НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:39

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бойко Борисов, ГЕРБ: Като Корнелия Нинова каже „добър ден“, светвайте лампата - чинията на Бузлуджа е паметник на „неможенето“ на БСП

Бойко Борисов, ГЕРБ: Като Корнелия Нинова каже „добър ден“, светвайте лампата - чинията на Бузлуджа е паметник на „неможенето“ на БСП

23 Април 2017 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Като Корнелия Нинова каже „добър ден“, светвайте лампата. Това коментира пред журналисти на освещаването на новопостроения православен храм "Успение на Пресвета Богородица" в кв. "Аврен" в Ямбол лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Корнелия Нинова говореше един месец, че ще ни победи", отбеляза той.
За завишеното количество на уран в питейната вода в Хасково Борисов посочи, че има разчет и, ако бъде съставено правителство, още на първото заседание на МС 400 000 лв. са за три нови кладенци и близо 2 км водопровод. „В рамките на 2 млн. лв. ще им реша веднага въпроса. БСП са много силни в конспирациите. Те не могат да строят, да градят. Чинията на Бузлуджа е паметник на тяхното „неможене“. Ние строим и градим България, това е факт“, подчерта Борисов.
„Когато християните сме единни и вярата в Бога ни води, се получават тези красиви места. Действително има много дух и енергия. Да им е честито на Ямбол и хората, които идват тук. Днес ще се помоля за спокойствието и стабилността на държавата“, заяви лидерът на ГЕРБ.
Борисов не пожела да коментира имена на министри от бъдещото правителство с думите: „Мислите ли, че ще седна сега да ви говоря за имена на министри. Дайте да се уважаваме взаимно“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за урана в Хасково: Ще им бъде решен въпросът, ако трябва 5 нови кладенци ще направим

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за урана в Хасково: Ще им бъде решен въпросът, ако трябва 5 нови кладенци ще направим

23 Април 2017 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Бургас. Тук пак опитаха да подплашат населението. От 1946 година в България са добити, по времето на управлението на социалистическата партия, над 17 600 тона уран от недрата. Това каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на инспекция на строителството на зала "Арена Бургас" във връзка с повишените стойности на уран в питейната вода в Хасково, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятайте, ако сега е опасно за населението, какво му се е случвало през урановите мини по време на 17, 20,30 конгрес на БСП. Хич не им отива на тези, които употребяват думи като „Чернобил“. Пак тази партия скри от хората. Тогава аз бях на манифестация и валеше дъжд. Майка беше направила едни марули, си спомням, защото само на 24 май, понеже много се връщат към миналото, майка купуваше една плешка агнешко, защото баща ми Методи имаше имен ден. Това беше за годината. Хубавите времена по време сигурно на 18-ия конгрес“, коментира Борисов. По думите му от 76 кладенци, един има повишено съдържание. „Спомням си, че Световната банка ни даде препоръка от 0,6 да го направим на 0,3. Това 50 години е било така и мога да обещая, че там където възникне проблем, и с уговорката, че направим правителство, веднага да им се дадат пари за нови кладенци, нов водопровод и да се реши въпросът. Всичко друго е политиканстване, което само плаши и притеснява хората. Ще им бъде решен въпросът. Ще направим 5 нови, ако трябва и ще решим въпроса веднага“, подчерта лидерът на ГЕРБ.
„В Банкя водата, пише на чешмата, че не е хубаво да се пие дълго време. България е на такова място, където съдържанието на уран е най-голямо в Европа. Затова са инвестирани толкова пари в урановите мини до след 1990 г., когато СДС идва и абсолютно правилно ги затваря. Това не е било полезно за хората. Можем да се върнем и ние назад в историята. Да изчакаме да си вървим по пътя“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калоян Методиев, политолог: Ако хората в Хасково са тровени с уран и това е крито от тях, трябва да има политици и административни ръководители в затвора

Д-р Калоян Методиев, политолог: Ако хората в Хасково са тровени с уран и това е крито от тях, трябва да има политици и административни ръководители в затвора

22 Април 2017 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ако се докаже, че хората в Хасково са тровени с уран и това е крито от тях, трябва да има политически лица и административни ръководители за дълги години в затвора. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Според него тази тема е била сред водещите за първите заседания на 44-тото Народно събрание, тъй като проблемът не е никак маловажен. „Въпросът е защо излезе чак сега? Говоренето по темата е много наситено и се преплитат версии, детайли, обвинения. Трудно се отсява истината в такава ситуация. Ние сме на едно от първите места по заболели от рак в света. Имаме епидемия. Трябва национална политика за борба с това заболяване и вкарване на най-съвременните модели, програми за вода, храна, въздух, профилактика. Ако се докаже, че са тровили хората и са го крили от тях, трябва да има политически лица и административни ръководители за дълги години в затвора“, подчерта д-р Методиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На този етап няма здравен риск за населението в Хасково заради повишеното количество уран в питейната вода (ОБЗОР)

На този етап няма здравен риск за населението в Хасково заради повишеното количество уран в питейната вода (ОБЗОР)

22 Април 2017 | 03:28 | Агенция "Фокус"
София. За предприетите мерки във връзка с повишените количества уран в питейната вода в Хасково в Народното събрание бяха изслушани служебните министри на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите. Предложението тримата министри да бъдат изслушани бе внесено от лидера на „БСП за България“ Корнелия Нинова и група народни представители. От парламентарната трибуна служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев заяви, че към момента здравен риск за населението в Хасково не съществува. Той обясни, че оценките след получаването на окончателните резултати от изследванията ще бъдат направени достатъчно бързо и ще бъдат съобщени на обществеността. Здравният министър увери, че с цел защита на здравето на населението органите на държавния здравен контрол следят изпълнението на всички препоръчани мерки. Той поясни, че РЗИ осъществява контрол и на водата, която се доставя на жителите на Хасково с водоноски. Илко Семерджиев обясни, че се изготвя междинен доклад относно създадената ситуация с питейната вода в Хасково, който ще съдържа конкретни препоръки за засилване на проверките и контрола на водоизточниците, особено в близост до закрити уранови мини.
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Спас Попниколов обясни, че от ВиК- Хасково през последните дни е извършена реорганизация на водоснабдяването чрез изграждане на нови връзки с цел намаляване на последствията от изключването на водоизточници. Той заяви, че на този етап по предварителни данни риск за населението на Хасково няма, но окончателно може да се каже след излизането на резултатите от изследването на всички проби. Министърът обясни, че заради спирането на водоподаването от помпени станции 1 и 2 са засегнати около 5 хил. души в кв. „Любен Каравелов“, около 1000 души в жилищен район „Кенана“ и 1000 души в централна градска част. Засегната е работата и на завод „Астика“, който към март месец използва над 27 хил. кубика вода. Около 3 хил. души са засегнати от спирането на водоподаването в кварталите „Червена стена“, „Каменни“ и „Войводски“.
Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова посочи, че в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ не са предприети действия по уволняване на служители заради завишените количества на уран в питейната вода във Хасковско. Тя обясни, че изследването на показателите алфа активност и уран се правят веднъж годишно от МОСВ, като след това се оповестяват на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. Тази година резултатите са били представени на 19 януари. Министърът уточни, че МОСВ извършва анализ на подземни и повърхности водни тела, затова в случая министерството не може да каже дали има здравен риск за населението.
Говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева заяви, че вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ и по-конкретно министрите в кабинета „Борисов 2“ Петър Москов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева. По думите й хората в Хасково са разтревожени и уплашени заради ситуацията с питейната вода. Според нея поради спирането на водоподаването от помпените станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско. Елена Йончева обясни, че в продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е със завишени показатели на уран и алфа активност и попита служебните министри откога се знае за тези показатели във водата.
Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че спешно още следващата сряда Министерски съвет трябва да инициира постановление, с което да се отпуснат 2 млн. лева за изграждане на нови сондажи в Хасково. Той призова „БСП за България“ , тъй като служебният кабинет е избран от президента, да се включи в инициативата и да настоява за постановление. Делян Добрев подчерта, че най-важното е какво може да се направи оттук нататък, за да няма риск за живота и здравето на хората. Той поясни, че според думите на министрите, които са изслушани в НС, няма категорично доказателство за риск за гражданите на Хасково, но се чакат окончателни резултати от пробите.
Според лидера на БСП Корнелия Нинова служебният кабинет е замел следите на предишното правителство и дебатът за урана в Хасковско и Първомай в Народното събрание е бил имитация. Тя попита дали бившите министри Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Петър Москов ще понесат политическа отговорност. Корнелия Нинова обясни, че БСП ще внесе подписка за създаване на временна анкетна комисия по въпроса със завишените количества уран в питейната вода във Хасково. По думите й не се знае какъв ще ефектът върху здравето на гражданите. Тя посочи, че БСП разполага с информация за същия проблем във Варненско.
По повод завишените норми на уран в питейната вода в Хасково президентът Румен Радев се срещна с областния управител на област Хасково Минко Ангелов и с кмета на града Добри Беливанов. Той заяви, че служебното правителство действа адекватно и своевременно за разрешаване на проблема с питейната вода. Президентът обясни, че за проблема се е знаело още от септември месец миналата година, а информацията е била укривана. Според него ситуацията напомня за „синдрома Чернобил“. Румен Радев обясни, че в случая длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск живота и здравето на хората. Областният управител и кметът на Хасково са уверили президента, че се търсят алтернативни водоизточници, които да гарантират здравето на хората.
Според Министерството на здравеопазването последните изследвания на водата от централното водоснабдяване на Хасково не отчитат повишени стойности на уран. Предварителните резултати показват, че няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на града. Заради установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на Велинград и околни села е разпоредено спиране на водовземните съоръжения в града. Водоподаването в засегнатите квартали е реорганизирано от други източници. В околните населени места - с. Света Петка, с. Пашово, с. Грашево и махала „Мечо Корито“, поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода. Районна прокуратура - Велинград се самосезира и разпореди проверка на питейната вода в района на общината. Срокът за приключване на проверката е 14 дни, през които ще се изискат становища и информация от компетентните органи.
Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в засегнатите населени места да не се използва за пиене и готвене. Няма ограничения при употребата й за хигиенни цели (къпане и миене).
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: Кой ще поеме политическа отговорност за водата в Хасково, Цветан Цветанов: Няма опасност за хората, променила се е само нормата за съдържание на уран

Корнелия Нинова: Кой ще поеме политическа отговорност за водата в Хасково, Цветан Цветанов: Няма опасност за хората, променила се е само нормата за съдържание на уран

21 Април 2017 | 22:01 | Агенция "Фокус"
София. Кой ще поеме политическа отговорност, затова, че се е мълчало 6 месеца и хората са употребявали тази вода. С тези думи председателят на БСП Корнелия Нинова се обърна към заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Панорама“ на БНТ във връзка с повишеното количество уран в питейната вода в Хасково.
На въпрос дали при управлението си ГЕРБ са скрили, че във водата на Хасково има уран, Цветан Цветанов отговори: „Тук има много спекулации. Искам да благодаря на всички министри, които много отговорно се отнесоха към изслушването и въпросите, които бяха зададени. Тук обаче никой не каза защо в момента се вдига толкова много напрежението с урана във водата. Нека да кажем, че проблемът с урана във водата в Хасковско е от 40 години и това го казват всички експерти. Днес министрите казаха, че няма пряка опасност за живота на българските граждани. Преди година – година и половина имаме законодателна промяна, с което съдържанието на уран във водата е било 0.06, в момента тази норма вече е 0.03. Обичайно нормата е 0.04-0.05., нищо не се е променило. Променила се е нормата. Нека да уточним, че тези констатации, които бяха публично оповестени са от 2-3 сондажа, а не от всички 40, които са в Хасково“.
Председателят на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че в отговора си Цветанов не е отговорил дали ГЕРБ носят политическа отговорност за това, което се случва. „Не. Започна да говори за проценти, за изследвания. Кой носи политическата отговорност за това, което се случва в България? Днес обсъждахме Хасково, до края на дебата стана ясно, че е спряна и водата във Велинград по същата причина. Обадиха се от Варна за случай в Аврен, в цялата страна е това. Кога са направени пробите – през октомври 2016 година. Кой управлява по това време – Бойко Борисов, Ивелина Василева, Лиляна Павлова, Петър Москов. Трябва да се носи политическата отговорност, затова, че в момента три пъти над нормата е допустимото, което е открито. И те са мълчали“, коментира Нинова. „Кой ще поеме политическа отговорност, затова, че се е мълчало 6 месеца и хората са употребявали тази вода?“, попита тя. „Днес служебните министри заметоха следите на правителство на Бойко Борисов по случая с водата. Поздравявам г-н Радев, че по-късно излезе и каза, че това е подобно на Чернобил безотговорно действие от страна на предишното правителство“, каза още Нинова.
Цветанов отбеляза от своя страна, че министрите, позовавайки се на експертите, са уверили, че няма абсолютно никаква тревожност за живота на хората, които живеят в тези населени места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че не е разговарял с нито един партиен лидер преди изборите и не му е оказван натиск  за кадрови промени (ОБЗОР)

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че не е разговарял с нито един партиен лидер преди изборите и не му е оказван натиск за кадрови промени (ОБЗОР)

21 Април 2017 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Служебният премиер Огнян Герджиков обяви по време на изслушване в Народното събрание, че не е разговарял с нито един партиен лидер преди изборите и не му е оказван натиск за кадрови промени. Предложението за изслушване на служебния министър-председател бе внесено от ГЕРБ и „за“ включването му в програмата за работа на парламента гласуваха 199 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 7. На влизане в сградата на парламента служебният премиер проф. Огнян Герджиков поясни, че през цялата нощ е подготвял отговорите за кадровите промени в администрацията. От трибуната на парламента той изрази надежда кадровите промени от служебния кабинет да бъдат оценени позитивно от новото правителство. Проф. Герджиков поясни, че с решение на правителството са били освободени 22 областни управители и 27 техни заместници, като отчете, че това не е нещо ново и даде пример със служебните кабинети на Стефан Софиянски и Георги Близнашки. Служебният министър-председател поясни, че всички министри, които са извършвали промени са имали мотиви. Той обяви, че не му е оказван натиск за уволнения и назначения. Служебният премиер подчерта, че преди изборите не е приемал на разговор нито един лидер на политическа партия. Той призна, че е имал разговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но не си е водил статистика. Проф. Герджиков допълни, че е поканил в понеделник Бойко Борисов в Народното събрание да обсъдят проблемите с „Газпром“.
Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов поясни, че поводът за изслушването на премиера е случилото се през последните 3 месеца, в които министър-председателят и министрите са изпълнявали политическите послания на опонентите им от БСП. Според Цветан Цветанов служебното правителство е освобождавало областни управители и е извършвало уволнения и назначения по неясен критерий. По думите на Цветанов това е създало усещане, че правителството има други цели, а не провеждането на честни избори. След изслушването на Герджиков Цветан Цветанов поясни, че той не е отговорил конкретно на поставените въпроси от ПГ на ГЕРБ. Според него се създава бъдещ саботаж на правителството. Заместник-председателят на ГЕРБ заяви, че бъдещето коалиционно правителство ще направи ревизия на тези назначения, за да гарантира стабилността. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза от трибуната на парламента, че няма да позволи да се вмени на БСП някаква вина на служебния кабинет. По думите й нито Конституцията, нито законите на страната, нито моралът позволяват на политическа партия, дори да е подкрепила и издигнала президент, да му се меси в избора на служебен кабинет. Тя благодари на премиера Огнян Герджиков, че е бил коректен и че е уточнил, че не са разговаряли по никакви теми и не се е месила в работата на правителството. Нинова отбеляза, че участието на БСП в служебното правителство е вицепремиерът Деница Златева, за която партията носи отговорност. Тя обяви от парламентарната трибуна, че е получила обаждане от Бойко Борисов, който й е предложил вицепремиерът Деница Златева да остане в бъдещото правителство на ГЕРБ. По думите й това е оценката на Бойко Борисов за участието на БСП в служебния кабинет. Лидерът на БСП подчерта, че няма да допусне никога договорки и задкулисие извън общественото внимание и затова е отказала на Борисов. Според Корнелия Нинова въпросът е принципен и БСП не може да прави никакви колаборации с управляващо мнозинство, с което няма допирни точки по програмите.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На този етап няма здравен риск за населението в Хасково заради повишеното количество уран в питейната вода (ОБЗОР)

На този етап няма здравен риск за населението в Хасково заради повишеното количество уран в питейната вода (ОБЗОР)

21 Април 2017 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. За предприетите мерки във връзка с повишените количества уран в питейната вода в Хасково в Народното събрание бяха изслушани служебните министри на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите. Предложението тримата министри да бъдат изслушани бе внесено от лидера на „БСП за България“ Корнелия Нинова и група народни представители. От парламентарната трибуна служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев заяви, че към момента здравен риск за населението в Хасково не съществува. Той обясни, че оценките след получаването на окончателните резултати от изследванията ще бъдат направени достатъчно бързо и ще бъдат съобщени на обществеността. Здравният министър увери, че с цел защита на здравето на населението органите на държавния здравен контрол следят изпълнението на всички препоръчани мерки. Той поясни, че РЗИ осъществява контрол и на водата, която се доставя на жителите на Хасково с водоноски. Илко Семерджиев обясни, че се изготвя междинен доклад относно създадената ситуация с питейната вода в Хасково, който ще съдържа конкретни препоръки за засилване на проверките и контрола на водоизточниците, особено в близост до закрити уранови мини.
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Спас Попниколов обясни, че от ВиК- Хасково през последните дни е извършена реорганизация на водоснабдяването чрез изграждане на нови връзки с цел намаляване на последствията от изключването на водоизточници. Той заяви, че на този етап по предварителни данни риск за населението на Хасково няма, но окончателно може да се каже след излизането на резултатите от изследването на всички проби. Министърът обясни, че заради спирането на водоподаването от помпени станции 1 и 2 са засегнати около 5 хил. души в кв. „Любен Каравелов“, около 1000 души в жилищен район „Кенана“ и 1000 души в централна градска част. Засегната е работата и на завод „Астика“, който към март месец използва над 27 хил. кубика вода. Около 3 хил. души са засегнати от спирането на водоподаването в кварталите „Червена стена“, „Каменни“ и „Войводски“.
Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова посочи, че в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ не са предприети действия по уволняване на служители заради завишените количества на уран в питейната вода във Хасковско. Тя обясни, че изследването на показателите алфа активност и уран се правят веднъж годишно от МОСВ, като след това се оповестяват на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. Тази година резултатите са били представени на 19 януари. Министърът уточни, че МОСВ извършва анализ на подземни и повърхности водни тела, затова в случая министерството не може да каже дали има здравен риск за населението.
Говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева заяви, че вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ и по-конкретно министрите в кабинета „Борисов 2“ Петър Москов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева. По думите й хората в Хасково са разтревожени и уплашени заради ситуацията с питейната вода. Според нея поради спирането на водоподаването от помпените станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско. Елена Йончева обясни, че в продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е със завишени показатели на уран и алфа активност и попита служебните министри откога се знае за тези показатели във водата.
Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че спешно още следващата сряда Министерски съвет трябва да инициира постановление, с което да се отпуснат 2 млн. лева за изграждане на нови сондажи в Хасково. Той призова „БСП за България“ , тъй като служебният кабинет е избран от президента, да се включи в инициативата и да настоява за постановление. Делян Добрев подчерта, че най-важното е какво може да се направи оттук нататък, за да няма риск за живота и здравето на хората. Той поясни, че според думите на министрите, които са изслушани в НС, няма категорично доказателство за риск за гражданите на Хасково, но се чакат окончателни резултати от пробите.
Според лидера на БСП Корнелия Нинова служебният кабинет е замел следите на предишното правителство и дебатът за урана в Хасковско и Първомай в Народното събрание е бил имитация. Тя попита дали бившите министри Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Петър Москов ще понесат политическа отговорност. Корнелия Нинова обясни, че БСП ще внесе подписка за създаване на временна анкетна комисия по въпроса със завишените количества уран в питейната вода във Хасково. По думите й не се знае какъв ще ефектът върху здравето на гражданите. Тя посочи, че БСП разполага с информация за същия проблем във Варненско.
По повод завишените норми на уран в питейната вода в Хасково президентът Румен Радев се срещна с областния управител на област Хасково Минко Ангелов и с кмета на града Добри Беливанов. Той заяви, че служебното правителство действа адекватно и своевременно за разрешаване на проблема с питейната вода. Президентът обясни, че за проблема се е знаело още от септември месец миналата година, а информацията е била укривана. Според него ситуацията напомня за „синдрома Чернобил“. Румен Радев обясни, че в случая длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск живота и здравето на хората. Областният управител и кметът на Хасково са уверили президента, че се търсят алтернативни водоизточници, които да гарантират здравето на хората.
Според Министерството на здравеопазването последните изследвания на водата от централното водоснабдяване на Хасково не отчитат повишени стойности на уран. Предварителните резултати показват, че няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на града. Заради установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на Велинград и околни села е разпоредено спиране на водовземните съоръжения в града. Водоподаването в засегнатите квартали е реорганизирано от други източници. В околните населени места - с. Света Петка, с. Пашово, с. Грашево и махала „Мечо Корито“, поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода. Районна прокуратура - Велинград се самосезира и разпореди проверка на питейната вода в района на общината. Срокът за приключване на проверката е 14 дни, през които ще се изискат становища и информация от компетентните органи.
Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в засегнатите населени места да не се използва за пиене и готвене. Няма ограничения при употребата й за хигиенни цели (къпане и миене).

Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Радев, ГЕРБ: Масовите уволнения в МС продължават без да се даде никаква информация

Валентин Радев, ГЕРБ: Масовите уволнения в МС продължават без да се даде никаква информация

21 Април 2017 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. Масовите уволнения в МС продължават без да се даде никаква информация. Политическата отговорност трябва да поеме президентът, защото той е назначил служебния премиер проф. Огнян Герджиков и служебния кабинет. Това коментира в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Валентин Радев, народен представител от ГЕРБ в 44-тия парламент и заместник-председател на комисията по отбрана в 43-ия. Той припомни, че ГЕРБ са призовали още преди месец и половина да се спре с всички политически уволнения и назначения. „Обезглавиха силовите ведомства, МВР, Министерство на отбраната и др. Не може да махнеш основните, висшите фигури в професионалните ръководства, не политическите – там смениха кабинетите, смениха 80% от областните управители. Примерно, в последното служебно правителство на проф. Георги Близнашки смените бяха 60%. Нещо много важно, което ми прави впечатление, е, че проф. Герджиков бягаше от отговора на този въпрос или не го знаеше - как установяват, влизайки във властта за по-малко от 2 месеца, че някой не става за тази работа“, каза Валентин Радев. Той уточни, че няма как да се установи за 2 месеца, дали определен човек се справя с дадена позиция или не, защото не случайно изпитателният срок е 6 месеца. Според него служебният премиер проф. Огнян Герджиков не може да обясни тези действия и вероятната причина за тях е чужда воля.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването: Последните изследвания на водата от централното водоснабдяване на Хасково не отчитат повишени стойности на уран

Министерство на здравеопазването: Последните изследвания на водата от централното водоснабдяване на Хасково не отчитат повишени стойности на уран

21 Април 2017 | 17:36 | Агенция "Фокус"
София. Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на град Хасково при краен потребител, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Междувременно, след като на 19 април РЗИ- Пазарджик бе уведомена за установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на гр. Велинград и околни села (от 0,041 до 0,078 мг/л при норма 0,03 мг/л), на 20 април бе разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града. Днес водоподаването в засегнатите квартали бе реорганизирано от други източници.
В околните населени места - с. Света Петка, с. Пашово, с. Грашево и махала „Мечо Корито“, поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода.
Продължава извършването на анализи за проследяване на показателите при краен потребител.
Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в засегнатите населени места да не се използва за пиене и готвене. Няма ограничения при употребата й за хигиенни цели (къпане и миене).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Районна прокуратура - Велинград се самосезира и разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в района на общината

Пазарджик: Районна прокуратура - Велинград се самосезира и разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в района на общината

21 Април 2017 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Велинград. Днес Районна прокуратура - Велинград се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода в района на община Велинград и на част от кварталите в град Велинград. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. Възложена е проверка на РУ на МВР - Велинград и се извършва с оглед на данни за престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс – за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.
В хода на проверката ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Министерството на здравеопазването, Районна здравна инспекция, Басейнова дирекция и „Водоснабдяване, Канализация и Териториален Водоинженеринг“ ЕООД - гр. Велинград за качеството и състоянието на питейната вода в региона на гр. Велинград, както и за причините за евентуалното ѝ замърсяване.
Срокът за приключване на проверката е 14 дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравко Димитров, областен управител на Пловдив: За да има чиста вода, важно е най-сетне да се стартира проектът „Въча”

Здравко Димитров, областен управител на Пловдив: За да има чиста вода, важно е най-сетне да се стартира проектът „Въча”

21 Април 2017 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Стратегически важно е най-сетне да се стартира проектът „Въча”. Това заяви на пресконференция областният управител на Пловдив Здравко Димитров, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „За да се избегнат бъдещи неудобства, трябва да се работи върху проекта за питейна вода от каскада Въча”, каза Димитров. По думите му, ако този проект се реализира, ще има вода и за Хасково, и за Димитровград, и за Първомай, и за Пловдив. „Това е много важен стратегически проект, който наистина трябва да бъде изваден вече на дневен ред”, каза още Здравко Димитров. Той припомни, че има стар проект, който беше за 55 км, който е бил намален до 18 - 20 км и който е не толкова скъп. Чака се техническо задание, за да може да се остойности. Според областният управител на Пловдив това е важен проект, с който ще отпаднат сондажните кладенци, за да няма манган и уран по водата. „Качеството на водата в язовир Въча се подобрява всяка година. Така, че наистина стратегически важно е за Пловдив и региона да се реализира този проект, а Хасково трябва да го подкрепи. „Не обръщаме сериозно внимание на водата, но това е начинът за нас и за бъдещите поколения да имат чиста вода за пиене”, добави Здравко Димитров. Според него независимо кое правителство е на власт, има ли воден проект той трябва да излезе като приоритетен и именно сега е моментът този проект да се защити.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Папазов, кмет на Първомай: Гражданите нямат притеснения заради уран във водата, а по-скоро заради мангана по водопроводната мрежа

Ангел Папазов, кмет на Първомай: Гражданите нямат притеснения заради уран във водата, а по-скоро заради мангана по водопроводната мрежа

21 Април 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Първомай. Хората в Първомай нямат притеснения заради уран във водата, а по-скоро заради мангана по водопроводната мрежа. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Първомай Ангел Папазов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Факт е, че има манганови утайки във водопроводната мрежа”, каза кметът. По думите му при аварии, след превключване на водата в мрежата, в чешмите потича черна смес и утайки. „Това притеснява повече нашите съграждани, но за свободния уран не се притесняват”, каза Папазов. Той съобщи, че на 2 май ще има заседание на ВиК асоциацията и тогава ще бъдат разглеждани новите проекти, които ще бъдат реализирани в областта. Община Първомай има стратегия за нови водоизточници и нови водопроводни мрежи и се надява да получи подкрепата и на други общини.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Служебното правителство действа адекватно и своевременно за разрешаване на проблема с питейната вода в Хасково

Президентът Румен Радев: Служебното правителство действа адекватно и своевременно за разрешаване на проблема с питейната вода в Хасково

21 Април 2017 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Хасково. Действията на служебното правителство във връзка с проблема с питейната вода в Хасково са адекватни и своевременни. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с областния управител на област Хасково Минко Ангелов и с кмета на града Добри Беливанов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„За проблема се е знаело още от септември месец миналата година, а ние разбираме чак сега. Информацията е укривана”, подчерта държавният глава. Според него ситуацията напомня за синдрома Чернобил. Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск живота и здравето на хората.
Местната власт, с подкрепата на държавата, полага максимални усилия за разрешаване на проблема. Областният управител и кметът на Хасково са уверили президента, че се търсят алтернативни водоизточници, които да гарантират здравето на хората. Надеждата на всички е, че няма да се стигне до воден режим в града.
Помолен да коментира работата на служебното правителство държавният глава даде висока оценка за организацията и провеждането на открити, честни и справедливи избори, както и на работата по подготовката на председателството на Съвета на ЕС, която се движи по график.
„Консултациите с парламентарно представените партии започват следващата седмица. В понеделник са срещите с Обединените патриоти, ДПС и Воля”, обяви президентът Румен Радев.
В отговор на журналистически въпрос дали ще бъде спазен срокът за изграждане на оградата по границата ни с Турция, държавният глава каза, че се работи усилено по завършването на строежа. „Съществуват редица смущаващи факти относно договорите, според които се финансира двуредова ограда, но се изгражда едноредова. Ще настоявам истината да бъде изяснена”, категоричен беше Румен Радев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спартак Николов, ВиК - Пловдив: Няма място за тревоги за качеството на водата, което стига до крайния потребител в Първомай

Спартак Николов, ВиК - Пловдив: Няма място за тревоги за качеството на водата, което стига до крайния потребител в Първомай

21 Април 2017 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Няма място за тревоги за качеството на водата, което стига до крайния потребител в Първомай. Това съобщи на пресконференция управителят на ВиК - Пловдив Спартак Николов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. По думите му трябва да се прави ясна разлика между вода в сондажния кладенец и вода до крайния потребител. Спартак Николов твърди, че до момента дой крайни потребител в Първомай не е достигала вода дори с минимални отклонения от нормите. Институциите в Пловдив са постъпили адекватно, факт е, че са били спрени на 12 април трите източника и са били взети проби от тях, като междинните резултати вече са ясни. От тях се вижда, че има минимално отклонение, като допустимото е до 20%. „Към момента няма място за тревоги, самите тези референтни стойности, които бяха измерени алармираха институциите да търсят причините за тях, но не и да се влиза в хипотеза за пряка опасност за човешкото здраве”, каза Спартак Николов. Той поясни, че мониторинг за тежки метали във водата се прави веднъж на две години у нас, съгласно изискванията. При високо потребление на вода това може да става и веднъж в годината. Към момента ВиК няма причина за тревога за сезонната консумация на вода в Първомай и притеснения от ограничаване на водоподаването.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Все още не са готови окончателните резултати от пробите за наличие на уран, взети от водоизточници в Първомай

Пловдив: Все още не са готови окончателните резултати от пробите за наличие на уран, взети от водоизточници в Първомай

21 Април 2017 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Все още не са готови окончателните резултати от пробите, взети от водоизточници в Първомай за наличие на уран във водата. Това съобщи на пресконференция в Областната управа в Пловдив д-р Цвета Иванова, от РЗИ - Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Резултатите, които вчера бяха оповестени от Министерство на здравеопазването, са били междинни”, уточни д-р Иванова. Те сочели, че във водата в два от сондажните кладенци в Първомай и в един от село Караджалово има леко отклонение от нормата за наличие на уран, която е 0.03 мг/л. Резултатите от междинните проби показват наличие на естествен уран там 0.04 мг/л. „Тези три кладенеца от общо 13-те са спрени и се чакат окончателните резултати”, увери областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Всички отговорни институции, които присъстваха днес на среща с областния управител на Пловдив, бяха категорични, че няма покриване на информация относно урана и че анализите продължават за по-голяма сигурност за населението. Въпреки това стана ясно, че още в края на месец ноември 2016 година е било ясно, че има леко завишение на нормата за естествен уран във водата в Първомайско, от пробите на ВиК. Първите проби, които РЗИ взима, са едва на 5 януари 2017 година. Д-р Иванова обясни, че заради големите снегове през ноември те не са успели да вземат проби по-рано. Тя призна още, че у няма прецизно оборудване за изследване на количествата уран в питейната вода, затова се ползват услугите на външни лаборатории. Въпреки това трябва да сме сигурни, че водата, която пием е чиста, тъй като контрол върху нея у нас се осъществява от 1970 година досега. От РЗИ съобщиха още, че тепърва ще бъдат взети проби от другите места, за които има данни, че се е добивало уран, но засега няма достатъчен капацитет. Това са селищата Белозем, Маноле, Трилистник, Бяла река и Борец.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Пазарджик: След констатираното завишено съдържание на уран във водата във Велинград ще бъдат изпратени повторни проби за изследване

Пазарджик: След констатираното завишено съдържание на уран във водата във Велинград ще бъдат изпратени повторни проби за изследване

21 Април 2017 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Велинград. Спирането на водата в трите зони във Велинград, където бе установено завишено съдържание на уран не е тотално, а само за питейни нужди. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ - Пазарджик. Той обясни, че водата не трябва да се ползва за пиене и то временно, докато се изясни от къде се е получило замърсяването. „Най-вероятно е природно замърсяване. Освен това трябва да бъдат потвърдени резултатите. Трябва да бъдем абсолютно сигурни и за това ще бъдат изпратени водни проби и в друга лаборатория“, обясни д-р Атанасов. Той добави, че получените сега резултати са от анализи, направени по заявка на самото водоснабдително дружество във Велинград в лаборатория, която е извън рамките на здравната система. Завишение на стойностите на естествен уран е констатирано в три от водоснабдителните зони на Велинград. В самия град това са част от квартал „Чепино“ и малка част от квартал „Лъжене“, и в няколко села около града – Грашено, Пашово, Юндола и Света Петка.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: От 1,5 до 2 пъти над нормата е констатираното завишение на уран във водата на Велинград

Пазарджик: От 1,5 до 2 пъти над нормата е констатираното завишение на уран във водата на Велинград

21 Април 2017 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Велинград. В няколко водоснабдителни зони във Велинград е констатирано завишение по показател естествен уран от 1,5 до 2 пъти над нормата, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Пазарджик. Той обясни, че след тези резултати започва изключване на водоизточниците, които са с наднормени стойности в самия град Велинград и търсене на алтернативно водоснабдяване за останалите части. „Става дума за завишено съдържание на уран в питейната вода. Алтернативното водоснабдяване трябва да се осигури от самото водоснабдително дружество“, коментира д-р Атанасов. Определената в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели допустима концентрация на уран е 0,03 милиграма на литър.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Получих обаждане от Бойко Борисов, който ми предложи вицепремиерът Деница Златева да остане в кабинета на ГЕРБ

Корнелия Нинова, БСП: Получих обаждане от Бойко Борисов, който ми предложи вицепремиерът Деница Златева да остане в кабинета на ГЕРБ

21 Април 2017 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Получих обаждане от Бойко Борисов, който ми предложи вицепремиерът Деница Златева да остане в кабинета на ГЕРБ.
Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й това е оценката на Бойко Борисов за участието на БСП в служебния кабинет. „БСП има участие в служебния кабинет, казва се Деница Златева и затова носим отговорност. Вицепремиер и министър по европредседателството, затова носим отговорности и днес пред вас заявявам, че качествата на човека, който участва от името на БСП в кабинета са оценени високо“, посочи Нинова. Тя подчерта, че няма да допусне никога договорки и задкулисие извън общественото внимание и затова е отказала на Борисов. Според нея въпросът е принципен. „Не можем да правим никакви колаборации с управляващо мнозинство, с което нямаме допирни точки по програми. Винаги може да разчитате на нашето разбиране и гласове, когато решаваме важни въпроси“, допълни лидерът на БСП.
След изслушването на служебния премиер Огнян Герджиков в Парламента, Нинова заяви, че няма да позволи да се вмени на БСП някаква вина на служебния кабинет. По думите й нито Конституцията, нито законите на страната, нито морала позволяват на политическа партия дори да е подкрепила и издигнала президент да му се меси в избора на служебен кабинет. „В тази държава ще има принципи, прозрачност и морал и ние ще ги отстояваме“, заяви Нинова. Тя благодари на премиера Огнян Герджиков, че е бил коректен и че е уточнил, че не са разговаряли по никакви теми и не се е месила в работата на правителството. „Аз не съм Бойко Борисов и нито с sms-и, нито със срещи с вас, нито с обаждане към вас, никога не бих си позволила намеса в работата ви“, каза тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С уволненията на служебния кабинет са създадени условия за бъдещ саботаж на правителството, ще направим ревизия на назначенията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С уволненията на служебния кабинет са създадени условия за бъдещ саботаж на правителството, ще направим ревизия на назначенията

21 Април 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Като цяло не отговорихте конкретно на поставените въпроси от ПГ на ГЕРБ. Мога да констатирам, че действително сте създали условия за евентуален бъдещ саботаж на правителството. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към служебния премиер Огнян Герджиков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Може би няма друг министър-председател, с толкова много уволнения“, обясни той. „Казахте, че нямате отношения към тези уволнения. Това означава, че друг е разпореждал тези уволнения“, заяви Цветан Цветанов. Според него някой трябва да излезе и да каже кой носи политическа отговорност за тези уволнения. „Колкото по-рано това правителство прекрати правомощията си, толкова по добре за държавата, за да се върнем към икономическия ръст“, посочи Цветан Цветанов. „Коалиционното правителство ще направи ревизия на тези назначения, за да гарантираме стабилността и да не бъде подложена държавата на натиск“, каза още председателят на групата на ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Огнян Герджиков: Всички министри, които са извършили промени са имали мотиви, не е възможно да знам мотивите във всички министерства

Премиерът Огнян Герджиков: Всички министри, които са извършили промени са имали мотиви, не е възможно да знам мотивите във всички министерства

21 Април 2017 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Всички министри, които са извършили промени са имали мотиви и е хубаво да ги чуете лично. Това каза от парламентарната трибуна служебният премиер Огнян Герджиков в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ Валентин Радев каква логика и мотиви са водили служебното правителство при извършването на масови уволнения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Справката на уволнените и назначените бих могъл да ви предоставя винаги, ще бъде публично достъпна след 2 май“, обясни той. Според него действително уволненията и назначенията изнервят не малко хора. „Не ми е възможно в 20 министерства да знам какви са мотивите на всички министри“, коментира Огнян Герджиков. „Съжалявам, че не мога да отговоря по-конкретно“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният премиер Огнян Герджиков: Преди изборите не съм приемал на разговор нито един лидер на политическа партия

Служебният премиер Огнян Герджиков: Преди изборите не съм приемал на разговор нито един лидер на политическа партия

21 Април 2017 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Преди изборите не съм приемал на разговор нито един лидер на политическа партия. Това каза от парламентарната трибуна служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков по време на изслушването си в Народното събрание и в отговор на въпрос от говорителя на БСП Елена Йончева за това колко пъти е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имал съм разговори с г-н Борисов, но съжалявам, не си водя статистика. Разговорите не са много, но така или иначе такива разговори са полезни и необходими“, каза служебният министър-председател. Герджиков поясни, че е поканил в понеделник Бойко Борисов в Народното събрание да обсъдят проблемите с „Газпром“. Служебният премиер поясни, че тези неща са нормални и подчерта, че това го е правил след изборите. Проф. Герджкиов обяви, че преди изборите не е приемал нито един лидер на политическа партия. По повод въпросите за sms-и, той заяви, че на такива вече не отговаря. В отговор на въпрос от народния представител от ПГ „Обединени патриоти“ Емил Димитров дали е разговарял с лидера на БСП Корнелия Нинова, Герджиков заяви: „С г-жа Корнелия Нинова не съм провел нито един разговор“, каза той и посочи, че няма как в резултат на непроведени разговори да има назначения и уволнения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Установени са завишени стойности на уран във водата във Велинград

Пазарджик: Установени са завишени стойности на уран във водата във Велинград

21 Април 2017 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Установени са завишени стойности на уран във водата във Велинград. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Фани Петрова , директор на РЗИ –Пазарджик.
По-рано за Радио „Фокус“ -Пазарджик Таня Чомакова от РЗИ-Пазарджик уточни, че в инспекцията са постъпили данни от мониторинговото наблюдение на ВКТВ-Велинград, като са получени нестандартни резултати по радиологични показатели /естествен уран/ от проби на питейна вода в три от водоснабдителните зони на регион Велинград. Те са от зона „Грашево“, махала „Мечо корито“, зона „Св. Петка“, Юндола, Пашово, зона – част от кв. „Чепино“ и малка част от кв. „Лъжене“ на гр. Велинград. „На 20 април директорът на РЗИ-Пазарджик разпореди предприемането на спешни действия от страна на доставчика на питейна вода за отстраняване на всякакъв възможен риск за здравето на населението. Разпоредено е на ВКТВ-Велинград незабавно спиране на водоползването за питейни нужди от проблемните водоизточници, осигуряването на достатъчно количество качествена питейна вода, отговаряща на изискванията на Наредба № 9 на МЗ и извършването на учестен мониторинг“, уточни Чомакова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Огнян Герджиков: Надявам се кадровите промени от служебния кабинет да бъдат оценени позитивно от новото правителство

Премиерът Огнян Герджиков: Надявам се кадровите промени от служебния кабинет да бъдат оценени позитивно от новото правителство

21 Април 2017 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. В администрацията на Министерски съвет не съм извършил нито едно уволнение. Това каза служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков от трибуната на Народното събрание по време на изслушването си за кадровите промени на служебния кабинет в администрацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Герджиков поясни, че с решение на правителството са били освободени 22 областни управители и 27 техни заместници. Служебният премиер посочи, че това не е нещо ново и даде пример със служебните кабинети на Стефан Софиянски и Георги Близнашки. Проф. Герджиков изрази надежда, че немалка част от кадровите промени ще бъдат оценени позитивно от новото правителство. „В рамките на 39-ия парламент аз бях този, който води парламентарния контрол и за миг не можех да допусна, че ще дойде време, в което аз да бъда контролиран“, каза проф. Герджиков и призова настоящите народни представители да имат едно наум. „Преди по-малко от 24 часа научих за това изслушване и само уважението към институцията Народно събрание мотивира мен и моя екип да подготвим отговора по същество“, каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Разглеждането на наредби и правилници в последните заседания на Министерски съвет ще създаде неприятности в администрацията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Разглеждането на наредби и правилници в последните заседания на Министерски съвет ще създаде неприятности в администрацията

21 Април 2017 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Имаме сигнали, че и в момента тече законодателна дейност на подзаконово ниво за наредби и правилници, които да бъдат разгледани в последните заседания на Министерски съвет, които ще създадат доста неприятности в администрацията и в институциите, които трябва да продължат своята работа. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, обръщайки се към служебния премиер проф. Огнян Герджиков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искаме да призовем да преустановите тези авантюри, защото това ще създаде проблем за следващото легитимно правителство в 44-тия парламент“, заяви той. Според него в момента страната има много по- важни цели като председателството на ЕС и законодателна дейност. „Убеден съм, с това което казахте, че цяла нощ сте готвили, ще можете действително да отговорите много смислено и адекватно на всички уволнения и структурни промени, които направихте“, коментира Цветан Цветанов.
Народните представители приеха предложение на Данаил Кирилов от ПГ на ГЕРБ за излъчване на изслушването на премиера Огнян Герджиков по БНТ и БНР поради обществената му значимост.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов към Огнян Герджиков: Защо се извършват назначения на хора, които не допринасят за оптимизиране на работата на държавната администрация

Цветан Цветанов към Огнян Герджиков: Защо се извършват назначения на хора, които не допринасят за оптимизиране на работата на държавната администрация

21 Април 2017 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Нашият въпрос към Вас е защо допуснахте това да се случи и към настоящия момент се извършват уволнения и назначения на хора, които по никакъв начин не допринасят за оптимизиране на работата на държавната администрация. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна към премиера Огнян Герджиков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поводът за това изслушване е случилото се през последните 3 месеца, станахме свидетели на това, че министър- председателят и министрите изпълняваха политическите послания на нашите опоненти от БСП“, обясни той. Според Цветан Цветанов служебното правителство е освободило областни управители и е продължило с уволнения и назначения по неясен критерий. „Това създаде усещане, че имате други цели, а не да проведете честни избори и да се концентрирате само върху това“, коментира Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Съответната здравна инспекция е трябвало да направи радиологични проби в Хасково, допускам, че това не е направено

Елена Йончева, БСП: Съответната здравна инспекция е трябвало да направи радиологични проби в Хасково, допускам, че това не е направено

21 Април 2017 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Съответната здравна инспекция е трябвало да направи радиологични проби в Хасково, но допускам, че тя не го е направила. Това каза говорителят на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти във връзка с урана във водата в Хасковско и Първомай, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Йончева заяви, че МОСВ имало такава информация още от септември месец. „На 17 октомври и 9 ноември са направени констативни протоколи, където се вижда, че има повишение на нормите както на уран, така и на алфа активност“, каза тя. Йончева уточни, че тази информация е публикувана на сайта на министерството през януари. Тя обърна внимание, че след като информацията е публикувана не се дава гласност и се чака. По думите й на 14 април, когато пристига писмо от Басейновата дирекция до РЗИ и съответното ВиК чак тогава се реагира. „Не знам дали става дума за престъпление или престъпна небрежност. Във всеки случай трябва да се търси политическа отговорност“, каза говорителят на БСП. Тя заяви, че политическа отговорност носи ГЕРБ и тримата министри в кабинета „Борисов“ 2 - здравният министър Петър Москов, регионалният министър Лиляна Павлова и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джевдет Чакъров, ДПС: Приветстваме идеята на БСП за активен мониторинг на питейните води в цялата страна

Джевдет Чакъров, ДПС: Приветстваме идеята на БСП за активен мониторинг на питейните води в цялата страна

21 Април 2017 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Приветстваме идеята да бъде направен активен мониторинг на всички питейни битови води в цялата страна, да бъдат коректно информирана обществеността в населените места, че няма риск и ако има да се предприемат съответните мерки. Това каза парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ДПС Джевдет Чакъров във връзка с качеството на водата в Хасково, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изразяваме готовност и със законодателни инициативи парламентарната група на ДПС да се включи, за да бъде ускорен този процес и да се опази животът и здравето на всички“, заяви той. „От проведеното изслушване е видно, че са предприети действия и мерки от различните компетентни органи“, коментира народният представител и допълни, че трябва да се отговори на въпроса дали мерките са ефективни и е постигната целта. „За съжаление отговорът не може да бъде категорично убедителен и не визирам само предходните няколко месеца, само времето на служебния кабинет“, посочи Джевдет Чакъров. „Видно е, че компетентните органи не са действали с оглед на правомощията си и не са ангажирани изцяло с проблема, така че да бъде решен“, заяви народният представител от ДПС. Според него трябва да има много по-добра координация между компетентните органи и те да бъдат максимално коректни към всички граждани. „Необходимо е да бъде направен подробен преглед на състоянието на всички уранови мини, които са се експлоатирали в предходни години, да се види по какъв начин са рекултивирани и какво е тяхното състояние“, обясни Джевдет Чакъров и допълни, че трябва да се установи дали има причинна връзка със замърсяването на води и да бъдат предприети мерки.
Биляна ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Служебният кабинет замете следите на предишното правителство, дебатът за урана в Хасковско и Първомай беше имитация

Корнелия Нинова, БСП: Служебният кабинет замете следите на предишното правителство, дебатът за урана в Хасковско и Първомай беше имитация

21 Април 2017 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Служебният кабинет днес замете следите на предишното правителство, дебатът за урана в Хасковско и Първомай беше имитация. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в отношение към изслушването на трима служебни министри - Илко Семерджиев,Спас Попниколов и Ирина Костовав в парламента за открития уран във водата в Хасково и Първомай, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова попита дали бившите министри Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Петър Москов ще понесат политическа отговорност.
По думите й в този парламент ще се поставят истинските въпроси на обществото и ще се търсят решенията на проблемите от ПГ на „БСП за България“. „Това не беше дебат, а имитация. Това беше замитане на следите от служебния кабинет“, каза тя и заяви, че веднага след заседанието БСП ще внесе подписка за създаване на временна анкетна комисия по въпроса. „Това, което се случи днес в залата беше всичко друго но не и дебат. Каква работа свършихме? Кой въпрос решихме днес? Нито един. Поговорихме си два часа – резултат никакъв. Какво разбраха онези, за които беше предназначено изслушването. Разбраха няколко неща, има превишение на нормите на уран във водата, но не е опасно, но водата е спряна“, каза Корнелия Нинова. Лидерът на БСП заяви, че не се знае какъв ще ефектът върху здравето на народа. „Ще го разберем след три - четири месеца, ако се наложи да направим такова изследване“, каза тя и посочи, че във Варненско има информация за същия проблем. „Според нас трябва да решим три въпроса първо къде в цялата страна има такъв проблем. Спешно трябва да се гарантира здравето на хората,а не след 3-4 месеца“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя попита някога в парламента дали ще поставят откровено истински въпроса за политическата отговорност.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: МС още в сряда трябва да инициира постановление за отпускане на 2 млн. лева за изграждане на нови сондажи в Хасково

Делян Добрев, ГЕРБ: МС още в сряда трябва да инициира постановление за отпускане на 2 млн. лева за изграждане на нови сондажи в Хасково

21 Април 2017 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Това, което трябва спешно да се направи е Министерски съвет да инициира постановление с което да се отпуснат 2 млн. лева, за да се започне по най- бързия начин изграждането на нови сондажи. Това каза народният представител от ГЕРБ Делян Добрев във връзка с качеството на водата в Хасково, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което трябва да се направи е да се реши категорично ситуацията с водоснабдяването в Хасково, като се изключат сондажи, в които има наличие на уран и се направят нови сондажи“, обясни той. „Призовавам и настоявам министрите да инициират постановление още в следващата сряда“, заяви Делян Добрев. „Призовавам „БСП за България“ , тъй като служебният кабинет е избран от президента, да се включат в инициативата и да настояват за постановление“, посочи народният представител от ГЕРБ. „Най-важната тема е какво може да се направи оттук нататък, за да няма риск за живота и здравето на хората“, подчерта Делян Добрев. Той поясни, че според думите на министрите, които бяха изслушани днес в НС, няма категорично доказателство за риск за гражданите на Хасково, но се чакат окончателни резултати от пробите. „Това, което чухме е че хората няма от какво да се притесняват“, каза още Делян Добрев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният премиер Огнян Герджиков прекъсна визитата си в Кърджали и пристигна в сградата на парламента, за да бъде изслушан за кадровите промени на това управление

Служебният премиер Огнян Герджиков прекъсна визитата си в Кърджали и пристигна в сградата на парламента, за да бъде изслушан за кадровите промени на това управление

21 Април 2017 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Служебният премиер проф. Огнян Герджиков пристигна в сградата на парламента, за да бъде изслушан за кадровите промени на това управление, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че през цялата нощ е подготвял отговорите за кадровите промени в администрацията. "Няма да казвам какво и колко ми е коствало на мен и моя екип, за да подготвим това. Трябваше тази нощ да свършим тази работа“, посочи Герджиков и поясни, че заради това си е прекъснал визитата в Кърджали.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Спас Попниколов: Около 7 хил. души са засегнати от спирането на водата от помпени станции 1 и 2 в Хасково

Министър Спас Попниколов: Около 7 хил. души са засегнати от спирането на водата от помпени станции 1 и 2 в Хасково

21 Април 2017 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Засегнатите райони от спирането на водата в помпена станция 1 и 2 са в кв. „Любен Каравелов“ около 5 хил. души, жилищен район „Кенана“ около 1000 души, централна градска част 1000 души и завод „Астика“, който към март месец използва над 27 хил. кубика вода. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Спас Попниколов в отговор на въпрос на народния представител Никола Динков от „БСП за България“ за това какви мерки ще бъдат предприети за контрол на съществуващата помпена мрежа, по която се подава водата в Хасково в момента и как ще бъдат обезщетени производителите на хранителни продукти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Водоземните съоръжения към помпена станция 1 включват 9 броя тръбни кладенци и събирателна шахта. Кладенец 10 подава към помпена станция Болярово“, обясни той. „Живущите, които са засегнати от спирането на водата са около 3000 души в кв. „Червена стена“, „Каменни“ и „Войводски““, посочи министърът. „Подаването на вода от други станции ще бъде направено съгласно предписанията“, коментира Спас Попниколов. Според него здравните органи трябва да кажат на ВиК как да обезопасят тръбите, по които тече новата вода. „Водоноските действат в 12 пункта, надявам се опасност за населението да няма докато трае временното аварийно положение“, каза още регионалният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният министър Ирина Костова:  В Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“  не са предприети действия по уволняване на служители заради урана в Хасковско

Служебният министър Ирина Костова: В Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ не са предприети действия по уволняване на служители заради урана в Хасковско

21 Април 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. В Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ не са предприети действия по уволняване на служители заради урана в Хасковско. Това каза служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос от народния представител от ПГ на ГЕРБ Ивелина Василева за това дали е извършила вътрешноадминистративна проверка и има ли наказани служители на Басейнова дирекция заради урана в Хасковско и Първомай, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя поясни, че това е заради течащата в момента прокурорска проверка. „На 11 април е назначена вътрешноведомствена група, която да направи проверки какво се е случвало в уведомяването при получаването на тези резултати“, каза служебният министър. По думите й показателите алфа активност и уран се правят веднъж годишно от МОСВ, като след това се оповестяват на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. Костова уточни, че тази година те са били предоставени на 19 януари. Костова посочи са провеждани разговори между ВиК – оператора в Хасково, РЗИ и Басейновата дирекция. Тя подчерта, че МОСВ извършва анализ на подземни и повърхности водни тела и в тази връзка служебният министър поясни, че МОСВ не може да каже има ли здравен риск за населението.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Спас Попниколов: В Хасково е извършена реорганизация на водоснабдяването и са осигурени водоноски, на този етап риск за населението няма

Министър Спас Попниколов: В Хасково е извършена реорганизация на водоснабдяването и са осигурени водоноски, на този етап риск за населението няма

21 Април 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. ВиК операторът през последните дни извърши реорганизация на водоснабдяването чрез изграждане на нови връзки с цел намаляване на последствията от изключването на водоизточници, осигури водоноски в съответствие с разпорежданията на РИК. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Спас Попниколов в отговор на въпрос на Лиляна Павлова дали министърът като принципал на ВиК-Хасково предприема мерки за контрол на дейността на дружеството, дали се проверяват не само питейните, но и подземните води и дали има риск за населението, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Относно това дали има риск за населението д-р Семерджиев каза, че на този етап по предварителни данни риск за населението няма, но окончателно може да се каже след излизането на окончателни проби. „Към настоящия момент в изпълнение на заповеди за спиране на експлоатация на обекти от РЗИ-Хасково, ВиК операторът е изключил помпена станция Хасково, Болярово и помпена станция 2“, обясни Спас Попниколов. „Населението на Хасково е уведомено да ограничи ползването на вода за питейни нужди и за приготвянето на храна“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният министър Илко Семерджиев: Към момента здравен риск за населението в Хасково не съществува

Служебният министър Илко Семерджиев: Към момента здравен риск за населението в Хасково не съществува

21 Април 2017 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Към момента здравен риск не съществува, оценките след получаване на окончателните резултати от изследванията ще бъдат направени достатъчно бързо и ще бъдат съобщени на обществеността. Това каза от парламентарната трибуна служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев във връзка с качеството на водата в Хасково, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предвид, че питейната вода се влага като суровина в производството на хранителни продукти не се предполага съществуването на здравен риск за населението“, обясни той. „С цел на защита на здравето на населението органите на държавния здравен контрол контролират изпълнението на всички препоръчани мерки“, допълни министърът. „Доставянето на питейна вода чрез водоноски се извършва от помпена станция Войводово, РЗИ Хасково осъществява контрол и на водата, доставяна чрез водоноски“, уточни Илко Семерджиев. „Изготвя се междинен доклад относно създадената ситуация, който ще съдържа конкретни препоръки за засилване на проверките и контрола на водоизточниците, особено в близост до закрити уранови мини“, заяви той.
„Към момента не намираме, че има даден риск за водата в Хасково. Но трябва да минат всички проби, които са дадени за биологични изследвания, а времето за това е между 2 и 3 месеца оптимално. Рисковете ще бъдат по-конкретно докладвани след около месец и половина-два месеца“, подчерта още Илко Семерджиев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ

Елена Йончева, БСП: Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ

21 Април 2017 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева от трибуната на Народното събрание в становище от името на вносител на изслушването на трима служебни министри във връзка с урана във водите на Хасково и Първомай, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Йончева уточни, че вина носи правителството на ГЕРБ, министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева.„Като депутат от Хасковска област и от името на ПГ на „БСП за България“ поисках това изслушване, защото хората в град Хасково са разтревожени“, каза тя и поясни, че хората са изплашени. Йончева обърна внимание, че поради спиране на помпени станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско. „В продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е със завишени показатели на уран и алфа активност“, каза Йончева. По думите й в града са поставени 16 водоноски. Тя припомни, че от 14 април водата в Хасковско не се препоръчва за употреба. Йончева попита откога се знае, че водата в Хасково съдържа уран и завишени алфа частици. „Три поредни години МОСВ установява несъответствие с нормативните изисквания на качеството на водата“, посочи говорителят на БСП. По думите й две поредни години се отчита завишение на урана. „Какви мерки е предприело МЗ и РЗИ – Хасково за тези три години“, попита още Елена Йончева. Тя изрази надежда днешното изслушване да даде информация защо след като Министерство на здравеопазването е имало достъп до информация за състоянието на водата не е предприело мерки.
Председателят на Парламента Димитър Главчев й отне думата. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов взе отношение и заяви, че не може ораторите от тази трибуна да внушават изводи по повод изслушване. Кирилов призова да се спазва времето и смисъла на съдържанието на изказването на становището на вносител.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще изслуша служебния премиер Огнян Герджиков за кадровите промени в рамките на управлението

Парламентът ще изслуша служебния премиер Огнян Герджиков за кадровите промени в рамките на управлението

21 Април 2017 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще изслуша служебния премиер Огнян Герджиков за кадровите промени в рамките на управлението, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ предложението гласуваха 199 народни представители, „против“ - 1, „въздържали се“ – 7, с което точката бе включена в днешната програма за работа на Народното събрание. Предложението е внесено от парламентарната група на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще изслуша трима министри за урана във водата на Хасково и Първомай

Парламентът ще изслуша трима министри за урана във водата на Хасково и Първомай

21 Април 2017 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще изслуша трима служебни министри за урана във водата на Хасково и Първомай. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. В парламента ще бъдат изслушани министърът на здравеопазването Илко Семерджиев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и министърът на околната среда и водите Ирина Костова. Целта на изслушването е да се разберат предприетите мерки от страна на служебния кабинет за гарантиране здравето на населението във връзка със съмненията за наличие на наднормено количество уран във водата на Хасково и Първомай. Предложението за изслушване е внесено от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители. След изчерпване на дневния ред се очаква преговорните екипи на ГЕРБ и „Обединени патриоти” да проведат среща за съставяне на правителство в Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Областният управител Здравко Димитров свиква съвещание във връзка с урана в питейната вода в Първомай и и околните населени места

Пловдив: Областният управител Здравко Димитров свиква съвещание във връзка с урана в питейната вода в Първомай и и околните населени места

20 Април 2017 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Областният управител Здравко Димитров свиква съвещание във връзка с констатиране повишени нива на уран в питейната вода на територията на град Първомай и околните населени места. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Областна администрация-Пловдив. На съвещанието са поканени да присъстват кметът на община Първомай, директорът на Регионалната здравна инспекция, управителят на Вик Пловдив, управителят на „Напоителни системи“ Пловдив, директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Пловдив, директорът на РИОСВ, директорът на ОДБХ- ловдив, председателят на Синдикат „Подкрепа“. Очаква се на съвещанието да присъства и окръжният прокурор на Област Пловдив Румен Попов.
На съвещанието, което ще се състои на утре – 21 април, от 10.00 часа в залата на Областна администрация, ще бъдат набелязани мерките за отстраняването на проблема, както и мероприятията за недопускане на подобни аварии, застрашаващи живота и здравето на населението в бъдеще.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Не е открито наднормено съдържание на естествен уран в питейните води от района на град Първомай

Пловдив: Не е открито наднормено съдържание на естествен уран в питейните води от района на град Първомай

20 Април 2017 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Днес следобед излязоха окончателните резултати от анализа на питейните води от района на град Първомай. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. В Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) бяха изследвани 18 проби, предоставени от РЗИ-Пловдив – по две от град Първомай, с. Крушево, с. Православен, с. Бяла река, с. Караджалово, с. Градина, с. Милево, с. Белозем и с. Борец.
Заместник-директорът на НЦРРЗ Орлин Стоянов информира министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, че в нито една от взетите проби не е открито наличие на естествен уран, надвишаващо границата от 0,03 мг/л.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БДИБР: Възможната причина за естествен уран в някои от кладенците за подземни води в Хасково и Първомай са обекти за уранодобив в миналото, РЗИ контролира питейните води

БДИБР: Възможната причина за естествен уран в някои от кладенците за подземни води в Хасково и Първомай са обекти за уранодобив в миналото, РЗИ контролира питейните води

20 Април 2017 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Възможната причина за естествен уран в някои от кладенците за подземни води в Хасково и Първомай са обекти за уранодобив в миналото, РЗИ контролира питейните води. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” (БДИБР). Във връзка с установено завишено количество на уран във водата в Хасково и Първомай от Басейновата дирекция заявиха, че предполагаемата причина е наличие на обекти свързани със закрития уранодобив от находища за добив на естествен уран в близост до мониторинговите пунктове за наблюдение на подземни води.
БДИБР е отговорна за извършването на оценка на тенденциите на състоянието на подземните/повърхностни водни тела, но няма права и задължения да извършва мониторинг и оценка за качеството на водите за питейно-битови цели (питейни води до „краен потребител”).
Тези права и задължения са възложени от Закона за водите на:
- Вдоснабдителните дружества (ВиК), задължени да провеждат мониторинг на качеството на питейните води, да предприемат мерки за осигуряване на безопасна и чиста вода на потребителите и да предоставят данните от извършения мониторинг на Министерство на здравеопазването. При установени отклонения, които могат да създадат риск за здравето, съгласно Закона за водите те информират потребителите и компетентните институции (чл. 48, ал. 2, т. 1, т. 2, т. 3 от ЗВ).
- Министерство на здравеопазването, съответно Регионалните здравни инспекции, които извършват контрол за качеството на водите предназначени за питейно-битови нужди (чл. 189, т. 1 от ЗВ).
Водоснабдителните организации и РЗИ разработват съвместно програми за мониторинг на питейните води, които по обхват и честота следва да отговарят на минималните изисквания на Наредба 9 от 2001 г. на МЗ, МРРБ и МОСВ за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.
На въпрос кой е отговорен за това, че проблемът в Хасково става известен на жителите толкова късно, от Дирекцията поясниха: „Още през 2013 г. е проведена кореспонденция с община Хасково, като общината с две писма отправя искане към БДИБР за предоставяне на актуални данни/информация, касаещи водните ресурси на територията на община Хасково, вкл. замърсяване над пределно допустими концентрации (ПДК) по видове замърсяващи вещества и показатели, с пунктове за наблюдение на показатели и състояние, както и за наличието на проблеми, констатирани от БДИБР в границите на Община Хасково, за периода 2008-2012 г. С наши писма сме отговорили на община Хасково, като сме изпратили исканата информация, от която ясно и точно се вижда, в табличен и текстови вид, че мониторинговият пункт за подземно водно тяло (ПВТ) BG3G00000NQ009, намиращ се в експлоатационен кладенец на ПС за ПБВ „Хасково-1” е с обща алфа -радиоактивност над допустимите норми по стандарт“.
„На 27 април 2016 г. БДИБР – Пловдив е представила информация пред Областната администрация в Хасково, община Хасково, РЗИ, ВиК, РИОСВ и др. компетентни институции в града, за регистрирани отклонения във водата по посочените радиоактивни показатели в ПС „Хасково-1”. Обяснена е необходимостта от допълнителен мониторинг на подземните води и водите за питейно-битово водоснабдяване в Хасково. Срещата е протоколирана и подкрепена с присъствен лист.
Информация за повишени стойности на радиологични показатели в мониторингов пункт за подземни води ПС „Хасково-1”, предоставена от БД ИБР, е публично оповестена на интернет страницата на РИОСВ Хасково в годишните доклади за състоянието на околната среда за 2010, 2012, 2014 и 2015 г. С това са изпълнени изискванията за публичност и заинтересованите лица би трябвало да се считат за уведомени за публикуваните доклади и съдържащите се в тях данни“, уточниха от БДИБР.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Аргир Аргиров, РЗИ - Пловдив: Всеки момент се очакват пробите от сондажните кладенци в Първомай, Караджалово и Белозем

Д-р Аргир Аргиров, РЗИ - Пловдив: Всеки момент се очакват пробите от сондажните кладенци в Първомай, Караджалово и Белозем

20 Април 2017 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Всеки момент се очакват пробите, които РЗИ взе от сондажни кладенци в Първомай, Караджалово и Белозем. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив зам.-директорът на РЗИ - Пловдив д-р Аргир Аргиров. „След това Здравната инспекция ще даде пресконференция за оповестяване на резултатите от пробите”, уточни д-р Аргиров.
По информация от Областната управа в Пловдив наличие на уран във водата в Първомай е било установено още на 20 февруари, когато са били взети първите проби. На 12 март РЗИ изпраща писмо на кмета на общината, в което обявява за наличието на уран в три от кладенците, след което са взети нови проби. Тепърва ще се изяснява откъде е този уран, но по информация от община Първомай там преди 30-35 години е имало рудници.
Вчера от сондажния кладенец в Белозем също бяха взети проби, тъй като преди години там също се е добивал уран, съобщи кметът Иван Тачев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВАП разпореди на главния държавен здравен инспектор извършване на проверки за качеството на питейната вода в страната

ВАП разпореди на главния държавен здравен инспектор извършване на проверки за качеството на питейната вода в страната

20 Април 2017 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. След самосезиране по информация в медиите, Върховна административна прокуратура (ВАП) разпореди на главния държавен здравен инспектор извършване на проверка за спазване на нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели. Това съобщиха от пресцнетъра на Върховна административна прокуратура (ВАП).
Водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност. Водата заема място при стоките и услугите, без които е немислимо съществуването на отделния индивид. Това естество на водата налага особено внимателно и грижливо да се съблюдават правилата, осигуряващи изискуемите свойства на водата. Нарушението на тези правила могат да засегнат правата и на отделните граждани, и на цялото общество.
В защита на държавния и обществения интерес, ВАП е указала в срок до 22.05.2017 г., главният държавен здравен инспектор да уведоми прокуратурата за предприетите мерки при осъществяване на държавния здравен контрол и спрямо органите на РЗИ в страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Спрян е минералният извор в Стрелча, в който е установен уран, превишаващ 4 пъти нормите

Пазарджик: Спрян е минералният извор в Стрелча, в който е установен уран, превишаващ 4 пъти нормите

19 Април 2017 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Стрелча. Проблемният минерален извор в Стрелча, където беше установено наличието на уран над допустимите норми, е спрян, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик Станислава Станева, секретар на Община Стрелча. Тя обясни, че през месец декември 2016 година Община Стрелча е извършила радиологичен контрол на всички минерални извори – чешми, тъй като стопанисва минералната вода. „Оказа се, че в тази чешма, известна като Топлата или Карапенчевата, има завишени стойности на уран, които са 4 пъти над нормата. По изискванията на РЗИ веднага поставихме предупредителни табели, които бяха махнати от граждани. Няколко пъти поставяхме предупредителни табели, чешмата беше спряна, но се намери начин да бъде пусната. Сега чешмата е спряна и няма проблем”, коментира Станева. Тя уточни,че става дума за минерален извор. „Питейната вода в Стрелча ежегодно се проверява, тя е с добри показатели и отговаря на стандартите, с нея няма проблем. Другите минерални извори също нямат проблем, показателите им са в нормите”, допълни Станева.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„БСП за България” иска изслушване на трима министри заради урана във водата в Хасково

„БСП за България” иска изслушване на трима министри заради урана във водата в Хасково

19 Април 2017 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме да се проведе изслушване на 21 април 2017 г. на министъра на здравеопазването, министъра на околната среда и водите и министъра на регионалното развитие и благоустройството относно предприетите мерки за гарантиране здравето на населението. Въпросът е от голям обществен интерес. Това се казва в искане от ПГ на „БСП за България” до председателя на Народното събрание Димитър Главчев във връзка с завишеното съдържание на уран във водата в Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Групата народни представители припомнят, че директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ информира Регионалната здравна инспекция – Хасково и управителя на „ВиК“ ЕООД – Хасково за наличие на завишено съдържание на естествен уран в мониторингов пункт за подземни води от националната система за мониторинг на околната среда ПС „Хасково-І“. Те подчертават, че Басейновата дирекция е препоръчала прекратяване или максимално ограничаване на ползването на водоизточника с цел ограничаване на риска на здравето на хората при консумация на вода за питейно-битови и промишлени цели.
„На 13.04.2017 г. Междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ препоръчва водата за гр. Хасково от централното водоснабдяване да не се използва за питейни цели. Дава препоръки на РЗИ - Хасково, ВиК оператора и община Хасково да осигури с вода детските и учебни заведения. Тези действия са извършени едва 5 месеца след констатираните превишения на допустими стойности на вредни вещества в питейната вода”, пишат още депутатите от левицата.
Искането е подписано от Корнелия Нинова, Елена Йончева, Жельо Бойчев, Манол Генов, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Антон Кутев, Никола Динков
и Виолета Желева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Взети са проби за наличие на уран от сондажния кладенец в село Белозем

Пловдив: Взети са проби за наличие на уран от сондажния кладенец в село Белозем

19 Април 2017 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Раковски. Взети са проби за наличие на уран от сондажния кладенец, снабдяващ с питейна вода жителите на село Белозем, община Раковски. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Иван Тачев. По думите му резултатите от взетите проби ще са ясни до месец. „Очакваме резултатите, но мисля, че няма да има проблем. Досега нито един от жителите на селото не е изразил безпокойство по отношение на питейната вода, след случилото се в Хасково и Първомай. Няма смисъл да се всява излишна паника. Просто искаме да сме сигурни – това е целта на взетите проби. Всички в селото са наясно, че много време тук е добиван уран“, коментира Иван Тачев.
Той посочи, че находището на уран се е намирало на 1 километър от сондажния кладенец, който захранва село Белозем с питейна вода. „Досега при проверки не е установявано наличие на уран във водата. Рискът сега да се случи е минимален, да не кажа и нищожен. Няма повод за безпокойство“, заяви Тачев. Кметът на Белозем подчерта, че ако изследванията за наличие на уран са положителни, информацията няма да бъде скрита. „Преди време изследвания установиха, че във водата има завишено количество на манган, но причината са етернитовите тръби“, обясни Тачев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Районната прокуратура образува наказателно производство заради установеното наличие на уран в питейната вода в града

Хасково: Районната прокуратура образува наказателно производство заради установеното наличие на уран в питейната вода в града

19 Април 2017 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Хасково. Днес, 19 април, Районна прокуратура - Хасково образува наказателно производство за това, че в периода 28 октомври 2016 г. – 4 април 2017 г. в гр. Хасково длъжностни лица са укрили информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Укрита е информация за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция „Хасково – 1“.
След самосезиране на Районна прокуратура - Хасково по публикации в медиите за наличие на уран в питейната вода на част от кварталите в гр. Хасково, беше извършена проверка, установила достатъчно данни за извършено общоопасно престъпление.
Установено е от Районна прокуратура - Хасково, че в периода 29 септември 2016 г. до 7 октомври 2016 г. е било извършено изпитване на пийната вода в гр. Хасково, резултатите от което са описани в протокол от 17 октомври 2016 г. Според данните в протокола е било установено завишаване на максимално допустимите стойности на уран в питейната вода. В протокол от 9 ноември 2016 г. е отразено извършване на изпитване за радиоактивност на питейната вода, в който също са отразени завишения на общата радиоактивност над 13 пъти от допустимата.
В хода на разследването ще бъдат разпитани служителите на РЗИ - Хасково относно обстоятелствата кога и кой ги е сезирал като им е изпратил Протоколи от изпитване от 17 октомври 2016 г. и от 9 ноември 2016 г. от акредитирана лаборатория за изпитване към Министерство на околната среда и водите. Какви са правомощията на министерство на здравеопазването, респ. „Регионална здравна инспекция“ Хасково във връзка с контрола върху качеството на питейната вода, респ. отражението му върху здравето на човека. Кога и с каква честота е бил извършван мониторинг на води от зони за водоснабдяване по радиологични параметри – обща алфа и бета активност и естествен уран. Кога и дали са информирали „ВиК“ ЕООД - Хасково относно необходимостта от извършване на контролни изследвания.
Ще бъдат разпитани служители от Изпълнителната Агенция по Околна среда при МОСВ – отдел „Регионална лаборатория Хасково“ и от „Централна лаборатория“ гр. София, извършили изследването, взели пробите и изготвили Протоколите от изпитване от 17 октомври 2016 г. и от 9 ноември 2016 г., както и техните ръководители. В Рамките на разследването ще бъде установено кой, дали и кога е публикувал тази информация в „Единна информационна система за обмен на данни от мониторинга на водите, извършван в системата на МОСВ”, чие задължение е това както и обхвата на лицата – длъжностни или не, които имат достъп до тази единна информационна система. Да се установи кога резултатите от изследванията са били оповестени и на кого.
Указано е да се разпитат служители на „ВиК“ ЕООД - район Хасково относно обстоятелството с каква честота провеждат мониторинг на води от зони за водоснабдяване по радиологични параметри – обща алфа и бета активност и естествен уран.
Ще се разпитат и служители на „Басейнова Дирекция – Източно беломорски район“ - Пловдив, които да изяснят обстоятелството кога са научили и кога са се запознали с протоколите за изпитване от 17 октомври 2016 г. и от 9 ноември 2016 г.
Документация ще бъде изискана от МОСВ, „ВиК“ ЕООД - Район Хасково, РЗИ - Хасково и Басейнова Дирекция – ИБР Пловдив.
В хода на разследването ще бъде установено през инкриминирания период и преди това (от 2014 г. насам) налични ли са отклонения при онкозаболяванията в област Хасково, който би могъл да бъде съотнесен към завишените нива на природен уран и алфа активност в питейната вода в града.
Указано е да се назначи експертиза, която да установи налице ли е замърсяване на подпочвените води и водните басейни и ако да – то дали и в какво се състои опасността за хора, животни и растения. Какъв е източникът на замърсяването и дължи ли се то на поведение на човешка дейност.
Ще бъде назначена и комплексна експертиза, която да установи влиянието на естествения уран, респ. радиационното излъчване върху компонентите на околната среда, в това число и като се определи влиянието им върху човешкото здраве и/или последици за него през инкриминирания период при осреднена дневна консумация на вода.
Изискани са резултатите от проведените допълнителни изследвания на всички водоизточници в гр. Хасково. Разследването ще се проведе и за това кой е замърсил или допуснал да се замърси почвата, водните течения, басейни и др.
Екип от трима прокурори ръководят разследването по делото, като е определен двумесечен срок за приключване.
Досъдебното производство е възложено да се проведе от екип от разследващи полицаи при ОД МВР - Хасково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Имаме готовност да осигурим вода на населението в Първомай, ако е необходимо

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Имаме готовност да осигурим вода на населението в Първомай, ако е необходимо

19 Април 2017 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Държавата ще направи всичко, което е необходимо, във връзка с открития уран в три сондажни извора в Първомай и околността. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив областният управител на Пловдив Здравко Димитров. „Имаме пълна готовност да реагираме. Ако им трябва вода ще изпратим водоноски или тирове с минерална вода, говорили сме с фирма за бутилиране“, каза Димитров. По думите му в момента е направено необходимото, спрени са трите извора, където уранът е със завишение спрямо нормата, макар и съвсем малко.
Здравко Димитров каза още, че наличие на уран е установено още на 20 февруари, като тогава от РЗИ са взели проба. „Резултатите все още се изчакват, тъй като тези изследвания се правят на три места и не стават бързо“, добави областният управител. На 12 март РЗИ изпраща писмо на кмета на общината, в което обявява за наличието на уран в три от кладенците. Взети са нови проби. „Специалистите уверяват, че водата е нормална за пиене. Дори се твърди, че водата от тези три извора, когато се влее в останалите, вече е с нормални качества“, добави Димитров. Тепърва ще се изяснява откъде е този уран, но по информация от Община Първомай там преди 30-35 години е имало рудници и се е добивало. „Няма никаква диверсия, няма връзка и с наличието на уран в Хасково, да не вдигаме напрежението сред хората, ще бъде направено всичко, което е необходимо“, увери областният управител.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва изследването на всички източници на питейна вода в Хасково, в два кладенеца в Първомай също беше открит уран (ОБЗОР)

Започва изследването на всички източници на питейна вода в Хасково, в два кладенеца в Първомай също беше открит уран (ОБЗОР)

19 Април 2017 | 04:08 | Агенция "Фокус"
Хасково. Започва изследването на всички източници на питейна вода в Хасково. Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с установените завишени показатели на уран и обща алфа активност в някои от сондажните кладенци. Такова решение бе взето в събота на координационна среща в Областна администрация, на която присъстваха вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и зам.-министърът д-р Галин Каменов. Те пристигнаха в Хасково, за да контролират как се изпълняват указанията на Междуведомствената комисия от 3 министерства – МЗ, МОСВ и МРРБ, в създалата се ситуация с временно ограничение на използването на водата за питейни нужди.
След като днес бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и вода при крайни потребители за наличието на уран, пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове. Това ще даде възможност за адекватна реакция и насочване към проблемните зони на алтернативна питейна вода от чисти кладенци.
Със Заповед 434 от 15.04.2017 г. Община Хасково нареди на директорите на детски градини и училища да осигурят бутилирана вода за питейни нужди на децата. Кметът на Хасково Добри Беливанов съобщи, че е осигурена бутилирана вода за питейни нужди за образователните и лечебни заведения в Хасково. Той допълни, че към момента е дадена разпоредба за целия град да не се ползва водата от чешмите.
Междувременно д-р Цвета Иванова, началник отдел „Радиационен контрол” към РЗИ-Пловдив съобщи, че е открит уран два водоизточника в община Първомай. По думите ѝ няма опасност за населението, а установените концентрации на уран не превишават границите на дозите, определени в Наредбата за основни норми радиационна защита и за надфоново облъчване. Уранът е открит в 2 от общо 13 кладенеца на територията на общината, един от двата е на територията на село Караджалово. По думите на д-р Цвета Иванова в момента водата не е ограничена за употреба, но от нея са взети проби, които се изследват и анализират. Уранът е бил открит при рутинна проверка на ВиК, което има задължението да изследва водата.
Кметът на Първомай Ангел Папазов съобщи, че кладенците с открит уран в тях са спрени. Спрените кладенци са 11 и 13, които захранват квартали в Първомай и село Градина. Това е направено след изпратени уведомителни писма до Общината от РЗИ още на 13 април. Кметът посочи, че има направени проби от водата и се изчакват резултатите. По думите на Папазов засега сред населението няма паника. Той съобщи, че за случая е осведомен областният управител на Пловдив, за да може той да окаже съдействие в случай на извънредна ситуация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва изследването на всички източници на питейна вода в Хасково, в два кладенеца в Първомай също беше открит уран (ОБЗОР)

Започва изследването на всички източници на питейна вода в Хасково, в два кладенеца в Първомай също беше открит уран (ОБЗОР)

18 Април 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Хасково. Започва изследването на всички източници на питейна вода в Хасково. Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с установените завишени показатели на уран и обща алфа активност в някои от сондажните кладенци. Такова решение бе взето в събота на координационна среща в Областна администрация, на която присъстваха вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и зам.-министърът д-р Галин Каменов. Те пристигнаха в Хасково, за да контролират как се изпълняват указанията на Междуведомствената комисия от 3 министерства – МЗ, МОСВ и МРРБ, в създалата се ситуация с временно ограничение на използването на водата за питейни нужди.
След като днес бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и вода при крайни потребители за наличието на уран, пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове. Това ще даде възможност за адекватна реакция и насочване към проблемните зони на алтернативна питейна вода от чисти кладенци.
Със Заповед 434 от 15.04.2017 г. Община Хасково нареди на директорите на детски градини и училища да осигурят бутилирана вода за питейни нужди на децата. Кметът на Хасково Добри Беливанов съобщи, че е осигурена бутилирана вода за питейни нужди за образователните и лечебни заведения в Хасково. Той допълни, че към момента е дадена разпоредба за целия град да не се ползва водата от чешмите.
Междувременно д-р Цвета Иванова, началник отдел „Радиационен контрол” към РЗИ-Пловдив съобщи, че е открит уран два водоизточника в община Първомай. По думите ѝ няма опасност за населението, а установените концентрации на уран не превишават границите на дозите, определени в Наредбата за основни норми радиационна защита и за надфоново облъчване. Уранът е открит в 2 от общо 13 кладенеца на територията на общината, един от двата е на територията на село Караджалово. По думите на д-р Цвета Иванова в момента водата не е ограничена за употреба, но от нея са взети проби, които се изследват и анализират. Уранът е бил открит при рутинна проверка на ВиК, което има задължението да изследва водата.
Кметът на Първомай Ангел Папазов съобщи, че кладенците с открит уран в тях са спрени. Спрените кладенци са 11 и 13, които захранват квартали в Първомай и село Градина. Това е направено след изпратени уведомителни писма до Общината от РЗИ още на 13 април. Кметът посочи, че има направени проби от водата и се изчакват резултатите. По думите на Папазов засега сред населението няма паника. Той съобщи, че за случая е осведомен областният управител на Пловдив, за да може той да окаже съдействие в случай на извънредна ситуация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районна прокуратура-Първомай разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в част от кварталите на Първомай и няколко околни села

Пловдив: Районна прокуратура-Първомай разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в част от кварталите на Първомай и няколко околни села

18 Април 2017 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. Районна прокуратура-Първомай разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в част от кварталите на град Първомай и няколко околни села. Прокуратурата се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран във водата за питейни нужди в района. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. Проверката е възложена на Районно управление на МВР-Първомай и се извършва с оглед на данни за престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс – за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.
В хода на проверката ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Районна здравна инспекция - Пловдив, ВиК и други институции за качеството и състоянието на питейната вода в част от кварталите на Първомай и няколко околни села, както и за причините за евентуалното й замърсяване. Срокът за приключване на проверката е едномесечен.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Светът отбелязва 102 години от Арменския геноцид - 25 април 2017 година
Светът отбелязва 102 години от Арменския геноцид - 25 април 2017 година

ВИДЕО
Реакцията на гражданите на Истанбул по отношение на резултата от референдума в Турция, 17 април 2017 г.
Реакцията на гражданите на Истанбул по отношение на резултата от референдума в Т...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.