НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

До 25 юли в столицата ще може да бъде разгледана изложба с 28 фотокопия на едни от най-добрите картини с образа на Левски (ОБЗОР)

До 25 юли в столицата ще може да бъде разгледана изложба с 28 фотокопия на едни от най-добрите картини с образа на Левски (ОБЗОР)

17 Юли 2017 | 21:19 | Агенция "Фокус"
София. До 25 юли ще може да бъде разгледана изложба с 28 фотокопия на едни от най-добрите картини с образа на Левски в градинката „Кристал“ в столицата. Изложбата е озаглавена „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници” и е посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Тя е част от събитията, с които София се включва в националните чествания на годишнината. Подреждането й е съвместен проект на Столична община и Националната художествена галерия. По време на откриването й кметът на София Йорданка Фандъкова, посочи, че изложбата е подредена, за да може всеки да се докосне до личността на Васил Левски. По думите й личността на Дякона е пресъздадена с голяма сила от велики български художници. Според нея изложбата би развълнувала всяко българско сърце, всяко българско дете, което ще бъде доведено от своите родители и близки. Фандъкова благодари на директора на Националната художествена галерия и на заместник-кмета на Столична община Тодор Чобанов, които също присъства на откриването.
От своя страна директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова за възможността да се покажат едни от най-големите български творци, пресъздавали образа на най-светия наш герой – Васил Левски. По думите й живеем във време, в което идеите на Левски са ни нужни повече от всякога.
Жанет Митева от Националната художествена галерия и куратор на изложбата посочи пред журналисти, че в нея са представени 28 творби на български художници, рисували образа на Апостола. Кураторът на изложбата поясни, че в нея може да се види творба Георги Данчов - Зографина, който е първият художник, рисувал Левски след Освобождението. Митева поясни, че се смята, че портретите на Георги Данчов - Зографина, съхранявани в Пловдивската художествена галерия, се считат за най-близки до истинския образ на Апостола. Митева обясни, че в изложбата могат да се видят творби като „Обесването на Левски“ на Борис Ангелушев, „Залавянето на Васил Левски“ на Никола Кожухаров, които са намерили място в редица български христоматии. Едни от тях са влезли като христоматии, като „Обесването на Левски“ на Борис Ангелушев, „Залавянето на Васил Левски“ на Никола Кожухаров. Кураторът на изложбата коментира, че в градинката на „Кристал“ могат да бъдат видени фотокопия на творбите на съвременни художници като тези на Пламен Вълчев и на Росен Райчев.
Изложбата ще може да бъде разгледана до 25 юли
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриване на изложба, посветена на Васил Левски

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриване на изложба, посветена на Васил Левски

17 Юли 2017 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриване на изложба, посветена на Васил Левски. Изложбата е подредена в Галерия на открито в Градина „Кристал” и ще бъде открита в 11.00 ч. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Столична община и Националната галерия представят изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници”, посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.
Със своята политическа идеология, със своите качества на гражданин на новия свят, със своята гениалност на организатор и политик Левски изпреварва българското развитие с цели десетилетия... и ако беше живял в някоя по-голяма страна,... той щеше да бъде известен на света като един от най-големите мъже на XIX век.
Художниците обичат да рисуват Левски. До неговия образ те достигат чрез малкото запазени автентични фотографии и чрез спомените и описанията на негови съвременници.
Така например, Панайот Хитов говори за силата на погледа и сиво-сините очи на Апостола; Любен Каравелов го определя като човек честен, родолюбив и деятелен; Никола Обретенов подчертава желязната му воля и постоянство, съчетани с голямата му скромност: В обноските си към всекиго беше вежлив, учтив и любезен, не употребяваше никакви спиртни питиета, не пушеше, пиеше само чай... без работа никога не стоеше, никога не се хвалеше... не беше словоохотлив, но когато се увлечеше да говори по народните работи, беше толкова красноречив, щото омайваше слушателите си ...;
Иван Вазов пише: "Странно! Тоя момък, който проповядваше опасната мисъл за свобода, за борба, за смърт, който се излагаше всеки ден на опасности, тоя син на нощта, на пустинята, на премеждията, имаше весел нрав". Настоящата изложба е само част от творческите интерпретации на някои от известните български художници. Тя разкрива и съкровеното лично съпреживяване към трагичната участ на героя, превърнал се в незаменима част от колективната памет, културата и светогледа на всеки българин.
Изложбата може да бъде разгледана в Галерия на открито в Градина „Кристал” до 25-ти юли.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турция даде първа жертва в Африн. 23 януари 2018 г.
Турция даде първа жертва в Африн. 23 януари 2018 г.

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.