НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:09

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Държавната агенция „Електронно управление“: Над 130 инциденти в информационната сигурност регистрира CERT България през май

Държавната агенция „Електронно управление“: Над 130 инциденти в информационната сигурност регистрира CERT България през май

12 Юни 2017 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Повече от 130 инциденти в информационната сигурност е регистрирал Националният център за действие при инциденти в информационната сигурност CERT България през май 2017 г., сочи редовният месечен бюлетин на Центъра в Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), съобщиха от агенцията. Продължава тенденцията на увеличаване на атаките тип отказ от услуги (DDoS) – над 40 на сто от подадените общо 176 сигнали, следвани от атаките със зловреден софтуер (22%) и тези, свързани с фишинг сайтове (23%). Засегнатите IP адреси са над 5400.
През май беше осъществена една от най-мащабните атаки за разпространение на рансъмуер – WannaCray, припомнят от CERT България, като правят обзор на атаката, засегнала десетки държави в целия свят. Експертите апелират за повишено внимание и отговорност към собствените системи и данни, които трябва редовно да бъдат актуализирани, а данните да бъдат архивирани с поддържани резервни копия офлайн.
CERT България напомня още, че една от основните превантивни мерки срещу атаки и инциденти в мрежовата и информационна сигурност е своевременното прилагане на ъпдейти, отстраняващи уязвимости в сигурността. Предстои също така в мрежата на държавната администрация да се въведе използването само на https в изпълнение на Националната стратегия за киберсигурност „Кибер устойчива България 2020“, посочват още от CERT България в месечния си бюлетин.
В съответствие с Наредбата за общите изисквания за мрежова и информационна сигурност служителят или звеното по мрежова и информационна сигурност в съответната администрация са длъжни да уведомяват незабавно Националния център за действие при инциденти по отношение на информационната сигурност за всеки инцидент в информационните системи на административните органи.
През май на страницата си www.govcert.bg CERT България е отправил 16 предупреждения за ъпдейти, отстраняващи уязвимости в сигурността на продукти на Adobe, Apple, Cisco, Google, Intel firmware, Joomla!, Microsoft, Mozilla, Samba, TrendMicro и WordPress.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От руското Министерство на извънредните ситуации опровергаха информацията техни компютри да са пострадали от вируса WannаCry

ТАСС: От руското Министерство на извънредните ситуации опровергаха информацията техни компютри да са пострадали от вируса WannаCry

19 Май 2017 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Москва. От руското Министерство на извънредните ситуации опровергаха информацията техни компютри да са пострадали от вируса WannаCry, предава руската агенция ТАСС.
От министерството добавиха, че вероятно медиите са направили грешка, както и че преди седмица, на 12 май, са били регистрирани атаки към техни компютри, но те успешно са били отблъснати.
На 12 май хакери атакуваха компютри с операционна система Windows чрез използване на криптовируса WannaCry, който прави файловете на заразените машини неизползваеми и неговите създатели искат т.нар. „откуп“ за декриптирането на файловете.

Превод и редакция: Цветан Петров
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Държавната агенция „Електронно управление“ не е постъпвала информация за засегнати от новия криптовирус административни органи

В Държавната агенция „Електронно управление“ не е постъпвала информация за засегнати от новия криптовирус административни органи

16 Май 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Към днешна дата в Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност CERTbg към Държавната агенция „Електронно управление“ няма постъпила информация за засегнати от зловредния софтуер „WannaCry“ административни органи. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.
За уязвимостите, използвани от вируса „WannaCry”, CERTbg алармира още на 19 януари и на 17 март т.г. с информация на Портала за мрежова и информационна сигурност (govcert.bg). В рубриката на портала „Съвети“ на 19 януари експертите публикуват „Най-добрите практики за защита на SMB” (Server Message Block protocol), а през март Центърът публикува и изпраща до административните органи предупреждение за уязвимост в SMBv1 на Microsoft. Отправени са също така препоръки за предприемане на конкретни действия по блокиране на всички версии на SMB върху всички гранични мрежови устройства чрез затваряне на съответните портове.
От 15 май в рамките на CSIRTs Network (мрежата е създадена в съответствие с изискванията на Директивата за сигурност на мрежите и информационните системи) държавите членки на ЕС обменят информация за наличие или отсъствие на инциденти, механизмите на разпространение на „WannaCry”, както и за информационните кампании и за превантивните мерки.
От CERTbg напомнят, че дейностите по превенция и за повишаване на устойчивостта на мрежите и информационните системи са прерогатив на отделните административни органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС: Обсъдени са конкретни действия при различни рискови хипотези във връзка с новия криптовирус

ВСС: Обсъдени са конкретни действия при различни рискови хипотези във връзка с новия криптовирус

16 Май 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. По решение на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ (КПКИТС) се проведе работна среща между експертите на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“, фирма „Абати“ АД - разработчик на системата за електронно дистанционно гласуване за избор на членове на ВСС и представители на Специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП - МВР. Това съобщиха от Висшия съдебен съвет.
Обсъдени бяха съвместни действия по предотвратяване и разкриване на опити за компрометиране на системата за гласуване, като бяха оценени потенциалните рискове за вота през Интернет.
На срещата бяха набелязани конкретни действия при различни рискови хипотези.
Информация за проведената среща и набелязаните мерки ще бъдат обсъдени от КПКИТ на редовното заседание на Комисията на 17 май в хода на периодичното информиране във връзка с предстоящите избори за членове на ВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От МВР увериха, че няма нанесени вреди на правителствени организации, частни фирми и граждани в България от новия криптовирус (ОБЗОР)

От МВР увериха, че няма нанесени вреди на правителствени организации, частни фирми и граждани в България от новия криптовирус (ОБЗОР)

15 Май 2017 | 21:26 | Агенция "Фокус"
София. От Министерството на вътрешните работи (МВР) увериха, че няма нанесени вреди на компютърни конфигурации на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани в България от новия криптовирус. В съобщението на МВР се посочва, че към 15.00 часа в понеделник в сектор „Киберпрестъпност“ на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака с новия криптовирус WannaCry към областна административна структура. В резултат на компетентните и навременни действия той е неутрализиран и вирусът не е нанесъл вреди. Експерти по киберсигурност предупреждават, че в следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атака. От МВР съветват потребителите е да предприемат незабавни действия по инсталиране на публикуваните от производителя обновявания за операционната система Windows, да се снабдят с надежден антивирусен софтуер и да бъдат бдителни при работа с непоискани СПАМ съобщения и прикачени към тях съмнителни файлове.
В понеделник Междувременно международната организация на криминалната полиция (Интерпол) алармира, че се очаква втора вълна на глобална кибератака със зловредния софтуер "Wanna Cry", който криптира данните на заразените компютри. Предупреждението дойде броени дни, след като близо 150 държави, 200 хил. организации и десетки компании бяха засегнати от действията на хакерите, които по оценка на европейската правоприлагаща агенция Европол са на „на безпрецедентни нива“. Междувременно стана ясно, че тайландски лектор е написа програма, която блокира действието на „Wanna Cry“. Защитният софтуер е достъпен за свободно изтегляне, като страницата, на която е публикуван е посетена над един милиард пъти. Програмата е свалена десетки хиляди пъти.
За „Фокус“ Димитър Ганчев, интернет специалист от организацията „Интернет общество“, коментира, че ниското качество на най-използваните софтуери е причината за масовото разпространение на вируси. По думите му от 10 години не се е срещала подобна атака, като вероятно ще последват и още такива. Той добави, че след заразяването с подобен вирус обикновеният потребител няма какво да направи, а това, което се случва е подмяна на информацията в персоналния компютър и искането на откуп за нея, но почти липсват случаи, в които информацията да е била възстановена. Ганчев коментира още, че е необходимо повишаване нивото на защита на световно ниво.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Nation: Тайландски лектор написа програма, която блокира зловредния софтуер „Wanna Cry“

The Nation: Тайландски лектор написа програма, която блокира зловредния софтуер „Wanna Cry“

15 Май 2017 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Банкок. Тайландски лектор написа програма, която блокира действието на зловредния софтуер „Wanna Cry“, пише местният всекидневник The Nation.
Тайландецът демонстрира програма, спираща действието на компютърния вирус, която е разработил съвместно със свои колеги от университета, в който работи.
Защитният софтуер е достъпен за свободно изтегляне, като страницата, на която е публикуван е посетена над един милиард пъти. Програмата е свалена десетки хиляди пъти.
По-рано от Европейската полицейска служба (Европол) заявиха, че вирусът „Wanna Cry“, който прави файловете на компютъра неизползваеми и иска плащане на откуп за връщане на достъпа до тях, е засегнал над 200 хил. души в поне 150 държави. Представителите на Европол определиха кибератаката като „безпрецедентна“.

Превод и редакция: Цветан Петров
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Няма нанесени вреди на компютърни конфигурации на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани от новия криптовирус

МВР: Няма нанесени вреди на компютърни конфигурации на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани от новия криптовирус

15 Май 2017 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Към 15.00 часа, в сектор „Киберпрестъпност“ на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака с новия криптовирус WannaCry към областна административна структура. В резултат на компетентните и навременни действия той е неутрализиран и вирусът не е нанесъл вреди. Не са регистрирани други сигнали за засегнати компютърни конфигурации на български правителствени организации, частни фирми или отделни граждани. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
В следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атака – предупреждават експерти по киберсигурност. Съветът към потребителите е да предприемат незабавни действия по инсталиране на публикуваните от производителя обновявания за операционната система Windows, да се снабдят с надежден антивирусен софтуер и да бъдат бдителни при работа с непоискани СПАМ съобщения и прикачени към тях съмнителни файлове.
Допълнителни конкретни стъпки за защита може да намерите на страницата на ГДБОП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Ганчев, интернет специалист: Ниското качество на най-използваните софтуери е причината за масовото разпространение на вируси

Димитър Ганчев, интернет специалист: Ниското качество на най-използваните софтуери е причината за масовото разпространение на вируси

15 Май 2017 | 08:30 | Агенция "Фокус"
София. Ниското качество на най-използваните софтуери е причината за масовото разпространение на вируси. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Димитър Ганчев, интернет специалист от организацията „Интернет общество“. По думите от 10 години не се е срещала подобна атака, от каквато бяха засегнати над 150 държави през миналата седмица, като вероятно ще последват и още такива.
„Очевидно никой не е подготвен за такъв мащабен проблем, тъй като в последните 10 години не е имало такъв. Обикновено има целенасочени атаки към определени институции или конкретен сървър, но масово разпространение на зловреден софтуер отдавна не е имало. Никой друг освен авторът на операционната система не може да вземе кой знае, какви мерки. В интерес на истината мерки са били взети преди около 2 месеца и всички, които през това време са си ъпдейтнали компютрите, могат да бъдат спокойни. Факт е обаче, че доста голям брой компютри по света са със стари версии на операционната система и фактически те остават незащитени“, коментира Димитър Ганчев. Той добави, че след заразяването с подобен вирус обикновеният потребител няма какво да направи. Това, което се случва е подмяна на информацията в персоналния компютър и искането на откуп за нея, но почти липсват случаи, в които информацията да е била възстановена, обясни специалистът. Ганчев коментира още, че е необходимо повишаване нивото на защита на световно ниво.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус

ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус

14 Май 2017 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус, съобщиха от пресцентъра на МВР. Съветът към потребителите е да бъдат бдителни и да предприемат стъпки за защита.
Нов вид криптовирус с името ИскаПлаче (WannaCry) вече е заразил няколкостотин хиляди компютъра по цял свят и продължава да нанася щети. Потенциални жертви на хакерската атака са милиони компютри по света.
Експерти по киберсигурност от ГДБОП съветват да бъдат предприети няколко важни стъпки за защита: използване на съвременна операционна система; незабавно обновяване на използваната операционна система, ако тя е неподдържана или остаряла; спиране на уязвимия комуникационен протокол SMB; използване на надеждна антивирусна програма; редовно архивиране на важните потребителски данни върху изолиран носител; активиране и правилно конфигуриране на съвременна защитна стена и игнориране на съмнителни и/или СПАМ съобщения.
Вирусът се разпространява без желанието и намесата на легитимния потребител на компрометирания компютър чрез наскоро установена уязвимост в комуникационен протокол за връзка между сървъри по света, използващи операционната система Уиндоус.
Всички важни файлове върху заразения компютър се криптират, а потребителят е заставен да заплати еднократно около 550 български лева в дигиталната валута Биткойн, за да получи отново достъп до тях. Компрометираната система автоматизирано се опитва да разпръсне вируса, като атакува други сървъри по света.
Британски специалист по информационна сигурност случайно е ограничил разпространението на заразата, като е регистрирал интернет домейн закодиран във вируса, но алармира, че опасността остава висока.
До този момент жертви на хакерската атака са станали болници във Великобритания, испански телекомуникационен оператор, офиси на американска куриерска фирма, компютри на руското МВР, жп гари в Германия, автомобилни фабрики във Франция, училища в Китай и много други.
Повече информация за киберзаплахите може да намерите на специализирания сайт на сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП - www.cybercrime.bg или www.gdbop.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма данни България да е засегната от хакерската атака, обхванала десетки държави в целия свят (ОБЗОР)

Няма данни България да е засегната от хакерската атака, обхванала десетки държави в целия свят (ОБЗОР)

13 Май 2017 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Няма данни България да е засегната от хакерската атака, обхванала десетки държави в цели свят. Информацията съобщи за Агенция „Фокус“ главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов. Той уточни, че е разговарял с директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" и няма постъпили подобни данни. „Следим информацията и имаме контакти с партньорските служби“, каза още гл. комисар Маринов. По думите му са взети мерки във връзка със заплахата от хакерски атаки и има звена, които работят в тази посока.
В петък почти 100 държави и десетки компании бяха засегнати от кибератака чрез „злонамерения софтуер“ - „WannaCry“. Според европейската правоприлагаща агенция Европол вълната от кибератаки по целия свят е „на безпрецедентно ниво“. Става дума за злонамерената програма „WannaCry“, чието действие се характеризира с кражба на архивни данни и последващо искане на откуп за тях. Според агенцията атаката ще „изисква сложно международно разследване за идентифициране на отговорните“. Европол работи с потърпевшите от „изнудващия вирус“.
Русия е най-силно засегната от атаката, като сред пострадалите институции са Министерството на вътрешните работи, Министерството на извънредните ситуации и най-голямата банка в страната: „Сбербанк“.
Засегната беше и здравната система на Великобритания. Най-малко 40 отдела на националната здравна система на страната бяха подложени на кибератаката, след която персоналът на болниците е загуби достъп до здравните досиета на пациентите. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че кибератаката срещу здравната система на страната е част от по-широка международна атака и няма доказателства, че личните данни на пациентите са били откраднати.
В Германия хакерската атака засегна системата на железниците.
Испания, Украйна, Тайван и Индия също са сред пострадалите страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Недко Тагарев, УНСС: Всеки компютър е непрекъснато атакуван, в мрежата „плуват“ изключително голямо количество вредоносни софтуери

Д-р Недко Тагарев, УНСС: Всеки компютър е непрекъснато атакуван, в мрежата „плуват“ изключително голямо количество вредоносни софтуери

13 Май 2017 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Всеки компютър е непрекъснато атакуван, в мрежата „плуват“ изключително голямо количество вредоносни софтуери. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ гл. ас. д-р Недко Тагарев от катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС, във връзка с хакерските атаки, засегнали институции и частни организации в близо 100 държави по света. „Няма 100% безопасност, не съществува 100% безопасност“, посочи той. Според него единствено обектите от критичната инфраструктура са много добре защитени. „Не може във всеки обект да се внедри една и съща система. За всеки обект, в зависимост от критичността на информацията и обекта, системите за информационна сигурност са различни. Колкото по-сложна и силна е системата възможността за работа със съответната информационна система става все по трудна“, коментира д-р Тагарев. По думите му трябва да се приоритизират обектите, да се види кои са много критичните. „Например, при атомните електроцентрали ситуацията е много критична. Имаме известни няколко атаки, някои от които много успешни, върху атомни електроцентрали, върху техните системи, разбира се, без да нанесат каквито и да е щети“, съобщи той.
Стефан ПЕТРОВ

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Недко Тагарев, УНСС: Само 15% от дигиталните устройства се използват по предназначение - за работа и обучение

Д-р Недко Тагарев, УНСС: Само 15% от дигиталните устройства се използват по предназначение - за работа и обучение

13 Май 2017 | 19:31 | Агенция "Фокус"
София. По предназначение, т.е. за работа и обучение, се използват само около 15% от всички налични дигитални устройства. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ гл. ас. д-р Недко Тагарев от катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС. „Знам, че ни улесняват живота и са изключително полезни, но не трябва да прекаляваме с използването на тези системи“, коментира той. Според него трябва да внимаваме с кого и как си комуникираме, каква поща получаваме, каква информация изпращаме извън нашето защитено пространство. „Достатъчни са няколко снимки или някаква лична информация, за да бъдат преодолени паролите или криптографските механизми, които имаме на нашите лични устройства. Просто трябва изключително много да се внимава и да се използват разумно. Трябва да се използват по предназначение“, съветва д-р Тагарев. По думите му личните устройства са непрекъснато под обстрела на атака от вируси. „Личните компютри, мобилните телефони, други мобилни устройства са непрекъснато под такива атаки. Има защитни механизми, има „Firewall“, има пароли, има антивирусни програми, има криптография на отделните системи“, посочи той. Според него, когато атаката е целенасочена, много трудно е да се защити някакво такова устройство, защото личните компютри не разполагат с възможностите и средствата на една правителствена или държавна организация, или някоя корпорация. „Най-много да загубим лична информация, поверителни банкови сметки. В този диапазон. Или служебна информация, ако използваме личния компютър за служебни цели, което е много грешно по принцип. Служебните компютри се използват за служебни цели, а личните – за лични цели“, посочи д-р Тагарев.
Стефан ПЕТРОВ

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Недко Тагарев, катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС: Хакерските атаки се движат много по-напред от защитните механизми

Д-р Недко Тагарев, катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС: Хакерските атаки се движат много по-напред от защитните механизми

13 Май 2017 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Хакерите и по принцип атаките, се движат много по-напред от защитните механизми. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Гл. ас. д-р Недко Тагарев от катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС. По думите му хакерите не са по добри от създателите на защитните системи, но търсят нови уязвимости в киберсистемите и неща, които не са изследвани. „Но за сметка на това, всеки един такъв пробив дава възможност за подобряване на системата“, коментира той. Д-р Тагарев заявим че повечето държави в света имат национални стратегии за киберсигурност. „В България няма все още такава национална стратегия, въпреки, че се работи по въпроса“, посочи д-р Тагарев. Според него основно хакерските атаки се правят с мотив извличане на някаква икономическа изгода. „Нищо не се прави вече, като доказване колко съм добър като хакер или че мога да проникна, да унищожа или заразя системата. Винаги има финансова мотивация“, съобщи той.
Стефан ПЕТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Младен Маринов: Няма информация българските институции да са били обект на хакерска атака

Главният секретар на МВР Младен Маринов: Няма информация българските институции да са били обект на хакерска атака

13 Май 2017 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Към момента нямаме информация хакерската атака да е засегнала български институции. Това каза за Агенция „Фокус“ главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, във връзка с кибератаките, от които пострадаха хиляди организации в почти 100 държави от целия свят. „Разговарях и с директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и нямаме такива данни при нас. Следим информацията и имаме контакти с партньорските служби“, каза още гл. комисар Маринов. По думите му са взети мерки във връзка със заплахата от хакерски атаки и има звена, които работят в тази посока.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас - 18 октомври 2017 година
Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе среща с гръцкия министър-председател Але...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.