НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:30

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Прекратена е обществената поръчка за проектиране и строителство на тунел „Железница“, предстои нейното рестартиране в най-кратък срок

Прекратена е обществената поръчка за проектиране и строителство на тунел „Железница“, предстои нейното рестартиране в най-кратък срок

2 Октомври 2017 | 17:10 | Агенция "Фокус"
София. След забележки на Агенцията за обществени поръчки, Агенция „Пътна инфраструктура“ прекрати обществената поръчка за проектиране и строителство на тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Срокът за обжалване на решението за прекратяване е 10 календарни дни. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
АПИ има готовност веднага след влизане в сила на решението за прекратяване на поръчката, да процедира провеждането на нова процедура за проектиране и строителство на тунел „Железница”.
„Извършените промени в документацията на обществената поръчка бяха наложителни и извършени в допустимия срок по закон. Агенцията по обществените поръчки е счела, че те ще променят първоначално обявените условия пред участниците и поради тази причина е необходимо да прекратим процедурата и да я стартираме наново с вече нанесените корекции. АПИ като възложител отчита факта, че забавянето в рамките на две седмици е допустимо при реализацията на проекта, в сравнение с възможна корекция за сметка на държавния бюджет“, коментира председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Важно е да запазим биомногообразието в Кресненското дефиле, изграждането на автомагистрала „Струма“ няма да му навреди

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Важно е да запазим биомногообразието в Кресненското дефиле, изграждането на автомагистрала „Струма“ няма да му навреди

10 Септември 2017 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Симитли. Важно е да запазим биомногообразието в Кресненското дефиле и смятам, че изграждането на автомагистрала „Струма“ в този участък няма да му навреди. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли, във връзка с общественото обсъждане на ЛОТ 3.2 на автомагистрала „Струма“, което ще се състои на 11 септември в Симитли. На обсъждането ще присъстват и представители на екологични организации.
„Не виждам защо би трябвало да ни притесняват еколозите. Ако те са нормални еколози, а не така наречените „псевдо еколози“, които правят всичко за пари, то би трябвало заедно да работим в една посока и да мислим по един и същи начин. За нас също не е маловажно да се запази биомногообразието в Кресненското дефиле и не напразно полагаме големи усилия белоглавият лешояд да се върне в дефилето. Ние правим непрестанно усилия за разширяването на това биомногообразие. С истинските еколози, за които преди всичко трябва да е опазването на живота на хората, ние мислим по един начин“, каза още Апостол Апостолов. Според него не би трябвало да се обръща внимание на тези еколози, които са водени от финансови подбуди, както от страна на Общината, така и от цялата общественост, включително и от правителството. „Подбудите на тези псевдо еколози са ясни – тях ги води единствено мотивът те да са добре финансово. Тяхното мнение е най-добре да бъде игнорирано. В Община Симитли ние също работим с еколози, които са съгласни и подкрепят идеята да се направи автомагистралата по този начин, по който е планувано - във варианта в двете посоки“, посочи кметът на Община Симитли Апостол Апостолов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: На 11 септември в Симитли и Кресна ще се състои обществено обсъждане на доклада за ОВОС за трасето на автомагистрала „Струма“ през дефилето

АПИ: На 11 септември в Симитли и Кресна ще се състои обществено обсъждане на доклада за ОВОС за трасето на автомагистрала „Струма“ през дефилето

10 Септември 2017 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На 11 септември, от 9.00 часа в спортна зала „Септември“ в Симитли и от 14.00 часа в залата на Община Кресна е общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение за обект: „Подобряване на трасето на лот 3.2 на АМ „Струма”. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Докладът е публикуван на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ на 28 юли 2017 г. в секция „Нормативна база“, подсекция „Документи“ - http://www.api.bg/index.php/bg/normativna-baza/dokumenti/doklad-po-ovos-na-lot-32-ot-am-struma/.
Докладът за ОВОС на инвестиционното предложение, заедно с всички негови приложения, в т. ч. Доклад за оценка на степента на въздействие, бяха обществено достъпни и на разположение на интересуващите и на хартиен носител всеки работен ден в сградите на Министерството на околната среда и водите, на АПИ, на РИОСВ - Благоевград, на Община Симитли и на Община Кресна.
Вариантите на трасе, които се разглеждат за изграждането на най-сложния участък от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле са следните:

Източен вариант Г10.50
Източният вариант разделя движението на две самостоятелни и раздалечени едно от друго пътни платна. В посока Гърция трасето преминава по съществуващия път I-1 (Е-79), а за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле.
Платното в посока София – Кулата ще използва изцяло съществуващия първокласен път I-1 (Е79) до началото на гр. Кресна. Предвижда се рехабилитация и укрепване на път Е-79, с реализация на мерки за опазване на биологичното разнообразие. От съществуващия път, дясното платно на автомагистралата се отделя на изток като се предвижда изграждане на еднопосочен обходен път на гр. Кресна по нов терен, с което интензивният тежкотоварен трафик ще бъде изведен извън града. Обходният път преминава през 4 тунела с дължина 1266 м, 1 виадукт - 316 м, 2 моста с дължина 691 м, 7 надлези и подлези с дължина 206 м, както и подпорни и укрепителни стени - 245 м.
Платното от Кулата за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле. Започва на 100 м след пресичането с ж. п. линията за мина Ораново, минава в ляво от съществуващия път и се развива успоредно на него, след което тръгва на югоизток, преминава успоредно на река Градевска и между кварталите „Ораново“ и „Дълга Махала“ на гр. Симитли. След това трасето пресича път II-19 Симитли - Гоце Делчев и навлиза в ската. Там ще бъде прокопан тунел с дължина 350 м, а след него ще има виадукт с дължина 200 м. По-нататък трасето се насочва в югоизточна посока, обхожда село Полето, пресича пътя Полето - Брежани и преминава над притока на р. Брежанска. След това продължава през тунел с дължина 1 130 м, преминава западно от с. Ракитна, успоредно на пътя Ракитна – Мечкул, пресича го и западно от с. Мечкул върви на юг и източно от с. Стара Кресна. Постепенно трасето се измества в източна посока, преминава на юг и се развива в югозападна посока близо около съществуващия път за с. Влахи. В края на обходния път двете платна за движение се събират и се изгражда участък с автомагистрален габарит.
В платното за София е предвидено изграждането на 18 виадукта с обща дължина 5 087 м, 5 тунела с обща дължина 4 200 м, 1 мост - 96 м, 11 надлези и подлези, подпорни и укрепителни стени.
При Източния вариант са предвидени напречни връзки между двете платна, като се използват съществуващите пътища и се изграждат нови пътни възли. Предвидени са общо 5 пътни възела „Симитли“, „Полето“, „Мечкул“, „Стара Кресна“ и „Кресна“. Предвижда се и изграждането на пътна връзка със съществуващия път Е79 в началото на обходния път на гр. Кресна.
Две големи площадки за търговия и отдих е предвидено да има на отсечката. Едната площадка е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с площ 17 декара. Другата е по новото трасе, което ще се изгражда и е на 2 километра след пътен възел „Кресна“, пътувайки за София. Тя е 19 декара. И двете площадки ще имат директна връзка с град Кресна. Те ще бъдат с електричество, водопроводна и канализациона мрежа, пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да бъде осигурено всичко необходимо за осъществяването на търговска дейност и хората от региона да могат да продават продукцията си от мед, мляко и т. н., както го правят и в момента.
Приблизителната дължина на трасето е 24 км.

„Дълъг тунелен вариант“, тунел „Кресна“
Началото на участъка е при пътен възел „Крупник“. Преминава през река Струма и река Резена, като между двете реки е разположен съществуващия пътен възел за Крупник и Черниче. Преди портала на тунела трасето пресича последователно река Струма и ж. п. линията София - Кулата. След изхода на тунела магистралата пресича съществуващ третокласен път и р. Струма с мостово съоръжение. Непосредствено след това е предвидено изграждането на пътен възел „Кресна“.
Тунел „Кресна“ е с дължина 15,4 км. Той е с две тръби и с възможност за евакуация във втората тръба през напречни връзки. Дължината на цялото трасе на автомагистралата в този участък, включващо пътна и тунелна част, е около 21 км. Предвидено е освен изграждането на тунел „Кресна“ и изграждането на подпорни и укрепителни стени, 3 подлеза, 6 моста, две площадки за отдих и един пътен възел.
Предвидено е тунел „Кресна“ да се изгражда по класически тунелен метод с пробивно-взривни работи и стоманобетонова облицовка. Участъците при порталите на тунела ще бъдат изпълнени по открит способ.

Източен вариант Г20, извън Кресненското дефиле
Този вариант на трасе е по нов терен извън Кресненското дефиле. И двете платна на движение са изнесени в източна посока около селата Брежани, Стара Кресна и Ощава.
Трасето започва около 100 м след пресичане с ж.п. линията за мина Ораново, ляво от съществуващия път Е-79 и се развива успоредно на него, след което тръгва на югоизток, успоредно на река Градевска, между кварталите Ораново и Дълга махала на град Симитли. Пресича път II-19 Симитли – Гоце Делчев на две нива, където е предвидено изграждането на пътен възел за връзка на автомагистралата с град Банско и обратно. След пресичане на II-19 трасето навлиза в ската и се преминава през тунел с дължина 350 м, а след това е по виадукт дълъг 200 м.
Надлъжните наклони в пътния възел, тунела и виадукта са 4%, след което наклонът е 5% и е предвидена трета лента за спускащите се в посока София, а също така и аварийни изходи. След това трасето поема в югоизточна посока, обхожда с. Полето и пресича пътя Полето – Брежани и р. Резена. След това отново се преминава през тунел с дължина 1 130 м.
По-нататък трасето върви на юг, западно от с. Ракитна и успоредно на пътя Ракитна – Мечкул, след това го пресича и преминава западно от с. Мечкул. Продължавайки на юг и източно от с. Стара Кресна пресича пътя Стара Кресна – Ощава и преминава в тунел. Трасето продължава в южна посока, след което поема в югозападна посока близо около съществуващия път за с. Влахи.
На местата, където пътното трасе преминава в тунел, за всяко платно е предвидена отделна тръба, което от своя страна налага раздалечаването им едно от друго, с цел осигуряване на необходимото разстояние между тръбите. Пред порталите са проектирани площадки, които са за обслужващата инфраструктура.
Поради по-високите надлъжни наклони, които се намират в началото и края на трасето, с цел подобряване на пропускателната способност и осигуряване на безопасността, е предвидена трета лента за бавно движещи се превозни средства в двете посоки.
В този вариант е предвидено изграждането на 5 тунела с обща дължина 4 200 м, 18 виадукта с дължина 5087 м, един мост с дължина 96 м, подлези и надлези, както и подпорни и укрепителни стени. При пресичане на съществуващите напречни пътища са предвидени пътни възли, осигуряващи всички посоки на движението.

Вариант Г20 – Син
Този вариант се развива през Кресненското дефиле, при максимално използване на трасето на съществуващият път I-1 (Е79). Двете платна на автомагистралата са разработени така, че последователно се раздалечават и доближават едно спрямо друго в ситуационно и нивелетно отношение.
Проектното трасе започва южно от пътен възел „Крупник” при км 376+000. В Кресненското дефиле едното платно в основната си част следва съществуващия път Е-79, а другото се развива по нов терен с тунели и съоръжения в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле преминава източно от гр. Кресна и завършва при пътен възел „Кресна”.
Лявото платно на участъка е в началото на Кресненското дефиле - при км 376+000, след пътен възел „Крупник”. Трасето на лявото платно в основната си част следва съществуващия път, като ползва съществуващите мостове над р. Струма, надлеза при и ж.п. линията и тунела. На местата, където трасето напуска съществуващия път Е79, са предвидени нови мостове и тунели.
Дясното платно се развива вдясно от съществуващия път и е изцяло по нов терен. Следва ситуационно лявото, а в отделни случаи се отдалечава от него. В нивелетно отношение често е на второ, по-високо ниво от лявото, в изкоп или в тунел. Към края двете платна отново са успоредни едно на друго и се развиват заедно до края на участъка, като се раздалечават само при тунелните съоръжения.
Участъкът завършва на около 2,5 км преди гр. Кресна, като се напуска съществуващия път по левия бряг на р. Струма. Трасето преминава над реката няколко пъти, пресича и съществуващия път I-1 и ж. п. линията София – Кулата. Към края на отсечката се предвижда нов тунел, мост над р. Влахинска и обход от североизток и изток на гр. Кресна.
Предвидено е изграждането на общо 3 пътни възела - при Крупник, Ощава и Кресна, както и две площадки за отдих. По този вариант на трасе е необходимо да се изградят 13 виадукта с обща дължина 3 075 м, 23 тунела с дължина 7 345 м, 5 моста, надлези и подлези, подпорни и укрепителни стени. Ще се извършат реконструкции на 4 съществуващи виадукта, 2 съществуващи тунела и един мост.
Приблизителната дължина на трасето е 21 км.

Вариант Г20 – Червен
Този вариант в по-голямата си част също преминава през Кресненското дефиле. Проектното трасе започва южно от пътен възел „Крупник”. В Кресненското дефиле едното платно следва в основната си част съществуващия път Е79, а другото се развива по нов терен с тунели и съоръжения в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле преминава източно от гр. Кресна и завършва при п. в. „Кресна”. Приблизителната дължина на трасето е около 21 км.
Началото на лявото платно на участъка е при км 376+000 - в началото на Кресненското дефиле. Първоначално лявото платно следва нивото на съществуващия път, като се ползват съществуващите мостове на р. Резена и р. Струма и преминава над ж. п. линията София – Кулата.
Предвижда се изграждането на нов мост над р. Струма, нов тунел успореден на ж. п. тунела и още един нов мост над р. Струма, след което се включва в съществуващия път, като се ползват съществуващите два моста и тунел.
Предвидени са подходи към местата, които са за каяк и рафтинг. След това лявото платно следва съществуващия път. Ползва съществуващият тунел с дължина 340 м и преминава край „Кресненско ханче”.
Дясното платно се развива изцяло по нов терен, вдясно от съществуващия път, като следва ситуационно лявото. Предвидени са нови мостове над р. Резена, р. Струма и ж. п. линията София – Кулата.
Най-характерното при този вариант е решението за разполагане на двете платна едно над друго на голяма дължина. Целта е незасягане на картираните граници на резерват „Тисата“.
За безконфликтно пресичане са предвидени три пътни възела - п. в. „Крупник”, п. в. „Ощава” и п. в. „Кресна”.
При изпълнението на вариант Г20 е предвидено да се изградят 4 виадукта с обща дължина 1 165 м, 12 броя тунела с дължина 2 892 м, 14 моста и 12 надлези и подлези. Ще се реконструират подпорни и укрепителни стени, както и два съществуващи тунела и 4 съществуващи моста.
Приблизителната дължина на трасето е 21 км.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Апостолов, ГЕРБ: Доизграждането на автомагистрала „Струма“ е жизнено важно за област Благоевград

Стефан Апостолов, ГЕРБ: Доизграждането на автомагистрала „Струма“ е жизнено важно за област Благоевград

3 Септември 2017 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Симитли. За мен и моите колеги от ГЕРБ основен приоритет е доизграждането на автомагистрала „Струма“, защото тя е жизнено важна за района, за бизнеса и най-вече за това да спасим човешките животи. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Стефан Апостолов, депутат в 44-то Народно събрание, заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и член на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в Парламента. По думите му в България ежедневно се случват катастрофи, при които много често има жертви.
„Трасето през Кресненското дефиле е доста опасно и крие много рискове, поради което често има и катастрофи, които в много от случаите завършват със смъртни случаи. Точно поради тази причина, основната ни задача е да спасим човешките животи, като направим магистралата. Освен това, доизграждането на автомагистрала „Струма“ ще окаже положително влияние върху бизнеса, защото, знаете, че където има добре развита пътна инфраструктура има и повече инвестиции“, каза още Апостолов. Той отбеляза, че за Област Благоевград и особено за Симитли магистралата е много важна, защото районът е на кръстопът – от една страна до София по автомагистрала „Струма“ се стига за 40 минути, а от друга страна Солун е на час и половина.
„По този начин ние ставаме много привлекателни за бизнеса, защото летището в столицата е на около 40 минути, а пристанището в Солун - на около час и половина, така че, какъвто и бизнес да искаш да развиваш – дали ще изкарваш карго товари през летището, или ще изкарващ през пристанището, Област Благоевград е най-подходяща. Има и още нещо много важно по отношение на автомагистрала „Струма“ и то е, че трябва да направим всичко по силите си, за да не загубим европейските средства, които ни бяха отпуснати за нейното изграждане. Всички знаете, че ако пътното съоръжение не бъде довършено до края на програмния период - 2023 година, това означава, че държавата ще трябва да върне всички пари, които е получила от Европа за финансирането на автомагистрала „Струма“, посочи Стефан Апостолов.
Той обясни, че в този случай ще трябва да бъдат върнати над 1 милиард лева, което е много голяма сума за мащабите на нашата държава. „Ако успеем да завършим магистралата и усвоим европейските средства, няма да е нужно да връщаме пари и ще можем да пренасочим този 1 милиард лева към автомагистрала „Хемус“ или за тунела под Шипка, а и за други доста важни инфраструктурни проекти“, подчерта народният представител Стефан Апостолов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Открита е обществената поръчка за проектиране и строителство на тунел „Железница“ на АМ „Струма“

АПИ: Открита е обществената поръчка за проектиране и строителство на тунел „Железница“ на АМ „Струма“

1 Септември 2017 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира открита процедура за „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Тунел „Железница“. Индикативната стойност на поръчката е 250 млн. лв. без ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 19 октомври т. г. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Днес АПИ изпрати документите за откриването на тръжната процедура в Агенцията по обществени поръчки.
Обществената поръчка е в 3 обособени позиции - за тунела, който ще е около 2 км и ще бъде най-дългият досега изграждан у нас, и за пътя преди и след съоръжението. Поръчката е обособена в три позиции, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на ОПТТИ 2014-2020 г.
Обособените позиции са следните:
Обособена позиция №1: Подучастък №1 от км 366+000 до км 366+720, включително обслужващ тунелен път при северния портал на тунел „Железница“. Индикативна стойност: 33 545 308 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строително-монтажните работи е 600 календарни дни.
Обособена позиция №2: Подучастък №2 от км 366+720 до км 369+000, включително обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „Железница“ и площадка за хеликоптери. Индикативна стойност: 194 301 267 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строително-монтажните работи е 1060 календарни дни.
Обособена позиция №3: Подучастък №3 от км 369+000 до км 370+400. Индикативна стойност: 22 153 425 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строително-монтажните работи е 660 календарни дни.
Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 19 октомври 2017 г. Те ще бъдат отворени в 14 ч. на 20 октомври 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“ (ОБЗОР)

Започна изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“ (ОБЗОР)

31 Август 2017 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Започна изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“. Символичната първа копка на строителството на лот 3.1 от автомагистралата направиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. На събитието присъства и Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ – председателят инж. Дончо Атанасов и членовете инж. Светослав Глосов и инж. Веселин Давидов. Отсечката е с дължина 12,6 км. В нея е предвидено да се изградят два големи пътни възела – Благоевград юг и при Симитли, както и над 20 инженерни съоръжения, включително големи мостове над Струма и реките Логодашка и Суха. Изграждането на участъка между Благоевград и Крупник се финансира от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Предвидено е и изграждането на „Интелигентни транспортни системи“ със станции за засичане и управление на трафика, видео наблюдение и метеорологични станции. Стойността на договора е 139 021 499.92 лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „СН АМ Струма Лот 3.1“. Техният договор е за 1 695 249.00 лв. без ДДС. Проектът е важен не само за Благоевградска област и Югозападна България, а и за цялата ни страна, като национален, европейски, транснационален приоритет, заяви Николай Нанков.
Той каза още, че с добри темпове и организация на работата строителите ще се справят не само в срок, но и блестящо със своите ангажименти и през август 2019 г. ще сме свидетели на готова и изградена отсечка от АМ „Струма“. „Аз съм убеден, че и местната общност и ние като правителство ще намерим баланса и в рамките на следващите шест години ще завършим цялата автомагистрала“, заяви Нанков. Министърът пожела успешна работа на строителите и фирмата по надзора, като отбеляза, че предстои доста работа по приключване на археологическите проучвания по трасето на този лот. Нанков изказа и своята благодарност към Агенция „Пътна инфраструктура“ за огромния обем работа преди същинското строителство. За да бъде изцяло завършена АМ „Струма“ трябва да си дадем сметка, че тя е обект от национално значение и че човешкият живот е по-ценен от живота, на което и да е защитено растение или животно, каза от своя страна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. По думите му обектът е поредният пример за синхронизация и екипна работа на отделните министерства. Министър Московски апелира всички да бъдат мъдри и отговорни при предстоящите обществени обсъждания на ОВОС за оставащите участъци от проекта. Той подчерта готовността на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да продължи да полага максимални усилия магистралата до Кулата да стане факт.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Пътищата не правят бизнес, но са предпоставка за него

Министър Николай Нанков: Пътищата не правят бизнес, но са предпоставка за него

31 Август 2017 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пътищата не правят бизнес, но са предпоставка за него. Това каза по време на символична първа копка за строителството на лот 3.1 от автомагистрала „Струма“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. „Те създават условия за инвестиции и подобряват икономическата среда“, посочи министър Нанков. По думите му реализацията на големи инфраструктурни проекти, освен надежди, поражда и големи спорове и страхове. Той даде пример със строителството на автомагистрала „Струма“ в Кресненското дефиле, където еколозите поставят като задача номер едно опазването на природата и биоразнообразието, и различни други интереси. „Нашата задача е да намерим баланса между тези интереси и да вземем държавническо решение. От една страна - да не загубим европейското финансиране, защото, ако до май-юни 2019 г. няма строително решение, ще трябва да довършим магистралата с пари от бюджета, или да връщаме получените средства за изградените отсечки“, каза още Николай Нанков.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Ивайло Московски: На 11 септември предстои обществено обсъждане на екооценката за магистрала „Струма“ и се надявам хората да бъдат много мъдри и трезво да решат кое по- добре за региона

Министър Ивайло Московски: На 11 септември предстои обществено обсъждане на екооценката за магистрала „Струма“ и се надявам хората да бъдат много мъдри и трезво да решат кое по- добре за региона

31 Август 2017 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На 11 септември предстои обществено обсъждане на екооценката за магистрала „Струма“ и се надявам хората да бъдат много мъдри и трезво да решат кое по-добре за региона. Това каза по време на символична първа копка за строителството на лот 3.1 от автомагистрала „Струма“ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин.
„Искрено се надявам хората да бъдат много мъдри и трезво да решат, кое е по- добре за региона и за цялата държава. Всички виждате колко бързо, лесно и удобно стана пътуването на нашите граждани, както и на тези от Гърция към България. Няма никаква причина да го спираме и да го затрудняваме. Това е една от основните свободи и принципи на ЕС - свободното движение на хора. Нека да го направим нормално, като една европейска държава. От наша страна имате пълна гаранция, че продължаваме да полагаме всички усилия и няма да жалим сили, в крайна сметка тази магистрала да бъде факт“, каза Московски.
По думите му трябва да си дадем сметка какво значи национален проект като автомагистрала „Струма“. „Утре колегите ще започна търгуването на тунел Железница, който е основна и важна част от изпълнението на направлението към Кресна. Предстоят няколко много важно обсъждания, които касаят вече и самото дефиле. Ако обществото не си даде сметка в тези обсъждания, че действително това е национален проект, трансевропейски коридор...“, каза Московски. По думите му това е трасе, което отнема ежедневно човешки жертви. „Не си ли дадем сметка, че човешкият живот във всеки един случай е по-ценен от което и да е защитено растение или животно, тогава ще отидат на хаос всички усилия, които сме полагали до момента“, каза министър Московски. По думите му, ако не бяха трите кабинета "Борисов", и това, което до момента е изградено, нямаше да го има.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Днес поставяме началото на завършването на АМ „Струма“,през август 2019 г. ще имаме още близо 13 км магистрала от Благоевград до Крупник

Министър Николай Нанков: Днес поставяме началото на завършването на АМ „Струма“,през август 2019 г. ще имаме още близо 13 км магистрала от Благоевград до Крупник

31 Август 2017 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Строителството на Лот 3.1 от автомагистрала „Струма“ е изключително важно не само за Благоевградска област, а за цялата ни страна. Това каза по време на символична първа копка за строителството на лот 3.1 от автомагистрала „Струма“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пирин. Нанков уточни, че днес се дава началото не просто на строителството на още 12,6 километра от АМ „Струма“, а на финалните етапи от реализирането на този транс национален приоритет. „Предвидено е изграждането на два пътни възела- п.в. „Благоевград- Юг“ и п.в. „Симитли“. Ще бъдат изградени над 20 инженерни съоръжения- мостове над реките Струма, Логодашка, Суха река и Градевска. Убеден съм, че с добри темпове, с акуратна организация и работа, строителите ще се справят не просто в срок, а ще се справят блестящо със своите ангажименти. През август месец 2019 година ще имаме изградена отсечка от АМ „Струма““, каза Нанков. Той спомена, че на 11 септември предстоят обществените обсъждания. „Ние трябва да си дадем сметка, че нито един от трите вида развитие в нашето общество- социално, икономическо и екологично, трябва да бъде приоритет. Ние трябва да търсим баланс между трите вида. Аз съм убеден, че и местната общност и ние като правителство ще намерим баланса и в рамките на следващите шест години ще завършим цялата автомагистрала, което е нашата основна цел и основен национален приоритет“, каза Нанков. Той благодари на всички и най-вече на строителите, тъй като въпреки голямото забавяне през последните три месеца са успели да вземат строително разрешение от министерството.

Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министрите Николай Нанков и Ивайло Московски положиха символична първа копка за строителството на лот 3.1 от автомагистрала „Струма“

Министрите Николай Нанков и Ивайло Московски положиха символична първа копка за строителството на лот 3.1 от автомагистрала „Струма“

31 Август 2017 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски положиха официалната първа копка за изграждането на участъка от автомагистрала „Струма“ между Благоевград и Крупник, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пирин. Официалната церемония се състоя при кръговото кръстовище при Зелендолско шосе, в посока Кулата, в близост до Благоевград. На събитието присъстваха народни представители, кметове от Благоевградска област, представители на Агенция "Пътна инфраструктура", представители на фирмата-изпълнител и др.
Лот 3.1 от км 359+000 до км 366+000 и от км 370+400 до 376+000 е част от проекта: АМ „Струма“ – лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Общата дължина на лот 3.1 от АМ „Струма“ е 12,6 км.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Утре обявяваме обществена поръчка за строителството на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“

Министър Николай Нанков: Утре обявяваме обществена поръчка за строителството на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“

31 Август 2017 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Утре ще бъде обявена обществена поръчка за строителството на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. Поръчката ще бъде с три обособени позиции – по една за строителството на пътни съоръжения и асфалтови дейности за отсечки от 2 км преди след тунела и самото подземно съоръжение. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство по време на форума „Да! На българската икономика“, който се провежда в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Пред представители на бизнеса, централната и местна власт министър Нанков акцентира върху завършването на магистралата, която ще даде нови възможности за развитие. „Пътищата не правят бизнес, но са предпоставка за него. Те създават условия за инвестиции и подобряват икономическата среда“, подчерта той.
Според него реализацията на големи инфраструктурни проекти освен надежди пораждат и големи спорове и страхове. Той даде пример със строителството на АМ „Струма“ в Кресненското дефиле, където еколозите поставят като задача номер едно опазването на природата и биоразнообразието, собствениците на крайпътни кафенета и ресторанти са загрижени за бизнеса си, любителите на екстремните спортове се тревожат за рафтинга по река Струма, а жителите на близките села се питат как ще стигат до нивите си.
„Нашата задача е да намерим баланс между тези интереси и да вземем държавническо решение. От една страна да не загубим европейското финансиране, защото ако до май-юни 2019 г. няма строително решение, ще трябва да довършим магистралата с пари от бюджета, или да връщаме получените средства за изградените отсечки и едновременно с това трябва да гарантираме опазването на природата“, отбеляза министър Нанков.
Той допълни, че и 5-те предложени варианта на трасе на магистралата през дефилето преминават през защитените зони - „Кресна-Илинденци“ и „Кресна“, което изисква система от скъпи мерки за опазване на редките и защитени видове. По думите му обаче от първостепенно значение, е да се гарантира безопасното придвижване на хората. Министърът напомни, че Кресненското дефиле, наред с отсечката Русе-Бяла, води черната статистика по брой на загиналите през 2016 г. „Средногодишно там стават 50 катастрофи, като 30 от тях са тежки и всеки ден забавяне на проекта поставя под въпрос сигурността и здравето на стотици хората“, категоричен бе той.
Нанков отбеляза, че строителството на Лот 3.2 от АМ „Струма“ не бива да се отлага, но големият въпрос е откъде да минава трасето. Той напомни, че на първо място е класиран проекта за строителство на . т. нар. „полуизточен вариант“, при който в посока Гърция се запазва старото трасе, а в обратната се изгражда ново, изнесено на изток. „Този вариант беше класиран на първо място по отношение на всички параметри – екологосъобразност (ОВОС-ът му получи най-висока оценка), икономическа целесъобразност и безопасност. Нека не забравяме, че каквото и да правим – пътища, магистрали, язовири, трябва да гарантираме сигурността населението, защото това не е самоцелна инфраструктура. Тя трябва да служи на човека и да не застрашава неговия живот и здраве“, категоричен бе той.
Министърът разсея и тревогите на местните хора е, че при изграждане на Лот 3.2 от АМ“Струма“, бизнесът край сегашното трасе ще замре. „Класираният на първо място вариант предвижда създаване на три зони за отдих и търговия, където хората ще могат да предлагат произведения от тях мед, плодове, зеленчуци. Те ще имат електричество, водопроводна и канализационна мрежа, пречиствателни станции за отпадни води. Едната площадка е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с площ 17 декара. Другата е 19 дка и ще бъде на 2 километра след пътен възел „Кресна“ по новото трасе в посока София“, обясни Нанков. Към проекта ще бъде добавена и трета зона за отдих край Симитли, която ще е с площ около 10 декара. За удобство на населението и за да не бъде нарушен обичайният му начин на живот, са предвидени пет напречни връзки между две посоки на движение – пътните възли „Симитли“, „Полето“, „Мечкул“, „Стара Кресна“ и „Кресна“. Предвижда се и изграждането на пътна връзка със съществуващия път Е79 в началото на обходния път на гр. Кресна.
„Аргументите ни, с които ще отидем на обществените обсъждания на 11 септември са, че сме се погрижили за абсолютно всички страни в процеса – помислили сме за хората от местната общност – как да стигат до нивите си, помислили сме за местните производители на земеделски производители и екологията . Целта ни е да постигнем сигурност и безопасност при всички съображения от екологична и икономическа гледна точка“, коментира Нанков. Той отбеляза, че в случая нито екологичният, нито икономическият, нито социалния момент трябва да са водещи, защото трябва да има баланс. „Този, който взема решение и носи и отговорност. Едно са експертните решения, друго са коментарите в социалните мрежи, форумите и някои медии“, каза още Нанков.
Според него ако всички процедури се изпълнят съгласно графика няма пречка през месец май 2019 г. ще има решение за избран изпълнител, за да се реализира успешно проекта.
Министър Николай Нанков увери, че при реализация на „полуизточният вариант“ на трасето ще се извърши рехабилитация на съществуващия път към По време на форума Почетният председател на Камарата на строителите в България инж. Симеон Пешов обяви създаването на инициативен комитет за обществено сдружение „Да спасим екологията на Кресненското дефиле“. В него ще участват представители на КСБ, експерти от Лесотехническия университет и др.
От своя страна министър Николай Нанков информира, че Агенция „Пътна инфраструктура“ ще отпусне 1 млн.лв. за компенсаторно залесяване над Кресненското дефиле. Пред журналисти председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ обясни, че парите ще бъдат отпуснати на Министерството на земеделието и храните с настояване средствата да се насочат приоритетно за залесяване на засегнатите от пожара площи в Кресненското дефиле.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Общината има добре развита спортна инфраструктура и благоприятни възможности за туризъм

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Общината има добре развита спортна инфраструктура и благоприятни възможности за туризъм

31 Август 2017 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Община Благоевград има добре развита спортна инфраструктура и благоприятни възможности за туризъм. Това каза по време на дискусия на тема „Да! На българските региони!“ кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Д-р Камбитов уточни, че в момента започва изграждането на нов стадион и строителството на нов мултифункционален комплекс за всички спортове, който ще се намира точно до магистралата. Той подчерта, че Общината има намерение да закупи и ски съоръжение, като в момента се водят преговори за ски-писта „Картала“. Атанас Камбитов допълни, че Общината работи и по проект „Експо център“, като идеята е да се изгради експозиционен център с изложбена зала с площ 6000 кв. м., да се изгради и хотелска част със СПА център. Кметът посочи, че се изгражда и логистичен център на терен с площ 110 декара, намиращ се се в началото на града, идвайки от Кулата. По думите му там е и енергоподстанцията, като в този участък има и пътен възел, който по този начин става много комуникативно място.
„Проблемът ни е, че нямаме общински терени, които да отговарят на изискванията на инвеститорите. Общината има възможност да закупи 400 декара терени“, отбеляза д-р Камбитов.
Относно санирането на многофамилни жилищни сгради той посочи, че в Благоевград вече има над 142 изпълнени обекта, а сега се работи по още 54. Според него това е възможност за строителния бранш, но процедурата по време на служебното правителство е станала много тромава и има голямо забавяне в плащанията. Кметът на Благоевград подчерта, че проект „Фестивален център“, върху който работи от няколко години Общината, заедно с многобройните фестивали, които тя организира, е една от възможностите за развитие и подпомагане на местния бизнес.
Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов заяви, че най-важният и най-голям инфраструктурен проект на територията на областта е изграждането на автомагистрала „Струма“, което ще доведе до развитието на целия регион и на туризма в областта. Той подчерта, че 40% от минералните находища в България се намират на територията на област Благоевград, благодарение на което има огромни възможности за развитие в тази посока.
Кметът на Петрич Димитър Бръчков посочи, че за един наистина добър бизнес климат са необходими страшно много компоненти и местна инициатива. Той отбеляза, че увеличеният трафик и оборот с Република Гърция води до нужда от реконструкция на ГКПП „Кулата“. Според него през следващата година се очаква още по-голяма натовареност на пункта, тъй като отпадат и визите за Украйна.
На дискусията присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков; министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски; зам.-министърът на икономиката Александър Манолев; народният представител и областен координатор на ГЕРБ-Благоевград – Даниела Савеклиева; Бисер Михайлов – областен управител на Благоевград, Симеон Пешов – Почетен председател на камарата на строителите в България, Георги Милев – председател на КРИБ-Перник; кметът на Благоевград – д-р Атанас Камбитов, кметът на Петрич – Димитър Бръчков; кметът на Симитли – Апостол Апостолов; общественици; кметове на малки населени места и граждани.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Благоевградският регион е едно от най-привлекателните места за бизнес в страната, заради което изграждането на автомагистрала „Струма“ е от огромно значение

Министър Николай Нанков: Благоевградският регион е едно от най-привлекателните места за бизнес в страната, заради което изграждането на автомагистрала „Струма“ е от огромно значение

31 Август 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Благоевградският регион е едно от най-привлекателните места за правене на бизнес в цялата страна, заради което изграждането на автомагистрала „Струма“ е от огромно значение. Това каза по време на дискусия на тема „Да! На българските региони!“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Министър Нанков подчерта, че има косвена връзка между строителството на магистралата и строителната икономика, както и че бизнесът се нуждае от качествена и ефективна инфраструктура.
Той допълни, че автомагистрала „Струма“ е много важна за развитието на региона и на Европа като цяло, защото тя е част от четвърти транспортен коридор, който минава единствено и само през страни-членки на Европейския съюз. „Има тенденция към това големите проекти да пораждат и големи спорове и страхове. Например споровете за изграждането на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле, споровете са за пазенето на биологичните видове. Жителите на близките села пък се опасяват че няма да могат да стигнат до нивите си. Нашата задача е да балансираме между всички притеснения и искания“, добави министърът.
Той подчерта, че в България участъците, които са известни като "пътя на смъртта", са 2 - пътят Варна-Русе и Кресненското дефиле. „Всички си даваме сметка, че строителството на участъка не трябва да се отлага. Въпросът е откъде да мине. Във всички сценарии и измерения вариантът е най-подходящият вариант за строителството на магистралата в района на дефилето е "Източен вариант Г 1050". Този вариант е удачен дори и от екологична гледна точка“, посочи министър Нанков. По думите му една от тревогите на местните е, че бизнесът ще замре, но предвиждат решение и за този проблем, чрез изграждането на 2 зони за отдих и търговия в двете посоки.
„Миналата седмица с кмета на Симитли – Апостол Апостолов, поехме ангажимент и вече разработваме изграждането на зона за търговия“, уточни той. Министър Нанков припомни, че на 11 септември предстоят обществените обсъждания в Симитли и Кресна за строежа на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле, след което ще има повече яснота по въпроса. Според него през октомври ще има вече решение, за да може през 2019 година да започне самото строителство на най-тежкия участък от автомагистралата.
Относно Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради министър Нанков заяви: „Кметът Камбитов изпълва със съдържание думите регионално развитие и благоустройство. Чрез санирането хората свикнаха да решават общите си проблеми с общи усилия. Програмата не само спестява, но и сплотява. Подобрихме контрола по програмата. Работна група разработи едни по-ясни критерии за нейното изпълнение и финансиране. Септември месец ще има дебат в Народното събрание ще се даде яснота за развитието и бъдещето на тази програма“. За облекчаването на административните процеси и процедури министърът коментира, че това е много засягана тема, свързана с втория най-променян закон в страната, но според него със съвместните усилия на правителството и на общинските администрации тези услуги трябва да се насочат към гражданите и бизнеса.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще участва в символична първа копка за строителството на лот 3.1 от автомагистрала „Струма“

Министър Николай Нанков ще участва в символична първа копка за строителството на лот 3.1 от автомагистрала „Струма“

31 Август 2017 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министър Николай Нанков ще участва в символична първа копка за строителството на лот 3.1 от автомагистрала „Струма“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще направят официалната първа копка за изграждането на магистрала „Струма“ между Благоевград и Крупник. Участъкът, с дължина 12.6 км, е част от лот 3.1 на магистралата. Символичната първа копка на обекта ще бъде направена днес, от 15.00 часа, при кръговото кръстовище при Зелендолско шосе, в посока Кулата, в близост до Благоевград.
Преди това, от 13.00 часа, министър Николай Нанков ще вземе участие във форума „Да! На българската икономика“, който ще се проведе в сградата на Община Благоевград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Започва изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“

АПИ: Започва изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“

31 Август 2017 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Днес стартира изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Лот 3.1 от км 359+000 до км 366+000 и от км 370+400 до 376+000 е част от проекта: АМ „Струма“ - лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.
Символичната първа копка на обекта ще бъде направена в близост до Благоевград, където завършва лот 2 от автомагистралата. На церемонията ще присъстват министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, народни представители, кметове и др.
Общата дължина на лот 3.1 от АМ „Струма“ е 12,6 км. Изпълнител е ДЗЗД „АМ СТРУМА 3.1“ с водещ съдружник в дружеството „Агромах“ ЕООД и партньори: „Пътища Пловдив“ АД, „Хидрострой“ АД, „Пътища Пловдив Груп“ ЕООД, „АБ“ АД и „Алве Консулт“ ЕООД. Стойността на договора е 139 021 499.92 лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „СН АМ Струма Лот 3.1“, в което участват: МОТТ МАКДОНАЛД ЛИМИТИД, Великобритания; „Трансконсулт-БГ“ ООД и „Тест Консултинг“ ООД. Техният договор е за 1 695 249.00 лв. без ДДС.
Общата дължина на АМ „Струма“ - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Автомагистралата е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава трафикът за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.
Със средства от ОП „Транспорт“ 2017-2013 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ изгради общо 69 км от АМ „Струма“ в отсечките Долна Диканя – Дупница (16,78 км), Дупница – Благоевград (37,48 км) и Сандански – Кулата (14,7 км). С финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. продължава строителството и на останалата част от трасето.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: В защитените зони, през които ще преминава трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, ще са забранени осветени билбордове

АПИ: В защитените зони, през които ще преминава трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, ще са забранени осветени билбордове

26 Август 2017 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В защитените зони, през които ще преминава трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, са предвидени редица специализирани съоръжения за опазване на биоразнообразието като огради за птици и подлези за влечуги и земноводни. Това е записано в Доклада за оценка на съвместимостта, публикуван на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ по повод предстоящото на 11 септември обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда за подобряване на трасето на лот 3.2 на автомагистралата, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". И петте варианта на трасе, които ще се разглеждат преминават през две защитени зони. Това са: „Кресна - Илинденци“ по директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и „Кресна“ - по директивата за опазване на дивите птици.
В защитена зона „Кресна - Илинденци“ има редица представителни за района растителни видове като космат дъб, черна елша, планински ясен, източен чинар и др. В нея намират подходящи местообитания значителен брой представители на животинския свят. От безграбначните животни това са: ручеен рак, бисерна мида, тигрова пеперуда, буков сечко, бръмбар рогач и т. н. От влечугите широко представени са леопардов смок, обикновена блатна костенурка, шипоопашата костенурка, а от земноводните едни от най-представителните видове са жълтокоремната бумка и южен гребенест тритон. Срещат се и редица представители на бозайниците като европейски вълк, кафява мечка, видра, пъстър пор и др.
В защитена зона „Кресна“ гнездят множество птици, някои от които редки за нашата страна. Характерни са видовете сива чапла, зеленоглава патица, белоглав и египетски лешояд, скален орел, голям и малък креслив орел, орел змияр, белоопашат мишелов, късопръст ястреб, далматински сокол, сокол скитник, речен дъждосвирец, сирийски пъстър кълвач, късопръста чучулига, полска бъбрица, голям маслинов присмехулник и др.
В Доклада за съвместимост са описани редица екомерки, които ще бъдат изпълнени при реализацията на проекта за опазване на различните защитени видове. Посочено е, че в защитените зони няма да се поставят осветени билбордове, с което ще се предотврати струпването на насекоми в осветените участъци в близост до пътя и по този начин ще се намали рискът от сблъсък с ловуващите ги прилепи. Освен това на всички мостови съоръжения, които ще бъдат изградени по трасето на отсечката между Крупник и Кресна, от двете страни ще бъдат с предпазни огради високи 3 метра, за да се избегне сблъсъкът с птици. Всеки мост ще има и системи за събиране на повърхностния отток, а отвеждането му ще става след пречистване със специални каломаслоутаители. Предвидено е и изграждането на съоръжения за безпрепятствено пресичане и предотвратяване излизане на пътното платно на земноводни и влечуги.
В доклада е записано още, че строителството на отделни уязвими за птиците отсечки ще започва след приключване на размножителния им период, който е между 1 май и 15 август. Изключение ще се допуска единствено, ако в дните непосредствено преди това е извършен орнитологичен мониторинг, доказващ че в периметър до 300 м от границите на строителната площадка няма гнездящи птици. Всички мостови съоръжения над реки ще се изграждат извън периода на размножаване на рибите, който е между 15 април и 10 юни.
Петте варианта на трасе, които ще се разглеждат на 11 септември са следните:

Източен вариант Г10.50
Източният вариант разделя движението на две самостоятелни и раздалечени едно от друго пътни платна. В посока Гърция трасето преминава по съществуващия път I-1 (Е-79), а за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле.
Платното в посока София – Кулата ще използва изцяло съществуващия първокласен път I-1 (Е79) до началото на гр. Кресна. Предвижда се рехабилитация и укрепване на път Е-79, с реализация на мерки за опазване на биологичното разнообразие. От съществуващия път, дясното платно на автомагистралата се отделя на изток като се предвижда изграждане на еднопосочен обходен път на гр. Кресна по нов терен, с което интензивният тежкотоварен трафик ще бъде изведен извън града. Обходният път преминава през 4 тунела с дължина 1266 м, 1 виадукт - 316 м, 2 моста с дължина 691 м, 7 надлези и подлези с дължина 206 м, както и подпорни и укрепителни стени - 245 м.
Платното от Кулата за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле. Започва на 100 м след пресичането с ж. п. линията за мина Ораново, минава в ляво от съществуващия път и се развива успоредно на него, след което тръгва на югоизток, преминава успоредно на река Градевска и между кварталите „Ораново“ и „Дълга Махала“ на гр. Симитли. След това трасето пресича път II-19 Симитли - Гоце Делчев и навлиза в ската. Там ще бъде прокопан тунел с дължина 350 м, а след него ще има виадукт с дължина 200 м. По-нататък трасето се насочва в югоизточна посока, обхожда село Полето, пресича пътя Полето - Брежани и преминава над притока на р. Брежанска. След това продължава през тунел с дължина 1 130 м, преминава западно от с. Ракитна, успоредно на пътя Ракитна – Мечкул, пресича го и западно от с. Мечкул върви на юг и източно от с. Стара Кресна. Постепенно трасето се измества в източна посока, преминава на юг и се развива в югозападна посока близо около съществуващия път за с. Влахи. В края на обходния път двете платна за движение се събират и се изгражда участък с автомагистрален габарит.
В платното за София е предвидено изграждането на 18 виадукта с обща дължина 5 087 м, 5 тунела с обща дължина 4 200 м, 1 мост - 96 м, 11 надлези и подлези, подпорни и укрепителни стени.
При Източния вариант са предвидени напречни връзки между двете платна, като се използват съществуващите пътища и се изграждат нови пътни възли. Предвидени са общо 5 пътни възела „Симитли“, „Полето“, „Мечкул“, „Стара Кресна“ и „Кресна“. Предвижда се и изграждането на пътна връзка със съществуващия път Е79 в началото на обходния път на гр. Кресна.
Две големи площадки за търговия и отдих е предвидено да има на отсечката. Едната площадка е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с площ 17 декара. Другата е по новото трасе, което ще се изгражда и е на 2 километра след пътен възел „Кресна“, пътувайки за София. Тя е 19 декара. И двете площадки ще имат директна връзка с град Кресна. Те ще бъдат с електричество, водопроводна и канализациона мрежа, пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да бъде осигурено всичко необходимо за осъществяването на търговска дейност и хората от региона да могат да продават продукцията си от мед, мляко и т. н., както го правят и в момента.
Приблизителната дължина на трасето е 24 км.

„Дълъг тунелен вариант“, тунел „Кресна“
Началото на участъка е при пътен възел „Крупник“. Преминава през река Струма и река Резена, като между двете реки е разположен съществуващия пътен възел за Крупник и Черниче. Преди портала на тунела трасето пресича последователно река Струма и ж. п. линията София - Кулата. След изхода на тунела магистралата пресича съществуващ третокласен път и р. Струма с мостово съоръжение. Непосредствено след това е предвидено изграждането на пътен възел „Кресна“.
Тунел „Кресна“ е с дължина 15,4 км. Той е с две тръби и с възможност за евакуация във втората тръба през напречни връзки. Дължината на цялото трасе на автомагистралата в този участък, включващо пътна и тунелна част, е около 21 км. Предвидено е освен изграждането на тунел „Кресна“ и изграждането на подпорни и укрепителни стени, 3 подлеза, 6 моста, две площадки за отдих и един пътен възел.
Предвидено е тунел „Кресна“ да се изгражда по класически тунелен метод с пробивно-взривни работи и стоманобетонова облицовка. Участъците при порталите на тунела ще бъдат изпълнени по открит способ.

Източен вариант Г20, извун Кресненското дефиле
Този вариант на трасе е по нов терен извън Кресненското дефиле. И двете платна на движение са изнесени в източна посока около селата Брежани, Стара Кресна и Ощава.
Трасето започва около 100 м след пресичане с ж.п. линията за мина Ораново, ляво от съществуващия път Е-79 и се развива успоредно на него, след което тръгва на югоизток, успоредно на река Градевска, между кварталите Ораново и Дълга махала на град Симитли. Пресича път II-19 Симитли – Гоце Делчев на две нива, където е предвидено изграждането на пътен възел за връзка на автомагистралата с град Банско и обратно. След пресичане на II-19 трасето навлиза в ската и се преминава през тунел с дължина 350 м, а след това е по виадукт дълъг 200 м.
Надлъжните наклони в пътния възел, тунела и виадукта са 4%, след което наклонът е 5% и е предвидена трета лента за спускащите се в посока София, а също така и аварийни изходи. След това трасето поема в югоизточна посока, обхожда с. Полето и пресича пътя Полето – Брежани и р. Резена. След това отново се преминава през тунел с дължина 1 130 м.
По-нататък трасето върви на юг, западно от с. Ракитна и успоредно на пътя Ракитна – Мечкул, след това го пресича и преминава западно от с. Мечкул. Продължавайки на юг и източно от с. Стара Кресна пресича пътя Стара Кресна – Ощава и преминава в тунел. Трасето продължава в южна посока, след което поема в югозападна посока близо около съществуващия път за с. Влахи.
На местата, където пътното трасе преминава в тунел, за всяко платно е предвидена отделна тръба, което от своя страна налага раздалечаването им едно от друго, с цел осигуряване на необходимото разстояние между тръбите. Пред порталите са проектирани площадки, които са за обслужващата инфраструктура.
Поради по-високите надлъжни наклони, които се намират в началото и края на трасето, с цел подобряване на пропускателната способност и осигуряване на безопасността, е предвидена трета лента за бавно движещи се превозни средства в двете посоки.
В този вариант е предвидено изграждането на 5 тунела с обща дължина 4 200 м, 18 виадукта с дължина 5087 м, един мост с дължина 96 м, подлези и надлези, както и подпорни и укрепителни стени. При пресичане на съществуващите напречни пътища са предвидени пътни възли, осигуряващи всички посоки на движението.

Вариант Г20 – Син
Този вариант се развива през Кресненското дефиле, при максимално използване на трасето на съществуващият път I-1 (Е79). Двете платна на автомагистралата са разработени така, че последователно се раздалечават и доближават едно спрямо друго в ситуационно и нивелетно отношение.
Проектното трасе започва южно от пътен възел „Крупник” при км 376+000. В Кресненското дефиле едното платно в основната си част следва съществуващия път Е-79, а другото се развива по нов терен с тунели и съоръжения в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле преминава източно от гр. Кресна и завършва при пътен възел „Кресна”.
Лявото платно на участъка е в началото на Кресненското дефиле - при км 376+000, след пътен възел „Крупник”. Трасето на лявото платно в основната си част следва съществуващия път, като ползва съществуващите мостове над р. Струма, надлеза при и ж.п. линията и тунела. На местата, където трасето напуска съществуващия път Е79, са предвидени нови мостове и тунели.
Дясното платно се развива вдясно от съществуващия път и е изцяло по нов терен. Следва ситуационно лявото, а в отделни случаи се отдалечава от него. В нивелетно отношение често е на второ, по-високо ниво от лявото, в изкоп или в тунел. Към края двете платна отново са успоредни едно на друго и се развиват заедно до края на участъка, като се раздалечават само при тунелните съоръжения.
Участъкът завършва на около 2,5 км преди гр. Кресна, като се напуска съществуващия път по левия бряг на р. Струма. Трасето преминава над реката няколко пъти, пресича и съществуващия път I-1 и ж. п. линията София – Кулата. Към края на отсечката се предвижда нов тунел, мост над р. Влахинска и обход от североизток и изток на гр. Кресна.
Предвидено е изграждането на общо 3 пътни възела - при Крупник, Ощава и Кресна, както и две площадки за отдих. По този вариант на трасе е необходимо да се изградят 13 виадукта с обща дължина 3 075 м, 23 тунела с дължина 7 345 м, 5 моста, надлези и подлези, подпорни и укрепителни стени. Ще се извършат реконструкции на 4 съществуващи виадукта, 2 съществуващи тунела и един мост.
Приблизителната дължина на трасето е 21 км.

Вариант Г20 – Червен
Този вариант в по-голямата си част също преминава през Кресненското дефиле. Проектното трасе започва южно от пътен възел „Крупник”. В Кресненското дефиле едното платно следва в основната си част съществуващия път Е79, а другото се развива по нов терен с тунели и съоръжения в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле преминава източно от гр. Кресна и завършва при п. в. „Кресна”. Приблизителната дължина на трасето е около 21 км.
Началото на лявото платно на участъка е при км 376+000 - в началото на Кресненското дефиле. Първоначално лявото платно следва нивото на съществуващия път, като се ползват съществуващите мостове на р. Резена и р. Струма и преминава над ж. п. линията София – Кулата.
Предвижда се изграждането на нов мост над р. Струма, нов тунел успореден на ж. п. тунела и още един нов мост над р. Струма, след което се включва в съществуващия път, като се ползват съществуващите два моста и тунел.
Предвидени са подходи към местата, които са за каяк и рафтинг. След това лявото платно следва съществуващия път. Ползва съществуващият тунел с дължина 340 м и преминава край „Кресненско ханче”.
Дясното платно се развива изцяло по нов терен, вдясно от съществуващия път, като следва ситуационно лявото. Предвидени са нови мостове над р. Резена, р. Струма и ж. п. линията София – Кулата.
Най-характерното при този вариант е решението за разполагане на двете платна едно над друго на голяма дължина. Целта е незасягане на картираните граници на резерват „Тисата“.
За безконфликтно пресичане са предвидени три пътни възела - п. в. „Крупник”, п. в. „Ощава” и п. в. „Кресна”.
При изпълнението на вариант Г20 е предвидено да се изградят 4 виадукта с обща дължина 1 165 м, 12 броя тунела с дължина 2 892 м, 14 моста и 12 надлези и подлези. Ще се реконструират подпорни и укрепителни стени, както и два съществуващи тунела и 4 съществуващи моста.
Приблизителната дължина на трасето е 21 км.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първа копка на 6-километров участък от Лот 3.1 на АМ „Струма“ ще бъде направена на 31 август (ОБЗОР)

Първа копка на 6-километров участък от Лот 3.1 на АМ „Струма“ ще бъде направена на 31 август (ОБЗОР)

24 Август 2017 | 20:52 | Агенция "Фокус"
София. На 31 август ще бъде направена първа копка на 6-километров участък от Лот 3.1 Благоевград – Крупник на АМ „Струма“. Това стана ясно при посещението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в Годеч. Те откриха саниран блок със средства по Националната програма за енергийна ефективност, нова детска площадка и инспектираха работата по реконструирането на водопроводната мрежа и частичната рехабилитация на канализацията.
Министър Нанков припомни, че разрешението за строеж на обекта е издадено през миналата седмица и уточни, че строителството на Лот 3.3 Кресна – Сандански се изпълнява според графика и се очаква дейностите да бъдат завършени дори предсрочно, така че през 2018 г. обектът да е приключен. Изпълнени са всички процедури, касаещи оценката за въздействие върху околната среда за участъка от магистралата през Кресненското дефиле, а на 11 септември ще бъдат направени обществени обсъждания за проекта. До края на октомври се очаква и положително становище по ОВОС. Николай Нанков заяви, че целта е през май-юни 2019 г. да има избран изпълнител и издадено строително разрешение, така че до 2023 г. участъкът да бъде построен. Той посочи, че през следващата седмица ще бъде обявена нова обществена поръчка за строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма, като обектът ще бъде разделен на три отсечки. До края на следващата седмица ще бъде обявена и обществена поръчка в две обособени позиции за строителството на скоростния път София – Калотина, като за обекта има осигурено финансиране в размер на 20 млн. евро по линия на Инструмента за свързана Европа. При посещението си в Годеч регионалният министър съобщи, че днес се подписват договорите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, с общо 27 млн. лв. от която ще бъде ремонтиран пътят между Костинброд и Берковица на два лота. Той пое ангажимент със средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъде ремонтирано трасето на пътя и в рамките на Костинброд.
В санирания блок в Годеч са инвестирани 820 246 лева. Министър Николай Нанков заяви, че с Националната програма за енергийна ефективност се постигат по-ниски сметки за топло- и електроенергия, а социалният и икономическият ефект са огромни. Той обясни, че е подобрен контролът по програмата и на органите за строителен контрол, създадено е и специално звено в министерството, което да контролира кметове. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че думите на хората са най-доброто доказателство за успеха на програмата за саниране. Той заяви, че ГЕРБ ще продължи да работи в интерес на гражданите без да дели населените места на малки и големи.
До края на годината 1/3 от водопровода в Годеч ще бъде подменен. Министър Николай Нанков посочи, че почти 3 млн. лв. от бюджета на министерството за 2016 и 2017 г. са инвестирани за реконструкция на водопровода, тъй като общината е сред тези с най-големи водозагуби в страната – над 70%. За завършване на водопровода са необходими допълнително около 350 хил. лв., които ще бъдат осигурени от министерството през следващата година, за да завършат четвъртият и петият етап на проекта. Кметът на Годеч Радослав Асенов благодари на МРРБ и лично на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за подкрепата, която са оказали за приключване на третия етап от подмяната на водопровода в града. Той коментира, че до населеното място вече има нормален достъп, след като е изграден 8 км път на стойност над 2 млн. лева.
На откриването на новата детска площадка Цветан Цветанов заяви, че резултатите от управлението на правителството на Бойко Борисов и на кмета Радослав Асенов са видими. Той уточни, че от началото на мандата на кмета в общината са усвоени около 5 милиона лева - за подобряване на инфраструктурата и за водопровода. Стойността на проекта за новата детска площадка е 25 000 лева. Цветан Цветанов припомни, че с премиера Бойко Борисов полагат максимални усилия за развитието на Годеч още от 2008 година, когато са помогнали за реконструкцията на църквата, която е нямала купол и камбанария 70 години.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Първа копка на 6-километров участък от Лот 3.1 на АМ „Струма“ ще бъде направена на 31 август

Министър Николай Нанков: Първа копка на 6-километров участък от Лот 3.1 на АМ „Струма“ ще бъде направена на 31 август

24 Август 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. На 31 август ще бъде направена първа копка на 6-километров участък от Лот 3.1 Благоевград – Крупник на АМ „Струма“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Годеч, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Той напомни, че разрешението за строеж на обекта е издадено през миналата седмица, а през тази е обнародвано в Държавен вестник. Строителството на Лот 3.3 Кресна – Сандански се изпълнява според графика и очакваме дейностите да бъдат завършени дори предсрочно, така че през 2018 г. обектът да е приключен, информира Нанков. Той посочи, че са изпълнени всички процедури, касаещи оценката за въздействие върху околната среда за участъка от магистралата през Кресненското дефиле и напомни, че на 11 септември ще бъдат направени обществени обсъждания за проекта. Очакваме в края на октомври да имаме и положително становище по ОВОС, заяви министърът и допълни, че целта е през май-юни 2019 г. да има избран изпълнител и издадено строително разрешение, така че до 2023 г. участъкът да бъде построен.
Ще поискаме предварително изпълнение от компетентните органи – Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, в случай на обжалване на решението на комисията за избор на изпълнител, който да изгради и внедри тол системата, каза още регионалният министър. Той припомни, че техническите оферти бяха отворени и срокът за разглеждането им е съкратен на един месец, тъй като всеки ден изоставане коства финансов ресурс за пътната инфраструктура. Целта е в края на 2018 г. да има внедрена тол система.
През следващата седмица ще бъде обявена нова обществена поръчка за строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма, като обектът ще бъде разделен на три отсечки, съобщи още министърът. Той обяви, че до края на следващата седмица ще бъде обявена и обществена поръчка в две обособени позиции за строителството на скоростния път София – Калотина, като за обекта има осигурено финансиране в размер на 20 млн. евро по линия на Инструмента за свързана Европа.
В Годеч министър Николай Нанков откри саниран блок със средства от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. С направената инвестиция в размер на 820 246.24 лева външните стени и покривът на реновираната сграда на ул. „Г. С. Раковски“ са топлинно изолирани, а дървената дограма е заменена с нова. Ремонтирана и обновена е стълбищната клетка, въведено е енергоспестяващо осветление в общите части и е подменена мълниезащитната инсталация.
В града министърът инспектира работата по реконструирането на водопроводната мрежа и частичната рехабилитация на канализацията в града, които се изпълняват с финансиране от бюджета на МРРБ.
Нанков посочи, че проектът за ВиК инфраструктурата е най-важният, реализиран през последната една година в Годеч. Почти 3 млн. лв.от бюджета на министерството за 2016 и 2017 г. са инвестирани за реконструкция на водопровода, тъй като общината е сред тези с най-големи водозагуби в страната – над 70%. За завършване на водопровода са необходими допълнително около 350 хил. лв., които ще бъдат осигурени от министерството през следващата година, за да завършат четвъртият и петият етап на проекта.
При посещението си в Годеч регионалният министър съобщи, че днес се подписват договорите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, с общо 27 млн. лв. от която ще бъде ремонтиран пътят между Костинброд и Берковица на два лота. Той пое ангажимент със средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъде ремонтирано трасето на пътя и в рамките на Костинброд.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ: 1/3 от водопровода в Годеч ще бъде подменен до края на годината

ГЕРБ: 1/3 от водопровода в Годеч ще бъде подменен до края на годината

24 Август 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кметът на Годеч Радослав Асенов направихa проверка на работата по изпълнението на проект за реконструкция на водопроводната мрежа и частична рехабилитация на канализацията на града, който е изцяло финансиран със средства от МРРБ. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. “1/3 от водопроводът в Годеч, който беше най-наболелият проблем за местното население, ще бъде подменен до края на годината. Почти 3 млн. лв. по линия на МРРБ се инвестираха през 2015 и 2016. Предстои да бъдат завършени 4-ти и 5-ти етап на проекта”, припомниха те.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ на откриването на саниран блок в Годеч: Националната програма за енергийна ефективност е доказано успешна

Цветан Цветанов, ГЕРБ на откриването на саниран блок в Годеч: Националната програма за енергийна ефективност е доказано успешна

24 Август 2017 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и кметът на Годеч Радослав Асенов официално откриха първия саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в община Годеч. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Живущите в блока изказаха своите сърдечни благодарности към правителството на Бойко Борисов. "Думите на хората, към които е насочена тази политика, са най-доброто доказателство за успеха на Програмата. Тези срещи ми дават повод за радост, защото успяхме да продължим реализирането на безвъзмездното саниране, въпреки критиките от страна на опонентите на ГЕРБ", заяви Цветанов. Сумата за обновяването на първия саниран блок в Годеч надхвърля 820 000 лева. Цветан Цветанов подчерта пред присъстващите, че за последните две години над 5 милиона са отделени за община Годеч – за ВиК и инфраструктура, през целеви национални и европейски програми. "Ние от ГЕРБ изпълняваме поетите ангажименти към хората и ще продължим да работим в интерес на всички български граждани във всички населени места, без да ги делим на малки и големи", категоричен бе зам.-председателят на партията.
Министър Николай Нанков приветства живущите в блок 9 в Годеч и заяви, че няма по-социална и пряко насочена към хората програма от Националната програма за енергийна ефективност. "Създаваме по-уютни и комфортни домове, постигаме по-ниски сметки за топло- и електроенергия. Социалният и икономическият ефект са огромни", изтъкна той. Според регионалния министър това е една от най-силните политики в първите две правителства на Бойко Борисов и именно затова е била толкова критикувана. "Бяхме критикувани не на експертни начела, а изцяло политически. И вас са ви плашили, че ще ви вземем домовете или ще плащате от джобовете си за санирането. Всичко е безвъзмездно - от държавния и общинския бюджет", обърна се Нанков към присъстващите.
Министър Нанков подчерта, че Националната програма за енергийна ефективност трябва да продължи. "Вече се предизвика дебат на парламентарно ниво, създаде се експертна работна група. Подобрихме контрола по Програмата и по линия на органите за строителен контрол, и по линия на указания към кметовете - създадахме специално звено в МРРБ, което да контролира кметовете. Продължението на Програмата ще бъде решено чрез дебат в Народното събрание през септември", обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ в Годеч: Резултатите от управлението на правителството на Бойко Борисов и на кмета Радослав Асенов са видими

Цветан Цветанов, ГЕРБ в Годеч: Резултатите от управлението на правителството на Бойко Борисов и на кмета Радослав Асенов са видими

24 Август 2017 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Полагаме ежедневни усилия да променим цялостния облик на община Годеч. От началото на мандата на кмета на Годеч Радослав Асенов в общината са усвоени около 5 милиона лева - за подобряване на инфраструктурата и за най-наболелия проблем за Годеч - водопроводът, 1/3 от който ще бъде изцяло подменен до края на годината. Резултатите са видими. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на новоизградена детска площадка в Годеч, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Стойността на проекта е 25 000 лева и е осъществен благодарение на доброто взаимодействие между местната и държавната власт. Проектът е подкрепен и от местно предприятие, което подпомага развитието на региона. "Основната ни цел е да правим политики за хората и да развиваме както големите, така и малките населени места", подчерта Цветанов. На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, кметът на Годеч Радослав Асенов и кметове на населени места в София област. Зам.-председателят на ГЕРБ благодари на жителите на Годеч, че са подкрепили Радослав Асенов на изборите през 2015 година. По думите му, кметът е доказал, че е млад човек, който милее за развитието на региона си. "Радослав представлява Вас, поставяйки проблемите Ви пред премиера, министрите и депутатите", обърна се Цветанов към присъстващите. Той подчерта, че с премиера Бойко Борисов полагат максимални усилия за развитието на Годеч още от 2008 година. "Тогава помогнахме за реконструкцията на църквата тук, която нямаше купол и камбанария цели 70 години", обясни той и заяви, че тогавашният кмет на Годеч от друга политическа сила не е направил нищо, за да помогне. Цветанов изтъкна, че ГЕРБ е с протегната ръка към всички политически партии. Председателят на ПГ на ГЕРБ изрази надеждата си, че и другите народни представители ще подпомагат развитието както на София област, така и на другите населени места в страната.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков адмирира помощта, оказана от страна на бизнеса в Годеч за изграждането на детската площадка и изтъкна добрата работа на кмета. По думите му, Годеч е една от общините с най-големи водозагуби в страната и затова най-важният проект за населението е подмяната на ВиК инфраструктурата. "Почти 3 млн. лв. по линия на МРРБ се инвестираха през 2015 и 2016 в община Годеч. Предстои да завършим 4-ти и 5-ти етап по проекта", обясни той. Министър Нанков бе категоричен, че развитието на регионите е целенасочена политика на правителството на Бойко Борисов и на МРРБ. "Поемам ангажимент да довършим заедно с бордюрите републиканския път до пролетта на 2018 г. Два от големите проекти по ОПРР касаят общината – пътят от кръговото на Костинброд до Бучин проход и до Берковица от Бучин проход. Днес подписваме двата договора и ще започнем работа в следващите седмици. Осигурено е финансирането за тези 43 км. в размер на 27 млн лв. Колегите от АПИ са включили проекта само до края на града посока Бучин проход, а мой ангажимент е да се ремонтира и в рамките на Костинброд. Заедно с трите лота на тунел "Железница" възлагаме и пътя София-Калотина. Добрата новина за кметовете на Сливница и Драгоман е, че другата седмица възлагаме и тази обществена поръчка. Насочваме ресурса в максимална степен, за да се възползвате ефективно", обърна се регионалният министър към присъстващите.
Кметът на Годеч Радослав Асенов благодари на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и лично на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за подкрепата, която са оказали за приключване на третия етап от подмяната на водопровода в града. Асенов изтъкна, че до населеното място вече има нормален достъп, след като е изграден 8 км път на стойност над 2 млн.лева. Според кмета на Годеч изграждането на нови проекти е важно за бъдещето както на Годеч, така и на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети Годеч

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети Годеч

24 Август 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Годеч. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети град Годеч. Заедно с него ще бъдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кметът на Годеч Радослав Асенов. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
В 10:00 часа Цветанов и Нанков ще открият нова детска площадка, намираща се на ул. „Тинтява“ (до сградата на ВиК-Годеч).
В 10:30 часа зам.-председателят на ГЕРБ и регионалният министър ще открият първия саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в община Годеч, намиращ се на улица „Г.С. Раковски“.
Цветан Цветанов и Николай Нанков ще се запознаят и с работата по изпълнението на проект за реконструкция на водопроводната мрежа и частична рехабилитация на канализацията на града, който е изцяло финансиран със средства от МРРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ издаде разрешение за строеж за първите 6 км на лот 3.1 от автомагистрала „Струма“ между Благоевград и Крупник

МРРБ издаде разрешение за строеж за първите 6 км на лот 3.1 от автомагистрала „Струма“ между Благоевград и Крупник

22 Август 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж за първите 6 км на лот 3.1 от автомагистрала „Струма“ между Благоевград и Крупник. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С подписания от министър Николай Нанков документ се дава право и за реконструкция на част от общинския път за с. Покровник и изместване на водопровода за селото.
Разрешението за строеж № РС-40/21.08.2017 г. е поместено на интернет страницата на МРРБ, раздел „За потребителя“ („Регистри“) „Издадени разрешения за строеж“. Договорът за строителство на лот-а бе подписан на 30 декември 2015 г. Изпълнител на обекта е ДЗЗД „АМ СТРУМА 3.1“.
Участъкът между Благоевград и Крупник е с дължина от около 13 км, а стойността на договора за строителство е 186 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Проектът включва строителството на 8. мостови съоръжения с обща дължина от около 850 м, 3 надлеза, 3 подлеза, 4 селскостопански подлеза и 3 пътни възел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турция даде първа жертва в Африн. 23 януари 2018 г.
Турция даде първа жертва в Африн. 23 януари 2018 г.

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.