НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Елена Чалгънова, Регионален исторически музей – Благоевград: Георги Измирлиев е една от най-значимите личности, които са се раждали на територията на общината

Елена Чалгънова, Регионален исторически музей – Благоевград: Георги Измирлиев е една от най-значимите личности, които са се раждали на територията на общината

21 Април 2017 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Георги Измирлиев - Македончето е една от най- значимите личности, които са се раждали на територията на Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Елена Чалгънова, уредник в отдел „Българските земи ХV – началото на ХХ век” към Регионален исторически музей – Благоевград. По думите ѝ той е обявен и за почетен гражданин на Благоевград през 2001 година, също и на град Горна Оряховица през 2001 година. „Той е много популярен възрожденски деец на Горна Джумая. Измирлиев е по-известен със своята дейност, която развива не на територията не на Горна Джумая, а на територията на търновския край, тъй като знаем, че неговата основна дейност е свързана с подготовката на Априлското въстание, която се осъществява на територията на Първи търновски революционен окръг през 1876 година, тъй като той е определен за апостол на този окръг“, каза още Чалгънова. По думите ѝ Георги Измирлиев - Македончето започва своя жизнен път на 21 април 1851 година в Горна Джумая, в едно изключително будно патриотично и будно възрожденско българско семейство. Неговите родители са средно заможно горноджумайско семейство. Майка му е Тона Измирлиева. Тя е от един прочут род от Берово. Димитър е негов баща. Той е изключително уважаван търговец и един от дарителите на църквата, която е построена в Благоевград през 1844 година. „Тези патриотични чувства, които откриваме в Георги Измирлиев, се наблюдават и при неговите родители, т.е. тук има една традиция и приемственост, която получава своето чудесно развитие именно в лицето на Георги Измирлиев“, каза Чалгънова. По думите ѝ Васил Левски оказва изключително силно въздействие върху мирогледа на Георги Измирлиев. „През есента на 1873 година той заминава за Одеса, където се записва в Одеското пехотно училище. „Разбира се ние трябва да търсим влиянието на идеите на Апостола на свободата Васил Левски, които оказват изключително силно въздействие върху мирогледа на Георги Измирлиев и върху осмислянето на неговата стратегия, относно развитието на национално-освободителното движение и перспективите, които стоят пред това движение“, каза Чалгънова. По думите ѝ той е бил на същото мнение като Васил Левски, че за нуждите на българското- национално освободително движение са необходими хора с военно образование. „Поради тази причина той се насочва към военното пехотно училище в Одеса. След една година той е произведен в юнкер в 59-ти пехотен полк и тук се случва една интересна случка през 1875 година когато в Одеса пристига Христо Ботев, който по това време е начело на БРЦК и търси млади военнослужещи и такива, които се обучават в военни училища, които са се включат в редиците на подготвяното въстание“, каза Чалгънова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Благоевград отбеляза тържествено 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев Македончето (ОБЗОР)

Благоевград отбеляза тържествено 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев Македончето (ОБЗОР)

21 Април 2017 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Благоевград отбеляза тържествено 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев Македончето. В V СУ „Георги Измирлиев“ ученици и деца от 121 СУ „Георги Измирлиев” в София – район Триадица, поднесоха венци и цветя пред първия паметник на Македончето, който се намира в благоевградското училище. Директорът на V СУ „Георги Измирлиев“ посочи, че само 3 училища в България носят името на видния български революционер. Ръководството на столичното училище подари на благоевградското, луксозно издание на „Под игото“ с пожелание да запазят своя възрожденски дух. Директорът на V СУ подари на учениците от 121 СУ колаж с портрет на Измирлиев, първата сграда на училището, къщата-музей на Георги Измирлиев, както и кадри от съвременния Благоевград. След официалната част учениците от столичното училище засадиха две дръвчета, след което имаха възможност да влязат в училището и да разгледат етнографските кътове, посветени на Македончето.
Пред сградата на Община Благоевград на площад „Георги Измирлиев“ пред бюст-паметника на революционера кметът на Благоевград – д-р Атанас Камбитов, представители от Общинска администрация, представители на Югозападен университет „Неофит Рилски“, политици и жители на града, поднесоха венци и цветя и се преклониха пред делото на Македончето.
Честванията приключиха с мероприятие в родната къща на Георги Измирлиев, където уредници и служители на Регионалния исторически музей в Благоевград, ученици от V СУ „Георги Измирлиев“, фолклорна формация „Веселина“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, както и Регионален клуб „Традиция“, представиха с рецитал живота и делото на дейния участник в Априлското въстание – Георги Измирлиев.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Борут Пахор, президент на Словения и кандидат за спечелване на втори мандат. 22 октомври 2017 г.
Борут Пахор, президент на Словения и кандидат за спечелване на втори мандат. 22 ...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.