НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:29

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Бивш граничен полицай и трима негови колеги получиха обвинителни актове от Турски съд заради убийство на турски бракониер (ОБЗОР)

Бургас: Бивш граничен полицай и трима негови колеги получиха обвинителни актове от Турски съд заради убийство на турски бракониер (ОБЗОР)

21 Март 2017 | 19:22 | Агенция "Фокус"
София. Бившият граничен полицай Михаил Цонков и колегите му, които са действащи гранични полицаи Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов се явиха днес в Съдебната палата в Бургас, където получиха от Районния съд обвинителни актове изпратени им от Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели. Четиримата българи са призовани като обвиняеми по случай от 2008 година, когато при изпълнение на служебните си задължения Цонков и колегите му задържат нелегална турска гемия с рибари в български води. При оказана съпротива от тяхна страна се стига до използване на оръжие, при което умира един от турските рибари. Воденото съдебно дело в България приключва с оправдателна присъда. Съдът в Страсбург потвърждава решението на българския съд. Години след това обаче – на 9 февруари тази година Цонков и колегите му получават призовка да се явят в съда за да им бъдат връчени съдебни книжа на 21 март. Четиримата мъже взеха книжата за да се запознаят с тях. Едни от първите думи на бившия граничен полицай Михаил Цонков, чийто изстрел се оказва смъртоносен за нелегалния турски гражданин, оказал съпротива при залавяне в български териториални води са, че очаква българската държава да ги защити така, както те са я защитили.
Колегата му Николай Петков, който при българското производство е бил свидетел по делото, а сега обвиняем от Турския съд, каза, че всички са притеснени и че въвличането им в това дело е абсурд.
Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция, каза Росен Кожухаров, адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков. Книжата, които бяха връчени в съдебното заседание не съдържат искане за екстрадиция. Какво е съдържанието на текстовете и дали всеки български гражданин следва да отговаря на всеки един от тези текстове ще стане ясно след запознаване с написаното в тях.
На излизане от Съдебната палата в Бургас Цонков и колегите му бяха аплодирани от стотици граждани. Четиримата слязоха при тълпата за да З благодарят, а тя огласи площад „Тройката“ с мощни възгласи „Мишо, няма да те дадем“; „За да я има България“.
Следващото заседание по случая е насрочено за 13 април от 10.00 часа.
Павлина КУЦАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Кожухаров, адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков: Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция

Росен Кожухаров, адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков: Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция

21 Март 2017 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция. Това каза пред медии Росен Кожухаров, адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков, който заедно с колегите си Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов получиха от Районен съд-Бургас обвинителните актове от Тежкия наказателен съд в Турция, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас.
„Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция. Книжата, които ни бяха връчени в днешното съдебно заседание, доколкото ми е известно, не съдържат искане за екстрадиция“, каза адвокат Кожухаров и допълни, че към делото е приложена извадка от турския наказателен кодекс.
„Какво е съдържанието на тези текстове и дали всеки български гражданин следва да отговаря на всеки един от тези текстове, мога да коментирам след като се запозная с тези обемисти съдебни книжа“, допълни адвокат Кожухаров. Част от текстовете гласят обвинения в умишлено нараняване, последователни престъпления и увреждане на имущество.
Адвокат Росен Кожухаров припомни решението на Съда в Страсбург, който потвърди българската оправдателна присъда.
„Аз лично не зная, в името на светлината на това решение, допустимо ли е или не водене на наказателно производство в Турция. След запознаване с обвинителните актове ще подготвим заедно с колегата Кралев защитата на четиримата български граждани в насока дали ще вземем допълнително решение ще дадем ли подробни обяснения или не“, посочи адвокат Кожухаров.
„И през ум не ми е минавало, че може да се стигне до тук след като имам оправдателна присъда от българския съд“. Това коментира бившият граничен полицай Михаил Цонков.
„Притеснява ме това дело, за пръв път съм в съд. Очаквам държавата да ме подкрепи и компетентните власти да изразят становището си и да ни подкрепят и да ни защитят така, както ние защитихме държавата. Имам доверие в правосъдието. Това дело е решено от българското правосъдие в наша полза. Надявам се изходът да бъде същият. Такава е професията – има риск както за граничните полицаи, така и за пожарникарите, за полицаите. Знаете какво става в Турция – дори и само за разходка в Турция е немислимо в момента. Все още не знам в какво точно ни обвиняват“, каза Михаил Цонков.
Колегата му Николай Петков, който при българското производство е бил свидетел по делото, а сега обвиняем от Турския съд, каза, че всички са притеснени.
„Въвличането ни в това дело на мен и колегите ми е абсурд. Обвиненията са абсурдни. Вече имаме защитници, които ще ни представляват“, заяви Петков.
На излизане от Съдебната палата в Бургас Цонков и колегите му бяха аплодирани от стотици граждани. Четиримата слязоха при тълпата, за да ѝ благодарят, а тя огласи площад „Тройката“ с мощни възгласи „Мишо, няма да те дадем“; „За да я има България“.
Павлина КУЦАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаил Цонков, бивш граничен полицай: Очаквам държавата да ме защити така, както аз я защитих

Михаил Цонков, бивш граничен полицай: Очаквам държавата да ме защити така, както аз я защитих

21 Март 2017 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Бургас. Очаквам държавата да ме защити така, както аз я защитих. Това бяха едни от първите думи, които каза пред медиите бившият граничен полицай Михаил Цонков, след като той и колегите му Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов дойдоха в Районен съд-Бургас, за да получат обвинителните актове от Тежкия наказателен съд в Турция, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас.
"Фокус" припомня, че делото е свързано със случай от 17 април 2008 г., когато турският рибар Ялчин Ерджан бе прострелян смъртоносно при оказване на съпротива на български гранични полицаи, след като турската гемия е прихваната в наши териториални води. До инцидента се стига, след като рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.
През ноември 2008 г. военният прокурор Байчо Кулев прекрати делото, но на 23 декември същата година Военният Апелативен съд го възобнови. След допълнително разследване делото бе прекратено окончателно. Прокуратурата прецени, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му и, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения.
Павлина КУЦАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Избори 2017: Румен Петков, АБВ: Ако българските институции допуснат бившия граничен полицай Михаил Цонков да бъде пратен в Турция, ще бъде грубо погазване на националния ни интерес

Избори 2017: Румен Петков, АБВ: Ако българските институции допуснат бившия граничен полицай Михаил Цонков да бъде пратен в Турция, ще бъде грубо погазване на националния ни интерес

20 Март 2017 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм смаян от мълчанието на президента Радев и от мълчанието на служебното правителство. Ако днес българските институции допуснат това момче да бъде пратено в Турция, това ще бъде грубо погазване на националния ни интерес. Това каза за Агенция „Фокус“ водачът на листата на коалиция „АБВ- Движение 21“ в Бургас и Плевен и министър на вътрешните работи в кабинета на Сергей Станишев в периода 2005 – 2009 г., във връзка със започването на нов съдебен процес в Турция заради случая от 2008 г., когато турски гражданин бе ранен и впоследствие умря от раните си, след като оказа съпротива на граничните полицаи, които задържаха в наши териториални води турски плавателен съд с бракониери, ловили калкан. „Това е случай от 2008 г., при който турски плавателен съд наруши териториалните води и българските гранични служби предприеха всички, произтичащи от нашето законодателство мерки и действия. Аз бях министър тогава“, коментира Петков. Той отбеляза, че в рамките на процедурите, предвидени в нормативната уредба на България лично е разпоредил на тогавашния директор на ГД „Гранична полиция“ генерал Красимир Петров да ръководи провеждането на вътрешното разследване. „То приключи и установи, че турският гражданин е интервенирал българските служители, в това число те са искали да завземат лодката на Гранична полиция. Освен това имаше съдебно производство в България – всичко в България е приключило“, добави Петков.
„Ако започнем граничарите, които пазят пространството ни, изпълнили служебния си дълг, да ги хвърляме на кучетата или на други държави, трябва да сме наясно, че изобщо няма смисъл да си говорим за институции и държави. Искането на турския съд да съди български полицай за това, че е защитил граничното пространство на страната ни, е смайващо. Аз не знам защо турците, които са заловени, че са нарушили нашата гранична зона, не са в българския затвор, защото те са задържани тук. Това беше в края на моя мандат като министър, не знам защо след мен така безотговорно се подходи, но докато ни пускаме турците тук да идват с „добър ден“, така ще бъде – те ще искат да съдят България за това, че пази себе си“, каза още той.
Петков добави, че утре служителите на Гранична полиция, които са изключително притеснени, ще протестират в 15.00 часа пред сградата на съда в Бургас. „Апелирам всички български граждани, които имат чувство за национално достойнство, да бъдат до тях. Би било голямо морално престъпление, ако допуснем това момче, което пазеше териториалната цялост на България, да бъде изпратено в Турция на съд в тази ситуация, особено“, заяви Петков.
„Ние от коалиция „АБВ – Движение 21“ неслучайно искаме този център, който имаме в Бургас, да идентифицира всички нарушители на нашето морско пространство, в това число турските гемии които идват и ловят калкан в българските води и спрямо тях да се предприемат крути мерки – затвор, затвор, затвор. Както ние съдим нашите бракониери, така трябва да съдим всички „гости“. Колкото повече им правим компромиси, толкова повече създаваме впечатление, че контрабандата на горива мотивира правителството на Борисов, Станишев, Орешарски и който и да е да загърбят националния интерес“, добави той.
Агенция „Фокус“ припомня: На 9 февруари 2017 г. бившият граничен полицай Михаил Цонков получи призовка от Районен съд Бургас да се яви на 21 март за връчване на документи, свързани с предстоящ процес в Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели. Колегите му Живко Петков и Николай Тошков също са призовани в Турция като обвиняеми. Срещу тях са повдигнати четири различни обвинения. Делото е свързано със случай от 17 април 2008 г., когато турският рибар Ялчин Ерджан бе прострелян смъртоносно при оказване на съпротива на български гранични полицаи, след като турската гемия е прихваната в наши териториални води. До инцидента се стига, след като рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.
През ноември 2008 г. военният прокурор Байчо Кулев прекрати делото, но на 23 декември същата година Военният Апелативен съд го възобнови. След допълнително разследване делото бе прекратено окончателно. Прокуратурата прецени, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му и, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения.
Василена ЙОРДАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кристиан Линднер. Председател на Свободната демократическа партия. 26 септември 2017 г.
Кристиан Линднер. Председател на Свободната демократическа партия. 26 септември ...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.