НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:43

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Карен Джамбазов: Освен паник бутон медиците в Спешна помощ ще разполагат и с радиостанции за подобряване на връзката в случай на агресия срещу тях

Проф. д-р Карен Джамбазов: Освен паник бутон медиците в Спешна помощ ще разполагат и с радиостанции за подобряване на връзката в случай на агресия срещу тях

14 Септември 2017 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Освен паник бутон медиците в Спешна помощ ще разполагат и с радиостанции за подобряване на връзката с охранителите в случай на агресия срещу тях. Това каза пред журналисти директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. По думите на директора паник бутоните минават през джипиес и малко се забавя връзката, докато при радиостанциите до 40 секунди идват две-три патрулни коли охранители. Очакванията са охраната да може да реагира до 2 минути, след което сигналът да се изпраща и до близкото районно управление на полицията и прокуратурата, за да се действа незабавно срещу извършителите на престъплението. „Ние ще подобрим и контрола на достъпа, като след определени часове ще го ограничим напълно в болницата”, каза д-р Джамбазов. Изгражда се и алгоритъм на поведение на медиците за реакция при такива ситуации. Той ще бъде оповестен чрез заповед на директора. Освен това ще има и горещ телефон, който ще бъде директно свързан с прокуратурата. Според д-р Джамбазов е добре, че вече това престъпление е инкриминирано. Той изрази възмущението си от последния случай на агресия в спешния център на Детско отделение, при който е пострадала лекарка. Тя все още се възстановява от преживяния стрес. „Над 70-80 деца на ден минават през този център, а те работят при недобра среда и въпреки това се опитват да помогнат на всяко дете”, каза д-р Джамбазов. Според него такива случаи показват липса на уважение към човека, който ти помага.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура ускорено ще разследват дела за посегателства срещу медици

Пловдив: 40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура ускорено ще разследват дела за посегателства срещу медици

14 Септември 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив ще наблюдават делата за престъпления спрямо медици – лекари, медицински сестри и друг персонал, пострадали при изпълнение на задълженията им по служба. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. Разпореждането за определяне на специални магистрати по казусите с медицинските специалисти е във връзка със заповед на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за създаване на организация и взаимодействие между прокурорите и Центровете за Спешна медицинска помощ в цялата страна, техните подразделения и лечебните заведения за болнична помощ – държавни и общински болници, в които действат спешни приемни отделения и такива за родилна помощ.
Прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура - Пловдив, която включва шест Окръжни прокуратури - в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали и 27 районни прокуратури, ще проведат, до края на месец септември 2017 г., срещи с лекарите от спешните отделения в района, на които да уточнят механизма за незабавни действия при посегателства.
На медиците ще им бъдат предоставени телефони за постоянна връзка с прокурор и служител на полицията. Разследването по делата ще бъде приоритетно. От екипите в болниците ще се изисква ускорено осигуряване на документи, явяване на пострадалите, обмен на информация и др.
Прокурорите, които са определени да наблюдават делата за посегателство срещу медици са от районните прокуратури, на които са подсъдни този вид престъпления, като във всяка окръжна прокуратура също е определен по един магистрат за координиране на работата.
Днес, 14 септември 2017 г., предстои среща по този повод на прокурорите от Районна прокуратура-Пловдив с лекари от УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. В нея ще участват Гергана Мутафова, районен прокурор на гр. Пловдив, Чавдар Грошев, зам.-районен прокурор, и прокурорът Пламен Георгиев, които наблюдават делата за посегателства срещу медици.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.