НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:00

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Цецка Цачева: Приоритети за българското председателство в сферата на правосъдието са службата на европейски прокурор, новата съдебна стратегия и регламента за родителската отговорност

Министър Цецка Цачева: Приоритети за българското председателство в сферата на правосъдието са службата на европейски прокурор, новата съдебна стратегия и регламента за родителската отговорност

19 Юни 2017 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Приоритети за българското председателство в сферата на правосъдието са службата на европейски прокурор, новата съдебна стратегия и регламента за родителската отговорност. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева пред журналисти в Брюксел, където е на посещение във връзка с бъдещото ни Председателство на съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Акцентирах върху трите български приоритета в сферата на правосъдието. На първо място службата за европейски прокурор - разчитаме, че тази есен, през октомври ЕП ще одобри регламента, което означава, че за нас по време на председателството ще се отвори страшно много работа. Така както сме били много активни по тази тема, тепърва ще трябва да се структурира и изгражда, да се провежда избор за европейски прокурори", обясни Цачева.
По думите ѝ втората тема е свързана с подготовката на новата стратегия за правосъдие за периода 2019-2023 г. "Хубавото тук е, че България има свой опит в това с промените в Закона за съдебната власт. Имаме въведено електронното правосъдие. Предстоят промени в процесуалните кодекси, за да може то да стане факт. Това се прави в посока към прозрачност, достъпност и облекчение за гражданите", добави правосъдният министър.
"На трето място е регламентът, свързан с признаване и изпълнение на решение съда във връзка с родителската отговорност и посегателството върху деца, защото когато в резултат на движението на лица в рамките ЕС се стигне до отвличане на дете от единия родител, е необходимо да има правен механизъм, по който детето да бъде защитено", каза още Цецка Цачева.
"Това са 3 теми, по които имаме амбицията да приключим по време на нашето председателство. Зависи, разбира се, какво ще наследим от тези, които преди нас председателстват - от естонската държава", обобщи министърът. Тя добави, че в рамките на втория ден от посещението ѝ в Брюксел ще се срещне с председателите на двете комисии на ЕП, които имат отношение към правосъдието - Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред и Комисията по правни въпроси, както и със зам. главния секретар на ЕК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Борут Пахор, президент на Словения и кандидат за спечелване на втори мандат. 22 октомври 2017 г.
Борут Пахор, президент на Словения и кандидат за спечелване на втори мандат. 22 ...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.