НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:43

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hurriyet: Турция и Ирак започват съвместни военни учения по границата

Hurriyet: Турция и Ирак започват съвместни военни учения по границата

26 Септември 2017 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ден след провеждането на спорния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, военните на Анкара и Багдад обявиха началото на съвместни учения по границата между двете държави, съобщава вестник Hurriyet, като се позовава на изявление от турската армия.
В началото на предходната седмица турската армия стартира военни учения в провинция Шърнак, граничеща с автономния кюрдски регион в Ирак. В кратко изявление на официалния си уебсайт Генералният щаб на Турция обявява, че третата фаза от военното учение ще започне на 26 септември съвместно с иракската армия. Маневрите ще бъдат проведени край Хабур, където е ГКПП „Хабур“, основната точка, която свързва иракските кюрди с останалата част от света, отбелязват от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Близо 100 държави подкрепиха призива за ограничаване на правото за вето в СС на ООН

ТАСС: Близо 100 държави подкрепиха призива за ограничаване на правото за вето в СС на ООН

23 Септември 2017 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Близо 100 държави подкрепиха инициативата на Франция и Мексико за доброволен отказ на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН от използване на правото за вето при разглеждането на мерки в отговор на геноцид и други широкомащабни престъпления, предаде ТАСС, позовавайки се на думите на държавния секретар към министъра по делата на Европа и външните работи на Франция Жан-Батист Лемуан, изказани по време на заседание в щаб-кваритрата на ООН, посветена на въпроса за правото на прилагане на вето.
„Близо 100 страни подкрепиха тази инициатива. Това означава, че повече от половината страни-членки на ООН разбират колко е изгодна тя“, каза дипломатът. Според неговите думи, предложението на Франция е „извънредно актуално“, тъй като „няма никакви гаранции, че няма да се сблъскаме с нови трагедии, подобни на тези, които ние неотдавна видяхме, по време на дългите години на войната в Сирия“. Лемуан заяви, че с подкрепата на Франция, в СС на ООН са били внасяни за гласуване няколко резолюции по теми от сирийската война, но всички те са се провалили заради „серии от вето“ от страна на Русия и Китай.
Той напомни, че Франция и Мексико вече от няколко години придвижват инициативата за ограничаване на правото на вето, в случаите на масово безчинство, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и широкомащабни военни престъпления, чрез „неформална, доброволна и колективна договорка на петте постоянни члена на Съвета за сигурност“. „За да се случи това не трябва да се променя Уставът. В основата на тази инициатива е доброволното самоограничение на постоянните членове на Съвета, в ситуации, когато работата опира до масови зверства. Тя е основана на нашето дълбоко убеждение, че ветото не е право или привилегия, а отговорност“, подчерта той.
Темата за ветото е една от най-острите по време на обсъждането на реформи в СС на ООН. Русия нееднократно е заявявала, че за нея са неприемливи всякакви идеи, водещи към ограничаване на правото за вето, дадено на петте постоянни члена на СС (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция). Заедно с Москва, категорично се обявяват против всякакви изменения на съществуващите правила Вашингтон и Пекин, докато в Лондон и Париж допускат възможността за доброволен отказ от правото на вето, в случаите, когато има нужда от приемането на спешни мерки за пресичането на масови престъпления.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция заяви, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан е „незаконен“

AFP: Турция заяви, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан е „незаконен“

22 Септември 2017 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разкритикува планирания референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, който ще се проведе идната седмица, наричайки го „нелегитимен“, предава AFP.
„Нелегитимната и неприемлива природа на референдума бе уточнена още веднъж“, заявиха от турския Съвет по национална сигурност, който бе председателстван от президента Реджеп Тайип Ердоган.
От Съвета предупредиха, че Турция е готова да употреби „правата си“ в рамките на международните споразумения.
Турските власти подчертаха, че референдумът е директна „заплаха за националната сигурност“ на Турция.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Сблъсъци между язиди и подкрепяни от Иран шиитски паравоенни в Ирак

The Jerusalem Post: Сблъсъци между язиди и подкрепяни от Иран шиитски паравоенни в Ирак

22 Септември 2017 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Ербил. Група иракски язиди, подкрепяни от турски кюрди, се сблъскаха с подкрепяни от Иран шиитски паравоенни близо до сирийско-иракската граница, предава The Jerusalem Post.
Няколко души са ранени, като е възможно да има и убити.
Сблъсъкът се случи на контролните пунктове, които разделят язидските въоръжени „Синжадрски отряди за съпротива“ и „Народната мобилизация“, която представлява коалиция от паравоенни групи, тренирани и въоръжени от Иран. Информацията бе потвърдена от представител на властите в язидския регион Синджар, който се намира в северозападните части на Ирак.
Това се случва само дни преди в региона да се проведе референдум за независимост на Иракски Кюрдистан.
Превод и редакция: Симеон МилановОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Турският Меджлис се свиква извънредно утре, за да даде мандат на армията за трансгранични операции  в Сирия и в Ирак; опозицията най-вероятно ще го подкрепи

„Джумхуриет”: Турският Меджлис се свиква извънредно утре, за да даде мандат на армията за трансгранични операции в Сирия и в Ирак; опозицията най-вероятно ще го подкрепи

22 Септември 2017 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският Меджлис се свиква на извънредно заседание на 23 септември, за да удължи срока на мандата за трансгранични операции на армията в Сирия и в Ирак, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет” .
Това съобщи зам.-генералният председател на основата опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мустафа Елиташ. В момента Меджлисът е във ваканция, а новата парламентарна година започва на 1 октомври. Друг зам.-генерален председател на НРП – Енгин Алтай, посочи, че „опозицията ще подкрепи удължаването на мандата, ако с това се засилят позициите на турската армия в борбата с тероризма”. Самият лидер на НРП Кемал Кълъчдароглу се въздържа от коментар, понеже все още не знае какво точно има в предложението на управляващите за удължаване на мандата за трансгранични операции. Според него трябва да се изчакат решенията от днешните заседания на Съвета за национална сигурност (СНС) и на Министерския съвет по темата, посочва още „Джумхуриет”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: Кюрдският референдум е от значение за националната сигурност на Турция

Бинали Йълдъръм: Кюрдският референдум е от значение за националната сигурност на Турция

22 Септември 2017 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че планираният референдума за независимостта на Иракски Кюрдистан е въпрос на национална сигурност за Турция и че Анкара никога няма да приеме промени в статута на Ирак или Сирия, предаде Reuters.
„Действия, които могат да променят статута на Сирия и Ирак са неприемлив резултат за Турция и ние ще направим това, което е необходимо“, заяви Йълдъръм. По-рано президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заплаши да наложи санкции спрямо Ираска Кюрдистан, посочвайки, че правителството ще приеме контрамерки срещу гласуването.
В следобеда на 22 септември Ердоган ще бъде председател на заседание на съвета за национална сигурност на страната. В събота и парламентът ще проведе извънредно заседание, за да обсъди политиката по Ирак.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: На кампания за референдума в Северен Ирак се появи и израелско знаме

ДХА: На кампания за референдума в Северен Ирак се появи и израелско знаме

22 Септември 2017 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Ербил. Десетки хиляди жители на град Ербил се събраха снощи в парка „Шанедар” на грандиозна демонстрация в подкрепа на насрочения за 25 септември референдум за независимост на кюрдите в Северен Ирак, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ) (ДХА.
Настроението беше приповдигнато под звуците на местна кюрдска музика, фойерверки и прелитащи три хеликоптера, разпръскващи цветя и конфети.
Най-голям интерес обаче предизвика лице, носещо израелско знаме. Много от присъстващите побързаха да си направят снимки за спомен на фона на знамената на Израел и на Автономната кюрдска власт в Северен Ирак.
На демонстрацията присъстваха и пешмерги от Командването на специалните сили, които изиграха важна роля в операцията за освобождаването на Мосул. Те призоваха целия народ да се яви пред избирателните урни. „Всеки кюрд е длъжен да отиде на 25 септември в избирателните секции и да гласува с „Да”. Това е дългът ни към загиналите в борбата наши братя. Всички ние искаме да живеем в нашата страна в мир и спокойствие. Не сме заплаха за никого и няма да бъдем такава. Както всички други хора ние искаме да живеем в нашата родина именно под нашето знаме. Точно затова подкрепяме референдума.”, обясните пешмергите, цитирани от ДХА.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Критичното заседание на Съвета за национална сигурност започва в 15.00 часа

ДХА: Критичното заседание на Съвета за национална сигурност започва в 15.00 часа

22 Септември 2017 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днешното спешно заседание на Съвета за национална сигурност (СНС) на Турция е насрочено за 15.00 часа и ще бъде председателствано от президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
По-късно от 18.00 часа ще има и извънредно заседание на Министерския съвет. На двете важни заседания ще бъдат обсъдени и приети конкретни мерки в отговор на насрочения за 25 септември референдум за независимост на кюрдите в Северен Ирак, включително политически, дипломатически, търговски и военни, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: В Ню Йорк е започнало сбиване по време на  реч на турския президент

The Hill: В Ню Йорк е започнало сбиване по време на реч на турския президент

22 Септември 2017 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Насилие е избухнало в Ню Йорк след реч на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Полицията е трябвало за кратко време да задържи няколко протестиращи, пише The Hill.
Сблъсъкът между протестиращите и присъстващите е започнал в балната зала на хотел в Ню Йорк, където Ердоган е изнасял реч. Мъж се е изправил и е започнал да крещи на английски език: „Ти си терорист! Разкарай ми се от държавата“. В публикувани видеоматериали се показва това, което полицията в Ню Йорк потвърждава, че са протестиращи и контрапротестиращи,, разменящи си удари из залата.
Силите за сигурност насила са изгонили поне един човек, нападнал протестиращите. Полицията съобщава, че петима демонстранти са „били задържани за кратко“ по време на инцидента, макар и да не са извършвани арести. Няма ранени.
Говорител на хотела съобщи, че „съвсем малко“ от близо 2000-те присъстващи са били ескортирани навън. Полицията сочи, че сбиването няма общо с личната охрана на президента, която в предишни случаи е нападала хора, протестиращи срещу Ердоган.
Демонстрацията започва часове след срещата на Ердоган с неговия колега от САЩ Доналд Тръмп. По време на предишното посещение на Ердоган в САЩ, провело се през май, неговата лична охрана нападна мирни протестиращи пред резиденцията на турския посланик във Вашингтон, като девет души завършиха в болница.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иракски граждани се обявиха против референдума за кюрдска независимост

AFP: Иракски граждани се обявиха против референдума за кюрдска независимост

22 Септември 2017 | 06:23 | Агенция "Фокус"
Багдад. Повечето от жителите на богатата на петрол иракска провинция Киркук подкрепят кюрдския референдум за независимост, насрочен за 25 септември, но голяма част от хората, живеещи там и в съседните райони обявиха, че са готови да се борят срещу насроченото допитване, предава AFP.
Много от жителите на едноименната столица на провинцията, които са араби или туркмени, също не са доволни от обявения референдум, след като Наджим Еддим Карим, губернатор на провинцията, която не е част от автономния кюрдски район, заяви, че Киркук също ще се включи във вота.
Властите от съседната южна провинция, заявиха, че няма да позволят техни жители да участват в референдума. В същото време, Карим обяви, че тамошните военни са готови да действат, ако се наложи
„Нашите сили са готови по всяко време“, каза Карим.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност осъди референдума за независимост на иракските кюрди

AFP: Съветът за сигурност осъди референдума за независимост на иракските кюрди

22 Септември 2017 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН осъди в четвъртък предстоящия референдум за независимост на иракските кюрди, предава AFP. В единодушно становище, 15-те държави членки на съвета, заявиха, че насроченият за понеделник вот, може да създаде проблеми при завръщането на бежанците, както и в боевете срещу „Ислямска държава“.

Становището поставя под допълнително напрежение кюрдите, чието решение да проведат вота бе осъдено до различна степен от Иран, Ирак, Турция и САЩ. В позицията на Съвета се призовава още за „диалог и компромис“ между иракското правителство и жителите на автономния район.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: В Турция ще бъде проведена ключова среща за мерките срещу референдума за независимост в Иракски Кюрдистан

Hurriyet: В Турция ще бъде проведена ключова среща за мерките срещу референдума за независимост в Иракски Кюрдистан

21 Септември 2017 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският съвет за сигурност и кабинетът ще се съберат на 22 септември в опит да обявят мерките, които трябва да бъдат предприети, в случай че регионалното правителство в Иракски Кюрдистан проведе референдум за независимост, въпреки силната опозиция от Багдад и страните в региона, съобщава вестник Hurriyet.
Съветът за национална сигурност ще се събере под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган веднага след завръщането му от САЩ, където присъства на Общото събрание на ООН и проведе двустранни срещи със световни лидери, включително с президента Доналд Тръмп.
Заседанието на Съвета за национална сигурност бе насрочено за 27 септември, но датата бе променена, за да имат възможност висшите цивилни и военни представители на Турция да обмислят действия, които да бъдат предприети срещу референдума кюрдите в Ирак.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Четвърти ден на извънплановото учение на турската армия на границата с Ирак

ДХА: Четвърти ден на извънплановото учение на турската армия на границата с Ирак

21 Септември 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Четвърти ден продължава извънплановото учение на турската армия на самата гранична бразда с Ирак в близост до ГКПП „Хабур” в околия Силопи на провинция Шърнак, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Днес танковете извършиха бързи маневри. На местността са оборудвани временни командни пунктове, районът на учението е опасан с бодлива тел, а сигурността е поверена на взводове за незабавна намеса, съставени от професионални военни.
Дали военното присъствие в района на учението ще е временно или ще остане постоянно, ще бъде решено на утрешното заседание на Съвета за национална сигурност (СНС), посочва още ДХА.

Агенция „Фокус” припомня:

Извънплановото учение на турската армия на самата граница с Ирак започна на 18 септември, в самото навечерие на обявения за 25 септември референдум за независимост на кюрдите в Северен Ирак. Участват близо 100 военни машини, повечето от които танкове. Използват се и гаубици и рампи за изстрелване на ракети. Заради натоварения военен трафик е затворена за движение една от лентите на първокласния път Силопи-Хаккяри. Безпилотни самолети заснемат постоянно района за нуждите на ръководството на военното учение.
В учението се използват и танкове от състава на 28-ма механизирана пехотна бригада в Анкара. Те са предислоцирани в района още през ноември миналата година.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Външните министри на Турция, Иран и Ирак обсъдиха на тристранна среща референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Hurriyet: Външните министри на Турция, Иран и Ирак обсъдиха на тристранна среща референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

21 Септември 2017 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министрите на външните работи на Турция, Иран и Ирак проведоха среща в Ню Йорк, на която обсъдиха стратегията за отхвърляне на референдума за независимост на иракските кюрди, насрочен за 25 септември, съобщава вестник Hurriyet.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф и първият дипломат на Багдад Ибрахим Джадфери се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
„Ние, в качеството си на външни министри на Турция, Иран и Ирак обсъдихме развитието в нашия регион на тристранна среща", написа Чавушоглу в социалната мрежа „Туитър“.
И трите държави се противопоставиха категорично на плановете на Ербил за отделяне от Багдад, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синът на Масуд Барзани: Ако Северен Ирак обяви независимост - има много държави, които ще я признаят

Синът на Масуд Барзани: Ако Северен Ирак обяви независимост - има много държави, които ще я признаят

21 Септември 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Ербил. Месрур Барзани – син на лидера на иракските кюрди Масуд Барзани и шеф на разузнаването на Северен Ирак, направи сензационна прогноза за последствията от насрочения за 25 септември референдум за независимост, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). По думите му, ако Кюрдистан оповести своята независимост, „по света има много държави, които ще признаят новото държавно образование Кюрдистан”. Месрур Барзани участва в програма на излъчвания по сателит в Ербил ТВ канал К 24 и подчерта, че „референдумът за независимост на района на иракските кюрди се провежда в правилното време”.
„На 25 септември в Кюрдистан ще се проведе референдум за независимост. Редица делегации от различни страни по света посетиха Кюрдистан с цел натиск за определяне на друга дата на референдума. Делегациите се срещнаха с президента на Кюрдистан Масуд Барзани и с нашите политически лидери за да лобират за отлагане на референдума. Обаче те не предложиха нито една международна гаранция на кюрдската автономна власт в замяна на това отлагане. При това положение кюрдското управление е твърдо решено да проведе референдума на определената дата. Ако Кюрдистан оповести своята независимост, по света има много страни, които ще признаят новата държава Кюрдистан.”, подчертава синът на Масуд Барзани, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иракските кюрди се намират в дълбока икономическа криза дни преди референдума за независимост

AFP: Иракските кюрди се намират в дълбока икономическа криза дни преди референдума за независимост

21 Септември 2017 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Арбил. Иракските кюрди ще посрещнат деня на референдума за независимост, насрочен за 25 септември, във време на най-тежката икономическа ситуация, с която са се сблъсквали в кратката си история, предава AFP.

Военните действия срещу „Ислямска държава“ и приютяването на хиляди бежанци представляват за автономния район огромни разходи. Около 1,2 млн. войници – действащи и пенсионирани, не са получавали заплати или пенсии в последните два месеца. До сега главният приход на района бяха доставките на нефт, но с падането на цената на продукта на световните пазари, кризата за кюрдите се задълбочи, теглят се заеми.

Агенция „Фокус“ припомня, че Турция, през която минава главният канал, през който кюрдите изнасят суров петрол, заплаши да наложи върху региона икономически санкции, ако насроченият референдум се проведе.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турския президент предупреди за необратимите щети, които може да нанесе кюрдския референдум за независимост

Daily Sabah: Турския президент предупреди за необратимите щети, които може да нанесе кюрдския референдум за независимост

21 Септември 2017 | 06:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджет Тайип Ердоган предупреди в сряда, по време на речта си пред Асамблеята на ООН, че насроченият за 25 септември референдум за независимост на Иракски Кюрдистан може да доведе до необратими щети, пише вестник Daily Sabah.

Според него, „стъпки като желания за независимост, които могат да доведат до нови кризи и конфликти в региона трябва да бъдат избягвани“, като добави още че, „ние защитавахме целостта на Ирак, когато никой не го правеше. Този референдум няма да се бъде проведен“.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Махмуд Абас призова ООН да сложи край на „апартейда“ срещу палестинците

AFP: Махмуд Абас призова ООН да сложи край на „апартейда“ срещу палестинците

20 Септември 2017 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Палестинският лидер от групировката „Фатах“ Махмуд Абас, призова ООН да прекрати това, което той нарече „режим на апартейд“, наложен от Израел в палестинските територии, предава AFP.
„Задължени сме и вие сте задължени, да прекратим апартейда в Палестина“, каза Абас пред Генералната асамблея на ООН в реч, която продължи 45-минути.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган се изказа пред празна зала в ООН, а и никой световен лидер не иска да се среща с него

Ердоган се изказа пред празна зала в ООН, а и никой световен лидер не иска да се среща с него

20 Септември 2017 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи изказване вчера на официалната церемония по повод откриването на 72-рата годишна сесия на Общото събрание на ООН, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. В речта си Ердоган засегна обстановката в Сирия, референдума в Северен Ирак и събитията в Мианмар.
По време на изказването му обаче направи „неприятно” впечатление преобладаващият брой празни седалки в пленарната зала на Общото събрание на ООН.
„Комичната” и „унизителна” ситуация беше коментирана на пресконференция в турския Меджлис от зам.-генералния председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Йозтюрк Йълмаз. Той подчерта, че в Ню Йорк Ердоган „тотално е бил изолиран”.
„Никой лидер в света не иска да разговаря с нашия президент. Виждаме, че има огромни трудности да се договорят дори и най-обикновени протоколни срещи. Става въпрос за президента на Република Турция. Който е на нож и в остър конфликт с всички останали лидери. Стопяваме се и буквално ни зачеркват; уважението към нас по света вече не струва и пет пари”, оплаква се един от лидерите на турската опозиция, цитиран от „Джумхуриет”.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Саудитска Арабия призова лидера на иракските кюрди Масуд Барзани, да отмени референдума за независимост

AFP: Саудитска Арабия призова лидера на иракските кюрди Масуд Барзани, да отмени референдума за независимост

20 Септември 2017 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Риад. Саудитска Арабия призова лидера на иракските кюрди Масуд Барзани, да отмени референдума за независимост на автономния регион, за да избегне още „кризи“ в Ирак, предава AFP.
Представител на саудитските власти каза, че Барзани трябва да отмени плановете за провеждане на референдум, „в светлината на ситуацията в региона“.
Според Риад, провеждането на референдума ще ма „негативни последствия на политическия, хуманитарния и военния фронтове“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Хабертюрк": Турция е готова с контрамерки срещу референдума за независимост на Северен Ирак

"Хабертюрк": Турция е готова с контрамерки срещу референдума за независимост на Северен Ирак

20 Септември 2017 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като Турция оповести, че няма да признае референдума в Северен Ирак, стартира и конкретна трескава подготовка в министерства и в Генералния щаб за определяне на ограничения и рестрикции срещу Ербил – столицата на иракските кюрди, информира електронното издание на вестник „Хабертюрк”. Подготвените документи и предложения ще бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет, а след това - и за одобрение на заседанието на Съвета за национална сигурност (СНС) на 22 септември.

Ако Ербил не се откаже от провеждането на референдума на дневен ред ще бъде поставена неизбежната опция за санкции – главно икономически, но също така политически и военни. Ето по-важните от направените досега предложения, обобщени в публикация на Бахар Бакър в „Хабертюрк”:

1. Турското дипломатическо представителство в Северен Ирак:

Актуална тема е закриването на Генералното консулство в Ербил;

2. ГКПП „Хабур”:

В икономическо и търговско отношение Северен Ирак в значителна степен е свързан и зависим от Турция. На дневен ред може да се постави въпросът за затварянето или ограничаването на дейността на ГКПП „Хабур”. Същото може да се приложи и към останалите три ГКПП между Турция и Северен Ирак – „Дереджик”, „Гюлязъ” и „Юзюмлю”;

3. Петролопроводите:

След референдума Турция може да отиде на ограничаване на капацитета на петролопровода, който през турското пристанище Джейхан пренася петрола от Северен Ирак за Европа. Възможно е също така да бъде „замразен” проектът за изграждане на тръбопровод от Ербил до Шърнак, по който да се пренася природен газ.

4. Военното обучение:

Турция е извършвала военно обучение и е осъществявала логистична подкрепа на Пешмергата за нуждите на нейната борба с ДАЕШ. Възможно е тази военна помощ да бъде напълно преустановена.

5. Ограничения на търговията:

Близо 50% от стоките, които се предлагат за продажба на пазарите в района, са турско производство. Турция е сред първите пет държави по обем на чуждестранните инвестиции в района. Анкара може отново да преразгледа своите инвестиции и различните улеснения, които осъществява в този район.

6. Военна намеса:

Турция може да се обърне и към опцията за военна намеса, в случай на нападения над живеещите в района туркомани (тюркмени).

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция обмисля санкции в отговор на референдума в Иракски Кюрдистан

Реджеп Тайип Ердоган: Турция обмисля санкции в отговор на референдума в Иракски Кюрдистан

20 Септември 2017 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Таийп Ердоган предупреди, че Анкара обмисля налагане на санкции срещу регионалното правителство в Иракски Кюрдистан, ако подкрепи провеждането на референдума за независимост на 25 септември, съобщава вестник Hurriyet.
„Винаги сме подкрепяли“ регионалното кюрдско правителство в Ирак, увери Ердоган в рамките на обръщението си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, като поясни, че според Анкара решението на Ербил за организиране на плебисцит е израз на игнориране на Турция, която смята Иракси Кюрдистан за близък съюзник.
„Кабинетът без съмнение ще оцени тази ситуация и ще обмисли възможните санкции, които няма да бъдат обикновени. Ще изразим нашата решителна позиция по този въпрос", увери турският президент в речта си на 72-то Общо събрание на ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган призова Иракски Кюрдистан да отмени референдума за независимостта

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган призова Иракски Кюрдистан да отмени референдума за независимостта

20 Септември 2017 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова властите на Иракски Кюрдистан да се откажат от идеята за независимост и да отменят референдума по въпроса, предаде РИА Новости.
„Необходимо е да се избягват действия като искане на независимост, които могат да провокират нови кризи и конфликти в региона. Призоваваме властите на Иракски Кюрдистан да спрат тази инициатива. Игнорирането на ясната позиция на Турция по въпроса може да доведе до това, регионалното правителство на Иракски Кюрдистан да се лиши от възможностите, с които разполага в момента“, заяви Ердоган по време на речта си пред Общото събрание на ООН.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция провежда военни маневри по границата с Ирак седмица преди референдума за независимост на Кюрдистан

РИА Новости: Турция провежда военни маневри по границата с Ирак седмица преди референдума за независимост на Кюрдистан

19 Септември 2017 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия започна военни маневри по границата с Ирак седмица преди референдума за независимост на Кюрдистан, предава РИА Новости като се позовава на съобщение на турския Генерален щаб.
В съобщението на турската армия се казва, че "въоръжените сили на страната са започнали учения в района на Силопи и Хабур, като едновременно с това продължават и антитерористичните операции."
Руската агенция припомня, че референдумът за независимост на иракски Кюрдистан,насрочен за 25 септември 2017 г., е подложен на критики от страна на Ирак, Иран и Турция, както и от Арабската лига.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Сградата на туркменска партия в Киркук е била подложена на нападение от група въоръжени кюрди, има един убит и двама ранени

Anadolu Agency: Сградата на туркменска партия в Киркук е била подложена на нападение от група въоръжени кюрди, има един убит и двама ранени

19 Септември 2017 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Киркук. Партийната централа на туркменска партия в иракския град Киркук е била подложена на въоръжено нападение снощи, предава турската Anadolu Agency.
Ръководителят на партията „Туркменски фронт на Ирак“ (ТФИ) Ершад Салихи се намира в Багдад, откъдето е заявил за агенцията, че централата на партията е била нападната от части на кюрдските пешмерги.
„Група от въоръжени кюрдски пешмерги е осъществила атака, докато е минавала край офиса на партията „Туркменско национално движение“. Когато туркменските охранители на партийната сграда са отвърнали на огъня, се е разразила престрелка, която е продължила за известно време“, е заявил Салихи.
Той твърди, че ситуацията в Киркук е „критична“.
Заместник-ръководителят на „Туркменското национално движение“ Аббас Беятли заяви, че един от нападателите, който е говорил кюрдски език, е убит, а други двама са ранени.
„Осъждаме категорично това нападение“, заяви той и добави, че подобен род действия целят да настроят хората в Киркук едни срещу други.
Говорителят на Дирекцията на полицията в Киркук Афрасян Камал заяви, че е въведен вечерен час, за да „се предотврати ескалация на напрежението през тъмните часове“, но не е казал колко дълго ще продължи.
Етнически смесения град Киркук продължава да е обект на спорове между кюрдите от полу-автономното Кюрдско регионално правителство и централното правителство на Ирак в Багдад.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Ситуацията на Корейския полуостров е критична

Сергей Лавров: Ситуацията на Корейския полуостров е критична

19 Септември 2017 | 05:37 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров се намира в Ню Йорк, където присъства на 72-ата Генерална Асамблея на ООН. Той проведе среща със своя японски колега Таро Коно, по време на която заяви, че напрегнатата ситуация на Корейския полуостров изисква от всички страни в региона постоянно взаимодействие в съвместното търсене на изход от създалата се криза, пише руското издание „Московский Комсомолец“.
Лавров и Коно обсъждаха въпроси от сферата на сигурността в региона на Североизточна Азия по време на своята среща, проведена в кулоарите на Генералната Асамблея на ООН.
„Постоянният диалог между Русия и Япония по проблемите на сигурността в Североизточна Азия е много важен, в контекста на критичната ситуация, която се разви на Корейския полуостров“, съобщи Лавров.
„Размяната на мнения между Москва и Токио, по теми от международния дневен ред, включително теми за сигурността в нашия общ регион, са много полезни за страните ни“, заяви руският външен министър и добави, че съществуващата възможност за размяна на мнения, по този, както и по други въпроси, е много ценна.
„Ние, с моя японски колега Таро Коно, отделихме специално внимание на ситуацията на Корейския полуостров. Много е важно урегулирането на този въпрос да стане на основата на диалог между всички заинтересовани страни“, подчерта Лавров.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ се отнесе хладно към френското предложение за създаване на нова „контактна група“ за Сирия

AFP: САЩ се отнесе хладно към френското предложение за създаване на нова „контактна група“ за Сирия

19 Септември 2017 | 05:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съединените щати събраха министри от ключови съюзници, за да настояват за политическо разрешение на кризата в Сирия, но се отказаха от френски призив за създаване на нова контактна група, която да търси разрешение на конфликта, предава AFP.
Среща, проведена в Ню Йорк, от група на поканените от държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, т.нар. „съмишленици“ от НАТО и арабските съюзници, стигна до съгласие да призове воюващите страни да влязат в преговори и да се споразумеят за политически преход в региона.
Групата предупреди, че, нито сирийският президент Башар Асад, нито неговите съюзници Русия и Иран, могат да очакват, че света ще признае режима за легитимен и ще отпусне финанси за възстановяването на страната, без да бъде постигнато споразумение.
Но призивът на Франция за създаването на нова "контактна група", която да привлече ключовите играчи в драмата, за да контролира мирния процес, не срещна одобрение от Вашингтон заради нежеланието му да седне на една маса с Техеран.
"Нямаше дискусия за създаването на други форуми в тази сесия", заяви пред репортерите американският помощник-държавен секретар Дейвид Сатърфийлд, след срещата, която се проведе в хотел в кулоарите на Генералната Асамблея на ООН.
Министърът на външните работи на Нидерландия Берт Кундерс потвърди, че френската идея „не е обсъждана“.
"Щеше да е трудно за нас, ако Иран присъстваше в контактната група“, разясни за AFP позицията на САЩ, високопоставен служител на американската администрация, говорейки при условие за анонимност.
По-рано френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че Франция ще свика заседание на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, за да бъде обсъдено разработването на група "обединяваща основните участници в конфликта".
"Сега трябва да започнем политически процес и затова трябва да излезем от пътищата, които не ни доведоха до решение от 2011 г. насам", каза той на пресконференция.
От американска страна, Сатърфийлд призна, че няма голям напредък в търсенето на политическо решение, откакто Женевската конференция за Сирия през юли 2012 г. се съгласи на принципа за създаване на преходно правителство в Дамаск.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Опитите на САЩ да реформират ООН без участието на Русия ще се окажат неуспешни

„Взгляд“: Опитите на САЩ да реформират ООН без участието на Русия ще се окажат неуспешни

19 Септември 2017 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ се е заел с пореден титаничен труд, пише руското издание „Взгляд“, в коментарен материал за намерението на американския президент да реформира ООН. Според изданието, опитът му едва ли ще се увенчае с успех, не само заради отрицателната позиция на Русия, една от основателките на организацията.
Постоянният представител на Русия за ООН Василий Небензя заяви, че Москва едва ли ще подпише предложената от САЩ декларация за реформа на ООН. Според него, много от идеите, засегнати в декларацията, са важни и резонират с предложенията на Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, но „чрез декларации не можеш да направиш реформи в ООН“. Документът, предложен от САЩ, „не може да бъде инструкция, как да бъде преструктурирана организацията“, подчерта Небензя. Според него, за повишаването на ефективността на ООН са нужни междуправителствени преговори.
Мекия, но настойчив отказ на Русия да подпише предложената от САЩ декларация не учуди експертите. Вестник „Взгляд“ се свърза с политолога и ръководител на неправителствения Съвет по външна и военна политика, Фьодор Лукиянов, който попита: „Защо трябва всички да подписват документа? Това е инициатива на една единствена държава, която не е изработена колективно. Принципът на ООН е в това, че важните документи трябва да са продукт на колективна работа и компромиси. При такова положение, документът има шанс да бъде приет“.
Бившият постоянен представител на САЩ за ООН Джон Болтън също подчерта, че днешната декларация изглежда „просто като обичайно риторическо заявление, което е можело да бъде направено, и преди пет, и преди петдесет години“. Според него в документа няма конкретни, обосновани предложения за реформа, но и не се отчитат позициите на другите страни.
Според Лукиянов, руската позиция се състои в това, че ООН трябва да бъде усъвършенствана, но не се нуждае от големи структурни промени. „Това е разбираемо, защото всяка промяна, няма да е в полза на Русия“, подчерта експертът. Той поясни, че реформирането, например на Съвета за сигурност, за което се говори от много години – означава разширяването му, или добавяне на членове, имащи право на вето, или махането на правото за вето. Всеки от тези сценарии би означавал отказ на сегашните пет постоянни члена на ООН, напълно или частично, от привилегиите, от привилегиите, които имат.
Лукиянов обобщи, че той „не знае случай в историята, когато страна се е отказала доброволно от привилегиите, с които разполага. Така че реформата в ООН няма да бъде приета, който и да я предлага“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп е заявил, че демокрацията във Венецуела трябва да бъде възстановена скоро

Reuters: Доналд Тръмп е заявил, че демокрацията във Венецуела трябва да бъде възстановена скоро

19 Септември 2017 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че иска демокрацията във Венецуела да бъде възстановена скоро и предупреди, че Съединените щати може да предприемат допълнителни мерки, за да увеличат натиска срещу богатата на петрол държава, предава Reuters.
Американският президент направи тези коментари, по време на вечеря с лидери на Латиноамерикански страни, проведена в кулоарите на Генералната Асамблея на ООН. Тръмп е казал, че народа на Венецуела гладува, а страната им се руши.
САЩ, които наложиха финансови санкции срещу Венецуела, са готови да предприемат допълнителни стъпки, ако социалистическото правителство на Николас Мадуро продължи да провежда авторитарно управление, предупреди американският държавен глава.
Той определи ситуацията в южноамериканската страна, като „напълно неприемлива“ и призова за пълното възстановяване на демокрацията и политическите свободи на гражданите, подчертавайки, че иска „това да се случи много скоро“.
На вечерята бяха поканени президентите на Бразилия – Мишел Темер, на Колумбия – Хуан Мануел Сантос, на Панама – Хуан Карлос Варела и вицепрезидентът на Аржентина – Габриела Мичети.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Сенатът на САЩ гласува бюджет от 700 милиарда долара за Пентагона

The New York Times: Сенатът на САЩ гласува бюджет от 700 милиарда долара за Пентагона

19 Септември 2017 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В рядка демонстрация на единение на Капитолийския Хълм, Републиканците и Демократите се съгласиха да отпуснат 700 милиарда долара бюджет на Военното ведомство на страната, което, според американското издание The New York Times, показва страната в образа на световна сила тип мачо, тъй като средствата за Пентагона превишават с много това, което поиска президентът на страната Доналд Тръмп.
Сенатът гласува 89-9 за приемането на мярката, известна като Закон за оторизиране националната отбрана; Камарата на представителите вече е подготвила подобен документ.
Законът, поместен на 1215 страници, дава насока на политиката по ред военни въпроси, вариращи от това, дали Военновъздушните сили трябва да закупят нови изтребители, до това дали трябва да се вдига заплащането на военнослужещите. Отпуснати са 640 милиарда долара за основните операции на Пентагона – 37 милиарда повече, от исканите от президента Доналд Тръмп – още 60 милиарда са отделени за военните операции в Ирак, Сирия, Афганистан и на други военни театри.
Мярката включва и набор от разпоредби за рационализиране на управлението на Министерството на отбраната; заедно с увеличаването на военните разходи, преструктурирането на Пентагона беше важен приоритет за Джон Маккейн.
"Той е човек, който е живял с недостатъчно финансиране за военните и е видял влиянието му върху готовността, видял е напрежението, което оказва влияние върху силата на армията", каза Антъни Нордес, анализатор по националната сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.
Но, освен това, законът отразява експанзионистичната визия на Маккейн за ролята на Съединените щати в световните дела. Той отпуска 500 милиона долара за оказването на помощ в сферата на сигурността, включително предоставянето на оръжия, за Украйна; 100 милиона се отпускат за помощ на Балканските нации, „за възпиране на руската агресия“, а още 705 милиона долара се дават за съвместните противоракетни програми с Израел – 558,5 милиона повече, отколкото искаше Белият Дом.
Но докато предложението очертава увеличение на бюджета за отбрана, дали Пентагонът ще получи парите, ще бъде определено от депутатите в Конгреса, а Демократите са обещали да блокират значителното увеличение на военните разходи без да бъде увеличен бюджета и на социалните програми.
„Това е грандиозен бюджетен план“, заяви сенатор Ричард Дърбин от Илинойс, вторият по влияние сенатор от Демократическата партия.
Преди законопроектът да може да бъде изпратен на президента за подписване, той трябва да бъде съгласуван с версията на Камарата на представителите, където има различия по отношение на забележките към законопроекта. Във версията на Конгреса (долната камара) се санкционира създаването на нов космически корпус, който да управлява сателитите и други програми свързани с космоса, за разлика от варианта, приет от Сената.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Служител на Лейбъристката партия на Великобритания се солидаризира със Северна Корея

The Times: Служител на Лейбъристката партия на Великобритания се солидаризира със Северна Корея

19 Септември 2017 | 02:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Местен организатор на Лейбъристката партия на Великобритания получи порой от критики, след като декларира солидарността си със Северна Корея, пише британското издание The Times.
Сара Кънди, на 18 години, описва себе си като анти-империалист и е сложила севернокорейски флаг на профила си в социалната мрежа Туитър, на който са показани също и флаговете на Венецуела, Куба и Палестина.
След като журналист привлече вниманието върху този факт, Кънди заяви, че „флаговете на профила ми са на страни, с които се солидаризирам. Солидарна съм с държави, които се съпротивляват на империализма.“
Тя добави, че не подкрепя изстрелването на ракети над Япония, от страна на Северна Корея, но по скоро „би се солидаризирала с КНДР(Корейска народно-демократична република), отколкото със САЩ“, според позиция, изказана от нея чрез публикации в социалната мрежа.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Morning Star: Венецуела „никога няма да се огъне пред заплахите на империалистите“

Morning Star: Венецуела „никога няма да се огъне пред заплахите на империалистите“

19 Септември 2017 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Каракас. Служители на правителството на Венецуела заявиха, че страната им няма да се огъне пред заплахите на, както те ги наричат, империалистите, пише британското ляво издание Morning Star, в материала си отразяващ конференция за международната солидарност с Венецуела, проведена в столицата на южноамериканската страна – Каракас.
Министърът на външните работи на Венецуела Хорхе Ареаза заяви: „Имаме само едно желание: искаме мир.“
Повече от 200 делегата от 60 страни се събраха на конференцията „Всички сме Венецуела“ (Todos Somos Venezuela), а още стотици представители на национални организации, включително профсъюзи и от Комунистическата партия на Венецуела, се събраха пред театъра Тереза Кареньо и скандираха слогани за южноамериканско единство, съпротива срещу американския империализъм и в подкрепа на президента Николас Мадуро.
Външният министър Ареаза направи паралел между подкрепата, оказана от бившия президент на САЩ Роналд Рейгън за „Контрите“, контра-революционни наказателни отряди в Никарагуа през 1981 година и текущата подкрепа на Вашингтон за венецуелската опозиция.
Според изданието, коалицията „Демократичен съюз на кръглата маса“ е организирала четири-месечна кампания на насилие, целяща сменянето на режима, която е струвала живота на 124 души, включително служители на органите на реда и случайни минувачи, които са били нападани заради подозрения, че са привърженици на правителството.
„Днес е Венецуела, но вчера беше Никарагуа, освен това погледнете Сирия и Палестина“, предупреди венецуелският външен министър.
„Войната беше насърчена от Вашингтон, Богота, а също и от вътрешни фактори тук, във Венецуела“, заяви той, имайки предвид „петролната война“ срещу Каракас и съюзниците му – Русия и Иран.
„Ние видяхме неща, които си мислехме, че никога няма да видим във Венецуела. Хора бяха изгаряни живи заради това, че са Чависти, или заподозрени, че са такива. 29 души станаха жертва, девет от тях загинаха.“
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: От Пентагона заявиха, че военната опция на САЩ няма да постави южнокорейската столица Сеул под риск

The Hill: От Пентагона заявиха, че военната опция на САЩ няма да постави южнокорейската столица Сеул под риск

19 Септември 2017 | 00:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че военната опция на Съединените щати спрямо Северна Корея няма да постави под риск столицата на Южна Корея Сеул, предава американското издание The Hill, цитирайки думите на Матис, изказани по време на пресконференция в Пентагона.
Той не даде повече детайли относно военните планове на военното ведомство, но потвърди, че е обсъждал с южнокорейския си колега идеята за разполагане на ядрени оръжия на Корейския полуостров. Матис не потвърди дали това е една от опциите, които се обмислят.
Освен това, военният министър каза, че дипломацията и санкциите имат ефект за притискането на Пхенян.
Съединените щати и техните съюзници се опитват да реагират на ускоряващата се ядрена програма на Северна Корея, която изглежда все по-усъвършенствана.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IRNA: Президентът на Иран заяви, че Иран ще отвърне по достоен начин на нарушенията на ядрената сделка

IRNA: Президентът на Иран заяви, че Иран ще отвърне по достоен начин на нарушенията на ядрената сделка

18 Септември 2017 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Иран Хасан Роухани проведе среща с елита на иранците, живеещи в САЩ, по време на която заяви, че Ислямската република „никога няма да наруши първа международното съглашение (ядрената сделка между Техеран и групата „Голямата шесторка“), но ако друга страна се стреми да наруши правата на иранския народ, без съмнение, Иран ще отговори достойно на това“, предава иранската информационна агенция IRNA.
Освен това, иранският президент е казал, че „Съвместният всеобхватен план за действие(СВПД) е многостранно съглашение, одобрено чрез резолюция на Съвета за сигурност на ООН“.
Според неговите думи, СВПД е показал на света, че е възможно да бъдат урегулирани, чрез преговори, сложни международни въпроси.
„Народът на Иран доказа на международната общност, че никога не е лъгал, няма да лъже и ще продължи да изпълнява своите задължения по сделката“, добави Роухани.
Той призова представителите на иранския елит, живеещи на територията на САЩ, да внесат своя принос за по-голямото уважение към Иран на международната арена.
„Вие подкрепихте СВПД в САЩ и днес можете да направите нови усилия за защитата на правата на Иран и иранския народ. Главното лоби на страната ни в Съединените щати – това сте вие, образованите и честни иранци“, каза иранският президент, обръщайки се към иранския елит, живеещ в САЩ.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Испания обяви посланика на Северна Корея за персона нон грата

ТАСС: Испания обяви посланика на Северна Корея за персона нон грата

18 Септември 2017 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанските власти са помолили посланика на Корейската народно-демократична република(КНДР) да напусне страната до 30 септември. Съответстващото заявление е направено в понеделник (18.09) от министерството на външните работи на Испания, което съобщава за това, чрез съобщение, публикувано в официалния му профил в социалната мрежа Туитър, предава ТАСС.
„Днес бе призован посланикът на КНДР и му бе съобщено, че е обявен за персона нон грата и трябва да напусне страната до 30 септември“, пише в съобщението.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: 128 държави са подписали декларацията за реформиране на ООН, предложена от САЩ

Sputnik: 128 държави са подписали декларацията за реформиране на ООН, предложена от САЩ

18 Септември 2017 | 22:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Сто двадесет и осем държави вече са подписали предложението за реформи в структурата на ООН, предложени от САЩ, предава англоезичната редакция на Sputnik, позовавайки се на думите на посланика на САЩ за ООН Ники Хейли.
„Реакцията, която получихме, бяха фантастичните 128 подписа на декларацията, до тази сутрин (вечер българско време)“, заяви Хейли, по време на откриването на инициираната от САЩ среща за реформиране на ООН.
След срещата, по предложение на Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, участниците може да излязат с обща декларация, препоръчваща широки реформи в структурата на световната организация.
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в ООН, че "бюрокрацията" задържа международната организация и подчерта, че подкрепя усилията на Генералния секретар Антонио Гутериш да намери начини за реформиране на организацията, за да може тя да служи на интересите на световния мир и сигурност .

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: ООН се нуждае от „структурна реформа“

Реджеп Таийп Ердоган: ООН се нуждае от „структурна реформа“

18 Септември 2017 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че ООН се нуждае от „структурна реформа“, за да стане по-отворена организация, способна да гарантира изпълнението на първостепенната си задача - поддържането на световния мир, предаде турската Anadolu Agency, цитирайки думите на турския президент изказани в Ню Йорк.
Ердоган присъства на церемония по правенето на първата копка на „Турска къща“, която трябва да се превърне в 32-етажен културен център, намиращ се срещу щаб-квартирата на ООН.
„Въпреки всички недостатъци, ООН остава единствената световна организация, в която всеки може да изкаже мнението си и да търси решения на проблемите си“, заяви Ердоган. „Но днешният свят не е света, по време на който е основана ООН.“
Турският президент заяви, че структурата на най-важния орган на ООН, Съветът за сигурност, е несправедлива, което прави глобалната организация неспособна да изпълнява задълженията си за защитаване на световния мир.
Съветът за сигурност е съставен от 15 члена, пет от които са постоянни – победителите от Втората световна война. Едно вето, наложено от постоянен член, е достатъчно за осуетяването на всяка резолюция предложена в Съвета.
„ООН трябва да бъде реформирана, за да отрази промените, случващи се по света“, подчерта Ердоган. „Промяната на ООН е основната цел днес. Но тази реформа не трябва да е това, което разбираме от думата "реформа".“
Турският президент се позова на среща на тема реформи, проведена в понеделник, преди началото на Общото събрание на ООН, на която присъства президентът на САЩ Доналд Тръмп.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Външните министри на Русия и на Китай обсъдиха ситуацията на Корейския полуостров

РИА Новости: Външните министри на Русия и на Китай обсъдиха ситуацията на Корейския полуостров

18 Септември 2017 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Външните министри на Русия и на Китай Сергей Лавров и Ван Йи по време на срещата си в кулоарите на 72-та сесия на Общото събрание на ООН потвърдиха липсата на алтернатива за разрешаването на ситуацията около Северна Корея по политически-дипломатически път, предаде РИА Новости.
„Министрите обмениха мнения по актуалните въпроси на глобалния и регионален дневен рад с акцент върху КНДР и Сирия. Потвърдено е общото мнение за безалтернативността на разрешаването на всички проблеми изключително чрез политическо-дипломатически средства“ пише в официален коментар на руското МВнР.
„По време на обсъждането на двустранния дневен ред бе изразено удовлетворение от постъпателното развитие на отношенията във всички области.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният секретар на ООН планира среща с външния министър на Северна Корея

ТАСС: Генералният секретар на ООН планира среща с външния министър на Северна Корея

18 Септември 2017 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш планира тази седмица да проведе среща със севернокорейския министър на външните работи Ли Йон-хо, който ще пристигне в Ню Йорк за участие на 72-та сесия на Общото събрание на Световната организация, предаде ТАСС.
„Очаква се Гутереш да проведе среща с външния министър на КНДР“, заяви официалният представител на ООН Стефан Дюжарик. Съгласно предварителната програма на общополитическата дискусия, речта на министъра ще се състои на 22 септември през втората половина на деня местно време.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Доналд Тръмп и Си Дзинпин са се споразумели да  засилят до край натиска спрямо Северна Корея

Белият дом: Доналд Тръмп и Си Дзинпин са се споразумели да засилят до край натиска спрямо Северна Корея

18 Септември 2017 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом съобщи, че по време на по-рано оповестения телефонен разговор между президентите на САЩ и на Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин, двамата политици са се разбрали да „засилят до край натиска спрямо Северна Корея“, предаде AFP.
„По време на разговора двамата обсъдиха продължаващото противопоставяне на Северна Корея срещу международната общност и опитите ѝ да дестабилизира Североизточна Азия“, пише в официално заявление на Белия дом. „Двамата поеха ангажимент да засилят до край натиска спрямо Северна Корея чрез енергично прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, пише още там.
Очаква се Тръмп да посети Китай в началото на ноември.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Гутереш: Бюрокрацията е един от най-сериозните проблеми на ООН

Антонио Гутереш: Бюрокрацията е един от най-сериозните проблеми на ООН

18 Септември 2017 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш заяви, че бюрокрацията е един от най-сериозните проблеми, затрудняващи работата на световната организация, предаде ТАСС.
„Наскоро ме питаха какво не ми дава покой нощем. Отговорът ми бе прост: бюрокрацията. Структурната разединеност, заплетените процедури, безкрайната бумащина“, заяви Антонио Гутереш на среща, посветена на реформите в ООН.
Генералният секретар подчерта, че целта на ООН се заключва в това да „служи на интересите на хората, затънали в нищета, изолация, страдащи по време на конфликти и с нарушени права“. Той посочи, че Световната организация трябва да се измени, „за да служи на интересите на хората“. „Трябва да сме по оперативни и ефективни, гъвкави и с по-малки разходи“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генадий Гатилов, зам.-министър на външните работи на Русия: Свързаните с реформата на ООН решения трябва да се приемат по време на диалог

Генадий Гатилов, зам.-министър на външните работи на Русия: Свързаните с реформата на ООН решения трябва да се приемат по време на диалог

18 Септември 2017 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов заяви, че страните членки на ООН трябва да обсъждат всички решения, свързани с реформата ѝ, предаде ТАСС.
„Ние сме за реформа. Смятаме, че тя трябва да е всеобща“, заяви Гатилов. „Решенията, свързани с реформата, трябва да се приемат от страните членки на ООН по време на диалог“, добави той.
Заместник-министърът посочи, че Русия смята, че работата над оптимизацията на разходите на ООН трябва да се води за сметка на остарелите програми.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Президентите на САЩ и на Китай проведоха телефонен разговор

Белият дом: Президентите на САЩ и на Китай проведоха телефонен разговор

18 Септември 2017 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом съобщи, че президентите на Китай и на САЩ Си Дзинпин и Доналд Тръмп са провели телефонен разговор на фона на кризата относно ракетната и ядрената програми на Северна Корея, предаде AFP.
Тръмп в момента е в Ню Йорк за 72-та сесия на Общото събрание на ООН, но Си Дзинпин няма да присъства на събитието поради конгрес на Китайската комунистическа партия, който трябва да затвърди водачеството му в страната през следващите пет години.
От Белия дом съобщиха, че Северна Корея най-вероятно е била основната тема на разговора. Тръмп по-късно тази година ще осъществи първото си официално посещение в Китай.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че „бюрокрацията“ задържа ООН

AFP: Доналд Тръмп заяви, че „бюрокрацията“ задържа ООН

18 Септември 2017 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „бюрокрацията“ задържа ООН от разгръщането на пълния ѝ потенциал, предаде AFP.
По време на дискусиите относно реформите в Световната организация по време на 72-та сесия на Общото събрание на ООН Тръмп заяви, че винаги е виждал „огромния потенциал“ на организацията, чиято централа „е само на една пресечка“ от дома му в Ню Йорк.
„ООН е създадена с наистина благородни цели“, заяви Тръмп и добави, че „през последните години ООН не е достигнала до пълния си потенциал, заради бюрокрацията и проблеми с управлението“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AhlulBayt: Генералният секретар на ООН призова иракските кюрди да изоставят идеята за референдум за независимост

AhlulBayt: Генералният секретар на ООН призова иракските кюрди да изоставят идеята за референдум за независимост

18 Септември 2017 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова иракските кюрди да изоставят плановете за провеждане на референдум за независимостта в края на месеца, посочвайки, че това е отклонение от приоритетната борба срещу „Ислямска държава“, предаде AhlulBayt.
В официално свое изявление Гутереш посочи, че всеки спор между централното иракско правителство и кюрдското регионално правителство трябва да се решава чрез диалог и „конструктивен компромис“. „Всяко едностранно решение за свикване на референдум по това време ще бъде отвличане от необходимостта да преборим „Ислямска държава“, убеден е той и добави, че то също така ще подкопае процеса на завръщането на бежанците по родните им места.
Генералният секретар призова иракските политици да „се отнесат към въпроса с търпение и сдържаност“ и предложи помощта на Световната организация при справяне с въпроса.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Korea Herald: Според правителството на Южна Корея КНДР е в последния стадий на развитието на междуконтинентална балистична ракета

Korea Herald: Според правителството на Южна Корея КНДР е в последния стадий на развитието на междуконтинентална балистична ракета

18 Септември 2017 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Сеул. По данни на южнокорейското министерство на отбраната Северна Корея навлиза в последния стадий на развитие на междуконтинентална балистична ракета (МКБР) и най-вероятно ще продължи с ракетните си и ядрени изпитания, за да доразвие технологията, пише Korea Herald.
„Достигнахме до сигурния извод, че последната изстреляна от севера ракета е „Хвасон-12“ – МКБР и че северът има възможности за такива ракети. Ние виждаме как комунистическият режим навлиза в последен стадий на развитието на МКБР“, заяви заместник-министърът на отбраната на Южна Корея генерал-майор Джанг Кюн-су. „Северна Корея най-вероятно ще продължи с ядрените и с ракетните изпитания, за да развие възможностите си“, добави той.
Относно скорошното обявление на южнокорейското министерство на Обединението относно плановете за изпращане на хуманитарна помощ на Северна Корея в размер от 8 млн. долара през агенциите на ООН, заместник-министърът посочи, че те най-вероятно ще бъдат забавени.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ники Хейли: ООН изразходва възможностите си за избор относно Северна Корея

Ники Хейли: ООН изразходва възможностите си за избор относно Северна Корея

18 Септември 2017 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Съветът за сигурност на световната организация е изчерпал възможностите си за сдържане на ядрената програма на Северна Корея и че САЩ могат да се обърнат по въпроса към Пентагона, предаде Reuters.
„Ние сме изразходвали всичко, което можем да направим в Съвета за сигурност на ООН в момента“, заяви Хейли и добави, че би била напълно доволна да предаде въпроса за КНДР на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис.
„Ако Северна Корея продължи с това безразсъдно поведение, ако САЩ трябва да се защитават себе си или съюзниците си, Северна Корея ще бъде разрушена. Всички знаем това. Никой от нас не желае това. Никой от нас не иска война“, добави тя. „Опитваме всяка друга възможност, но на масата има много военни възможности“, посочи дипломатът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: Иран би признал единствено „обединен Ирак“

Tehran Times: Иран би признал единствено „обединен Ирак“

18 Септември 2017 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Секретарят на върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани повтори позицията, към която страната се е придържала дълго време, относно териториалната цялост на Ирак, посочвайки, че Техеран единствено би признал „интегриран и федерален“ Ирак, пише Tehran Times.
„Иран, като приятел и съюзник на кюрдските си братя, които са стояли до него в най-трудни времена, не приема референдума като ползотворен за Кюрдския регион и е против решението“, заяви Шамхани.
Иракски Кюрдистан ще проведе на 25 септември референдум за независимостта си.
Секретарят посочи, че допитването няма „правен реализъм“ и ще подкопае регионалната сигурност. „Отделянето на Кюрдския регион от иракското централно правителство означава затваряне на всички общи гранични области. Съпротивата на съседните на Ирак страни за референдума ще създаде сложна ситуация там след референдума“, посочи той.
Служителят посочи важността на диалога при решаването на споровете между Кюрдската автономия и централното правителство и избягването на „прибързани решения“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция отправи предупреждение към Северна Корея и към Иран преди началото на сесията на Общото събрание на ООН

AFP: Франция отправи предупреждение към Северна Корея и към Иран преди началото на сесията на Общото събрание на ООН

18 Септември 2017 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Франция отправи предупреждение, че спазването на Иранското ядрено споразумение е „необходимо“, за да се предотврати това други държави да придобият ядрени оръжия. Това се случва докато световните лидери се събират за 72-та сесия на Общото събрание на ООН, предаде AFP.
Външният министър Жан-Ив льо Дриан също така посочи на репортерите преди откриването на сесията, че налагането на натиск спрямо Северна Корея чрез санкции е единственият път към справяне с кризата относно ядрените и ракетните изпитания на Пхенян.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Три световни сили започнаха военни учения в близост до Северна Корея

Deutsche Welle: Три световни сили започнаха военни учения в близост до Северна Корея

18 Септември 2017 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Пекин. На фона на задълбочаващата се криза около ядрените амбиции на Северна Корея три световни военни сили започнаха в понеделник, 18 септември, учения в района на Корейския полуостров, предава Deutsche Welle.
Съвместни руско-китайски маневри се провеждат в района между Владивосток и разположената северно от Япония част от Охотско море.
Същевременно САЩ и Южна Корея изпратиха бойни самолети за военни учения над Корейския полуостров. Съгласно данните от Министерството на отбраната в Сеул, машините са излетели от бази в Южна Корея, Япония и остров Гуам.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Върховният съд на Ирак разпореди суспендиране на референдума в Кюрдистан

AFP: Върховният съд на Ирак разпореди суспендиране на референдума в Кюрдистан

18 Септември 2017 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Багдад. В понеделник Върховният съд на Ирак разпореди суспендиране на референдума за независимост на Кюрдистан, насрочен за 25 септември, предава AFP.
„Върховният съд е издал заповед да се преустанови организирането на референдума, насрочен за 25 септември... докато не разгледа жалбите, които е получил по този плебисцит, той се счита за противоконституционен", се казва в изявление.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.