НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:15

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Полк. Сергей Белкинов, ВВС: Очаквахме тази година да започнат преговорите за доставката на нов боен самолет, за съжаление не такова разбиране проявиха правителството и 44-ото НС

Полк. Сергей Белкинов, ВВС: Очаквахме тази година да започнат преговорите за доставката на нов боен самолет, за съжаление не такова разбиране проявиха правителството и 44-ото НС

16 Октомври 2017 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът с обновяването на бойната техника и по-специално изтребителната авиация наистина е в застой. Това каза полк. Сергей Белкинов, началник на щаба на ВВС в интервю за Агенция „Фокус“. „Ние очаквахме през тази година да започнат преговорите за доставката на нов тип боен самолет. За съжаление не такова разбиране проявиха правителството и в частност 44-ото НС, което върна изпълнението на проекта в един начален етап. Дали, кога и откъде ще бъде рестартиран проекта, е в прерогативите на Министерство на отбраната“, обясни пол. Белкинов. „Моят прочит на събитията е ,че беше проведена една перфектна процедура, беше съставен доклад, който да даде възможност на МС да вземе едно информирано решение по въпросите за придобиването на нов тип боен самолет. За съжаление всичко това не се случи и предстои да видим откъде ще бъде рестартиран процесът“, коментира той. Полк. Белкинов заяви, че при всички случаи това отлагане оказва негативно влияние върху хората във ВВС и респективно намалява способностите. „Дали е валиден изразът „Без авиация, няма нация“ ? Това е често използван израз, който цели да повдигне самочувствието на хората в авиацията. Разбира се, буквален превод едва ли е точно така, защото авиацията носи гордост на една нация. Без много други отрасли – здравеопазване, образование, също няма да има нация, така че това е един нас поздрав. Да, ние даваме всичко за защита на нацията и искаме да бъдем повод тя да се гордее със своите български ВВС“, каза още полк. Сергей Белкинов.
Люба АЛЕКСИЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Изборът на изтребител в никакъв случай не е предопределен

Президентът Румен Радев: Изборът на изтребител в никакъв случай не е предопределен

12 Октомври 2017 | 19:31 | Агенция "Фокус"
София. Изборът на изтребител в никакъв случай не е предопределен. Тук има много сериозно внушение на лобисти. Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на Алианса. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Още от деня“ по БНТ. „Всичко друго са спекулации. Защо тогава наистина ще правим тези конкурси, ако те не отговарят на тези изисквания?“, попита държавният глава. По думите му в случая трябва да се търси оптималното, а не предубедено решение. „Тук управляващите демонстрираха една въпиюща некомпетентност по въпроса. Защото те даже се отметнаха от собствените си подписи за процедурите за избор на този самолет като срокове и като условия. Учудващо за мен е техните стремежи желание да се изявяват в различни области от целият този процес. Никой не иска от тях да бъдат експерти по съвременна сложна авиационна техника и по способите за нейното използване, въпреки че учудващо за мен те се навират точно там. Но те трябва да имат минимални познания по процеса на избора, който наистина е доста сложен, по всички законови наредби, които го регламентират, по принципите на проектното управление. Защото това не като да провеждаш процедура за водния цикъл в Добрич или поредния лот на магистрала „Хемус“, коментира президентът.
Във връзка с думите на Антон Тодоров и на въпрос дали има интерес за един или друг вид самолет, държавният глава заяви: „Тези хора даже нямат доблестта да отправят директно обвинение. Не за пет милиона, за една стотинка,защото знаят, че ще бъдат осъдени. Затова фабрикуват внушения, които се приемат лековерно от медиите. Не искам да отговарям тук на тези спекулации“, каза той.
По отношение на достъпа до информация на началника на кабинета на президентството Иво Христов, Радев заяви, че задачите на Христов и характера на неговата работа не изискват достъп до работа с класифицирана информация. „Той не е получавал отказ, защото не е подавал документи. Това са просто поредните спекулации“, коментира Радев. Той посочи, че началникът на кабинета му ще получи такъв достъп, ако прецени, че неговите задължения изискват работа с класифицирана информация.
На въпрос дали има шифрограма, четена от Христов в президентството, Радев отговори: „Категорично г-н Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ. Убеден съм, че това ще го докаже и проверката на ДАНС“, допълни президентът.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорове между управляващи и опозиция за участието на президента Румен Радев в процедурата за нов изтребител (ОБЗОР)

Спорове между управляващи и опозиция за участието на президента Румен Радев в процедурата за нов изтребител (ОБЗОР)

5 Октомври 2017 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет. Комисията беше създадена на 28 юни по предложение на ГЕРБ. На заседанията ѝ бяха изслушани всички министри на отбраната за периода от 2010 до 2017 година, с изключение на служебния министър Стефан Янев.
В доклада комисията предлага частично рестартиране на процедурата за нов изтребител, като Министерството на отбраната трябва да реши на какъв етап да бъде върнат проектът. Според комисията много от проблемите, свързани с реализацията на проекта, произтичат от неясноти в Концепцията за изграждане на отбранителната способност. Промяната на финансовата рамка от 700 млн. лева на 1,5 млрд. лева е налагала актуализация на концепцията, която не е била направена. Не е даден категоричен отговор на въпроса какъв тип да бъде самолетът - многоцелеви или само за въздушно патрулиране. Комисията констатира, че в голям период от изпълнението си проектът се реализира при нормативен вакуум и липса на ясни регламентирани правила. Начинът на практическото прилагане на проектното управление на МО води до размиване на отговорностите, правомощията, дейностите и сроковете. Комисията констатира, че при актуализацията на Методиката за оценка през 2016 година се създават условия за необосновано отстраняване на една от офертите. От оставащите две оферти, едната е практически неконкурентноспособна. Комисията не е намерила разумни основания за промяната на методиката. Установено е, че в края на февруари е направена оферта за нов самолет, която се е включвала в утвърдената финансова рамка. Според комисията буди недоумение аргументът, че офертата не е разгледана, защото не е включвала въоръжението на самолета, при положение, че и офертите на други кандидати са без въоръжение. Комисията констатира, че липсата на политическо ръководство, правила, контрол на процеса и промяната в методиката водят до отпадане на една от офертите и сериозни съмнения за ефективността на изразходването на публични средства.
Участието на президента ген. Румен Радев в процедурата по придобиване на нов боен самолет беше основната тема в дебатите по приемането на доклада. Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от БСП са организирани „самолет-гейт“ и са вкарали в него президента. Той коментира, че със всичко казано БСП създават лошия образ на Румен Радев. Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, който беше член на Комисията за изтребителите, посочи, че президентът е нарекъл членовете на комисията лобисти, а от документите е видно, че има друг лобист. По думите му Румен Радев е бил мотивиран от „Грипен“ с потупване по рамото. По-късно, Цветан Цветанов се извини за някои от личните нападки, отправени към президента. Той заяви, че не трябва да се допуска в парламента да се говори по теми, свързани с личния живот на държавния глава.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството. Тя посочи, че БСП стои зад президента Румен Радев, защото не е отстъпил и на милиметър от поетите ангажименти по време на предизборната кампания. Според зам.-председателя на ПГ на БСП Жельо Бойчев министър Николай Ненчев и кабинетът „Борисов“ 2 са виновни за изкривяването на крайните резултати при избора на нов боен самолет. Депутатът Таско Ерменков коментира, че докладът на комисията е елемент от пълномащабната война на ГЕРБ срещу президента – човекът с най-големия рейтинг в държавата. Зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев посочи, че в дебатите Цветан Цветанов се е опитал да внуши, че е взето решение в интерес на определена фирма. „Маските паднаха. Всичкия този цирк е, за да закупи България F-16“, коментира той. В отговор Цветан Цветанов заяви: „Никъде в изказването ми не казах коя фирма трябва да спечели“.
Преди приемането на доклада депутатите коментираха и случая с началника на кабинета на президента Иво Христов, който е чел секретна шифрограма, без да има достъп до класифицирана информация. За случая сигнализираха от ГЕРБ. Депутатът Антон Тодоров заяви, че ДАНС работи в президентството от 10 дни и има унищожени документи, свързани със шифрограмата, до която е имал достъп Христов. Филип Попов от БСП заяви, че Прокуратурата трябва да се самосезира за изказването на Антон Тодоров. Той попита откъде Тодоров има достъп до секретна информация и откъде знае за операцията на ДАНС. По думите му това не е въпрос само на наказателна отговорност, а и на национална сигурност. В отговор Антон Тодоров уточни, че е получил информацията за проверката на ДАНС от ДКСИ.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет

Парламентът прие финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет

5 Октомври 2017 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ доклада гласуваха 126 народни представители, „против“ бяха 59, четирима се въздържаха.
В доклада комисията предлага частично рестартиране на процедурата за нов изтребител, като Министерството на отбраната трябва да реши на какъв етап да бъде върнат проектът. Според комисията много от проблемите, свързани с реализацията на проекта произтичат от неясноти в Концепцията за изграждане на отбранителната способност. Промяната на финансовата рамка от 700 млн. лева на 1.5 млрд. лева е налагала актуализация на концепцията, която не е била направена. Не е даден категоричен отговор на въпроса е какъв тип да бъде самолетът - многоцелеви или само за въздушно патрулиране. Комисията констатира, че в голям период от изпълнението си проектът се реализира при нормативен вакуум и липса на ясни регламентирани правила. Начинът на практическото прилагане на проектното управление на МО води до размиване на отговорностите, правомощията, дейностите и сроковете.
Комисията констатира, че при актуализацията на Методиката за оценка през 2016 година се създават условия за необосновано отстраняване на една от офертите. От оставащите две оферти, едната е практически неконкурентноспособна. Комисията не е намерила разумни основания за промяната на методиката. Установено е, че в края на февруари е направена оферта за нов самолет, която се е включвала в утвърдената финансова рамка. Според комисията буди недоумение аргументът, че офертата не е разгледана, защото не е включвала въоръжението на самолета. При положение, че и офертите на други кандидати са без въоръжение. Комисията констатира, че липсата на политическо ръководство, правила, контрол на процеса и промяната в методиката водят до отпадане на една от офертите и сериозни съмнения за ефективността на изразходването на публични средства.
Комисията беше създадена на 28 юни по предложение на ГЕРБ. На заседанията й бяха изслушани всички министри на отбраната за периода от 2010 до 2017 година, с изключение на служебния министър Стефан Янев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Цветан Цветанов се опита да внуши, че сме взели решение за проекта за нов изтребител, за да удовлетворим интересите на определена фирма

Драгомир Стойнев, БСП: Цветан Цветанов се опита да внуши, че сме взели решение за проекта за нов изтребител, за да удовлетворим интересите на определена фирма

5 Октомври 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Г-н председател на НС, не прекъснахте Цветан Цветанов, който се опита да внуши, че сме взели решение, за да удовлетворим интересите на определена фирма. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През цялото време внушавате, че НС е последната инстанция, която може да оказва влияние върху търговски сделки и да бъде лобист за определена фирма“, обърна се той към Цветан Цветанов. „Ние се противопоставяме на това. Нека всички да имат равен шанс“, посочи Драгомир Стойнев. „Маските паднаха. Всичкия този цирк е, за да закупи България Ф16“, заяви депутатът от БСП.
В отговор Цветан Цветанов заяви: „Никъде в изказването ми не казах коя фирма трябва да спечели“. „Не ми вменявайте думи, които не съм споменал. Само изложих фактите“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов: От името на ПГ на ГЕРБ се извинявам за някои от личните нападки към президента

Цветан Цветанов: От името на ПГ на ГЕРБ се извинявам за някои от личните нападки към президента

5 Октомври 2017 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. От името на ПГ на ГЕРБ искам да се извиня за някои от личните нападки, които бяха направени към президента. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не трябва да допускаме от парламентарната трибуна да се говори за лични теми, свързани с личния живот на президента“, заяви той. Във връзка с дебата за доклада на Временната комисия за изтребителите Цветан Цветанов коментира: „Когато се взимат важните политически решения трябва да бъдем истински и надежден партньор на НАТО. Оборудването трябва да отговаря на стандартите на НАТО“. „Убеден съм, че правилните решения ще вземем ние народните представители, след всичко, което свършиха колегите в комисията“, посочи той. „Молбата ми е - нека да бъдем принципни, да не провокираме напрежението, което създава лош имидж на Народното събрание, призвани сме да защитаваме обществения интерес“, се обърна той към БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Тодоров, ГЕРБ: Беше ми отговорено от ДКСИ, че са възложили на ДАНС да направят проверка на президентството

Антон Тодоров, ГЕРБ: Беше ми отговорено от ДКСИ, че са възложили на ДАНС да направят проверка на президентството

5 Октомври 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Беше ми отговорено от ДКСИ, че са възложили на ДАНС да направят проверка на президентството. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Антон Тодоров в лично обяснение по време на дебатите по доклада на Комисията за „Грипен“-ите“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тодоров бе призован да даде обяснение от Филип Попов от БСП, който се обърна към него: „Зададох въпрос към г-н Тодоров. Той тук говори за операция на ДАНС в президентството, която няма нищо общо с комисията и с доклада“, каза Попов.
Взимайки думата, Антон Тодоров заяви "небългарските комунисти да не говорят, защото нямат право". „Информирал съм ДАНС и главната прокуратура за този проблем. Дали работят там, беше ми отговорено от ДКСИ, че са възложили на ДАНС да направят тази проверка“, каза Тодоров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Откъде Антон Тодоров има достъп до секретна информация и знае за операция на ДАНС - Прокуратурата да се самосезира

Филип Попов, БСП: Откъде Антон Тодоров има достъп до секретна информация и знае за операция на ДАНС - Прокуратурата да се самосезира

5 Октомври 2017 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата следва да се самосезира за изказването на Антон Тодоров. Откъде той има достъп до секретна информация, откъде знае за операцията на ДАНС. Откъде я има и кой му е разшифровал секретна шифрограма. Това каза народният представител от БСП Филип Попов по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това не е въпрос само на наказателна отговорност, а и на национална сигурност“, заяви той. „Комисията за изтребителите си позволи без да има мандат, да даде препоръка за връщане на процедурата. Без да има мотиви как това връщане ще повлияе имиджово и финансово на страната“, посочи Филип Попов. Според него първата цел на комисията е удар срещу ген. Радев, а втората е отговорността от МС да дойде към НС. „Уважаеми управляващи, отказахте се от реформата, която защитавахте - модернизация на армията. Заслепени от желание „да ударите“ президента девалвирате собствената си отговорност“, коментира народният представител. „Кой министър си е сложил подписа, одобрявайки процедурата, министър Ненчев. Министър в чие правителство е бил той, къде бяхте тогава“, попита Филип Попов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ към Корнелия Нинова: Как е финансирана кампанията на президента Румен Радев, има ли пари на „Грипен“

Владимир Тошев, ГЕРБ към Корнелия Нинова: Как е финансирана кампанията на президента Румен Радев, има ли пари на „Грипен“

5 Октомври 2017 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът ми към г-жа Корнелия Нинова е как е финансирана кампанията на президента Румен Радев, как са събирани и от какво даренията, има ли „Грипен“-ски пари вътре. Това каза народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев към лидера на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темата на доклада на временната комисия е съвсем различна от президента“, заяви той. „В 25-те страници на доклада няма и намек за президентство, президент или ген. Радев“, каза още Владимир Тошев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството – г-н Радев, стоим зад Вас

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството – г-н Радев, стоим зад Вас

5 Октомври 2017 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството – г-н Радев, стоим зад Вас. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказване по време на дебатите по доклада на Комисията за „Грипен“-ите“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Това, което правите както и да го завоалирате, е война срещу президентската институция. Тя започна от една пресконференция на председателя ви на ПГ, в която той обвини президента в лобизъм и намекна за корупция. След това последва създаването на тази комисия, която да ползвате като бухалка", каза Нинова и поясни, че ще подкрепи държавния глава по две причини - партийна и държавническа. "Ние издигнахме, подкрепихме и работихме за избора на президента Радев. Благодаря на онези българи, които не са членове на БСП, но повярваха, че БСП им предлага достоен президент, който може да промени България. Ние стоим зад президента Радев като партия и прилагаме за тази подкрепа един единствен критерий – той изпълнява ли ангажиментите, които пое по време на предизборната кампания. И за една година той не е отстъпил на милиметър от тях“, каза Нинова. По думите ѝ държавническата причина за подкрепата на БСП към президента е, че ГЕРБ използва тази комисия и цялата институция парламент за война с друга институция – президентската за да разчистите пътя на Бойко Борисов към президентския пост. Според нея с тази комисия те използват една институция срещу друга за партийни цели. „Това е една от причините да нарече вас беквокали“, поясни Нинова. Тя се обърна към премиера и президента с думите: „Въпреки битките, които водим, ние живеем в парламентарна република. Тук не се намират беквокалисти, това са хората в държавата, които определян пътя в държавата, но между нас има разлика, г-н президент. Тези хора отдясно искат да използват този парламент за битка срещу вас. Ние няма да го позволим. Това е разликата между нас. Това е алтернативата, която могат и българските граждани да видят и да избират. Зад вас сме г-н президент“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Тодоров, ГЕРБ: От 10 дни ДАНС работи в президентството – има унищожени документи, свързани с  Иво Христов

Антон Тодоров, ГЕРБ: От 10 дни ДАНС работи в президентството – има унищожени документи, свързани с Иво Христов

5 Октомври 2017 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. От 10 дни ДАНС работи в президентството – има унищожени документи, свързани с Иво Христов. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Антон Тодоров в изказване по време на дебатите по доклада на Комисията за „Грипен“-ите“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тодоров заяви, че Иво Христов, началник на кабинета на президента, няма още допуск до класифицирана информация. „Преди две седмици направихме специална пресконференция, на която обявихме тази информация, че Иво Христов без да има допуск до класифицирана информация е чел шифрограма. Екип на ДАНС работи от 10 дни в президентството. Има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС. Тези документи са свързани с четенето на тази шифрограма от човек, който няма допуск и той се казва Иво Христов", обясни Тодоров.
По думите му там е унищожена цялата преписка между Външно министерство и президентството. „Тогава ще трябва да обяснява кой ги е унищожавал“, поясни Тодоров.
„Докладът е много важен, тъй като става дума за похарчването на 1, 5 млрд. лв. Виждаме, че ген. Радев, не президента, в своето амплоа на генерал има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор. Разликата е само в мащабите“, каза Тодоров и му отнеха думата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков, БСП към ГЕРБ: Вие сте в последното действие, предстои падане на завесата "ГЕРБ управлява България", но сте некадърни актьори и няма да получите аплодисменти

Таско Ерменков, БСП към ГЕРБ: Вие сте в последното действие, предстои падане на завесата "ГЕРБ управлява България", но сте некадърни актьори и няма да получите аплодисменти

5 Октомври 2017 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Вие сте в последното действие, предстои падане на завесата "ГЕРБ управлява България", но вие сте некадърни актьори и няма да получите аплодисменти. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ по време на дебатите по доклада на Временната комисия за „Грипен“-ите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вече не става въпрос за закачка, особено с предишното изказване“, каза Ерменков по повод изказването на Антон Тодоров. "Докладът на Комисията за самолетите е елемент от пълномащабната война на ГЕРБ срещу президента – човекът с най-големия рейтинг в държава", каза Еременков. Според него големият рейтинг на президента е причината от ГЕРБ да не могат да спят спокойно. Таско Ерменко поясни, че е станало ясно, че за ГЕРБ не е важна истината, а войната. Той посочи, че вероятно от ГЕРБ се надяват техният лидер да заеме мястото на президента. „Няма да го заеме, не може. Не е дорасъл до него“, заяви Ерменков. Той посочи, че БСП са издигнали Радев, а не ГЕРБ. "Не винаги можете да реагирате адекватно на предизвикателствата на момента, но все пак повече от една година да проумеете, че не сте били прави тогава, ми се струва доста дълъг период. Нещо като бавно развити. Тази бавност на развитието е пагубна за България", допълни Ерменков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Тодоров, ГЕРБ: В Комисията за изтребителите разбрахме, че ген. Радев не е приятел на истината

Антон Тодоров, ГЕРБ: В Комисията за изтребителите разбрахме, че ген. Радев не е приятел на истината

5 Октомври 2017 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. При работата със секретната и несекретната информация разбрахме, че не президентът Радев, а ген. Радев е човек, който не е приятел на истината. Това каза народният представител от ГЕРБ Антон Тодоров по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 16 юни 2014 година пише опорни точки на тогавашния служебен премиер Пламен Орешарски, свързани с единия доставчик. Те са по отношение на компанията „СААБ“, производител на „Грипен““, обясни той. „Това не са хвърчащи документи. Всеки, който е искал, е могъл да ги намери“, коментира Антон Тодоров. „Не знам дали един ръководител на проектния екип трябва да прави опорни точки на служебния премиер, особено пък само за едната компания“, посочи депутатът. „На 19 май тази година президентът казва, че никога не е изготвял становище за „Грипен“. Мачът свърши. Разбрахме, че ген. Радев не е приятел на истината, няма да споря с някой ако каже, че е заклет лъжец“, коментира Антон Тодоров. „Ген. Радев си позволи да нарича комисията лобисти. Току-що доказахме, че има някой друг, който е лобист, но не сме ние“, уточни депутатът. Според него президентът сигурно е бил мотивиран от „Грипен“. „Знаете ли как е мотивиран - с потупване по рамото. Не е взел 5 млн., да не си помислите. Мотивиран е с потупване по рамото“, каза още Антон Тодоров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП към Димитър Главчев: Стоите на трибуната благодaрение на 4 гласа във ваша подкрепа при гласуването на оставката ви, вероятността да ги загубите е близка

Георги Свиленски, БСП към Димитър Главчев: Стоите на трибуната благодaрение на 4 гласа във ваша подкрепа при гласуването на оставката ви, вероятността да ги загубите е близка

5 Октомври 2017 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Стоите на трибуната благодaрение на 4 гласа във ваша подкрепа при гласуването на оставката ви, вероятността да ги загубите е близка. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в процедура по начина на водене по време на дебатите по доклада на Временната комисия за „Грипен“-ите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н председател, когато искате да бъдете принципен председател на Народното събрание, бъдете принципен през цялото водене. Г-н Цветан Цветанов взе процедура лично и аз не разбрах с какво г-н Цветанов беше оскърбен, обиден, унизен, с какво се обясни, а взе да ви казва какво било казано в доклада“, каза Свиленски. Той поясни, че не вижда днес Цветанов да е засегнат, а само му е споменато името. „Моля ви спазвайте правилника. Ще ви напомня, че мястото ви отзад на тази трибуна е благодарение на 4 гласа, гласувани при вашата оставка. Вероятността тези 4 гласа да ги загубите е много близко. Спазвайте правилника, за да бъдете дълго време председател на Народното събрание“, обърна се Свиленски към Димитър Главчев. Председателят на НС Димитър Главчев заяви, че дали е отзад на трибуната, или отпред е въпрос на гледна точка. „Моля ви да напуснете трибуната“, каза Главчев и му отне думата. „Казахте ми, че съм отзад на тази трибуна. Вижте къде съм“, обърна се Главчев към Георги Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ към БСП: Организирахте "самолет-гейт" с вкарването на президента в него, не ни въвличайте

Цветан Цветанов, ГЕРБ към БСП: Организирахте "самолет-гейт" с вкарването на президента в него, не ни въвличайте

5 Октомври 2017 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Недейте да ни въвличате в този „самолет-гейт“, който вие организирахте с вкарването на президента в него. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към БСП по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От всичко това, което се случва, и със всички процедури, които коментираме и излязоха в публичното пространство направихте „самолет-гейт“, вие го провокирахте“, посочи той. „Всички останаха с впечатление, че имате защитна реакция, за да не се споменава ген. Радев, но никъде в доклада той не фигурира. Вие го назовавате, вие го слагате като опорна точка“, уточни Цветан Цветанов. „Има извършена огромна по обем работа от една комисия, гласувана от парламента. В момента водим дебат по същество. Предлагам да се концентрираме върху това, какво трябва да направим днес - да гласуваме доклада на комисията“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. „Направихте така, че държавата да се сочи, че прави процедура, която под една или друга форма обслужва някакви други интереси“, обясни той. „Ние сме държава в НАТО, трябва да имаме стратегическо партньорство и когато има обективни факти, те трябва да бъдат чути“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП към председателя на НС Димитър Главчев: Ако обичате напуснете мястото, на което сте в момента и повикайте вашите заместници

Драгомир Стойнев, БСП към председателя на НС Димитър Главчев: Ако обичате напуснете мястото, на което сте в момента и повикайте вашите заместници

5 Октомври 2017 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Ако обичате напуснете мястото, на което сте в момента и повикайте вашите заместници. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в процедура по начина на водене по време на дебатите по доклада на Временната комисия за „Грипен“-ите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имам чувството, че вие искате нарочно да принизите дебата, заяждайки се с опозицията, прекъсвайки опозицията“, каза Стойнев. По думите му това не може да се случва, само ако на някой не му харесва споменаването на президента Румен Радев.
Процедурата по начина на водене от страна Стойнев бе предизвикана, защото председателят на НС Димитър Главчев отне думата на Иван Иванов, който в реплика от трибуната, спомена президентската институция и президента Румен Радев. Димитър Главчев от своя страна призова БСП да си изяснят фактическата неточност, тъй като в доклада се цитира името на ген. Радев, когато той още не е бил президент.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Кабинетът „Борисов“ 2 и тогавашния министър на отбраната Николай Ненчев са виновни за изкривяването на крайните резултати при избора на нов тип боен самолет

Жельо Бойчев, БСП: Кабинетът „Борисов“ 2 и тогавашния министър на отбраната Николай Ненчев са виновни за изкривяването на крайните резултати при избора на нов тип боен самолет

5 Октомври 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Министър Николай Ненчев и кабинетът „Борисов“ 2 са виновни за изкривяването на крайните резултати при избора на нов тип боен самолет. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на дебатите по доклада на Временната комисия по избора на нов тип боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се опитам да говоря по изводите, които бяха представени от доклада на Временната комисия. Започвам с най-основния от тях. Липсата на политическо ръководство и контрол на процеса и създаденият нормативен вакуум създават реални условия за изкривяване на крайните резултати при избора на нов тип боен самолет. Временната комисия констатира със съжаление, че начинът на въвеждане на проектното управление в МО не създава нужната яснота и нееднозначност по отношение на отговорностите, правомощията на структурите, ангажирани в този процес. Това е извод записан в доклада на комисията. Големият въпрос е кой носи отговорност за всичко това“, попита Бойчев. Депутатът поясни, че през октомври 2014 г. със заповед на министъра на отбраната се въвежда проектно управление на процеса по придобиване на нов самолет. „Със заповед от 16 февруари 2015 г. на министър Ненчев за ръководител на борда за управление на проекта е определен ген. Румен Радев. Забележете обаче паралелно с това със заповед от 2 ноември 2015 г. се създава работна група, която има за цел да подготви и провежда консултации с държавите, предлагащи тези многоцелеви изтребители“, коментира Бойчев. По думите му тази работна група е трябвало да изготви инвестиционен разход, да го внесе в МС и оттам в НС. „Забележете тази работна група започва и консултации, и преговори със страните, предлагащи такъв тип изтребители и оценява техните оферти. По същество тази работна група обезсмисля досега въведения проектен принцип на управление“, поясни Бойчев. По думите му основната цел на тази група е да заобиколи Румен Радев, тъй като той не е включен в състава й. Според него с този доклад се казва, че модернизация на армията няма да има. Бойчев обвини управляващите, че за пореден път са излъгали.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов за избора на нов самолет: Няма смисъл да бързаме, защото бързата сделка комисионни ражда

Министър Красимир Каракачанов за избора на нов самолет: Няма смисъл да бързаме, защото бързата сделка комисионни ражда

5 Октомври 2017 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. Двете стъпки около авиацията вървят паралелно – ремонтиране на авиационните машини, които имаме в момента, и купуване на нов изтребител. Няма смисъл да се бърза, защото има една българска поговорка – „бързата кучка слепи ги ражда“. Ако я перифразираме – „Бързата сделка комисионни ражда“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Има експерти, които защитават единия самолет, а други експерти – другия. Явно президентът Радев предпочита един определен самолет, но за лобизъм на мога да кажа“, коментира министър Каракачанов.
Той застана зад думите на министър-председателя Бойко Борисов, че по тази тема не трябва да има ябълка на раздора. „Между институциите трябва да има мир и спокойствие, да си вършат работата и да не се водят войни. Все пак ние все още разговаряме за избора на самолета, а заплащането трябва да бъде разсрочено за по-дълъг период, за да не натоварва бюджета и съответно и българските граждани. През това време могат да бъдат купени и влакове. Ако попитаме гражданите, те веднага биха отговорили, че влаковете са по-важни. Но ако питате мен или някой военен – самолетите са по-важни“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Пред камерите премиерът ми подава ръка и има моята, но съпартийците му продължават да безчинстват

Президентът Румен Радев: Пред камерите премиерът ми подава ръка и има моята, но съпартийците му продължават да безчинстват

4 Октомври 2017 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът пред камерите подава ръка и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оценявам усилията на премиера Бойко Борисов да поддържа диалог в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството“, заяви той. „Трябва да е ясно, че не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те“, коментира президентът. „Оставките на депутати, кметове, общински съветници са авариен изход, който до скоро потушаваше проблемите, но вече не работи“, посочи Румен Радев. „Трябва дълбоко и сериозно разследване от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и моделите“, допълни той. „В цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, по-скоро се използва като трибунал срещу президента“, каза още държавният глава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не ни отива с президента да уговаряме мача на ГЕРБ и БСП в парламента

Премиерът Бойко Борисов: Не ни отива с президента да уговаряме мача на ГЕРБ и БСП в парламента

4 Октомври 2017 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Варна. Президентството има своята първа цигулка в лицето на президента Радев, правителството има своята първа цигулка в мое лице. Двете първи цигулки, според мен, свирят в една тоналност, за доброто на България. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг преди седмичното правителствено заседанието на Министерски съвет, което се провежда в резиденция „Евксиноград“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. „Беквокалистите Елена Йончева, Корнелия Нинова и Цветан Цветанов имат своите функции в парламента. Не трябва да слушаме какво казват те, защото ще влошат отношенията ни. Нека оставим неговите и моите певци и свирачи“, допълни премиерът и призова ставащото в парламента да не се отразява на отношенията му с президента. „Аз мога да им забраня, но той ще го направи ли и ако го направим по този начин, няма ли да заговорите за колаборация между ГЕРБ и БСП в парламента. Ние си гледаме нашата работа, а те да си правят това, което партиите им диктуват. Не ни отива с президента да им уговаряме мача“, заяви премиерът. Борисов подчерта, че партия ГЕРБ няма намерение да искат импийчмънт на президента. „Колкото опасно е да падне кабинет, толкова опасно е да падне президент. Това е ужасен акт за държавата, означава нестабилност, катаклизъм. Аз целя точно обратното, добронамерен съм, имам желание, воля разбиране, диалогичност, уважение към него. Ако не му стига, негова работа“, коментира Борисов. По отношение на Цветан Цветанов Борисов заяви, че върши прекрасна работа .„Проблемът на другите партии е, че нямат такъв, нормално е да си брани партията и структурите. Затова когато разделям институционално нашите ангажименти, моят ангажимент е кабинетът да работи в синхрон с президентската институция, в парламента се води война с партията на г-н Радев. И там аз няма как да им влияя“, каза още премиерът.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С президента трябва да работим в мир и синхрон, ако избира друго – ще се защитаваме

Премиерът Бойко Борисов: С президента трябва да работим в мир и синхрон, ако избира друго – ще се защитаваме

4 Октомври 2017 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Моето разбиране е, че с президента трябва да работим в мир и синхрон, ако избира друго – ще се защитаваме. Може да ме обвинят в много грехове, но страх нямам. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг преди седмичното правителствено заседанието на Министерски съвет, което се провежда в резиденция „Евксиноград“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Борисов заяви, че в момента страната ни е остров на стабилност. "Няма показател, по който държавата да не е в по-добро състояние – доходи, пенсии заплати. Смятаме всеки ден колко да увеличим на армията и МВР, за да не развалим баланса. Ние няма да стоим да ни бият и то кой – тези, които са толкова уязвими, ако тръгнем в същата посока. И аз действително в един момент ще загубя контрол над партията да се брани, защото брутално говорят. Виждате, че са много уязвими от вчера. Слушах онзи ден човек, който говори за парите, които са източвани през фирми от националната телевизия, сиреч от държавния бюджет. Това какво ще донесе, надявам се оставки и в БСП, както при нас. Апелирам към всички за повече такт и внимание, всичко е много крехко и може лесно да се счупи и да се счупи непоправимо. Европа и светът имат сериозни проблеми и са доволни, че на Балканите не само не им създаваме проблеми, а демонстрираме точно обратното, на което са свикнали – такт, дипломация, разбиране. И искаме да развалим това, при положение, че гониш ръст на икономиката 4%, 100 милиарда евро БВП, 11% са се вдигнали доходите от началото на годината, с милиарди са повече приходите в бюджета от битката с контрабандата, безработицата е 5%. Няма работници за бизнеса, всички го казват, строи се навсякъде, отделят се пари. Да, със сигурност има зрънца навсякъде и ако ги покажат, ГЕРБ действа по този начин, за съжаление нямаме реципрочност от другата страна. Когато хапят живо месо от нас, от най-доброто, което имаме, партията се съпротивлява. Това е единственият начин и тя да оцелее, и хората да ѝ вярват“, коментира Бойко Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: До този момент с президента Румен Радев имам прекрасен диалог

Премиерът Бойко Борисов: До този момент с президента Румен Радев имам прекрасен диалог

4 Октомври 2017 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Варна. До този момент с президента Румен Радев имам прекрасен диалог. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг преди седмичното правителствено заседанието на Министерски съвет, което се провежда в резиденция „Евксиноград“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. „Когато си служиш с факти, които могат да се проверят, истината винаги е най–доброто. Президентът може да ме държи отговорен, ако мой министър или аз сме говорили по начин, по който уронва престижа на институцията. България е парламентарна република и има президент и парламент. Парламентът има свой живот и всеки ден там е действително битка, всеки глас е важен. Ако тръгна със същия тон и аргументи за така наречените беквокали, нима г-жа Елена Йончева не беше шеф на неговия пресцентър? Това не се дава на всеки, да ти води и да отговаря за медийния образ и политика на институцията. Да кажа той я изпрати в парламента да громи ГЕРБ, не знам тя вокал ли е, тенор ли е, сопрано ли е, но тя го прави от сутрин до вечер. Той отговорен ли е и ако приемем, че най-високия връх на БСП, който казват, че са покорили, е президентската институция. Другият, не съм толкова запознат как да се наричат гласовете, г-жа Нинова за него е като моя Цветанов. Това с негово знание ли се прави, той ли ги кара? Ако тръгнем на тази плоскост, мисля, че те първи започнаха. Това е грешна теза“, посочи Борисов. Той добави, че на срещите на високо ниво винаги има представители на президента, когато той не може да присъства, дори и на съветите за сигурност. Борисов подчерта, че в деня, в който Румен Радев е направил изказването си по повод битките, е провел разговор с него след срещата с американската търговска камара. „Прекрасен тон на най-близки съратници, имайки една единствена цел - държавата да е спокойна и институциите да работят в синхрон. И най-малко не съм усетил и нотка, че някой се готви за война с нас. Много пъти съм го казвал - в парламента двете партии се бият, не на шега, това им е работата. Далеч съм от мисълта, че всичко е идеално, но именно това е ролята на опозицията – ако извади нещо, дали е в Добрич, дали е „Булгартрансгаз“, в Хасково, ние веднага взимаме най-тежките решения. Отстраняваме. В същото време не знам дали на президента му харесва законотворец да е човек с повдигнато обвинение за купуване на гласове. Коментираш едното, коментирай и другото, затова си на върха и затова всички се обръщаме в криза към него. Няма хубава война и затова цялата ми политика, цялото ми поведение, това не е кауза, това ми е усещането, че в този размирен свят от това няма никакъв смисъл“, отбеляза Борисов. Той коментира, че мъжките разговори ги оставя на г-жа Нинова, а за самолетите парламентът ще търси друго решение. „От наша страна няма провокация, бих се извинил, ако член на кабинета му е нанесъл обида. И неговите хора също ме атакуват, това не трябва да ни повлияе изобщо на отношенията. Ние сме демонстрирали добри отношения, че можем да създаваме стабилност и да водим такава политика. Между мен и него от моя страна съм усетил респект и зачитане, винаги съм считал, че лошият мир е по-добър от най- хубавата война. Минали сме през това, с много по-опасни противници сме се били през годините“, заяви Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Не се бъркаме в работите на президента, за нас е важно да изпълнява ангажиментите, които е поел към българските граждани

Корнелия Нинова, БСП: Не се бъркаме в работите на президента, за нас е важно да изпълнява ангажиментите, които е поел към българските граждани

4 Октомври 2017 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Не се бъркаме в работите на президента, за нас е важно да изпълнява ангажиментите, които е поел към българските граждани. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. На въпрос има ли синхрон между БСП и президента Румен Радев и последните изказвания на държавния глава, Нинова поясни: „Не се бъркаме в работите на президента. Не му определяме позициите и мненията и това, което има право, като правомощия да прави“. „Единственото, което за нас е важно това, за което президентът говореше в предизборната си кампания, като ангажименти към българските граждани да го изпълнява. Досега той не се е отклонил от това. Това е политиката, която е обещал и ние сме били до него в кампанията“, добави тя.
„Според мен президентът не е сбъркал тона. По този начин, както ГЕРБ разсъждават ще е хубаво да прилагат същите стандарти, когато наричат опозицията кръвопийци, отивайте в Сибир – това са 1 млн. българи. Ако те претендират, че трябва да се уважават 1, 1 млн. души,
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът д-р Калоян Методиев: Предстои развитие на сблъсъка между президента Румен Радев и ГЕРБ

Политологът д-р Калоян Методиев: Предстои развитие на сблъсъка между президента Румен Радев и ГЕРБ

3 Октомври 2017 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Предстои развитие на сблъсъка между президента Румен Радев и ГЕРБ. Това коментира за Радио „Фокус“ – Пирин политологът д-р Калоян Методиев. „Засега Радев показва, че не е Първанов да го купиш, образно казано, или Плевнелиев да го унижаваш както си искаш. Изглежда, че той се приема добре в ЕС и НАТО, което му дава допълнително самочувствие в тази битка. Разбира се той има лостовете на президентската институция, най-вече думите, а и времето напред – цели 5 години. И накрая му помага това, че ГЕРБ продължават да бъркат резултата му на изборите с БСП“, каза още д-р Методиев.
По отношение на скандала с депутата Делян Добрев, политологът заяви, че той е призна за това, че ГЕРБ е в тежка криза на легитимността. „Има почти цялата местна власт в държавата и то в условия на почти тотален контрол на общинските съвети, без реална централизирана опозиция. Откъдето и да го погледнете никой не имал такъв контрол над общините от управлението на БКП насам. Проблемът на ГЕРБ е само и единствено ГЕРБ. И в Хасково, и в Пазарджик, Ботевград, Добрич, Перник и т.н.“, посочи д-р Методиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Димитър Главчев: Институциите трябва да се уважават и да действат съвместно, не е приемливо неуважително отношение към народните представители

Председателят на НС Димитър Главчев: Институциите трябва да се уважават и да действат съвместно, не е приемливо неуважително отношение към народните представители

3 Октомври 2017 | 15:43 | Агенция "Фокус"
София. Институциите трябва да се уважават и да действат съвместно, не е приемливо неуважително отношение към народните представители. Това каза председателят на НС Димитър Главчев във връзка с казаното вчера от държавния глава Румен Радев да се ограничат беквокалите на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос надвишава ли правомощията си президентът Румен Радев, председателят на НС Димитър Главчев каза: "По тази тема би трябвало да се изказват конституционалисти. Аз по-скоро бих ви дал за пример днес какво правим. Мисля, че с предлагането на Съвет по законодателство и със състава, който ще предложи уважаваният проф. Герджиков, ще оправдаем надписа на Народното събрание „Съединението прави силата“, каза Главчев. Във връзка с репликата на президента да бъдат ограничени „беквокалите на парламента“, Главчев обясни, че е неприемливо неуважителното отношение към народните представители.
Проф. Огнян Герджиков от своя страна коментира, че това излиза извън темата на днешната пресконференция. По думите му е нормално да възникват известни напрежения между властите и не е станало нещо чрезвичайно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, БСП: Реториката на президента спрямо ГЕРБ съответства на тази, която беше употребена по негов адрес

Валери Жаблянов, БСП: Реториката на президента спрямо ГЕРБ съответства на тази, която беше употребена по негов адрес

3 Октомври 2017 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. Реториката на президента съответства на тази, която беше употребена по негов адрес. Не считам, че по този начин би следвало да разговарят българските държавни институции. Това заяви Валери Жаблянов – член на изпълнителното бюро на НС на БСП, по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Първата стъпка, която ГЕРБ предприе по отношение на президента, бе да създаде парламентарна комисия, която да разследва сделката за самолетите. Не може да се говори за някакви нормални взаимоотношения между президента, ГЕРБ и правителството още от самото начало. След като един въпрос, който беше обсъден на Консултативен съвет по национална сигурност – за превъоръжаването на Българската армия и след като беше направен опит да бъдат постигнати общи параметри по тази тема, се стигна до пълно блокиране на въпроса и остра конфронтация от страна на правителството, както и отказ да изпълнява собствените си решения от предишни мандати”, обясни Жаблянов. По думите му БСП подкрепя президента Румен Радев в позицията му. Жаблянов изрази надежда президентът, правителството и управляващото мнозинство да потърсят пътищата за нормализиране на междуинституционалните взаимодействия.
На въпрос дали БСП вече има позиция по отношение на обвиненията за роднински назначения в Община Каварна, Жаблянов отговори: „Роднински назначения в Каварна в момента не мога да отговоря дали има. Ще проверим въпроса. Нашата позиция е принципна. Тя се отнася до всички форми на организация и упражняване на местната власт”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, ГЕРБ: Парламентът не може да бъде озаптен, когато той не говори, демокрацията не работи и отиваме към следваща стъпка - гражданска война

Цвета Караянчева, ГЕРБ: Парламентът не може да бъде озаптен, когато той не говори, демокрацията не работи и отиваме към следваща стъпка - гражданска война

3 Октомври 2017 | 08:44 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът не може да бъде озаптен, когато той не говори, демокрацията не работи и отиваме към следваща стъпка - гражданска война. Това каза зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия във връзка с думите на президента Румен Радев, че щом ГЕРБ искат битка с него, ще я получат. "Парламентът е място за говорене, в парламента трябва да им хора, които да изказват мнението за своите избиратели. Няма как някой да ни забранява да говорим. Какво значи думата "озаптете"? Не може да бъде озаптен българският парламент, българският парламентарист. Ние сме представители от ПП ГЕРБ на над 1,1 млн. български избиратели и това значи, че тези избиратели трябва да млъкнат. Значи, че аз като народен представител от моя район нямам право да кажа какво мислят моите избиратели в парламента. Когато парламентът не говори, демокрацията не работи. Тогава отиваме в следваща стъпка - гражданска война", коментира Караянчева.
Попитана какво точно има предвид с употребата на думата гражданска война тя отговори: "Когато демокрацията не работи, започва противопоставяне, започва гонение на тези, които говорят демократично. Може би не е гражданска война, а започва да става едно настървение, една завеса на мненията. Не дават възможност на хората да се изкажат - къде се намираме ние".
"Когато не се работи, когато не работят институциите, когато не работи демокрацията, тогава вече отиваме в една друга хипотеза. Никой няма право да забранява на парламента да говори. Там в момента се срещат мнения, гледни точки. Аз разбирам, че президентът е военен, но той трябваше със своята униформа да остави в гардероба си тази невъзможност да чуеш чуждото мнение, защото разбирате, че в армията, когато си във висок чин говориш повече ти, отколкото другите", каза още тя.
"Нима той иска онзи парламент от преди '89-та година, когато идваха депутатите един път на 6 месеца, гласуваха по час и половина, отиваха купуваха продукти от магазините и всичко беше наред, защото си носеха продуктите в провинцията и разказваха какво се е случило. Не. Сега е демокрация - сега всеки има право да говори", коментира зам.-председателят на парламента.
"Какво значи беквокали. Беквокалите са хора, които пеят много добре, защото ако не пеят добре, могат да провалят основния изпълнител. Това обида ли е или комплимент към нас. Не мога да разбера. Може би трябва малко повече да ни обясни президентът. Беквокал е примерно Азис на Мариана Попова, която пее на "Евровизия" и ако президентът не знае кой е Азис, нека да попита първата дама - тя ще му разкаже, защото наскоро чух, че тя му е фенка", каза още Цвета Караянчева.
Тя заяви, че никой няма право да затваря устата на българския парламент. "Г-н Радев е президент на всички български граждани и ние сме го приели като такъв. Никой няма право да разделя партиите, той трябва да намери допирните точки между партиите. Как ще проведе КСНС, как ще се случат нещата там? Как ще разговаря с ГЕРБ, след като вече ни обяви като хора, които трябва да бъдат озаптени. Аз мисля, че той залита малко в реториката на БСП и това не бива", добави зам.-председателят на парламента.
Караянчева заяви, че ГЕРБ искат да говорят с президента. "Президентът е и наш президент, не само на БСП. Думата импийчмънт никога не е споменавана. Ние искаме да водим диалог с президента. Аз казвам това е моят президент, но искам и аз да бъда неговия гражданин на България. Той трябва да бъде еднакво равен на всички, не може да припява на БСП.", отбеляза тя.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Щом ГЕРБ търсят битка с мен, ще я получат (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев: Щом ГЕРБ търсят битка с мен, ще я получат (ОБЗОР)

2 Октомври 2017 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. След като участва в откриването на учебната година в Софийския университет президентът Румен Радев заяви, че щом ГЕРБ търсят битка с него, ще я получат. Според него от действията им е видно, че или премиерът губи контрол върху партията си или я насърчава в битката срещу президента. На въпрос ще проведе ли дискусия с премиера Бойко Борисов за модернизация на армията президентът коментира: „Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво“. Президентът коментира, че вече не вижда смисъл от такава среща между него и премиера. „Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на Въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността“, заяви Румен Радев.
Във връзка с указа назначаване председател на ВАС президентът посочи: „Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“. На въпрос това означава ли, че няма да подпише указа той коментира: „Ще разберете на 4-ти октомври“.
По повод предстоящото Председателство Румен Радев обясни, че рискуваме то да се превърне във витрина на "гейт"-ове, които са започнали да гърмят навсякъде в страната. Той изрази притеснението си, че управляващите гледат на Председателството като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън.
Държавният глава посочи, че референдумът в Каталония е огромен проблем не само за Испания, но и за Европа. Според него кризата от 2008 година явно е изострил егоизма и центробежните течения в Европа. Румен Радев заяви, че полицейските палки няма да решат проблема, а само го задълбочават.
Президентът беше официален гост на откриването на учебната година в Софийския университет. Той се обърна към студентите с думите: „Справедливо и морално общество е вашата мисия, това е и мечтата ми за България“. Той заяви, че
конформизмът не е път към щастието и ги призова да бъдат критични и непримирими, когато става въпрос за ценности и отечество. Румен Радев посочи, че младите българи днес са малко, затова те са призваните да променят радикално моралния климат в родината и да извлекат невежеството от обществения живот.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Щом ГЕРБ търсят битка с мен, ще я получат

Президентът Румен Радев: Щом ГЕРБ търсят битка с мен, ще я получат

2 Октомври 2017 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Води се тази битка, макар че не смеят да я обявят. Считайте, че щом като я търсят, ще я получат. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос има ли битка между него и ГЕРБ след откриването на учебната година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От всички действия на ПП ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си или я насърчава в битката срещу мен“, заяви той. На въпрос ще проведе ли дискусия с премиера Бойко Борисов за модернизация на армията президентът коментира: „Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво“. Той допълни, че вече не вижда смисъл от такава среща между него и премиера. „Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на Въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността“, заяви Румен Радев.
Във връзка с указа назначаване председател на ВАС президентът посочи: „Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“. На въпрос това означава ли, че няма да подпише указа той коментира: „Ще разберете на 4-ти октомври“.
Биляна ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Топката за изтребителите е в Министерството на отбраната и както винаги ще я отиграе правилно

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Топката за изтребителите е в Министерството на отбраната и както винаги ще я отиграе правилно

21 Септември 2017 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Топката за изтребителите е в Министерството на отбраната и както винаги ще я отиграе правилно. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Oчаквам да влезе в дневния ред докладът за състоянието на отбраната за 2016 г. и ако народните представители имат въпроси към МО аз и началникът на отбраната сме тук“, коментира Каракачанов.
По думите му процедурата за самолетите ще е прозрачна. „Да, нямам никакви съмнения, тъй като става въпрос за много пари. Единият вариант е да се почнат разговори с трите фирми в началото, другият е да се започне изцяло нова процедура, защото тя в момента е затворена само между страни членки на НАТО и ЕС. Примерно, бихме могли да закупим самолети, произведени в страни членки от НАТО и ЕС, които са собственост на друга страна. Ясно е, че ще се върви към нови преговори в единия от вариантите“, допълни той. Според него, започвайки новите разговори, трябва да се говори за нови самолети, а не втора или трета ръка.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Христов, ГЕРБ: Крайното решение да се рестартира частично процедурата за нов изтребител е логично

Емил Христов, ГЕРБ: Крайното решение да се рестартира частично процедурата за нов изтребител е логично

21 Септември 2017 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Крайното решение да се рестартира частично процедурата за нов изтребител е логично. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на временната комисия Емил Христов от ГЕРБ. По думите му по време на работата на временната комисия са открити някои нередности. „Комисията откри една намеса в методиката, която е позволила единият от участниците да бъде декласиран, защото така са променени изискванията. Това не е било заложено по никакъв начин до момента. Всеки, който е работил по промяна на методиката е проявил едно своеволие променяйки едно решение на НС. Ако преди внасянето в Народното събрание беше променена методиката, нямаше да се наложи към момента да водим този разговор“, обясни той. Емил Христов изрази съмнение, че ако парламентарните избори са били спечелени от друга политическа сила, едва ли въпросът с преразглеждането на процедурата е щял да бъде поставен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Не сме подкрепили крайния доклад на комисията за избора на нов самолет за бойната авиация заради нелогични изводи, съдържащи се в документа

Жельо Бойчев, БСП: Не сме подкрепили крайния доклад на комисията за избора на нов самолет за бойната авиация заради нелогични изводи, съдържащи се в документа

21 Септември 2017 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. БСП не е подкрепила крайния доклад на комисията за избора на нов самолет за бойната авиация заради нелогични изводи, съдържащи се в документа. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ депутатът от ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев след края на работата на временната комисия, която предложи частично рестартиране на процедурата за нов изтребител и така остави решението на Министерство на отбраната. „Там има доста нелогични изводи и доста противоречащи си неща като логическа последователност и връзка. Поставих въпроса около един абзац, който не е ясно откъде и как се появява. Беше установено, че през месец февруари на България й е направена оферта за нов самолет, което се включва в утвърдената финансова рамка за проект. Заседанието на временната комисия и председателят на борда за управление потвърди за тази оферта, но аргументът му, с който обясни, че не е била разглеждана е, че не е включва въоръжението на самолети и т.н. Попитах по каква логика се появява този абзац изобщо“, обясни той. Депутатът от БСП Жельо Бойчев подчерта, че избора и процедурата за избора на нов самолет не би следвало да е работа на парламента, а на изпълнителната власт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната парламентарна комисия предложи частично рестартиране на процедурата за нов изтребител, Министерството на отбраната ще решава (ОБЗОР)

Временната парламентарна комисия предложи частично рестартиране на процедурата за нов изтребител, Министерството на отбраната ще решава (ОБЗОР)

21 Септември 2017 | 05:35 | Агенция "Фокус"
София. На последното си заседание Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет прие финалния доклад за дейността си. Председателят на комисията Емил Христов заяви, че проектът за изтребителите не трябва да бъде рестартиран от самото му начало, защото има постигнати резултати, независимо от двойното увеличение на финансовата рамка. Министерството на отбраната ще реши на какъв етап ще бъде върнат проектът за изтребителите. Той уточни, че министерството трябва да прецени дали ще иска нови оферти за изтребители или ще се съобразява с направените три оферти. Емил Христов посочи, че ролята на комисията е била да направи изводи и предложения, а не да взема решения. Според него в случая „вратите трябва да се отворят“ за нов изтребител, защото ресурсът е два пъти по-голям от този при стартирането на проекта. Той коментира, че сроковете на работата на междуведомствената група по проекта са били скъсени, а групата е трябвало да оцени 16 тома информация, което е на границата на човешките възможности.
В доклада комисията предлага на Министерството на отбраната да изготви и внесе промяна на приетия Проект за инвестиционен разход, която да включва ново примерно разпределение на плащането. Промяната трябва да осигурява реализацията на трите приоритетни проекта за превъоръжаване на Въоръжените сили. Предлага се министерството да актуализира основните варианти за реализация на проекта на база на офертите, изпратени след декември 2016 година. Комисията констатира, че липсата на политическо ръководство и контрол на процеса са създали възможност за промяната в задължителните критерии по проекта. Това е довело до отпадане на един от вариантите и сериозни съмнения за ефективността на изразходваните средства. Предстои докладът да бъде гласуван в пленарна зала.
Само от БСП се обявиха „против“ финалния доклад. Зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев посочи, че правителството е имало всички правомощия и отговорности да приключи процедурата за изтребителите, както намери за добре. Секретарят на групата Филип Попов заяви, че комисията ще се превърне в трибунал на атаките срещу президента Румен Радев. Според него комисията излиза извън правомощията си и недопустимо предложенията й да бъдат без политическа и финансова обосновка. Филип Попов уточни, че нито един от изслушаните министри не отговаря положително на въпроса дали има нарушения в процедурата за избор на изтребител, което не е посочено в доклада. Владимир Тошев от ГЕРБ заяви, че комисията не излиза извън правата си и никъде в доклада не се говори поименно. Той посочи, че в доклада не е даден отговор на въпроса какъв тип боен самолет е необходим за авиацията- дали да изпълнява задачи по дежурство или да може да разузнава. Ген. Симеон Симеонов от ДПС коментира: „Ако не се отделят средства за летателен състав ще стане така, че няма да има кой да се качи на този изтребител“.
„Фокус“ припомня: Комисията беше създадена на 28 юни по предложение на ГЕРБ с мотив, че заключителният етап от процедурата се е развил по време на служебното правителство, който период е без ефективни методи за упражняване на контрол на изпълнителната власт заради неработещия парламент. В хода на работа на комисията стана ясно, че правилата за избор на изтребител са променяни по време на самата процедура. Извеждайки като задължително условие схемата за плащане, са били нарушени условията за равнопоставеност на всички доставчици. Така се е стигнало до отстраняването на офертата на Португалия и САЩ за употребявани изтребители F-16. Комисията проведе 6 заседания, на които бяха изслушани всички министри на отбраната за периода от 2010 до 2017 година, с изключение на служебния министър Стефан Янев. Разгледани са 320 явни и 56 класифицирани документа.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната парламентарна комисия предложи частично рестартиране на процедурата за нов изтребител, Министерството на отбраната ще решава (ОБЗОР)

Временната парламентарна комисия предложи частично рестартиране на процедурата за нов изтребител, Министерството на отбраната ще решава (ОБЗОР)

20 Септември 2017 | 21:46 | Агенция "Фокус"
София. На последното си заседание Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет прие финалния доклад за дейността си. Председателят на комисията Емил Христов заяви, че проектът за изтребителите не трябва да бъде рестартиран от самото му начало, защото има постигнати резултати, независимо от двойното увеличение на финансовата рамка. Министерството на отбраната ще реши на какъв етап ще бъде върнат проектът за изтребителите. Той уточни, че министерството трябва да прецени дали ще иска нови оферти за изтребители или ще се съобразява с направените три оферти. Емил Христов посочи, че ролята на комисията е била да направи изводи и предложения, а не да взема решения. Според него в случая „вратите трябва да се отворят“ за нов изтребител, защото ресурсът е два пъти по-голям от този при стартирането на проекта. Той коментира, че сроковете на работата на междуведомствената група по проекта са били скъсени, а групата е трябвало да оцени 16 тома информация, което е на границата на човешките възможности.
В доклада комисията предлага на Министерството на отбраната да изготви и внесе промяна на приетия Проект за инвестиционен разход, която да включва ново примерно разпределение на плащането. Промяната трябва да осигурява реализацията на трите приоритетни проекта за превъоръжаване на Въоръжените сили. Предлага се министерството да актуализира основните варианти за реализация на проекта на база на офертите, изпратени след декември 2016 година. Комисията констатира, че липсата на политическо ръководство и контрол на процеса са създали възможност за промяната в задължителните критерии по проекта. Това е довело до отпадане на един от вариантите и сериозни съмнения за ефективността на изразходваните средства. Предстои докладът да бъде гласуван в пленарна зала.
Само от БСП се обявиха „против“ финалния доклад. Зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев посочи, че правителството е имало всички правомощия и отговорности да приключи процедурата за изтребителите, както намери за добре. Секретарят на групата Филип Попов заяви, че комисията ще се превърне в трибунал на атаките срещу президента Румен Радев. Според него комисията излиза извън правомощията си и недопустимо предложенията й да бъдат без политическа и финансова обосновка. Филип Попов уточни, че нито един от изслушаните министри не отговаря положително на въпроса дали има нарушения в процедурата за избор на изтребител, което не е посочено в доклада. Владимир Тошев от ГЕРБ заяви, че комисията не излиза извън правата си и никъде в доклада не се говори поименно. Той посочи, че в доклада не е даден отговор на въпроса какъв тип боен самолет е необходим за авиацията- дали да изпълнява задачи по дежурство или да може да разузнава. Ген. Симеон Симеонов от ДПС коментира: „Ако не се отделят средства за летателен състав ще стане така, че няма да има кой да се качи на този изтребител“.
„Фокус“ припомня: Комисията беше създадена на 28 юни по предложение на ГЕРБ с мотив, че заключителният етап от процедурата се е развил по време на служебното правителство, който период е без ефективни методи за упражняване на контрол на изпълнителната власт заради неработещия парламент. В хода на работа на комисията стана ясно, че правилата за избор на изтребител са променяни по време на самата процедура. Извеждайки като задължително условие схемата за плащане, са били нарушени условията за равнопоставеност на всички доставчици. Така се е стигнало до отстраняването на офертата на Португалия и САЩ за употребявани изтребители F-16. Комисията проведе 6 заседания, на които бяха изслушани всички министри на отбраната за периода от 2010 до 2017 година, с изключение на служебния министър Стефан Янев. Разгледани са 320 явни и 56 класифицирани документа.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Велков, член на Комисията по отбрана: България ще бъде домакин на важни политически събития и затова към националната сигурност трябва да се подхожда много внимателно

Славчо Велков, член на Комисията по отбрана: България ще бъде домакин на важни политически събития и затова към националната сигурност трябва да се подхожда много внимателно

20 Септември 2017 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. По време на европредседателството България ще бъде изправена пред изключително важни политически събития и затова трябва да се подхожда изключително важно към документи като доклада за национална сигурност. Това заяви пред Радио „Фокус“ Славчо Велков, народен представител от ПГ на „БСП за България“, член на Комисията по отбрана. „Аз не казвам, че докладът е готвен от хора, които не разбират от материята, но казвам, че той не е подреден, не е пълен, не отразява в никакъв смисъл пълния обем на предизвикателствата и заплахите. Освен това вътре е една каша от понятия като риск, предизвикателства, заплахи, опасности и като че ли този, който го е правил не разбира от тази терминология“, коментира Славчо Велков. Той изрази недоумение от липсата в доклада на етнорелигиозните аспекти на сигурността, защото именно на такава основа могат да възникнат противоречия, които да взривят, която и да било държава, особено в условията на огромен бежански поток. По думите му докладът за национална сигурност се позовава на докладите на службите – ДА „Разузнаване“, ДАНС, НСО, Служба „Военна информация“, но в тях проблемът Русия никъде не е изведен като приоритетна заплаха и изведнъж подобно твърдение в доклада на МС изглежда като пришито, коментира Славчо Велков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Христов, ГЕРБ: Министерството на отбраната ще реши на какъв етап ще бъде върнат проектът за изтребителите

Емил Христов, ГЕРБ: Министерството на отбраната ще реши на какъв етап ще бъде върнат проектът за изтребителите

20 Септември 2017 | 17:24 | Агенция "Фокус"
София. На какъв етап ще бъде върнат проектът за изтребители ще реши МО като ръководство на базата на решението на НС и оценката и предложенията на специалистите. Това каза пред журналисти Емил Христов от ГЕРБ, председател на Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет след приемането на финалния доклад за дейността й, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нормално би било те да преценят ще искат ли нови оферти и ще се съобразят ли с направени нови оферти от тримата участника“, посочи той. „Да оставим МО да вземе решение по въпроса, комисията нямаше за цел да се занимава с нови оферти и участници. Трябваше да направим изводи и предложения, по никакъв начин не фигурира предложение или намек за съобразяване с каквото и да било. Те ще вземат решението“, обясни Емил Христов. „Нямаме за цел да рестартираме проекта, не сме комисия, която трябва да направи това. Даваме своите изводи и предложения, дали ще бъде рестартиран зависи от МО“, уточни народният представител от ГЕРБ. „Докладът трябва да бъде приет от НС и след това да бъде изпратен на МО. Бихме искали да не се връщаме в изходно положение, да не се задрасква трудът на толкова много хора. Натрупаният опит да бъде използван“, поясни Емил Христов. „Вратите за нов изтребител би трябвало да се отворят. Разполагаме с два пъти по-голям ресурс, отколкото при стартирането на проекта“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за процедурата по избор на нов тип боен самолет прие финалния доклад за дейността си

Временната комисия за процедурата по избор на нов тип боен самолет прие финалния доклад за дейността си

20 Септември 2017 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. На последното си заседание Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет прие финалния доклад за дейността си, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той бе приет с 13 гласа „за“ и 6 „против“. По време на дебатите народният представител от ДПС Джейхан Ибрямов посочи, че въпреки че комисията ще излезе с решение на базата на финалния доклад, драмите в последните няколко дни, не говорят добре за държавата. „Всички наши партньори няма ли да посочат нас като държава като остров на нестабилност, а ние не искаме да е така“, попита той. „Престрелките между президент и премиер не са хубави, размятания на амнистии в медиите не са хубави“, заяви Джейхан Ибрямов и уточни, че финалният доклад е бил в медиите преди членовете на комисията да се запознаят с него. Владимир Тошев от ГЕРБ коментира: „Не считам, че сме излезли извън статута и правата си, защото никъде в доклада не се говори нито поименно, нито се нарушава реда за работа на комисията по отношение на процедурата“. „Никъде в доклада не е даден отговорът какъв тип боен самолет е необходим за авиацията. Дали да бъде лек изтребител или много целеви, дали самолетът да изпълнява задачи по дежурство или да може да извършва разузнаване, да дава информация“, заяви той. Симеон Симеонов от ДПС посочи: „Ако не се отделят средства за летателен състав ще стане така, че няма да има кой да се качи на този изтребител“. „Бюджет 2018 е изключително важен, ако няма някаква поправка каузата е загубена“, заяви той. Зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев посочи, че комисията не може да изпълни целта си като политическа задача. „Започвам да се изкушавам дали да не подкрепя този доклад. Причината е, че от трибунал към президента Радев се превърна в трибунал към министър Ненчев“, коментира той. Според него българското правителство е имало всички правомощия и отговорности да приключи процедурата за изтребителите, както намери за добре. Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев посочи: „Като видях как се радват от БСП, че бил виновен еди кой си министър- говорите за трибунал, а работата на комисията на НС не е да произнася присъди към хора“. Спас Панчев от БСП обясни: „България вече можеше да разполага с изтребители ако имаше средства и ако имаше министър, който да каже да поели сме ангажимент“. „Доволен съм, че има предложение на нов самолет, но какво ще е бъдещето зависи от бюджета“, допълни той. Председателят на Временната комисия Емил Христов посочи: „Като комисия сме задължени да докладваме изводите. Да направим изводи, а да не формулираме решения, няма да е коректно“. „Не ни беше поставена задача да проследяваме как и защо са променяни коефициенти и параметри. Занимавахме се с политическата страна, по ръководството и контрол на процеса“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Комисията за изтребителите ще се превърне в трибунал по отношение на атаките срещу президента, няма да подкрепим финалния доклад

Филип Попов, БСП: Комисията за изтребителите ще се превърне в трибунал по отношение на атаките срещу президента, няма да подкрепим финалния доклад

20 Септември 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Оставам с чувството, че тази комисия ще се превърне в своеобразен трибунал по отношение на атаките срещу президента на Р България. Това каза народният представител от БСП Филип Попов по време на обсъждането на финалния доклад за дейността на Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Това мое усещане се засили още преди създаването на комисията, вече и със самото й решение", коментира той. "Запишете в доклада и вида боен самолет, който искате България да придобие, защото натам отиват нещата", посочи Филип Попов. „С предложеното решение комисията излиза извън мандата, извън правомощията си“, поясни той. „Недопустимо е в рамките на 2 месеца, след няколко изслушвания, комисията да направи предложение без каквато и да е финансова обосновка, както и политическа за евентуалните щети, които ще донесе за България“, заяви Филип Попов и уточни, че БСП няма да подкрепи финалния доклад. „В доклада не е посочено, че всички министри, на зададен въпрос има ли нарушения на процедурата, нито един от тях не отговори положително, това не е отразено никъде“, каза още народният представител.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Христов, ГЕРБ: Начинът на въвеждане на управлението на проекта за изтребителите не създава яснота на отговорностите

Емил Христов, ГЕРБ: Начинът на въвеждане на управлението на проекта за изтребителите не създава яснота на отговорностите

20 Септември 2017 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Констатирахме, че начина на въвеждане на проектното управление не създава яснота и еднозначност по отношение на отговорностите. Това каза Емил Христов от ГЕРБ, председател на Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет по време на обсъждането на финалния доклад за дейността й, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До въвеждането на проектното управление може да се проследи, че има ясно управление, поставени задачи и отговорности. Ръководителят на експертния екип е перфектен в докладите“, обясни той и допълни, че повратната точка в този механизъм е началото на управлението на правителството през 2013 година. „За да бъдем коректни към Ангел Найденов казваме, че заповедта, издадена от него е ясно структурирана. Той е подходил изключително отговорно и разумно“, коментира Емил Христов. „Ако сроковете бяха изпълнени процесът би трябвало да завърши до края на 2013 година. За съжаление, това не се изпълнява. Министър Найденов поставя нещата така, както трябва да бъдат“, уточни народният представител. Той посочи, че актуализираната методика за избор на оптимален вариант по проекта се утвърждава от Борда на управление на проекта. „Можем да оприличим това като ситуация, когато един учител постави задача на ученика, той оценява собствения си ученик, но когато идва външно оценяване, то оценява по друг начин ученика- тук това не се случва“, обясни Емил Христов. „Оставаме с впечатлението, че скъсените срокове на работата на междуведомствената група, която е трябвало да оцени 16 тома информация, са на границата на човешките възможности. Тема за размисъл е било ли е необходимо това бързане“, коментира той. Като председател на комисията Емил Христов поясни, че тя е разгледала повече от 320 явни документа и 56 класифицирани документа. „Проведени са 6 заседания, на които бяха изслушани всички министри на отбраната с изключение със служебния министър Стефан Янев, който беше възпрепятстван“, допълни народният представител.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Христов, ГЕРБ: Ще предложим на Министерството на отбраната проектът за изтребителите да не бъде рестартиран от самото начало

Емил Христов, ГЕРБ: Ще предложим на Министерството на отбраната проектът за изтребителите да не бъде рестартиран от самото начало

20 Септември 2017 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Ще предложим на МО проектът да не бъде рестартиран от самото начало, вече имаме постигнати определени резултати. Това каза Емил Христов от ГЕРБ, председател на Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет по време на обсъждането на финалния доклад за дейността й, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Независимо от това, че финансовата рамка е увеличена два пъти, а се работи при предложения с финансова рамка от 700 млн. Смятаме, че можем да продължим от една определена точка, стига МО и специалистите да вземат подобно решение“, посочи той. „Най-важното е да се осигури равнопоставеност на всички участници, предвид 2 пъти по-голямата финансова рамка. Да се направят опити за обсъждане на предложение за нови изтребители, така че освен конкурентност, но да постигнем и по-високи отбранителни способности“, уточни Емил Христов. „Предлагаме на МО във връзка с постигнатия консенсус на КСНС да бъдат осигурени условия за реализация на трите проекта на трите вида въоръжени сили. Това би могло да се реализира не за сметка на проекта, който ние разглеждаме“, заяви той. „Смущаващото е, че е променено решение на НС, което утвърждава задължителните изисквания“, коментира Емил Христов. „Актуализирането на основните варианти на проекта ще станат със съдействието на специалистите“, уточни той. „Смятаме, че е извършена огромна работа от специалистите, работещи по проекта. Няма човек в комисията, който смята, че специалистите са подходили непрофесионално“, посочи народният представител.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Димитър Димитров: България трябва да следва ясни приоритети в областта на националната си сигурност

Проф. Димитър Димитров: България трябва да следва ясни приоритети в областта на националната си сигурност

20 Септември 2017 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да открои и следва ясни приоритети за националната си сигурност. Това коментира за Радио „Фокус“ експертът по сигурността, проф. Димитър Димитров по повод задочния спор между премиер и президент за това как се гради национална сигурност. Проф. Димитров коментира още, че армията и респективно покупката за бойна техника са значим елемент от тази сигурност, но не и единственият. „Но има още други елементи. Ценното на тези стратегически документи и хубавото в тях е, че наистина определят една рамка с едни приоритети, които дългосрочно след това трябва да се спазват. Ако се възползвам от повода, защото конкретният повод е годишният доклад на правителството за националната сигурност, самият доклад е около 120 страници. В него има включени буквално всички аспекти на нашето общество, сигурността не е само проблем на армията и на Министерството на отбраната, разбира се“, каза още той. Проф. Димитър Димитров добави, че в последния доклад за националната сигурност Русия не е отбелязана като толкова голяма заплаха за България, като според експерта темата е била преекспонирана от медиите.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк. Димитър Стоянов, гл. секретар на президента: Несериозно е да се твърди, че стойността на договора за нов тип боен самолет ще бъде 3 млрд. лв.

Полк. Димитър Стоянов, гл. секретар на президента: Несериозно е да се твърди, че стойността на договора за нов тип боен самолет ще бъде 3 млрд. лв.

20 Септември 2017 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Несериозно е да се твърди, че стойността на договора за нов тип боен самолет ще бъде 3 млрд. лв. Това каза главният секретар на президента Димитър Стоянов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Определено сумата не е три милиарда, както каза премиерът Борисов. Три милиарда никога няма да бъдат по простата причина, че само първият транш е за милиард и половина, който е за от осем до девет самолета. При втория транш, който е до 16 самолета, цената ще бъде значително по-малка, защото там няма да влизат обучениe и наземно оборудване, което вече е доставено при първия“, каза Стоянов.
Той обясни, че няма как да знае със сигурност дали цифрата е причината за отпадането на офертата за F-16. „Това, което чувам от председателя на временната комисия, е, че причината за отпадането е схемата за плащане. Интерес представлява как се е стигнало до тази схема. Има една заповед на министъра на отбраната Ненчев от ноември 2015 г., в която е определена работна група точно с тази цел – да подготви първия инвестиционен разход за работна група с двама съпредседатели, които са ген. Попов и Димитър Кюмюрджиев. За първи път за схема на плащане, както и за 1,5 млрд. стойност на договор е отбелязано в техни протоколи. Доколкото ми е известно в протокол от февруари 2016 г., подписан от двамата съпредседатели, се казва, че схемата е съгласувана с Министерството на финансите и е съобразена с бюджетните възможности на страната“, каза Стоянов.
По думите му самата комисия не е пожелала да изслуша експертите – хората, които са работили по целия процес. „Тя изслушва министри и заместник-министри – т.е. политическото тяло, но не и експертите, които реално работиха и които можеха да дадат отговори на въпросите. Тоест, комисията не търсеше отговори на въпросите, които сама си задаваше. Явно вече късата памет е заразна болест в една парламентарна група, защото същият този доклад със същото това условие за задължителната схема е изнасян на 20 октомври пред Комисията по отбрана в 43-то народно събрание, което значи, че в нея са участвали и трима души от сегашната комисия. И ще един интерес факт – на 21 септември 2016 г в Министерството на отбраната е имало среща между представители на Офиса за военно сътрудничество от посолството на САЩ заедно с представители на групата за военно сътрудничество към Министерството на отбраната. На нея доклад е изнесъл ген. Стойков, в който на американската страна е представено докъде е стигнал проектът за нов тип боен самолет. Там е казано, че схемата има задължителен характер и американската страна е възразила. Има паметна бележка от тази среща, така че Военно-политическото ръководство знае за това нещо. Това къса памет ли е или просто удобство за самата комисия“, попита той.
На въпрос дали президентът Радев е лобирал Стоянов обясни, че няма как да се коментира нещо, което е смешно като доказателствен материал. „Няма как един командир на ВВС, на който му е поставена задача, да не я изпълни, защото тя е поставена по команден ред“, каза той.
Той уточни още, че не е вярно, че е избран самолет, който ще се купи без въоръжение, както каза министър-председателят Бойко Борисов. „Аз бих се хванал с него на бас, че има въоръжение в пакета, който е искан от трите страни“, каза Стоянов.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за придобиване на нов боен самолет ще проведе последното си заседание и ще излезе с окончателно становище за процедурата

Временната комисия за придобиване на нов боен самолет ще проведе последното си заседание и ще излезе с окончателно становище за процедурата

20 Септември 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
София. Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще проведе последното си заседание, на което ще бъде гласуван финалният доклад за дейността й. Това се посочва в дневния ред за работа на комисията. Комисията беше създадена на 28 юни по предложение на ГЕРБ с мотив, че заключителният етап от процедурата се е развил по време на служебното правителство, който период е без ефективни методи за упражняване на контрол на изпълнителната власт заради неработещия парламент. В хода на работа на комисията бяха изслушани министри и зам.-министри на отбраната в периода от 2010 до 2017 година. На последното заседание на комисията стана ясно, че правилата за избор на изтребител са променяни по време на самата процедура. Извеждайки като задължително условие схемата за плащане, са били нарушени условията за равнопоставеност на всички доставчици. Така се е стигнало до отстраняването на офертата на Португалия и САЩ за употребявани изтребители F-16. Очаква се комисията да предложи процедурата да се върне на ниво подаване на оферти, а след това да се проведе ново гласуване за избор на изтребители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не разединявам нацията, искам да дам на всички, за да върви държавата в синхрон

Премиерът Бойко Борисов: Не разединявам нацията, искам да дам на всички, за да върви държавата в синхрон

19 Септември 2017 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Аз не разединявам нацията, но искам да дам и на артистите, и на учителите, и на пенсионерите, на всички, за да може да върви държавата в синхрон едно с друго. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Бургас по повод думите на държавния глава Румен Радев, да не дали важните сектори на порции, дошли след изказването на Борисов, че закупуването на нови самолети не е най-важното за армията в момента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Прави се така, че да се направи най-добро за армията. Но има пенсионери, има МВР, има заплати на отбраната, има жп работници, има доктори, има учители, има хора в неравностойно положение, има инфраструктурни проекти и какво ли не. Всеки си тегли чергата към него. Аз никого не съм обидил, нас ни нарекоха лобисти. Аз в този живот не съм бил лобист никога. Излиза, че сме лобисти на САЩ, защото само този самолет не е включен, а първите два. Ами не е честно да се говори така", коментира Борисов. "Така че предлагам да не си говорим пред медиите, а като дойде да говорим", допълни той."Държавническата политика е да намериш баланса между всички желаещи. Сега Боил Банов ми каза 10 милиона, ако не дадеш на артистите и за театрите и той отвита да се хвърля под влака. Може ли така да се говори? По тая логика три милиарда трябва да отидат веднага за самолетите. Няма ли преди тях и други желаещи. Ще ги дадем, ще ги купим, ама ще се пазарим. През това време имаме МИГ-29, до вчера всички говориха, че е най-добрият изтребител. Искаме поне 15 да ги вдигнем във въздуха, сега са 9. Като зададат три милиарда само за изтребителите, още 7 трябва да дадем за корабите и сухопътните войски – 10 милиарда. Хайде да източим държавния резерв, целия, и да ги дадем за въоръжение. И нищо няма да усетите от това. И да ги изправим срещу Русия. Защото, като написахме за Русия, изведнъж всички започнаха, ама враг ли е, приятел ли е. Ами основен противник на НАТО е Русия. И ние с 9 самолета ще се изправим да се бием срещу Русия. Така ли е ? И ще дадем 3 милиарда. Аз не разединявам нацията, но искам да дам и на артистите, и на учителите, и на пенсионерите, на всички, за да може да върви държавата в синхрон едно с друго. Ще купим салмолети, ще ремонтираме старите, но това няма да стане днес", каза още премиерът. "Нека малко да се успокоят, каквото са се договорили, ще си го направят. Никой не им се бърка, ама малко да се успокоят, много пари са. Ако бяха 300 милиона като са "Спаптан"-ите, ще ги дадем да не става гюрултия. Но тук са над 3 милиарда като за начало, огромни пари", посочи още той
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Върховният главнокомандващ има свое мнение за изтребителите, но правителството се избира не от него, а от НС

Министър Красимир Каракачанов: Върховният главнокомандващ има свое мнение за изтребителите, но правителството се избира не от него, а от НС

19 Септември 2017 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. Върховният главнокомандващ има свое мнение за изтребителите, но правителството се избира не от него, а от НС. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Така или иначе ще трябва да купим изтребители. Въпрос на време е, дали ще стартира процедурата следващия месец или след една година е важно, разбира се, но не и фатално. Имаме достатъчно възможности с по-малко средства да ремонтираме наличните ни самолети в изтребителната и бомбардировъчната авиация в нашите предприятия. От утре започват разговорите с руската страна, които идват официално в София. Това, че комисията може да излезе с предложение да се започнат преговори с трите страни, а не само с двете класирани, не означава, че някой ще спечели“, коментира Каракачанов. Според него трябва да търсят варианти за нов тип боен самолет, а не втора или трета ръка. „Върховният главнокомандващ има свое мнение, само че правителството се избира не от него, а от Народното събрание. По Конституция Народното събрание е органът, който може да вземе решение в една или друга посока. Ако НС утре вземе решение да прекрати процедурите и да забрави за тези проекти, няма да е правилно, но то е в своето право да го направи“, допълни той. По думите му имаме два пъти повече самолети, които можем да ремонтираме и да ни вършат работа, отколкото тези, които ще закупуваме. „В покупките в годините на бойна техника има доста съмнения и за лобизъм, и за други неща, винаги съм казвал, че нямам нищо против този процес да е максимално прозрачен. Имало е и други възможности. През 2003 г. е имало предложения от Германия да получим срещу 1 евро 2 ескадрили МиГ-29, а ние сме го отказали. Трябва да сме много внимателни и да няма приказки. Аз ще си тръгна от това министерство, няма да векувам там и не искам хората да говорят това, което говорят за някои други. Че по мое време са се извършили неща, с които са ощетени гражданите и някой е прибрал едни пари под масата“, добави военният министър. Той подчерта, че не бива излишно да се засилва напрежението. „Да, напрежение от една страна между Русия и НАТО има, но вратата за разговори с Русия е отворена. Това го чувам и от Меркел, и от Макрон. Ако с Русия можем да водим разговори, с други фактори, които дестабилизират света като „Ислямска държава“ или радикалните ислямисти, с тях разговори не можем да водим. В хода на приемането на доклада, могат да бъдат направени полезни изменения“, заяви Каракачанов.
Той допълни, че има много въпроси, на които трябва да се отговори след като комисията свърши работа, като например дали ще се променят условията, ако процедурата се стартира наново да участват и други участници, а не само досегашните. „Другият вариант е, ако започнем преговорите отначало, да ги започнем със страните, които започнаха преговори по този въпрос-САЩ, Португалия, Италия и Швеция. Нека да видим какво ще реши НС. Дали да се стартира процедурата наново, от друга страна, е решение на МС и НС“, заяви вицепремиерът. Каракачанов увери, че няма негативно мнение, за който и да е самолет и от друга страна посочи, че стартирането на нова процедура означава целият този път да се измине още веднъж. „По принцип ме притесняват процесите и проблемите в авиацията поради, което съм предприел мерки за ремонтиране и създаване на възможност изтребителната ни авиация и самолетите МИГ-29, които имаме да бъдат в изправност да изпълняват задълженията си“, каза още Красимир Карачанов.
Люба АЛЕКСИЕВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Имаме достатъчно самолети на земята, а ние водим спорове колко нови милиарди да похарчим, за да купим половин ескадрила

Министър Красимир Каракачанов: Имаме достатъчно самолети на земята, а ние водим спорове колко нови милиарди да похарчим, за да купим половин ескадрила

19 Септември 2017 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. Имаме достатъчно самолети на земята, а ние водим спорове колко нови милиарди да похарчим, за да купим половин ескадрила. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не ме притеснява това, че ще прегледаме нещата отново. В края на краищата парламентът е в правото си да излезе със своя доклад. Няма притеснение за мен изтребителната авиация да остане на земята, защото сме предприели мерки по отношение на МиГ-29, които са добри и могат до 2029-2030 г. да си вършат работата. Връщането на една оферта не означава, че ще спечели. От трите предложения, двете са за стари самолети. Ако парламентарната комисия реши, че са допуснати нарушения и трябва да се започнат разговори с трите страни, това не означава, че някой от тях е спечелил“, коментира Каракачанов. По думите му трябва да си възстановим способностите на сега съществуващите самолети МиГ-29, както бомбардировъчната ни авиация. „Имаме достатъчно самолети, които стоят на земята, а ние водим спорове колко нови милиарди да похарчим, за да купим половин ескадрила нови самолети“, каза още Красимир Каракачанов.
Люба АЛЕКСИЕВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Премиерът е подведен от съветниците си за избора на изтребител

Президентът Румен Радев: Премиерът е подведен от съветниците си за избора на изтребител

19 Септември 2017 | 09:03 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев смята, че премиерът е подведен от своите съветници по въпроса за избора на боен изтребител за армията, предаде БНТ. В Ню Йорк, където е на посещение за сесията на общото събрание на ООН, Радев определи избора на Грипен като напълно прозрачна процедура. Той отрече да е давал становище за този тип самолет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов изрази съмнение, че „Грипен“ са най-добрите изтребители (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов изрази съмнение, че „Грипен“ са най-добрите изтребители (ОБЗОР)

18 Септември 2017 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след откриването на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София. Борисов подчерта, че затова искат парламентарна комисия да направи оценка. Премиерът добави, че като дойде тази оценка при тях, ще режат от бюджетите на другите министерства и ще дават за отбрана. „Да видим със 7 самолета каква отбрана толкова ще се постигне в България, каква сигурност. Ще победят във въздушен бой кои? Срещу кой ще ги изправим? Тези изтребители кои други ще свалят. До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват в момента“, запита премиерът. Според него първо ни трябва сухопътна техника, защото ни е такава доктрината. Борисов припомни обаче, че са спечелили изборите, защото са обещали двойно увеличение на учителските заплати, което и правят в мандата си. Премиерът допълни, че се отнася с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи. По думите му за 1 месец едно служебно правителство е направило сделка за поне 3 млрд. По думите му Чехия и Унгария не са платили като нас 1,3 млрд. за американски централи, 1,2 млрд. за „Белене“ само миналата година. Според него, ако не са ги били платил, с тези 3 млрд. са щели да купят самолетите. На въпрос колко време ще отнеме връщането на процедурата по избор на самолет на ниво "оферти", премиерът отговори: „Не се занимавам с оферти. Не съм лобист и не мога да кажа, че за 1 месец мога да направя подобно нещо. Който може, го направи“.
По-рано по темата Борисов коментира пред бТВ, че няма как да приземяват авиацията, след като през тяхното управление рекорден брой самолети са във въздуха. „За 2 месеца в служебно правителство да смениш всички военни работещи експерти, да сложиш свои хора и за един месец да приключиш за 3 млрд. лв. сделка, като изхвърлиш F-16, е, не бих говорил аз така смело за лобизъм“, коментира Борисов и добави, че според него фактите показват друго. „Кои лобисти? Да им каже имената на тези, които са лобисти – Цветанов, Борисов, той. Кои сме или кой е? Като хвърляш едно обвинение, кажи кой е“, призова премиерът Бойко Борисов.
Агенция „Фокус“ припомня: В неделя държавният глава Румен Радев предупреди, че лобисти са на път окончателно да приземят авиацията ни. По думите му това става ясно от начина на действие на анкетната парламентарна комисия за проучване на избора на нов тип боен самолет. „Задраскан беше трудът на военните експерти, очакванията на военните летци и инженери за навременното решаване на този много важен проблем. Но, както казах, това беше целта на тази комисия - да бъде използвана като трибунал за политически цели“, каза още държавния глава, но отказа да назове поименно лобистите. Според него процедурата е трябвало отдавна да е в ход, но няма шанс и никаква яснота кога ще се продължи. „Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш“, заяви президентът.
Думите на Радев дойдоха дни след последното заседание на анкетната парламентарна комисия, на което стана ясно, че правилата за избор на изтребител са променяни по време на самата процедура. Извеждайки като задължително условие схемата за плащане, са били нарушени условията за равнопоставеност на всички доставчици. Така се е стигнало до отстраняването на офертата на Португалия и САЩ за употребявани F-16. Председателят на комисията Емил Христов обясни, че по проекта е свършена много работа и той не трябва да бъде рестартиран изцяло, но е необходимо да бъде осигурена равнопоставеност за всички оферти, каквато не е била налице. Въпреки, че комисията все още не е излязла с окончателен доклад, се очаква тя да предложи процедурата да се върне на ниво подаване на оферти, а след това да се проведе ново гласуване за избор на изтребители.
Към настоящия момент шведските изтребители „Грипен” отговарят на критериите в тази процедура.
В Шумен председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че президентът може би иска да засили острия си тон към парламента и членовете в анкетната комисия заради обезпокоителните факти около избора на новия боен самолет. Той подчерта, че когато се залага авторитетът на институциите, прозрачността при провеждането на процедурите за превъоръжаването на военната ни отбранителна система трябва да са гарантирани.
Временната комисия за проучване на избора на нов боен самолет ще приключи работата си в срок – до 20 септември.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи

Премиерът Бойко Борисов: Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи

18 Септември 2017 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след откриването на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Казва, че искам да проваля или сме подвластни на лобисти, а аз не съм. За 1 месец едно служебно правителство направи сделка за поне 3 млрд. 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни. Дали сме на парламента да провери дали това са единствените два изтребителя. Няма някой, който да каже, че един F-16 да речем или други самолети да не са също участници в този конкурс. Не са втора ръка, защото има и нови. Като са по-скъпи има едни „Скорпион“ пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях? Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки, какви взимаме? Шкоди, Фолксвагени“, коментира Борисов. По думите му Чехия и Унгария не са платили като нас 1,3 млрд. за американски централи, 1,2 млрд. за „Белене“ само миналата година. „Ако не ги бяхме платили с тези 3 млрд. щяхме да купим самолетите. Ще вземем самолети, но моряците искат и кораби. Когато дойде първото правителство на власт, купихме „Спартан“, платихме „Пантер“, „Кугър“. Даже два еърбъса платихме правителствени. От къде да вземем повече? Искам да ги купим днес и ще опоскаме целия фискален резерв, само че това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в чакалнята на еврозоната. В същото време ЕК разработва цял план, по който може да бъде финансирана отбраната. Ние бързаме веднага да платим тези 3 млрд.“, добави премиерът. Той подчерта, че тези „Грипен“-и са без въоръженията. „Веднъж купувахме едни „Спартан“-и без нищо, едни „Кугър“-и без въоръжения. Мога да хвана бас, че „Грипен“ са без въоръжение.
На въпрос колко време ще отнеме връщането на процедурата по избор на самолет на ниво "оферти", премиерът отговори: „Не се занимавам с оферти. Не съм лобист и не мога да кажа, че за 1 месец мога да направя подобно нещо. Който може, го направи“.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители

Премиерът Бойко Борисов: Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители

18 Септември 2017 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след откриването на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват в момента? Първо ни трябва сухопътна техника. Такава ни е доктрината. Трябват ни кораби, изтребители. Всичко това е минимум 10 млрд. лв. Когато поставиш въпроса така: „Йок, веднага да се платят“, трябва да кажеш, ако си отговорен, откъде ще отрежеш. Спечелихме изборите, защото казахме двойно увеличение на учителските заплати. В мандата ние го правим. Патриотите казаха, че искат минималните пенсии, правим ги. Искаме много от инфраструктурните проекти да ги завършим, защото икономиката и индустрията са тези, които правят вече 4% ръст. Виждате един Пловдив, който е един от моторите в индустрията без околовръстното си шосе, вече се задъхва“, коментира Борисов.
„Тунелът под Шипка, АМ „Хемус“ - нищо не отлагаме, изведнъж се оказа, че за един месец се смениха всички военни експерти и веднага - без въоръжението 1,5 млрд., с въоръжението - 3 млрд. Ами като извадим 3 млрд. сега, което от всичкото изброено, какви заплати, на кой ще вдигнем?. Съмнявам се, че това са и най-добрите изтребители. Затова искаме сега, има парламентарна комисия, да се направи оценка“, каза още той. Премиерът добави, че като дойде тази оценка при тях, ще режат от бюджетите на другите министерства и ще дават за отбрана. „Да видим със 7 самолета каква отбрана толкова ще се постигне в България, каква сигурност. Ще победят във въздушен бой кои? Срещу кой ще ги изправим? Тези изтребители кои други ще свалят? Питам ви аз, не мога ли да задам един въпрос, вие сте публични медии. Като не сте експерти, и аз не съм. Затова като премиер искам да разделя и да има и за учители, и за пенсионери, и за артисти, и за военни, и за МВР, и за пожарникари, санитари, доктори. Всичките искат“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.