НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Лилия Христова, Община Варна: В електронния регистър за прием в детските градини има обявени свободни места за всички възрастови групи

Лилия Христова, Община Варна: В електронния регистър за прием в детските градини има обявени свободни места за всички възрастови групи

13 Септември 2017 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Варна. В електронния регистър за прием в детските градини във Варна има обявени свободни места за всички възрастови групи. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. „Свободните места в детските градини, при наличие на такива, се обявяват от директорите на детските градини по график, който за информация на родителите е публикуван в електронния регистър за прием. През тази седмица от 11 до 15 септември, в регистъра има обявени свободни места за всички възрастови групи. Родителите могат да подават заявления или да ги редактират с нови желания до 15 септември, като класирането ще бъде обявено на 18 септември“, посочи Лилия Христова. Тя отбеляза, че проблемът с местата в детските градини във Варна е решен. „По-голям наплив има в градините в районите „Одесос“ и „Приморски“, тъй като тук е съсредоточено голяма част от населението, но с още няколко капиталови реконструкции и модернизации на корпуси на детски градини до две три години ще се стремим този натиск да бъда свален до минимум“, заяви Лилия Христова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лилия Христова, Община Варна: На територията на общината няма нито едно закрито училище

Лилия Христова, Община Варна: На територията на общината няма нито едно закрито училище

12 Септември 2017 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Варна. На територията на община Варна работят 45 общински училища, от които 1 начално, 27 основни, 10 средни, 2 професионални и 5 профилирани гимназии. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. „Промени настъпиха с привеждането на системата в съответствие със Закона за предучилищно и училищно образование. Помощното училище се преобразува в Център за специална образователна подкрепа. Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства от учебната 2017/2018 година ще бъде Средно училище за хуманитарни науки и изкуства. Запазиха се паралелките по изкуства и за първи път има прием в професионална паралелка „танцьор“, допълни Лилия Христова. Тя уточни, че средното училище никога не е имало реален статут на национално училище, а само терминът „Национална“ е фигурирал в наименование на образователната институция. I Основно училище във Варна според новия закон вече има патрон и се казва „Княз Борис I“. „За наша гордост и удовлетворение нямаме нито едно закрито училище на територията на община Варна“, заяви Лилия Христова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лилия Христова, Община Варна: 3 234 ученици са записани в първи клас в общински училища за новата учебна година

Лилия Христова, Община Варна: 3 234 ученици са записани в първи клас в общински училища за новата учебна година

12 Септември 2017 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Варна. За учебната 2017/2018 година в 37 общински училища във Варна са записани 3 234 ученици в първи клас. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. Тя добави, че 2 476 деца ще бъдат обхванати в целодневна организация на учебния ден. „Приемът за първи клас във Варна премина спокойно. За следващата година, в зависимост от новите критерии, които образователното министерство ще установи с наредба, ще актуализираме нашата система за електронен прием, но се доказа, че тя работи спокойно и не създава напрежение“, отбеляза Лилия Христова. В системата на предучилищното образование в община Варна в детски градини и училища са обхванати общо 3 286 деца на 5 години и 3 105 деца на 6 години. „В подготвителните групи в училища са обхванати 208 деца на 5 години, от които 79 на целодневен режим. Знаете, че в няколко училища преди три години създадохме условия за предучилищните групи, подобни на тези в детските градини. 6-годишните деца в училище са 553, като от тях на целодневен режим са 193 деца“, каза още Лилия Христова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кристиан Линднер. Председател на Свободната демократическа партия. 26 септември 2017 г.
Кристиан Линднер. Председател на Свободната демократическа партия. 26 септември ...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.