НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:00

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура и медии: Борисов е световен държавник и знае, че пътят за Европа не минава през Босфора, а през България

Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура и медии: Борисов е световен държавник и знае, че пътят за Европа не минава през Босфора, а през България

19 Юни 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Борисов е световен държавник и знае, че пътят за Европа не минава през Босфора, а през България. Това каза Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура и медии, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
Сред коментираните актуални политически теми бе визитата на Бойко Борисов в Турция Вежди Рашидов уточни, че е присъствал на всички разговори, които Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев са провели с турската страна. Но настоящата среща на Бойко Борисов с Ердоган е била особено интересна, защото турския президент Ердоган и Европа са узрели, че трябва да се намали малко температурата на огъня, докато света е толкова взривоопасен. За първи път се възлага роля на Бойко Борисов да бъде медиатор между Европа и другите големи страни извън Европа.
„Е ли България мост между Турция и Европа?“, попита Беновска.
България като държава е един от най-добрите дипломати в момента и то не само между Турция и Европа, а играе важна роля между Русия, Турция, САЩ. България има шанс да е фактор. Ние сме външна граница на Европа. Ограничаването на достъпа на мигранти е ограничаване на техния достъп към Европа. България в нищо не е отстъпила от националните си интереси. Разговорите с Турция са трудни. Това коментира Вежди Рашидов пред Беновска.
„Премиерът Борисов се държа като изключително симпатичен дипломат на Европа. Стиснаха ги ръцете за добри нещо с Ердоган, който вече е по-мек и знае, че няма нужда от толкова силен тон към европа вече. Борисов няма да изпусне шанса за България“, отговори Вежди Рашидов.
Илиана Беновска, която беше специален пратеник на Радио К2 в Турция излъчи брифингът на Бойко Борисов след срещата с премиерът на Турция Бинали Йълдъръм. Ето подробности:
Медия: Среща с турския президент Ердоган, продължила повече от 3 часа, новините?
Бойко Борисов: По много теми разговаряхме. Първо имаше натрупани много напрежения по време на изборите, по време на референдума. Бяха изпуснати нервите от много страни. И сега вече като минаха изборите, референдумите и всичко останало е хубаво да се нормализира обстановката. Затова трябваше по-дълго да се говори. А защо е толкова важно за България? Важно е на първо място, че без тях няма охрана на границата. В смисъл огромното време, което прекарахме заедно беше да продължи и ако ЕС се забави с подписването на реадмисията то ние, само двете страни, да си я подпишем. Защото всъщност сегя я изпълняваме, както и те своите ангажименти и на практика имаме нулев натиск. Искаме това да го облечем в споразумение. Дай Боже целия ЕС да го подпише заедно с Турция, но ако не, ние ще си работим само България по тази писта, защото то е жизнено важно. Виждате инфриджмънт или наказателни процедури вече върху Унгария, Полша и други държави, за това, че не приемат обратно мигранти и затова пък аз проявявам голям натиск върху и колегите в Европа, в случая с президента Ердоган да продължи тази практика и ако, повтарям, се забавят ние да подпишем.
Илиана Беновска: А с какво е важна България за Турция, какво установихте?
Бойко Борисов: За всички е ясно с какво е важна България. Ние сме входа от Азия за Европа. Съответно европейското ни семейство се състои от 27 члена, ние сме един от тях, но съседът ни Турция е най-големият съсед, който ЕС има на практика. И ние трябва да направим така, че да имаме нормални отношения. Повтарям, над 3 милиона знаете стоят тук в Турция, война се води на тяхната граница. Виждате колко е деликатна темата с референдума за независим Кюрдистан, 50 милиона души са това. Всъщност исках да чуя малко повече от кухнята, от това, което ние реално научаваме от вашите новини и репортажи, от основните действащи лица, какво се прави в Сирия. Те водят война, кой какъв герой е в тази война, какви са им интересите. Всъщност основните газови коридори, на практика вече Европа става зависима от Турция. Всички газови коридори минават оттам. За толкова прокламирания от нас азерски газ, всъщност той минава през цялата територия на Турция. И ние сме длъжни да се върнем в тази игра, да наложим правила и да участваме активно в нея. Защото повтарям, в България има много философи, но ако някой ми каже как азерският газ ще прескочи Турция и ще дойде в България като алтернатива, няма как да стане. В същото време втечненият газ е много по-скъп.
Медия: Пое ли се някакъв ангажимент за това интерконекторът да стане по-бързичко?
Бойко Борисов: Ние имаме интерконектор, един строим, а всъщност в момента минават 16,7 милиарда кубически метра газ от Украйна през Румъния, през България за Турция. В момента в който сработи „Турски поток” тази газ Турция си я взима директно от нейната тръба. И тогава ние ще останем на сухо с тръбите. И затова полагаме тези усилия, грижи. Затова и по-миналата събота Теменужка Петкова подписа пътната карта в Санкт Петербург, която гарантира от руска страна 15,4 милиарда кубически метра газ. Сега тази седмица със Сърбия ще подпишем, че те са готови да вземат от България 14 милиарда кубически метра газ, така че много воля, усилия, такт, дипломация и да се надявам, че ще ни се получи.
Медия: Дали турците повдигнаха въпроса за денонсираната от служебния кабинет на Герджиков спогодба, заради което мюсюлманските духовници в момента не получават заплати в България?
Бойко Борисов: Знаете ли, единствено се коментира, защото сигурно ние имаме много какво да се оплачем един от друг. И ние за намесата във вътрешните ни работи, за парадирането с много неща. Сигурно и те имат. Но единственото, което се опитах да извиня г-н Симеонов за дърпането на жената на границата. И мисля, че се прие, вие чухме и премиерът Йълдъръм каза, че след като имат сигурност в нас, ще остане в миналото и това. Така че се опитахме да се концентрираме с президента върху това, което бихме могли да изградим заедно, да опитаме. Така че теми, които биха ни влошили настроението, се стараехме и двамата да не ги слагаме в дневния ред. Защото има действително по-важни неща, които да успеем да направим.
Медия: Все пак коментирахте ли тази тема именно преди предсрочните избори – коментарите, участията на държавни фигури от правителството на Ердоган?
Бойко Борисов: Да, изразих също своето, както в единия случай те от нашето поведение на границата, така аз от поведението на турския посланик и парадирането. И понеже Ви ценя като журналист, били сте много пъти с нас, забелязали ли сте, че винаги посланикът, който обслужва дадената страна, е в състава на делегацията?
Илиана Беновска: А Гьокче защо го нямаше днес?
Бойко Борисов: Оставям на Вас да си отговорите!
Илиана Беновска: А Вие питахте ли защо го няма?
Бойко Борисов: Благодаря!
Илиана Беновска: Е, г-н Борисов!
Какъв знак е отсъствието на посланик Гьокче в Турция?
Турският посланик е гражданин на турската държава и отговор на този въпрос може да даде единствено Турция, посочи Вежди Рашидов. България никога не се е бъркала във вътрешните дела на Турция , както и България не би искала никой да се бърка в нейните вътрешни работи. Ако са нарушени правата на турския етнос в България, нормално е Турция да вземе отношение, както и обратното. Посланик Гьокче, партия ДОСТ, патриотите преиграха. Всичко това се неглижира в името на по-големите цели: стокообмен, енергетика, икономика, култура. Големите и велики държави не се определят по тяхната численост, а по величието си, затова трябва да спрем с чувството за малоценност. Светът е взривоопасен. Не бива да бъдем крайни съдници. Има държави, които да в сложна ситуация, войни, преврати, бежанци.
„Ролята на медиатор на Бойко Борисов е важна не само за Европа, но и за света. Ако той изпълни добре тази си мисия, неговото място в историята ще бъде запазено. Границата е спокойна. Борисов защитава енергийните интереси в Турция, за да не мине газта през Македония. Да спрем да се „праскаме“ публично, защото всичко, което говорим в България, стига и до другите страни. Малък народ сме и трябва да сме умни, гъвкави и дипломатични. Борисов е този, който иска нещата да са спокойни и нормални. Пътят към Европа минава не през Босфора, а през България. Борисов след трети мандат като министър-председател е изключително зрял“, каза Вежди Рашидов.
„Борисов ли е гълъбът на мира между Европа и Турция?“, попита Беновска.
„Талант е да си добър дипломат. Бойко Борисов се държа като световен държавник. Малка страна сме и имаме нужда от спокойствие, в което да растат децата ни. Телената ограда ще ни се види като брюкселска дантелена, ако Турция 80-милиона държава ни е сърдита и тръгнат бежанците към България. Бойко Борисов пази българските интереси, въпреки че някои критици трудно го приемат“, допълни Рашидов.
Беновска пусна част от пресконференцията на Борисов и Йълдъръм. Ето подробности:
Борисов и Йълдъръм пред Беновска: ЕС и Турция са длъжни да намерят нормалния тон и да укрепват отношенията си
Илиана Беновска: Въпросът ми е и към двамата министър-председатели, кое е най-неотменимото и устойчиво в политиката между България и Турция? И с какво България може да помогне на Турция да влезе в ЕС и какво пък очаква Турция от България като помощ, за да се интегрира в Европа? Благодаря!
Бинали Йълдъръм: Самият български премиер в европейското семейство много пъти е обяснявал и защитавал реалната позиция на Турция в Европа!
Бойко Борисов: Вижте, ние не си поставяме такива амбициозни цели и не би могло да кажем – България ще съдейства или ще окаже решаваща роля в процеса на присъединяване на Турция в ЕС. Ако трябва да бъдем реалисти в момента отношенията между Турция и ЕС се намират в най-ниската точка, в която са били. По време на референдума и по време на изборите в Холандия, Франция и на много места се изговориха неща, които в нормална обстановка не биха се изговорили. Направиха се декларативни от много лидери оценки и бяха споделени решения, само че много от държавите са далече от границата. Ние си поставяме по-малка цел – с дипломация, с такт, с убеждение да се опитаме да възобновим отношенията, които бяха, когато само преди две години беше турските лидери идваха в Брюксел, подписахме споразумението и реално Турция пое огромния удар на бежанската вълна и ги задържа тук. Щеше да помете тази вълна Европа. Аз съм участвал на тези Съвети и това е истината! И най-доброто, което направихме тогава, е споразумението, което се подписа между Европа и Турция. И ние него го слагаме на масата, че то трябва да продължи да работи. Защото никой не е в състояние с няколко милиона чужденци, никоя граница да се справи. И аз затова им благодарих за съвместната ни дейност на границата, за това, че помагат и т.н. Не искам да излизат заглавия – „България се ангажира, че Турция ще влезе в ЕС“, защото сме малки и това не можем да го направим. Но можем да участваме в преговорите и да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Това е целта, която сме си поставили и тя е нормална. Защото тя касае смесените от едната страна на границата и от другата хора, с български корени, с турски корени, български мюсюлмани, турски граждани, търговията, инфраструктурните проекти, за които говорих. Ние трябва да сме в нормални отношения, ние трябва да си имаме доверие с Турция. Ако можем да го пренесем дори само в част от европейските страни и колеги, това само ще е успех. Ние сме тук, за да защитим нашата граница, нашите инвестиции, нашата търговия, нашите инфраструктурни проекти и ако нещо можем да допринесем – да, ще го направим. Това искам да се знае, ни най-малко не си поставям такава амбициозна цел и всичко си зависи и от Турция. Аз съм оптимист, защото сега близо два часа чух много оптимистични неща в тази посока!
Бинали Йълдъръм: ЕС разбира се в периода на нашия референдум не се представи добре на изпита, който всъщност положи. Същото може да се каже и по отношение на опита за преврат в Турция, който беше. Не всички европейски страни реагираха адекватно и трябва Европа да преразгледа своята визия за Турция и да вземе решение. Аз искам да кажа, че Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в Съюза. В нас има тази воля, това желание. На последната среща на НАТО нашият президент, също в срещите си показа и демонстрира тази воля и желание, които имаме. От тази точка натам, както и българският министър-председател посочи, ще извършваме стъпки напред, които да развиват и укрепват отношенията. България и Турция да бъдат страните, които да са стабилни, които в настоящето изпитват влиянието на процесите в региона, които протичат, включително негативни процеси. Благодаря за изразената позиция и подкрепа на българското правителство.
Бойко Борисов: Последно само да уточня, понеже през цялото време говорихме за плановете ни за ЕС и за отношенията в ЕС. Не искам да се забравя нито за миг, че Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО. Някак си това се забравя. Много сме силни в изказванията си и отрицанията, а в същото време трябва да си дадем ясна сметка как би изглеждал южният фланг на НАТО без Турция, защото само на няколко десетки километра надолу се водят военни действия в този регион. Така че аз съм оптимист – да, отношенията в момента са много зле, но когато съберем южния фланг на НАТО с взаимната изгода, с митническите споразумения, с дипломацията и това, което очаквам от външните министри, аз съм убеден, че ще се придвижим напред. Говоря от името на България, но съм убеден, че и много колеги в Европа мислят по този начин. Много са свързани нашите икономики на Европа с Турция и сме длъжни да намерим нормалния тон за работа!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Ганев, Изследователски център „Тренд“: Борисов и Ердоган са на много висока точка на взаимоотношения

Димитър Ганев, Изследователски център „Тренд“: Борисов и Ердоган са на много висока точка на взаимоотношения

19 Юни 2017 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Борисов и Ердоган са на много висока точка на взаимоотношения. Това каза Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, в коментар по актуални политически теми, съобщиха от екипа на предаването
Разменените подаръци с госта:
Водещата подари на своя гост здрава българска ябълка с думите: „Да Ви пожелая аз да бъдете една здрава, българска, млада ябълка в социологията и политологията, ще оправдаете ли тези очаквания?“. Димитър Ганев отговори, че ще направи всичко възможно и на свой ред подари на водещата книгата на Иван Хаджийски „Оптимистична теория за нашия народ“. Той изрази мнение, че имаме нужда от оптимизъм, а Иван Хаджийски без съмнение е най-големият български народопсихолог.
Водещата подари на Димитър Ганев и клубната тениска и го попита има ли въпрос със „защо?“, който си задава. Той отговори, че на такъв тип въпроси отиват някакви екзистенциални мисли, самият той влиза в по-тежки размисли, когато се замисля върху такива неща и не стига до кой знае какви заключения. Илиана Беновска подари на своя гост и книгата, съдържаща интервюто с Ахмед Доган, направено от нея преди 26 години.
В разговора бе включен анализ на срещата на Бойко Борисов с Ердоган и Йълдъръм в Турция и бе коментиран въпросът може ли България да бъде посредник между Европа и Турция. „Е ли България мостът между Турция и Европа? Какъв е анализът Ви на поредната визита и среща на Бойко Борисов с президента и министър-председателя на Турция Ердоган и Йълдъръм? Вие сте и от друго поколение, нещата, които ние с г-н Колев сме учили по един начин Вие не сте ги учили по същия начин, така че гледната точка към Турция е може би с малко по-различна бленда. Кажете, смятате ли, че втората среща на Борисов в кратък срок, от август месец миналата година досега, която се разигра през август по следната схема – първо Борисов при Йълдъръм и Ердоган, после веднага при Меркел. Сега обратното – Борисов при Макрон и Меркел и след ден-два при Йълдъръм и Ердоган. Какво е важното да се отбележи тук в този коридор?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че би се върнал дори малко по-назад и обясни, че това, което виждаме сега, е следствие от една политика на българския министър-председател вече в продължение на 3 години. „Това, което се опитваше и до голяма степен успя да постигне Борисов е да изгради с Ердоган лични отношения на изключително високо ниво!“, заяви социологът. „Да Ви напомня, че те ги имаха още от времето, когато Ердоган беше кмет, те ритаха заедно топка!“, вметна водещата Илиана Беновска. Събеседникът й се съгласи и продължи, че говори за времето, когато между ЕС и Турция са започнали да прехвърчат искри. Ганев припомни, че Борисов се е застъпил силно за искането на Ердоган за създаването на зона за сигурност в Северна Сирия. С други думи Борисов е бил този, който най-силно е защитавал интересите на Анкара в Брюксел. „Причината е проста – Борисов искаше да изгради максимално висока точка на отношения с Ердоган по една проста причина. Ердоган, ако си спомняте, през лятото на 2015 г. наводни Европа с един милион мигранти и се стигна до криза, която постави въобще съществуването на ЕС под въпрос тогава! Въпросът беше откъде ще минат всички тези мигранти!“, обясни Димитър Ганев. Водещата го допълни, че пътят им ще мине през „Капитан Андреево“. Димитър Ганев продължи, че целта на Борисов е била тези хора да не минат през България по няколко причини. На първо място минаването на огромен бежански поток би нанесло много голяма дестабилизация на страната. На второ място – ако всички тези хора бяха тръгнали, то Унгария и Австрия щяха да кажат „до тук“ и страната ни автоматически щеше да се превърне в буферна зона. „В този смисъл трябва да поставим въпроса възможен ли е Борисов като посредник между ЕС и Турция? И отговорът тук е – да, възможен е, защото все по-малко европейски лидери искат да си говорят с Ердоган и все по-малко лидери могат да си говорят с Ердоган, докато Борисов успя в рамките на последните 2 години да запази много висока точка на отношения с него!“, категоричен бе Димитър Ганев.
„Веднага да въведа, г-н Ганев, две оси в тази координатна система. Едната е, че Турция чака от 1964 година да бъде присъединена, ще се изразя най-общо, към Европа и ЕС. Давате си сметка, че това е цял един живот – 53 години, човек малко по-късно се пенсионира, ако това е човек. Второ, споменахте Унгария и Австрия, аз ще разширя още кръга, Вишеградската четворка начело със своя лидер Орбан не е смекчила позицията си по отношение на Турция, даже напротив – заякчава я, заздравява я и става все по-твърда. Пред кого Борисов ще бъде посланик за уреждане на цивилизовано отношение между Турция и Европа?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че реално погледнато въпросът за членството на Турция в ЕС не стои от доста време. Самият Ердоган е използвал преговорите за членството на Турция в ЕС като легитимационен механизъм. Социологът обясни, че Ердоган е имал в последното десетилетие съвсем различни амбиции – Турция да стане регионална сила, която да бъде лидер и на арабския свят, на Близкия изток и на Северна Африка. Това е абсолютно несъвместимо с членството на Турция в ЕС. „Защо казвам „легитимационен механизъм“? защото много по-трудно, когато една държава кандидатства за член на ЕС, могат европейските лидери да се обърнат към нея и да кажат – този е диктатор, този източен диктатор, който ние не го признаваме за легитимен лидер!“, обясни Димитър Ганев.
„Но нека да добавим, че Турция е южният фланг, както се изрази премиерът Борисов, на НАТО в Европа. Така че това е още една ос в координатната система, непреодолимо условие Турция да бъде упреквана пряко!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й се съгласи. Той обясни, че местоположението на Турция предполага, че тя е много стратегическа част в общата конфигурация на НАТО, тъй като това е граничната държава с най-конфликтните точки.
„Г-н Колев каза, че България трябва да намери своята ниша в този конгломерат от държави от Европа и Турция отсреща. Да не попаднем обаче ние в някаква дупка?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че засега не вижда такава опасност. Той продължи, че ако България трябва да бъде в ролята на посредник между големите европейски държави и Турция, това е голям политически капитал.
„Казахте „ако успеем”, какво би ни дало възможност да бъдем посредник и какво би ни попречило? Колко сме големи и колко сме малки?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че според него Ердоган добре си дава сметка, че трябва да започне да затопля отношенията си с Европа. Според Димитър Ганев в един момент Турция се е оказала едновременно в ситуация да сваля самолети на Русия, да бъде в ужасни отношения с Европа и в много обтегнати отношения с Обама. В същото време Турция не е велика сила от мащабите на Русия, Китай или САЩ.
„Извинете, че Ви прекъсвам, но ще използвам един турцизъм, как баш Ердоган ще затопли отношенията между Турция и Европа? Чрез „Турски поток” ли, чрез въздържане на бежанците от своя страна ли? Чрез какви отстъпки, които се искат от него по отношение на политиката му вътре в самата Турция и упреците, че той я връща назад светлинни години, извън традициите на Кемалистка Турция?”, продължи водещата. Димитър Ганев отговори, че ЕС е направил много компромиси със своите ценности, когато става въпрос за Ердоган, например със свободата на словото. Социологът обясни, че докато Ангела Меркел е на посещение в Турция, в същия момент десетки хиляди журналисти се арестуват, а вестници се атакуват и буквално за един ден се превръщат от опозиционни в органи на Партията на справедливостта и развитието.
„Какво лошо намирате в това, как го доказвате, че е лошо? Вие привърженик ли сте на Сорос?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че по никакъв начин не е и няма никакво отношение към този човек. Водещата тогава обясни: „Много модерно е всички ние да се правим, както г-н Колев подчерта преди малко, на хуманно настроени. Както и Вие казахте – това са бежанци, ще ги приемем, стоплим, нахраним, ще им дадем пари, ще им дадем условия. Свободата на словото докъде спира? Не защитавам Ердоган, но се питам, защото виждам свободата или свободията, словоблудството вече или блудството с новините и с информацията в България! Къде е границата на нарушените права на едните и отнетите права на другите? Задавам въпроса къде е равновесието?”. Димитър Ганев отговори, че не можем да прави сравнение между положението на журналистите в България и техните колеги в Турция.
Бяха дискутирани и следните теми: отхвърлянето от Народното събрание на предложението за мажоритарен вот; ще влезе ли Слави Трифонов в политиката и ще има ли предсрочни избори. Димитър Ганев заяви, че за него резултатът от вота е напълно очакван. Той продължи, че ДПС никога не биха могли да подкрепят подобно нещо, защото това е все едно да си направиш публично харакири. Причината за това не е, че ДПС ще намалят депутатите си, напротив, те биха имали приблизително същия брой депутати. Причината се корени в това, че мажоритарната система произвежда еднопартийни мнозинства. „В случая ДПС, като роля, която тя изпълнява вече десетилетия – а именно да бъде партньор на по-голяма партия и съответно по този начин да бъде част от изпълнителната власт, няма как да я практикува!”, обясни Димитър Ганев.
„Слави Трифонов изпрати едно много знаково писмо в което накрая казва така – „и понеже наистина всичко зависи от българския народ, все казвам, че той е суверенът по Конституция, а то наистина е така, не защото аз го казвам, а защото е така, в крайна сметка такава е демокрацията. А историята е показала, че българският народ е мъдър. Затова ще завърша с две поговорки – „каквото повикало – такова се обадило” и „на зла круша – зъл прът”. Концертът му онзи ден в „Арена армеец” беше поредно доказателство каква мобилизираща и консолидираща сила имат Слави Трифонов и неговите хора. Анализирайте това закана ли е, обещание за по-добър живот ли е, за по-добра политика или закана да се срути това политическо статукво?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че има един много ясен феномен, който се наблюдава, когато се отчитат статистическите данни. „Когато стоиш отстрани в политиката и не си в това политическо блато ти си един човек. Когато заявиш позиция и искаш да влезеш в политическия живот на страната, това вече е съвсем различна позиция!”, обясни социологът. Той поясни, че няма предвид, че Слави Трифонов няма потенциал, а че това, което виждаме в момента, с пълненето на залите, не е политическата роля на Слави Трифонов. „Той набра много сериозен политически капитал покрай референдума, защото направи много ясно и точно позициониране!”, заяви Димитър Ганев. Той добави, че освен всичко друго не бива да забравяме и факта, че Слави Трифонов има 2 часа ефирно време всеки ден. Водещата отвърна, че никой не му го е подарил това ефирно време. Ганев на свой ред отговори, че ако влезе в политическа роля, тогава няма да го има.
„Финал с едно изречение – какво ще се случи, ще направи ли Слави Трифонов партия и ще предприеме ли политически действия, моля за ясна прогноза?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Ганев отговори, че опитът за даване на отговор би бил врачуване. Той все пак допусна, че Слави Трифонов би се въздържал и може би това е по-правилната позиция. „Няма да има Борисов проблем с парламентарното мнозинство. Със сигурност в следващата година и половина няма да има предсрочни избори!”, завърши Димитър Ганев разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлозар Лазаров за срещата Борисов-Ердоган: Времето ще покаже

Светлозар Лазаров за срещата Борисов-Ердоган: Времето ще покаже

18 Юни 2017 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. Когато използваш исляма за политически цели, не е позитивно. Това каза Светлозар Лазаров, национален координатор на „Атака“, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2", съобщиха от екипа на предаването.
В началото на разговора Беновска подари на своя гост здрава червена българска ябълка с пожеланието да бъде полезен на политиката, в която влиза. Лазаров пък подари на водещата книгата „Време разделно“ на Антон Дончев. Според госта не е време за разделяне, а за обединение.
Светлозар Лазаров получи книгата с интервюто на Беновска с Ахмед Доган от 1992 г., както и клубната тениска на предаването с въпроса „Защо?“, изписан на нея. Беновска го попита защо е станал национален координатор на „Атака“.
„Работим с г-н Сидеров от 2013 г. и нещата се случиха поетапно. Тогава имаше засилен миграционен натиск. Имаше сериозно изпитание в сектор „Сигурност“, а аз бях главен секретар на МВР. Г-н Сидеров, в качеството си на лидер на „Атака“, внесе искане за изграждане на възпрепятстващо съоръжение или ограда по българо-турската граница. Започнахме да работим съвместно и изградихме нормални човешки отношения, които се развиха. Първо ме покани за съветник в парламента и след това дойде и това предложение, което аз приех“, каза Лазаров. В отговор на Беновска той припомни, че е бил предложен за главен секретар на МВР от тогавашния министър Йовчев.
Беновска отбеляза, че Лазаров е зет на бившия зам.-министър на МВР Камен Пенков, а той посочи, че неговата съпруга е най-голямата дъщеря на Пенков. Лазаров каза още, че родителите на съпругата му са разведени и в момента имат нормални отношения.
„Когато ме назначиха за главен секретар първите жълтини, които излязоха, бяха, че Пенков е причината. Вие знаете, че той беше от екипа на Румен Петков. Знаете какви бяха тогава отношенията в БСП, така че всеки, който следи политическия процес, може да си отговори кой до каква степен е имал влияние“, посочи Лазаров. Той добави, че се гордее с родителите си и със съпругата си и поддържа нормални отношения с нейните родители. Лазаров каза, че най-много го крепи семейството, близките и приятелите, а времето ще покаже какво не би изтърпял.
На въпрос на къде отива „Атака“ и дали е проруска, проевропейска или пробългарска, Лазаров отговори, че „Атака“ е национална пробългарска партия.
„Атака“ работи преди всичко за българския национален интерес, който може да бъде развит в няколко посоки – взаимноизгодни отношения с различни държави. „Атака“ е партия, която стои здраво на земята и поставя на първо място националната сигурност, националната отговорност, националния интерес. Иначе бихме могли да работим и със САЩ, и с Русия, но преди всичко е България“, каза Лазаров.
На въпрос относно това какво лошо има в това да се харесват добрите страни на Путин и руската политика, Лазаров отговори, че няма самочувствието на политик.
„Политикът е един завършен политически субект, който се развива в годините. Аз тепърва съм се заел с политическа дейност и каквото мога, ще направя. По покана на г-н Сидеров в България гостува руският депутат Анатолий Карпов, който е приятел на България. Той поддържа добри отношения с няколко американски президенти от Картър до Тръмп. Такива хора могат да помогнат на българо-руските отношения“, смята Лазаров. По думите му от България да се дава оценка на Владимир Путин е несериозно, защото трябва да се коментират реалните неща от първо лице единствено число. Именно поради тази причина Лазаров посочи, че дава пример с бившия шахматист и настоящ депутат в руската Дума Анатолий Карпов.
Беновска зададе на своя гост въпрос във връзка със санкциите срещу Русия и за това къде е България в координатната система САЩ-Русия-ЕС-Турция.
„Колкото по-скоро отпаднат санкциите срещу Русия, толкова по-добре за прекратяване на двойните стандарти. Не разбирам на какво основание са наложени и какъв е ефектът от тях. Питал ли е някой българския народ за НАТО и ЕС? Какво намерихме там? Имаме ли провал на мултикултурния модел? Имаме ли провал на интеграцията? Имаме ли частична загуба на суверенитет? Имаме ли проблеми с глобализацията и идентичността на нациите? На къде вървим и какво се случва? Брекзит е начало на разпад“, смята Лазаров.
По отношение на борбата срещу тероризма и контрабандата Лазаров посочи, че „Атака“ работи ефективно в тази посока с излъчения от партията министър на икономиката Емил Караниколов.
„Наскоро излязоха данни, че чрез действия на министър Караниколов са документирани загуби за около 100 млн. в хазната. От гледна точка на тероризма трябва много задълбочено и внимателно да се работи за възпрепятстване на нелегалните мигранти. През годините „Атака“ е първата партия, която работи в тази посока, а сега във формата на „Обединени патриоти“ този процес е продължен с изграждането на защитно съоръжение и прилежаща инфраструктура по границата“, каза Лазаров.
По думите на Лазаров времето ще покаже какъв ще бъде резултатът от срещата на Борисов с Ердоган и Йълдъръм.
„Когато говорим за Турция, аз съм леко скептичен за някои неща, защото когато смесиш религията и политиката и използваш исляма за политически цели, нещата не са особено позитивни. Ако разглеждаме в стратегическа дълбочина интересите на Турция на Балканите, можем да си отговорим на много въпроси. Скептичен съм, но дано да бъркам“, завърши Светлозар Лазаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кольо Колев:  Непотентни са опитите на Слави без политически субект, Борисов е „гълъбът на мира” между Европа и Турция

Кольо Колев: Непотентни са опитите на Слави без политически субект, Борисов е „гълъбът на мира” между Европа и Турция

18 Юни 2017 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Непотентни са опитите на Слави без политически субект, Борисов е „гълъбът на мира” между Европа и Турция. Това каза Кольо Колев, агенция Медиана, в разговор с Илиана Беновска по темата „България ли е мостът между Турция и Европа?” в седмичното обзорно политическо предаване ,,Беновска пита” по ,,Канал 3” и ,,Радио К2”, заедно с Димитър Ганев, ТРЕНД.
Кольо Колев заяви позиция по следните теми:
Турция – България – Европа
Гостите започнаха разговор по темата за срещата на Борисов с Ердоган и Йълдъръм и дали България е мостът между Турция и Европа. Колев отговори, че вариантите за страната ни са два – мост или граница, но много по-добре ще е да бъде мост, а не място на напрежение между двата свята. Той одобрява „играта на добросъседство” и търсенето на взаимоизгодно сътрудническо и решения. Беновска образно попита „дали не са ни крехки краката на моста”. Колев потвърди и сравни иначе несравнимата 80 милионната Туция с 6,5 – 7 милионната България, както и несравнимите икономики и военното състояние и призова за балансирана и внимателна игра. Той уточни, че не сме в изолиран свят, а сме член на НАТО, на ЕС, имаме и други съседи – например Русия и затова е важно сътрудничеството, но не и „лакейското отношение”. Гостът изрази неодобрението си към екстрадацията на Бююк и други неща влизащи в разрез с цивилизоваността и европейските политики. Това, което би толерирал в отношенията между Турция и България, е липсата на диктати и опит за конфронтация. Според него случаи като на Бююк навяват мисли за готовност на България за подчинение, но границата между уважението и лакейското държание е много тънка и се надява тя да не бъде прекрачена.

„Гълъбът на мира” Борисов; Турция в ЕС; Меркел и мигрантите
Относно влизането на Турция в ЕС, която чака от 1964 година, затвърждаващата се позиция на Вишеградската четворка за Турция, пред кого Борисов ще бъде „посланик” в името на цивилизованите отношение между Турция и Европа и каква е цената и ролята на България, Колев каза, че понякога „Големите” не могат директно да коментират, защото „дипломатически са се напсували”, референдуми и скандалите около тях, обвинение в диктат и т.н. и в момента Борисов умело влиза във вакуума на комуникация и е в ролята на „пощенски гълъб”, а щом има диалог – той прилича повече на „гълъб на мира”. Беновска попита как ще се получи дипломатическата мисия на гълъба на мира при втвърдяващите се позиции за влизането на Турция в ЕС, а Колев отговори, че е постижима мисия и е възможно да се намери формата на диалог, която да доведе до взаимно изгодни отношения, а ключът не е Борисов – „не е важен гълъбът на мира, а конфронтиращите се страни, над които прехвърча”. Той допълни, че не трябва да се мисли за Борисов като миротворец, а като човек, който успява да намери нишата, която да бъде изгодна за България и световното напрежение да не рефлектира върху страната. Колев каза, че е странно той да хвали така, тъй като са известни техните „закачки”, но в случая наистина застава така, че България да мине между споровете. За Вишеградската четворка и позицията ѝ за Турция каза, че е правилна и разкритикува решенията на Меркел да приветства мигрантите, а след това да ги разпределя по другите държави. Гостът определи Дъблинското споразумение за „сито”, което пресява най-добрите мигранти, които да бъдат приети, а другите да бъдат разпратени другаде.

Медиите и политиката
Относно фалшивите новини, свободата на словото и т.н., нарушените права на журналистите и медиите, превземането им и смяната на позициите им в Турция и България – Колев каза, че „разликата е между проституция и изнасилване”, защото на Околовръстното си плащаш и получаваш услуга, а когато хванеш някого и го пребиеш – това е изнасилване, каквато е и ситуацията в Турция, а в България - проституция.

Референдумът на Слави
Беновска премина към темата за т.нар. Референдум на Слави, който не мина в НС, а Колев каза „Слава Богу!”, защото е имал съмнения, че ДПС ще гласуват за него. Ганев каза, че това е невъзможно, защото би означавало да си направят „публично харакири”, а и дори да има мажоритарно гласуване ДПС ще получат подобен брой депутатски места, заради регионална концентрация на електората. Относно писмото на Слави Трифонов и концертите му, които мобилизират голяма част от гражданите, Беновска попита дали това е закана за подобряване живот на хората, подобряване на политиката или за срутване на политическото статукво. Колев каза, че вече има „няколко закани”, но всичко това „изтлява” и няма да бъдат приемани сериозно и трябва да се действа, но той не повежда хората, които вярват в него – „това малко прилича на закана към девойките… „леле, сега какво ще ви направя, само първо да си измия зъбите, щото съм ял чесън” каза още Колев, което с времето загубва силата си. Беновска разкодира това и попита госта дали няма предвид „непотентна закана”. Той каза, че ще е такава, ако не се превърне в потентна, а това ще стане с формирането на политически субект, защото играенето в политиката от името на шоуто е несериозно. Колев потвърди, че Слави има голям потенциал и би събрал около 30 процента на парламентарни избори, което може да го направи първа политическа сила, но въпросът е „да се скокне в сферата”, а Трифонов иска да скокне в сферата, но и да бъде извън нея.

За финал на разговора между Кольо Колев, Димитър Ганев и Илиана Беновска на 18-ти юни 2017 година в предаването „ Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” Колев каза, че Трифонов ще се включи в политиката, но не е ясно дали ще бъде в най-подходящия момент, и най-вероятно ще има предсрочни избори, но не и в следващата 1 година и половина и даде за пример гласуването на оставката на Главчев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Ябълките, които връчвам са като портрета на Дориан Грей - въпрос-лакмус дали политиците са почтени и годни да ни управляват

Илиана Беновска: Ябълките, които връчвам са като портрета на Дориан Грей - въпрос-лакмус дали политиците са почтени и годни да ни управляват

18 Юни 2017 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Ябълките, които връчвам са като портрета на Дориан Грей - въпрос-лакмус дали политиците са почтени и годни да ни управляват. Това се посочва в коментар на журналиста Илиана Беновска, водещ на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
Здрава червена българска ябълка връчих и в ръката на Симеон Сакскобургготски на тържеството по случай 80-годишния му юбилей. С уважение и като надежда, че ще помага на България подарих ябълка на Негово Величество цар Симеон. Той разбра символиката на доверие и признание към него и прие ябълката с доброта, отговорност и чувство за хумор. Подарих му и книгата с пространното интервю на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което направих през 1992 г. и по желание на д-р Доган преиздадохме за Деветата Национална конференция на ДПС.
След изборите за президент на България връчих ябълка и на президента Румен Радев - като символ на надеждата, че той ще работи в името на България и ще бъде обединител на нацията.
Опитах да дам ябълка на изпроводяк и на президента Росен Плевнелиев с въпрос: „Вие бяхте гнила ябълка в българската политика. Какво ви заплатиха, за да станете проводник на най-вредните нюанси на американската политика за България, а именно соросоидските, грантаджийските, протестърските, капиталските интерси и да нажежите до червено отношенията между България и Русия в разрез с националната психология и политика на България?” Разбираемо Плевнелиев не отговори, а НСО се хвърлиха с 360 кг върху моите 55.
Започнах да подарявам ябълки на лицата, от които зависят процесите в България. Правя го като контрапункт на изказването на един френски чиновник, който нагло заяви, че политиката и съдебната система в България е пълна с „гнили ябълки“.
Ябълките, които връчвам на политиците и обществениците са като портрета на Дориан Грей на Оскар Уайлд - лакмус дали са почтени. Въпросите, които задавам също са тест за това кой и на какво основание иска и може ли да управлява България. Ние, избирателите, трябва да получаваме ясни отговори и национално-отговорни дела.
Аз съм Беновска и питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

18 Юни 2017 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат: Вежди Рашидов от ГЕРБ, Кольо Колев от Медиана, Димитър Ганев от ТРЕНД, които ще отговарят на въпроса "България ли е мостът между Турция и Европа?". В предаването ще участва и Светлозар Лазаров, национален координатор на Атака, който ще отговаря на въпроса "Атака - проевропейса, проруска, пробългарска?".
Повторението се излъчва по Канал 3 и по К2 в неделя вечер от 22.30. Адресът на предаването е benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Борут Пахор, президент на Словения и кандидат за спечелване на втори мандат. 22 октомври 2017 г.
Борут Пахор, президент на Словения и кандидат за спечелване на втори мандат. 22 ...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.