен бизнес. Почти няма мигранти, които да работят в българския бизнес. Те са огромно изключение. Някои мигранти, които имат фирми, предлагат работа на други мигранти. Така че основният фактор за интеграцията на тези сирийци, които ще останат в България, ще бъде първо намирането на работа, каза още тя. Няма да има натиск нито върху българската социална система, нито върху българския пазар на труда. Много важно е българската общественост да разбере това, защото в обратната посока водят дилърите на страхове, които се опитват да нагнетяват напрежение, експлоатирайки нещастието на хора, бягащи от война, каза още тя.
Инна ПОГЛУБКО


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Орешарски: Ще продължим със строгия контрол на границата върху нелегалната миграция, а бежанците е по-добре да влизат през КПП

Пламен Орешарски: Ще продължим със строгия контрол на границата върху нелегалната миграция, а бежанците е по-добре да влизат през КПП

8 Февруари 2014 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Ще продължим със строг контрол върху нелегалната миграция, това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за предаването "Събота 150" на БНР. Бежанците е по-добре да влизат през КПП, за да може да се обработва по-лесно този поток, каза Орешарски. "По отношение на границата, ще поддържаме този засилен от края на миналата година; контрол с оглед сигурността както на нашите граници, така и на европейските граждани. Това е една европейска граница, която ще продължим да охраняваме добре", каза Пламен Орешарски. По думите му - има определени бележки от страна на Брюксел по отношение на нашия доста по-строг контрол върху границата. "Отбелязваме и в докладите на международните наблюдатели напредъка в сравнение с началния период на бежанската вълна, на нашия капацитет да се справяме с нея в това число и на условията в съответните бежански центрове", каза Пламен Орешарски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският съюз има нужда от по-цялостна политика и адекватна политика по бежанския въпрос, според външния министър

Европейският съюз има нужда от по-цялостна политика и адекватна политика по бежанския въпрос, според външния министър

7 Февруари 2014 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Европейският съюз има нужда от по-цялостна политика и адекватна политика по бежанския въпрос. Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин, на въпрос дали ще се проведе конференция само за бежанците, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Такива конференции се правят периодично, вероятно става дума за донорските конференции. Донорска конференция имаше през февруари и ние участвахме там, и поехме определен финансов ангажимент, ако говорим за управлението на кризата с бежанците, това е една от темите и приоритетите на Европейския съюз сега. Идеята е да се стигне до обща, координира европейска политика по тези въпроси. Надявам се гръцките колеги да успеят, но след Гърция Италия поеме председателството, страна, която също е силно засегната от бежанския поток. Вярвам, че ако не успеем по време на гръцкото председателство, това ще се случи по врене на италианското, тоест в рамките на тази година. Там също участваме активно с идеи и предложения, не само, защото сме засегнати, но и, защото това е въпрос, който и в бъдеще ще остане, независимо какво се случи в Сирия, дори и да има мир още утре проблемите ще останат и не само от сирийски бежанци, а и от други нестабилни райони, като Африка, Близкия Изток.
Емили ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Ципов, ГЕРБ: Стратегия за интеграция на бежанците има, но тя не се изпълнява

Красимир Ципов, ГЕРБ: Стратегия за интеграция на бежанците има, но тя не се изпълнява

6 Февруари 2014 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. Стратегия за интеграция на бежанците има, но така и няма логични аргументи от ръководството на МВР и от Агенцията за бежанците, защо тя не се изпълнява. Това каза в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, по повод внесения вот на недоверие срещу правителството на тема сигурност. По думите му, такива стратегически документи няма как да обхванат извънредните ситуации, които настъпиха в края на месец август миналата година. Ципов допълни, че са се чули много обвинения, че нищо не е било предприето, като това е отразено в доклада на вътрешния министър Цветлин Йовчев за изпълнението на мерките в плана за справяне с бежанската криза.
„В този доклад са изнесени доста неверни факти или им е дадено противоречиво тълкувание. Ние твърдим, че е налице абсолютен провал в политиката на връщане на незаконно пребиваващи лица. Тази политика на връщане е един основен инструмент не само в български аспект, а и в съответствие с европейските документи за справяне с миграционните потоци. Така че, има какво още да се желае, особено по отношение на условията, по отношение на грижите за тези лица, които искат документи за статут, допълни Красимир Ципов. Той каза още, че повече от 4 месеца стои въпросът какъв е точният брой на лицата, които са върнати в държавите им по произход, и които нямат нищо общо с хората от сирийски произход, които са дошли в България, в резултат на конфликта в Сирия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. Пр. Лйерка Алайбег: Докато съществува приятелство между двете страни, Хърватия се посвещава да помага на България за бежанците

Н. Пр. Лйерка Алайбег: Докато съществува приятелство между двете страни, Хърватия се посвещава да помага на България за бежанците

6 Февруари 2014 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Помощта на Хърватия е част от цялостния отговор на хърватското правителство на приоритетните нужди, индентифицирани от българското правителство, като присъединява към международната общност за справяне с хуманитарната криза в Сирия и директният й ефект върху държавите членки на ЕС> това каза Н. Пр. Лйерка Алайбег, посланик на Република Хърватия у нас, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на посланика, тази помощ е на стойност повече от 33 000 евро, като това включва маси, легла столове, възглавници, калъфи и чаршафи. „До като съществува приятелство между двете страни, Хърватия се посвещава да помага на България за справяне с натиска и индентифициране на нуждите на най-уязвимите, по–специално бежанците от Сиря”, каза Н. Пр. Лйерка Алайбег.
Ксения ПЕЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Маринов: Всички центрове, предназначени за настаняване на бежанци, ще бъдат с условията, изисквани от ЕК

Васил Маринов: Всички центрове, предназначени за настаняване на бежанци, ще бъдат с условията, изисквани от ЕК

6 Февруари 2014 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. До приключването на действието на правителствения план всичките центрове, предназначени за настаняване на бежанци, ще бъдат с условията, изискващи се от Европейската комисия. Това каза зам.-министърът на МВР Васил Маринов, пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Васил Маринов благодари за помощта, получена от Хърватия. "Това на практика е втората помощ, която получаваме от тях за справяне със ситуацията с бежанците. Първата помощ, която получихме от тях, беше след декември месец и тогава беше преведена една значителна сума на Държавната агенция за бежанци. След като от два месеца успяхме да ограничим лицата влизащи на наша територия в момента нашите усилия за насочени към подобряване на условията на местата където те са настанени. Оттук нататък нашите следващи действия са интеграция на тези лица към страната ни", каза Васил Маринов.
На въпрос, дали има вероятност да ни бъде допълнителен мониторинг от Европа за ситуацията с бежанците, той отговори: „Аз не виждам сериозен мотив за това да ни бъде наложен мониторинг. Не е тайна, че ние имахме проблем с настаняването на лицата и затова ни беше направена една препоръка от Върховния комисарят, за връщане на бежанците. На практика за минала година са ни върнати само 80 лица. Сами разбирате, че при 11 000 лица търсещи убежище на наша територия- нелегални емигранти 80 лица са незначителна бройка”. Имаме достатъчно възможности, за да се справим с кризата, добави Васил Маринов.
На въпрос, кои са кризисните обекти за настаняване на бежанци, той отговори, че към момента, няма такива места. „Ликвидирахме палатковия лагер и още от преди месец насам, няма хора, които са на палатка. Ремонтът в лагера в Харманли почти приключва, и това дава възможност да се освободи капацитета във Враждебна”, каза Маринов.
Ксения ПЕЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България получи материална помощ за бежанците в страната от посланика на Република Хърватия в България

България получи материална помощ за бежанците в страната от посланика на Република Хърватия в България

6 Февруари 2014 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. България получи материална помощ за бежанците в страната от Н. Пр. Н. Пр. Лйерка Алайбек - посланик на Република Хърватия в България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Помощта се състои от сгъваеми легла, матраци, сгъваеми маси и столове и спални комплекти. Помощите бяха приети от зам.-министъра на МВР Васил Маринов. Пред журналисти, той обясни, че това е втората помощ, която България получава от Хърватия за справяне с бежанците и спомена, че на този етап кризата, с бежанците, е овладяна. Зам.-министър Васил Маринов каза още, че ремонтът в лагера „върви към приключване и, че вече няма бежанци, настанени в палатки.”
Ксения ПЕЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Имаме уверения, че ще се търсят резерви България да бъде компенсирана за бежанците

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Имаме уверения, че ще се търсят резерви България да бъде компенсирана за бежанците

5 Февруари 2014 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Имаме уверения сред много страни-членки на ЕС, има буфери, ще се търсят резерви България да бъде компенсирана в по-висока степен за случващото се. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при обсъждането на доклад за предприетите действия от органите на държавната власт по противодействие на миграционния натиск върху границите на Република България (януари 2012 г.- януари 2014 г.), внесен от Министерството на вътрешните работи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ще има продължителен период, в който ще бъдем подложени на миграционен натиск. Възможно е да имаме и засилване на този проблем”, заяви министър Йовчев.
„Очакваме запазване на интензитета. Държавата има ресурс да се справи с този проблем.
Имаме ново предизвикателство, свързано с възможността да интегрираме тези хора. Повечето от тях няма да имат възможност да напуснат страната. Обсъжда се възможност за релокация, но това ще е много продължителен процес”, каза вицепремиерът. По неговите думи ще са необходими активни политики сред тези хора, за да могат да се самоиздържат.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Не очакваме да има значително нарастване на броя на нелегални имигранти

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Не очакваме да има значително нарастване на броя на нелегални имигранти

5 Февруари 2014 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Не очакваме да се случи така, че да имаме значително нарастване на броя на нелегални имигранти. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при обсъждането на доклад за предприетите действия от органите на държавната власт по противодействие на миграционния натиск върху границите на Република България (януари 2012 г.- януари 2014 г.), внесен от Министерството на вътрешните работи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не можем да очакваме разрешаване в близко време на кризата в Сирия, т.е. ще бъдем подложени на засилен натиск. Работим активно по изграждане на интеграционна програма. Вървим към изграждане на втори етап от интегрираната система за наблюдение. Това ще освободи част от ресурса”, посочи Йовчев.
„През април не очаквам съществена промяна. Има значително намаляване на броя на нелегални имигранти през най-тежките зимни месеци”, обясни той.
„През 2012 г. има два пъти нарастване на броя на нелегалните имигранти спрямо предходната година. Този въпрос не е разглеждан на Консултативния съвет за национална сигурност. Той е бил разгледан през 2013 г., но няма конкретни решения. През 2012 г. местата за настаняване са били запълнени на 90 %. Идеята е била, че при възникване на такава криза ще се уповаваме на плана за закрила. Той може да бъде задействан, когато има решение на ЕС”, допълни министър Йовчев.
„Нямахме готовност. В такава кризисна ситуация би трябвало да оценяваме всичко, което успяхме да направим. 85 % от националния план за ограничаване на миграционния натиск са изпълнени. Имаме по-висока степен на сигурност”, заяви Цветлин Йовчев.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Имаме 4060 места за настаняване на бежанци

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Имаме 4060 места за настаняване на бежанци

5 Февруари 2014 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Имаме 4060 места за настаняване на бежанци. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при обсъждането на доклад за предприетите действия от органите на държавната власт по противодействие на миграционния натиск върху границите на Република България (януари 2012 г.- януари 2014 г.), внесен от Министерството на вътрешните работи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Йовчев към 2013 г. те са били са 1200.
„Има критики на ЕК, които са отправени основно в три посоки. Първата е, че не осигуряваме на бежанци и хора, които търсят убежище, достъп до територията. Критиките са по повод засилените мерки на българо-турската граница, които силно намалиха миграционния натиск и многократно намалиха количеството нелегални имигранти на наша територия. Засиленото полицейско присъствие и изграждане на временно съоръжение са в отговор на реалната обстановка в България в момента. Турция е трета свободна страна и има задължението да осигури свободен достъп до територията си, както и други съседни на Сирия страни. Повече от 50 % от тях нямат основание да търсят закрила, те са икономически бежанци, не може да се приеме, че са преследвани”, заяви вицепремиерът.
„С този поток чужди граждани навлизат лица, за които има данни или опасения, че са свързани с терористични и екстремистки организации, или са извършили престъпления. Това ще породи заплаха за българските и за европейските граждани. Нелегалното преминаване на границата е престъпление по нашия Наказателен кодекс. Имаме достатъчно основание да отстояваме това решение”, каза Йовчев. Той посочи, че Гърция също е предприела такива мерки.
„От февруари осигурихме храна на бежанците. До този момент това беше правено от БЧК и Върховния комисариат по бежанците. Имаме съществен напредък по подобряване на условията и до 2 - 3 месеца ще решим проблема. Все още имаме много проблеми, има места, в които условията не са на необходимото ниво. Това са местата във „Военна рампа” и „Враждебна”, посочи Цветлин Йовчев. По думите му над 2800 са издадените решения по отношение на даване на статут през 2013 г., 883 са за януари.
„Надяваме се с промените в закона да решим бързо проблема, като отговорим с местата за настаняване от закрит тип. Срещаме и много подкрепа в европейските институции. Много от тях оценяват, че мерките са необходими и в правилната посока”, каза министър Йовчев.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Положихме много усилия да гарантираме сигурността в местата за настаняване на бежанци

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Положихме много усилия да гарантираме сигурността в местата за настаняване на бежанци

5 Февруари 2014 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Положихме много усилия през последните месеци да гарантираме сигурността в местата за настаняване на бежанци – както тяхната сигурност, така и сигурността на българските граждани. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Може би първото ниво на защита, която осигуряваме, е въвеждането на временния разпределителен център в Елхово. Там успяваме да минимизираме здравните рискове. Има разработена методика, осъществява се активен информационен обмен с партньорските служби”, заяви министър Йовчев.
„В местата за настаняваме имаме нормативни мерки. Има комплекс от технически мерки, включително изграждане на системи за сигурност, за видео наблюдение”, посочи той.
По думите му има проблеми и това не е изолирано явление само за България. „Нормално е предвид очакванията на тези хора, предвид цялата ситуация около тези места за настаняване. Много от тях не владеят езика, има проблеми с комуникацията. Осигурени са преводачи”, заяви Цветлин Йовчев. Според него има засилено полицейско присъствие, в някои места – три пъти.
„В някои райони има намаление на престъпността. Убеден съм, че мерките отговарят на предизвикателствата”, каза още вицепремиерът Йовчев.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Средства за чужденците са били изразходвани за обучения и семинари, вместо за разкриване на нови места

Цветлин Йовчев: Средства за чужденците са били изразходвани за обучения и семинари, вместо за разкриване на нови места

5 Февруари 2014 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки всички сигнали, че навлизаме в бежанска криза, България не е успяла да комуникира добре с европейските институции и за страната ни са заделени 0,22% от предвидената сума. За сравнение, Италия и Гърция получават по 11,35%. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Получените средства, макар и не много, са изразходвани в неправилен размер – основно са изразходвани за информационни кампании, брошури, обучения, семинари, специализирани компютри, софтуер, но не за разкриване на нови места за настаняване на бежанци и за подобряване на капацитета за обработване на документите на бежанците”, допълни Йовчев.
По думите му, за ограничаване на преминаване на българската граница от нелегални мигранти, МВР към този момент има по-малко преминали нелегално границата ни, отколкото през януари 2013 година – 140 лица. Над 1500 служители на МВР има допълнително командировани по българо-турската граница, допълнителни 140 моторни превозни средства. Преградното съоръжение се изгражда по план, посочи министърът. Той подчерта, ако не бяха предприети тези мерки, в момента в България мигрантите щяха да са 15 000 души.
„По линия на БЧК, "Лекари без граница", Върховния комисариат на бежанците – 3,6 милиона лева са средствата. Получихме 1 милион лева, от Словакия, Унгария, Дания и други страни. Успяхме да увеличим и да получим конкретна помощ от Европейската комисия, която е в размер на малко над 8 милиона евро. Получихме, преди около половин седмица, първите траншове на тези средства. В резултат на тази активна политика и контакти с държави, които имат подобни проблеми, осигуряваме допълнителна помощ”, каза още Цветлин Йовчев.
Инна ПОГЛУБКО
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Създадена е работна група, която да следи всички обществени поръчки и механизмите на изразходване на средства по линия бежанци

Цветлин Йовчев: Създадена е работна група, която да следи всички обществени поръчки и механизмите на изразходване на средства по линия бежанци

5 Февруари 2014 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. За да имаме пълна прозрачност и да сме убедени в целесъобразността на правилното изразходване на средствата по линия бежанци с моя заповед е създадена работа група, която още изследва всички обществени поръчки и механизмите на изразходване на тези средства. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Тези хора не са ангажирани към работа по обществени поръчки. Те по никакъв начин няма да бъдат свързани с процеса по изразходване на средствата. Те са ангажирани с това, да осъществяват контрол”, обясни министърът. По думите му, теза средства са средства, получени отвън, дарения и това, което се отделят от бюджета.
„Много от лицата, получили статут на бежанец, по закон трябва да напуснат местата за настаняване. Те нямат тази възможност, защото не могат да се издържат и остават в местата за настаняване. Държавата продължава да се грижи за тях и да ги храни”, каза още Йовчев. По думите му, трябва в бързи срокове да бъде изготвена стратегия за интеграция на бежанците. Тази стратегия трябва да е свързана с екшън-план, каза още Йовчев.
Инна ПОГЛУБКО
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Образувано е досъдебно производство за изразходваните средства, заделени за палатков лагер за бежанци

Цветлин Йовчев: Образувано е досъдебно производство за изразходваните средства, заделени за палатков лагер за бежанци

5 Февруари 2014 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Образувано е досъдебно производство от Прокуратурата за изразходваните средства, заделени за изграждане на палатков лагер за настаняване на бежанци. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. През цялата минала година е отчетено 2,5 пъти нарастване на нелегалните мигранти, пресекли незаконно българската граница. Степента на подготвеност на местата за настаняване на бежанци и административният капацитет на Агенцията за бежанците показват неподготвеност, недостатъчни места. Имало е оценка, че трябва да се открият нови 800 места, но това така и не се е случило, посочи Йовчев.
По думите на Йовчев, било е планирано да се заделят за това средства, но те така и не са заделени. Били са заделени 200 000 лева за изграждане на палатков лагер за настаняване на бежанци, но за какво тези средства са изразходвани – в момента не може да се каже. Заварихме в Харманли буренясала поляна, без ток, вода и канализация. Това е отразено в документи и е образувано досъдебно производство от Прокуратурата, каза още Йовчев.
За 2011 година са издадени 192 бежански статута, за 2012 – 177, за 2013 – 2462 статута; само за януари 2014 година са издадени 833 статута, каза още Йовчев.
Инна ПОГЛУБКО
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цветлин Йовчев: На 85% са изпълнени мерките от плана за управление на бежанската криза

Министър Цветлин Йовчев: На 85% са изпълнени мерките от плана за управление на бежанската криза

5 Февруари 2014 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. На 85% са изпълнени мерките от плана за управление на бежанската криза, 4 дейности са процес на изпълнение и още 15 имат срок за изпълнение до 31 март 2014 година. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Системата за ранно предупреждение не е действала ефективно, независимо от това, че в два стратегически документа са били посочени такива рискове и заплахи, включително и необходимостта от целенасочени мерки, които да подготвят страната за евентуална бежанска вълна”, посочи той. По думите му, няма сериозно планирани действия у нас по тези мерки, както и по провеждането им в началото на кризата в Сирия. До държавното ръководство през 2012 г. са изпратени 114 информационни материала, справки анализи от Националната разузнавателна служба, Военна информация, Министерство на отбраната и ДАНС. В една значителна чатс от тях се посочва възникване на бежанска вълна. Въпреки това през 2012 година не е проведено заседание на Министерски съвет по тази тема и не е свикан Консултативен съвет по национална сигурност, подчерта Йовчев. По думите му, държавното ръководство на този етап не е предприело необходимите действия.
Инна ПОГЛУБКО
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

17 афганистански граждани със статут на бежанци са заловени в землището на Сандански

17 афганистански граждани със статут на бежанци са заловени в землището на Сандански

3 Февруари 2014 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 17 афганистански граждани със статут на бежанци са заловени в землището на Сандански, съобщи комисар Георги Костов. В землището на Сандански на 1 февруари тази година около 19.00 часа, екип на група „Престъпления по пътищата” задържа микробус със софийска регистрация, превозващ 17 лица с чуждестранен произход, впоследствие установени като афганистански граждани. Това съобщи на пресконференция комисар Георги Костов, директор на Областна дирекция на МВР Благоевград, предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин. Комисар Костов уточни, че при последвалите незабавни заградителни мероприятия в района на главен път Е-79 е задържан и ескортиращият автомобил с още две лица български граждани, един от които е организатор на канала. По думите на комисар Костов, престъплението е документирано от Регионална дирекция „Гранична полиция Кюстендил” и има наложена мярка задържане под стража на организатора на канала, български гражданин. Комисар Костов поясни, че лицата, заловени в микробуса са афганистански граждани с правен статут на бежанци. Комисар Васил Демиревски, директор на РДГП Кюстендил, уточни, че посоката на движение на афганистански граждани е от България към Република Македония. Чужденците са изведени от граничната зона и са настанени в бежански лагери, поясни, комисар Демиревски. По думите му, едно от заловените лица е непълнолетно. В хода на действията, афганистанците не са оказали съпротива. Уведомена е Районната прокуратура в Сандански. Работата по случая продължава.
Ива ЦОНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пресечен е мащабен канал за трафик на хора в Благоевград

Пресечен е мащабен канал за трафик на хора в Благоевград

3 Февруари 2014 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пресечен е мащабен канал за трафик на хора в Благоевград, съобщиха от ОД на МВР-Благоевград. В операцията са участвали служители на ОДМВР-Благоевград и Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Кюстендил, под ръководството на Главна дирекция „Национална полиция”. Подробности ще бъдат представени на брифинг от 12.00 часа, в Областната дирекция на МВР-Благоевград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Ноев: Цената на погрешната политика на отворени граници се плати от цялото общество и 1500 мръзнещи полицаи

Бойко Ноев: Цената на погрешната политика на отворени граници се плати от цялото общество и 1500 мръзнещи полицаи

31 Януари 2014 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Политиката на отворени граници за незаконен трафик на хора беше погрешна. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург. По думите му, не се показва и героизмът на полицаите по границите днес, защото камерите ще покажат истинското лице и цената на една погрешна политика, която някой внуши, или наложи - не зная - на политическото ръководство на МВР, и която то с упорство провеждаше докъм края на миналата година - а именно политика на отворени граници за незаконен трафик на хора, вместо временно прикриване с армейски инженерни заграждения в рамките на броени дни тогава.
"Едва ли някой ще забрави как упорстваха, че трябвало свободно да се приемат всички прииждащи нелегални имигранти - и бежанци и други. Бавиха изграждането на оградата месеци наред - първо щеше да е непосилно скъпа, после като започна едно ми ти проектиране, то не бяха разрешителни, та не знам какво още. И какво стана от цялото това бавене? Цената на тази политика се плати и се плаща от неподготвеното ни общество до днес, плаща се от 1500 командировани мръзнещи полицаи и техните семейства. Плаща се не на последно място с международния авторитет на България. И това, което казвам, разбира се, няма нищо общо с нуждата, от друга страна, да се отнасяме най-съчувствено и хуманно към вече влезлите у нас хора в беда", коментира Бойко Ноев.
"Многобройните публични изяви на ръководството на МВР до неотдавна обаче са факти, всички ги помнят. Да, сгрешили са. Всички грешим. Да, вероятно е имало външен натиск, дали въображаем или потенциален натиск, на който са поддали, за което няма оправдание. Не може обаче да предизвикваш обществото с хвалби, че овладяването на бежанската вълна е едва ли не най-големия ти успех. Каква е цената на това временно затишие? Какво ли си мислят за своите началници полицаите в найлоновите заслони край откритите огньове на браздата? Ами това не е за гордеене, човек трябва да се срамува, а не да се крие зад героизма и на тези 1500 мъже в униформа по границата. Ето такива неща хвърлят сянка върху иначе едно от най-качествените управления на МВР, които сме имали в годините на прехода", коментира Бойко Ноев.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Ноев: Информационно затъмнение покрива плачевното състояние на полицаите, които буквално с телата си прикриват границата

Бойко Ноев: Информационно затъмнение покрива плачевното състояние на полицаите, които буквално с телата си прикриват границата

31 Януари 2014 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Правителственият план за решаване на проблема с бежанската криза засега наистина дава резултати, друг въпрос е докога и на каква цена. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург. "Аз много се опасявам, че има едно измамно спокойствие, едно затишие пред буря. Още не сме видяли най-лошото от хуманитарните взривове в близките ни региони. Има и друго - информационното затъмнение, с което се покрива плачевното състояние на полицаите, които буквално с телата си прикриват границата. Как не се намери един народен представител да отиде и да види в какви нечовешки условия са поставени полицаите по браздата? Къде е ресорната парламентарна комисия? Да вземат със себе си и телевизионни екипи. Никакъв вот на недоверие няма да им трябва. Но - такива са ни голяма част от народните представители - дай им червен мокет, жълти павета, флашки, тефтерчета и кафенето през площада", коментира Бойко Ноев.
По думите му, по отношение на бежанската криза, моментът за натиск за повече решителност от страна на правителството по този кръг от проблеми отмина през късния октомври - ноември м.г. "Вместо тогава да бъде активна, опозицията си играеше с кворуми, с площадна политика, с кукли и парцалки и прочие популизми. Мисля си, колкото и парадоксално да звучи, че всички щяха да спечелят от един вот тогава. ГЕРБ- от лидерството на една основателна обществена загриженост, а управляващите- от един мандат за по-решителни действия. Щеше да спечели и България с една консолидирана национална позиция за пред външния свят", коментира Бойко Ноев.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Под сто мигранти са преминали границата през януари, в сравнение със 193-ма през 2012 г.

Под сто мигранти са преминали границата през януари, в сравнение със 193-ма през 2012 г.

30 Януари 2014 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Под 100 са преминалите мигранти за последния месец през българо-турската граница, като цифрите за същия месец на 2012 година, когато в България не е съществувал бежанска криза, са 193-ма. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министърът допълни, че в момента са изготвени планове и трябва да се подходи вече към подготовка и строежа на преградното съоръжение на границата. От Министерство на отбрана имаме уверение, че съоръжението ще бъде изградено в предвидените срокове с кратки отклонения, подчерта Йовчев. Над 3000 места са открити към момента за настаняване на бежанци.
В Харманли и Пъстрогор са много добри условята. Във "Враждебна" и "Военна рампа" предстоят ремонтни дейности, които ще подобрят условията за живот. Ще осигурим храна от февруари, с помощта на Минисерство на отбраната за бежанците. Подобрихме процедурите и механизмите, гарантиращи сигурността на гражданите, каза още Цветлин Йовчев.
Инна ПОГЛУБКО
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: По-малко от 50 % от лицата, които преминават нелегално, имат основание да търсят убежище

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: По-малко от 50 % от лицата, които преминават нелегално, имат основание да търсят убежище

29 Януари 2014 | 17:24 | Агенция "Фокус"
София. По-малко от 50 % от лицата, които преминават нелегално, имат основание да търсят убежище. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „ЕК считат, че би трябвало да дадем възможност на всеки, който пристигне на нашата граница, да заяви, че иска да бъде бежанец и да го третираме като такъв. Ние имаме редица случаи, при които има заподозрени лица, подозираме, че са свързани с терористични организации или крайни екстремистки организации, както и такива, които са извършили тежки престъпления. Никога не бих се съгласил ние да допуснем тези хора да се движат свободно сред българските граждани”, посочи Йовчев.
„Имаме съвместен план с ЕАСО и очакваме около 20-ти да дойдат представители на ЕАСО да обсъдим развитието на плана и резултатите, които са постигнати. Убеден съм, че те ще отчетат нашия напредък. Неколкократно сме имали разговори, включително с еврокомисар Малстрьом в тази посока. Тя още преди доста време е поставяла пред мен своите опасения от това, че ние имаме засилен контрол върху границата и не допускаме свободно да навлизат хора на наша територия. Ние имаме аргументи в обратната посока”, обясни вицепремиерът. На първо място той посочи, че Турция е трета свободна страна и би трябвало там да се прилагат разпоредбите и международните норми за търсене на убежище. „Дали от Турция едно лице ще се опита да премине нелегално българската граница, или да хване самолет за Германия или Холандия – няма никаква разлика. Никой не би допуснал в Германия да се качи на самолета и да потърси убежище там. Не мисля, че и ние в момента трябва да допускаме нелегални имигранти да пресичат нашата граница, което е престъпление по българското законодателство. Ние сме задължени да охраняваме европейската граница. Да не говорим, че в момента по-малко от 50 % от лицата, които преминават нелегално, имат основание да търсят убежище. Повечето от тях са икономически имигранти, а за част от тях имаме сериозни опасения, че представляват заплаха”, обясни вицепремиерът Цветлин Йовчев. „Не сме единствената страна, която прилага такива рестрикции и мисля, че от тази гледна точка би трябвало към България да се подходи по абсолютно същия начин, както към другите страни-членки и тя да бъде оценявана справедливо и честно”, посочи Йовчев. „Системата ни работи добре. Имаме много добра комуникация с нашите партньори, ние отсяваме тези хора по методика, която службите разработиха. Мисля, че в момента работим добре и можем да гарантираме сигурността в една сравнително висока степен”, добави той.
Той поясни, че писмото от ЕК е от около десетина дни. „Винаги сме имали комуникация по този въпрос още от първите проблеми, когато се сблъскахме със засиления миграционен натиск. Оттогава имаме постоянна комуникация и постоянно обменяме информация с еврокомисаря и с другите институции”, заяви Цветлин Йовчев.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Цветлин Йовчев заяви, че има подозрения за намеса на български политици по отношение на писмо от ЕК за бежанците

Вицепремиерът Цветлин Йовчев заяви, че има подозрения за намеса на български политици по отношение на писмо от ЕК за бежанците

29 Януари 2014 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Цветлин Йовчев заяви, че има известни подозрения за намеса на български политици по отношение на писмо от ЕК за бежанците, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На въпрос - дали български политици са замесени в направата на писмо от еврокомисар Малстрьом за отношението на България към бежанците, Цветлин Йовчев заяви: Имам известни подозрения и съмнения в тази посока.
„Доста активно се работи и не прави чест на тези, които го направиха, защото всички усилия, които положихме, бяха наистина за това да успеем да овладеем тази криза и всичко беше в името на българските граждани. В момента да се опитва да се рови в тази посока, да се опитва да се навреди на страната е най-малкото непочтено”, посочи Йовчев. Той обясни, че в писмото не е имало заплаха за наказателна процедура.
„На последния Консултативен съвет по национална сигурност имаше тези в посока на това, че не би трябвало да имаме такива засилени мерки по границата и едва ли не би трябвало свободно да допускаме хора, след което да се съгласим веднага да ги третираме като бежанци”, добави вицепремиерът. Той каза, че тези тези са били от Цветан Цветанов.
„При тази ситуация, при която бяхме поставени, ни се наложи за по-малко от шест месеца да открием над 3000 нови места за настаняване на бежанци. Многократно ускорихме обработването на документи и произнасянето на Държавната агенция по бежанците. Само за 2011 г. имаме около 550 решения, през 2012 г. те са 660, за 2013 г. са 2800. Само от началото на януари вече наближават 800. Виждате с какви темпове ускоряваме обработването на документи, произнасянето и взимането на решение. Аз съм убеден, че този напредък ще бъде отчетен от абсолютно всички европейски институции за това, което сме направили до момента, и това, което ще направим в близките месеци. Според мен, ние овладяхме кризата”, подчерта министър Цветлин Йовчев.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Има проблеми в кв. „Враждебна” и „Военна рампа”, но до два месеца ще бъдат извършени ремонти

Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Има проблеми в кв. „Враждебна” и „Военна рампа”, но до два месеца ще бъдат извършени ремонти

29 Януари 2014 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. В Харманли проблемите с бежанците са решени и там хората живеят при нормални условия. Все още имаме проблеми в кв. „Враждебна” и „Военна рампа”. Работи се активно. Днес имах среща с част от ръководството на Държавна агенция по бежанците и ме увериха, че се работи с много бързи темпове и буквално до два месеца или малко повече от два месеца и там ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, които да гарантират добри условия за живот на хората, които са настанени там. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Във връзка с получено писмо от ЕК за отношението на България към бежанците, вицепремиерът Йовчев каза: „Има регулярна комуникация с ЕК, включително и по въпросите за бежанците. Имаме и критики в тази посока. Те са основно насочени към това, че България засили охраната на границата си и по този начин ограничи количеството нелегални имигранти на своя територия. Според някои експерти в Европа и според някои институции това не би трябвало да е така и според тях би трябвало ние свободно да допускаме всеки, който иска да дойде на наша територия и да потърси убежище. Аз съм готов да отстоявам това, което ние правим до момента, тъй като считам, че това е в интерес на сигурността на българските и на европейските граждани”.
„Разбира се, че все още имаме проблеми, които решаваме и по отношение на условията на бежанците, които са на наша територия, но всички отчитат, че имаме изключително сериозен напредък. Това е също много сериозен акцент в комуникацията ни, включително с ЕК. Всички, включително и Върховният комисариат по бежанците отчитат, че през последните месеци е направено изключително много в тази посока”, посочи Цветлин Йовчев.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиян Вигенин: Не е констатиран случай на стрелба по български полицаи по българо-турската граница

Кристиян Вигенин: Не е констатиран случай на стрелба по български полицаи по българо-турската граница

24 Януари 2014 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. ГД „Гранична полиция” не са констатирали случаи, в които турските власти да докарват с камиони нелегални имигранти до българската граница и да са стреляли в краката на българските полицаи, с цел да не спират нарушителите да влязат в страната ни. Това каза министърът на външните работи Кристиян Вигенин в Народното събрание на въпрос на Миглена Александрова от „Атака” за това, че турски власти по границата докарват с камиони нелегални имигранти до българската граница и ги пускат целенасочено да влязат на наша територия; а когато български служители спират незаконно преминаващите границата, турските органи започват да стрелят в краката на българските полицаи, с цел да не спират нарушителите да влязат в страната ни, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Този въпрос би трябвало да е насочен към друго ведомство. На за да демонстрирам доброто взаимодействие, което имаме с МВР, обърнах се към Цветлин Йовчев”, подчерта Вигенин. Той предостави информация, която е получил от министъра на МВР във връзка с въпроса на народния представител от „Атака”: вследствие на наложилата се трайно висока оперативна активност по българо-турската граница и увеличен миграционен натиск на границата с Турция, от страна на МВР са предприети действия по повишаване ефективността на осъществяването гранично наблюдение за своевременно пресичане и недопускане на опити за незаконна миграция. „От 1 октомври 2013 година в зоната за отговорност на РД „Гранична полиция” – Елхово се провежда широко мащабна специализирана полицейска операция. От 8 ноември 2013 година в същата са включени и сили и средства от ГД „Национална полиция”, Дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” и областните дирекции на МВР в страната”, посочи Вигенин. По думите му, в рамките на провеждането на специализираната полицейска операция ръководството на РД „Гранична полиция” – Елхово и на отделните гранични полицейски управления към нея осъществяват учестен контрол върху носенето на службата от отделните отряди по линията на държавната граница. С увеличението на миграционния натиск ръководството на РД „Гранична полиция” – Елхово докладва за увеличено присъствие на турски гранични служители в непосредствена близост до линията на държавната граница. „В РД „Гранична полиция” – Елхово и в ГД „Гранична полиция” не е постъпвала информация, от която да е видно, че турските власти транспортират с камиони нелегалните емигранти до българската граница и ги насочват към незаконно преминаване на същата. По отношение на твърденията, че турските гранични полицаи с цел да попречат на последните при спиране на незаконно преминаващи линия на държавната граница бежанци започват да стрелят в краката на нашите полицаи – служители на ГД „Гранична полиция” не са констатирали такива случаи, нито е постъпвала подобна информация, включително и от командировани от Областните дирекции на МВР полицейски служителите”, каза още Кристиян Вигенин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хуманитарната помощ пристига и надеждата за сирийските бежанци в България се възражда

AFP: Хуманитарната помощ пристига и надеждата за сирийските бежанци в България се възражда

24 Януари 2014 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Харманли. Хуманитарната помощ пристига в България, а с нея и надеждата – драматичната в началото на зимата ситуация в бежанския лагер в Харманли, където 1800 избягали от войната сирийски бежанци се опитват да оцелеят, се подобрява, коментира AFP.
В края на ноември журналист на AFP стана свидетел на кошмарните условия в този бивш гарнизон на границата с Турция – изхабени палатки и липса на отопление въпреки снега, боси деца в студа, почти пълна липса на лекарства.
Най-бедната страна в ЕС, България, трябваше да се справя с наличните си средства с пристигането на 11 хиляди нелегални мигранти от Турция.
„Много неща се промениха. Получаваме помощ и това е облекчение”, казва 35-годишният Рашид Джамил.
„Сега е по-добре”, преценява и Хюсейн Хатба, 23-годишен зъботехник. След което добавя иронично и фаталистично: „Тук започва да ми харесва. При всички случаи е по-добре от Сирия”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хималаи. Лавина затрупа непалски водачи под връх Еверест. 18 април 2014
Хималаи. Лавина затрупа непалски водачи под връх Еверест. 18 април 2014

ВИДЕО
Сблъсъци в източния украински град Славянск. 13 април 2014.
Сблъсъци в източния украински град Славянск. 13 април 2014.
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Банери | Радио реклама | За нас | Общи условия | Контакти |
© 2014 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.