НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:35

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румяна Главчева, експерт сеизмолог: Над 800 земетресения са регистрирани за шест денонощия в района на остров Лесбос

Румяна Главчева, експерт сеизмолог: Над 800 земетресения са регистрирани за шест денонощия в района на остров Лесбос

18 Юни 2017 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Около 820 труса са регистрирани от понеделник до днес в акваторията на Егейско море южно от остров Лесбос и в островните южни части, предаде Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
На 12 юни южно от гръцкия остров Лесбос се случи мощно земетресение. Енергията на това събитие, съответстваща на магнитуд 6.3, принуждава към изселване над 800 жители на острова, причинява смърт в рухнала къща, ранява дузина жители. На 15-20 км от епицентъра в южните територии на Лесбос свлачища прекъсват транспортни комуникации. Жителите на Вриса, Полихнито, Пломари – селища в южната част на острова, са предупредени да останат на открито, докато сградите им не бъдат инспектирани. В села на Южен Лесбос силата на въздействие достига почти VII степен. В помощ на населението властите осигуряват временни жилища – палаткови лагери, общежития и хотели. Из съседните острови не са настъпили сериозни повреди. Няма съобщени щети или наранявания в бежанските лагери в Лесбос и в близкия остров Хиос. Повреди, обаче, има и в турската община Карабурун. Засегнати са и стари сгради в големия град Измир (интензивност от V-VI степен) и околни крайбрежни селища. Сигнали за известни повреди са подадени чак от Истанбул. Трусът в Турция е усетен още в Чанаккале, Текирдаг, Бурса, както и на югоизток от епицентъра в района на Маниса. Усетен е и в Атина, на 260 км от епицентъра. България, както вече е оповестено, не прави изключение. Земетресението с магнитуд 6.3 е основно в серия от сеизмични събития. За времето до максималния афтершок, станал снощи около час преди полунощ, то е последвано от 13 труса с магнитуди между 4.0 и 4.9, 80 с магнитуди между 3.0 и 3.9 и над 620 с магнитуд под 3.0. Близо стотина от тях са усетени.
Гръцкият професор Василис Папазахос е намерил, че максималният афтершок в поредица от плитки земетресения в Гърция е с магнитуд около 1.1-1.3 по-слаб от основния трус. Земетресенията, регистрирани от понеделник досега в района на Лесбос, са от раздвижвания на дълбочина до 10-15 км под морското дъно; спадат в категорията плитки земетресения. В събота, 10 минути преди 23 часá в активирания район на Източно Егейско море се реализира вторичен трус с магнитуд 5.0-5.3 (оценки на Европейски сеизмологичен център, Атински институт по геодинамика и Истанбулска Обсерватория Кандили). Най-силни сътресения с интензивност от V-VI степен трусът е причинил отново по южните територии на остров Лесбос.
Ето и сравнителната картина между 12-часова активност в областта след основното земетресение и максималния вторичен трус. След основното събитие с магнитуд 6.3 се случват 6 труса с магнитуд в интервала 4.0-4.9, 37 между 3.0 и 3.9 и 62 по-слаби. След максималния афтершок в интервала 4.0-4.9 се реализира само едно земетресение с магнитуд 4.0 (26 мин след афтершока), 14 труса между 3.0 и 3.9 и около 75 по-слаби. Вижда се, че активността става по-вяла – намалява броят на земетресения с относително по-голяма енергия (земетресенията с магнитуд над 3.0), а броят на микроземетресенията е увеличен.
Според историческия каталог на Турция, в средата на XIX век югът на остров Лесбос е бил обект на катастрофални въздействия от IX и X степен. В XX век провинция Измир (крайбрежието срещу Лесбос) е атакувана от мощни земетресения през годините 1928, 1939 и 1949. Щетите от трите земетресения възлизат общо на повече от 110 човешки жертви, сериозно или по-слабо повредени сгради около 5000. Днес местните власти работят по проект за градска трансформация, по който в цяла Турция на мястото на стари и рушащи се сгради се изграждат нови сгради, устойчиви на земетресения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Ново земетресение в западното крайбрежие на Турция

Daily Sabah: Ново земетресение в западното крайбрежие на Турция

18 Юни 2017 | 00:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер разстърси западното крайбрежие на Турция в 10:50 местно време (11:50 българско време), съобщава Daily Sabah.
Според Агенцията за управление на бедствия и аварии на Турция, епицентърът на земетресението е в района Карабурун в Измир.
Земетресението е усетено и в гръцките острови в Егейско море и най-вече в Лесбос, където преди седмица в подобен земен трус с магнитуд 6,2 по Рихтер загина една жена.
Засега не се съобщават подробности за жертви и разрушения.

Превод и редакция: Николай Братанов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Земетресение с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер е разлюляло гръцкия полуостров Пелопонес

Greek Reporter: Земетресение с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер е разлюляло гръцкия полуостров Пелопонес

17 Юни 2017 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Земетресение с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер е разлюляло гръцкия полуостров Пелопонес, предава Greek Reporter.
Епицентърът на трусовете е бил на 68 км дълбочина край село Сикия.
Миналия понеделник един човек загина след земетресение с магнитуд 6,1, което беше регистрирано край бреговете на островите Лесбос и Хиос.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Земетресението на остров Лесбос – повече от 230 души остават без дом

Ekathimerini: Земетресението на остров Лесбос – повече от 230 души остават без дом

16 Юни 2017 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Около 232 души са останали без дом след земетресението от 6,1 по скалата на Рихтер, което разтърси източното крайбрежие на Егейско море в понеделник, пише електронното издание Ekathimerini, като се позовава на данни от властите.
Загубилите покрива над главата си са настанени в хотели и временни подслони. Други 85 са останали при свои близки и роднини, уточниха властите.
Организацията с нестопанска цел "Иляхтида" осигурява храна на десетки жертви на земетресение във Вриса, селото, което бе най-силно засегнато от силния трус.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Емил Ботев, сеизмолог: Не се очакват нови силни земетресения в Гърция и Турция

Проф. Емил Ботев, сеизмолог: Не се очакват нови силни земетресения в Гърция и Турция

14 Юни 2017 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Не се очакват нови силни земетресения в Гърция и Турция. Възможно е обаче по-слабите вторични трусове да продължат за период от година. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ по Радио „Фокус“ сеизмологът проф. Емил Ботев. Той подчерта, че за България няма непосредствена опасност, произлизаща земетресението в Егейско море от 6 по Рихтер, което предизвика разрушения на о. Лесбос. „От толкова силни трусове няма опасност, но по-слабите трусове, които със сигурност се очакват, са в състояние да довършат разрушенията. В тези гръцки острови има много стари жилища, както и в крайбрежието на Турция. И по-слаби земетресения с магнитуд от 5, 5.5 са в състояние да доведат до нови разрушителни ефекти. Но каквото и да се случи там, няма опасност от човешки жертви, защото хората имат готовност за реакция“, обясни Емил Ботев.
Той в опроверга твърденията на кмета на Анкара, че земетресението е предизвикани изкуствено. По думите на сеизмолога, това не е възможно на практика, въпреки че теоретично може да се въздейства на вече подготвените силни земетресения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гръцкото правителство съобщи, че ще възстанови пострадалите от земетресението райони на страната

Ekathimerini: Гръцкото правителство съобщи, че ще възстанови пострадалите от земетресението райони на страната

13 Юни 2017 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на инфраструктурата на Гърция Христос Спиртис, заяви, че правителството ще възстанови районите, опустошени от земетресението в Егейско море, предаде Ekathimerini.
Властите ще изпратят екип от 80 инженери от министерството, които ще оценят щетите. Около 75% от сградите на най-тежко пострадалото село Виса на остров Лесбос са понесли щети.
На острова бе обявено състояние на извънредно положение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Рrotothema"(Гърция) - Нашествие на змии в Измир два дни преди земетресението

"Рrotothema"(Гърция) - Нашествие на змии в Измир два дни преди земетресението

13 Юни 2017 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Два дни преди земетресението с 6,1 по Рихтер, което вся паника по западното крайбрежие на Егейско море и на островите Лесбос, Хиос и Лимнос, Измир се е изпълнил със змии, пише вестник "Рrotothema", като се позовава на поста в една от социалните мрежи на бившата депутатка и журналистка Мелита Онур.
Постът на Онур е публикуван в 13,30 ч. или два часа преди земния трус.
Според Онур, подобно нещо е било наблюдавано само преди голямото земетресение в Истанбул през 1999 г.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Извънредно положение на остров Лесбос след земетресение от 6,1 по скалата на Рихтер (ОБЗОР)

Извънредно положение на остров Лесбос след земетресение от 6,1 по скалата на Рихтер (ОБЗОР)

13 Юни 2017 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гръцките власти обявиха извънредно положение на остров Лесбос след мощното земетресение със сила от 6,1 по скалата на Рихтер, регистрирано в следобедните часове на понеделник. Трусът с епицентър в Егейско море бе усетен и в съседна Турция, но засегна сериозно гръцките острови.

След първоначалния шок властите и агенциите за помощ предприеха опити да направят оценка на щетите от земетресението, което отне живота на възрастна жена и остави без подслон повече от 800 души на остров Лесбос. Към момента има данни за поне десетина пострадали.

По време на посещение в южното село Вриса, най-тежко засегнато от земетресението, министърът на корабоплаването Нектариос Санториниос заяви, че правителството е обявило извънредно положение за региона и увери, че властите ще предложат финансова помощ на семействата, засегнати от природната стихия.

По данни на местните власти домовете на жителите на 12 села на Лесбос са силно разрушени или унищожени от труса. По-голямата част от хората, чиито домове са пострадали, са настанени при роднини, в хотели или в съоръжения на военните.

Междувременно на футболно игрище бе създаден временен палатков лагер за около 60 души. Предстои и тяхното настаняване в хотели.
Загриженост за страданията на жителите на засегнатия остров демонстрира и Атина. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че правителството ще бъде редом до гражданите, пострадали от силното земетресение.

„Мислите и грижите ни са с гражданите, пострадали от земетресението в морето между Хиос и Лесбос. Най-необходима в момента е сигурността на гражданите“, заяви по-рано Ципрас. Засегнатият район бе посетен от вътрешния министър Никос Тоскас, придружен от експертен екип на службите за гражданска защита.

И докато в Гърция полагат усилия за оказване на помощ на пострадалия остров, в Турция съсрязаха конспирация. Кметът на Анкара, Мелих Гьокчек, допусна, че опустошителното земетресение в Егейско море от 6,1 по скалата на Рихтер може да е предизвикано от сеизмологични тестове. В тази връзка турският политик призова за предприемането на разследване.

„Мисля, че това може да е изкуствено земетресение. Не казвам, че е сигурно, но това е много сериозна възможност. Казвам, че определено трябва да се разследва. Имало ли е някакъв изследователски кораб, плаващ в близост до епицентъра? Ако е така, на коя държава принадлежи?", пише кметът на Анкара в пост в социалната мрежа „Туитър“.

Земетресението бележи втората криза, която връхлита острова през последните две години, след като стотици хиляди мигранти и бежанци, включително много избягали от войната в Сирия и Ирак, преминаха през Лесбос на път за Европа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Кметът на Анкара допусна, че силното земетресение в Егейско море може да е предизвикано от сеизмологични тестове, призова за разследване

Ekathimerini: Кметът на Анкара допусна, че силното земетресение в Егейско море може да е предизвикано от сеизмологични тестове, призова за разследване

13 Юни 2017 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кметът на турската столица Анкара, Мелих Гьокчек, допусна, че опустошителното земетресение в Егейско море от 6,1 по скалата на Рихтер може да е предизвикано от сеизмологични тестове. В тази връзка турският политик призова за предприемането на разследване, пише електронното издание Ekathimerini.
„Мисля, че това може да е изкуствено земетресение. Не казвам, че е сигурно, но това е много сериозна възможност. Казвам, че определено трябва да се разследва. Имало ли е някакъв изследователски кораб, плаващ в близост до епицентъра? Ако е така, на коя държава принадлежи?", пише кметът на Анкара в пост в социалната мрежа „Туитър“.
Това не е първият случай, в който Гьокчек предполага, че умишлено е предизвикано земетресение, припомня гръцкото издание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: След земетресение от 6,1 по скалата на Рихтер: Гръцките власти обявиха извънредно положение на остров Лесбос

Ekathimerini: След земетресение от 6,1 по скалата на Рихтер: Гръцките власти обявиха извънредно положение на остров Лесбос

13 Юни 2017 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките власти обявиха извънредно положение на остров Лесбос след мощното земетресение, което отне живота на една жена и остави без дом повече от 800 души, съобщава електронното издание Ekathimerini.
Трус със сила от 6,1 по скалата на Рихтер във водите на Егейско море бе усетен силно на Лесбос, но също и в съседна Турция.
По данни на местните власти домовете на жителите на 12 села на острова са силно засегнати или унищожени от труса. По-голямата част от хората, чиито домове са пострадали, са настанени при роднини, в хотели или в съоръжения на военните.
Земетресението бележи втората криза, която връхлита острова през последните две години, след като стотици хиляди мигранти и бежанци, включително много избягали от войната в Сирия и Ирак, преминаха през Лесбос на път за Европа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мощно земетресение в Егейско море бе усетено в България (ОБЗОР)

Мощно земетресение в Егейско море бе усетено в България (ОБЗОР)

12 Юни 2017 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Институтът по геодинамика на Атинската национална обсерватория сочи, че силното земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер е регистрирано между островите Лесбос и Хиос в 15:28 часа местно време (съвпада с българското). След това е имало вторичен трус с магнитуд 4,8, както и няколко по-слаби.
„Бе ужасно. Такъв ужас не е имало от отдавна“, сочи жителка на град Митилини, с която РИА Новости се е свързала . По нейни думи са падали мебели и посуда. Особено силно е пострадал град Пломари в южната част от острова.
Село Вриса на гръцкия остров Лесбос е понесло сериозни щети от земетресението.
Пожарникарите са извадили тялото на една жена от срутената ѝ къща, Според последните изчисления най-малко десет души са ранени и са били откарани в болница. В южната част на острова са се активизирали свлачища и има повредени пътища.
Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че правителството ще бъде редом до гражданите, пострадали от силното земетресение на остров Лесбос. „Мислите и грижите ни са с гражданите на районите, пострадали от земетресението в морето между Хиос и Лесбос. Най-необходима в момента е сигурността на гражданите“, заяви Ципрас. Той добави, че вътрешният министър Никос Тоскас, заедно с екип експерти от гражданска защита, са заминали за региона.
Земетресението е било усетено в Истанбул и в съседните провинции.Кметът на община Карабурун в турската провинция Измир, най-близко разположена до епицентъра съобщава, че няма данни за жертви и разрушения. Няколко минути след земетресението са регистрирани два вторични удара с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер.
Земетресението е било усетено и в България. Читатели на Агенция „Фокус“ съобщиха, че то е било усетено в западните части на София.
Пламена Райкова, дежурен сеизмолог от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. „Земетресението е усетено между трета и четвърта степен на територията на страната- основно в Южна България“, обясни тя и уточни, че има данни, че земетресението е усетено в градовете Димитровград, Ямбол, Бургас, Кърджали и Пловдив. „В София земетресението е усетено като трета степен. Граждани ни сигнализираха, че са усетили земетресението“, каза още дежурният сеизмолог.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Един човек е загинал при земетресението на остров Лесбос

Protothema: Един човек е загинал при земетресението на остров Лесбос

12 Юни 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Атина. След земетресението с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер, регистрирано край гръцкия егейски остров Лесбос, 45-годишна жена е извадена мъртва от руините на къщата си в село Вриса на острова, предаде Protothema.
След труса около 10 души са били закарани в местната болница, след като са понесли наранявания.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Сигурността на населението в пострадалите от земетресението райони е приоритет

Алексис Ципрас: Сигурността на населението в пострадалите от земетресението райони е приоритет

12 Юни 2017 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че правителството ще бъде редом до гражданите, пострадали от силното земетресение на остров Лесбос, предаде Protothema.
„Мислите и грижите ни са с гражданите на районите, пострадали от земетресението в морето между Хиос и Лесбос. Най-необходима в момента е сигурността на гражданите“, заяви Ципрас. Той добави, че вътрешният министър Никос Тоскас, заедно с екип експерти от гражданска защита, са заминали за региона.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Най-малко десет души са ранени след земетресението край гръцкия остров Лесбос

Protothema: Най-малко десет души са ранени след земетресението край гръцкия остров Лесбос

12 Юни 2017 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Атина. Село Вриса на гръцкия остров Лесбос е понесло сериозни щети от земетресението, което бе регистрирано югоизточно от острова във водите на Егейско море, пише Protothema.
Пожарникарите в момента разчистват руините на къща, под които е затрупана жена. Според последните изчисления най-малко десет души са ранени. В южната част на острова са се активизирали свлачища и има повредени пътища.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Земетресението с магнитуд 6,2 в Егейско море е усетено в Истанбул

Hurriyet: Земетресението с магнитуд 6,2 в Егейско море е усетено в Истанбул

12 Юни 2017 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Земетресението, регистрирано този следобед в Егейско море с магнитуд от 6,2 по скалата на Рихтер, е било усетено в Истанбул и в съседните провинции, пише Hurriyet.
Турското управление за справяне с бедствия и извънредни ситуации съобщава, че епицентърът на земетресението, регистрирано в 15:28 часа местно време, е бил в морето край община Карабурун в егейската провинция Измир.
Кметът на Карабурун съобщава, че няма данни за жертви и разрушения. Няколко минути след земетресението са регистрирани два вторични удара с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости:  На гръцкия остров Лесбос е регистрирано силно земетресение

РИА Новости: На гръцкия остров Лесбос е регистрирано силно земетресение

12 Юни 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Силно земетресение е разрушило няколко къщи на гръцкия егейски остров Лесбос, предаде РИА Новости.
Институтът по геодинамика на Атинската национална обсерватория сочи, че силното земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер е регистрирано между островите Лесбос и Хиос в 15:28 часа местно време (съвпада с българското). След това е имало вторичен трус с магнитуд 4,8, както и няколко по-слаби.
„Бе ужасно. Такъв ужас не е имало от отдавна“, сочи жителка на град Митилини, с която РИА Новости се е свързала . По нейни думи са падали мебели и посуда. Особено силно е пострадал град Пломари в южната част от острова. „Съобщава се, че са разрушени няколко къщи. Една жена е ранена. Но точна информация все още няма. Местните власти засега не съобщават нищо, явно се страхуват от паника“, заяви събеседникът на агенцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.