НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:14

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: В града започва прием за изравнително обучение по топлоенергетика

Стара Загора: В града започва прием за изравнително обучение по топлоенергетика

14 Септември 2017 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. От 15 септември в Стара Загора започва прием за изравнително обучение по топлоенергетика, а от следващата година градът ще бъде единственото място, в което ще се изучава топлоенергетика в магистърска степен. Това стана ясно по време на проведената в Община Стара Загора пресконференция с участието на кмета Живко Тодоров, проф. Тотьо Тотев от Техническия университет в София и представители на мениджмънта на трите топлоцентрали от енергийния комплекс Марица Изток - „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ „Ей И Ес“, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Обучението ще даде възможност за осигуряване на висококвалифицирани кадри за нуждите на енергетиката като отрасъл, защото те ще могат да работят както в топлоцентралите, така и в съпътстващите дейности като поддръжка и ремонт.
Целта на съвместния проект за изравнително обучение и прием в магистърска програма „Топлоенергетика“ е да се даде възможност за надграждане на знания и професионална реализация в топлоцентралите на комплекса, каза ресорният зам.-кмет по образованието Иванка Сотирова. Успешно преминалите изравнителното обучение ще имат възможност да участват и в стипендиантска програма на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, стана ясно днес.
„От около година работим с Технически университет – София по реализирането на този проект. Това е голям шанс да се изучава специалността тук, на място, в Стара Загора. Единствено в Стара Загора ще се извършва изнесено обучение по образователно-квалификационна степен магистър „Топлоенергетика“ и с това искаме да стимулираме желаещите да работят в енергийния сектор. Завършилите изравнително обучение ще могат да кандидатстват за стипендиантската програма на ТЕЦ „Марица изток 2” за записване в магистърската програма „Топлоенергетика“. Класирането и възможността след това за работа в „ТЕЦ Марица изток 2″ ЕАД ще бъдат обвързани с успеха от обучението, като търсим най-добрите кадри”, каза пред медиите Диян Димитров – член на Съвета на директорите на дружеството.
От утре в Техническия университет в София и в ОУ „Кирил Христов“ в Стара Загора, ще се приемат документи на кандидати за изнесеното обучение на Факултета по ядрена енергетика и топлоенергетика. Обучението ще се извършва в сградата на Основно училище „Кирил Христов“. Таксата за семестър ще бъде 925 лв., а обучението ще бъде интензивно в рамките на 6 седмици. Изравнителното обучение ще е с продължителност една година, а магистърската програма – година и половина. Лектори ще бъдат преподавателите по топлоенергетика от Техническия университет, а трите ТЕЦ-а ще поемат разходите им по придвижването и пребиваването в Стара Загора. Разчита се, че работодателите ще осигурят възможност на служителите си да отсъстват от работа по време на обучението.
Проф. Тотев обясни още, че в проекта ще могат да се включат всички, които са придобили образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по направленията:
- Технически науки: Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Енергетика; Транспорт, корабоплаване и авиация; Материали и материалознание; Архитектура, строителство и геодезия; Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми; Металургия; Химични технологии; Биотехнологии; Хранителни технологии; Общо инженерство.
- Природни науки: Физически науки; Химически науки; Математика; Информатика и компютърни науки
Очаква се тази година за изравнителното обучение по топлоенергетика да се запишат 20-25 души. От следващата година в Стара Загора ще бъде изнесено и обучението за магистратура по топлоенергетика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД започна стипендиантска програма за магистри "Топлоенергетика"

„ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД започна стипендиантска програма за магистри "Топлоенергетика"

14 Септември 2017 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, в партньорство с Община Стара Загора и Технически университет – София, стартира съвместен проект за изравнително обучение и прием в магистърска програма „Топлоенергетика“. Това съобщиха от пресцентъра на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД. Целта му е да даде възможност за надграждане на знания и професионалн реализация в най-голямата топлоелектрическа централа в страната. Успешно преминалите изравнителното обучение ще имат възможност да участват в стипендиантска програма на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД. „От около година работим с Технически университет - София по реализирането на този проект. Това е голям шанс да се изучава специалността тук, на място, в Стара Загора. Единствено в Стара Загора ще се извършва изнесено обучение по образователно-квалификационна степен магистър "Топлоенергетика". Искаме да стимулираме желаещите да работят в енергийния сектор. Завършилите изравнително обучение ще могат да кандидатстват за стипендиантската програма на ТЕЦ „Марица изток 2” за записване в магистърската програма "Топлоенергетика". Класирането и възможността след това за работа в "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД ще бъдат обвързани с успеха от обучението, като търсим най-добрите кадри”, заяви Диян Димитров – член на СД на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД.
В проекта ще могат да се включат всички, които са придобили образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по следните направления:
ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ: Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Енергетика; Транспорт, корабоплаване и авиация; Материали и материалознание; Архитектура, строителство и геодезия; Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми; Металургия; Химични технологии; Биотехнологии; Хранителни технологии; Общо инженерство.
ПРИРОДНИ НАУКИ: Физически науки; Химически науки; Математика; Информатика и компютърни науки.
Занятията ще се провеждат в IV ОУ „Кирил Христов“, гр. Стара Загора, по специално изготвен график и на модулен принцип – три пъти по две седмици в рамките на един семестър. Срокът за провеждане на изравнителното обучение ще е една година, а на магистърската програма – година и половина. Лекциите ще се водят от екип от водещи преподаватели в областта на топлоенергетика от Технически университет – София. Основните дисциплини, които ще се изучават, са: Математическо моделиране и оптимизация; Системи и устройства за опазване на околната среда в топлоенергийни обекти; Енергопреобразуващи технологии и системи; Промишлена топлоенергетика; Топлотехнически изпитания на съоръжения в ТЕЦ; Експлоатация на ТЕЦ; Системи за мониторинг и управление в електроцентралите; Икономика и мениджмънт на ТЕЦ; Системи и агрегати в газотурбинни ТЕЦ.
Желаещите да се включат в образователния проект трябва да представят оригинали и копия на дипломите си за средно и висше образование, попълнена молба-образец, която може да се получи в IV ОУ „Кирил Христов“ или да бъде изтеглена от интернет страницата на „Енергомашиностроителен факултет“ (dtnpe.tu-sofia.bg), и квитанция за платена такса за разглеждане на документите.
Срокът за подаване на документи в сградата на училището е от 25 септември 2017 г. до 29 септември 2017 г. Документи ще се приемат и в катедра „Топлоенергетика и ядрена енергетика“, каб. 2348 в Технически университет – София, в периода 15 септември 2017 г. – 6 октомври 2017 г. Резултатите от класирането ще бъдат обявени на 10 октомври 2017 г., а началото на учебната година ще започне на 16 октомври 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Велико Търново. Военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България се проведе на хълма. 22 септември 2017 г.
Велико Търново. Военен ритуал по издигане на националното знаме на Република Бъл...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.