НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пазарджик: Поклонението пред проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще се състои на 19-ти май от 09:00 до 13:00 часа в Спортна зала „Арена Асарел“ в  Панагюрище

Пазарджик: Поклонението пред проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще се състои на 19-ти май от 09:00 до 13:00 часа в Спортна зала „Арена Асарел“ в Панагюрище

17 Май 2017 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. Поклонението пред починалия вчера почетен председател на Българска минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще се състои на 19-ти май (петък) от 09:00 до 13:00 ч. в Спортна зала „Арена Асарел“ в град Панагюрище, съобщиха от пресцентъра на БМГК.

Биография на проф. д-р Лъчезар Цоцорков:

Проф. Цоцорков бе председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД от 2014 г. насам, а преди това е дългогодишен изпълнителен директор на минно-обогатителния комплекс. Той е и сред основателите на БМГК през 1991 г. и неин неизменен председател в продължение на 26 години. На редовното общо събрание на Камарата, провело се на 27.04.2017 г. той бе избран за първия й Почетен председател.

Проф. Цоцорков е горд наследник на родословие на герои от Априлското въстание от 1876 г., патриот и меценат на културата, реализирал многобройни социални и културни проекти в община Панагюрище и страната.

Като бизнес лидер той бе познат с впечатляващата си визия, трудолюбие, упоритост, човечност и почтеност. Заедно с екипа на дружеството, е главният фактор за оцеляването, изграждането на нови мощности, преструктурирането, модернизацията и превръщането на „Асарел-Медет“ АД в компания, отговаряща на най-добрите световни стандарти и практики в минно-добивния бранш.
Кариерата си започва през 1971 г., когато постъпва като стипендиант на предприятието в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителен комбинат „Медет“. През 1986 г. става главен директор на „Асарел-Медет“, а впоследствие е дългогодишен изпълнителен директор на Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“ - до 2014 г., когато става председател на Надзорния съвет при въвеждането на двустепенна система на управление в дружеството. Начело на компанията е от 30 години.

Лъчезар Цоцорков завършва е Технически университет /Висш машинно-електротехнически институт/ - София, специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини“. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония. През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси“, а от 2013 г. е почетен професор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София.

През 1991 г. става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара и като неин председател бе начело на браншовата организация 26 години. На 27.04.2017 г. Общото събрание на БМГК го избра за първия почетен председател.


Награди:
Носител е на орден „Стара планина – първа степен“
Почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча.
Носител на наградата „Мениджър на годината 2009“ на сп. „Мениджър“

Членства в организации:
Член на Съвета на директорите на Атлантическия клуб;
Почетен председател е на Сдружение на предприемачите – Панагюрище;
Съучредител и председател е на „Реформ Юнион Клуб“ – София;
Член на Ротари клуб – Панагюрище;
Председател е на Управителния съвет на Индустриален клъстер „Средногорие мед“
Член е на Международния организационен комитет на Световния минен конгрес;
Член на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия;
Член на три международни академии.

Книги:
Автор е на книгите „Основи на фирмената култура“ и „60 мига от моя живот“.
Участва в авторските колективи на две изследвания за конкурентоспособността на българската икономика, издадени през 2015 г. Мениджър на годината`2009.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвъртият мандат на Ангела Меркел е под въпрос след провала на преговорите за
Четвъртият мандат на Ангела Меркел е под въпрос след провала на преговорите за "...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.