НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:15

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Жителите на село Труд отново излизат на протест срещу завода за преработка на биомаса на 8 юни

Пловдив: Жителите на село Труд отново излизат на протест срещу завода за преработка на биомаса на 8 юни

11 Май 2017 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Труд излизат отново на протест срещу завода за преработка на биомаса на 8 юни. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив Станимир Тончев от инициативния комитет. По думите му протестиращите отново ще блокират главния път Пловдив – Карлово, но този път за по-дълго време. Освен това се обмисля и удължаване на маршрута на протестното шествие, като първоначалните очаквания са протестиращите този път да стигнат до вратите на инсталацията за преработка на биомаса. Именно към нейната дейност е насочено общественото недоволство на жителите на пловдивското село Труд, като хората настояват заводътда прекрати работата си. Според тях, биоцентралата системно замърсява въздуха над селото, а хората са принудени да дишат неприятните миризми. Междувременно фирмата, чиято собственост е биоцентралата, е спечелила делото срещу РИОСВ-Пловдив, съобщиха организаторите на протеста.
„РИОСВ-Пловдив загуби на втора инстанция обжалването на акта съставен за вредни емисии. Ние говорихме и съобщихме на предишния протест, че има съществени пропуски в работата на РИОСВ-Пловдив и сега съдът потвърди нашата теза. Това не означава, че няма вредни емисии във въздуха, който дишаме“, коментира още Тончев. От инициативния комитет настояват държавата да се намеси в решаването на дългогодишния проблем. Сигнализирали са и националният омбудсман Мая Манолова, която посети селото и разговаря на място с протестиращите. „Тя пое ангажимента, че ще инициира среща с всички министерства, от които зависи съществуването на този обект в близост до жилищния район в село Труд“, каза Станимир Тончев. Той припомни, че ставаше дума за кръгла маса с екоминистъра, министъра на околната среда и водите и с министъра на енергетиката. „Тази среща би била изключителна полезна, защото отделните ведомства няма да могат да си прехвърлят отговорността, а ще заявят какво точно зависи от тях“, добави Тончев.
Очакванията на протестиращите от село Труд са срещата с различните министерства да стане факт най-късно през месец юли. В предстоящият 4-ти протест на жителите на село Труд ще се включат още два инициативни комитета от село Куртово Конаре и от Нова Загора. Отправени са покани и до мотоклубовете в Пловдив, които се очаква също да подкрепят каузата на хората в селото, съобщиха още от Инициативния комитет.
Кристиян ГАРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С мобилна станция ще се измерва целогодишно чистотата на въздуха в село Труд

Пловдив: С мобилна станция ще се измерва целогодишно чистотата на въздуха в село Труд

2 Март 2017 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С мобилна станция Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив ще измерва целогодишно чистотата на въздуха в село Труд. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив дежурен служител от екоинспекцията. По думите му мобилна автоматична станция за извършване на измервания на качеството на атмосферния въздух е поставена в населеното място на 1 март. „Тя е позиционирана в непосредствена близост до Централата за биогаз на място, посочено от общинската администрация. Пробонабирането на мобилната станция на Изпълнителната агенция по околна среда започна още същия ден. Във връзка с множество сигнали на жителите на село Труд за влошено качество на въздуха, РИОСВ – Пловдив разпореди територията на населеното място да бъде включена в задължителния мониторинг на качеството на въздуха през 2017 година“, обясни дежурният. Той посочи, че измерването на чистотата на въздуха ще продължи 13 денонощия и ще се извърши във всеки един от четирите сезона, тоест общо 51 дни.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Труд отново ще блокират Карловско шосе, за да протестират срещу дейността на Централата за биогаз

Пловдив: Жителите на село Труд отново ще блокират Карловско шосе, за да протестират срещу дейността на Централата за биогаз

2 Март 2017 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на пловдивското село Труд излизат на пореден протест срещу Инсталацията за преработка на биомаса в населеното място. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Станимир Тончев от Инициативния комитет в селото. По думите му протестното шествие ще започне от 17.30 часа, като сборният пункт на протестиращите е читалище „Светлина“. Тончев посочи, че живеещите в Труд ще изразят отново недоволството си, тъй като няма видими резултати по посока на разрешаване на проблема, а именно преустановяване на миризмите и вредните емисии във въздуха, произтичащи от дейността на Инсталацията. „В момента буксуваме на едно и също място. Оставаме с впечатление, че повечето институции се стараят да ни покажат, че няма проблем, отколкото да вникнат в ситуацията и да помогнат по някакъв начин за разрешаването му. Обезверени сме. Трябва да е ясно, че ние като Инициативен комитет не преследваме никакви икономически или политически интереси. Просто искаме да ни се обърне внимание, да дишаме чист въздух и да се помисли за здравето на всички в селото“, коментира Станимир Тончев. Той посочи, че протестните действия отново ще преминат с блокиране на движението по Карловско шосе в рамките на час. „Вече е настъпил момента, в който жителите искат да се направи нещо по-сериозно от предишните протести, тоест да бъде по-дълготрайно, по-масово, по-убедително. Ние сме оптимисти, че ще бъдем чути“, заяви Тончев.
Той добави, че проблемът и подписките срещу Инсталацията за биогаз в пловдивското село започват още през 2015 година. По думите на Тончев борбата за чист въздух и за нормален живот на жителите на село Труд ще продължи, докато се увенчае с успех. „Жителите на населеното място вече нямат вяра на нито една институция. Инсталацията за преработка на биомаса трябва да се затвори, докато проблемът не се реши генерално. Необходимо е обстойно да се прегледа цялата им технология, да се проверят всичките им налични филтри. Ако България беше нормална европейска държава, то досега Инсталацията щеше да е затворена до момента, в който се докаже, че действието й е безопасно. На нас ни се натрапва твърдението, че в село Труд не съществува проблем“, коментира Станимир Тончев. Той посочи, че дори и в малкото дни, в които вятърът се обръща към селото, жителите отново усещат неприятни миризми. „Всяка една миризма е свързана с някакъв състав. Може само да си мечтаем да разберем какъв комплекс от елементи сме вдишали в период на големи обгазявания“, добави Тончев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристина Стефанова: Причината за силните миризми в село Труд са мръсни канализационни води, а не Централата за биогаз

Кристина Стефанова: Причината за силните миризми в село Труд са мръсни канализационни води, а не Централата за биогаз

26 Февруари 2017 | 20:06 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Причината за силните миризми в село Труд са мръсни канализационни води, а не Централата за биогаз. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Кристина Стефанова от фирмата-собственик на Централата. По думите ѝ е констатиран огромен разлив на фекална маса от широка канализационна тръба. „Новооткритата тръба е на 50 метра по права линия от централата. Поради ниското ниво на реката, миризмата е изключително силна. Трябва да отбележим, че селото няма пречиствателна станция. Съоръжението е проектирано през 2012-та година, но не е построено. Битово-фекални води се вливат безпрепятствено от поне пет различни канализационни тръби в река Потока, приток на защитената река Пясъчник, която е защитена“, коментира Стефанова. Тя посочи, че жители на селото периодично се оплакват от миризми с фекален произход и обвиняват за това Централата за биогаз. „Затова ние от фирмата-собственик организираме среща, за да покажем откритите от нас досега пет източника на замърсяване“, посочи Стефанова. Срещата е насрочена за 27 февруари, от 13:00 часа, в Централата за биогаз в село Труд.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: РИОСВ извърши извънредна проверка на биоцентралата в село Труд

Пловдив: РИОСВ извърши извънредна проверка на биоцентралата в село Труд

24 Февруари 2017 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив извърши извънредна проверка на биоцентралата в село Труд. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив дежурен служител от екоинспекцията. По думите му при обследването за разпространение на миризми от производствената дейност, в радиус от около 300 метра около централата, не е констатирано наличие на миризми. „Направен е обход на площадката на централата, при който е установено, че перколатна вана не се използва и е покрита. Зареждането на течната торова маса се извършва директно от камионите във ферментаторите, чрез тръбна връзка в изпълнение на предписания. Няма разпиляване на силаж по площадката, защото той се съхранява в две бетонови клетки, като в момента на проверката едната е била празна, а другата е наполовина пълна“, обясни дежурният.
Той посочи, че при извършения на 22 февруари обход в село Труд, от западната страна на централата, по поречието на река „Пясъчник“, е констатирано наличие на струпани купове животинска торова маса и пепел. „На 23 февруари експерти на РИОСВ – Пловдив извършиха проверка на населеното място и землището на село Труд. Установени са нерегламентирани замърсявания с отпадъци в източния край на село Труд, в местност "Ганчовица". На отредено място за събиране на биоразградими отпадъци се констатира замърсяване със смесени битови отпадъци от опаковки – пластмасови, хартиени, стъклени, метални, както и строителни. В западния край на населеното място, в района на железопътната линия под надлеза на автомагистрала „Тракия“, също има нерегламентирано замърсяване с отпадъци по протежение на около 50 метра от двете страни на канавката на надлеза. Замърсяването е със строителни отпадъци, смесени битови отпадъци, отпадъци от опаковки“, каза дежурният служител. ПО думите му за нарушенията РИОСВ – Пловдив ще предприеме административно-наказателни мерки по Закона за управление на отпадъците.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Огромен излив на фекална маса до село Труд

Пловдив: Огромен излив на фекална маса до село Труд

24 Февруари 2017 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Отходната канализация на 5-хилядното село Труд се излива в басейна на защитената р. Пясъчник. Големи количества фекална маса се вливат безпрепятствено от пет различни канализационни тръби в река Потока, приток на р. Пясъчник. В сряда вечерта е забелязан сериозен излив от широка тръба, от която в момента изтичат големи количества мръсни канализационни води, съобщиха от фирмата „Билд инвест сит“, която оперира централата за биогаз в селото. Новооткритата тръба е на 50 метра по права линия от инсталацията. Поради ниското ниво на реката, миризмата е изключително силна.
Сигнал за нерегламентираното замърсяване е подаден в Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по околна среда, РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. Копие от сигнала е изпратено и до омбудсмана Мая Манолова.
Голяма е вероятността именно това да се окаже източникът на периодичните сероводородни изпарения, за които сигнализират някои жители на селището.
Оказва се, че в село Труд няма пречиствателна станция. Съоръжението е проектирано през 2012 г., но все още не е построено. Временното разрешение за заустване от Басейнова дирекция дава възможност да се изхвърлят битово-фекалните води на около 30 домакинства. За сметка на това, населението на най-голямото пловдивско село е приблизително 5000 човека.
Самата река Пясъчник попада в защитената зона на „Натура 2000“.
От септември 2016 г. до днес фирмата „Билд инвест сит“ ООД е подала 3 сигнала и е изпратила 12 жалби до компетентните органи, както и сигнали до Зеления телефон на Министерството на околната среда и водите. Очаква се прокуратурата да се самосезира във връзка със случая, засягащ живота и здравето на хиляди български граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Труд излизат на протест срещу инсталацията за преработка на биомаса на 2 март

Пловдив: Жителите на село Труд излизат на протест срещу инсталацията за преработка на биомаса на 2 март

22 Февруари 2017 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На 2 март жителите на пловдивското село Труд излизат на пореден протест срещу инсталацията за преработка на биомаса в населеното място. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Станимир Тончев от инициативния комитет в селото. По думите му живеещите в Труд ще изразят отново недоволството си, тъй като няма видими резултати в посока на разрешаване на проблема, а именно - преустановяване на миризмите и вредните емисии във въздуха, произтичащи от дейността на инсталацията.
„В момента буксуваме на едно и също място. Оставаме с впечатление, че повечето институции се стараят да ни покажат, че няма проблем, отколкото да вникнат в ситуацията и да помогнат по някакъв начин за разрешаването му. Обезверени сме. Притесняваме се хората да не бъдат подведени от целенасочената медийна кампания, насочена в подкрепа на инсталацията. Трябва да е ясно, че ние, като инициативен комитет, не преследваме никакви икономически или политически интереси. Просто искаме да ни се обърне внимание, да дишаме чист въздух и да се помисли за здравето на всички в селото“, коментира Станимир Тончев. Той посочи, че на 2 март протестните действия отново ще преминат с блокиране на движението по Карловско шосе в рамките на час. „Вече е настъпил момента, в който жителите искат да се направи нещо по-сериозно от предишните протести, тоест да бъде по-дълготрайно, по-масово, по-убедително. Ние сме оптимисти, че ще бъдем чути“, заяви Тончев.
Той каза още, че проблемът и подписките срещу инсталацията за биогаз в пловдивското село започват още през 2015 година. По думите му борбата за чист въздух и за нормален живот на жителите на село Труд ще продължи, докато се увенчае с успех. „Жителите на населеното място вече нямат вяра на нито една институция. Инсталацията за преработка на биомаса трябва да се затвори, докато проблемът не се реши генерално. Необходимо е обстойно да се прегледа цялата им технология, да се проверят всичките им налични филтри. Ако България беше нормална европейска държава, то досега инсталацията щеше да е затворена до момента, в който се докаже, че действието й е безопасно. На нас ни се натрапва твърдението, че в село Труд не съществува проблем“, коментира Станимир Тончев. Той посочи, че дори и в малкото дни, в които вятърът се обръща към селото, жителите отново усещат лошите миризми. „Всяка една миризма е свързана с някакъв състав. Може само да си мечтаем да разберем какъв комплекс от елементи сме вдишали в период на големи обгазявания“, добави Тончев. Той каза още, че пред село Труд все още стои неразрешен проблемът с транспорта. „През средата на селото продължават да минават цистерни. Нека да не забравяме, че това е централна улица, има детски градини и ясли в района“, посочи Станимир Тончев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Обществено обсъждане заради неразрешения до момента проблем, свързан с дейността на Екоцентралата ще се проведе в село Труд

Пловдив: Обществено обсъждане заради неразрешения до момента проблем, свързан с дейността на Екоцентралата ще се проведе в село Труд

17 Февруари 2017 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Обществено обсъждане заради неразрешения до момента проблем, свързан с дейността на Екоцентралата ще се проведе в село Труд. Това съобщиха за Радио „Фокус”-Пловдив от Гражданският инициативен комитет и кметството в село Труд, които организират инициативата. Общественото обсъждане ще се състои от 18.00 часа в читалище “Светлина-1929” в село Труд. Поканени са Яков Джаров, представител на фирмата, собственик на централата, кметът на община Марица, общински съветници, директорите на Басейнова дирекция, РЗИ и РИОСВ. Очаква се пред гражданите да бъдат оповестени резултатите от всички, извършени проверки от институциите досега. Инициативният комитет обмисля подаване на сигнал към прокуратура за умишлено и целенасочено опорочаване на резултатите от проверките от страна на институциите. В края на обсъждането ще бъдат представени бъдещите действия на недоволните граждани, които твърдят, че проблемът тормози жителите на селото и води до трайно увреждане на качеството им на живот от дейността на „Централа за производство на електроенергия от течна тор и силаж“.
Жителите на селото твърдят, че въпреки всичките прояви и форми на гражданско недоволство, няма действия и актове, които да са внесли някаква промяна към настоящия момент.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Труд отново излизат на протест срещу дейността инсталацията за производство на енергия чрез биомаса

Пловдив: Жителите на село Труд отново излизат на протест срещу дейността инсталацията за производство на енергия чрез биомаса

3 Декември 2016 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В този час жителите на село Труд отново излизат на протест срещу дейността инсталацията за производство на енергия чрез биомаса. Протестът ще се проведе до 14.00 часа под формата на шествие по Карловско шосе, на територията на селото. Протестиращите ще блокират Карловско шосе при кръстовището с ул. „Никола Петков“. Очаква се на протеста да присъства и омбудсманът Мая Манолова. Протестиращите са изпратили отворено писмо до министерства и институции, в което отново излагат исканията си за преустановяване на дейността или преместване на инсталацията далеч от селото.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Труд отново излизат на протест срещу дейността инсталацията за производство на енергия чрез биомаса на 3 декември

Пловдив: Жителите на село Труд отново излизат на протест срещу дейността инсталацията за производство на енергия чрез биомаса на 3 декември

2 Декември 2016 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Пловдив.Жителите на село Труд отново излизат на протест срещу дейността инсталацията за производство на енергия чрез биомаса. Протестът ще се проведе от 12.00 до 14.00 часа утре под формата на шествие по Карловско шосе, на територията на селото, съобщиха за Радио „Фокус" - Пловдив от Инициативния комитет. Протестиращите ще блокират Карловско шосе при кръстовището с ул. „Никола Петков“. Очаква се на протеста да присъства и омбудсманът Мая Манолова. Протестиращите са изпратили отворено писмо до министерства и институции, в което отново излагат исканията си за преустановяване на дейността или преместване на инсталацията далеч от селото.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Труд излизат отново на протест на 3 декември заради екопроблема с Инсталацията за биогаз

Пловдив: Жителите на село Труд излизат отново на протест на 3 декември заради екопроблема с Инсталацията за биогаз

18 Ноември 2016 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Труд излизат отново на протест на 3 декември заради екопроблема с Инсталацията за биогаз на тяхна територия. Това съобщи за Радио „Фокус" - Пловдив кметът на селото Красимир Минков. „Все още не е уточнен часът, но отново се предвижда протестно шествие със затваряне на Карловско шосе”, каза Минков. „Инсталацията продължава да бълва задушливи миризми, явно е, че не могат да се справят с този проблем”, добави кметът на Труд. Според него единственият начин да се реши проблема е инсталацията да се затвори, или да се премести далече от населеното място. По думите на Красимир Минков, има и други проблеми, освен миризмата и шумът. Това са проблемите с трафика през селото. „През главната улица преминават тежки камиони, по 35 - 40-тонни, тъй като няма обходен път. На тази улица се намира детска градина, детска кухня, пенсионерски клуб, здравната служба, магазини. Тези камиони разрушават настилката и причиняват чести аварии, свързани с питейната вода и канализацията, тъй като тръбите са стари. Изобщо, дискомфортът за населението е голям”, добави Минков. Преди дни село Труд посети и омбудсманът Мая Манолова, която се запозна на място с проблема и обеща да го постави за разрешаване пред съответните министерства и институции.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Шилев, РИОСВ-Пловдив: Наложили сме три имуществени санкции до момента на Инсталацията за биогаз в село Труд, контролът е засилен и ще продължи

Стефан Шилев, РИОСВ-Пловдив: Наложили сме три имуществени санкции до момента на Инсталацията за биогаз в село Труд, контролът е засилен и ще продължи

17 Ноември 2016 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. РИОСВ е наложила три имуществени санкции до момента на Инсталацията за биогаз в село Труд. Това съобщи за Радио „Фокус" - Пловдив директорът на екоинспекцията Стефан Шилев. Предприятието е глобявано за превишение на серен и азотен диоксид във въздуха в съответствие с екологичното законодателство. Тази санкция се обжалва в съда. Другото нарушение е за заустване на битови отпадни води от една от тоалетните по Закона за управление на отпадъците и на Закона за водите. Третата санкция е за непредставяне на отчетни книги, които са били държани на друго място. Размерът на глобите е близо 5 000 лева. По думите на Шилев РИОСВ осъществява засилен и постоянен контрол и заради завишения обществен интерес към работата на Инсталацията в село Труд. Вчера на място също е имало експерти от РИОСВ Пловдив и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), които разполагат там Измервателната станция. Според Стефан Шилев, преместване на Инсталацията за биогаз от село Труд няма как да се случи, но може да има затваряне и налагане на принудителна мярка, докато даденото предприятие влезе в съответствие с екологичното законодателство.
Той добави, че екоинспекцията ще продължи контрола на обекта и ще извършва извънредни проверки по спазване на екологичното законодателство. „Предвиждаме от догодина четири пъти в годината, по две седмици, мобилната станция да бъде разположена близо до къщите, за да се види има ли вредни газове, които се отделят”, каза Шилев. Ще се правят и изненадващи емисионни изследвания и контрол на място във връзка с качеството на продукта, който се образува, във връзка с Наредбата за третиране на биоотпадъци.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хойт Брайън Ий. 25 май 2017 г.
Хойт Брайън Ий. 25 май 2017 г.

ВИДЕО
Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция, 14 май 2017 г.
Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция, 14 май 2017 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.