НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев за Антикорупционния закон: Превенция се прилага за здрав организъм, когато има гангрена - трябва скалпел

Президентът Румен Радев за Антикорупционния закон: Превенция се прилага за здрав организъм, когато има гангрена - трябва скалпел

13 Септември 2017 | 18:50 | Агенция "Фокус"
София. От Консултативния съвет по национална сигурност очаквам не просто сближаване на позициите на управляващи и опозиция. Това е важно разбира се, но очаквам ефективни и всеобхватни методи за справяне с този проблем, около които да се обединят. Това каза президентът Румен Радев в интервю за Нова телевизия във връзка със свиканото от него заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за корупцията на 9 октомври. „За мащабите на корупцията в България, можем да съдим по драматичния срив на чуждестранните инвестиции, които са много важен индикатор, по редица публикации в медиите и много важно – по-липсата на осъдени висши държавници за корупция“, заяви държавният глава. По думите ме това означава, че има проблем. Аз вече се произнесох по този орган, но, когато правим законови промени ние трябва да си отговорим на няколко много важни въпроса и искам да ги поставя като тема за дебат“, допълни той, като отбеляза, че първият въпрос би трябвало да е с какво цел се прави този закон. „Дали да отговорим на очакванията на някои партньори от Европа и да демонстрираме, че правим нещо, или да си решим жестокият проблем с корупцията, както трябва?“, запита президентът. По думите му на второ място трябва да се отговори на въпроса какъв ефект се очаква – дали след години ще се отнеме имущество от някакъв корупционен акт, който вече е изконсумиран, или на място, в реално време, ще се пресичат корупционните схеми и ще бъдат издадени ефективни присъди. „И много важно е да знаем с какъв инструментариум ще постигаме всичко това – дали ще стоим и ще чакаме някой да пусне сигнал, или ще имаме проактивно, всеобхватно събиране на информация още при ход и още при планирането на големи обществени поръчки“, посочи още Радев. Той отбеляза, че към момента няма обоснован доклад, който да покаже защо няма осъдени по висшите етажи на властта. „Нека видим какво става там. Тук има два подхода - единият на ГЕРБ, който залага основно на превенцията и другият на БСП – който акцентира основно на разследването. Според мен, да, трябва да търсим обединение и всеобхватност, но превенцията, профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел“, коментира държавният глава. „Аз вече говорих с всички актьори от съдебната власт, посетих и Румъния, и Италия – две години с много богат опити съществени резултати в борбата с корупцията. Моето мнение е, че този орган трябва да затвори цикъла от сигнал, активно придобиване на информация, през разследване до обвинение. Трябва да имаме ефективни присъди“, заяви той. По думите му, когато се прави един закон, трябва „да се излезе над сухия текст“ и да се опитаме да си представим как той ще работи на практика в бъдеще.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: С много от препоръките за нашия антикорупционен закон сме се съобразили

Крум Зарков, БСП: С много от препоръките за нашия антикорупционен закон сме се съобразили

13 Септември 2017 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Пред посланиците представихме основните пунктове от нашия антикорупционен закон, които смятаме за важни, за да се получи най-накрая ефективна борба с корупцията. Те не са давали препоръки, а задаваха въпроси. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков по БТВ по повод срещата на представители на левицата с посланици, на която бе представен антикорупционният закон на социалистите, съобщиха от пресцентъра на БСП. Зарков обясни, че що се отнася до препоръките, които левицата е получила по време на срещите с професионалните общности, с много от тях БСП се е съобразила. „Например препоръката на главния прокурор, агенцията да не разполага със собствена техника за подслушване”, обясни той. Зарков каза, че една от целите на проведените срещи за обсъждане на предлагания законопроект от левицата е била да се покаже принципът, по който трябва да се случва един законодателен процес. „Първо - да се обсъдят предложенията и след това да бъде внесено предложението, а не обратното. Второ - да се види как експертно може да се подобри законът”, обясни Зарков.
Той каза още, че всеки път, когато се създава нов специализиран орган, който не е съществувал досега, се създават и подозрения за дублиране на функции с други органи. „Ние обаче, чрез органа, идентифицираме един ясен проблем – проблемът на разследване на определен вид престъпление – като например, давания подкуп за определени лица- министри и депутати”, обясни Крум Зарков. Той подчерта, че БСП няма да отстъпи от позицията- председателят на този нов орган да се избира от президента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-министърът на правосъдието д-р Евгени Стоянов представи пред преподаватели и студенти на ЮЗУ „Неофит Рилски“ Законопроекта за противодействие на корупцията (ОБЗОР)

Заместник-министърът на правосъдието д-р Евгени Стоянов представи пред преподаватели и студенти на ЮЗУ „Неофит Рилски“ Законопроекта за противодействие на корупцията (ОБЗОР)

12 Септември 2017 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Заместник-министърът на правосъдието д-р Евгени Стоянов представи пред преподаватели и студенти на ЮЗУ „Неофит Рилски“ Законопроекта за противодействие на корупцията, предложен от Министерството на правосъдието. Това се случи по време на обществено обсъждане, провело се в Благоевград. Модератор на дискусията бе проф. д-р Веселин Вучков, преподавател в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и бивш министър на вътрешните работи. Той заяви, че темата „Корупция – Антикорупция“ е на дневен ред за българското общество не само през последните 25 – 30 години, но и от преди това. Проф. д-р Вучков обясни, че Правно-историческият факултет на висшето учебно заведение има установена традиция, преди един закон да влезе за обсъждане от народните представители, такова да се случва и в университета.
От своя страна заместник-министърът д-р Евгени Стоянов коментира, че корупцията в България има много голям диаметър. Според него, ако всички български граждани по-активно защитаваме нашите права и свободи, то това би спомогнало за ограничаване и стесняване на полето на корупция у нас. Зам.-министър Стоянов посочи, че основната философия, на която стъпва законопроектът е, че не трябва буквално да се копират чуждестранни модели, организационни или правни, защото по този начин ползите биха били преувеличени, а негативите биха били подценени. Той отбеляза, че законопроектът, който предлага правосъдното министерство по-скоро е отражение на разбирането, че не следва да се пренебрегват постигнатите до този момент резултати. По думите му не може с лека ръка да се зачертае, че до този момент има постигнати някакви резултати по отношение на борбата с корупцията, макар и да не са задоволителни. Д-р Стоянов заяви, че при изготвянето на законопроекта водещ е бил въпросът за това, защо до този момент държавата не се е справила в борбата си с корупцията. Той каза, че отговорите на този въпрос са повече от един при всички положения, но те са се фокусирали върху този, че резултатите са незадоволителни, защото няма ясна дефиниция на понятието „корупция“. По думите му от тук е тръгнала работната група, фокусирайки се върху изготвяне на дефиницията. Д-р Евгени Стоянов добави, че няма как да бъде „победен враг, който не познават“. Той допълни, че законопроектът за противодействие на корупцията предвижда обединяване на пет действащи в момента структури, обяснявайки, че основната идея е около добре работещата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество да се обединят структурите от ДАНС, Сметната палата, Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и така наречения БОРКОР (Центъра за противодействие на корупцията ). Според д-р Евгени Стоянов, ако по този начин се обединят органите, ще бъде затворен кръгът, който в момента е разпокъсан и по този начин ще се отговори на очакванията на европейските ни партньори. Той заяви, че сам по себе си един закон не е в състояние да пребори корупцията, но дори само усиленото говорене в обществото по отношение на корупцията и борбата с нея също в момента имат ефект. Д-р Стоянов посочи, че се очаква, ако всичко е нормално, законът да бъде приет и да влезе в сила до края на годината.
По отношение на това кой трябва да назначава председателя на комисията за борба с корупцията, д-р Стоянов коментира, че в законопроекта, който те предлагат е заложено той да бъде назначаван от Народното събрание. „Преценили сме, че България е Република с парламентарно управление и Народното събрание формира значителна част от държавните органи – например председателя на Сметната палата, БНБ и други органи се определят от НС, затова смятаме, че това най-добре би отговорило на устройството на страната ни. А по отношение на предложението на втората по сила парламентарна група - председателят да се назначава от Президента, считаме, че на този етап това не отговоря на конституционния модел, защото президентът назначава председатели на такива държавни органи, но само по предложение на Министерски съвет. Не би следвало самостоятелно той да навлиза, образно казано, в територията на Изпълнителната власт“, подчерта д-р Евгени Стоянов. Той допълни, че в законопроекта за борба с корупцията е предвидено създаването на комисия, която ще има мандат от 6 години, за да има застъпване на поне два парламента, като е предвидено тя да внася ежегодно доклад за своята дейност до 31 март.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска пита Крум Зарков и Деница Златева: Защо адвокат Петър Илиев пише антикорупционния закон на БСП, по какъв договор и срещу какво възнаграждение?

Беновска пита Крум Зарков и Деница Златева: Защо адвокат Петър Илиев пише антикорупционния закон на БСП, по какъв договор и срещу какво възнаграждение?

12 Септември 2017 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска пита Крум Зарков и Деница Златева: Защо адвокат Петър Илиев пише антикорупционния закон на БСП, по какъв договор и срещу какво възнаграждение, съобщиха от екипа на предаването "Беновска пита". Интервю на Илиана Беновска с Крум Зарков и Деница Златева от БСП:
Илиана Беновска: Лидерът на БСП-Пловдив Георги Гергов каза, че антикорупционният закон на БСП се пише от външни адвокати, а не се ползват юристите на БСП, единствено Вие работите, г-н Зарков, но не работят Янаки Стоилов, Мишо Миков и т.н. кадри подготвени. И аз като колежката искам да разбера кой точно пише този закон, ще го скриете ли като автор? Говори се за разни адвокатски кантори.
Крум Зарков: Не, няма да скрия абсолютно нищо, тъй като няма нищо за скриване! Този законопроект, началото му беше поставено и беше написан от депутатите на БСП от правната комисия, сред които съм и аз. Беше изпратен на всички членове на НС. Две или три седмици преди да заговорим за него публично беше изпратен на имейлите на всички членове на НС, където действително има много качествени юристи, които са имали възможност да се запознаят с него. След това беше изпратен и на кантората, с която ние работим, не за да го напише, а като консултация, така, както сме правили с всички законопроекти?
Илиана Беновска: Коя е тя?
Крум Зарков: Тази кантора се казва „Илиев и партньори”. Тази парламентарна група работи с нея, със същия адвокат е работила и предишната парламентарна група, и по-предишната, най-малко трима председатели.
Илиана Беновска: Как сте го избрали този Петър Илиев?
Крум Зарков: Това беше решение на парламентарната група мисля на първото й заседание.
Илиана Беновска: Как сте го избрали?
Крум Зарков: Адвокат Петър Илиев е работил с парламентарната група през последните 5-6 години почти непрекъснато.
Деница Златева: От 42-то Народно събрание.
Крум Зарков: Той е например автор на последните ни 5 или 6 конституционни жалби. Няма тук нито нещо ново, нито някаква новина, или каквото и да било.
Илиана Беновска: А как сте го избрали, г-н Зарков?
Крум Зарков: Неговото CV предполагам може да Ви бъде предоставено. Първото решение на групата беше, ако нещо се е променило спрямо предишните работи, то е, че сега всичко е ясно, видимо, с договорни отношения, в които няма абсолютно нищо скрито. А за продължаването на закона и дали може да се ползва експертизата, разбира се! Правният съвет, който беше създаден наскоро към НС вече заседава един път, надявам се да заседава още и всеки, който може да допринесе за този законопроект той да бъде изчистен в детайли, защо не? Истината е, че в момента работим много активно, отразявайки препоръките от срещите, които правихме досега и за които ви информираме, включително и с днешната пресконференция. Един законопроект не се пише така на коляно и ние работим много сериозно.
Илиана Беновска: Нека да изясним това, извинявайте, но това дружество работи в сферата на енергетиката, в търговското, строителното, недвижими имоти, природни ресурси и т.н.
Крум Зарков: Адвокат Петър Илиев е единственият, доколкото съм запознат, автор на дисертация по законодателния процес в България. Човекът е изключително компетентен и работи добре.
Илиана Беновска: Колко получава?
Крум Зарков: Не знам.
Илиана Беновска: Ако няма други въпроси може ли да попитам нещо?
Деница Златева: Мисля, че въпросът с кантората е изчистен, не виждам защо трябва да се връщаме!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър д-р Евгени Стоянов: Законопроектът за противодействие на корупцията предвижда обединяване на пет действащи в момента структури

Зам.-министър д-р Евгени Стоянов: Законопроектът за противодействие на корупцията предвижда обединяване на пет действащи в момента структури

12 Септември 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Законопроектът за противодействие на корупцията предвижда обединяване на пет действащи в момента структури. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин заместник-министърът на правосъдието д-р Евгени Стоянов. Той обясни, че основната идея е около добре работещата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество да се обединят структурите от ДАНС, Сметната палата, Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и така наречения БОРКОР (Центъра за противодействие на корупцията). „Смятаме, че ако по този начин се обединят органите, ще бъде затворен кръгът, който в момента е разпокъсан и по този начин ще отговорим на очакванията на европейските ни партньори. Сам по себе си един закон не е в състояние да пребори корупцията. Дори само усиленото говорене в обществото по отношение на корупцията и борбата с нея има ефект заради това, че този проблем стана публичен. Това се отрази на самата борба с корупцията и тя придобива своята сила“, заяви заместник-министър д-р Стоянов. Той посочи, че се очаква Законът да бъде приет и да влезе в сила до края на годината. По отношение на това, кой трябва да назначава председателя на комисията за борба с корупцията, д-р Стоянов коментира, че в законопроекта, който те предлагат, е заложено той да бъде назначаван от Народното събрание. „Преценили сме, че България е Република с парламентарно управление и Народното формира значителна част от държавните органи – например председателя на Сметната палата, БНБ и други органи се определят от НС. Затова смятаме, че това най-добре би отговорило на устройството на страната ни. По отношение на предложението на втората по сила парламентарна група - председателят да се назначава от Президента, считаме, че на този етап това не отговоря на конституционния модел, защото президентът назначава председатели на такива държавни органи, но само по предложение на Министерски съвет. Не би следвало самостоятелно той да навлиза, образно казано, в територията на Изпълнителната власт“, подчерта д-р Евгени Стоянов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър д-р Евгени Стоянов: Корупцията в България има много голям диаметър

Зам.-министър д-р Евгени Стоянов: Корупцията в България има много голям диаметър

12 Септември 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Корупцията в България има много голям диаметър. Това каза в Благоевград заместник-министърът на правосъдието д-р Евгени Стоянов по време на обществено обсъждане на Законопроекта за противодействие на корупцията, изготвен от Министерството на правосъдието, което се проведе в Правно-историческия факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според него ако всички български граждани по-активно защитаваме нашите права и свободи, то това би спомогнало за ограничаване и стесняване на полето на корупция у нас. „Основната философия на която стъпва законопроекта е, че не трябва буквално да се копират чуждестранни модели, орагнизационни или правни, защото по този начин ползите биха били преувеличени, а негативите биха били подценени. Нашия законопроект по-скоро е отражение на разбирането, че не следва да се пренебрегват постигнатите до този момент резултати“, каза още зам.-министър д-р Стоянов. По думите му не може с лека ръка да се зачертае с лека ръка, че до този момент има постигнати някакви резултати по отношение на борбата с корупцията, макар и да не са задоволителни. „Оттук насетне тръгнахме да развиваме тези действащи структури и модели, които така или иначе са постигнали определени резултати“, посочи д-р Стоянов. Той заяви, че при изготвянето на законопроекта водещ е бил въпросът за това, защото до този момент държавата не се е справила в борбата си с корупцията. „Отговорите на този въпрос са повече от един при всички положения, но ние се фокусирахме върху отговор на въпроса, че резултатите са незадоволителни, защото нямаме ясна дефиниция на понятието „корупция“. От тук тръгна работната група, фокусирайки се върху изготвяне на дефиницията“, обясни заместник-министъра на правосъдието. Д-р Евгени Стоянов добави, че няма как да бъде „победен враг, който не познават“. Той коментира, че законопроектът е билизработен в рамките на Министерството на правосъдието от работна група, създадена със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева. „В групата бе сформиран изключително голям кръг от участници. В процеса на работа възникнаха много въпроси и стълкновения, но бе постигнато общо съгласие по основните групи и обстоятелства по проекта, в резултат на което се получи този продукт. Успоредно с работата по изготвянето на законопроекта беше създадена и работна група по изготвяне на оценката за въздействието на законопроекта“, добави заместник-министър Стоянов. Той посочи, че в законопроекта за борба с корупцията е предвидено създаването на комисия, която ще има мандат от 6 години, за да има заотстъпване на поне два парламента, като е предвидено тя да внася ежегодно доклад за своята дейност до 31 март. Заместник-министър на правосъдието коментира и законопроекта, който предлагат БСП по отношение на борбата с корупцията, заявявайки, че в техния проект е заложено председателя на структурата да бъде назначаван от президента, но това не би отговаряло на конституционни модел за управление на държавата.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Съвсем скоро антикорупционният законопроект ще влезе в парламента, поели сме ангажимент да бъде приет до края на годината

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Съвсем скоро антикорупционният законопроект ще влезе в парламента, поели сме ангажимент да бъде приет до края на годината

11 Септември 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Антикорупционният законопроект минава през съответното съгласуване в министерствата. Убеден съм, че съвсем скоро ще влезе в българския парламент. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на конференция, по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поели сме ангажимент, че до края на годината антикорупционното законодателство ще бъде прието“, посочи той и заяви, че борбата с корупцията е един от основните приоритети в есенната парламентарна сесия. „Това ще допринесе България да изпълни препоръките на ЕК. България винаги се е вслушвала в тези препоръки. В добро партньорство с Германия винаги сме успявали да постигнем тези цели“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.