НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:53

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова: Прокурори и болници ще имат пряка връзка помежду си в случаи на насилие над медици

Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова: Прокурори и болници ще имат пряка връзка помежду си в случаи на насилие над медици

14 Септември 2017 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Прокурори и болници ще имат пряка, непосредствена и неформална връзка помежду си в случаи на насилие над медици. Това съобщи пред журналисти районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, след среща с директора на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Четирима прокурори от Районна прокуратура в Пловдив ще осъществяват незабавна връзка с медиците при всеки един случай на насилие, за да се запазят доказателствата и да се започне работа по такива престъпления, когато ги има”, каза Мутафова. Лечебните заведения пък ще определят свой координатор, който да държи връзка с прокуратурата. „Установихме, че не е много популярна законовата промяна от 2013 година, според която медицинските специалисти при осъществена репресия ползват същата защита, както органите на реда – полицаи, прокурори, съдии. Когато насилието спрямо тях е причинено по време на изпълнение на служебните им задължения, наказанията са от общ характер, а не са от частен характер”, добави Мутафова. По думите ѝ извършителите получават наказание до 3 години лишаване от свобода при лека телесна повреда. „Мерките, които сега се въвеждат, се налагат от обстоятелството, че има широк обществен отзвук на това. Те са изключително добри и това ще даде висока степан на сигурност и спокойствие на медицинските специалисти, които работят в такава среда, а също и за пациентите, за да бъдат спокойни, че в тези заведения ще има добра охрана на обществения ред”, каза още прокурор Мутафова.
Мерките, които се въвеждат в цялата страна са в отговор на подписано споразумение между главния прокурор и министъра на здравеопазването по отношение на защита от насилие над медици.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура ускорено ще разследват дела за посегателства срещу медици

Пловдив: 40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура ускорено ще разследват дела за посегателства срещу медици

14 Септември 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив ще наблюдават делата за престъпления спрямо медици – лекари, медицински сестри и друг персонал, пострадали при изпълнение на задълженията им по служба. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. Разпореждането за определяне на специални магистрати по казусите с медицинските специалисти е във връзка със заповед на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за създаване на организация и взаимодействие между прокурорите и Центровете за Спешна медицинска помощ в цялата страна, техните подразделения и лечебните заведения за болнична помощ – държавни и общински болници, в които действат спешни приемни отделения и такива за родилна помощ.
Прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура - Пловдив, която включва шест Окръжни прокуратури - в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали и 27 районни прокуратури, ще проведат, до края на месец септември 2017 г., срещи с лекарите от спешните отделения в района, на които да уточнят механизма за незабавни действия при посегателства.
На медиците ще им бъдат предоставени телефони за постоянна връзка с прокурор и служител на полицията. Разследването по делата ще бъде приоритетно. От екипите в болниците ще се изисква ускорено осигуряване на документи, явяване на пострадалите, обмен на информация и др.
Прокурорите, които са определени да наблюдават делата за посегателство срещу медици са от районните прокуратури, на които са подсъдни този вид престъпления, като във всяка окръжна прокуратура също е определен по един магистрат за координиране на работата.
Днес, 14 септември 2017 г., предстои среща по този повод на прокурорите от Районна прокуратура-Пловдив с лекари от УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. В нея ще участват Гергана Мутафова, районен прокурор на гр. Пловдив, Чавдар Грошев, зам.-районен прокурор, и прокурорът Пламен Георгиев, които наблюдават делата за посегателства срещу медици.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пресконференция на Ангела Меркел и Бойко Борисов. 20 януари 2018 г.
Пресконференция на Ангела Меркел и Бойко Борисов. 20 януари 2018 г.

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.