НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:27

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hurriyet: Турция и Ирак започват съвместни военни учения по границата

Hurriyet: Турция и Ирак започват съвместни военни учения по границата

26 Септември 2017 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ден след провеждането на спорния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, военните на Анкара и Багдад обявиха началото на съвместни учения по границата между двете държави, съобщава вестник Hurriyet, като се позовава на изявление от турската армия.
В началото на предходната седмица турската армия стартира военни учения в провинция Шърнак, граничеща с автономния кюрдски регион в Ирак. В кратко изявление на официалния си уебсайт Генералният щаб на Турция обявява, че третата фаза от военното учение ще започне на 26 септември съвместно с иракската армия. Маневрите ще бъдат проведени край Хабур, където е ГКПП „Хабур“, основната точка, която свързва иракските кюрди с останалата част от света, отбелязват от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турският министър-председател разкритикува референдума в Иракски Кюрдистан като „авантюризъм“

Anadolu Agency: Турският министър-председател разкритикува референдума в Иракски Кюрдистан като „авантюризъм“

23 Септември 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм разкритикува планирания референдум за независимост на Северен Ирак като „авантюризъм“, който поставя Турция в опасност, предаде Anadolu Agency.
„С нашите 80 милиона граждани и 780 хил. кв. км. родина, ние никога няма да толерираме какъвто и да е авантюризъм за сигурността на нашата страна или за добруването на нашата нация“, заяви Йълдъръм. Определяйки референдума като „погрешно решение“, той добави, че „като съседна държава Турция е дала нужните предупреждения по приятелски начин още от самото начало, но в момента виждаме, че тези предупреждения не са отчетени.
Министър-председателят добави, че референдумът не е въпрос за „нашите кюрдски братя“ (в Турция) и добави, че „нашето най-голямо желание е те – и в страната и в съседните държави, да живеят по един и същи начин в мир, спокойствие и стабилност“.
Министър-председателят също така добави, че тези, които са взели решението за провеждането на референдума ще си платят цената за това. Той посочи, че евентуалният отговор може да включва икономически и политически мерки, както и такива свързани със сигурността.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN Türk: Референдумът на Масуд Барзани стартира официално: Започнаха да идват първите гласове от чужбина

CNN Türk: Референдумът на Масуд Барзани стартира официално: Започнаха да идват първите гласове от чужбина

23 Септември 2017 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Ербил. Вече е осъществено първото гласуване на референдума за независимост на кюрдите в Северен Ирак, който е планиран да се проведе на 25 септември, предаде телевизионният канал CNN Türk.
Председателят на Висшия съвет за избори и референдуми на автономното кюрдско управление в Северен Ирак Карван Джелял заяви, че живеещите зад граница иракски кюрди ще могат да упражнят правото си на глас по електронен път още от днес. Карван Джелял посочи, че по-специално поради часовата разлика вече е започнало гласуването от Китай и подаденият първи глас е именно от там, уточнява още CNN Türk.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Началник-генералният щаб на турската армия ще проведе среща с иракския си колега

Daily Sabah: Началник-генералният щаб на турската армия ще проведе среща с иракския си колега

23 Септември 2017 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началник-генералният щаб на иракската армия ген. Отман ал Ганими пристигна в Анкара, където ще проведе среща с турския си колега Хулеси Акар, пише Daily Sabah.
Очаква се двамата да обсъдят планирания от Кюрдското регионално правителство референдума, териториалната цялост на Ирак и борбата срещу тероризма.
Турция, Ирак, САЩ, Иран и ООН са срещу провеждания референдум, сочейки, че той единствено ще служи за отвличане от настоящата борба срещу „Ислямска държава“ и че допълнително ще дестабилизира региона.
Централното правителство на Ирак заплаши преди време, че ще се намеси военно, ако референдумът доведе до насилие.
Президентът на Кюрдското регионално правителство Масуд Барзани посочи, че гласуване с „Да“ на допитването няма да доведе до автоматично обявяване на независимост, а просто ще доведе до по-нататъшни преговори с Багдад.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турското правителство поиска мандат за изпращането на войски в Сирия и Ирак

Hurryiet: Турското правителство поиска мандат за изпращането на войски в Сирия и Ирак

22 Септември 2017 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Остават само няколко дни до спорния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан и турското правителство ще поиска мандат от парламента на страната за изпращането на войски в Сирия и Ирак, след като на поредния Съвет по националната сигурност на страната беше решено да бъдат предприети мерки срещу администрацията в Ербил, пише турското издание Hurryiet.
Турският парламент ще проведе извънредна сесия на 23 септември(събота), за да гласува мандат, който би позволил на правителството да разположи войски в южните си съседки, Ирак и Сирия, само два дни преди провеждането на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан.
Според текста на предложената резолюция, която вече бе изпратена до парламента, правителството иска мандата на основа на заплаха за териториалния интегритет на Ирак и Сирия, което би поставило под заплаха националната сигурност на Турция. Това всъщност е директна препратка към кюрдския референдум. Също така, в резолюцията се засяга и продължаващата борба срещу Ислямска държава, срещу поставената извън закона Работническа партия на Кюрдистан и сирийската ѝ издънка – „Народните сили за самоотбрана“ (YPG).
Преди гласуването в парламента Турция свика заседание на Националния съвет за сигурност, веднага след завръщането на президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган от САЩ. Освен Ердоган, на него присъстваха - премиера Бинали Йълдъръм, началникът на Генералния щаб Хулуси Акар и други висшестоящи военни и цивилни служители на правителството. По-късно през същия ден, президентът председателстваше среща на кабинета, която трябваше да утвърди решенията приети на Съвета за сигурност.
Тъй като, усилията да бъде разубеден лидера на иракските кюрди Масуд Барзани да отмени референдума се провалиха, Турция изостри опозицията си и проведе военни учения край границата с Ирак. Освен това, Турция, Иран и Ирак приеха обща декларация и обявиха, че са се споразумели да предприемат общи координирани контра-мерки срещу действията на Ербил
Преди Съвета за сигурност на 22 септември, премиерът Бинали Йълдъръм потвърди турската позиция и подчерта, че Анкара „няма да се въздържа от това да се възползва от естествените си права“ относно референдума.
„Този референдум засяга националната сигурност на Турция и страната ни е решена да се възползва от естествените си права, произлизащи от международните и двустранните конвенции и няма да се колебае по този въпрос“, заяви турският премиер пред репортери в Анкара.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция заяви, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан е „незаконен“

AFP: Турция заяви, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан е „незаконен“

22 Септември 2017 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разкритикува планирания референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, който ще се проведе идната седмица, наричайки го „нелегитимен“, предава AFP.
„Нелегитимната и неприемлива природа на референдума бе уточнена още веднъж“, заявиха от турския Съвет по национална сигурност, който бе председателстван от президента Реджеп Тайип Ердоган.
От Съвета предупредиха, че Турция е готова да употреби „правата си“ в рамките на международните споразумения.
Турските власти подчертаха, че референдумът е директна „заплаха за националната сигурност“ на Турция.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Сблъсъци между язиди и подкрепяни от Иран шиитски паравоенни в Ирак

The Jerusalem Post: Сблъсъци между язиди и подкрепяни от Иран шиитски паравоенни в Ирак

22 Септември 2017 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Ербил. Група иракски язиди, подкрепяни от турски кюрди, се сблъскаха с подкрепяни от Иран шиитски паравоенни близо до сирийско-иракската граница, предава The Jerusalem Post.
Няколко души са ранени, като е възможно да има и убити.
Сблъсъкът се случи на контролните пунктове, които разделят язидските въоръжени „Синжадрски отряди за съпротива“ и „Народната мобилизация“, която представлява коалиция от паравоенни групи, тренирани и въоръжени от Иран. Информацията бе потвърдена от представител на властите в язидския регион Синджар, който се намира в северозападните части на Ирак.
Това се случва само дни преди в региона да се проведе референдум за независимост на Иракски Кюрдистан.
Превод и редакция: Симеон МилановОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Турският Меджлис се свиква извънредно утре, за да даде мандат на армията за трансгранични операции  в Сирия и в Ирак; опозицията най-вероятно ще го подкрепи

„Джумхуриет”: Турският Меджлис се свиква извънредно утре, за да даде мандат на армията за трансгранични операции в Сирия и в Ирак; опозицията най-вероятно ще го подкрепи

22 Септември 2017 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският Меджлис се свиква на извънредно заседание на 23 септември, за да удължи срока на мандата за трансгранични операции на армията в Сирия и в Ирак, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет” .
Това съобщи зам.-генералният председател на основата опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мустафа Елиташ. В момента Меджлисът е във ваканция, а новата парламентарна година започва на 1 октомври. Друг зам.-генерален председател на НРП – Енгин Алтай, посочи, че „опозицията ще подкрепи удължаването на мандата, ако с това се засилят позициите на турската армия в борбата с тероризма”. Самият лидер на НРП Кемал Кълъчдароглу се въздържа от коментар, понеже все още не знае какво точно има в предложението на управляващите за удължаване на мандата за трансгранични операции. Според него трябва да се изчакат решенията от днешните заседания на Съвета за национална сигурност (СНС) и на Министерския съвет по темата, посочва още „Джумхуриет”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: Кюрдският референдум е от значение за националната сигурност на Турция

Бинали Йълдъръм: Кюрдският референдум е от значение за националната сигурност на Турция

22 Септември 2017 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че планираният референдума за независимостта на Иракски Кюрдистан е въпрос на национална сигурност за Турция и че Анкара никога няма да приеме промени в статута на Ирак или Сирия, предаде Reuters.
„Действия, които могат да променят статута на Сирия и Ирак са неприемлив резултат за Турция и ние ще направим това, което е необходимо“, заяви Йълдъръм. По-рано президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заплаши да наложи санкции спрямо Ираска Кюрдистан, посочвайки, че правителството ще приеме контрамерки срещу гласуването.
В следобеда на 22 септември Ердоган ще бъде председател на заседание на съвета за национална сигурност на страната. В събота и парламентът ще проведе извънредно заседание, за да обсъди политиката по Ирак.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: На кампания за референдума в Северен Ирак се появи и израелско знаме

ДХА: На кампания за референдума в Северен Ирак се появи и израелско знаме

22 Септември 2017 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Ербил. Десетки хиляди жители на град Ербил се събраха снощи в парка „Шанедар” на грандиозна демонстрация в подкрепа на насрочения за 25 септември референдум за независимост на кюрдите в Северен Ирак, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ) (ДХА.
Настроението беше приповдигнато под звуците на местна кюрдска музика, фойерверки и прелитащи три хеликоптера, разпръскващи цветя и конфети.
Най-голям интерес обаче предизвика лице, носещо израелско знаме. Много от присъстващите побързаха да си направят снимки за спомен на фона на знамената на Израел и на Автономната кюрдска власт в Северен Ирак.
На демонстрацията присъстваха и пешмерги от Командването на специалните сили, които изиграха важна роля в операцията за освобождаването на Мосул. Те призоваха целия народ да се яви пред избирателните урни. „Всеки кюрд е длъжен да отиде на 25 септември в избирателните секции и да гласува с „Да”. Това е дългът ни към загиналите в борбата наши братя. Всички ние искаме да живеем в нашата страна в мир и спокойствие. Не сме заплаха за никого и няма да бъдем такава. Както всички други хора ние искаме да живеем в нашата родина именно под нашето знаме. Точно затова подкрепяме референдума.”, обясните пешмергите, цитирани от ДХА.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Критичното заседание на Съвета за национална сигурност започва в 15.00 часа

ДХА: Критичното заседание на Съвета за национална сигурност започва в 15.00 часа

22 Септември 2017 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днешното спешно заседание на Съвета за национална сигурност (СНС) на Турция е насрочено за 15.00 часа и ще бъде председателствано от президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
По-късно от 18.00 часа ще има и извънредно заседание на Министерския съвет. На двете важни заседания ще бъдат обсъдени и приети конкретни мерки в отговор на насрочения за 25 септември референдум за независимост на кюрдите в Северен Ирак, включително политически, дипломатически, търговски и военни, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: В Ню Йорк е започнало сбиване по време на  реч на турския президент

The Hill: В Ню Йорк е започнало сбиване по време на реч на турския президент

22 Септември 2017 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Насилие е избухнало в Ню Йорк след реч на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Полицията е трябвало за кратко време да задържи няколко протестиращи, пише The Hill.
Сблъсъкът между протестиращите и присъстващите е започнал в балната зала на хотел в Ню Йорк, където Ердоган е изнасял реч. Мъж се е изправил и е започнал да крещи на английски език: „Ти си терорист! Разкарай ми се от държавата“. В публикувани видеоматериали се показва това, което полицията в Ню Йорк потвърждава, че са протестиращи и контрапротестиращи,, разменящи си удари из залата.
Силите за сигурност насила са изгонили поне един човек, нападнал протестиращите. Полицията съобщава, че петима демонстранти са „били задържани за кратко“ по време на инцидента, макар и да не са извършвани арести. Няма ранени.
Говорител на хотела съобщи, че „съвсем малко“ от близо 2000-те присъстващи са били ескортирани навън. Полицията сочи, че сбиването няма общо с личната охрана на президента, която в предишни случаи е нападала хора, протестиращи срещу Ердоган.
Демонстрацията започва часове след срещата на Ердоган с неговия колега от САЩ Доналд Тръмп. По време на предишното посещение на Ердоган в САЩ, провело се през май, неговата лична охрана нападна мирни протестиращи пред резиденцията на турския посланик във Вашингтон, като девет души завършиха в болница.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иракски граждани се обявиха против референдума за кюрдска независимост

AFP: Иракски граждани се обявиха против референдума за кюрдска независимост

22 Септември 2017 | 06:23 | Агенция "Фокус"
Багдад. Повечето от жителите на богатата на петрол иракска провинция Киркук подкрепят кюрдския референдум за независимост, насрочен за 25 септември, но голяма част от хората, живеещи там и в съседните райони обявиха, че са готови да се борят срещу насроченото допитване, предава AFP.
Много от жителите на едноименната столица на провинцията, които са араби или туркмени, също не са доволни от обявения референдум, след като Наджим Еддим Карим, губернатор на провинцията, която не е част от автономния кюрдски район, заяви, че Киркук също ще се включи във вота.
Властите от съседната южна провинция, заявиха, че няма да позволят техни жители да участват в референдума. В същото време, Карим обяви, че тамошните военни са готови да действат, ако се наложи
„Нашите сили са готови по всяко време“, каза Карим.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност осъди референдума за независимост на иракските кюрди

AFP: Съветът за сигурност осъди референдума за независимост на иракските кюрди

22 Септември 2017 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН осъди в четвъртък предстоящия референдум за независимост на иракските кюрди, предава AFP. В единодушно становище, 15-те държави членки на съвета, заявиха, че насроченият за понеделник вот, може да създаде проблеми при завръщането на бежанците, както и в боевете срещу „Ислямска държава“.

Становището поставя под допълнително напрежение кюрдите, чието решение да проведат вота бе осъдено до различна степен от Иран, Ирак, Турция и САЩ. В позицията на Съвета се призовава още за „диалог и компромис“ между иракското правителство и жителите на автономния район.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: В Турция ще бъде проведена ключова среща за мерките срещу референдума за независимост в Иракски Кюрдистан

Hurriyet: В Турция ще бъде проведена ключова среща за мерките срещу референдума за независимост в Иракски Кюрдистан

21 Септември 2017 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският съвет за сигурност и кабинетът ще се съберат на 22 септември в опит да обявят мерките, които трябва да бъдат предприети, в случай че регионалното правителство в Иракски Кюрдистан проведе референдум за независимост, въпреки силната опозиция от Багдад и страните в региона, съобщава вестник Hurriyet.
Съветът за национална сигурност ще се събере под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган веднага след завръщането му от САЩ, където присъства на Общото събрание на ООН и проведе двустранни срещи със световни лидери, включително с президента Доналд Тръмп.
Заседанието на Съвета за национална сигурност бе насрочено за 27 септември, но датата бе променена, за да имат възможност висшите цивилни и военни представители на Турция да обмислят действия, които да бъдат предприети срещу референдума кюрдите в Ирак.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Четвърти ден на извънплановото учение на турската армия на границата с Ирак

ДХА: Четвърти ден на извънплановото учение на турската армия на границата с Ирак

21 Септември 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Четвърти ден продължава извънплановото учение на турската армия на самата гранична бразда с Ирак в близост до ГКПП „Хабур” в околия Силопи на провинция Шърнак, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Днес танковете извършиха бързи маневри. На местността са оборудвани временни командни пунктове, районът на учението е опасан с бодлива тел, а сигурността е поверена на взводове за незабавна намеса, съставени от професионални военни.
Дали военното присъствие в района на учението ще е временно или ще остане постоянно, ще бъде решено на утрешното заседание на Съвета за национална сигурност (СНС), посочва още ДХА.

Агенция „Фокус” припомня:

Извънплановото учение на турската армия на самата граница с Ирак започна на 18 септември, в самото навечерие на обявения за 25 септември референдум за независимост на кюрдите в Северен Ирак. Участват близо 100 военни машини, повечето от които танкове. Използват се и гаубици и рампи за изстрелване на ракети. Заради натоварения военен трафик е затворена за движение една от лентите на първокласния път Силопи-Хаккяри. Безпилотни самолети заснемат постоянно района за нуждите на ръководството на военното учение.
В учението се използват и танкове от състава на 28-ма механизирана пехотна бригада в Анкара. Те са предислоцирани в района още през ноември миналата година.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Външните министри на Турция, Иран и Ирак обсъдиха на тристранна среща референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Hurriyet: Външните министри на Турция, Иран и Ирак обсъдиха на тристранна среща референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

21 Септември 2017 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министрите на външните работи на Турция, Иран и Ирак проведоха среща в Ню Йорк, на която обсъдиха стратегията за отхвърляне на референдума за независимост на иракските кюрди, насрочен за 25 септември, съобщава вестник Hurriyet.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф и първият дипломат на Багдад Ибрахим Джадфери се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
„Ние, в качеството си на външни министри на Турция, Иран и Ирак обсъдихме развитието в нашия регион на тристранна среща", написа Чавушоглу в социалната мрежа „Туитър“.
И трите държави се противопоставиха категорично на плановете на Ербил за отделяне от Багдад, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синът на Масуд Барзани: Ако Северен Ирак обяви независимост - има много държави, които ще я признаят

Синът на Масуд Барзани: Ако Северен Ирак обяви независимост - има много държави, които ще я признаят

21 Септември 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Ербил. Месрур Барзани – син на лидера на иракските кюрди Масуд Барзани и шеф на разузнаването на Северен Ирак, направи сензационна прогноза за последствията от насрочения за 25 септември референдум за независимост, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). По думите му, ако Кюрдистан оповести своята независимост, „по света има много държави, които ще признаят новото държавно образование Кюрдистан”. Месрур Барзани участва в програма на излъчвания по сателит в Ербил ТВ канал К 24 и подчерта, че „референдумът за независимост на района на иракските кюрди се провежда в правилното време”.
„На 25 септември в Кюрдистан ще се проведе референдум за независимост. Редица делегации от различни страни по света посетиха Кюрдистан с цел натиск за определяне на друга дата на референдума. Делегациите се срещнаха с президента на Кюрдистан Масуд Барзани и с нашите политически лидери за да лобират за отлагане на референдума. Обаче те не предложиха нито една международна гаранция на кюрдската автономна власт в замяна на това отлагане. При това положение кюрдското управление е твърдо решено да проведе референдума на определената дата. Ако Кюрдистан оповести своята независимост, по света има много страни, които ще признаят новата държава Кюрдистан.”, подчертава синът на Масуд Барзани, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иракските кюрди се намират в дълбока икономическа криза дни преди референдума за независимост

AFP: Иракските кюрди се намират в дълбока икономическа криза дни преди референдума за независимост

21 Септември 2017 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Арбил. Иракските кюрди ще посрещнат деня на референдума за независимост, насрочен за 25 септември, във време на най-тежката икономическа ситуация, с която са се сблъсквали в кратката си история, предава AFP.

Военните действия срещу „Ислямска държава“ и приютяването на хиляди бежанци представляват за автономния район огромни разходи. Около 1,2 млн. войници – действащи и пенсионирани, не са получавали заплати или пенсии в последните два месеца. До сега главният приход на района бяха доставките на нефт, но с падането на цената на продукта на световните пазари, кризата за кюрдите се задълбочи, теглят се заеми.

Агенция „Фокус“ припомня, че Турция, през която минава главният канал, през който кюрдите изнасят суров петрол, заплаши да наложи върху региона икономически санкции, ако насроченият референдум се проведе.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турския президент предупреди за необратимите щети, които може да нанесе кюрдския референдум за независимост

Daily Sabah: Турския президент предупреди за необратимите щети, които може да нанесе кюрдския референдум за независимост

21 Септември 2017 | 06:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджет Тайип Ердоган предупреди в сряда, по време на речта си пред Асамблеята на ООН, че насроченият за 25 септември референдум за независимост на Иракски Кюрдистан може да доведе до необратими щети, пише вестник Daily Sabah.

Според него, „стъпки като желания за независимост, които могат да доведат до нови кризи и конфликти в региона трябва да бъдат избягвани“, като добави още че, „ние защитавахме целостта на Ирак, когато никой не го правеше. Този референдум няма да се бъде проведен“.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган се изказа пред празна зала в ООН, а и никой световен лидер не иска да се среща с него

Ердоган се изказа пред празна зала в ООН, а и никой световен лидер не иска да се среща с него

20 Септември 2017 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи изказване вчера на официалната церемония по повод откриването на 72-рата годишна сесия на Общото събрание на ООН, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. В речта си Ердоган засегна обстановката в Сирия, референдума в Северен Ирак и събитията в Мианмар.
По време на изказването му обаче направи „неприятно” впечатление преобладаващият брой празни седалки в пленарната зала на Общото събрание на ООН.
„Комичната” и „унизителна” ситуация беше коментирана на пресконференция в турския Меджлис от зам.-генералния председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Йозтюрк Йълмаз. Той подчерта, че в Ню Йорк Ердоган „тотално е бил изолиран”.
„Никой лидер в света не иска да разговаря с нашия президент. Виждаме, че има огромни трудности да се договорят дори и най-обикновени протоколни срещи. Става въпрос за президента на Република Турция. Който е на нож и в остър конфликт с всички останали лидери. Стопяваме се и буквално ни зачеркват; уважението към нас по света вече не струва и пет пари”, оплаква се един от лидерите на турската опозиция, цитиран от „Джумхуриет”.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Саудитска Арабия призова лидера на иракските кюрди Масуд Барзани, да отмени референдума за независимост

AFP: Саудитска Арабия призова лидера на иракските кюрди Масуд Барзани, да отмени референдума за независимост

20 Септември 2017 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Риад. Саудитска Арабия призова лидера на иракските кюрди Масуд Барзани, да отмени референдума за независимост на автономния регион, за да избегне още „кризи“ в Ирак, предава AFP.
Представител на саудитските власти каза, че Барзани трябва да отмени плановете за провеждане на референдум, „в светлината на ситуацията в региона“.
Според Риад, провеждането на референдума ще ма „негативни последствия на политическия, хуманитарния и военния фронтове“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Хабертюрк": Турция е готова с контрамерки срещу референдума за независимост на Северен Ирак

"Хабертюрк": Турция е готова с контрамерки срещу референдума за независимост на Северен Ирак

20 Септември 2017 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като Турция оповести, че няма да признае референдума в Северен Ирак, стартира и конкретна трескава подготовка в министерства и в Генералния щаб за определяне на ограничения и рестрикции срещу Ербил – столицата на иракските кюрди, информира електронното издание на вестник „Хабертюрк”. Подготвените документи и предложения ще бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет, а след това - и за одобрение на заседанието на Съвета за национална сигурност (СНС) на 22 септември.

Ако Ербил не се откаже от провеждането на референдума на дневен ред ще бъде поставена неизбежната опция за санкции – главно икономически, но също така политически и военни. Ето по-важните от направените досега предложения, обобщени в публикация на Бахар Бакър в „Хабертюрк”:

1. Турското дипломатическо представителство в Северен Ирак:

Актуална тема е закриването на Генералното консулство в Ербил;

2. ГКПП „Хабур”:

В икономическо и търговско отношение Северен Ирак в значителна степен е свързан и зависим от Турция. На дневен ред може да се постави въпросът за затварянето или ограничаването на дейността на ГКПП „Хабур”. Същото може да се приложи и към останалите три ГКПП между Турция и Северен Ирак – „Дереджик”, „Гюлязъ” и „Юзюмлю”;

3. Петролопроводите:

След референдума Турция може да отиде на ограничаване на капацитета на петролопровода, който през турското пристанище Джейхан пренася петрола от Северен Ирак за Европа. Възможно е също така да бъде „замразен” проектът за изграждане на тръбопровод от Ербил до Шърнак, по който да се пренася природен газ.

4. Военното обучение:

Турция е извършвала военно обучение и е осъществявала логистична подкрепа на Пешмергата за нуждите на нейната борба с ДАЕШ. Възможно е тази военна помощ да бъде напълно преустановена.

5. Ограничения на търговията:

Близо 50% от стоките, които се предлагат за продажба на пазарите в района, са турско производство. Турция е сред първите пет държави по обем на чуждестранните инвестиции в района. Анкара може отново да преразгледа своите инвестиции и различните улеснения, които осъществява в този район.

6. Военна намеса:

Турция може да се обърне и към опцията за военна намеса, в случай на нападения над живеещите в района туркомани (тюркмени).

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция обмисля санкции в отговор на референдума в Иракски Кюрдистан

Реджеп Тайип Ердоган: Турция обмисля санкции в отговор на референдума в Иракски Кюрдистан

20 Септември 2017 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Таийп Ердоган предупреди, че Анкара обмисля налагане на санкции срещу регионалното правителство в Иракски Кюрдистан, ако подкрепи провеждането на референдума за независимост на 25 септември, съобщава вестник Hurriyet.
„Винаги сме подкрепяли“ регионалното кюрдско правителство в Ирак, увери Ердоган в рамките на обръщението си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, като поясни, че според Анкара решението на Ербил за организиране на плебисцит е израз на игнориране на Турция, която смята Иракси Кюрдистан за близък съюзник.
„Кабинетът без съмнение ще оцени тази ситуация и ще обмисли възможните санкции, които няма да бъдат обикновени. Ще изразим нашата решителна позиция по този въпрос", увери турският президент в речта си на 72-то Общо събрание на ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган призова Иракски Кюрдистан да отмени референдума за независимостта

РИА Новости: Реджеп Тайип Ердоган призова Иракски Кюрдистан да отмени референдума за независимостта

20 Септември 2017 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова властите на Иракски Кюрдистан да се откажат от идеята за независимост и да отменят референдума по въпроса, предаде РИА Новости.
„Необходимо е да се избягват действия като искане на независимост, които могат да провокират нови кризи и конфликти в региона. Призоваваме властите на Иракски Кюрдистан да спрат тази инициатива. Игнорирането на ясната позиция на Турция по въпроса може да доведе до това, регионалното правителство на Иракски Кюрдистан да се лиши от възможностите, с които разполага в момента“, заяви Ердоган по време на речта си пред Общото събрание на ООН.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция провежда военни маневри по границата с Ирак седмица преди референдума за независимост на Кюрдистан

РИА Новости: Турция провежда военни маневри по границата с Ирак седмица преди референдума за независимост на Кюрдистан

19 Септември 2017 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия започна военни маневри по границата с Ирак седмица преди референдума за независимост на Кюрдистан, предава РИА Новости като се позовава на съобщение на турския Генерален щаб.
В съобщението на турската армия се казва, че "въоръжените сили на страната са започнали учения в района на Силопи и Хабур, като едновременно с това продължават и антитерористичните операции."
Руската агенция припомня, че референдумът за независимост на иракски Кюрдистан,насрочен за 25 септември 2017 г., е подложен на критики от страна на Ирак, Иран и Турция, както и от Арабската лига.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От МВнР на САЩ заявиха, че не се съревновават с Русия в борбата с „Ислямска държава“ в Сирия

ТАСС: От МВнР на САЩ заявиха, че не се съревновават с Русия в борбата с „Ислямска държава“ в Сирия

19 Септември 2017 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Изпълняващият длъжността помощник на Държавния секретар на САЩ Дейвид Сатърфийлд заяви, че САЩ не се съревновава с Русия в борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“ на територията на Сирия, а взаимодейства с нея, предава ТАСС, цитирайки думите на Сатърфилд, изказани по време на пресконференция, след края на министерската среща за Сирия, проведена в рамките на 72-ата сесия на Генералната Асамблея на ООН, в нюйоркския ресторант Palace.
„Ние взаимодействаме с Русия, с цел да унищожим Ислямска държава. Това не е съперничество, нито е конкуренция“, подчерта той. Според него, „създаването на зони за деескалация е резултат от съвместните усилия на САЩ и Русия за нанасянето на поражение на Ислямска държава.“
Служителят на държавния департамент заяви, че преговорите за Сирия, водени на женевската площадка – са „тези, на които трябва да започне политическия процес“. „Ние призоваваме опозиционните сили в Сирия да сформират обща позиция за преговорите в Женева, която трябва да бъде последователна“, заяви Сатърфийлд.
По-рано Говорителят на държавния департамент Хедър Науърт съобщи, че на срещата по Сирия са участвали – Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, министрите на външните работи на Великобритания, Франция, Дания, Германия, Италия, Йордания, Турция, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Канада, Нидерландия, Норвегия и Швеция, а освен тях е присъствала и Федерика Могерини, която е Европейски комисар по външните работи и политиката на сигурността.
На въпрос, зададен от журналисти, защо на срещата не са поканени представители на Русия, Сатърфийлд не даде директен отговор, а посочи, че на срещата „са участвали представители на държави, разделящи подобни позиции и цели в Сирия, състоящи се в унищожението на Ислямска държава, в стабилизацията на обстановката и напредъка към създаването на независима Сирия“.
Според неговото мнение, международната общност ще вложи „значителни средства за възстановяването на Сирия, когато там започне да се води активен политически процес“.
„Ние сме уверени, че всички страни имат сериозни стимули да участват в политическия процес“, добави Сатърфийлд.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Известия“: ООН настоява сделката за ядрената програма на Иран да бъде съхранена

“Известия“: ООН настоява сделката за ядрената програма на Иран да бъде съхранена

19 Септември 2017 | 05:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Говорителят на Генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик заяви, че е необходимо да се запази съглашението по ядрената програма на Иран, пише руското издание „Известия“.
„Ние разглеждаме споразумението, като ключовото дипломатическо постижение за последните няколко години, достигнато в този регион. И смятаме, че трябва да бъде направено всичко, за да бъде подкрепено и съхранено.“, заяви той.
По-рано се появи информация, че Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, по време на срещата си с президента на Иран Хасан Роухани, е заявил, че всички страни трябва да изпълнят всички ангажименти, поети с подписването на Съвместния всеобхватен план за действие(СВПД). В понеделник (18.09), американският президент Доналд Тръмп отново нарече СВПД „една от най-лошите сделки“, тъй като, според него, тя дава едностранно предимство на Техеран.
След изказването на Тръмп, президентът на Иран отговори, че САЩ ще подрият основата за диалог със Северна Корея, ако излязат от СВПД.
От изданието напомнят, че Иран и т.нар. „шесторка“ от международни посредници, на 14 юли 2015 година достигнаха до историческо споразумение за урегулирането на проблемната ядрена програма на Техеран. Тогава беше приет СВПД, чието изпълнение отмени въведените по-рано срещу Иран санкции, от страна на Съвета за сигурност на ООН, САЩ и ЕС.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Опитите на САЩ да реформират ООН без участието на Русия ще се окажат неуспешни

„Взгляд“: Опитите на САЩ да реформират ООН без участието на Русия ще се окажат неуспешни

19 Септември 2017 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ се е заел с пореден титаничен труд, пише руското издание „Взгляд“, в коментарен материал за намерението на американския президент да реформира ООН. Според изданието, опитът му едва ли ще се увенчае с успех, не само заради отрицателната позиция на Русия, една от основателките на организацията.
Постоянният представител на Русия за ООН Василий Небензя заяви, че Москва едва ли ще подпише предложената от САЩ декларация за реформа на ООН. Според него, много от идеите, засегнати в декларацията, са важни и резонират с предложенията на Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, но „чрез декларации не можеш да направиш реформи в ООН“. Документът, предложен от САЩ, „не може да бъде инструкция, как да бъде преструктурирана организацията“, подчерта Небензя. Според него, за повишаването на ефективността на ООН са нужни междуправителствени преговори.
Мекия, но настойчив отказ на Русия да подпише предложената от САЩ декларация не учуди експертите. Вестник „Взгляд“ се свърза с политолога и ръководител на неправителствения Съвет по външна и военна политика, Фьодор Лукиянов, който попита: „Защо трябва всички да подписват документа? Това е инициатива на една единствена държава, която не е изработена колективно. Принципът на ООН е в това, че важните документи трябва да са продукт на колективна работа и компромиси. При такова положение, документът има шанс да бъде приет“.
Бившият постоянен представител на САЩ за ООН Джон Болтън също подчерта, че днешната декларация изглежда „просто като обичайно риторическо заявление, което е можело да бъде направено, и преди пет, и преди петдесет години“. Според него в документа няма конкретни, обосновани предложения за реформа, но и не се отчитат позициите на другите страни.
Според Лукиянов, руската позиция се състои в това, че ООН трябва да бъде усъвършенствана, но не се нуждае от големи структурни промени. „Това е разбираемо, защото всяка промяна, няма да е в полза на Русия“, подчерта експертът. Той поясни, че реформирането, например на Съвета за сигурност, за което се говори от много години – означава разширяването му, или добавяне на членове, имащи право на вето, или махането на правото за вето. Всеки от тези сценарии би означавал отказ на сегашните пет постоянни члена на ООН, напълно или частично, от привилегиите, от привилегиите, които имат.
Лукиянов обобщи, че той „не знае случай в историята, когато страна се е отказала доброволно от привилегиите, с които разполага. Така че реформата в ООН няма да бъде приета, който и да я предлага“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп е заявил, че демокрацията във Венецуела трябва да бъде възстановена скоро

Reuters: Доналд Тръмп е заявил, че демокрацията във Венецуела трябва да бъде възстановена скоро

19 Септември 2017 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че иска демокрацията във Венецуела да бъде възстановена скоро и предупреди, че Съединените щати може да предприемат допълнителни мерки, за да увеличат натиска срещу богатата на петрол държава, предава Reuters.
Американският президент направи тези коментари, по време на вечеря с лидери на Латиноамерикански страни, проведена в кулоарите на Генералната Асамблея на ООН. Тръмп е казал, че народа на Венецуела гладува, а страната им се руши.
САЩ, които наложиха финансови санкции срещу Венецуела, са готови да предприемат допълнителни стъпки, ако социалистическото правителство на Николас Мадуро продължи да провежда авторитарно управление, предупреди американският държавен глава.
Той определи ситуацията в южноамериканската страна, като „напълно неприемлива“ и призова за пълното възстановяване на демокрацията и политическите свободи на гражданите, подчертавайки, че иска „това да се случи много скоро“.
На вечерята бяха поканени президентите на Бразилия – Мишел Темер, на Колумбия – Хуан Мануел Сантос, на Панама – Хуан Карлос Варела и вицепрезидентът на Аржентина – Габриела Мичети.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TPM: Американският президент Доналд Тръмп иска да проведе военен парад за четвърти юли

TPM: Американският президент Доналд Тръмп иска да проведе военен парад за четвърти юли

19 Септември 2017 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иска да проведе военен парад по улиците на Вашингтон за националния празник на Съединените щати на четвърти юли, предава американското интернет издание Talking Points Memo, позовавайки се на думите на американския президент, изказани по време на срещата с френския му колега Еманюел Макрон в Ню Йорк.
Доналд Тръмп разказа за идеята си, докато сядаше за разговорите си с френския президент Еманюел Макрон в кулоарите на Генералната Асамблея на ООН в Ню Йорк. Той заяви, че е бил впечатлен от военния парад в центъра на Париж, проведен през юли, когато той беше на посещение във френската столица. Според него, двучасовата процесия на войници и военна техника, е била „страхотно нещо за Франция и за нейния дух“ и заяви, че иска да проведе подобен парад за американския народ.
В своеобразния си дух, американският президент каза, че иска неговия парад да е по-голям и по-добър от този, който е видял във Франция.
„Това беше един от най-добрите паради, които някога съм виждал“, заяви Тръмп. „Това бяха два невероятни часа, в които видяхме военна мощ и мисля, че това беше страхотно за Франция и за нейния дух“.
„Най-вече заради това, на което станах свидетел, обмислям да направим нещо подобно на четвърти юли във Вашингтон, по булевард Пенсилвания“, разкри американският президент. „Ще се опитаме да надминем французите“.
Той отбеляза, че парадът във Франция е включвал представители на различни войници, от различни войни и въоръжени сили, носещи различни униформи. "Беше наистина добре направено", подчерта той.
„Така че ние обмисляме да проведем наистина голям парад на четвърти юли, по булевард Пенсилвания, който да покаже военната ни мощ“, добави Тръмп
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IRNA: Президентът на Иран заяви, че Иран ще отвърне по достоен начин на нарушенията на ядрената сделка

IRNA: Президентът на Иран заяви, че Иран ще отвърне по достоен начин на нарушенията на ядрената сделка

18 Септември 2017 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Иран Хасан Роухани проведе среща с елита на иранците, живеещи в САЩ, по време на която заяви, че Ислямската република „никога няма да наруши първа международното съглашение (ядрената сделка между Техеран и групата „Голямата шесторка“), но ако друга страна се стреми да наруши правата на иранския народ, без съмнение, Иран ще отговори достойно на това“, предава иранската информационна агенция IRNA.
Освен това, иранският президент е казал, че „Съвместният всеобхватен план за действие(СВПД) е многостранно съглашение, одобрено чрез резолюция на Съвета за сигурност на ООН“.
Според неговите думи, СВПД е показал на света, че е възможно да бъдат урегулирани, чрез преговори, сложни международни въпроси.
„Народът на Иран доказа на международната общност, че никога не е лъгал, няма да лъже и ще продължи да изпълнява своите задължения по сделката“, добави Роухани.
Той призова представителите на иранския елит, живеещи на територията на САЩ, да внесат своя принос за по-голямото уважение към Иран на международната арена.
„Вие подкрепихте СВПД в САЩ и днес можете да направите нови усилия за защитата на правата на Иран и иранския народ. Главното лоби на страната ни в Съединените щати – това сте вие, образованите и честни иранци“, каза иранският президент, обръщайки се към иранския елит, живеещ в САЩ.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Испания обяви посланика на Северна Корея за персона нон грата

ТАСС: Испания обяви посланика на Северна Корея за персона нон грата

18 Септември 2017 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанските власти са помолили посланика на Корейската народно-демократична република(КНДР) да напусне страната до 30 септември. Съответстващото заявление е направено в понеделник (18.09) от министерството на външните работи на Испания, което съобщава за това, чрез съобщение, публикувано в официалния му профил в социалната мрежа Туитър, предава ТАСС.
„Днес бе призован посланикът на КНДР и му бе съобщено, че е обявен за персона нон грата и трябва да напусне страната до 30 септември“, пише в съобщението.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: 128 държави са подписали декларацията за реформиране на ООН, предложена от САЩ

Sputnik: 128 държави са подписали декларацията за реформиране на ООН, предложена от САЩ

18 Септември 2017 | 22:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Сто двадесет и осем държави вече са подписали предложението за реформи в структурата на ООН, предложени от САЩ, предава англоезичната редакция на Sputnik, позовавайки се на думите на посланика на САЩ за ООН Ники Хейли.
„Реакцията, която получихме, бяха фантастичните 128 подписа на декларацията, до тази сутрин (вечер българско време)“, заяви Хейли, по време на откриването на инициираната от САЩ среща за реформиране на ООН.
След срещата, по предложение на Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, участниците може да излязат с обща декларация, препоръчваща широки реформи в структурата на световната организация.
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в ООН, че "бюрокрацията" задържа международната организация и подчерта, че подкрепя усилията на Генералния секретар Антонио Гутериш да намери начини за реформиране на организацията, за да може тя да служи на интересите на световния мир и сигурност .

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: ООН се нуждае от „структурна реформа“

Реджеп Таийп Ердоган: ООН се нуждае от „структурна реформа“

18 Септември 2017 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че ООН се нуждае от „структурна реформа“, за да стане по-отворена организация, способна да гарантира изпълнението на първостепенната си задача - поддържането на световния мир, предаде турската Anadolu Agency, цитирайки думите на турския президент изказани в Ню Йорк.
Ердоган присъства на церемония по правенето на първата копка на „Турска къща“, която трябва да се превърне в 32-етажен културен център, намиращ се срещу щаб-квартирата на ООН.
„Въпреки всички недостатъци, ООН остава единствената световна организация, в която всеки може да изкаже мнението си и да търси решения на проблемите си“, заяви Ердоган. „Но днешният свят не е света, по време на който е основана ООН.“
Турският президент заяви, че структурата на най-важния орган на ООН, Съветът за сигурност, е несправедлива, което прави глобалната организация неспособна да изпълнява задълженията си за защитаване на световния мир.
Съветът за сигурност е съставен от 15 члена, пет от които са постоянни – победителите от Втората световна война. Едно вето, наложено от постоянен член, е достатъчно за осуетяването на всяка резолюция предложена в Съвета.
„ООН трябва да бъде реформирана, за да отрази промените, случващи се по света“, подчерта Ердоган. „Промяната на ООН е основната цел днес. Но тази реформа не трябва да е това, което разбираме от думата "реформа".“
Турският президент се позова на среща на тема реформи, проведена в понеделник, преди началото на Общото събрание на ООН, на която присъства президентът на САЩ Доналд Тръмп.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че мирът в Близкия изток е „нещо абсолютно необходимо“

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че мирът в Близкия изток е „нещо абсолютно необходимо“

18 Септември 2017 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че вярва, че „наистина трябва да се даде шанс“ за постигане на мир между Израел и Палестинската автономия, предаде Reuters.
Тръмп описа мира в Близкия изток като „най-добрата сделка“. „Мирът между палестинците и Израел би бил фантастично постижение и нещо абсолютно необходимо. Смятам, че има добър шанс това да се случи. Повечето хора биха казали, че такъв няма“, заяви Тръмп преди срещата си с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху преди началото на 72-та сесия на Общото събрание на ООН.
„Смятам, че Израел би искал да види мир. Смятам, че палестинците биха искали да видят мир. Мога да ви кажа, че нашето правителство би искало да види мир. Затова и работим здраво над него. Ще видим какво ще се случи. Хората казват, исторически, че мирът няма как да се случи. Аз казвам, че ще се случи“, уверен е президентът на САЩ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Външните министри на Русия и на Китай обсъдиха ситуацията на Корейския полуостров

РИА Новости: Външните министри на Русия и на Китай обсъдиха ситуацията на Корейския полуостров

18 Септември 2017 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Външните министри на Русия и на Китай Сергей Лавров и Ван Йи по време на срещата си в кулоарите на 72-та сесия на Общото събрание на ООН потвърдиха липсата на алтернатива за разрешаването на ситуацията около Северна Корея по политически-дипломатически път, предаде РИА Новости.
„Министрите обмениха мнения по актуалните въпроси на глобалния и регионален дневен рад с акцент върху КНДР и Сирия. Потвърдено е общото мнение за безалтернативността на разрешаването на всички проблеми изключително чрез политическо-дипломатически средства“ пише в официален коментар на руското МВнР.
„По време на обсъждането на двустранния дневен ред бе изразено удовлетворение от постъпателното развитие на отношенията във всички области.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният секретар на ООН планира среща с външния министър на Северна Корея

ТАСС: Генералният секретар на ООН планира среща с външния министър на Северна Корея

18 Септември 2017 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш планира тази седмица да проведе среща със севернокорейския министър на външните работи Ли Йон-хо, който ще пристигне в Ню Йорк за участие на 72-та сесия на Общото събрание на Световната организация, предаде ТАСС.
„Очаква се Гутереш да проведе среща с външния министър на КНДР“, заяви официалният представител на ООН Стефан Дюжарик. Съгласно предварителната програма на общополитическата дискусия, речта на министъра ще се състои на 22 септември през втората половина на деня местно време.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани:  САЩ скъпо ще си платят, ако Доналд Тръмп се откаже от ядреното споразумение с Иран

Хасан Роухани: САЩ скъпо ще си платят, ако Доналд Тръмп се откаже от ядреното споразумение с Иран

18 Септември 2017 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че САЩ „ще си платят скъпо“, ако действията на администрацията на президента им Доналд Тръмп доведат до провал на споразумението за иранската ядрена програма, предаде ТАСС.
„САЩ ще си платят скъпо при излизане от споразумението и не смятам, че американците искат да платят толкова висока цена за нещо, което няма да им донесе полза“, заяви президентът. Той отбеляза, че провалянето на споразумението няма да донесе на администрацията на Тръмп никакви резултати, а единствено загуба на доверие към Вашингтон от страна на международната общност.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Гутереш: Бюрокрацията е един от най-сериозните проблеми на ООН

Антонио Гутереш: Бюрокрацията е един от най-сериозните проблеми на ООН

18 Септември 2017 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш заяви, че бюрокрацията е един от най-сериозните проблеми, затрудняващи работата на световната организация, предаде ТАСС.
„Наскоро ме питаха какво не ми дава покой нощем. Отговорът ми бе прост: бюрокрацията. Структурната разединеност, заплетените процедури, безкрайната бумащина“, заяви Антонио Гутереш на среща, посветена на реформите в ООН.
Генералният секретар подчерта, че целта на ООН се заключва в това да „служи на интересите на хората, затънали в нищета, изолация, страдащи по време на конфликти и с нарушени права“. Той посочи, че Световната организация трябва да се измени, „за да служи на интересите на хората“. „Трябва да сме по оперативни и ефективни, гъвкави и с по-малки разходи“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AhlulBayt: Генералният секретар на ООН призова иракските кюрди да изоставят идеята за референдум за независимост

AhlulBayt: Генералният секретар на ООН призова иракските кюрди да изоставят идеята за референдум за независимост

18 Септември 2017 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова иракските кюрди да изоставят плановете за провеждане на референдум за независимостта в края на месеца, посочвайки, че това е отклонение от приоритетната борба срещу „Ислямска държава“, предаде AhlulBayt.
В официално свое изявление Гутереш посочи, че всеки спор между централното иракско правителство и кюрдското регионално правителство трябва да се решава чрез диалог и „конструктивен компромис“. „Всяко едностранно решение за свикване на референдум по това време ще бъде отвличане от необходимостта да преборим „Ислямска държава“, убеден е той и добави, че то също така ще подкопае процеса на завръщането на бежанците по родните им места.
Генералният секретар призова иракските политици да „се отнесат към въпроса с търпение и сдържаност“ и предложи помощта на Световната организация при справяне с въпроса.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: Иран би признал единствено „обединен Ирак“

Tehran Times: Иран би признал единствено „обединен Ирак“

18 Септември 2017 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Секретарят на върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани повтори позицията, към която страната се е придържала дълго време, относно териториалната цялост на Ирак, посочвайки, че Техеран единствено би признал „интегриран и федерален“ Ирак, пише Tehran Times.
„Иран, като приятел и съюзник на кюрдските си братя, които са стояли до него в най-трудни времена, не приема референдума като ползотворен за Кюрдския регион и е против решението“, заяви Шамхани.
Иракски Кюрдистан ще проведе на 25 септември референдум за независимостта си.
Секретарят посочи, че допитването няма „правен реализъм“ и ще подкопае регионалната сигурност. „Отделянето на Кюрдския регион от иракското централно правителство означава затваряне на всички общи гранични области. Съпротивата на съседните на Ирак страни за референдума ще създаде сложна ситуация там след референдума“, посочи той.
Служителят посочи важността на диалога при решаването на споровете между Кюрдската автономия и централното правителство и избягването на „прибързани решения“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Върховният съд на Ирак разпореди суспендиране на референдума в Кюрдистан

AFP: Върховният съд на Ирак разпореди суспендиране на референдума в Кюрдистан

18 Септември 2017 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Багдад. В понеделник Върховният съд на Ирак разпореди суспендиране на референдума за независимост на Кюрдистан, насрочен за 25 септември, предава AFP.
„Върховният съд е издал заповед да се преустанови организирането на референдума, насрочен за 25 септември... докато не разгледа жалбите, които е получил по този плебисцит, той се счита за противоконституционен", се казва в изявление.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турските военни стартираха внезапни учения в близост до границата с Ирак

Daily Sabah: Турските военни стартираха внезапни учения в близост до границата с Ирак

18 Септември 2017 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Само седмица преди провеждане на референдума за независимост в Иракски Кюрдистан, турската армия организира внезапни военни учения в близост до границата с Ирак, съобщава вестник Daily Sabah, като се позовава на съобщение от Министерството на отбраната в Анкара.
Маневрите започват в понеделник, 18 септември, в близост до град Силопи, провинция Шърнак. Военните на Анкара не представиха подробности за ученията, но увериха, че антитерористичните операции в региона ще се провеждат паралелно с маневрите.
Референдумът за независимост на иракските кюрди ще се състои на 25 септември. Дори и да бъде признат за валиден, плебисцитът няма да доведе до независимост на Иракски Кюрдистан, тъй като няма правна сила. Местните власти обаче твърдят, че ще го използват, за да окажат натиск върху правителството в Багдад да седне на масата на преговори и да обсъди с тях въпроса за отделянето на автономния регион.
Анкара се противопостави на референдума, заявявайки, че той ще навреди на териториалната цялост на Ирак и ще има отрицателни последици за сигурността в региона.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AA: Иракските власти отхвърлиха кюрдския референдум за независимост като „неконституционен“

AA: Иракските власти отхвърлиха кюрдския референдум за независимост като „неконституционен“

18 Септември 2017 | 06:30 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракският Съвет за национална сигурност, отхвърли кюрдския референдум за независимост като „неконституционен“, предава Anadolu Agency.
Съветът, който се председателства от премиера Хайдар ал Абади се срещна в Багдад.
Той единодушно отхвърли кюрдския референдум, твърдейки, че това е неконституционно. В официалното изявление на съвета се казва, че референдумът е заплаха за националната сигурност и единство на страната.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иракският вицепрезидент: „Няма да позволим създаването на втори Израел в Северен Ирак“

Иракският вицепрезидент: „Няма да позволим създаването на втори Израел в Северен Ирак“

18 Септември 2017 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Багдад. Ирак няма да позволи създаването на „втори Израел“ в северните части на странат, заяви вицепрезидентът Нури ал Малики, цитиран от Anadolu Agency.
Той направи изказването си по време на среща с американския посланик в Ирак Дъглас Силимън.
„Няма да позволим създаването на втори Израел в Северен Ирак“, заяви вицепрезидентът Малики.
По-рано Израел изрази подкрепата си за референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, което доведе до недоволство в Багдад.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Антонио Гутереш заяви, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан, ще отклони вниманието от борбата с „Ислямска държава“

Reuters: Антонио Гутереш заяви, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан, ще отклони вниманието от борбата с „Ислямска държава“

17 Септември 2017 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш заяви, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан, ще отклони вниманието от борбата срещу „Ислямска държава“, предава Reuters.
„Генералният секретар уважава суверенитета, териториалния интегритет и единството на Ирак, и смята, че всички стоящи въпроси между федералното правителство и Кюрдското регионално правителство, трябва да се разрешат чрез структурен диалог и конструктивен компромис“, заяви говорителят на ООН Стефане Дуджарич.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран заплаши да закрие границата си с кюрдския регион в случай, че той се отдели от Ирак

ТАСС: Иран заплаши да закрие границата си с кюрдския регион в случай, че той се отдели от Ирак

17 Септември 2017 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Техеран. Секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани заяви, че провеждането на референдум за независимост на Иракски Кюрдистан и неговото отделяне от Ирак, автоматично ще отмени всички споразумения за сигурност с Иран и ще доведе до затваряне на границата с региона, предаде ТАСС, позовавайки се на думите на Шамхани, изказани в интервю за иранска медия.
„Ние ще признаем само тези споразумения, които са подписани с Багдад“, заяви той. „Отделянето на кюрдския регион от Ирак, в резултат от референдума, ще анулира всички споразумения с тях за сигурността и във военната сфера, а освен това, ще доведе до затваряне на всички гранични пунктове с Иран.“
Освен това, Шамхани призова кюрдските власти да откликнат на инициативите, насочени към това да не бъде допусната ескалация на обстановката в региона. „Кюрдските власти все още разполагат с възможността да се присъединят към добрите инициативи, целящи да осигурят интересите на кюрдския народ и на държавата Ирак, а осен това да предотвратят появяването на тенденции, застрашаващи сигурността в региона“, подчерта той.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters:  Реджеп Тайип Ердоган ще обсъди с Хайдер ал Абади предстоящия референдум в Северен Ирак

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган ще обсъди с Хайдер ал Абади предстоящия референдум в Северен Ирак

17 Септември 2017 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще се срещне с иракския министър-председател Хайдер ал Абади по време на посещението си в САЩ тази седмица. Очаква се двамата да обсъдят планирания в Северен Ирак референдум, предаде Reuters.
Говорейки пред репортери преди да замине за Ню Йорк, където ще участва на Общото събрание на ООН, Ердоган заяви, че Анкара и Багдад имат една и съща гледна точка относно референдума, добавяйки че той ще раздели Ирак.
В петък лидерът на иракските кюрди Масуд Барзани заяви, че референдумът няма да се забави, въпреки загрижеността на САЩ и на западните сили.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Мартин Шулц продължи критиките си срещу Ангела Меркел

Deutsche Welle: Мартин Шулц продължи критиките си срещу Ангела Меркел

17 Септември 2017 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Резултатите от повечето социологически проучвания преди парламентарните избори в Германия сочат, че оглавяваната от Мартин Шулт ГСДП отстъпва пред настоящия канцлер от ХДС Ангела Меркел. Въпреки това той не се отказва от позициите си, предаде Deutsche Welle в руската си редакция.
„Ангела Меркел работи единствено с това, което има. По принцип – ето я страната, в която живеем добре и с удоволствие“, заяви Шулц. „Да, това е истина. Ние наистина живеем добре и с удоволствие. Но ние искаме и утре да живеем така“, добави той.
„Именно затова и на народа трябва да се обясни накъде вървим“, добави кандидатът за канцлерския пост.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на международна конференция, посветена на мира в Близкия изток, по време на свое обръщение към Съвета за сигурност на ООН. 20 февруари 2018 г.
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на между...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.