НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:20

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Лилия Христова, Община Варна: В електронния регистър за прием в детските градини има обявени свободни места за всички възрастови групи

Лилия Христова, Община Варна: В електронния регистър за прием в детските градини има обявени свободни места за всички възрастови групи

13 Септември 2017 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Варна. В електронния регистър за прием в детските градини във Варна има обявени свободни места за всички възрастови групи. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. „Свободните места в детските градини, при наличие на такива, се обявяват от директорите на детските градини по график, който за информация на родителите е публикуван в електронния регистър за прием. През тази седмица от 11 до 15 септември, в регистъра има обявени свободни места за всички възрастови групи. Родителите могат да подават заявления или да ги редактират с нови желания до 15 септември, като класирането ще бъде обявено на 18 септември“, посочи Лилия Христова. Тя отбеляза, че проблемът с местата в детските градини във Варна е решен. „По-голям наплив има в градините в районите „Одесос“ и „Приморски“, тъй като тук е съсредоточено голяма част от населението, но с още няколко капиталови реконструкции и модернизации на корпуси на детски градини до две три години ще се стремим този натиск да бъда свален до минимум“, заяви Лилия Христова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лилия Христова, Община Варна: На територията на общината няма нито едно закрито училище

Лилия Христова, Община Варна: На територията на общината няма нито едно закрито училище

12 Септември 2017 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Варна. На територията на община Варна работят 45 общински училища, от които 1 начално, 27 основни, 10 средни, 2 професионални и 5 профилирани гимназии. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. „Промени настъпиха с привеждането на системата в съответствие със Закона за предучилищно и училищно образование. Помощното училище се преобразува в Център за специална образователна подкрепа. Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства от учебната 2017/2018 година ще бъде Средно училище за хуманитарни науки и изкуства. Запазиха се паралелките по изкуства и за първи път има прием в професионална паралелка „танцьор“, допълни Лилия Христова. Тя уточни, че средното училище никога не е имало реален статут на национално училище, а само терминът „Национална“ е фигурирал в наименование на образователната институция. I Основно училище във Варна според новия закон вече има патрон и се казва „Княз Борис I“. „За наша гордост и удовлетворение нямаме нито едно закрито училище на територията на община Варна“, заяви Лилия Христова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лилия Христова, Община Варна: 3 234 ученици са записани в първи клас в общински училища за новата учебна година

Лилия Христова, Община Варна: 3 234 ученици са записани в първи клас в общински училища за новата учебна година

12 Септември 2017 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Варна. За учебната 2017/2018 година в 37 общински училища във Варна са записани 3 234 ученици в първи клас. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. Тя добави, че 2 476 деца ще бъдат обхванати в целодневна организация на учебния ден. „Приемът за първи клас във Варна премина спокойно. За следващата година, в зависимост от новите критерии, които образователното министерство ще установи с наредба, ще актуализираме нашата система за електронен прием, но се доказа, че тя работи спокойно и не създава напрежение“, отбеляза Лилия Христова. В системата на предучилищното образование в община Варна в детски градини и училища са обхванати общо 3 286 деца на 5 години и 3 105 деца на 6 години. „В подготвителните групи в училища са обхванати 208 деца на 5 години, от които 79 на целодневен режим. Знаете, че в няколко училища преди три години създадохме условия за предучилищните групи, подобни на тези в детските градини. 6-годишните деца в училище са 553, като от тях на целодневен режим са 193 деца“, каза още Лилия Христова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведе обща пресконференция с македонския премиер Зоран Заев. 25 февруари 2018 г.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведе обща пресконференция с македонския пр...

ВИДЕО
"Klix.ba"(Босна и Херцеговина): Вълк се появи на пътя във виелица край Източни Д...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.