НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:19

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България предлага София Тех Парк да бъде новият дом на Европейската агенция по лекарства (ОБЗОР)

България предлага София Тех Парк да бъде новият дом на Европейската агенция по лекарства (ОБЗОР)

14 Септември 2017 | 21:29 | Агенция "Фокус"
София. София отговаря на абсолютно всички критерии, за да бъде новият дом на Европейската агенция по лекарства, разположен в София Тех Парк. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на представянето на кандидатурата на София за преместването на Европейската агенция по лекарствата пред посланиците от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България. Очаква се да бъде проектирана чисто нова сграда. Захариева призна, че конкуренцията е голяма и това е състезание заедно с 18 други държави. Според нея разполагането на европейска институция в България ще бъде знак към гражданите на страната.
Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата и дори е предвидено там да бъде изградена и метростанция от продължението на третата линия на метрото. Очаква се този лъч да бъде завършен до края на 2019 г. По думите ѝ София привлича 54% от инвестициите в страната и рейтинговите агенции дават много добра положителна перспектива за развитието на града. Тя изтъкна, че вече има много автобуси, в които хората могат свободно да ползват интернет. Фандъкова обърна внимание и на образованието в София, като посочи, че в столицата са съсредоточени едни от най-добрите средни училища в страната. Тя посочи, че и с културната си програма, и с възможностите на богатото културно-историческо наследство на София са убедени, че си струва да бъде подкрепена кандидатурата ни.
Зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева заяви, че България вярва, че е достоен кандидат и че с нищо не отстъпваме на останалите страни. Според нея сме малка страна, но имаме предимства – планина и на 300 км море. Тя уточни, че вярват в единството на ЕС и това е съществен аргумент страната ни да бъдем един от кандидатите за преместването на Агенцията в София. Нейчева подчерта, че новата централа, която предлагат да бъде изградена, ще задоволи напълно необходимостта от комфортни условия на всички служители и дори може да надвиши 40 000 кв. м, с които сега разполага в Лондон. Според нея преместването на европейската агенция е икономически най-изгодно по много показатели, като едни от тях са добрата инфраструктура, достатъчният брой хотели и хотелски станции, които се намират в радиус от около 4 км от бъдещата сграда, транспортната инфраструктура, безплатният достъп до държавни и общински училища, достатъчното чуждоезиково обучение. „При нас магазините работят и в събота, и неделя, и след 20.00 часа. Една от малкото държави сме, в които има толкова лесен и добър достъп до здравни услуги. Специалистите ни са водещи в много направления“, допълни тя. Нейчева подчерта, че покриваме критерия за здравното осигуряване на служителите, семействата и техните гости. Тя допълни, че в София са концентрирани основно доста от представителите на фармацевтичния бизнес, които са 250. „Има много добро образование в сферата на висшето образование. Като географско положение, нашата страна наистина е на място, в което би трябвало да се даде тласък в развитието ѝ“, каза още Лидия Нейчева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Разполагането на европейска институция в България ще бъде знак към гражданите, страната ни е център за фармацевтична индустрия

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Разполагането на европейска институция в България ще бъде знак към гражданите, страната ни е център за фармацевтична индустрия

14 Септември 2017 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. Разполагането на европейска институция в България ще бъде знак към гражданите на страната. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на представянето на кандидатурата на София за преместването на Европейската агенция по лекарствата пред посланиците от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще бъде проектирана нова сграда. Политическата част от нещата също е много важна. Средна държава сме, но по-важното е, че българската нация е една от най-проевропейските нации“, заяви Захариева.
По думите й кандидатурата ни е подготвена добре. „Надявам се да успеем да убедим, че София е подходяща за новото седалище на Европейската агенция по лекарствата. Наистина сме един център за фармацевтична индустрия. 250 са представителствата, свързани с нея“, каза още вицепремиерът.
Зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева заяви, че България вярва, че е достоен кандидат. „С нищо не отстъпваме на останалите страни. Малка страна сме, но имаме предимства – планина, на 300 км море. Вярваме в единството на ЕС и това е съществен аргумент да бъдем един от кандидатите за преместването на Агенцията в София. Новата централа, която предлагаме да бъде изградена ще задоволи напълно необходимостта от комфортни условия на всички служители. Може да надвиши 40 000 кв. м., с които сега разполагат в Лондон. Близо е до летището“, обясни Нейчева. По думите й преместването е икономически най-изгодно по много показатели. „Има добра инфраструктура. Има достатъчно хотели и хотелски станции, които се намират в радиус от около 4 км от бъдещата сграда. Транспортната инфраструктура непрекъснато се подобрява. Има безплатен достъп до държавни и общински училища. Достатъчно с чуждоезиково обучение. При нас магазините работят и в събота, и неделя, и след 20.00 часа. Една от малкото държави сме, в които има толкова лесен и добър достъп до здравни услуги. Специалистите ни са водещи в много направления“, допълни тя. Нейчева подчерта, че покриваме критерия за здравното осигуряване на служителите, семействата и техните гости. „В София са концентрирани основно доста от представителите на фармацевтичния бизнес – те са 250. Има много добро образование в сферата на висшето образование. Като географско положение, нашата страна наистина е на място, в което би трябвало да се даде тласък в развитието й“, каза още Лидия Нейчева.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: София отговаря на абсолютно всички критерии за новия дом на Европейската агенция по лекарства, предлагаме да бъде в София Тех Парк

Вицепремиерът Екатерина Захариева: София отговаря на абсолютно всички критерии за новия дом на Европейската агенция по лекарства, предлагаме да бъде в София Тех Парк

14 Септември 2017 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. София отговаря на абсолютно всички критерии за новия дом на Европейската агенция по лекарства, предлагаме да бъде в София Тех Парк. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на представянето на кандидатурата на София за преместването на Европейската агенция по лекарствата пред посланиците от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Знам, че конкуренцията е голяма и това е състезание заедно с 18 други държави. Надяваме се на вас, като хора, които сте се убедили колко гостоприемна е нашата столица. В България се гордеем с развит фармацевтичен сектор. София отговаря на абсолютно всички критерии за новия дом на Европейската агенция по лекарства. Като достъпност, възможност за работа и образование, среда, която е иновативна и изпълнена с възможности за проучване. Мястото, което сме предложили е именно Технологичен парк София“, заяви Захариева. По думите й това е среда за високи технологии и наука.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Премахване на надписа
Премахване на надписа "Александър Велики" от международното летище в Скопие. 24 ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.