НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:49

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Янка Такева, СБУ: Убедена съм, че учителската заплата ще стане 1500 лв. до края на управленския мандат – Бойко Борисов и Владислав Горанов изпълняват обещанията си

Янка Такева, СБУ: Убедена съм, че учителската заплата ще стане 1500 лв. до края на управленския мандат – Бойко Борисов и Владислав Горанов изпълняват обещанията си

13 Август 2017 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Убедена съм, че учителската заплата ще стане 1500 лв. до края на управленския мандат. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева за увеличението на учителските заплати от 1 септември т.г. „На този етап ни удовлетворява това увеличение и смятам, че е едно добро начало в посока изпълнението на управленската програма в частта „Средно образование“. Следващата стъпка за увеличение на работните заплати трябва да бъде с 20% през месец септември 2018 г., за да може да стане това, което е казало правителството до края на мандата работната заплата на учителите да е 1500 лв. Дълбоко убедена съм, че то ще бъде изпълнено, защото това беше договорено още по време на предизборната кампания. Второто нещо, заради което смятам, че ще бъде изпълнено, е че познавам и министър-председателя г-н Борисов, и министъра на финансите г-н Горанов. Те като обещаят нещо, го изпълняват“, коментира Такева.
Според нея увеличението на заплатите на учителите ще успее да привлече повече кадри, защото това е един от основните фактори за привлекателност на професията. По думите й това е и един от факторите за авторитета и социалния статус на учителя. Такева определи като положителна и мярката учителите в малките населени места да получават по-високи заплати от колегите си в големите градове с цел да се привлекат повече кадри в тези региони. „Това нещо е заложено в промените на Наредбата за работните заплати. То ще влезе в сила от новия бюджет от 1 януари 2018 г. като допълнително възнаграждение за учителите“, каза още Янка Такева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Имаме цел за въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г.

Министър Красимир Вълчев: Имаме цел за въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г.

12 Август 2017 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Имаме цел за въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „В последните години бяха направени редица промени в системата. Основната част произтичат от Закона за предучилищното и училищното образование. Предизвикателство пред нас е да ги реализираме. Несъмнено въвеждането на задължителна подготовка на децата на 4 години е една от важните ни мерки. Бих изредил три фактора, които са ключови за това да преодолеем проблема с ранното отпадане и с възпроизвеждането на неграмотността от поколение в поколение. Единият фактор е детската градина. Вторият е учителят“, коментира Вълчев. Той заяви, че имат цел за въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г., но призна, че в големите градове ще бъде трудно да го изпълнят. „Но сме планирали с ръководствата на най-големите общини да направим преглед на цялата образователна инфраструктура. Където е възможно това ще се случи в кратки срокове. Във Варна ще бъде построена нова училищна сграда на Математическата гимназия“, добави той. Според него образователната система трябва да позволява учене на различни скорости. „Имаме известно закъснение за учебниците. Очакваме между 10 и 20 септември да бъдат доставени във всички училища. По-голямата част от тях ще имат учебници за 2, 6 и 8 клас към 15 септември“, добави Вълчев.
За учителските заплати, той отново подчерта, че средната работна заплата на учителите трябва да бъде по-висока от тази за страната. „Тази година ще направим общо увеличение за всички, а догодина предвиждаме промяна в механизма на управление на средствата в системата, така че да предоставим повече на детските градини и училищата, които са в малки отдалечени места“, посочи Вълчев. По думите му агресията в училищата е най-трудният проблем и е проекция на множество фактори. „Мерките са много. Аз вярвам във взаимодействието между учители и родители. Това е една от темите, върху които ще наблегна. Там може да се подобри най-много. Може би днес има повече недоверие между учителите и родителите, отколкото е имало преди. Ще има и повече психолози в училищата“, отбеляза Вълчев. Според него критерият уседналост при избор на учебно заведение за децата в 1 клас е допълнителен и има за цел да минимизира възможността за злоупотреби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отпусна близо 80 млн. лв. допълнително за увеличение на учителските заплати, минималната учителска заплата става 760 лв. от 1 септември (ОБЗОР)

Правителството отпусна близо 80 млн. лв. допълнително за увеличение на учителските заплати, минималната учителска заплата става 760 лв. от 1 септември (ОБЗОР)

10 Август 2017 | 04:10 | Агенция "Фокус"
София. На редовното си правителствено заседание кабинетът „Борисов 3“ одобри допълнителни средства в размер на 79 942 068 лв. за увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември т.г. На брифинг след заседанието просветният министър Красимир Вълчев заяви, че с този акт правят първа крачка по изпълнение на ангажимента на правителството за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на период от 4 години. По думите му през следващите 3 години ще бъдат предоставени допълнителни средства, като такива са заложени от одобрената от правителството средносрочна прогноза за периода 2018-2020 г. в размер на 330 млн. всяка година. Според него това не е единствено и само ангажимента им от управленската кампания, но и израз на отношението им към проблемите на социално-икономическото развитие, за които разчитат на учителите. Вълчев подчерта, че именно учителите са тези, на които разчитат да интегрират децата от уязвимите групи в образователната система и обществото, както и да ги направят по-добри. Той уточни, че на целогодишна база парите за увеличение на учителските заплати са 240 млн. лв. „Предложихме за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството и проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за нормирането и заплащането на труда в системата, с която предлагаме увеличение на минималните учителски заплати“, добави той.
От думите му стана ясно още, че новата минимална заплата за учителите се увеличава от 660 лв. на 760 лв. Образователният министър посочи още, че с друг акт на МС са били увеличени стипендиите на студентите от историческите български диаспори – от 150 на 200 лв. Това са предимно студентите от Молдова, Украйна, които учат в български висши училища. Освен това и приемът за тях е бил увеличен от 400 на 1000 бройки. Министър Вълчев коментира и че ще бъде направена електронна платформа, която да среща търсенето и предлагането. По думите му от една страна тя ще отчита броя на педагогическите специалисти, които ще се пенсионират или навлизат в пенсионна възраст, а от друга ще дава информация за броя на завършващите студенти с педагогическа правоспособност, които могат да се включат в един или друг район. Той обясни, че има отделни дисциплини, по които има недостиг на учители и открои дисциплините информационни технологии, математика, английски език и природните предмети.
Министър Вълчев отправи апел към младите да се включат към учителската професия и обеща като правителство да провеждат политиката за поддържане на средната учителска заплата над тази за страната. По думите му годишно в пенсионна възраст навлизат два пъти повече учители – около 5000 души, отколкото ако има нормално възрастово разпределение на учителите. Просветният министър обясни, че това е заради факта, че по-голямата част от тях са на възраст над 50 години и предстои до 10-12 години да навлязат в пенсионна възраст.
С друго решение бяха одобрени промени в модул „Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини, ученическите общежития и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование“ на Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”. С тях се актуализират граничните стойности на разходите, извършени от съответната институция, при които се възстановява пълният размер на обезщетенията. Промяната е в съответствие с увеличението на минималната работна заплата за страната и на началните работни заплати на педагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отпусна близо 80 млн. лв. допълнително за увеличение на учителските заплати, минималната учителска заплата става 760 лв. от 1 септември (ОБЗОР)

Правителството отпусна близо 80 млн. лв. допълнително за увеличение на учителските заплати, минималната учителска заплата става 760 лв. от 1 септември (ОБЗОР)

9 Август 2017 | 21:24 | Агенция "Фокус"
София. На редовното си правителствено заседание кабинетът „Борисов 3“ одобри допълнителни средства в размер на 79 942 068 лв. за увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември т.г. На брифинг след заседанието просветният министър Красимир Вълчев заяви, че с този акт правят първа крачка по изпълнение на ангажимента на правителството за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на период от 4 години. По думите му през следващите 3 години ще бъдат предоставени допълнителни средства, като такива са заложени от одобрената от правителството средносрочна прогноза за периода 2018-2020 г. в размер на 330 млн. всяка година. Според него това не е единствено и само ангажимента им от управленската кампания, но и израз на отношението им към проблемите на социално-икономическото развитие, за които разчитат на учителите. Вълчев подчерта, че именно учителите са тези, на които разчитат да интегрират децата от уязвимите групи в образователната система и обществото, както и да ги направят по-добри. Той уточни, че на целогодишна база парите за увеличение на учителските заплати са 240 млн. лв. „Предложихме за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството и проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за нормирането и заплащането на труда в системата, с която предлагаме увеличение на минималните учителски заплати“, добави той.
От думите му стана ясно още, че новата минимална заплата за учителите се увеличава от 660 лв. на 760 лв. Образователният министър посочи още, че с друг акт на МС са били увеличени стипендиите на студентите от историческите български диаспори – от 150 на 200 лв. Това са предимно студентите от Молдова, Украйна, които учат в български висши училища. Освен това и приемът за тях е бил увеличен от 400 на 1000 бройки. Министър Вълчев коментира и че ще бъде направена електронна платформа, която да среща търсенето и предлагането. По думите му от една страна тя ще отчита броя на педагогическите специалисти, които ще се пенсионират или навлизат в пенсионна възраст, а от друга ще дава информация за броя на завършващите студенти с педагогическа правоспособност, които могат да се включат в един или друг район. Той обясни, че има отделни дисциплини, по които има недостиг на учители и открои дисциплините информационни технологии, математика, английски език и природните предмети.
Министър Вълчев отправи апел към младите да се включат към учителската професия и обеща като правителство да провеждат политиката за поддържане на средната учителска заплата над тази за страната. По думите му годишно в пенсионна възраст навлизат два пъти повече учители – около 5000 души, отколкото ако има нормално възрастово разпределение на учителите. Просветният министър обясни, че това е заради факта, че по-голямата част от тях са на възраст над 50 години и предстои до 10-12 години да навлязат в пенсионна възраст.
С друго решение бяха одобрени промени в модул „Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини, ученическите общежития и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование“ на Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”. С тях се актуализират граничните стойности на разходите, извършени от съответната институция, при които се възстановява пълният размер на обезщетенията. Промяната е в съответствие с увеличението на минималната работна заплата за страната и на началните работни заплати на педагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Средно около 120 лева увеличение на заплатите ще получат учителите от 1 септември

Министър Красимир Вълчев: Средно около 120 лева увеличение на заплатите ще получат учителите от 1 септември

9 Август 2017 | 20:18 | Агенция "Фокус"
София. Средно около 120 лева увеличение на заплатите ще получат учителите след решението на правителството за 15% повишаване на заплатите им от 1 септември. Това каза пред Радио „Фокус“ министърът на образованието Красимир Вълчев. Той припомни, че в 4-годишен период трябва да се постигне двойно увеличение на учителските заплати. „В тази връзка са планирани допълнително по 330 млн. лв. за всяка от следващите години - 330 млн. лв. спрямо всяка предходна година. В средносрочната бюджетна прогноза, която е до 2020 година, последната стъпка трябва да бъде направена в бюджета за 2021 година. Надявам се, че ще имаме възможност да изпълним този ангажимент. През следващата година, с бюджета за 2018 година, ще осигурим увеличението за 12 месеца и ще направим допълнителна крачка за диференцирано увеличение. За по-следващите години ще се стъпи на това диференцирано увеличение по отношение на всички заплати. Диференцирано увеличение ще следва от промяната в системата на делегираните бюджети, както най-често се казва, но всъщност това ще бъде промяна в механизма на средствата в системата“, каза Красимир Вълчев.
Министърът съобщи още, че идеята за удължаване на учебната година окончателно е отпаднала. По думите му в момента се обсъждат три варианта на ученическите ваканции, но те не включват промяна на традиционното начало и край на учебната година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22 януари 2018 г.
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.