НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:47

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

FAZ: Мартин Шулц призова за изтегляне на американските ядрени оръжия от Германия

FAZ: Мартин Шулц призова за изтегляне на американските ядрени оръжия от Германия

23 Август 2017 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Трир. Кандидатът на социалдемократите за канцлерския пост в Берлин Мартин Шулц изказа остра критика по повод политическия курс на президента на САЩ Доналд Тръмп и призова за изтегляне на американските ядрени оръжия от Германия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Федерално правителство, водено от ГСДП, ще работи усилено в тази насока, увери Шулц в рамките на предизборна изява в Трир, провинция Рейнланд-Пфалц.
По непотвърдена информация до 20 американски ядрени оръжия все още се съхраняват на територията на Германия, въпреки че Студената война отдавна е приключила. Лидерът на ГСДП бе категоричен, че ще се противопостави на политиката на „превъоръжаване“, която защитава Тръмп.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Неща, които трябва да знаем за германския консервативен Християн-Демократически Съюз

Deutsche Welle: Неща, които трябва да знаем за германския консервативен Християн-Демократически Съюз

23 Август 2017 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Християн-Демократическият съюз(ХДС) е не само водещата партия, в момента, в Германия. Той е институция, която в голяма степен е продукт на историята. Но преместил ли се е ХДС толкова далеч към центъра на политическия спектър, за да не го смятаме повече за истински консервативна партия?
Нито една друга партия не е била начело на германското правителство, толкова често, колкото ХДС, чиито представители са заемали кабинета на канцлера за 48, от 68-те години на съществуването на Федерална Република Германия. Въпреки това, ХДС е всичко друго, но не и монолитен и хомогенен политически блок, пише англоезичното издание на Deutsche Welle.
Сред основните причини за успеха на партията през годините е нейната способност да общува с политическите центристи – и факта, че тя произвежда много популярни лидери, които се превръщат в икони на епохите , в които упражняват своята политическа дейност.
Ерата на Конрад Аденауер
ХДС започна да се слива във времената след Втората световна война, докато Германия все още е в руини и първият ѝ председател е човек оставил дълбока следа в историята. Шестдесет и девет годишния Конрад Аденауер, е бил кмет на град Кьолн и член на Центристката партия на Ваймарската република (Формата, в която съществува Германия, в резултат от Първата световна война и преди създаването на Третия Райх от Адолф Хитлер– бел. ред.). Той има чести конфликти с Нацистикия режим по време на Третия Райх и по този начин се създава славата му на анти-фашист.
Аденауер изведе ХДС до победа в първите избори във Федерална Република Германия, през 1949 година, когато партията спечели 31 процента от гласовете. Интересното е, че той стана канцлер, благодарение на един единствен глас, при гласуването в парламента – неговия собствен. Въпреки че Аденауер едва стигна до властта, партията му спечели голяма популярност и след това той беше начело на четири правителства, които бяха изключително стабилни, а ХДС стана гарант за германската солидарност и просперитет. В предизборните плакати често присъстваше лозунгът „Без експерименти!“.
В много отношения Аденауер беше центрист, тенденция, която продължава и днес. Той е твърд защитник на тезата, че Западна Германия трябва да е част от Западния блок и да се съобразява, най-вече, със САЩ. Но, освен това, той изигра голяма роля за подобряването на отношенията на ФРГ със Западна Европа, особено с Франция и беше убеден, че Федералната република ще се обедини с комунистическата Източна Германия, някой ден – наистина, той не успя да види този ден.
Управлението на Аденауер завърши през 1963 година и той почина четири години по-късно, на възраст 91 години.
Епохата на Хелмут Кол
Заедно със сестринската си партия – Християн-социалистическият съюз (ХСС), ХДС традиционно е най-популярната партия в Германия, но тя прекара 13 години извън властта, в края на 60-те и 70-те години, докато Хелмут Кол, родом от легендарния район, около река Рейн (т.нар. Rhineland – бел. ред.), не възвръща канцлерския пост на партията през 1982 година. И той, както Аденауер, стига до властта много трудно. Това се случва, след като „Партията на Свободните демократи“ се отказва от коалицията си с Германската Социал-демократическа партия (ГСДП) и се присъединява към нов съюз, начело с консерваторите от ХДС.
Кол всъщност не беше такъв консерватор, каквито бяха Маргарет Татчър или Роналд Рейгън. Първоначално, той не печели голяма подкрепа, като по негово време икономиката стагнира и вече всички очакват той да бъде свален от канцлерското кресло, когато идва 9 ноември 1989 година.
Начинът, по който Кол се справя с демонтажа на комунизма в Източна Европа и обединението на Германия, са продължение на политиката на Аденауер за преследване на националния интерес на Германия, докато страната все повече се интегрира в Западна Европа. Благодарение на Кол, чиято смърт, през юни 2017 година, беше отбелязана с безпрецедентна паметна служба в заседателната зала на Европейския парламент в Страсбург, ХДС ще бъде запомнена завинаги, като „партията на обединението.“
Въпреки това, Кол не успя да разреши социо-икономическите проблеми, които придружиха обединението с ГДР и напусна партията, след като загуби парламентарните избори през 1998 година и я остави в средата на скандал, свързан с нелегални начини на финансиране на ХДС и яростна битка за лидерския пост. От отломките на създадената ситуация се появи третият забележим лидер на ХДС.
Годините на Меркел
Подобно на своите предшественици, актуалният канцлер на Германия, Ангела Меркел, стигна с големи трудности до поста, като, без особено желание, сформира „голяма коалиция“ с ГСДП, след близките резултати, които постигнаха двете партии на изборите през 2005 година.
Но тя, също, се разви по време на работата си и винаги е определяна като най-добре известния, най-харесвания и политикът, на който може да се има най-голямо доверие в Германия. Ако може да се изведе причина, за предимството на ХДС над ГСДП в изследванията на общественото мнение, то това е Меркел.
Както Аденауер и Кол, Меркел е центрист и прагматик. Политиката, за която тя ще бъде запомнена, е приветстващата позиция, относно бежанците, която предизвика моментен спад в анкетите и нанесе вреда на популярността на партията. ХДС предприе мерки и втвърди позицията си към мигрантите и ако не стане нещо непредвидено, може да гледа спокойно напред, към още едно, оглавявано от Меркел, правителство, след изборите през септевмри.
Какво означава ХДС?
В последно време, каквото прави Меркел, това прави и ХДС, което означава, че партията се е преместила към центъра, повече, от когато и да било в историята ѝ. Докато Меркел – дъщеря на протестантстки пастор – и другите ѝ съпартийци, твърдят, че защитават Християнските ценности, е очевидно, че партията е откровено секуларна и оставя, доминирания от католици, Християн-социален съюз (ХСС) да се занимава повече с религиозните въпроси.
ХДС държи на фискалната стабилност, но не е враждебен към централното правителство или системата за социални придобивки, което е характерна черта на повечето консервативни движения в други части на света. Благодарение на обсесията на Министъра на финансите, Волфганг Шойбле, за намаляване на държавния дълг, ХДС не се стреми към намаляването на, сравнително високите, данъци.
ХДС иска подобряване на сигурността, чрез увеличаване на наблюдението от държавните правоохранителни органи, поддържа въоръжената борба с тероризма, иска по-голяма помощ за родителите, които си седят вкъщи и генерално погледнато, е по-добре настроена към свободния пазар от ГСДП – за което големите компании в страната се отблагодаряват с големи дарения. Партията е традиционно позитивно настроена към Америка, но напоследък започна да изстудява по тази линия, тъй като Меркел е всичко друго, но не и фен на Доналд Тръмп. Много редови членове на ХДС не одобряват гей-браковете и аборта, но германските консерватори, като цяло, са много по либерални в социално отношение, от американските консерватори. Винаги прагматичен тактик, Меркел отвори вратите, за легализирането на гей браковете, късно, като позволи на членовете на Бундестага да гласуват по съвест, а после, самата тя, гласува против.
Партията оказа съпротива на Меркел, по някои по-незначителни въпроси, като например, излизането със закон срещу двойното гражданство, но, като цяло, е ясно кой дърпа конците в ХДС – това е Меркел. Критиците на Канцлера говорят, че тя е по-заинтересувана да управлява гладко, отколкото в идеологическите въпроси на управлението и може би, самата Меркел няма да отрече тези твърдения. Помислете за това – „Без експерименти!“, няма да е толкова лош лозунг за нейната партия и за изборите през 2017 година.
Пътят към преизбиране
Ако трябва да се вярва на анкетите, ХДС ще загуби от два до три процента от вота, който получи през 2013 година, когато спечели 41,5% от гласовете. Това може да е повлияно от факта, че някои избиратели се отказаха от най-голямата германска партия, за да подкрепят дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Но, поради няколко причини, ХДС все още има сериозно предимство в състезанието за изборите през септември.
Една от причините, за това предимство, е възстановяването на „Партията на свободните демократи“(ПСД), която подкрепя свободния пазар и ненамесата в частните инициативи, партия, която е влизала в коалиции с ХДС много често, в миналото. Коалиция между ХДС и ПСД, представлява лесния път към новия мандат на Меркел като Канцлер. Ако двете партии не успеят да съберат парламентарно мнозинство, консерваторите може да тръгнат към тройна коалиция, включвайки в правителството и „Зелените“. Високопоставени източници от ХДС казват, че Меркел, която инициира преустановяването на произвеждането и използването на ядрена енергия след 2011 година, е много благоразположена към възможността да работи със Зелената партия.
Разбира се, остава и третата възможност, за трета поред „голяма коалиця“, оглавявана от Меркел, включваща ГСДП. Имайки предвид, че социал-демократите изостават чувствително, към този момент, Меркел и ХДС ще са старшия партньор в евентуално правителство на двете партии.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Ангела Меркел разкри каква бюджетна политика ще следва

Bloomberg: Ангела Меркел разкри каква бюджетна политика ще следва

23 Август 2017 | 02:44 | Агенция "Фокус"
Мюнстер. Канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърли определението за Християн-Демократическия Съюз (ХДС), че е партия обсебена от дълга и заяви на няколко хиляди души, събрали се на предизборен митинг, в Мюнстер, че бюджетите са резултат на „поколенско правосъдие“, предаде Bloomberg.
Германският лидер е посочила финансовия си министър, Волфганг Шойбле, като човека, който поема основната част от ударите, за политиката на „затягане на коланите“ на ХДС. Освен това, тя похвали бюджетните планове, които Шойбле е направил.
На митинг, на който се събраха около 5000 души, в западния германски град Мюнстер,до Меркел беше Заместник-финансовия министър Йенс Шпан, който е съюзник на Шойбле в дясното крило на партията, което има разминавания с по-центристките позиции на Меркел.
„Йенс Шпан знае, колко много е осмиван Волфган Шойбле, за това, че е „човек, който може да мисли само за балансиран бюджет“, заяви Меркел и добави, че дългът е тежест за бъдещите поколения, което е нейна стандартна позиция.
„Ще бъде много несправедливо, ако оставим голяма дългова планина след нас, така че е вярно, че сме се обвързали да не генерираме повече задължения през следващите четири години“, заяви Меркел.
Дори и след критиките, които понесе Канцлерът из Южна Европа, по време на дълговата криза, заради нейната твърдост относно политиката на „остеритет“, фискалната дисциплина е дълбоко заложена в нейната партия ХДС и електората ѝ. Само пет седмици преди изборите на 24 септември, това е въпрос, по който са разделени ХДС и коалиционния му партньор – Германската социал-демократическа партия (ГСДП), която призовава за повече инвестиции в инфрастуктурата и не дава приоритет на спазването на финансова дисциплина.
На митинг в Бремен, Конкурентът на Меркел, от ГСДП – Мартин Шулц отбеляза увеличените данъчни постъпления и поиска да бъдат отделени повече средства за образование, инфраструктура и иновации.
В Мюнстер, 300-хиляден град, Меркел говори пред относително тиха тълпа, за разлика от няколко събития миналата седмица, когато протестиращи от дясната анти-имигрантска Алтернатива за Германия я освиркаха и ѝ подвикваха.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Зигмар Габриел обвини германския канцлер в многократно нарушаване на дадените предизборни обещания

FAZ: Зигмар Габриел обвини германския канцлер в многократно нарушаване на дадените предизборни обещания

22 Август 2017 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФГР Зигмар Габриел (ГСДП) обвини канцлера Ангела Меркел (ХДС) в многократно нарушаване на дадени преди предходните избори обещания, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Повод за раздразнението на бившия лидер на германските социалдемократи са плановете за увеличение на бюджета за отбрана за сметка на социалните ползи за гражданите. „Откъде ще дойдат парите? ХДС и ХСС, както и Меркел, отказват да кажат откъде трябва да дойдат тези средства“, коментира пред местни медии Габриел.
Първият дипломат на Берлин припомни, че Меркел не е спазила редица обещания, дадени на гражданите преди преизбирането й. Сред тях са такива за данъчната политика и продължителността на експлоатация на атомните електроцентрали.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ангела Меркел: Митническият съюз с Турция не може да се  разшири, няма да има и задълбочаване на отношенията с Анкара

ДХА: Ангела Меркел: Митническият съюз с Турция не може да се разшири, няма да има и задълбочаване на отношенията с Анкара

16 Август 2017 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази становище, че на „фона на напрежението между Турция и страните от ЕС, споразумението за Митническия съюз с югоизточната ни съседка няма как да бъде разширено”, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
„Факт е, че в хода на преговорите, които Турция води с ЕС, не са отворени нови преговорни глави. Освен това, както е известно, финансовите помощи са сведени до минимум. И по отношение на Митническия съюз няма да осъществим някакво разширение. Въобще не е актуална темата за каквото и да е задълбочаване на отношенията с Турция.”, отговори на въпроси в една от социалните медии Ангела Меркел, цитирана от ДХА.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Ангела Меркел ще отговаря на въпроси от граждани на живо в „Ютюб“

Die Zeit: Ангела Меркел ще отговаря на въпроси от граждани на живо в „Ютюб“

16 Август 2017 | 06:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Близо пет седмици преди изборите за федерален парламент, потребителите на „Ютюб“ ще получат шанс да задават въпроси на германския канцлер Ангела Меркел в рамките на цял час – при това на живо, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Абонирани за канала, по който ще бъде излъчено интервюто, са повече от три милиона души. За Меркел това е второто подобно интервю, след като преди две години се включи в друга подобна инициатива.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц: „Смятам, че имам добър шанс да водя следващото правителство“

Мартин Шулц: „Смятам, че имам добър шанс да водя следващото правителство“

13 Август 2017 | 23:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц, който се счита за основен опонент на Ангела Меркел заяви, че все още има голям шанс да победи на изборите, които ще се проведат на 24 септември, предава Politico.eu.
Лидерът на ГСДП изостава зад християндемократите с 14 или 17 % според социологическите проучвания.
Бившият президент на ЕП заяви, че все още има шанс да води следващото правителство. Той добави, че е отворен за „голяма“ коалиция с християндемократите на Ангела Меркел.
„Смятам, че имам добър шанс да водя следващото правителство“, заяви председателят на германските социалдемократи.
Мартин Шулц разкритикува остро автомобилните производители, твърдейки, че германците не трябва да плащат за грешките на „безотговорни мениджъри“, работещи във Volkswagen или Daimler.
„Проблемът е, че сме в ситуация, в която мениджъри, които печелят милиони във Volkswagen и Daimler, са заспали на колелото и не са успели да инвестират там, където е трябвало“, заяви Шулц.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Ангела Меркел има значителна преднина пред опонентите си от ГСДП

The Independent: Ангела Меркел има значителна преднина пред опонентите си от ГСДП

13 Август 2017 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел започна предизборната си кампания с остра критика срещу автомобилната индустрия, предава The Independent . Меркел призова автомобилните производители да правят повече иновации, да осигуряват работни места и да върнат загубеното заради скандалите с дизеловите емисии доверие.
Германският канцлер изпреварва с голяма преднина опонентите си, според предварителните проучвания. Тя планира провеждането на 50 предизборни мероприятия в градове из цяла Германия, преди изборите, които ще се проведат на 24 септември.
Социолозите твърдят, че има голяма вероятност Ангела Меркел да получи четвърти мандат.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Мартин Шулц демонстрира единство с Ангела Меркел по отношение на кризата със Северна Корея

FAZ: Мартин Шулц демонстрира единство с Ангела Меркел по отношение на кризата със Северна Корея

13 Август 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кандидатът на германските социалдемократи за канцлерския пост в Берлин – Мартин Шулц, демонстрира единство с лидера на ФРГ Ангела Меркел по отношение на кризата между Пхенян и Вашингтон, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Има ситуации, в които нацията трябва да бъде сплотена. Това заяви председателят на ГСДП в традиционното т.нар. лятно интервю за телевизионното предаване „Берлин Директ". Всеки германец може да бъдете сигурен, че в никакъв случай той не би използвал като инструмент в предизборната кампания подобна криза, категоричен бе Шулц.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел отхвърли предложението на Мартин Шулц относно налагането на квоти за производството на електрически автомобили

Reuters: Ангела Меркел отхвърли предложението на Мартин Шулц относно налагането на квоти за производството на електрически автомобили

12 Август 2017 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Дортмунд. Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли предложението на социалдемократичните си съперници относно налагането на квоти за производството на електрически автомобили в Европа, предава Reuters.
Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, който е основен съперник на Меркел на изборите, които ще се проведат на 24 септември, предложи такива квоти, както в Германия, така и в ЕС.
„Не мисля, че квотите за електрически автомобили, за тази технология, са измислени добре“, заяви Меркел пред поддръжници на Християндемократичния съюз.
Вместо това Меркел предложи по-голяма стратегия за подпомагането на автомобилната индустрия в преминаването й към производството на електрически коли.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел даде старт на предизборната кампания на ХДС: Трябва да се борим за нашите желания

Ангела Меркел даде старт на предизборната кампания на ХДС: Трябва да се борим за нашите желания

12 Август 2017 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Дортмунд. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел даде старт на предизборната кампания на партията си – Християндемократическия съюз, със специално обръщение в Дортмунд, предава телевизионният канал ZDF.
„Трябва да вербуваме, да се борим за нашите желания“, заяви германският лидер в реч, изнесена в града, възприеман като твърдина на социалдемократите.
Събитието в Дортмунд е първото от общо 50 подобни, в които Меркел ще се включи в оставащите шест седмици до изборите за федерален парламент. Към настоящия момент ХДС води убедително в проучванията на общественото мнение с почти 40 на сто – значителна преднина пред партията на социалдемократите.
Последното проучване на общественото мнение, проведено от телевизионния канал ARD показа, че 59 % от германците са доволни от работата на канцлера Ангела Меркел. Преднината й пред основния й опонент в предстоящите избори за федерален парламент - Мартин Шулц, е огромна, но все пак бележи спад в сравнение с данните от аналогична анкета.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

WAZ: Ангела Меркел започва предизборна кампания под мотото „За Германия, в която живеем добре и с удоволствие“

WAZ: Ангела Меркел започва предизборна кампания под мотото „За Германия, в която живеем добре и с удоволствие“

12 Август 2017 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федерална провинция Бранденбург и столицата Берлин вече са „плакетирани“ – останалата част от републиката предстои да бъде „облепена“ през следващите седмици с общо 22 хил. плакати, приканващи гражданите да подкрепят лидера на ХДС Ангела Меркел, коментира вестник Die Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
Посланието, което свързва всички плакати и листовки, "За Германия, в която живеем добре и с удоволствие“. Мотото не е особено оригинално – преди две години правителството на Меркел организира серия събития със слоган „Добър живот в Германия – това е важното за нас“. Така че още тогава качеството на живот попадна във фокуса на християндемократите, макар темата да е по-скоро да е възприемана като запазена за социалдемократите.
В събота, 12 август, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел започва предизборна обиколка на страната от града, който се смята за твърдина на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – Дортмунд. В оставащите шест седмици до изборите за федерален парламент германският канцлер ще участва в 50 планирани събития, всичките част от планираната й обиколка на Германия.
Бюджетът на кампанията на ХДС е 20 млн. евро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: Ангела Меркел навлиза във фаза на гореща предизборна борба

Das Handelsblatt: Ангела Меркел навлиза във фаза на гореща предизборна борба

12 Август 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Само 42 дни и цели 50 планирани събития – така изглежда програмата на германския канцлер Ангела Меркел за следващите шест седмици на гореща предизборна борба, коментира изданието Das Handeslblatt.
Последното проучване на общественото мнение, проведено от телевизионния канал ARD показа, че 59 % от германците са доволни от работата на канцлера Ангела Меркел. Преднината й пред основния й опонент в предстоящите избори за федерален парламент - Мартин Шулц, е огромна, но все пак бележи спад в сравнение с данните от аналогична анкета.
Макар данните да са в полза на Меркел, те носят и съответните негативи – след 12 г. начело на държавата, лидерът на ХДС и нейните стратези имат тежката задача да се предпази от развиването на чувство на умора сред германците.
„Изборът все още не е изчезнал", предупреди генералният секретар на ХДС Петер Таубер, допълвайки: „Ще се борим за всеки един глас до края“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Ангела Меркел стартира предизборната си обиколка от твърдината на ГСДП – Дортмунд

FAZ: Ангела Меркел стартира предизборната си обиколка от твърдината на ГСДП – Дортмунд

12 Август 2017 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Дортмунд. В събота, 12 август, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел започва предизборна обиколка на страната от града, който се смята за твърдина на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – Дортмунд, коментира националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В Дортмунд Меркел ще говори за програмата на ХДС за Християндемократическата асоциация за работна сила (CDA), фокусирана върху заетостта в страната. След това председателят на християндемократите ще участва в публична дискусия.
Събитието в Дортмунд е първото от общо 50 подобни, в които Меркел ще се включи в оставащите шест седмици до изборите за федерален парламент. Към настоящия момент ХДС води убедително в проучванията на общественото мнение с почти 40 на сто – значителна преднина пред партията на социалдемократите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild: Шест седмици преди вота за Бундестаг: Грегор Гизи заложи на нудизма в предизборната си кампания

Bild: Шест седмици преди вота за Бундестаг: Грегор Гизи заложи на нудизма в предизборната си кампания

11 Август 2017 | 06:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Нудистка поляна и множество любители на натурализма като начин на живот. Сред тях е и председателят на "Партия на европейската левица" - 69-годишният Грегор Гизи. Това, което го кара да се чувства дискомфортно, не са голите хора край него, а фактът, че в Германия такива се срещат все по-рядко. Една чудесна основа за предизборна кампания, коментира вестник Bild.
"Имаме нужда от повече предложения за нудистите", отбелязва Гизи при посещението си на едно от малкото останали подобни места в Германия. Бившият лидер на "Левица" изрази съжаление, че традицията, някога популярна в Източна Германия, не е успяла да се вкорени и в останалите провинции на ФРГ. "Щеше да бъде победа", коментира Гизи.
Политикът цитира мнението на сексолог, според когото мъжете от Запада са отговорни за нудисткия спад, тъй като те имат "малко по-порнографски поглед" върху подобна практика. В резултат в днешно време германската нация определено може да бъде определена като скромна, стане ли въпрос за практикуването на нудизъм.
"На Изток хората са свикнали с това. Нямат специално отношение към голотата. Но ако човек не е виждал подобно нещо, е съвсем естествено да го възприеме като нещо необичайно и да се опули", обяснява Гизи. И тъй като Църквата до голяма степен вече е променила отношението си към нудизма, той е на мнение, че "времето е подходящо за разширяване на практиката на нудизма. Западът може да научи нещо от Изтока", уверен е германският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Шест седмици преди изборите за Бундестаг: Подкрепата за Мартин Шулц падна до най-ниски нива

Der Spiegel: Шест седмици преди изборите за Бундестаг: Подкрепата за Мартин Шулц падна до най-ниски нива

11 Август 2017 | 04:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Проучване на телевизионния канал ARD показва, че 59 % от германците са доволни от работата на канцлера Ангела Меркел. Преднината й пред основния й опонент в предстоящите избори за федерален парламент - Мартин Шулц, е огромна, но все пак бележи спад в сравнение с данните от аналогична анкета, проведена през месец юли, коментира изданието Der Spiegel.
Същевременно 33 % от гражданите на ФРГ изразяват удовлетвореност от работата на лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Данните отчитат спад от четири процента в сравнение с предишното проучване и бележат най-ниската стойност, измерена от телевизионния канал за Мартин Шулц.
Анкетата за ARD е проведена от социологическа фирма Infratest dimap. Конкретният въпрос, на който респондентите е трябвало да отговарят, е: "Доволни ли сте с политическата работа на XY?"
Ако можеше да избират пряко канцлера на Германия, то 52 % от гражданите щяха да гласуват за лидера на Християндемократическия съюз (ХДС), докато за Шулц бюлетина биха пуснали 30 на сто от избирателите.
Удовлетвореността от федералното правителство като цяло е намаляла. Само 47 % от гражданите са доволни или много доволни от работата на правителството. Това е с осем процента по-малко, отколкото през предходния месец. В същото време 51 % са по-малко или въобще не се доволни от работата на управляващите в Берлин. Така за първи път от март 2017 г., недоволните граждани са повече от доволните.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Турската общност в Германия призова за по-широко участие в изборите за Бундестаг

ZDF: Турската общност в Германия призова за по-широко участие в изборите за Бундестаг

8 Август 2017 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Берлин. Турската общност в Германия (TGD) апелира избирателите с турски корени да не се дистанцират от германските партии, предава телевизионният канал ZDF. Организацията, която ги представлява, призовава германските турци да участват широко в предстоящите избори за федерален парламент в страната, тъй като това е единственият начин, по който може да бъдат подобрение условията им за живот в Германия, заяви председателят на общността Гьокай Софуоглу.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Открива обезглавеното тяло на изчезналата шведска журналистка Ким Вал. 23 август 2017 г.
Открива обезглавеното тяло на изчезналата шведска журналистка Ким Вал. 23 август...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.