НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: Общинският съвет прие промени в Общия устройствен план на града за спиране на строителството в Бедечка

Стара Загора: Общинският съвет прие промени в Общия устройствен план на града за спиране на строителството в Бедечка

28 Септември 2017 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. След повече от час дебати днес на своето редовно заседание Общинският съвет в Стара Загора прие изменението в Общия устройствен план на града, предложено от кмета Живко Тодоров. С 38 гласа „За“ старейшините подкрепиха проекта за изменение на действащия Общ устройствен план на Стара Загора и прилежащите крайградски територии в частта му за кв./ парк „Бедечка“, при граници юг - ул. „Христина Морфова“, север - алеята към предприятие „Труд“, запад - ул. „Иван Вазов“ и изток - ул. „Хан Тервел“. Решението на практика спира строителството на тази територия, собствениците на имоти следва да бъдат обезщетени с подходящи парцели, а останалите около 300 дка ще останат зелени площи. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
„В този казус на 100% доволни никога няма да има, защото естеството му е такова, че разделението между хората не съм го направил нито аз, нито някой друг присъстващ в тази зала. То се е случило 2003-та година и вие го знаете много добре. Защото днес виждам едно огромно политическо лицемерие, без да искам да обиждам някого от групата на БСП, тъй като там има хора, които много уважавам и които, мисля, че виждат за какво става дума. Но днес да твърдите, че администрацията носи някакъв порок по отношение на това, което се случва - просто е, най-малкото, нелепо. Само ще ви напомня, че тогава вашият съпартиец внесе предложението там да бъдат възстановени земите на собствениците. Съответно вие на практика създавате целия този казус, защото още тогава сте знаели, че следващото, което ще поискат, е да бъде застроено там. Вие сте създали този казус, като в последствие Общината нито може да влезе там, за да почисти терена, нито да извърши каквито и да е било действия, защото те са станали частни още тогава“, коментира в зала кметът Живко Тодоров. Той припомни и последващите Решения на Общинския съвет от 2003 и 2005 г., с които бавно, постепенно и сигурно се изменят границите на парка, като призова политическите си опоненти да бъдат по-искрени. Кметът отправи призив за разумно решение и принципни действия независимо дали собствениците на имоти са големи или малки.
„Няма такова деление нито по закон, нито морално, нито каквото и да е било. Има реални граници в момента на парка. Това, което е построено до 1989 г. и е поддържано после, с алеите, с дърветата, всичко е там. Видяхте, парцела на Лидл, където има много дървета също, съобразихме се, за да може да се спасят и те. По кои граници да действаме, кажете ми вие?! Сградите да ги отчуждаваме ли в южната част, които са построени?! Не става, просто идвайте със съответната подготовка на сесията, а не просто с едни опорни точки … А вие сте можели тогава напълно законно да ги настаните на други места – и това го знаете много добре. Само че решението на Общинския съвет тогава, е такова“, каза още Живко Тодоров. Той уточни още, че е категорично против продължението на ул. „Августа Траяна“, с 4 ленти, да минава по средата на парк.
Във взетото днес решение е записано още, че във връзка с резултата от проведения референдум и експертното становище на проектантския колектив, изразено на общественото обсъждане на 20.01.2017 г., относно преминаване на ул. „Августа Траяна“ през парковата среда и с оглед запазване на съществуващата дървесна растителност, продължението на улица „Августа Траяна“ на изток не е част от транспортно-комуникационната мрежа на града.
Христо Стоичков е тазгодишният носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. След проведения таен вот бяха преброени 47 действителни и една недействителна бюлетина. За отличието бяха номинирани още проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия Стара Загора, директорът на филмовия фестивал „Златна липа“ Магдалена Ралчева и математикът Любомир Любенов.
Новият обществен посредник на Стара Загора е Надежда Чакърова, решиха още общинските съветници днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: След референдума за „Бедечка“ стои въпросът дали запазването на парка ще се случи в пълните възможни граници

Първан Симеонов, политолог: След референдума за „Бедечка“ стои въпросът дали запазването на парка ще се случи в пълните възможни граници

19 Септември 2017 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. След референдума за „Бедечка“ стои въпросът дали запазването на парка ще се случи в пълните възможни граници. Това каза за Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов по повод организирания 24-часов протест срещу застрояването на местността. По думите му посоката, която местните власти са поели, е правилна, но е необходимо да се получи уверението за пълното запазване на парка, както поискаха и 85% от старозагорци. Симеонов добави, че целта е и да бъдат запазени максимално терените без да се засяга съществено общинският бюджет. „Протестът, който гражданската група „Запазете Бедечка“ инициира и на който старозагорци откликват, припомня няколко неща. Първо трябва да се гарантира, че няма изневиделица в последния момент да се появят на картата на общия устройствен план нови внезапни петна от идеи за застрояване. Такъв начин за съжаление в годините има, включително няколко нови петна за застрояване до един от вече изграждащите се комплекси. Едно петно за застрояване, което се намира на последната останала връзка с друг старозагорски парк „Зеления клин“, петно което е залесено и през което преминава алея, която свързва квартал „Самара“ със същината на града. Това е ключово петно, което някак си също изглежда застрашено от застрояване, но трябва да се гарантира, че няма да се застрои. За хората голяма опасност е даването на разрешителни, на които Общината просто трябва да издаде откази. Наскоро уважаван юрист, с когото Общината работеше по промените в общия устройствен план, отказа това решение на Общината. Третото притеснение е най-южната част на парка „Бедечка“, където има доста свободни терени и един стадион“, коментира политологът Първан Симеонов. Той добави, че в Стара Загора предстои сесия на Общинския съвет на 28 септември, в която да бъде приет общият устройствен план, който да запази парк „Бедечка“ от застрояване. "Има уверението, че е намерено решение за обещетяването на собствениците на терени в региона, като те ще получат равностойна или по-добра замяна, станали също жертва на управленската недалновидност, която години наред е противопоставяла частно-групови интерес на обществения", коментира политологът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Общината е изразходвала 141 328 лв. за провеждането на референдума за "Бедечка"

Стара Загора: Общината е изразходвала 141 328 лв. за провеждането на референдума за "Бедечка"

4 Септември 2017 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Общината е изразходвала 141 328 лв. за провеждането на референдума за "Бедечка". Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Към днешна дата - 4 септември 2017 г., след като са отчетени всички разходи, Община Стара Загора е изразходвала за провеждането на референдума за бъдещето на "Бедечка" сума в размер на 141 328 лв., съобщи главният финансист Цанка Ганева.
В тези разходи влизат:
Заплати и осигурителни плащания – 95 537 лв., разпределени по следния начин:
- СИК – 51 904 лв.
- ОИК – 11 010 лв.
- извънреден труд на персонала от общинска администрация, училища, детски градини и други заведения, в които са провеждани избори – 32 623 лв.
Разходи за издръжка – 45 791 лв. в т. число,
материали – 14 735 лв.
- пликове, бюлетини, протоколи – 9 200 лв.
- канцеларски материали – 3 535 лв.
- храна за полицаите – 2 000 лв.
вода, горива, електроенергия – 1 278 лв., които са предимно за гориво за транспортни средства.
Външни услуги – 29 777 лв.
в т. число:
-отпечатване на изборни списъци – 20 592 лв.
-обработка на информация от изборните протоколи (резултатите от изборите) – 5 640 лв.
-транспортни услуги – 1 230 лв.
-съобщения, банери, плакати – 1 320 лв.
-телефони – 995 лв.
На 12 юли 2017 г. на сайта на общината е публикуван месечният финансов отчет към 30 юни 2017 г., според който общите разходи по референдума са 108 593 лв. В него не са включени всички разходи, тъй като към този момент все още не са платени.
На 12 август 2017 г., отново на сайта на Община Стара Загора е качен месечен отчет към 31 юли 2017 г. Разходите за референдума са отчетени в дейност „Държавни и общински служби по изборите“ в частта „местни дейности“ и тогава възлизат на 140 678 лв., уточни Цанка Ганева.
СНЦ „Запазете Бедечка“ е подало заявление за достъп до обществена информация на 22 юни 2017 г. , а жалбата им до Административен съд Стара Загора, във връзка с отказания на 18 юли 2017 г. достъп до информация, е от 27 юли 2017 г.
На 18 юни 2017 г. Община Стара Загора проведе местен референдум, поискан на основание Решение №862 от 27 април 2017 г. на Общински съвет Стара Загора, с въпрос: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток - бул. „Хан Тервел“, от запад - ул. „Иван Вазов“, от север алеята към предприятие Труд и от юг - ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

85% от гласувалите на референдума в Стара Загора поискаха „Бедечка“ да стане парк, собствениците на имоти ще бъдат обезщетени (ОБЗОР)

85% от гласувалите на референдума в Стара Загора поискаха „Бедечка“ да стане парк, собствениците на имоти ще бъдат обезщетени (ОБЗОР)

19 Юни 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. С държавни земи в регулация ще бъдат обезщетени собствениците на имоти в местността „Бедечка“. Това обяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров, след разговор с премиера Бойко Борисов. Решението дойде след като стана ясно, че 85% от гласувалите на местния референдум в Стара Загора са поискали местността "Бедечка" да бъде превърната в парк. Целта на допитването бе да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на „Бедечка“ – дали местността да бъде застроена или да стане парк. От общо 143 172 имащи право на вот, 22 082 души или 15,42% излязоха до урните, за да гласуват на местния референдум. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината. На референдума се гласуваше в обичайните секции и по обичайната процедура, както на всички произвеждани досега избори. 18 984 от гласувалите, са отбелязали "Да" на бюлетината, а 3 130 - "Не". Невалидните бюлетини са 123. Допитването обаче не премина необходимия минимум от 40% избирателна активност, за да бъде прието решението за валидно. Въпреки това на пресконференцията в понеделник стана ясно, че с помощта на държавата Община Стара Загора ще предложи имоти за овъзмездяване на собствениците с терени, някои от които на Министерството на отбраната, отпаднали от предназначение. Подготвят се и списъци на наличните държавни имоти в регулация, които имат и изградена инфраструктура. През следващата седмица предстоят разговори със собствениците на имоти в „Бедечка“. „Разчели сме всички знаци, които хората ни дават. Всяко управление трябва да работи единствено и само в полза на хората“, смята кметът на Стара Загора Живко Тодоров.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Референдумът в Стара Загора показа, че хората имат воля да променят едни грешни решения, взети назад във времето

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Референдумът в Стара Загора показа, че хората имат воля да променят едни грешни решения, взети назад във времето

19 Юни 2017 | 20:01 | Агенция "Фокус"
София. Референдумът в Стара Загора показа, че хората имат воля да променят едни грешни решения, взети назад във времето и тези 85%, които гласуваха „за“ това, „Бедечка“ да бъде парк, изразяват ясно волята си, че искат старите решения да бъдат променени. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него ниската активност се дължи на това, че все още гражданското общество прохожда и ако референдумът беше проведен с други избори, активността щеше да е по-висока. „Наистина това са първите опити на гражданското общество да проходи и реално хората да имат формирана позиция и да я изразяват. Защото 27-28 години нихилизмът, отчаянието и хората, които не са свикнали да бъдат питани и да се чува тяхното мнение, реално доведе до всичко това, което се случва в момента и ниската избирателна активност“, коментира кметът. Живко Тодоров допълни, че Общината само ще спечели от това, че „Бедечка“ ще остане парк.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С държавни земи в регулация ще бъдат обезщетени собствениците на имоти в местността „Бедечка“

Стара Загора: С държавни земи в регулация ще бъдат обезщетени собствениците на имоти в местността „Бедечка“

19 Юни 2017 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. С помощта на държавата Община Стара Загора ще предложи имоти за овъзмездяване на собствениците с терени, някои от които на Министерството на отбраната, отпаднали от предназначение. Подготвят се списъци на наличните държавни имоти в регулация, които имат и изградена инфраструктура. През следващата седмица предстоят разговори със собствениците на имоти в Бедечка. Още днес са проведени срещи с някои от тях, които ще обсъдят предложението заедно с останалите. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров, след разговорите сутринта с премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
„Благодаря му, че живо се интересува от възможните варианти за разрешаване на казуса. Стигнахме до решението за промяна на ОУП в посока запазване на наличната паркова територия. Търсим варианти за обезщетение на собствениците и запазване на парка“, обобщи разговора с премиера Тодоров.
„Проведохме референдум, защото темата е общественозначима. Хората се произнесоха категорично, че искат парк. Но сме взели под внимание и тези, които не гласуваха, защото не са съгласни да плащат големи обезщетения чрез данъците си. Ако референдумът беше проведен заедно с други избори, щеше да има по-висока активност“, убеден е кметът на Стара Загора.
„Спестените пари за демокрация се заплащат по-късно“ – така той коментира бездействието на местната власт през 2003 г., когато не е проведено допитване за промяна на границите на парка, както и при всички изменения на плановете през следващите години. Той е категоричен, че темата е от компетентността на местната власт и затова е проведен референдумът, защото тя е общественозначима. „Хората трябва да участват в управлението“, твърди Живко Тодоров.
„Кмет, областен управител, Общински съвет и премиер ще работим през следващите седмици заедно със собствениците и ще търсим решение за овъзмездяването им“, каза още кметът. Повече яснота за терените ще има до края на седмицата. Целта е общината да не дава живи пари за тях, стана ясно днес .
„Това е вариант, в който няма ощетени и всички страни са удовлетворени. Проблемите трябва да се решават в движение, а не да се затлачват. Ако референдумът дава решение на проблема, не виждам нищо лошо в това, че са изхарчени 200 000 лв. за него“, категорична е областният управител Гергана Микова.
Продължаваме с промяната на Общия устройствен план в посока запазване на наличната паркова територия. Ще проведем отчуждаване , като собствениците могат да обжалват подробния устройствен план, както и оценките на имотите си. Ако не постигнем съгласие, това ще бъде един дълъг процес, в рамките на 15 години, в които трябва да бъде изплатена съответната територия.
„Наличните строителните разрешения остават в сила и извън тях няма да се строи“, уточни кметът.
В пресконференцията днес участваха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, народни представители и общински съветници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: Старозагорци решиха много точно ребуса, който им предостави общината, въпреки подвеждащия въпрос на референдума

Първан Симеонов, политолог: Старозагорци решиха много точно ребуса, който им предостави общината, въпреки подвеждащия въпрос на референдума

19 Юни 2017 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Според мен българското общество узрява с провеждането на всеки един такъв референдум. Старозагорци решиха много точно ребуса, който им предостави общината. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът Първан Симеонов, един от защитниците на парк „Бедечка“, във връзка с резултатите от местния референдум, който се проведе на 18 юни. „Защото това е ребус. Това не беше ясен референдум от типа „това или друго“. Това беше много, много подвеждащ въпрос, мислен доста дълго време, точно с идеята старозагорци да бъдат поставени в патова ситуация. Старозагорци много правилно решиха този ребус, което ме кара да вярвам, че българското общество като цяло, по прекрасния пример на Стара Загора, узрява“, заяви Симеонов. Според него няма универсално правило – има хубави референдуми, има и лоши референдуми. „Местните референдуми са хубави, защото местната общност е близо до проблема и може да вземе по-информиран избор. Националните референдуми също са хубави, невинаги разбира се, има много от тях, които са по експертни теми и там общността няма експертиза, не защото е глупава, а защото не й е работа. Единственият 100-процентово хубав извод от случилия се в Стара Загора референдум е, че старозагорци доказаха отново мъдростта си, а най-активната част измежду тях излезе и недвусмислено защити интереса на целия град“, подчерта Симеонов.
Попитан дали нещо, което трябва да се промени оттук насетне, за да се утвърди този метод на допитване и все повече хора да пожелаят да дадат гласа си Симеонов заяви, че са необходими по-добри информационни кампании, по-малко спекулиране с референдумите като популистки механизъм, повече отговорност от срана на властта, която да носи тази отговорност, без да я разтоварва услужливо от раменете си, „предоставяйки я“ на публиката, по-добросъвестни действия от страна на администрацията, що се отнася до недобросъвестни практики. „Например – внушения, абсурдни, анонимни листовки, скандално подвеждащи билбордове. Такива неща гледахме в Старата Загора. Администрацията трябва да е безпощадна към подобни неща. И не на последно място – винаги по-голяма гражданска активност“, каза още Първан Симеонов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов: Нелепо е да се говори за ниска избирателна активност на референдума в Стара Загора, 20 000 души казаха, че си струва разходът по запазването на парк „Бедечка“

Първан Симеонов: Нелепо е да се говори за ниска избирателна активност на референдума в Стара Загора, 20 000 души казаха, че си струва разходът по запазването на парк „Бедечка“

19 Юни 2017 | 14:35 | Агенция "Фокус"
София. Първо ще кажа, че активността не е ниска. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът Първан Симеонов, един от защитниците на парк „Бедечка“, във връзка с резултатите от местния референдум, който се проведе на 18 юни. „Референдум, който е проведен без избори, няма как да се очаква по-висока активност, особено в Стара Загора, където в референдума за обгазяването дори нямаше по-висока активност. Пак казвам, това е обгазяване. Не е паркът, за който в последното селце на общината може и да не са чули. Това е обгазяването, за което във всяко селце на страната бяха чули. Активността е горе-долу същата. Така че да си говорим за ниска активност е нелепо“, заяви Симеонов. По думите му наистина много хора са се постарали активността да е ниска. „Въпросът беше зададен отчайващо. Питаше се да изкупим ли тези имоти. Ако въпросът беше зададен нормално, а именно парк или квартал, щяхме да получим още по-ясни отговори. Забележете, след като въпросът е да изкупим ли имотите и 20 000 души казват „да“, ако трябва дори изкупете имотите, но нека да е парк, това е много силен вот на доверие за запазване на парка. На трето място, активността е по-ниска от представите на мнозина, защото защитниците на парка си свършиха прекрасно работата. Направихме този въпрос популярен в национален мащаб. Това е въпрос-символ. Има такива казуси навсякъде в страната“, обясни политологът. Според него затова е било създадено известно свръхочакване. „Даваме си сметка за това. Но така, както създадохме това свръхочакване, можем да продължим да го създаваме. Тоест, ако някой си мисли, че сега ще неглижира проблема и ще каже, че няма активност, много криво си прави сметката. Има и още един фактор, който допринесе активността да не е шеметна. Този фактор е т.нар. информационна кампания. Отговорни фактори в старозагорската община направиха така, че старозагорци да разберат само половината истина. Половината истина е, че за запазване на парка ще се плащат пари, но другата част от истината е, че за да се направи квартал, ще се плащат същите, ако не и повече пари най-вероятно“, коментира Симеонов. Той бе категоричен, че втората половина от истината не е стигнала до старозагорци, а до онези, до които е стигнала, са дали своя глас абсолютно ясно. „И в двата случая може да има разходи, въпросът е кои си струват. 20 000 старозагорци казаха, че си струва разходът по запазването на парка“, каза още Първан Симеонов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: Резултатът от местния референдум в Стара Загора е брутален – очевидно градът иска парк

Първан Симеонов, политолог: Резултатът от местния референдум в Стара Загора е брутален – очевидно градът иска парк

19 Юни 2017 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Резултатът от местния референдум в Стара Загора е брутален – очевидно градът иска парк. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът Първан Симеонов, един от защитниците на парк „Бедечка“, във връзка с резултатите от местния референдум, който се проведе на 18 юни. „Първо, местността „Бедечка“ няма нужда да се превръща в парк, тя е парк. Там има 400 дка зелена площ, близо 4000 картотекирани дървета, алеи, много свободни заздравени пространства, над 200 животински вида. В спомените на старозагорци това е паркова територия или лесопаркова територия. Относно резултатите от референдума – брутална победа на парк „Бедечка“. 85% срещу 14%, срещу 1% невалидни. 85% „да“ и 15-итна % „не“. Това е брутален резултат. Смея да кажа неочакван за мен. Активността е порядъчна за Стара Загора. Подобна активност имаше на референдума за обгазяването в Стара Загора. Забележете, обгазяването – проблем познат, страховит, засягащ всеки един човек в последното селце в Стара Загора“, коментира Симеонов. По думите му допитването за обгазяването е събрало сходна активност. „По-висока, разбира се, като се има предвид за какъв проблем говорим. Тук при изключително неясен въпрос, на ръба на закона, който е оспорван в съда, при т.нар. информационна кампания от страна на общината, която едностранчиво наблягаше на това колко скъпо ще бъде да запазим парка и щяло да бъде безплатно да направим квартал, при все това 20 000 души казаха, въпреки всичко, на всяка цена парк“, допълни той. Според него е повече от ясна волята на активната част от старозагорци. „Ако бяха гласували повече хора, съотношението щеше да е дори още по-сериозно в полза на парка. Знаете, че за подобни идеи обикновено гласуват хора с по-добра житейска перспектива. Хора с по-високо образование, по-млади, а това не са най-дисциплинираните гласоподаватели. Те обикновено не излизат да гласуват. Въпреки че те не излязоха да гласуват, резултатът е убийствен. Струва си да се напомня постоянно какво каза кметът Живко Тодоров. Той каза, че няма значение каква е активността, а че ще се види какъв е резултатът. Резултатът е ясен – очевидно градът иска парк“, каза още Първан Симеонов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници и депутати от ГЕРБ ще дадат пресконференция във връзка с казуса "Бедечка"

Стара Загора: Кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници и депутати от ГЕРБ ще дадат пресконференция във връзка с казуса "Бедечка"

19 Юни 2017 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. От 15,30 ч., в общинската зала 2, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници и народни представители от ПП "ГЕРБ", ще дадат пресконференция във връзка с казуса "Бедечка". Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

85% от гласувалите на местния референдум в Стара Загора са поискали местността "Бедечка" да се превърне в парк, решението обаче е невалидно защото активността е едва 15%

85% от гласувалите на местния референдум в Стара Загора са поискали местността "Бедечка" да се превърне в парк, решението обаче е невалидно защото активността е едва 15%

19 Юни 2017 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. 85% от гласувалите на местния референдум в Стара Загора са поискали местността "Бедечка" да бъде превърната в парк. Това става ясно от публикуваните от ОИК - Стара Загора резултати от допитването. Целта на допитването бе да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на Бедечка – дали местността да бъде застроена или превърната в парк. Въпросът на местното допитване бе: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“ От общо 143 172 имащи право на вот, 22 082 души (15,42%) излязоха до урните, за да гласуват на местния референдум в Стара Загора. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината. На референдума се гласуваше в обичайните секции и по обичайната процедура, както на всички произвеждани досега избори. 18 984 от гласувалите, са отбелязали "Да" на бюлетината, а 3 130 - "Не". Невалидните бюлетини са 123. Допитването обаче не премина необходимия минимум от 40% избирателна активност, за да бъде прието решението за валидно.
За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., са гласували 29 784 души или 19,93 %. За да бъде валиден референдумът гласувалите трябваше да са 40 на сто от имащите право на глас избиратели в общината. Общият брой на имащите право на глас граждани, които можеха да гласуват на местния референдум в Стара Загора е 143 172.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

15,42 % от избирателите в Стара Загора гласуваха на местния референдум за бъдещето на “Бедечка” (ОБЗОР)

15,42 % от избирателите в Стара Загора гласуваха на местния референдум за бъдещето на “Бедечка” (ОБЗОР)

19 Юни 2017 | 05:02 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Общо 22 082 души или 15,42% от имащите право на глас са гласувалите на на местния референдум в Стара Загора, който цели да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на Бедечка – дали местността да бъде застроена или превърната в парк. За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., са гласували 29 784 души или 19,93 %. За да бъде валиден референдумът трябва да са гласували 40 на сто от имащите право на глас избиратели в общината, а за да бъде с резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите. Общият брой на имащите право на глас граждани, които можеха да гласуват на местния референдум в Стара Загора е 143 172. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината. На референдума се гласуваше в обичайните секции и по обичайната процедура, както на всички произвеждани досега избори. Въпросът на местното допитване бе: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“ Кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова жителите на града и общината да излязат и да гласуват. По думите му той е гласувал за това, все повече важни за обществото въпроси да бъдат решавани чрез допитване до хората. Той заяви също, че, ако зелените площи в „Бедечка“ бъдат запазени, ще разговаря с премиера Бойко Борисов за обезщетяване на собствениците на имоти в него. Общинската избирателна комисия в Стара Загора ще обяви резултатите от вота в понеделник сутринта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

15,42 % от избирателите в Стара Загора гласуваха на местния референдум за бъдещето на "Бедечка" (ОБЗОР)

15,42 % от избирателите в Стара Загора гласуваха на местния референдум за бъдещето на "Бедечка" (ОБЗОР)

18 Юни 2017 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Общо 22 082 души или 15,42% от имащите право на глас са гласувалите на на местния референдум в Стара Загора, който цели да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на "Бедечка" – дали местността да бъде застроена или превърната в парк. За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., са гласували 29 784 души или 19,93 %. За да бъде валиден референдумът трябва да са гласували 40 на сто от имащите право на глас избиратели в общината, а за да бъде с резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите. Общият брой на имащите право на глас граждани, които можеха да гласуват на местния референдум в Стара Загора е 143 172. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината. На референдума се гласуваше в обичайните секции и по обичайната процедура, както на всички произвеждани досега избори. Въпросът на местното допитване бе: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“ Кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова жителите на града и общината да излязат и да гласуват. По думите му той е гласувал за това, все повече важни за обществото въпроси да бъдат решавани чрез допитване до хората. Той заяви също, че, ако зелените площи в „Бедечка“ бъдат запазени, ще разговаря с премиера Бойко Борисов за обезщетяване на собствениците на имоти в него. Общинската избирателна комисия в Стара Загора ще обяви резултатите от вота в понеделник сутринта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: 15,42 % от избирателите гласуваха на местния референдум в общината

Стара Загора: 15,42 % от избирателите гласуваха на местния референдум в общината

18 Юни 2017 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. В 20.00 ч. приключи гласуването на местния референдум в Стара Загора, който цели да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на Бедечка – дали местността да бъде застроена или превърната в парк. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Гласували са общо 22 082 души или избирателната активност е била 15,42 %. За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., гласуваха 29 784 души или 19,93 %.
Общият брой на имащите право на глас граждани е 143 172. За да бъде валиден референдумът трябваше да са гласували 40 на сто от тях, а за да бъде с резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите.
В Община Стара Загора започна приемането на изборните книжа, създадена е организация за бързата им обработка, съобщи секретарят Делян Иванов.
Общинската избирателна комисия в Стара Загора ще обяви резултатите от вота утре сутринта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: 11,85% е избирателната активност на референдума в общината към 17.00 часа

Стара Загора: 11,85% е избирателната активност на референдума в общината към 17.00 часа

18 Юни 2017 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Към 17.00 часа избирателната активност на участниците в местния референдум в община Стара Загора е 11,85 %, при гласували 16 972 души. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Избирателната активност се покачи в последните часове, очаква се тази тенденция да се запази до края на деня. Допитването цели да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на Бедечка – дали местността да бъде застроена или превърната в парк. За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово през 2013 г., до 17,30 часа са подали гласа си 21 476 или 14,4 на сто от имащите право на глас. Тогава допитването завърши с общ брой гласували 29 784 души или 19,93 %. Общият брой на имащите право на глас граждани, които могат да гласуват е 143 172. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината.
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова жителите на града и общината да излязат и да гласуват на местния референдум, който се провежда днес. По думите му, той е гласувал за това, все повече важни за обществото въпроси да бъдат решавани чрез допитване до хората. Гласуването в 204-те секции приключва в 20.00 часа, ако има хора пред секциите ще продължи до 21.00 ч. За да бъде валиден референдумът трябва да са гласували 40 на сто от имащите право на глас избиратели в общината, а за да бъде с резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите.
С решение на Общински съвет Стара Загора, за 18 юни 2017 г., е насрочен местен референдум с въпрос: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: 7.03% е избирателната активност към 13.00 часа на референдума в общината

Стара Загора: 7.03% е избирателната активност към 13.00 часа на референдума в общината

18 Юни 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Към 13.00 часа избирателната активност в общината е 7.03%, при 10 062 гласували. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Общият брой на имащите право на глас граждани, които могат да гласуват е 143 172. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината.
Гласуването в 204-те секции приключва в 20.00 часа, ако има хора пред секциите ще продължи до 21.00 часа.
За да бъде валиден референдумът, трябва да са гласували 40% от имащите право на глас избиратели в общината, а за да бъде с резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите.
С решение на Общински съвет - Стара Загора, за 18 юни 2017 г., е насрочен местен референдум с въпрос: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Тодоров: Ако зелените площи в „Бедечка“ бъдат запазени, ще разговарям с премиера Бойко Борисов за обезщетяване на собствениците на имоти в него

Живко Тодоров: Ако зелените площи в „Бедечка“ бъдат запазени, ще разговарям с премиера Бойко Борисов за обезщетяване на собствениците на имоти в него

18 Юни 2017 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Ако зелените площи в „Бедечка“ бъдат запазени, ще разговарям с премиера Бойко Борисов за обезщетяване на собствениците на имоти в него. Това каза пред журналисти кметът на Стара Загора Живко Тодоров, след като упражни правото си на глас в местното допитване за бъдещото на парк „Бедечка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос ако бъдат запазени зелените площи в парка, Общината ще намери ли тези 33 млн. лв., които са нужни за обезщетение на собствениците на имоти в него, Тодоров коментира: „Веднага след резултата от референдума, ще разговарям с премиера Бойко Борисов, за да търсим различни варианти, защото мисля, че можем, да тръгнем с обезщетяване и държавни имоти“. Тодоров уточни, че има и други варианти за преправяне на плановете - на общия устройствен план и на подробния устройствен план, така, че да се намери оптимално решение. „Нека да видим резултата от референдума и тогава ще говорим по самото решение“, допълни кметът на Стара Загора.
Попитан ако резултатът от референдума не достигне 40%, необходими за да бъде законен дали ще се съобрази с гласуването, кметът заяви: „Разбира се. Гласът на хората е много важен. Това искам да им кажа, за да могат да изля и да дадат своя вот, техният глас тежи“. „От тях зависи какво да се случва в града ни и държавата. Нека дадат вота си и да покажат, че са активни граждани“, каза още Живко Тодоров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Живко Тодоров: Гласувах за това Стара Загора да продължи да бъде зелена, призовавам хората да излязат и да дадат своя вот

Кметът Живко Тодоров: Гласувах за това Стара Загора да продължи да бъде зелена, призовавам хората да излязат и да дадат своя вот

18 Юни 2017 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Гласувах за това Стара Загора да продължи да бъде зелена, призовавам хората да излязат и да дадат своя вот. Това каза пред журналисти кметът на Стара Загора Живко Тодоров, след като упражни правото си на глас в местното допитване за бъдещото на парк „Бедечка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Гласувах на първо място да чува повече мнението на хората, защото смятам, че референдумът е най-висшата форма на демокрацията. В България е крайно време с референдуми да се решават все повече въпроси - това е волята на хората. Виждате, че Великобритания дори с референдум реши съдбата си по толкова важен въпрос, каквото е участието в ЕС“, заяви Тодоров. По думите му в България важни въпроси като какво да правим с градовете и държавата си е изключително важно да бъдат решавани в референдум.
Попитан дали го безпокои сравнително ниската избирателна активност, той заяви, че смята, че е нормално като за неделен ден и очаква повече хора да отиват да гласуват. „Призовавам ги да излязат и да дадат своя вот. Аз лично гласувах за това Стара Загора да продължи да бъде зелена, защото мисля, че това е и амплоато на нашия град. Призовавам повече хора да излязат и да дадат също своя вот“.

Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Към 10.00 часа избирателната активност в общината е 3.153%, гласували са 4 515 души

Стара Загора: Към 10.00 часа избирателната активност в общината е 3.153%, гласували са 4 515 души

18 Юни 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Към 10.00 часа избирателната активност в общината е 3.153%, гласували са 4 515 души. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. В община Стара Загора гласуването на местния референдум за Бедечка започна нормално, всички секции отвориха в определения час – 7.00 часа. Гласуването приключва в 20.00 часа, ако има хора пред секциите ще продължи до 21.00 часа. Общият брой на имащите право на глас граждани, които могат да гласуват е 143 172. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината. Ще се гласува в 203 редовни и една специална избирателна секция – в диспансера.
За да бъде валиден референдумът трябва да са гласували 40% от имащите право на глас избиратели в общината, а за да бъде с резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите.
С решение на Общински съвет Стара Загора, за 18 юни 2017 г., е насрочен местен референдум с въпрос: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“
През 2017 година в община Стара Загора са навършили пълнолетие и за първи път след последните избори ще гласуват 374 избиратели - 189 мъже и 185 жени.
Гласуването става в същите секции, където обичайно гласуват гражданите, както и при същите правила. Те се легитимират с лична карта пред секционната комисия, която установява по списъка дали имат право да гласуват. Гласоподавателите ще получат нужната бюлетина, с която ще влязат в тъмната стаичка, ще отбележат вота си, ще излязат и ще пуснат бюлетината. Всичко това трябва да става при запазване тайната на вота. Следва полагане на подпис и получаване на личната карта.
Четирима са столетниците гласоподаватели - един мъж и три жени. Най-възрастният избирател е 103 годишен мъж, който може да гласува в 52-ва секция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Кметът на Общината Живко Тодоров ще гласува на местния референдум в СУ "Васил Левски"

Стара Загора: Кметът на Общината Живко Тодоров ще гласува на местния референдум в СУ "Васил Левски"

18 Юни 2017 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Кметът на Общината Живко Тодоров ще гласува на местния референдум в СУ "Васил Левски", в 11.00 часа, на ул. "Кольо Ганчев" №60. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Навреме и без нарушения е започнало гласуването на местния референдум в общината

Стара Загора: Навреме и без нарушения е започнало гласуването на местния референдум в общината

18 Юни 2017 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Навреме и без нарушения е започнало гласуването на местния референдум в общината. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от ОИК – Стара Загора. Гражданите на Стара Загора решават на референдум бъдещето на парк „Бедечка“.
Общият брой на имащите право на глас граждани, които могат да гласуват в местното допитване е 143 172.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора решава на референдум бъдещето на парк „Бедечка“

Стара Загора решава на референдум бъдещето на парк „Бедечка“

18 Юни 2017 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Общият брой на имащите право на глас граждани, които могат да гласуват на местния референдум в Стара Загора е 143 172. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината. През 2017 година в община Стара Загора са навършили пълнолетие и за първи път след последните избори ще гласуват 374 избиратели - 189 мъже и 185 жени.
В изборния ден - 18 юни 2017 година, пълнолетие навършват 5 избиратели- 3 мъже и 2 жени. Четирима са столетниците гласоподаватели - един мъж и три жени.
Най-възрастният избирател е 103 годишен мъж. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
Ще се гласува в 203 редовни и една специална избирателна секция – в диспансера.
На референдума ще се гласува в обичайните секции и по обичайната процедура, както на всички произвеждани досега избори.
Въпросът на местното допитване е: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“
Гласуването ще става в същите секции, където обичайно гласуват гражданите, както и при същите правила. Те ще се легитимират с лична карта пред секционната комисия, която ще установи по списъка дали имат право да гласуват. Гласоподавателите ще получат нужната бюлетина, с която ще влязат в тъмната стаичка, ще отбележат вота си, ще излязат и ще пуснат бюлетината. Всичко това трябва да става при запазване тайната на вота. Следва полагане на подпис и получаване на личната карта.
Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров са определени избирателните секции, предназначени за гласуване на избиратели с увредено зрение и затруднения в придвижването на територията на общината.
Заявки за помощ в изборния ден могат да се правят на телефон: 042 614 614, или в сградата на Община Стара Загора, гише „Информация“, бул. „Цар Симеон Велики“ № 107.
Цялата необходима информация за референдума, както и Списък на заличените лица от избирателните списъци, е публикувана на официалната страница на Община Стара Загора - http://www.starazagora.bg/mesten-referendum
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.