НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:48

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Надявам се в най-кратки срокове да имаме задържани за отвличането на Адриан Златков

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Надявам се в най-кратки срокове да имаме задържани за отвличането на Адриан Златков

3 Октомври 2017 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Съществуват организирани престъпни групи по най-различни дейности, но престъпността е различна от начина, по който е била структурирана преди 7-8 години. Това каза директорът на Главната дирекция за Борба с организираната престъпност главен комисар Ивайло Спиридонов в интервю за предаването "Преди всички" по БНР. Сегашните групировки са се специализирали в определена дейност, отчете той и подчерта, че вече няма силови групировки.
Съществуват групи в почти всеки един регион, които тормозят местното население, и това е една от основните ни задачи – да елиминираме тези групи.
Директорът на ГДБОП заяви, че се надява съвсем скоро да има задържани за отвличането на 25-годишния Адриан Златков.
"Отвличането на Адриан Златков беше факт. В МВР има създаден екип за работа и този екип е от най-добрите служители от абсолютно всички оперативни структури. Екипът, към момента, работи доста добре. Аз съм оптимист за изхода от работата по този случай, от това, което знам, че колегите са достигнали. Надявам се в най-кратки срокове да имаме и задържани", заяви той.
По думите му българските престъпници не странят от международната организирана престъпност. ГДБОП има информация, че българи продължават да участват в международния трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, но те основно са на ниско и средно ниво. "Основно по линия на трафика на кокаин български граждани са замесени в логистиката – пренасянето през океана, в последствие с моторни превозни средства, пренасяне на парични средства и така нататък...", отбеляза гл. комисар Спиридонов.
Той посочи, че в страната се произвеждат малки количества амфетамини, предназначени основно за продажба у нас.
Спиридонов изтъкна, че контрабандата в страната е намаляла за поредна година и вече е около 7%. Около 65-70% от контрабандния внос в страната е на цигари и затова основните усилия за пресичането на контрабандата са насочени натам. Цигарите идват предимно от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Забелязва се и явлението "мравчена търговия" – цели фамилии от пограничните райони минават границата по няколко пъти на ден и всеки път внасят малко количество цигари, които са по-евтини в съседните страни заради по-малкия акциз.
Директорът на ГДБОП отчете, че образуваните досъдебни производства са в пъти повече, откакто структурата е върната в МВР през 2015-а.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Моите хора от МВР работят много усърдно, за да открият похитителите на Адриан Златков

Министър Валентин Радев: Моите хора от МВР работят много усърдно, за да открият похитителите на Адриан Златков

24 Септември 2017 | 18:04 | Агенция "Фокус"
София. Моите хора от МВР работят много усърдно и е въпрос на чест да се справят със задачата да открият похитителите на Адриан Златков. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в предаването „120 минути” по бТВ. Според него не може да става въпрос за организирана структура, която да стои зад отвличането. По думите му това са едни от най-сложните и опасни престъпления. „Надявам се да ги открием възможно най-бързо”, коментира Радев. Той обаче не пожела да даде повече подробности за това докъде точно е стигнало разследването по случая, както и близо колко са органите на реда до разплитане на случая. „Ще бъде кошмарно ако това се случи отново”, добави силовият министър и отрече последните полицейски акции да са свързани с престъпниците, които стоят зад отвличането на Адриан Златков.
По темата за повишаването на заплатите на служителите в МВР, Валентин Радев коментира, нямат спор със синдикатите, но въпросът е кога и как ще се случат нещата. Той призна, че е съгласен, че ниските заплати и материалната база демотивират служителите в системата за сигурност, но уточни, че иска увеличението да бъде устойчиво и постепенно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Битовата престъпност е бич, не виждаме реални резултати от борбата с нея

Президентът Румен Радев: Битовата престъпност е бич, не виждаме реални резултати от борбата с нея

13 Септември 2017 | 18:29 | Агенция "Фокус"
София. Жителите на малките градове и села от години живеят в несигурност. Битовата престъпност е бич, не виждаме реални резултати от борбата с тази престъпност и това тревожи страшно много хора. Това каза президентът Румен Радев в интервю за Нова телевизия. „Престъпността в България винаги е нагла. Бандата на „Наглите“ е метафора на несигурността, в която живеят българите“ заяви държавният глава. „Отвличанията са тревожен синдром, но нека все пак дадем възможност на органите на реда да си свършат работата. Детайлна информация може да очакваме от тях“, каза още Румен Радев, но отбеляза, че отвлеченият Адриан Златков се завърна при семейството си след платен откуп за свободата си. „Темата е трудна и коментарите тук най-добре да се правят от специалисти, от разследващите. Опитът показва, че трябва време наистина. Не е въпросът само на място да се пресекат, въпросът е тези хора да бъдат изправени пред съда. Това отнема време за събиране на валидни доказателства“, коментира държавният глава.
„Надявам се и всички ние вярваме, че нашите органи на реда работят за пресичането на това негативно явление, защото то удря по имиджа на България. То всява отново и възражда страхове, това не е добре за обществото“, добави Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев:  Държавата е по-силна и ще успеем да разкрием отвличането на Адриан

Министър Валентин Радев: Държавата е по-силна и ще успеем да разкрием отвличането на Адриан

13 Септември 2017 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Държавата е по-силна и ще успеем да разкрием отвличането на Адриан. Това каза по време на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод отвличането на Адриан Златков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обсъждани са различни планове преди да се знае, че Адриан е отвлечен. Винаги в тези случаи има няколко хипотези. Правени са няколко такива. Данни по разследването не мога да разказвам. Надяваме се максимално бързо да бъде разкрито престъплението. Знаем, че такова отвличане пречи не само на бизнеса, а и на всеки един. Държавата е по-силна и ще успеем. Знаем рискът и очакванията. Надявам се, че ще успеем“, заяви Радев.
Председателят на Комисията Цветан Цветанов изрази увереност, че с предприетите действия МВР ще се справи с това предизвикателство. Той пожела успех в разкриването на престъпната група, отвлякла Адриан.
Красимир Янков от БСП попита какво предприема МВР като превенция и в какви срокове очакват да бъде разкрито това престъпление.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи: Престъпността зависи от много фактори, но най-вече от общото състояние на държавата

Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи: Престъпността зависи от много фактори, но най-вече от общото състояние на държавата

12 Септември 2017 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. Престъпността зависи от много фактори, но най-вече от общото състояние на държавата. Отдавна е настъпило времето в обществото да се проведе открит разговор за нея. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ по Радио „Фокус“ Емануил Йорданов, министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов. Дълги години се борави с данни за регистрирана престъпност, а в същото време се извършват много повече престъпления. Често пострадалите не се свързват с полицията, като една от причините е липсата на доверие. Емануил Йорданов обясни какво би подобрило провеждането на такъв дебат. „На първо място ще се повиши доверието на хората към правоохранителните органи, след това да се постигне обществена нетърпимост към престъпността, а не само към престъпленията, които ни засягат лично. Хората, които имат по-добри материални възможности, би трябвало и сами да обърнат внимание на собствената си сигурност“, обясни Йорданов. Според него МВР дава много широко поле на популизъм и реализиране на ПР в частна форма. Той бе категоричен, че не може да се говори за възраждане на бизнеса с отвличания и мутренските подходи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Освободиха отвлечения Адриан Златков след платен откуп (ОБЗОР)

Освободиха отвлечения Адриан Златков след платен откуп (ОБЗОР)

12 Септември 2017 | 03:00 | Агенция "Фокус"
София. Освободиха отвлечения Адриан Златков след платен откуп. 25-годишният мъж, който изчезна рано сутринта на 30 август от района пред дома му в село Герман, бе открит в неделя вечерта в добро здравословно състояние. Младият мъж е бил изоставен от похитителите му на пътя между София и Самоков и се е придвижил на стоп до бензиностанция в кв. „Горубляне“, откъдето се е обадил на родителите си. В момента той е в дома си, като му предстои разговор с психолог за случилото се. Бащата на Адриан - Тони Златков, заяви пред журналистите, че е платил откуп, за да бъде освободен синът му. Той не посочи точната сума, но уточни, че размерът ѝ е доста сериозен за семейството. По думите му той лично е водил преговорите с похитителите, които са се свързали с него два дни след изчезването на Адриан. Златков отбеляза, че комуникацията е била посредством SMS-и, преговорите са продължили една седмица, а младежът е освободен ден след плащането на исканата сума. По думите му върху Адриан не е упражнявано насилие. Тони Златков обясни, че още не е ясно как е извършено отвличането, защото Адриан е много дезориентиран. Той добави, че все още не е водил изчерпателен разговор със сина си за похищението, тъй като той е много изтощен и по-добре първо да си почине. Според Златков отвличането по никакъв начин не може да е свързано с бизнеса му, който по думите му е изключително чист, прозрачен и толерантен. Той отхвърли вероятността и някой от обкръжението на сина му да е свързан с отвличането, защото „всички обичат Адриан“. Най-вероятна причина за него остава похищението да е дело на организирана група, чиято цел са парите.
Семейството вече има охрана пред дома си. "Всеки човек би се страхувал - няма човек на земята, който да преживее този кошмар и шок и да не се страхува. Най-важното е, че Адриан е жив и здрав“, каза още Тони Златков и изрази увереност, че извършителите ще бъдат заловени.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Освободиха отвлечения Адриан Златков след платен откуп (ОБЗОР)

Освободиха отвлечения Адриан Златков след платен откуп (ОБЗОР)

11 Септември 2017 | 21:23 | Агенция "Фокус"
София. Освободиха отвлечения Адриан Златков след платен откуп. 25-годишният мъж, който изчезна рано сутринта на 30 август от района пред дома му в село Герман, бе открит в неделя вечерта в добро здравословно състояние. Младият мъж е бил изоставен от похитителите му на пътя между София и Самоков и се е придвижил на стоп до бензиностанция в кв. „Горубляне“, откъдето се е обадил на родителите си. В момента той е в дома си, като му предстои разговор с психолог за случилото се. Бащата на Адриан - Тони Златков, заяви пред журналистите, че е платил откуп, за да бъде освободен синът му. Той не посочи точната сума, но уточни, че размерът ѝ е доста сериозен за семейството. По думите му той лично е водил преговорите с похитителите, които са се свързали с него два дни след изчезването на Адриан. Златков отбеляза, че комуникацията е била посредством SMS-и, преговорите са продължили една седмица, а младежът е освободен ден след плащането на исканата сума. По думите му върху Адриан не е упражнявано насилие. Тони Златков обясни, че още не е ясно как е извършено отвличането, защото Адриан е много дезориентиран. Той добави, че все още не е водил изчерпателен разговор със сина си за похищението, тъй като той е много изтощен и по-добре първо да си почине. Според Златков отвличането по никакъв начин не може да е свързано с бизнеса му, който по думите му е изключително чист, прозрачен и толерантен. Той отхвърли вероятността и някой от обкръжението на сина му да е свързан с отвличането, защото „всички обичат Адриан“. Най-вероятна причина за него остава похищението да е дело на организирана група, чиято цел са парите.
Семейството вече има охрана пред дома си. "Всеки човек би се страхувал - няма човек на земята, който да преживее този кошмар и шок и да не се страхува. Най-важното е, че Адриан е жив и здрав“, каза още Тони Златков и изрази увереност, че извършителите ще бъдат заловени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тони Златков: Платен е откуп за освобождаването на Адриан

Тони Златков: Платен е откуп за освобождаването на Адриан

11 Септември 2017 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Платен е откуп за освобождаването на Адриан. Това каза пред журналисти Тони Златков, баща на отвлечения Адриан, който бе открит в неделя вечерта, предаде репортер на Агенция "Фокус". Златков обаче заяви, че не може да коментира какъв е размерът на платната сума. "Само мога да кажа, че за нашето семейство тази сума наистина е доста сериозна", обясни той.
"Аз лично водих преговорите", заяви той като уточни, че похитителите са се свързали с него на втория ден след изчезването на сина му. "На SMS се е водила комуникацията, но другите неща са детайли, които нямам право да давам", каза още Златков. Той коментира, че хората, които са отвлекли сина му, са водили "толерантна комуникация, доколкото може да се нарече така". По думите му преговорите с похитителите са продължили една седмица, като Адриан е освободен ден след плащането на откупа. Той обясни, че Адриан е оставен "някъде в дефилето в посока Самоков" и той се е прибрал на автостоп до дома си. "Ние го взехме от бензиностанция на кв. "Горубляне". Той ни се обади от телефона на хората. Не са го тормозили. Добре са се отнасяли, което колкото и да е странно - трябва да благодаря и за това, включително", коментира Златков.
По думите му отвличането на Адриан по никакъв начин не може да е свързано с бизнеса му. "Бизнесът ми е изключително чист, прозрачен и толерантен", заяви той. Златков каза още, че Адриан не е имал врагове или проблеми. "Има една приказка - всички обичат Адриан", каза той и добави, че не могат да намерят каквато и да е друга причина за похищението освен варианта за организирана група. "Моят начин на живот и този на семейството ми е почтен", заяви Златков."Нямам представа защо се случи това, предполагам, че просто целта на тези хора е пари", каза още той.
Тони Златков каза още, че не е ясно как е станало самото отвличане, защото Адриан е бил много дезориентиран и няма представа. По думите му върху Адриан не е упражнявано насилие. Не сме водили изчерпателен разговор с него по простата причина, че е много изтощен и решихме, че не е правилно. По-добре да си почине.
Психолог не е работил още с него, каза още Тони Златков.
Всеки човек би се страхувал, няма човек на земята, който да преживее този кошмар и шок и да не се страхува, обясни Златков. Той обясни, че преди отвличането къщата му никога не е била охранявана, но след това такава вече има. Най-важното е, че Адриан е жив и здрав, зави Тони Златков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бащата на Адриан Златков потвърди, че отвличането е било с цел откуп

Бащата на Адриан Златков потвърди, че отвличането е било с цел откуп

11 Септември 2017 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Тони Златков, бащата на Адриан Златков потвърди, че отвличането е било с цел откуп в ефира на Нова телевизия, след като стан ясно, че 25-годишният мъж е намерен жив и здрав в неделя вечерта. Той обаче не коментира каква е исканата сума и дали тя е платена - изцяло или частично. „Нямаме представа кой ни причини това. Вярвам, че извършителите ще бъдат заловени”, заяви Тони Златков. „В добро здраве е, но има нужда от почивка”, каза той за сина си.
Агенция „Фокус“ припомня: На 30 август към 10.30 часа от тел. 112 бе получен сигнал за изоставен на пътя в района на с. Герман лек автомобил. Веднага към мястото бе насочен екип от столичната полиция. При огледа бе установено, че в колата е имало лични документи и мобилен телефон. Установен бе собственикът на автомобила и бяха предприети всички действия за откриването на местонахождението на водача на колата. Бащата на 25-годишния тогава обясни пред полицията, че момчето не е имало и врагове, които да са способни да направят това.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Намерен е издирваният Адриан Златков

Намерен е издирваният Адриан Златков

11 Септември 2017 | 06:51 | Агенция "Фокус"
София. На 10 септември вечерта е намерен издирваният Адриан Златков. Той е в добро здравословно състояние. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Агенция „Фокус“ припомня: На 30 август към 10.30 часа от тел. 112 бе получен сигнал за изоставен на пътя в района на с. Герман лек автомобил. Веднага към мястото e бил насочен екип от столичната полиция. При огледа бе установено, че в колата е имало лични документи и мобилен телефон. Установен бе собственикът на автомобила и бяха предприети всички действия за откриването на местонахождението на водача на колата. Бащата на 25-годишния е обяснил пред полицията, че момчето не е имало и врагове, които да са способни да направят това.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма да има връщане на „Наглите“

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма да има връщане на „Наглите“

2 Септември 2017 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма да има връщане на „Наглите“. Това заяви пред журналисти във Варна председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който ще вземе участие в десетото юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Цветанов заяви, че групата на „Наглите“ е разкрита по време на управлението на ПП ГЕРБ. „В продължение на последните две години от управлението на Станишев имаше 18 отвличания. 19–то отвличане беше първо за мандата на ГЕРБ и като вътрешен министър успяхме да направим необходимата организация, да мотивираме служителите, максимално да затворим споделянето на публична информация. Решението, което в момента се взе от ръководството на министерството, е да бъде по-оскъдна информацията, която се предоставя към медиите, за да се съхрани животът на това момче и същевременно да създадем повече спокойствие на близките, доколкото е възможно. Убеден съм, че служителите ще свършат своята работа“, добави Цветанов. Той каза още, че не се знае дали става въпрос за отвличане, или има някакви други мотиви за извършване на това престъпление.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Открит е автомобилът, с който е бил отвлечен Адриан

Министър Валентин Радев: Открит е автомобилът, с който е бил отвлечен Адриан

1 Септември 2017 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Открит е автомобилът, с който е бил отвлечен Адриан. Той е с марка „Шкода“ и е бил запален. Установяваме дали точно това е автомобилът, от къде е и т.н. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ министърът на вътрешните работи Валентин Радев за случая с изчезналия 25-годишен син на бизнесмен в района на село Герман. „Много сме загрижени за Адриан, за семейството му и въобще да решим случая. Ако аз ви отговарям на тези въпроси, го слушат и лошите и тези, които са направили това деяние. Нямам да и дам информация, с риск да не ви съобщаваме и на вас. Няма да им даваме информация с цел да стигнем бързо до тях.
Всякакви версии и връзки търсим. Последното отвличане е през 2013 г. Пикът беше 2008-2009 г. Последните 4-5 години този феномен го няма. Работим с всички сили“, обясни министърът на вътрешните работи. По думите му няма по-богати хора от държавата. Тя е на мястото си и работи и по други случаи ефективно. Намалели са драстично престъпленията. МВР е открито, както никога досега. Досега нямаме информация за искан откуп.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията продължава да издирва изчезналия край село Герман 25-годишен мъж  (ОБЗОР)

Полицията продължава да издирва изчезналия край село Герман 25-годишен мъж (ОБЗОР)

31 Август 2017 | 21:39 | Агенция "Фокус"
София. Полицията продължава да издирва изчезналия 25-годишен мъж. Главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов коментира, че към момента няма данни да е направен контакт с близките на мъжа. По думите му родителите са шокирани и контактът с тях е труден. Главният секретар на МВР потвърди, че автомобилът на изчезналия наистина е бил паркиран неестествено. „Всичко говори за динамика и непредварително планирано паркиране на този автомобил, от там правим извода, че наистина с този човек се е случило нещо, което е против волята му“, обясни гл. комисар Маринов. Той призна, че бизнесът, който развива бащата на младия мъж наистина е конфликтен с оглед на това, че и автомобилите, и техниката са изключително скъпи. Главният секретар уточни, че им е предоставен списъкът на всички длъжници, които са значителна бройка. По думите му няма данни да има сума, която да е в такъв размер, че да предизвика такова деяние. „Всяка информация, която касае случая, може да бъде дадена на СДВР, МВР, има хора, които ще я поемат, анонимността на подателите е гарантирана. До момента нямаме свидетели, които да дадат информация дали към лицето са прилагани насилствени действия. Обявен е за изчезнал от бащата, тъй като ползваният от него автомобил е бил изоставен“, допълни главният секретар на МВР и подчерта, че към момента не могат да изключат нито една версия, тъй като няма преки свидетели за насилствени действия спрямо изчезналия.
На брифинг главният секретар на МВР заяви, че в случая има заложник сред похитителите и това изисква хигиена на информацията, която изтича в публичното пространство. Маринов увери, че по случая е създадена организация и че са включени абсолютно всички структури, които са компетентни да работят по този вид престъпна дейност, включително експерти от Института по психология по отношение на работата с родителите и близките.
Случаят бе коментиран и от главния прокурор Сотир Цацаров, който също потвърди пред медиите, че се работи по всички версии. Той подчерта, че това, което го притеснява в момента, е съдбата на пострадалия, както и състоянието на неговото семейство.
Агенция „Фокус“ припомня: На 30 август към 10.30 часа от тел. 112 бе получен сигнал за изоставен на пътя в района на с. Герман лек автомобил. Веднага към мястото e бил насочен екип от столичната полиция. При огледа бе установено, че в колата е имало лични документи и мобилен телефон. Установен бе собственикът на автомобила и бяха предприети всички действия за откриването на местонахождението на водача на колата. Бащата на 25-годишния е обяснил пред полицията, че момчето не е имало и врагове, които да са способни да направят това.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Младен Маринов: Нямаме преки свидетели за насилствени действия спрямо изчезналия Адриан

Гл. комисар Младен Маринов: Нямаме преки свидетели за насилствени действия спрямо изчезналия Адриан

31 Август 2017 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. Към момента не можем да изключим нито една версия. Нямаме преки свидетели за насилствени действия спрямо изчезналия. Това каза на брифинг главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов за случая с изчезналия 25-годишен син на бизнесмен в района на с. Герман, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Работим по всички версии, свързани с изчезване, както по отношение на отвличане, свързано с бизнес делата на родителите, така и по отношение на лични взаимоотношения, както на изчезналия, така и на семейството. Към момента нямаме реално факти, които да изключват, която и да е версия“, коментира гл. комисар Маринов.
Попитан дали ако случаят е отвличане може да се повтаря групата на „Наглите“ под някаква форма, той отговори, че не могат да издигат хипотези, още повече в публичното пространство. „Колегите работят и когато имаме резултат, възможност и разрешение на прокуратурата, ще дадем повече информация“, подчерта той. На въпрос дали след разбиването на групата на „Наглите“ се е появявала информация в МВР за нова подобна група, която се занимава с подобен вид престъпления назад във времето, Маринов отговори, че към момента няма такава. „Имало е случаи на заплахи, работено е по случаи, но нямаме информация за структурирана действаща група. Няма и проявления в пространството“, посочи главният секретар на МВР.
Попитан дали смята, че този случай е провокация и към МВР, и към правителството, министърът на вътрешните работи Валентин Радев отговори: „Според мен е свързано“.
На въпрос дали ще има наказани полицейски служители за убитата в столично заведение 42-годишна жена, които са пропуснали да видят, че на съпруга ѝ му е изтекло разрешителното за оръжие, силовият министър отговори с „разбира се“. „В момента върви проверка. Винаги търсим отговорността на тези, които не са си свършили работата добре. Знаем всичко, проверили сме, ще чуете и резултата“, каза още Валентин Радев.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Младен Маринов за изчезналия Адриан: Имаме заложник сред похитителите и това изисква хигиена на информацията, която изтича в публичното пространство

Гл. комисар Младен Маринов за изчезналия Адриан: Имаме заложник сред похитителите и това изисква хигиена на информацията, която изтича в публичното пространство

31 Август 2017 | 15:39 | Агенция "Фокус"
София. Имаме заложник сред похитителите и това изисква хигиена на информацията, която изтича в публичното пространство. Това каза на брифинг главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов за случая с изчезналия 25-годишен син на бизнесмен в района на с. Герман, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на случая, има образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура, под ръководството на наблюдаващ прокурор се извършват всички процесуално-следствени действия. Спецификата на този вид престъпление, тъй като реално имаме заложник сред похитителите, изисква да има една хигиена на информацията, която изтича в публичното пространство. Информация по отношение на разследването няма да бъде давана, защото първата ни цел е да запазим живота и здравето на похитения“, коментира ст. комисар Маринов. Той увери, че е създадена организация и че са включени абсолютно всички структури, които са компетентни да работят по този вид престъпна дейност, включително са включени експерти от Института по психология по отношение на работата с родителите и близките.
„Всяка информация, която касае случая, може да бъде дадена на СДВР, МВР, има хора, които ще я поемат, анонимността на подателите е гарантирана. До момента нямаме свидетели, които да дадат информация дали към лицето са прилагани насилствени действия. Обявен е за изчезнал от бащата, тъй като ползваният от него автомобил е бил изоставен“, каза още главният секретар на МВР.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Журналистът Илиана Беновска пита Нинова и Цацаров как разговарят след „Цумгейт“

Журналистът Илиана Беновска пита Нинова и Цацаров как разговарят след „Цумгейт“

31 Август 2017 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Журналистът Илиана Беновска пита Нинова и Цацаров как разговарят след „Цумгейт“, съобщиха от екипа на предаването "Беновска пита". През април, след парламентарните избори, председателят на БСП Корнелия Нинова поиска изключването от ИБ на члена на ИБ и лидер на пловдивското БСП Георги Гергов от ИБ на БСП, заради така наречения „Цумгейт“ – среща в офиса на Гергов с главния прокурор Цацаров и газовия бос Сашо Дончев. Гергов сам си подаде оставката. За първи път оттогава Нинова и Цацаров се срещнаха и разговаряха за варианта на Антикорупционен закон предложен от БСП. Беновска попита как общуват днес.
Беновска: Г-жо Нинова, с какви очи и как разговаряте с главния прокурор Цацаров след „Цумгейт“ и немного лицеприятните Ваши реплики към него?
Нинова: Никога не съм обиждала главния прокурор и не съм му отправяла „нелицеприятни реплики“. Никога не съм го коментирала. Коментирала съм участието (в „Цумгейт“) на наш член на ИБ (Георги Гергов). Взаимно уважително днес проведохме разговор с г-н Цацаров по Антикорупционния закон на БСП. Благодаря му за професионалните съвети - ще ги отразим.
Беновска: Г-н Цацаров, как разговаряхте с г-жа Нинова след нападението ѝ срещу Вас по повод „Цумгейт“?
Цацаров: Разговаряхме в НС. Г-жа Нинова е лидер на ПГ. Аз не се чувствам „нападнат“, а и ако ме нападнат имам достатъчно възможности да се отбранявам, а и да мина в нападение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Гл. прокурор Сотир Цацаров: Това, което ме притеснява в момента, е съдбата на пострадалия Адриан, както и състоянието на неговото семейство

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Това, което ме притеснява в момента, е съдбата на пострадалия Адриан, както и състоянието на неговото семейство

31 Август 2017 | 14:12 | Агенция "Фокус"
София. Това, което ме притеснява в момента, е съдбата на пострадалия, както и състоянието на неговото семейство. Това коментира пред журналисти в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова за подготвения от партията антикорупционен закон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дайте да мислим за нещата такива, каквито са и да търсим решения на тях. Не търсете от мен генерални обобщения“, заяви Цацаров.
Попитан за коментар относно изявленията на Бойко Рашков за това, че прокуратурата неглижира факти, главният прокурор заяви: „Има си органи, законова процедура, ДАНС, Държавна комисия по сигурността на информацията, има и ВАС. Наблюдаващият прокурор не просто е предложил отнемане или разглеждане на въпроса с оглед дали ДАНС да упражни своите правомощия“. „Пропуснато е нещо друго – преди това наблюдаващият прокурор е отказал да образува наказателно производство срещу съответния член на бюрото, защо е счел, че престъпления по реда на НК няма. Това разбира се, ще бъде тълкувано различно от различните медии по отношение на обективността на прокуратурата. Спомням си за случай, в който една медия каза, че ЕК е поискала оттеглянето ми. Не беше така изтълкувано, а излъгано“, каза още Сотир Цацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Работи се по всички версии по случая с изчезналия Адриан, чийто автомобил бе открит в района на село Герман

Главният прокурор Сотир Цацаров: Работи се по всички версии по случая с изчезналия Адриан, чийто автомобил бе открит в района на село Герман

31 Август 2017 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Работи се по всички версии по случая с изчезналия Адриан, чийто автомобил бе открит в района на село Герман. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание във връзка с изчезналия Адриан, чийто автомибил бе открит в района на село Герман, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Прокуратурата работи в пълен синхрон с ръководството на МВР. В постоянна връзка съм с главния секретар на МВР. Сформиран е екип, в който участва наблюдаващият прокурор и представители на всички главни дирекции на МВР, взети са мерки, затова информацията по разследването да бъде ограничена максимално“, коментира главният прокурор. По думите му се работи постоянно.
На въпрос дали има възраждане на "Наглите", главният прокурор отговори: "Не мисля, че има". Цацаров обясни, че това е тежко криминално престъпление. "Няма общество, което е застраховано от такива престъпления. Нека да дадем възможност на хората, които в момента работят по престъплението да си свършат работата. Вместо да се правят политически обобщения или не Дай Боже спекулативни твърдения, които по никакъв начин няма да допринесат за работата на хората, които не са спали цяла нощ", допълни главният прокурор.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 30 август към 10.30 часа от тел. 112 е получен сигнал за изоставен на пътя в района на с. Герман лек автомобил. При огледа е установено, че в колата имало лични документи и мобилен телефон. Установен е собственика на автомобила - 25-годишен мъж, предприети са всички действия за установяването на местонахождението му.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Младен Маринов: Към момента нямаме данни да е направен контакт с близките на изчезналия в село Герман млад мъж

Гл. комисар Младен Маринов: Към момента нямаме данни да е направен контакт с близките на изчезналия в село Герман млад мъж

31 Август 2017 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Към момента нямаме данни да е направен контакт с близките на изчезналия в село Герман млад мъж. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия .„Цяла нощ колегите работиха. Не можем да говорим много, тъй като в такива случаи може да се каже, че има заложник и лице, на което може с непремерени наши действия да навредим“, отбеляза гл. комисар Маринов. „Родителите са шокирани, труден е контактът с тях. Това е нормално с оглед ситуацията, така че ние продължаваме работата. Цяла нощ екипът работи и днес продължаваме. Към момента нямаме данни да е направен контакт с родителите, близки или приятели на изчезналото момче“, допълни той. „Колегите работят по всички находки, които са иззети от местопрестъплението. За съжаление нямаме свидетели, които да дадат информация какво точно се е случило там. Това, което имаме обективно отразено е, че автомобилът се намира там, наистина паркиран неестествено. Всичко говори за динамика и непредварително планирано паркиране на този автомобил, от там правим извода, че наистина с този човек се е случило нещо, което е против волята му“, обясни гл. комисар Маринов. „Бизнесът, който развива бащата наистина е конфликтен с оглед на това, че и автомобилите, и техниката са изключително скъпи. Той осигурява лизинг на тази техника, което означава ежемесечно изплащане на определени вноски. Наистина има много конфликти, свързани с тази дейност. Естествено изследваме ги като възможна причина за настъпване на това събитие. Предоставил ни е списъка на всички длъжници. Значителна бройка са. Нямаме данни да има сума, която да е в такъв размер, че да предизвика такова деяние“, каза още главният секретар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията издирва 25-годишен син на бизнесмен, една от версиите е отвличане (ОБЗОР)

Полицията издирва 25-годишен син на бизнесмен, една от версиите е отвличане (ОБЗОР)

30 Август 2017 | 21:41 | Агенция "Фокус"
София. В сряда сутринта към 10.30 часа от тел. 112 е получен сигнал за изоставен на пътя в района на с. Герман лек автомобил. Веднага към мястото e бил насочен екип от столичната полиция. При огледа е установено, че в колата имало лични документи и мобилен телефон. Установен е собственикът на автомобила и са предприети всички действия за установяването на местонахождението на водача на колата.
На извънреден брифинг зам.-директорът на СДВР ст. комисар Борислав Борисов обясни пред медиите, че отвличане е една от версиите, по които работят по случая, но не е единствената. Той уточни, че издирваният мъж е на 25 години, от село Герман. „Факт е, че към момента лицето е издирвано и все още не сме го намерили. Няма следи от насилие, колата е паркирана, просто лицето липсва“, допълни той. Ст. комисар Борисов поясни още, че сигналът е подаден от бащата на мъжа, около час след изчезването му. На въпрос дали бащата е дал някакви версии за случилото се, той отговори, че няма такива, нито заплахи или закани. Бащата на 25-годишния е обяснил, че момчето не е имало и врагове, които да са способни да направят това. От думите на ст. комисар Борисов стана ясно също, че бащата на изчезналия млад мъж е бизнесмен и има автокъща.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Борислав Борисов, СДВР: Отвличане е една от версиите, по които работим във връзка с изчезналия в района на село Герман мъж

Ст. комисар Борислав Борисов, СДВР: Отвличане е една от версиите, по които работим във връзка с изчезналия в района на село Герман мъж

30 Август 2017 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Отвличане е една от версиите, по които работим във връзка с изчезналия в района на село Герман мъж. Това каза пред журналисти зам.-директорът на СДВР ст. комисар Борислав Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На телефон 112 е получен сигнал за изоставен автомобил в района на село Герман. В него са открити и мобилният телефон и лични вещи на водача“, обясни ст. комисар Борислав Борисов. Той уточни, че издирваният мъж е на 25 години, от село Герман. По думите на ст. комисар Борисов отвличане е една от версиите, по които работи полицията, но не единствената. „Факт е, че към момента лицето е издирвано и все още не сме го намерили. Няма следи от насилие, колата е паркирана, просто лицето липсва“, допълни той. Ст. комисар Борисов поясни още, че сигналът е подаден от бащата на мъжа, около час след изчезването му. На въпрос дали бащата е дал някакви версии за случилото се, той отговори: „Няма версии, няма заплахи, няма закани, според него няма и врагове, които да са способни да направят това“. От думите на ст. комисар Борисов стана ясно също, че бащата на изчезналия млад мъж е бизнесмен и има автокъща.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция „Фокус“ излъчва на живо извънреден брифинг на СДВР във връзка с открит лек автомобил в района на село Герман

Агенция „Фокус“ излъчва на живо извънреден брифинг на СДВР във връзка с открит лек автомобил в района на село Герман

30 Август 2017 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Фокус“ излъчва на живо извънреден брифинг на СДВР във връзка с открит лек автомобил в района на село Герман.
Брифингът може да гледате на живо в страницата на ИА „Фокус“ във „Фейсбук“ тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Пред сградата на СДВР ще се бъдат дадени кратки изявления по повод открития лек автомобил в района на село Герман

София: Пред сградата на СДВР ще се бъдат дадени кратки изявления по повод открития лек автомобил в района на село Герман

30 Август 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. От 16.00 часа пред сградата на СДВР ще се бъдат дадени кратки изявления по повод открит лек автомобил в района на село Герман. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Полицията издирва водач на лек автомобил, изоставен в района на село Герман

София: Полицията издирва водач на лек автомобил, изоставен в района на село Герман

30 Август 2017 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Тази сутрин към 10.30 часа от тел. 112 е получен сигнал за изоставен на пътя в района на с. Герман лек автомобил. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Веднага към мястото e насочен екип от столичната полиция. При огледа е установено, че в колата имало лични документи и мобилен телефон. Установен е собственика на автомобила, предприети са всички действия за установяването на местонахождението на водача на автомобила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22 януари 2018 г.
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.