НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:20

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Ганецовски, РИМ – Враца: Монети, които датират от средата на I до края на III век след Христа, се съдържат в дарението от Мездра

Георги Ганецовски, РИМ – Враца: Монети, които датират от средата на I до края на III век след Христа, се съдържат в дарението от Мездра

17 Октомври 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Враца. Монети, които датират от средата на I до края на III век след Христа, се съдържат в дарението от Мездра, каза за Радио „Фокус“ – Видин Георги Ганецовски, археолог и директор на Регионалния исторически музей във Враца. Той посочи, че монетите бяха открити след изкореняване на дърво в Мездра в края на месец август и дарени на музея от собствениците на имота. „Монетите са циркулирали и трупани за един период от 200 години. Редките монети се отнасят към I век. Това са римски императорски денари, сечени по времето на императорите Нерон, Галба, Деспасиан, Вит, Нерва, както и една интересна емисия от II век от времето на Клодий Албин. Всички монети, които сме обработили, са като един каталог на императорите, управлявали Римската империя, почти без пропуск“, каза Ганецовски. Той допълни, че сред емисиите могат да се видят и монетите на дами, които са съпруги или дъщери на някои от императорите.
„Една от находките е монета от времето на император Север Александър, който управлявал от 222 до 235 година. След 235 година се е случило събитие, което е принудило собственика на това крупно имане да го зарови в земята. Повечето от находките, открити в района на Мездра, се свързват с този период монети. Това е свързано с едно голяма варварско нападение, което обхваща територията на днешна Северна България в средата на III“, каза археологът. Той изрази съжаление, че на музея са предадени само 183 монети от общото открито количество над 1000 монети. Георги Ганецовски заяви, че тепърва предстои да се изучават монетите, които ще бъдат изложени през пролетта на следващата година в традиционната историческа изложба „Нови постъпление във фондовете на Врачанския музей“.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.