НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:04

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ковчегът с частици от Покрова и Ризата на Пресвета Богородица отпътува от България

Ковчегът с частици от Покрова и Ризата на Пресвета Богородица отпътува от България

30 Юли 2017 | 19:04 | Агенция "Фокус"
София. Ковчегът с частици от Покрова и Ризата на Пресвета Богородица отпътува от България, съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ. Части от от Покрова и одеждите (ризата) на Божията Майка, които се съхраняват в московския храм „Св. апостол Йоан Богослов”, бяха от 15 до 31 юли за поклонение на територията на Пловдивска епархия. Светините бяха донесени по благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил в отговор на молба отстрана на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Това значимо за Пловдивската епархийска църква и БПЦ събитие бе организирано по повод храмовия празник на Пловдивската митрополитската катедрала „Св. вмчца Марина”.
По време на престоя си в страната ни Ковчегът с частиците от одеждите на Пресвета Богородица, бе пренесен в различни градове и села на Пловдивска епархия: с. Хвойна, гр. Пазарджик, Хисаря и Смолян. Така повече от 30 хиляди души имаха възможност да се докоснат до светинята и да отправят пред нея молитва към Божията Майка, в това число и игуменът на Българския Зографски манастир на Света Гора, Атон и настоятелят на Подворието в Карея на Иверския Атонски манастир архимандрит Антипа.
При изпращането им Пловдивски митрополит Николай е изразил благодарност към Светейшия патриарх Кирил за възможността християните в Пловдивска епархия да се поклонят пред светините, за „неговата искрена любов към българския православен народ. Израз на тази любов бе и този духовен жест, който ние никога няма да забравим” - е казал митрополит Николай.
Те бяха донесени от игумен Петър (Еремеев), наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”, който е споделил: „Пътуването в България – това е Божие благословение за нас, духовниците, които съпровождахме светините. Ние станахме свидетели на искрената радост и сърдечни молитви на чедата на Българската православна църква и тази съпричастност към духовния живот на братския български народ за нас ще остане важен житейски урок".

Частите от Покрова и Ризата на Пресвета Богородица се съхраняват в московския храм „Св. апостол Йоан Богослов”, т. нар. „под Вязом”, в Китай-гроде, от 2012 г. По-рано, десетилетия наред в сградата се помещавал музей. Донасянето на светините ознаменува възраждането на богослужебния живот в храма 85-години след разорението му.
Днес храмът не само е духовен център на едноименния Руски православен университет, но и място за поклонение, където, с благословението на Светейшия Руски патриарх Кирил, редом с честите от Ризата и Покрова на Пресвета Богородица се съхранява и ковчег с частици от мощите на св. великомъченик Георги Победоносец и частици от мощите на светите Петра и Феврония Муромски, считани за покровители на брака и семейството.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Част от одеждите и покрова на Света Богородица са изложени за поклонение в църквата „Св. Богородица“

Пазарджик: Част от одеждите и покрова на Света Богородица са изложени за поклонение в църквата „Св. Богородица“

23 Юли 2017 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Част от одеждите и покрова на Света Богородица са изложени за поклонение в църквата „Св. Богородица“, съобщи за Радио „Фокус” – Пазарджик Констатийски епископ Яков, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Той уточни, че това става с решение на Негово високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай. „Те дойдоха от Руската православна църква с благословението на Негово светейшество на цяла Русия и Москва патриарх Кирил. Одеждите ще бъдат в града ни само за поклонение и няма да остават“, уточни епископ Яков. Приканваме всички пазарджиклии да дойдат в катедралния храм „Успение на Света Богородица”. Това е една огромна светиня, това е Майката Божия, която винаги е гледала благосклонно на Пазарджишка духовна околия. Ние сме под нейния покров и нейната чудотворна икона и сега тя реши да дойде и да засвидетелства нейното застъпничество за всички пазарджиклии и особено хора, които са бездетни, онкологично болни, защото този покров, тази одежда се е допирала до нейното свято тяло”, каза още Констатийски епископ Яков.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В храм „Успение Богородично” ще бъдат изложени част от покрова и ризата на Света Богородица

Пазарджик: В храм „Успение Богородично” ще бъдат изложени част от покрова и ризата на Света Богородица

22 Юли 2017 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На 23 юли, от 9.00 часа, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за поклонение в храм „Успение Богородично” в Пазарджик ще бъдат изложени частиците от покрова и ризата на Света Богородица, съобщи за Радио „Фокус” – Пазарджик Константийският епископ Яков, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Той припомни, че те бяха донесени от Русия за празника на митрополитската катедрала „Св. Марина“ в град Пловдив по покана на Пловдивския митрополит и с благословението на Негово Светейшество Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”. Светините ще бъдат донесени в катедралата в Пазарджик от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений – първи викарий на митрополита, който ще възглави и съборна архиерейска света Литургия в съслужение с епископ Яков и духовници от епархията. „Приканваме боголюбивите миряни да се съберем под Покрова на Божията Майка, за да изпросим Нейното ходатайство пред Бога за нас и нашите чеда”, каза още архиерейският наместник.
Теодора ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архиерейският наместник на Асеновград Йордан Георгиев: В града и околностите му има 22 параклиса, носещи името на Свети пророк Илия

Архиерейският наместник на Асеновград Йордан Георгиев: В града и околностите му има 22 параклиса, носещи името на Свети пророк Илия

20 Юли 2017 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Асеновград. В Асеновград и околностите на града има 22 параклиса, носещи името на Свети пророк Илия. Това каза в предаването „Асеновград – богоизбран пред портите на Родопите“ на Радио „Фокус”-Пловдив архиерейският наместник на Асеновград Йордан Георгиев. Четири от параклисите са в град Асеновград, а 18 параклиса на негово име има в Асеновградската духовна околия. Почти няма населено място в Асеновградско, където да няма параклис на името на светията.
„Голяма е почитта на българския народ към Свети пророк Илия”, каза отец Йордан. „ Сега имаме язовири и други различни водоизточници и ние напояваме спокойно земята”, добави той. По думите на отеца в миналото хората са разчитали главно на Божията милост и с молитви са викали Свети пророк Илия, който е бил с голяма чудодейна сила. Светецът е съхранявал вярата в единния Бог, пазил е неговите молитви за дъжд и е разпалвал жертвеника, като е бил преди всичко човек праведник пред Бога. Затова хората, при голяма суша викали пророк Илия, извършвали са молебен за дъжд, с който да се напои земята. Това е ставало с литийни шествия, хората са отивали на определени параклиси. Затова именно параклисите с името на Свети пророк Илия са толкова много в Асеновградска околия. Общо на територията на околията има 220 параклиса и 80 църкви, в града църквите са 15, а параклисите – 60.
„От всичките тях най-много са тези на Свети Илия, защото хората са имали нужда от неговото покровителство, за да им изпрати тих благодатен и напоителен дъжд по време на знойното лято”, каза отец Йордан. Параклисите на Свети пророк Илия в Асеновград са опасли града от всички посоки. В източната част над Асеновград, на Анатемата – голо проклето и варовито място, където нищо не вирее, точно на върха, стои първият параклис, който се нарича Гръцкия Свети пророк Илия. „Параклисът е голям оазис и духовен център, леснодостъпно място, където хората редовно ходят”, каза отец Йордан.
Другият параклис с името на Свети Илия се намира в западна посока. Някога там е имало лоза. Мястото също е много посещавано. Третият параклис с името на светеца е в посока за Асенова крепост, на една скала. Четвъртият е в посока Козановия път, в северната част. „На днешния ден на всичките четири параклиса в Асеновград е имало света литургия и водосвет, а хората бяха нахранени с трапеза”, каза отец Йордан. По думите му всичките параклиси с името на Свети пророк Илия са много посещавани и обитаеми, тъй като православният народ уважава тези места и се грижи да тях. „Там хората отправят тиха молитва за дъжд и за това никога да не изпадаме в суша – не само материална, но и духовна”, каза архиерейският наместник на Асеновград Йордан Георгиев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илия Вълев, етнолог: Свети Илия е единственият пророк от Стария завет, който се почита и днес

Илия Вълев, етнолог: Свети Илия е единственият пророк от Стария завет, който се почита и днес

20 Юли 2017 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Свети Илия е единственият пророк от Стария завет, който се почита и днес. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Илия Вълев, етнолог от Регионален исторически музей-Велико Търново. Той отбеляза, че образът на светеца е значително фолклоризиран. Според народните вярвания той е покровител на летните стихии – гръмотевиците и градушките. Затова той е особено почитан от българите, като земеделски народ. „Хем трябва да има влага за посевите, хем и градушката е опасно явление, което може да унищожи реколтата. Светията е покровител на тези стихии и именно затова е особено тачен от българите“, посочи Вълев. По думите му Св. Илия е най-значимият светия, почитан през лятото и това не е случайно, тъй като според библията Св. пророк Илия не е претърпял смърт, а е отнесен в Небесното царство жив.
Илия Вълев припомни, че в днешния ден на жените е забранена домашна работа – да се пере, да се мете, да се плете. На мъжете също не се позволява да извършват каквато и да било стопанска дейност на полето, тъй като светията може да се разсърди. Вярва се, че ако не се пренесе курбан, Свети Илия сам щял да си вземе жертва. Поради тази причина е забранено влизането в морето. „Тук можем да обясним това народно поверие с факта, че по това време на годината морето си сменя течението и има доста мъртви вълнения. Тоест, трябва да сме внимателни, когато влизаме тези дни в морето“, допълни Илия Вълев.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Неврокопският митрополит Серафим: Свети пророк Илия се е отличавал със силната вяра и пламенната огнена ревност по Бога

Неврокопският митрополит Серафим: Свети пророк Илия се е отличавал със силната вяра и пламенната огнена ревност по Бога

20 Юли 2017 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Свети пророк Илия се е отличавал със силната вяра и пламенната огнена ревност по Бога. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. По думите му светецът е един от старозаветните пророци, които имат особено присъствие в старозаветните писания, а присъства и в Новия завет.
„Неслучайно тази силна вяра е причината да има това дръзновение той пред Бога и пред цар Ахав, че да го накара да събере всичките си жреци и свещеници на идолите, които е почитал, и с такава вяра да ги накара да помолят техните богове да пратят огън, за да изгори жертвата им, като е бил убеден, че това няма да стане, но в същото време е бил абсолютно сигурен, че Бог ще послуша молитвата му и ще прати огън върху неговата жертва, и така се и получава, въпреки че около самия жертвеник всичко е било мокро и пълно с вода, така че да няма никакво съмнение, че огънят идва от човешка намеса отстрани“, посочи той. Митрополит Серафим отбеляза, че когато Свети пророк Илия пада по лице и се помолва Бог да изпрати огън, действително огънят пада и затова Свети Илия в народните обичаи се нарича Свети Илия Гръмовержец и го свързваме с тези небесни явления в нашия видим свят.
Той уточни, че пророк Илия е вторият човек, който не е минал по пътя на всички хора в този свят, понеже не е имал своята естествена физическа смърт, защото свидетелството на старозаветните писания е, че той е взет жив на небето, подобно на Енох в древността, който също е един от божиите угодници и е взет жив на небето. „По свидетелството на Йоан Богослов, а и на самия наш Господ Исус Христос, ще дойде време, преди второто пришествие Христово, когато тези двама пророци - Енох и Илия, ще бъдат отново върнати на света, за да свидетелстват за истината, да посочат истинския Бог и да изобличат явилия се в това време антихрист“, допълни Негово Високопреосвещенство. Той каза още, че Свети пророк Илия е един от свидетелите на живия Бог в старозаветно време и на Христос в новозаветно време, и в последните времена.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Костадин Нушев, богослов: Св. пророк Илия е изобразяван чрез иконографска сцена, свързана с огнена колесница

Доц. Костадин Нушев, богослов: Св. пророк Илия е изобразяван чрез иконографска сцена, свързана с огнена колесница

20 Юли 2017 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. В иконографията св. пророк Илия е изобразяван като носител на пророческото служение по Стария Завет или чрез иконографска сцена, свързана с огнената колесница. Това каза богословът доц. Костадин Нушев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Илинден и за делото на св. пророк Илия. „Според библейския разказ с нея той е бил грабнат на небето и е упълномощил своя наследник пророк Елисей като продължител на своето пророческо служение. В православната иконография можем да видим тази сцена, при която пророк Илия дава своя кожух. С тази дреха той символично предава своето пророческо служение. Виждаме от една страна величието на този пророк, който е въздигнат на небесата, а от друга създаването на пророческите школи, ученици и последователи като нова форма на служение на истинския Бог“, обясни богословът. Доц. Нушев посочи, че това е продължено от св. Йоан Кръстител, който има пророческа служба. Доц. Нушев допълни, че богослужението е празнично и тържествено. По думите му литургията е посветена на почитта към този най-велик пророк сред древните пророци на Стария Завет. „Извършва се поклонение пред неговата памет в много църкви, манастири и параклиси, които обикновено в нашата страна се намират на издигнато място, на хълмове и планини“, коментира той. Доц. Нушев обясни, че това възпоменава символично делото на пророк Илия на планината Кармил, където той се е възкачил и със своята молитва към Бога е извършвал чудеса.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Керемидарска, етнограф: В народните представи свети Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която унищожава житата

Екатерина Керемидарска, етнограф: В народните представи свети Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която унищожава житата

20 Юли 2017 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Свети Илия се чества най-тържествено в Югозападна България. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил доцент Екатерина Керемидарска, етнограф в Регионален исторически музей – Кюстендил. „В народните представи Свети Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която унищожава житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато има светкавица, но няма гръм – това е огън, излизащ от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата”, каза Екатерина Керемидарска. По думите ѝ на този ден се организират селски събори и общоселски курбани. Празникът се отбелязва и от кожари, кожухари, самарджиите и керемидарите.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В село Калугерово отбелязват празника Илинден с тържествена литургия и водосвет в църква „Света Богородица”

Пазарджик: В село Калугерово отбелязват празника Илинден с тържествена литургия и водосвет в църква „Света Богородица”

20 Юли 2017 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. С тържествена литургия и водосвет в църква „Света Богородица” в село Калугерово, община Лесичово, започна отбелязването на празника Илинден, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик организаторите на събитието от местното читалище „Теофил Бейков”. В 12.00 часа в храма ще бъде даден курбан за здраве и берекет. Проявите ще продължат и на 22 юли, събота, когато селото ще отбележи своя празник.
Програмата включва футболна среща на стадиона в Калугерово в сутрешните часове. Вечерните тържества ще започнат в 19.00 ч. с детско шоу в центъра на селото. Малко по-късно ще се проведе официалното откриване на празника, последвано от награждаване на най-младия жител на Калугерово – Антон Георгиев Тренчев, и най-възрастния - Мария Вълкова, родена през 1917 година. Концертната програма включва изпълнения на местния танцов състав „Тракийче” и група за стари градски песни „Спомен и мечта”, също от село Калугерово. Ще гостува танцов състав „Пендар” от Пазарджик, а за доброто настроение на жители е гости на селото ще се погрижи оркестър и „Калофер”. Празникът ще завърши с тържествена заря.
Теодора ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Доц. Костадин Нушев, богослов: Св. Пророк Илия е основател на пророческото движение в старозаветните времена

Доц. Костадин Нушев, богослов: Св. Пророк Илия е основател на пророческото движение в старозаветните времена

20 Юли 2017 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. Св. Пророк Илия е основател на пророческото движение в старозаветните времена. Това каза богословът доц. Костадин Нушев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Илинден и за делото на св. пророк Илия. Доц. Нушев обясни, че църковното предание разказва за живота и делата на този пророк от древните старозаветни времена. „Св. пророк Илия бил ревностен последовател на вярата в единния истински Бог. Животът му протичал във времена, в които сред израелския народ се засилвали езическите култове. В служение на Бога се налагало св. пророк Илия да утвърждава истинската вяра и да се бори срещу нарастващото езичество. Известен е като истински пазител на чистотата на вярата и борец срещу жреците на тогавашното идолопоклонничество“, коментира доц. Нушев. Богословът поясни, че пророкът е почитан от юдеи, християни и мюсюлмани. Доц. Костадин Нушев обясни, че той е почитан от всички тези вярващи, защото е бил застъпник за вярата в единния истински Бог, в чистота на монотеизма и борец срещу многобожието и езичеството. „Виждаме, че общата традиция на така наречената Аврамова монотеистична вяра, която присъства в трите световни религии - юдаизъм, християнство и ислям, е свързана с почитта към личността и делото на този пророк“, поясни доц. Нушев.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венета Милушева, РИМ - Кюстендил: Черквата „Свети Илия” в село Граница е един от най-интересните храмове, наречен на светеца

Венета Милушева, РИМ - Кюстендил: Черквата „Свети Илия” в село Граница е един от най-интересните храмове, наречен на светеца

20 Юли 2017 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Черквата „Свети Илия” в село Граница е един от най-интересните храмове, наречен на светеца. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Венета Милушева, експерт в Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите ѝ храмът е разположен в центъра на населеното място и е един от най-красивите в архитектурно отношение възрожденски храмове в региона. Той е строен в продължение на 7 години – от 1850 до 1857 година, заедно с така наречената Границка кула, която представлява възрожденска къща. Заедно те оформят цял архитектурен комплекс. „Строител на черквата е майстор Миленко, който е бил строител и на южното крило на Рилски манастир”, каза Венета Милушева. По думите ѝ в региона има много храмове, наречени на Свети Илия. Той е патрон на черквите в селата Стенско, Лисец, Горановци, Соволяно, Слокощица, Радловци, Смочево, Бураново, Мурсалево, Горни Кортен, Драгойчинци.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Празнична света литургия по повод Илинден се отслужва в православните храмове в града

Пазарджик: Празнична света литургия по повод Илинден се отслужва в православните храмове в града

20 Юли 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Празнична света литургия по повод Илинден се отслужва в православните храмове в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Денят е посветен на Свети пророк Илия. Според старо поверие на Илинден хората не трябва да влизат в реките и в морето, защото може да се удавят, тъй като на своя празник Св. Илия обичал „да си взима курбан”. Традицията повелява на този ден да се заколи курбан в чест на светеца. Обикновено се избира най-старият петел, т. нар. „баща“. Стопанката на къщата става рано призори и замесва погача - „боговица“, и „колач“ за свети Илия. Готви се курбан, който се освещава. Край могила, параклис, оброчище или стари дъбови дървета извън селото се нарежда трапеза. Според народните поверия на Илинден не бива да се работи, за да не се разсърди светията. На този ден имен ден имат Илия, Илиян, Илияна, Илкo и Илкa. Това е професионален празник и на абаджиите, кожухарите и терзиите, чийто патрон и покровител и свети пророк Илия.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Костадин Нушев, богослов: В християнството пророк Илия е почитан като ревностен Божи угодник и предшественик на Йоан Кръстител и Исус Христос

Доц. Костадин Нушев, богослов: В християнството пророк Илия е почитан като ревностен Божи угодник и предшественик на Йоан Кръстител и Исус Христос

20 Юли 2017 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. В християнството пророк Илия е почитан като ревностен Божи угодник и предшественик на Йоан Кръстител и Исус Христос. Това каза богословът доц. Костадин Нушев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Илинден и за делото на св. пророк Илия. По думите му, както самият пророк Илия се противопоставял на нечестието и езичеството, което пробивало път в дворцовите среди, така и св. Йоан Кръстител е бил истински пророк, който е възвестявал истината за единния Бог и се е противопоставял срещу нечестивите нрави на тогавашните владетели. „Както пророк Илия е живял в пустинята, гонен и преследван от тогавашните управници, заради своята вяра, така и Йоан Кръстител е живял в пустинята и както се казва в Свещеното писание - е проповядвал и служил на Бога в духа на пророк Илия“, посочи доц. Нушев. Той поясни, че Йоан Кръстител го е правил със същото пламенно пророческо служение за възвестяване на словото Божие и посочващо истинския, правия път пред човеците, разобличавайки погрешните вярвания и изкривяването на истината. По думите му пророк Илия и св. Йоан Кръстител са разглеждани като предшественици на християнското монашество. Доц. Нушев поясни, че монашеският и отшелнически подвиг, свързан с оттеглянето на подвижниците в пустинята, е духовно и пророческо служение за възвестяване на словото на Божията истина като противодействие на светските заблуди и увлечения на владетелите, които понякога се отклонявали от истините на християнската вяра.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: От митрополитския храм в града ще бъдат пренесени за поклонение светините – част от покрова и ризата на Света Богородица, в храм „Св. Пророк Илия“ в село Хвойна

Пловдив: От митрополитския храм в града ще бъдат пренесени за поклонение светините – част от покрова и ризата на Света Богородица, в храм „Св. Пророк Илия“ в село Хвойна

20 Юли 2017 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Православната Църква почита св. пророк Илия. По този повод в храм „Св. Пророк Илия“ в село Хвойна ще бъдат пренесени за поклонение светините – част от покрова и ризата на Света Богородица. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Пловдивската митрополия. Светините бяха донесени от Русия в Пловдив за празника на митрополитския храм в града от игумен Петър Еремеев с благословението на Негово Светейшество патриарх Кирил. По повод храмовия празник на църквата „Св. Пророк Илия“ в село Хвойна ще бъде отслужена архиерейска света Литургия.
Вечерта светините отново ще бъдат върнати в митрополитския храм „Св. Марина“.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Над 100 жители на общината носят името Илия

Кюстендил: Над 100 жители на общината носят името Илия

20 Юли 2017 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Повече от 100 души в Община Кюстендил носят името Илия. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Териториалното звено „Гражданска регистрация и административно обслужване”. С името Илиян са наречени 74 жители на общината, а с името Илияна – 85. 74 души носят името Илчо. Девет дами са с името Илка, а седем души са наречени – Илко. Днес имен ден празнуват: Илия, Илин, Илина, Илинка, Илияна, Илко, Илка, Личо и Лина. Освен носещите името на светеца и производните му, на този ден празнуват и занаятчийските еснафи на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидчиите.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: 999 души от общината празнуват имен ден на Илинден

Враца: 999 души от общината празнуват имен ден на Илинден

20 Юли 2017 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Враца. 999 души от общината празнуват имен ден на Илинден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Враца. Името Илия носят 322 мъже, Илиян се казват 332 жители на общината, а Илиан – 27. Илияна се казват 196 жени, Илиана – 67, а Илина – 17.
17 души носят името Илко, 21 - Илка.
В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. Наричат го още Гръмовник. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Традицията повелява на този ден да се заколи курбан в чест на светеца. Според народните поверия на Илинден не бива да се работи, за да не се разсърди светията. Не бива и да се къпете в морето, дори да влизате във водите му, защото на този ден морето взима най-много жертви курбан за светеца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Света литургия по повод Деня на свети пророк Илия ще бъде отслужена в църквата „Възкресение Христово“ в града

Велико Търново: Света литургия по повод Деня на свети пророк Илия ще бъде отслужена в църквата „Възкресение Христово“ в града

20 Юли 2017 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Света литургия по повод Деня на свети пророк Илия ще бъде отслужена в църквата „Възкресение Христово“ във Велико Търново. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново отец Петър, свещеникът в храма. Литургията започна в 9.00 часа. Тя е предшествана от утринна молитва.
Строежът на църквата „Възкресение Христово” започна в края на 90-те години на миналия век със средства от републиканския и общинския бюджет, от Великотърновската света митрополия и от дарения. Руската православна църква и управата на побратимения на Велико Търново руски град Твер също помогнаха – бяха дарени четири камбани, които бяха осветени лично от Волоколамския митрополит и почетен доктор на Великотърновския университет Иларион. От Твер бяха осигурени три позлатени кръста и кристални полилея.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В село Ракитна ще бъде почетен празникът на свети пророк Илия

Благоевград: В село Ракитна ще бъде почетен празникът на свети пророк Илия

20 Юли 2017 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Симитли. Край оброчището в село Ракитна ще бъде почетен празника на св. пророк Илия. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пирин Таня Тасева, експерт „Връзки с обществеността“ към Община Симитли. „Местността високо в планината е известна с целебната си сила от незапомнени времена. Белег на оброчището е дъб, чиято възраст надхвърля 500 години. Под дебелата му сянка през 2003 година местните съградили параклис с пари от дарения. Така до ден днешен мястото остава много посещавано и уважавано от всички почитащи св. Илия“, каза Тасева. По думите ѝ курбан за здраве ще бъде раздаден и при параклиса „Св. пророк Илия“ в село Брежани, местността Присадна. Градевци също ще празнуват своя храмов празник с курбан по обед.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Митрополит Григорий ще оглави архиерейска света Литургия Струпецкия манастир „Св. прор. Илия” по повод Илинден

Враца: Митрополит Григорий ще оглави архиерейска света Литургия Струпецкия манастир „Св. прор. Илия” по повод Илинден

20 Юли 2017 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Враца. Православната църква прославя един от най-великите измежду старозаветните праведници – св. пророк Илия – Илинден. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В Струпецкия манастир „Св. прор. Илия”, Врачанска епархия, архиерейска света Литургия за празника ще оглави Негово високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. Началото на службата е в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква прославя свети пророк Илия

Православната църква прославя свети пророк Илия

20 Юли 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
София. Православната Църква прославя един от най-великите измежду старозаветните праведници – св. пророк Илия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Празнична архиерейска св. Литургия ще бъде отслужена в храм „Св. Илия” в ж.к. „Дружба 1” в 9.00 часа. Тя ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим.
Празничната св. Литургия в храм „Св. Илия” в кв. „Княжево” ще оглави Негово високопреподобие архимандрит Василий, новият протосингел на Софийска епархия.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Светините – част от покрова и ризата на Света Богородица, които бяха донесени в града, ще останат за поклонение до 26 юли

Пловдив: Светините – част от покрова и ризата на Света Богородица, които бяха донесени в града, ще останат за поклонение до 26 юли

17 Юли 2017 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Светините – част от покрова и ризата на Света Богородица, които бяха донесени в Пловдив, ще останат за поклонение в Митрополитския храм „Св. Марина“ до 26 юли. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от митрополията. Изключение прави 20 юли, когато ще бъдат пренесени в с. Хвойна – храм „Св. Пророк Илия“ за поклонение от вярващите. По повод храмовия празник там ще бъде отслужена архиерейска света Литургия от 09:00 часа. Същият ден, вечерта, светините отново ще бъдат върнати в Митрополитския храм „Св. Марина“. На 23 юли, в 9.00 часа светините ще бъдат пренесени в храм „Успение Богородично” в Пазарджик, където ще останат през целия ден. От 24 юли до 26 юли, отново ще бъдат изложени за поклонение в митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив. На 27 юли светините ще бъдат пренесени в Хисаря – храм „Св. Пантелеймон“, за поклонение от всички вярващи. От 09:00 часа, по повод храмовия празник, там също ще бъде отслужена архиерейска света Литургия. Светините ще останат в Хисаря до вечерта, а на 28 и 29 юли, ще бъдат пренесени в Смолян – храм „Св. Висарион Смолянски“, където в петък - 28 юли, в 18.00 часа, ще бъде и тържественото им посрещане. Ще бъде отслужена празнична вечерня. На следващия ден, когато се отбелязва паметта на св. Висарион Смолянски, от 09:00 часа ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдивският митрополит Николай: Без българска земя, няма да има български народ, без български народ, няма да има българска държава

Пловдивският митрополит Николай: Без българска земя, няма да има български народ, без български народ, няма да има българска държава

17 Юли 2017 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По покана на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” в гр. Пловдив бяха посрещнати част от покрова и одеждите (ризата) на Света Богородица. Те бяха донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”, предаде репортер на Агенция "Фокус".
От Света Гора – Атон бе донесено и подарено на Пловдивската света митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица - „Всецарица”.
Днес, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в митрополитския храм пред светините Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави света Литургия за празника. Той бе в съслужение с Техни високопреосвещенства Старозагорски митрополит Киприан и Врачански митрополит Григорий; Техни преосвещенства Велички епископ Сионий - игумен на Троянския манастир, Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Видинския митрополит, Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, Константийски епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит, Негово високопреподобие игумен Петър - от Руската православна църква, ставр. иконом Нелуцу Опря - официален представител на Румънската православна църква в България, Негово високопреподобие архимандрит Амвросий - игумен на Зографската света обител "Св. Вмчк. Георги" на Света гора - Атон, Негово високопреподобие архимандрит Антипа - игумен на килия към светогорския манастир "Иверон", Негово високопреподобие архимандлит Евтимий, духовници от Пловдивската епархийска църква и страната.
В препълнения с православни християни храм присъстваха представители на българската държавност, армия, общински власти, депутати.
За заслугите му към Пловдивската епархийска църква и в частност за дареното чудотворно копие на Св. Богородица - Всецарица, митрополит Николай връчи на народния представител Йордан Цонев най-високият църковен орден на Пловдивска епархия "Св. апостол Ерм" - първа степен.
Верен на стила си, да се произнася по най-актуални теми, митрополит Николай се обърна към представителите на българската държавност и най-вече към депутатите с призив, да направят всичко възможно, за да не се продава на чужденци българската земя, защото: "Без българска земя, няма да има български народ, без български народ, няма да има българска държава!".
Никола ПЕТКОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Божидарова, етнограф: Вярва се, че в деня на Марина Огнена човек трябва да се изкъпе в лековит извор, за да е здрав през цялата година

Десислава Божидарова, етнограф: Вярва се, че в деня на Марина Огнена човек трябва да се изкъпе в лековит извор, за да е здрав през цялата година

17 Юли 2017 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Видин. Най-почитаният ден от горещниците е денят на Марина Огнена, който е последният ден от горещниците 17 юли. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин Десислава Божидарова, етнограф в Регионалния исторически музей във Видин. Тя посочи, че във Видинския регион този ден се нарича Марина Опърлия, защото слънцето е много силно. „Самата Марина Огнена е покровителка на огъня като стихия. Огънят в народните вярвания е добър, но може да бъде и лош. В тези дни той трябва да бъде омилостивен“, каза Божидарова. Тя добави, че в първия ден на горещниците 15 юли огънят се гаси във всички къщи и на днешния ден – 17 юли се запалва отново. „Това е нов огън, жив огън или Божи огън, както го наричат. От този огън си взима всяко домакинство за да бъде подновен. Старият огън да изгори всичко лошо, а новият огън носи само положителни и хубави неща“, каза още етнографът. Сама Марина е покровителка на бурите, на светкавиците и на змиите. Вярва се, че на този ден непременно човек трябва да се изкъпе в лековит извор, за да е здрав през цялата година. Другото поверие е, че на днешния ден, който бъде ухапан от змия, ще умре, защото е много силна отровата в този ден. В деня на Света Марина хората от Северозападна България почитат огъня като добро начало и лоша стихия. Десислава Божидарова посочи, че горещниците са едни от най-горещите дни в годината, въпреки, че тази година това не е така. „Според народния календар дните 15, 16 и 17 юли са дните, в които слънцето най-силно пече и има най-голяма опасност от пажари“, каза етнографът. Народът ни вярва, че каквото и да се работи през тези дни ще се запали и изгори и за това през тези дни е забранена всякаква работа.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Екатерина Керемидарска, етнограф: Света Марина се тачи и като господарка на змиите и лечителка на тяхното смъртоносно ухапване

Доц. д-р Екатерина Керемидарска, етнограф: Света Марина се тачи и като господарка на змиите и лечителка на тяхното смъртоносно ухапване

17 Юли 2017 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Третият ден от горещниците се почита за предпазване от пожари. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил доцент доктор Екатерина Керемидарска, етнограф към Регионален исторически музей – Кюстендил. Този ден се почита в Родопите, Странджа, междуречието на Струма и Места. „Този ден се нарича още Марина огнена и опалена Марина. Света Марина се тачи и като господарка на змиите и лечителка на тяхното смъртоносно ухапване”, каза Екатерина Керемидарска. Света Марина е била дъщеря на езическия жрец, а още от 12-годишна възраст тя се отдава на християнската вяра. Въпреки жестоките мъчения и обгарянето на раните ѝ с огън, тя не се е отказала от християнската вяра.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Село Варвара организира събор с курбан по повод почитането на паметта на света Марина

Пазарджик: Село Варвара организира събор с курбан по повод почитането на паметта на света Марина

17 Юли 2017 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Днес - празникът на света великомъченица Марина, е ден за общоселски църковен събор в село Варвара, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пазарджик. Всяка година жители и гости на септемврийското село се събират на параклиса, носещ името на светицата, в близост до населеното място. На това свято място се прави овчи курбан за здраве, служи се празнична литургия, прави се и водосвет. Мястото се посещава не само от местните жители, а и от хора, живеещи в близките и по-далечни населени места. Изворчето, което се намира в параклиса „Света Марина“, се смята за лековито – лекува очни заболявания. В района на параклиса, който се намира непосредствено над гара Варвара, има и пет вековни дъба. На хълм с изкуствено заравнен терен, над пролома на Чепинска река, се намират останки на раннохристиянска църква „Света Марина“, която и до днес е почитана като свято място.
Теодора ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Митрополит Николай възглави света Литургия по повод  храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина”

Пловдив: Митрополит Николай възглави света Литургия по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина”

17 Юли 2017 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Митрополит Николай възглави света Литургия по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина”, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Храмът е препълнен с миряни. Пловдивският митрополит Николай възглави светата Литургия по повод празника в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.
В навечерието на празника на митрополитския храм вчера в Пловдив бяха посрещнати част от покрова и одеждите на Света Богородица, които бяха донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Свети Йоан Богослoв”. Също така от Света Гора – Атон бе донесено и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица”. В пищно литийно шествие светините бяха пренесени до Митрополитския храм „Света Марина” и поставени за поклонение на вярващия народ.
След литургията днес на всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на Света Богородица и памук, осветени на светините. Всеки, който желае, ще бъде помазван с елей за здраве и благословение.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Света литургия се отслужва в храмовете в града за празника на света великомъченица Марина

Пазарджик: Света литургия се отслужва в храмовете в града за празника на света великомъченица Марина

17 Юли 2017 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Света литургия се отслужва в храмовете в Пазарджик за празника на света великомъченица Марина, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пазарджик. За християнската светица Марина се знае, че е била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонство, Господ Бог ѝ дал да узнае истината и я призовал при себе си. Едва 16-годишна, девойката била подложена на ужасни изтезания. Заради своята непокорност и вярата си Марина била осъдена на смърт. В народната традиция се вярва, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. Имен ден празнуват носещите имената Марина, Маринела, Марин и техните производни.
Теодора ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Петя Банкова: Св. Марина се почита като господарка на змиите и лечителка от тяхното ухапване, затова я наричат Висия

Доц. Петя Банкова: Св. Марина се почита като господарка на змиите и лечителка от тяхното ухапване, затова я наричат Висия

17 Юли 2017 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Св. Марина се почита като господарка на змиите и лечителка от тяхното ухапване, затова я наричат Висия. Това каза етнологът доц. д-р Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науката (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за народните вярвания, гадания и забрани по време на горещниците.
По думите й в района на Странджа и на Родопите и в междуречието на Струма и Места, св. Марина още я наричат Висия. „Този елемент в народния култ към светицата, както и празненствата в нейна чест са характерни с типичните нощни къпания за здраве и се разглеждат като свидетелство за връзката между св. Марина и тракийската Бендида. Тя посочи, че в народните представи св. Марина Огнена е владетелка на огъня. „След е нея св. Илия, който ще честваме на 20-и юли. Той е повелителят на гръмотевицата, а св. Пантелей, който се отбелязва на 27 юли е повелителят на наводненията. Ето как емпиричният опит на българина е вплетен с вярата в поредица от дни“, каза доц. Банкова.
Деница КИТАНОВА


Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мелнишкият епископ Герасим ще оглави празнична света Литургия в храма "Св. Марина" в столицата

Мелнишкият епископ Герасим ще оглави празнична света Литургия в храма "Св. Марина" в столицата

17 Юли 2017 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. На 17 юли всяка година Православната църква прославя св. Великомъченица Марина. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На този ден своя храмов празник отбелязва малката църква в двора на Софийска света митрополия "Св. Марина". С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Преосвещеният Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква, ще оглави празничната света Литургия. Началото на светата Литургия е в 9.00 часа. По време на богослужението православните християни ще могат да се поколонят на изнесената частица от св. Мощи на св. великомъченица Марина и специално донесеното копие на чудотворната Иверска икона на Св. Богородица Портаитиса (Вратарница), която се съхранява в манастира „Св. Пантелеймон“ край с. Смиров дол.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита паметта на света великомъченица Марина

Православната църква почита паметта на света великомъченица Марина

17 Юли 2017 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. На 17 юли Православната църква почита паметта на света великомъченица Марина. Света Великомъченица Марина понесла нечовешки мъчения, отдавайки своя живот на християнската вяра. В течение на няколко века християните търпели много и нечувани изпитания и страдания, пролята била много кръв. През това велико за вярата време Иисус чрез Светия Дух избра измежду езичниците угодни Богу мъже и жени, за да ги направи благовестници на словото Си и на спасението и да ги прослави. Бог им отвори врата за словото и в езическия свят, за да разгласят Христовата тайна. И те, обхванати от любовта Христова, смело проповядвали Евангелието и покорявали на Словото все повече и повече хора. Една от избраниците на Бога била св. великомъченица Марина. Марина била дъщеря на езически жрец от Антиохия, живяла през ІІІ век. По това време римската власт жестоко преследвала християните. Някои от тях се криели по пустините и в планините, а мнозина от тях оставали в градовете, където проповядвали и разпространявали Божието слово. От един такъв християнин 12-годишната Марина научила за Господа Иисуса Христа и сърцето ѝ се изпълнило с любов към Него. Марина не се бояла открито да изповядва името Господне, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение. Когато станала на 16 години, в околностите на града девойката срещнала Олимврий – управител на източните области на империята. Той пристигнал в техния град, за да предаде на съд християните. Марина така поразила управителя с необикновената си красота, че решил да я вземе за жена. Но като влязъл в разговор с нея девойката не скрила и това, че вярва в християнския Бог на християните и, че е посветила живота си на Него. Като чул това Олимврий заповядал на войниците си да хванат Марина и да я водят след него в града, но да не ѝ направят нищо лошо. Така той се надявал лесно да я склони да се отрече от християнската вяра. На другия ден Марина била изправена пред съда. Олимврий ласкаво ѝ казал: "Виждат боговете, че жаля твоята младост и искам да те спася. Послушай ме, принеси жертва на боговете. Ще ти дам богати дарове и така ще устроя съдбата ти, че ще ти завиждат твоите връстници." Аз се научих да изповядвам Отца и Сина и Светия дух, едно Божество в Троица, и Нему да принасям хвалебна жертва, - отговорила девойката – Не мога на бездушни идоли да въздавам оная чест, която принадлежи на моя Създател. " Управителят започнал да увещава девойката ту с примамливи обещания, ту със заплахи, но Марина била непреклонна. Девойката била подложена на нечовешки мъчения, които тя понасяла достойно и търпеливо изтезанията. През нощта докато била в тъмница тя изведнъж видяла над себе си сияещ кръст, който озарил тъмничния мрак и чула думите: "Радвай се, Марино, защото ти победи злобата на врага! Радвай се, защото скоро, като мъдрите девойки, ще влезеш в чертога на твоя Жених, безсмъртния небесен цар!" Сърцето на Марина се изпълнило с неизказана радост. Тя молела Бога да я удостои със Свето кръщение, та измита чрез него да влезе в небесния чертог. Тези молитвени думи навели управителя на мисълта да удави Светата мъченица и заповядал да му донесат огромна каца с вода. Марина извикала: "Господи Иисусе Христе, Който си счупил оковите на смъртта и ада, милостиво погледни над Твоята рабиня, развържи моите вериги и нека тая вода ми бъде желаното от мен свето кръщение и възраждане на живот вечен! " Едва свършила молитвата си и веригите й се разкъсали, а самата тя била огряна от неизказана светлина. Тогава управителят я осъдил на смърт. Преди мъченическия си край Марина призовала хората да познаят истинския Бог. В този предсмъртен час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечен покой. Тогава Марина навела глава под меча на палача.
Според народните вярвания Марина е символ на небесния огън, покровителка на жътвата и нивите. Тя е покровителка на здравето, пазителка от змии и закрилница на Южното ни Черноморие. Често Св. Марина е изобразявана като победителка на дявола, която убива дракона-изкусител.
Почитането й съвпада с третия ден на горещниците. На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве, а хората си взимат от него, за да запалят огнището. Вярва се, че през тези дни, който се изкъпе в бликнала топла вода, няма да боледува през цялата година.
В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като "господарка на змиите" и лечителка на ухапаното от тях.
Св. Марина е покровителка на град Созопол. На 17 юли градът чества своя празник.

На този ден празнуват всички с имена: Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марин, Марчо

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Част от покрова и одеждите на Света Богородица ще бъдат посрещнати в катедралния храм „Успение Богородично”

Пловдив: Част от покрова и одеждите на Света Богородица ще бъдат посрещнати в катедралния храм „Успение Богородично”

16 Юли 2017 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По покана на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” в Пловдив към 18:00 часа в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив ще бъдат посрещнати част от покрова и одеждите (ризата) на Света Богородица, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Те ще бъдат донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”.
От Света Гора – Атон ще бъде донесено и подарено на Пловдивската света митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица - „Всецарица”. С литийно шествие и при празничен камбанен звън светините ще бъдат пренесени, до Митрополитския храм „Света Марина”. Там ще бъдат поставени за поклонение на православните християни. От 18.30 часа ще започне празнична архиерейска вечерня.
Учтре, 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в митрополитския храм от 09.00 Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави светата Литургия по повод празника, в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на Българската православна църква, епископи и свещеници.
На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на св. Богородица и памук, осветени на светините и ще бъде помазван с елей за здраве и благословение.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посрещаме от Русия част от покрова и одеждите на Света Богородица и копие на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица” от Света гора, Атон

Посрещаме от Русия част от покрова и одеждите на Света Богородица и копие на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица” от Света гора, Атон

15 Юли 2017 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в навечерието на празника на митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в град Пловдив на 16 юли в 18:00 часа в катедралния храм „Успение Богородично” ще бъдат посрещнати част от покрова и одеждите (ризата) на Света Богородица, донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ.
Също така от Света гора, Атон ще бъде донесено и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица - „Всецарица”. В литийно шествие светините ще бъдат пренесени до митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, където ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ.
От 18:30 часа ще започне празничната архиерейска вечерня.
На 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина в едноименния митрополитски храм, в 9:00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави светата Литургия по повод празника в съслужение с митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.
На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на Света Богородица и памук, осветени на светините. Миряните ще бъдат помазвани с елей за здраве и благословение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Московский Комсомолец: В България от Москва ще доставят частица от одеждата на Богородица

Московский Комсомолец: В България от Москва ще доставят частица от одеждата на Богородица

15 Юли 2017 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ковчег с част от покрова и ризата на Пресвета богородица ще доставят в събота от храма на Руския православен университет в Москва в черква „Свето Успение Богородично“ в Пловдив. Това бе съобщено от синодалното отделение на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото. Светинята ще бъде доставена в България по молба на пловдивския митрополит Николай, предаде Московский Комсомолец.
„Със съответствената молбата към патриарх Кирил се обърна пловдивският митрополит Николай. Пристигането на реликвата е свързано с дните на памет на света мъченица Марина, престолен празник на митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в Пловдив“, пише в съобщение на московската патриаршия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Папа Франциск е на посещение в Чили - 17 януари 2018 година
Папа Франциск е на посещение в Чили - 17 януари 2018 година

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.