НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:21

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Пред втора инстанция – протест и жалби срещу присъдите на тримата охранителите на търговски център в града, подсъдими за убийство

Варна: Пред втора инстанция – протест и жалби срещу присъдите на тримата охранителите на търговски център в града, подсъдими за убийство

24 Ноември 2017 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Варна. На въззивен контрол днес пред Варненския апелативен съд е присъда, произнесена спрямо тримата охранители от „Гранд мол Варна”, които Варненският окръжен съд призна за виновни в убийството на 52-годишния Нягол Петров, извършено на 14 март 2015 година. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд – Варна. Преди пет месеца първата съдебна инстанция присъди общо 49 години затвор на Ангел Николов, на Красимир Димитров и на Цветан Маринов за убийството на Нягол, извършено в съучастие, по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Николов получи 18 години „лишаване от свобода“, Димитров – 16 години затвор и 15 за Маринов. Тримата са осъдени да изтърпят наказанието при първоначален строг режим, да изплатят общо 150 000 лева обезщетение на брата на убития мъж, държавни такси върху обезщетението, както и разноските по делото – които възлизат общо на близо 19 000 лева. Припомняме, че всеки един от подсъдимите беше оправдан по обвинението да е извършил деянието в качеството му на длъжностно лице, както и затова пострадалият да е бил в безпомощно състояние.
На 14 март 2015 г. подсъдимите Николов и Димитров получили сигнал от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ за клошар, който проси пари от посетителите в мола. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център. Преди това Нягол бил отведен до залата за видеонаблюдение в изпълнение на устни разпореждания на ръководството на Гранд мола, което забранявало лица с неподходящ външен вид да влизат в търговския център. Според обвинението именно в тази зала охранителите започнали посегателствата спрямо жертвата. Побоят над Нягол, който страдал от психично заболяване, без да е агресивен, продължил 15 минути, а някои от издевателствата подсъдимият Николов снимал с мобилния си телефон. При всеки опит на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по цялото тяло продължавал със значителна сила и агресия.
По запис на охранителните камери, около 12,26 ч. пострадалият все още се намирал в мола, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран. Минути след това жена подала сигнал за човек, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол. Тройната съдебно-медицинска експертиза, назначена по време на разследването на преброила близо 57 удара по тялото на убития.
В протеста на Окръжна прокуратура Варна, който се поддържа от апелативния прокурор се казва, че наказанията спрямо тримата са явно несправедливи. Обвинението настоява за присъда, която да е в размер на 20 години „лишаване от свобода“, за да е близо до максималния размер, предвиден от закона.
Прокуратурата намира, че първата съдебна инстанция не е подложила на анализ смегчаващите и отегчаващите вината обстоятелства за всеки един от подсъдимите и по този начин не е индивидуализирала наказанията им. Наличието на стандартни мотиви и отсъствието на сериозен анализ на събраните факти и обстоятелства е аргумент за алтернативното искане на прокуратурата – апелативният съд да върне делото за разглеждане от друг състав на Варненския окръжен съд.
Както прокуратурата, така и адвокатите на подсъдимите и на гражданския ищец и частен обвиннител не оспориха днес оправдателната част на първоинстанционната присъда. Защитниците на подсъдимите заявиха пред състава на апелативния съд, че в присъдата на ОС – Варна липсват мотиви не само по отношение на вида, на размера на наказанието и индивидуализацията му, но и по отношение на всяко едно от възраженията на адвокатите, направени пред първата съдебна инстанция. Според защитата на Николов, Димитров и Маринов, липсата на мотиви към присъдата е обстоятелство, което не може да бъде коригирано от въззивния съд и единственият начин е делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Варненския окръжен съд.
В последната си дума пред съда, подсъдимите поискаха също нов процес пред първата съдебна инстанция, където очакват по-ниски или оправдателни присъди.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в определения от закона 2 месечен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Окръжната прокуратура настоява за наказания от 20 години затвор за тримата охранители, убили болен мъж в търговски център в града

Варна: Окръжната прокуратура настоява за наказания от 20 години затвор за тримата охранители, убили болен мъж в търговски център в града

20 Юни 2017 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Варна Окръжната прокуратура във Варна внесе протест в Апелативния съд във Варна срещу размера на наложените наказания на тримата охранители в Гранд мол – Варна, които бяха признати за виновни от състав на Варненския окръжен съд за убийството на Нягол П., извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна. Както е известно, с присъдата на Варненския окръжен съд на подсъдимия Ангел Н. бе наложено наказание 18 години лишаване от свобода, на съучастника му Красимир Д. – 16 години лишаване от свобода, а на Цветан М. – 15 години лишаване от свобода при строг режим. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.
Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В обвинителната си пледоария представителят на обвинението предложи на съда да определи на Ангел Н., Красимир Д. и Цветан М. наказание лишаване от свобода над минималния размер на предвиденото за това престъпление в посока към максималния размер лишаване от свобода за срок за срок 20 години при първоначално строг затворнически режим.
В протеста си Окръжната прокуратура във Варна сочи, че единствените смекчаващи отговорността обстоятелства и за тримата подсъдими е тяхното чисто съдебно минало и младата им възраст. Ангел Н. е на 27 години, Красимир Д. – на 24 години, а варненецът Цветан М. – на 21 години. Начинът на извършване на убийството на безобидния болен варненец Нягол П., активността на искания и желан обществено опасен резултат, липсата на критично отношение към извършеното показват високата степен на обществена опасност. Определянето на наказания много под предвидения максимум от 20 години лишаване от свобода не би могло да постигне целите на член 36 от НК – да поправи и превъзпита осъдения към спазване на законите и добрите нрави, да въздейства предупредително върху него и да му отнеме възможността да върши други престъпления, както и да въздейства възпитателно и предупредително върху членовете на обществото.Заключенията на съдебнопсихиатричните и допълнителните експертизи по делото сочат високата степен на обществена опасност на подсъдимите, които не се поддават на превъзпитание, и това следва да се санкционира адекватно, за да се изпълнят целите на индивидуалната и генералната превенция на закона.
Окръжната прокуратура във Варна намира определените от Варненския окръжен съд наказания за занижени по размер и несъответстващи на тежестта и обществената опасност на извършеното от тримата охранители убийство. С протеста си обвинението предлага Апелативният съд за измени присъдата на тримата подсъдими, като им наложи наказания 20 години лишаване от свобода.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският президент Еманюел Макрон държи реч по време на срещата на върха
Френският президент Еманюел Макрон държи реч по време на срещата на върха "Една ...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.