НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

УНИАН: Украйна и Полша подписаха споразумение за езиковото обучение на учениците от националните малцинства

УНИАН: Украйна и Полша подписаха споразумение за езиковото обучение на учениците от националните малцинства

23 Октомври 2017 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Киев. Министерствата на образованието на Полша и Украйна подписаха споразумение за езика на обучение на националните малцинства, съобщи полският вицепремиер, цитиран от УНИАН.
Вицепремиерът и министър на културата и националното наследство на Полша Петър Глинский заяви, че с Украйна е било достигнато разбирателство относно закона за образованието, който Киев прие, и по-специално частта му за езиците на националните малцинства.
Агенция „Фокус“ припомня :
На 17.10.2017 година, по време на среща министърът на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич и полският й колега Анна Залевская заявиха, че ще бъде подписана съвместна декларация за гарантирането на представителите на полското малцинство правото на обучение на роден език в средните училища. Това се случи, след като на 25 септември украинският президент Петро Порошенко подписа нов закон за образованието, който предизвика притеснения в Полша, Румъния, Унгария, Гърция и България.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Российская Газета: Русия ще направи всичко, Украйна да отмени закона си за образованието

Российская Газета: Русия ще направи всичко, Украйна да отмени закона си за образованието

18 Октомври 2017 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко проведе среща с председателя на унгарския парламент Ласло Кьовер. Двамата са обсъдили приетия в Украйна закон за образованието, според който поетапно всички предмети ще преминат към изучаване на държавни език до 2020 г. Документът вечме предизвика буря критики в съседните страни – в Русия, Унгария, Румъния, Молдова и стана тема на рязка резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, където Украйна традиционно е защитавана от руските „нападки“, пише Российская Газета.
По време на разговора с унгарския си колега Матвиенко отбеляза, че приемането на „дискриминационния и антидемократически закон“ не е само езиков въпрос „защото той по най-груб начин нарушава тези международни документи, които гарантиран и изискват от всички страни строгото съблюдаването на правата на националните малцинства“. „Подобни закони в многонационална Украйна не създават условия за стабилност. Това е бомба със забавено действие, която може да доведе до разпада на Украйна“, смята тя.
„Ние се обръщаме към европейската общност. Ние ще действаме, за да принудим Украйна да съответства на европейските ценности и да измени закона, махайки от него всички дискриминационни мерки. Ние не можем да допуснем, че подобен закон може да встъпи в действие“, обяви Матвиенко.
Ласло Кьовер изрази съгласие с руските оценки на закона. Според него новите норми ще засегнат 170-те хиляди унгарци, обитаващи Украйна. „Фактически този закон прави невъзможно обучението на унгарските деца на роден език“, подчерта председателят на унгарския парламент. Той изрази надежда, че Върховната рада „ще приеме по-разумно решение“ , защото „това решение, ще доведе до вътрешни и външни конфликти“. „Ако в Киев не се вслушат в доводите на съседите, това може да окаже плачевно влияние върху отношенията ѝ с Будапеща“, добави той.
„С приемането на този закон, смятам, че те рискуват да загубят много важен партньор и съюзник, ако не изменят позициите си“, уверен е Кьовер.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украйна и Полша анонсираха съвместен документ за обучение на езика на националните малцинства

ТАСС: Украйна и Полша анонсираха съвместен документ за обучение на езика на националните малцинства

17 Октомври 2017 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Киев. Киев и Варшава имат намерение да разработят съвместна декларация, чрез която да гарантират правата на полското малцинство в Украйна да се учи на родния си език. Това заяви Министърът на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич, след срещата си с полската си колежка Анна Залевска, предава ТАСС.
„До сега работихме над съвместен документ, декларация, потвърждаваща задълженията на нашата страна да осигури и гарантира правата на полското малцинство да се учи на родния си език“, съобщи Гриневич.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Magyar Nemzet: Унгария ще настоява за преразглеждане на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС

Magyar Nemzet: Унгария ще настоява за преразглеждане на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС

10 Октомври 2017 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му ще настоява за преразглеждане на Споразумението за Асоцииране между Украйна и ЕС по време на срещата в Люксембург между външните министри на страните членки на ЕС. Според него наскоро приетият украински закон за образованието нарушава това споразумение, пише Magyar Nemzet.
Сиярто подчерта, че новият украински закон за образованието създава ситуация за малцинства, обитаващи страната, по-лоша дори и от тази на бившата съветска система. Министърът смята, че с наскоро влезлият в сила закон практически е невъзможно в Украйна да упражняват дейност на училища на унгарските малцинствени общности, отнемат се придобитите права за изучаването на майчиния език след 10-годишна възраст, като по този начин Украйна влиза в разрез със съществуващи международни задължения .
Сиярто обясни, че единственият начин да се променят нещата е да се увеличи международният натиск върху Украйна. Според него не е приемливо "в близост до ЕС в XXI век училища да бъдат затваряни, защото преподават на малцинствен език".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Киссе: Имаме шанс да увеличим възможностите за изучаване на български език в Украйна

Антон Киссе: Имаме шанс да увеличим възможностите за изучаване на български език в Украйна

29 Септември 2017 | 17:49 | Агенция "Фокус"
София. Имаме голям шанс да увеличим възможностите за изучаване на български език в Украйна. Това каза за Агенция „Фокус“ Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат в украинския парламент, във връзка със срещата си президента Румен Радев по повод промените в украинското законодателство, засягащи изучаването на майчин език. „Имах разговор днес с президента Радев. Говорихме доста дълго, а основната тема бе свързана с изучаването на българския език в Украйна и по-точно с приетия от нашия парламент Закон за образованието. Нашата позиция е, че задължително децата в трябва да учат родния си български език, да имат часове от 1 до 12 клас. Страхувахме се, когато приеха този закон, че може да се получи така, че не само да не се увеличат часовете, но да загубим и това постижение, което имахме. Но след много срещи и разяснения виждаме, че има варианти не само да запазим това, което имаме, но и да разпространим обученията на роден език и в области, в които не се изучава“, обясни Антон Киссе. По думите му българските институции имат много твърда позиция в това отношение. „Най-главният въпрос е постиженията, които имаме при изучаване на родния език да не намалеят. Както разбираме имаме голям шанс да увеличим възможностите за изучаване на български език и литература, надяваме се да се подпише съответния закон. Имах контакт и с Министерството на образованието в Украйна, и с българския президент Румен Радев, и с други институции. Украинският образователен министър ще дойде в София, където конкретно ще разгледаме учебните планове, според които ще учат децата. Има твърда позиция на институциите в България. Надеждата ни е, че всичко ще бъде наред. Трябва още работа и не трябва да преставаме, докато няма завършен документ“, допълни още той. По думите му това е само началото и занапред трябва да се работи по-активно. „Благодарен съм за активната позиция на институциите на България и искам да изразя голяма благодарност от името на цялата българска общност в Украйна“, каза Киссе.
„Друго важно е съхранението на Болградския район като административна териториална единица. Това неминуемо тревожи българите и не само тези, които живеят в Болградския район. Трябва да направим всичко, което зависи от нас, за да го съхраним. Въпросът го обсъдиха двамата президенти. Въпросът беше поставен твърдо от президента Радев и бе потвърден днес при срещата ни. Има и информация в официалните сайтове, че Петро Порошенко също е твърд в позицията да съхрани Болградския район“, посочи Антон Киссе „Трябва да се даде твърда позиция да не се намаляват държавните институции в Болгарския район, защото малко по малко се правят постъпки да намалеят. Това не можем да допуснем“, отбеляза още той.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева участва в среща на жените външни министри в Ню Йорк

Министър Екатерина Захариева участва в среща на жените външни министри в Ню Йорк

22 Септември 2017 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в среща на жените първи дипломати в Ню Йорк. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. В резиденцията на постоянния представител на Лихтенщайн в Организацията на Обедините нации се събраха външните министри на Андора, Австралия, Ботсвана, България, Гана, Еквадор, Индия, Индонезия, Канада, Кения, Либерия, Лихтенщайн, Намибия, Палау, Република Корея, Суринам, Хърватия, Швеция и Ямайка. Към тях се присъединиха и четири дами на ръководни постове в ООН - специалните пратеници по въпросите на международната миграция (Луис Арбур) и децата и въоръжените конфликти (Вирджиния Гамба), заместник генералният секретар по въпросите на равнопоставеността на половете Лакшми Пури и главният прокурор на Международния криминален съд г-жа Фату Бенсуда.
Външният министър на Лихтенщайн Аурелия Фрик, и на Кралство Швеция - Марго Валстрьом, приветстваха дамите и им пожелаха да работят за все повече представители на нежния пол в дипломацията. Външната министърка на Австралия Джули Бишъп сподели притесненията си от все по-намаляващия брой дами в държавната власт на страните от Тихоокеанския басейн. За пример тя даде Папуа Нова Гвинея, където след парламентарните избори преди няколко месеца вече няма нито една дама сред 111-те депутати.
Това е третата неформална среща на жените външни министри.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Клаус Йоханис: Отмених посещението си в Украйна заради приетия в нея закон за образованието

Клаус Йоханис: Отмених посещението си в Украйна заради приетия в нея закон за образованието

22 Септември 2017 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънският президент Клаус Йоханис отмени посещението си, планирано за октомври, в Украйна заради приетия в страната закон за образованието, който според него ограничава достъпа на малцинствата до образование на роден език, предаде Agerpres.
„Отмених посещението си в Украйна, както и това на председателя на парламента, отправяйки по този начин извънредно силни дипломатически сигнали. Отменянето на президентство посещение и наистина силен сигнал“, заяви Йоханис.
„Темата за образователния закон на Украйна е наистина неприятна. Трябваше да я посетя през октомври, но бях наистина, наистина неприятно изненадан от развитието на събитията във Върховната Рада, която, без да се свърже с партньорите си, а ние сме партньори на Украйна, прие закон, който според нашето мнение, върви против общите добри намерения. Ако бъде приет, законът ще намали драстично достъпа на малцинствата за образование на роден език. Ние сме дълбоко наранени от това. Има много румънци в Украйна“, посочи президентът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: България очаква да бъдат спазвани правата на сънародниците ни в Украйна за изучаването на български език

Президентът Румен Радев: България очаква да бъдат спазвани правата на сънародниците ни в Украйна за изучаването на български език

20 Септември 2017 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. България очаква приетият Закон за образованието в Украйна да не засегне по никакъв начин правата и възможностите на сънародниците ни в страната да изучават своя роден език. За това призова президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк със своя украински колега президента Петро Порошенко, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Разбрахме се, че няма да има никакви ограничения за изучаване на български език в училищата и като количество и като качество на часовете“, коментира българският държавен глава пред журналисти след края на срещата.
Президентът Петро Порошенко е поел ангажимент да реагира незабавно, ако българският държавен глава получи оплакване от страна на сънародниците ни в Украйна, след осъществените законови промени. В скоро време в България ще пристигне и министърът на образованието на Украйна и на място ще бъдат уточнени всички въпроси, свързани с предприетата образователна реформа и как по-добре да бъдат защитени правата на местната българската общност и възможностите и да изучава своя роден език, стана ясно от думите на Румен Радев.
По време на срещата българският държавен глава е получи уверение от своя украински колега и че в процеса на децентрализация на Украйна няма да бъдат предприемани действия за административно разделяне на историческия Болградски район, в който живеят много наши сънародници. Обсъдена е била и възможността за отпадане на засиления контрол за бизнес дейност, осъществявана от български компании, предвиден по силата на Постановление № 449 на украинското правителство, поради различните данъчни ставки в двете държави.
Президентът Румен Радев е потвърдил категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна и е изразил готовност за споделяне на българския опит в този процес.
В отговор на журналистически въпрос по повод откриването на Общия дебат на Общото събрание на ООН, българският президент подчерта, че едно от най-важните послания е било признаването от всички държави членки на глобалната роля на ООН за справяне с военните кризи, миграцията, борбата с бедността и климатичните изменения.
Помолен да коментира изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Общото събрание, българският държавен глава заяви, че е впечатлен от отправеното послание, че ООН ще бъде силна организация, ако в нея членуват силни и суверенни, независими държави. Това е послание, което подчертава необходимостта да отстояваш интересите на своята собствена страна и народ, независимо в какви организации и съюзи участваш, и от него може да се поучим, подчерта Румен Радев. „Не знам дали се чува в България, че за да бъдеш фактор в дипломацията и за да се чува твоят глас, трябва да имаш съответната военна мощ. Те не могат да съществуват разделени. Президентът Тръмп го обяви много ясно и тази година САЩ имат най-големия военен бюджет и най-силната армия. Нека да видим защо той мисли така и как ние мислим у нас“, добави още президентът.
По покана на президента на Френската република Еманюел Макрон, българският държавен глава участва в учредяването на Глобален пакт по околната среда.
Президентът Румен Радев участва и в приема, даван от президента на САЩ Доналд Тръмп за ръководителите на делегации на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще направи изказване пред Общото събрание на ООН

Президентът Румен Радев ще направи изказване пред Общото събрание на ООН

20 Септември 2017 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът Румен Радев е на работно посещение в САЩ. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Румен Радев ще представи България в рамките на 72-рата сесия на Общото събрание на ООН. Днес той ще направи изказване пред Общото събрание на ООН (около 19.00 часа българско време).
Българският президент ще участва в Глобален бизнес форум на Майкъл Блумбърг и ще проведе среща с президента на Световна банка Джим Йон Ким и с други свои колеги. По-късно през деня Румен Радев ще участва в конференция, посветена на предотвратяването на използването на интернет за терористични цели.
На 21 септември държавният глава ще проведе работна среща с представители на американски компании, организирана от Бизнес съвета за международно разбирателство и ще ги запознае с възможностите за инвестиции в България.
На 22 септември президентът Радев ще проведе среща с Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. По-късно държавният глава ще посети българската църква в Ню Йорк и ще проведе в сградата на Генералното консулство на Република България в Ню Йорк среща с представители на българската общност.
На 23 септември и 24 септември държавният глава ще посети Чикаго и ще се срещне с представители на българската общност. Румен Радев ще разговаря и с младите български професионалисти, работещи във финансовото Сити на града и ще посети едно от българските училища в Чикаго - „Джон Атанасов”.
В делегацията, ръководена от българския държавен глава, е и заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Външните министри на Русия и на Унгария изразиха загриженост заради закона за образованието, приет в Украйна

РИА Новости: Външните министри на Русия и на Унгария изразиха загриженост заради закона за образованието, приет в Украйна

19 Септември 2017 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Външните министри на Русия и на Унгария Сергей Лавров и Петер Сиярто изразиха загриженост от приетия в Украйна закон, който ограничава правото на националните малцинства да получават образование на родния си език. Дипломатите са провели среща в кулоарите на провеждащата се в Ню Йорк 72-ра Сесия на общото събрание на ООН, предаде РИА Новости.
„Министрите изразиха загриженост заради приетия от Върховната Рада на Украйна закон за образованието, ограничаващ правата на националните малцинства за образование на родния им език“, пише в официален коментар на руското външно министерство.
Министрите също така са разменили мнения по отделни въпроси на дейността на ООН, както и по актуалните международни проблеми като ситуацията в Украйна, Близкия изток и в Сирия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американските еврейски организации: Светът трябва да помни спасяването на българските евреи

Американските еврейски организации: Светът трябва да помни спасяването на българските евреи

19 Септември 2017 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Българската делегация за 72-рата сесия на Общото събрание на Организацията на Обединените нации (ООН) се срещна днес в Ню Йорк с лидери на американските еврейски организации. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Президентът Румен Радев, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова разговаряха с ръководствата на еврейските организации, между които Б’ней Б’рит Интернешънъл, Американския еврейски комитет, Лигата срещу поругаването, Американски еврейски конгрес и Конференцията на президентите на основните еврейски организации.
"Доказали сме с нашата история, че българският и еврейският народ споделят общи ценности", изтъкна президентът Радев.
"Приятели сме на България от десетилетия. Знаем, че догодина се навършват 75 години от спасяването на българските евреи и ще работим заедно с България, за да изтъкнем нейната уникална роля, защото светът не вижда много такива примери днес. Премиерът Бойко Борисов е голям наш приятел", изтъкна Дейвид Харис, изпълнителен директор на Американския еврейски комитет, пред външния министър Екатерина Захариева.
"По време на нашето Председателство на Съвета на ЕС се надявам да се организира среща на високо равнище ЕС-Израел. Приятелите трябва да обсъждат общите си теми директно, а от 5 години не е имало такава среща", изтъкна министър Захариева. Тя благодари на американските еврейски организации за ролята им за укрепване на отношенията на България със САЩ и с Държавата Израел.
Една от целите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година е да насърчи почитането на жертвите на Холокоста и да насочи усилията на ЕС в борбата с антисемитизма, ксенофобията и езика на омразата.
На 29 юни т.г. България бе приета в Женева за страна-лиазон в Международния алианс за възпоменание на Холокоста и така стана първата държава, стартирала процеса по пълноправно членство в организацията след 2009 г.
По традиция ръководителят на българската делегация за участие в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и министърът на външните работи, провеждат срещи с ръководствата на еврейските организации в САЩ. Тези срещи представляват отлична платформа за обсъждане на широк кръг въпроси от взаимен интерес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: ООН трябва да ускори процеса по вземане на решения в случаи на кризи

Президентът Румен Радев: ООН трябва да ускори процеса по вземане на решения в случаи на кризи

19 Септември 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Държавите-членки на ООН трябва да представят своите предложения и да постигнат консенсус за предприемането на реформи, които да увеличат ефективността в работата на Организацията и да ускорят процеса по вземане на решения в случаи на кризи. Това заяви президентът Румен Радев пред представители на български медии в Ню Йорк по повод очакваните резултати от 72-рата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Кризите възникват и се развиват много бързо, а постигането на консенсус понякога изисква твърде много време“, подчерта държавният глава.
Помолен да коментира думи на министър-председателя Бойко Борисов по отношение на придобиването на нов боен самолет, президентът посочи, че в ръцете на правителството са ресурсите, но и отговорността за модернизацията на Българската армия. „Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната“, каза държавният глава. Президентът посъветва съветниците на правителството и парламентарната група да четат повече. „Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има сто такива, и да излизаш и казваш най-странни твърдения“, заяви още Румен Радев. Президентът уточни също така, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител „Грипен".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Езикът е неотменна част за поддържане на самосъзнанието на едно национално малцинство

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Езикът е неотменна част за поддържане на самосъзнанието на едно национално малцинство

19 Септември 2017 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. Едно национално малцинство, за да поддържа своето самосъзнание, езикът е първа и най-важна неотменна част. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ, коментирайки приетия закон в Украйна, който възпрепятства преподаването на майчин език в училище. „Някъде се скъса тази информация, защото имам усещане, че правителството разбра за това, което се случи в украинския парламент, буквална в навечерието на собственото си заседание. Ако си спомняте, тогава министър-председателят Борисов каза, че той самият иска отсрочка, за да получи пълната информация, което е недопустимо, защото по неофициални данни става дума за над 200 000 човека, които се идентифицират като хора с български произход“, коментира Илияна Йотова. Според вицепрезидента българската реакция по въпроса е закъсняла. „Не е сериозно да имаше позиция, когато вече законът е приет от украинската Рада“, каза Йотова.
„Не зная дали ще прозвучи като новина, но законът предвижда да няма български паралелки и учене на майчин език изцяло след 5-ти клас. Доколкото имам информация и в горните класове след 2020-та година“, допълни още тя и призова за съставянето на аргументирана българска позиция, която да бъде официално представена на украинските власти.
Вицепрезидентът припомни, че скоро се е завърнала от Димитровград (Цариброд), където е участвала в откриването на паметник на Христо Ботев в двора на едноименното основно училище там. „Да, това е добър знак, но още по-тревожно е да се каже, че години наред, както и тази година, отново няма да има българска паралелка в основното училище. Години наред, и ние като държава сме виновни, че сме занемарили този процес, че не сме обръщали достатъчно внимание, че не сме имали адекватна политика“, посочи Илияна Йотова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще вземе участие в 72-рата сесия на Общото събрание на ООН в САЩ

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще вземе участие в 72-рата сесия на Общото събрание на ООН в САЩ

19 Септември 2017 | 07:41 | Агенция "Фокус"
София. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е на посещение в Съединените американски щати, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Първият ни дипломат е част от официалната българска делегация, ръководена от президента Румен Радев, която ще вземе участие в 72-рата сесия на Общото събрание на Организацията на Обединените нации. Сесията, която се провежда в Ню Йорк, започна на 14 септември 2017 г., а Общият дебат на високо ниво ще бъде официално открит днес. Дискусиите на делегациите тази година са „С фокус към хората: стремеж към мир и достоен живот за всички на устойчива планета”. Акцент се поставя върху укрепването и поддържането на мира, реализирането на целите на устойчивото развитие и справянето с климатичните промени, зачитането правата на човека и основните свободи, както и с въпросите, свързани с мигрантския и бежански поток.
В рамките на сесията българският вицепремиер ще участва в редица многостранни формати, на които ще бъдат дискутирани широк спектър от въпроси, свързани с международния мир и сигурност, противодействието и предотвратяването на тероризма и насилствения екстремизъм, борбата с трафика на хора. Тя ще проведе и над 10 двустранни срещи със свои колеги от региона на Азия, Близкия Изток и Северна Африка, Латинска Америка и Европа.
На 22 септември официалната ни делегация ще посети Българската църква в Ню Йорк, където ще се срещне с митрополит Йосиф и ще бъде отслужен молебен по повод националния празник. По-късно през деня е планирана и среща с българската общност в Ню Йорк.
Делегацията ни ще посети българската православна църква в Чикаго „Св. София“. В програмата са предвидени срещи с кмета на града и представители на българската общност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев е на работно посещение в САЩ за участие в 72-рата сесия на Общото събрание на ООН

Президентът Румен Радев е на работно посещение в САЩ за участие в 72-рата сесия на Общото събрание на ООН

19 Септември 2017 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев е на работно посещение в САЩ. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Румен Радев ще представи България в рамките на 72-рата сесия на Общото събрание на ООН. Днес българският президент ще участва в тържественото откриване на Общия дебат на 72-рата сесия на Общото събрание на ООН, след което ще проведе двустранни срещи със свои колеги.
На 20 септември Румен Радев ще направи изказване пред Общото събрание на ООН (около 19.00 часа българско време).
Българският президент ще участва в Глобален бизнес форум на Майкъл Блумбърг и ще проведе среща с президента на Световна банка Джим Йон Ким и с други свои колеги. По-късно през деня Румен Радев ще участва в конференция, посветена на предотвратяването на използването на интернет за терористични цели.
На 21 септември държавният глава ще проведе работна среща с представители на американски компании, организирана от Бизнес съвета за международно разбирателство и ще ги запознае с възможностите за инвестиции в България.
На 22 септември президентът Радев ще проведе среща с Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. По-късно държавният глава ще посети българската църква в Ню Йорк и ще проведе в сградата на Генералното консулство на Република България в Ню Йорк среща с представители на българската общност.
На 23 и 24 септември държавният глава ще посети Чикаго и ще се срещне с представители на българската общност. Румен Радев ще разговаря и с младите български професионалисти, работещи във финансовото Сити на града и ще посети едно от българските училища в Чикаго - „Джон Атанасов”.
В делегацията, ръководена от българския държавен глава, е и заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IBNA: България, Гърция, Румъния и Унгария призоваха Украйна, да не ограничава обучението на майчин език

IBNA: България, Гърция, Румъния и Унгария призоваха Украйна, да не ограничава обучението на майчин език

18 Септември 2017 | 02:33 | Агенция "Фокус"
София. България, Гърция, Румъния и Унгария призоваха Украйна, да не ограничава обучението на майчин език, както се предвижда в Образователния закон, който бе приет на второ четене от украинския парламент, заявиха от българското Министерство на външните работи, цитирани от Independent Balkan News Agency.
Външните министри на четирите страни, изпратиха писма до украинския си колега, с копия до генералния секретар на Европейския съвет Торбьорн Ягланд и Върховният комисар на ООН за националните малцинства Ламберто Заниер.
Украинското законодателство предвижда възможността за изучаването на майчин език до пети клас, след което всички предмети, ще бъдат учени на украински език.
Освен това, се предвижда украинският да стане единствен език в системата на средното, професионалното и висшето образование.
Българският външен министър Екатерина Захариева, призова представител на украинското посолство в София, за да обсъдят този въпрос.
Тя изрази притесненията на България относно последствията за българското малцинство в Украйна.
От украинска страна, дадоха индикации, че новият закон няма да промени правата на българското национално малцинство, да се обучава на български език. По думите на представителя на украинското посолство, целта на нормативния акт е да „засили“ употребата на украинския език.
Междувременно българският посланик в Киев Красимир Минчев, ще проведе среща с украинското МВнР, в която ще изрази българската позиция относно новия образователен закон на Украйна.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ смятат руското предложение за миротворческа мисия на ООН в Украйна за „стъпка напред“

AFP: САЩ смятат руското предложение за миротворческа мисия на ООН в Украйна за „стъпка напред“

17 Септември 2017 | 02:18 | Агенция "Фокус"
Киев. Специалният американски пратеник в Украйна Курт Волкер, нарече руското предложение за миротворческа мисия на ООН в Украйна „стъпка напред“, но предупреди, че условията на мандата, „не трябва да задълбочават разделението“ на страната, предава AFP .
Изказването му идва, след като Владимир Путин направи коментар в полза на една миротворческа сила на ООН, която да пази международните наблюдатели в Донбас.
„Много е интересно, че Русия предложи миротворческа мисия на ООН“, каза Волкер.
Той изрази и притесненията си, че руското предложение, „само ще задълбочи разделението в Украйна“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Киссе, Асоциация на българите в Украйна: Българският език ще се загуби, ако майчиният език не се изучава задължително в Украйна

Антон Киссе, Асоциация на българите в Украйна: Българският език ще се загуби, ако майчиният език не се изучава задължително в Украйна

16 Септември 2017 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Киев. Българският език ще се загуби, а заедно с него и националната идентичност, ако майчиният език не се изучава задължително в Украйна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ депутатът във Върховната Рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе по повод приетите промени в украинския закон, с които се отменя задължителното изучаване на майчин език след 4-ти клас. „Искам да отбележа, че български език като предмет задължително изучават 11 хиляди деца в Бесарабия (Одеска област) в 39 учебни заведения, с тях работят повече от 80 преподаватели. С новия закон има безпокойство, че този темп, тези успехи, които имаме в изучаването на български език, на литература и на история ще имаме проблеми, защото в закона е ясно записано – майчините езици се изучават в детската градина и в началното училище от 1-ви до 4-ти клас. А в по-горните класове задължително е изучаването на националния език и чужди езици, разбирайте английски, френски, немски. Разбира се, може да се избира и български език“, коментира Антон Киссе. Той допълни, че съгласно приетите от украинския парламент промени, изучаването на български език след 4 -ти клас няма да се финансира от държавата, което също е сериозен проблем.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

KarpatInfo: България, Румъния, Унгария и Гърция със съвместни действия срещу закона за образованието в Украйна

KarpatInfo: България, Румъния, Унгария и Гърция със съвместни действия срещу закона за образованието в Украйна

16 Септември 2017 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Външните министри на Румъния, Унгария, Гърция и България изпратиха съвместно писмо до Съвета на Европа и до върховния комисар за защитата на малцинствата на ОССЕ във връзка с новия закон за образованието в Украйна, предаде KarpatInfo.
Теодор Мелешану, Петер Сиярто, Никос Кодзиас и Екатерина Захариева са изразили чувството си на неудовлетвореност и загриженост за закона за образованието в Украйна, който ограничава възможността за образование на роден език на представителите на малцинствата. В писмото до Съвета на Европа се настоява в закона да се намери дух на сътрудничество, да се положат всички усилия, за да може той да съвпада с приложимите международни стандарти.
Министерството на външните работи в Букурещ посочи, че правата на румънците, обитаващи Украйна, са важни. В тази връзка страната смята, че е от съществено значение употребата на румънски език е право, което трябва да се прилага на всички равнища на образованието, когато става дума за представители на това малцинство.
Новият закон за образованието, приет от украинския парламент на 5 септември, цели реформиране на образованието. Член 7, занимаващ се с езика на преподаване, гласи, че преподаването на родния език на националните малцинства е разрешено само в първите четири класа. По този начин, от 5-ти клас нагоре, всички предмети ще бъдат преподавани на украински език.
Тази разпоредба нарушава Конституцията на Украйна, нейните задължения по международните конвенции и споразумения.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс (Украйна): Унгария, Румъния, Гърция и България ще изразят недоволство пред ОССЕ във връзка с новия украински закон за образованието

Интерфакс (Украйна): Унгария, Румъния, Гърция и България ще изразят недоволство пред ОССЕ във връзка с новия украински закон за образованието

15 Септември 2017 | 08:10 | Агенция "Фокус"
София. Министрите на външните работи на България, Унгария, Гърция и Румъния написаха до украинския си колега писмо, в което изразяват загрижеността си от новия закон за образованието, предава Интерфакс (Украйна).
„Ние със сигурност сме загрижени и не е случайно, че имаме съвместна инициатива с колеги от други европейски страни, които може да бъдат засегнати от този закон. Днес ние, министрите на външните работи на Унгария, Румъния, Гърция и България, подписахме писмо до украинския външен министър, в което сигнализираме, че този закон не трябва да засяга правата и образованието на малцинствата на родния им език. Ще изпратим същото писмо до Съвета на Европа и ОССЕ ", заяви българският външен министър Екатерина Захариева.
„Украйна даде уверения, че законът е насочен към укрепване на украинския език и няма да повлияе на изучаването на европейски езици", допълни първият дипломат на София.
Преди броени дни МВнР на България привика украинския посланик в страната, за да изрази загрижеността си от плановете за реформа в украинската образователна система.
На 5 септември Върховната Рада прие законопроект за образованието, който предвижда реформа в образователната система в Украйна. Законопроектът определя, наред с други неща, че преподаването в училищата трябва да е на официалния език на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външните министри на България, Унгария, Румъния и Гърция настояват образователният закон в Украйна да не засегне правата на малцинствата (ОБЗОР)

Външните министри на България, Унгария, Румъния и Гърция настояват образователният закон в Украйна да не засегне правата на малцинствата (ОБЗОР)

15 Септември 2017 | 05:54 | Агенция "Фокус"
София. Подписахме писмо с външните министри на Унгария, Румъния и Гърция до този на Украйна, настояваме образователният закон да не засегне правата на малцинствата и обучението на майчин език. Това коментира пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева за образователните промени в украинския закон, които ограничават преподаването на език след 5 клас. Захариева обясни, че страната ни е в постоянна връзка с Украйна още от няколко дни и следят с особено внимание този въпрос. По думите ѝ зам.-министърът на образованието в Украйна е уверил, че това няма да засегне по никакъв начин изучаването на български език в училищата. Украинската държава е дала уверения, че законът е насочен към укрепването на украинския език и няма да засегне изучаването на европейските езици. Вицепремиерът обясни, че в закона се дава възможност част от предметите да се изучават на друг език, но като факултативен, а не като задължителен. По думите ѝ е дадена възможност за европейските езици да се направи изключение. „Премиерът Бойко Борисов ни възложи първо ние да свършим работата и да го информираме какво е станало. Той е готов във всеки един момент. Още вчера искаше да се чуе с президента на Украйна, за да подчертае, че това ни притеснява и ще следим внимателно какво се случва там“, обясни още Екатерина Захариева.
Темата коментира и вицепрезидентът Илияна Йотова, която подчерта, че реакцията ни на всички нива за случващото се в Украйна с малцинствата трябва да бъде категорична. По думите ѝ Украйна дължи отговор на всички тези страни, в които има признато тяхно малцинство, дали действително ще защитава правата на малцинствата, или няма да го прави, както и дали действително ще има малцинства в Украйна, или няма да има. Според нея желанието да се премахне изучаването на майчин език след 5-ти клас означава затрудняване на децата, които ще завършат гимназиален курс, да учат в българските университети, защото те няма да са конкурентоспособни на останалите. Йотова заяви, че не трябва да се забравя, че всяка година се разглеждат доклади за Украйна и пътя ѝ за реалното членство в ЕС, а една от тези глави е правата на малцинствата.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външните министри на България, Унгария, Румъния и Гърция настояват образователният закон в Украйна да не засегне правата на малцинствата (ОБЗОР)

Външните министри на България, Унгария, Румъния и Гърция настояват образователният закон в Украйна да не засегне правата на малцинствата (ОБЗОР)

14 Септември 2017 | 20:53 | Агенция "Фокус"
София. Подписахме писмо с външните министри на Унгария, Румъния и Гърция до този на Украйна, настояваме образователният закон да не засегне правата на малцинствата и обучението на майчин език. Това коментира пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева за образователните промени в украинския закон, които ограничават преподаването на език след 5 клас. Захариева обясни, че страната ни е в постоянна връзка с Украйна още от няколко дни и следят с особено внимание този въпрос. По думите ѝ зам.-министърът на образованието в Украйна е уверил, че това няма да засегне по никакъв начин изучаването на български език в училищата. Украинската държава е дала уверения, че законът е насочен към укрепването на украинския език и няма да засегне изучаването на европейските езици. Вицепремиерът обясни, че в закона се дава възможност част от предметите да се изучават на друг език, но като факултативен, а не като задължителен. По думите ѝ е дадена възможност за европейските езици да се направи изключение. „Премиерът Бойко Борисов ни възложи първо ние да свършим работата и да го информираме какво е станало. Той е готов във всеки един момент. Още вчера искаше да се чуе с президента на Украйна, за да подчертае, че това ни притеснява и ще следим внимателно какво се случва там“, обясни още Екатерина Захариева.
Темата коментира и вицепрезидентът Илияна Йотова, която подчерта, че реакцията ни на всички нива за случващото се в Украйна с малцинствата трябва да бъде категорична. По думите ѝ Украйна дължи отговор на всички тези страни, в които има признато тяхно малцинство, дали действително ще защитава правата на малцинствата, или няма да го прави, както и дали действително ще има малцинства в Украйна, или няма да има. Според нея желанието да се премахне изучаването на майчин език след 5-ти клас означава затрудняване на децата, които ще завършат гимназиален курс, да учат в българските университети, защото те няма да са конкурентоспособни на останалите. Йотова заяви, че не трябва да се забравя, че всяка година се разглеждат доклади за Украйна и пътя ѝ за реалното членство в ЕС, а една от тези глави е правата на малцинствата.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: С външните министри на Унгария, Румъния и Гърция настояваме образователният закон в Украйна да не засегне правата на малцинствата

Вицепремиерът Екатерина Захариева: С външните министри на Унгария, Румъния и Гърция настояваме образователният закон в Украйна да не засегне правата на малцинствата

14 Септември 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Подписахме писмо с външните министри на Унгария, Румъния и Гърция до този на Украйна, настояваме образователният закон да не засегне правата на малцинствата и обучението на майчин език. Това коментира пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева за образователните промени в украинския закон, които ограничават преподаването на език след 5 клас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В постоянна връзка сме още от няколко дни и следим с особено внимание този въпрос. Всъщност от доста месеци, защото това е дълга процедура по приемането на закона. Още в петък сме имали разговори по телефона с посланика. Вчера зам.-министърът на образованието се чу този в Украйна, откъдето получи уверение, че това няма да засегне по никакъв начин изучаването на български език в училищата. Малко по-особена е ситуацията за България. Ние нямаме изцяло българско училище. България е развила уникална мрежа от неделни училища, които са над 50. Български език се изучава и в украинските“, коментира Захариева. Тя подчерта, че със сигурност са притеснени и неслучайно имат обща инициатива с колегите й от европейски държави, които евентуално ще засегнат този закон. „Днес подписахме писмо с външните министри на Унгария, Румъния, Гърция и България до външния министър на Украйна, с което сигнализираме и настояваме този закон да не засегне правата на малцинствата и обучението на майчин език. Същото писмо ще изпратим и до Съвета на Европа и до ОСС. Украинската държава дава уверения, че законът е насочен към укрепването на украинския език и няма да засегне изучаването на европейските езици“, допълни тя. Захариева подчерта, че са длъжни да им кажат, че гледат сериозно на този въпрос и няма да допуснат да се засегнат правата на малцинствата там.
„Не мога да говоря от името на Украйна каква е причината. Те обясняват, че искат да укрепят украинския език. В закона се дава възможност част от предметите да се изучават на друг език, но като факултативен, а не като задължителен“, добави тя. По думите й е дадена възможност за европейските езици да се направи изключение. „Премиерът Бойко Борисов ни възложи първо ние да свършим работата, днес да го информираме какво е станало. Той е готов във всеки един момент. Още вчера искаше да се чуе с президента на Украйна, за да подчертае, че това ни притеснява и ще следим внимателно какво се случва там“, обясни още Екатерина Захариева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телеграф“ (Украйна): В Украйна няма нито едно изцяло българско училище, заявиха от Министерството на образованието в Киев

„Телеграф“ (Украйна): В Украйна няма нито едно изцяло българско училище, заявиха от Министерството на образованието в Киев

14 Септември 2017 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Киев. По данни на Министерството на образованието в Киев в Украйна само 78 души са обучавани на български език, а в страната няма нито едно чисто българско училище, съобщава местното електронно издание „Телеграф“.
Заместник-министърът на образованието Павел Хобзей подчерта, че едва 10 % от учениците в страната се обучават на език, различен от украинския, като 9,4 % от тях учат на руски.
Хобзей съобщи, че в сряда, 13 септември, българският заместник-министър на образованието му е позвънила с молба да обясни дали новият просветен закон означава закриване на българските училища и отмяна на изучаването на български език. Хобзей поясни, че новият закон няма да ограничава изучаването на езиците на националните малцинства. Той изрази съжаление, че инициативата, която съдържа редица реформи, е обсъждана само заради частта, в която се определя езикът за обучение на учениците.

Превод и редакция:Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Реакцията ни на всички нива за случващото се в Украйна с малцинствата трябва да бъде категорична

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Реакцията ни на всички нива за случващото се в Украйна с малцинствата трябва да бъде категорична

14 Септември 2017 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Реакцията ни на всички нива за случващото се в Украйна с малцинствата трябва да бъде категорична. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка с Украйна, където се готвят реформи, които ограничават правото на бесарабските българи да учат български език, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Страхувам се, че тази реформа вече се е случила, защото на 5 септември законът е гласуват в техния парламент. Тази реформа засяга не само България, тя засяга другите малцинства. Украйна дължи отговор на всички тези страни, в които има признато тяхно малцинство, дали действително ще защитава правата на малцинствата или няма да го прави. Дали действително ще има малцинства в Украйна или няма да има“, коментира Йотова. Според нея при положение, че в тяхното законодателство има признати малцинства и те трябва да се ползват с всички права. „Желанието да се премахне изучаването на майчин език след 5-ти клас, знаете ли какво означава на практика. Това означава затрудняване на децата, които ще завършат гимназиален курс, да учат в българските университети, защото те няма да са конкурентоспособни на останалите“, коментира Йотова. По думите й не трябва да се забравя, че всяка година се разглеждат доклади за Украйна и пътя й за реалното членство в ЕС, а една от тези глави е правата на малцинствата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Nepszava: Единство, предизвикано от украинския езиков закон - всички унгарски партии изразиха протест

Nepszava: Единство, предизвикано от украинския езиков закон - всички унгарски партии изразиха протест

12 Септември 2017 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Будапеща. За обединение в унгарския обществен живот явно е необходим украински закон, който да нарушава правата на унгарското малцинство в Украйна, дава коментар унгарският ежедневник Nepszava относно новоприетия в Украйна образователен закон, ограничаващ обучението на роден език на представителите на малцинствата,
"Украйна ще продължи да гарантира използването на майчиния език на малцинствата, живеещи в страната", съобщи украинският външен министър Павло Климкин в понеделник като коментар за протестите, предизвикани от новия закон за образованието. Според общото мнение, правилото е прието главно срещу руското малцинство в страната, но "съпътстващи жертви" стават етническите унгарци, обитаващи Закарпатската област на Украйна. Според закона, приет миналия четвъртък, след тригодишен преходен период украинският език ще се използва в началното училище до пети клас задължително за всички украински граждани, включително за представителите на националните малцинства.
"Решението на украинските депутати е в рязък контраст с разпоредбите на Конституцията на страната, на редица международни споразумения, сред които и Украинско-унгарския основен договор за добросъседство от 1993 г. ", подчерта Михай Тот - специалист по конституционно право и почетен председател на партия Демократичен алианс на унгарците в Украйна. "Според членовете на договора между Унгария и Украйна се установява постоянно уважение и се гарантира, че национални малцинства имат право да получават образование на родния си език на всички равнища", добави той.
Съвместното всичките политически движения в Унгария изразиха протест срещу случващото се в Украйна. От опозиционните партии подчертаха, че по въпросите, свързани със сънародниците в Закарпатска област, трябва да се действа по еднакъв начин. В понеделник, поне временно, се осъществи неочаквано национално единство. Унгарските парламентарни партии съвместно призоваха украинския президент Петро Порошенко да не подписва закона, а да го върне обратно на парламента.
"Това е един антиевропейски, нарушаващ основните права на човека и правата на малцинствата закон, който може да доведе до по-нататъшна нестабилност в Украйна", смята Жолт Немет от управляващата партия "ФИДЕС". Новият закон засяга всичките малцинствата в Украйна, включително българското, румънското и полското.
Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че "Украйна е забила нож в гърба на Унгария" и посочи, че правителството ще се обърне към ОССЕ и ООН заради украинския закон за образованието. Той, както и министър-председателят Виктор Орбан също се свързаха с Ласло Брензович - председател на общността на унгарците в Украйна .

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Российская Газета: От 2018 г. преподаването на малцинствени езици в Украйна ще бъде прекратено

Российская Газета: От 2018 г. преподаването на малцинствени езици в Украйна ще бъде прекратено

12 Септември 2017 | 03:13 | Агенция "Фокус"
Киев. От 2018 г. преподаването на малцинствени езици в Украйна ще бъде прекратено. Унгария реагира остро на закона „За образованието“, приет от украинския парламент, пише Российская Газета.
Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто реше да не се ограничава единствено с протестни ноти. В МВнР в Будапеща бе привикан украинският посланик Любомв Непоп, на която министърът обясни всичко, което смята за експериментите на Киев в областта на езиковата политика. В частност министърът напомни, че именно Унгария подкрепи идеята за постепенната интеграция на Украйна в ЕС и въвеждането на безвизов режим за достъп на украинци в Европа.
„Украйна удари Унгария с нож в гърба, ние не можем да оценим това по друг начин. Особено е цинично, че това е направено след въвеждането на безвизовия режим и подписването на споразумението за асоциация с ЕС“, резюмира министърът. По-рано държавният секретар на унгарското правителство по въпросите на националната политика Януш Потапи определи решението на Радата като „безпрецедентно нарушение на правата на обитаващите страната унгарци“.
Възмущението на Будапеща е предизвикано от положението в закона, където пише, че националните малцинства трябва да получат образование единствено на украински език. Законът трябва да започне да действа от 1 септември 2018 г. До 2020 г. на роден език ще могат да учат децата до пети клас, но след това и те ще бъдат лишени от тази възможност.
В Украйна от IX век насам живеят повече от 150 хил. етнически унгарци, запазили своя обичай и език. Повечето от тях живеят в Закарпатска област. Общо в страната според украинския зам.-министър на науката и образованието Павло Хобзей действат 176 училища, където се преподава на унгарски език.
Добре запознатият със ситуацията на място губернатор на областта Генадий Москал призова президента на Украйна Петро Порошенко да наложи вето на новия закон. Според него той не съответства на Европейската харта за регионалните езици, ратифицирана от Киев през 2003 г., а също така на закона за националните малцинства и другите международни задължения на Украйна.
Впрочем, самият Порошенко благодари на създателите на закона „За образованието“ за свършената работа, заявявайки, че сега училищата ще подготвят „ново поколение украинци“. От „езикоубийството“ в Украйна е притеснена не само Унгария. МВнР на Румъния (В Украйна действат повече от 200 румънски училища) вече изрази притеснения. Тази седмица в Киев ще пристигне държавният секретар на Румъния Виктор Микула, а един от основните въпроси за обсъждане ще стане, най-вероятно, езиковият въпрос.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Accent-TV: Президентът на Молдова призова Украйна да изостави денационализаторската си политика спрямо националните малцинства

Accent-TV: Президентът на Молдова призова Украйна да изостави денационализаторската си политика спрямо националните малцинства

12 Септември 2017 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Президентът на Молдова Игор Додон изрази притеснения за съдбата на румънската и молдавската общности в Украйна поради приемането от парламента в Киев на нов образователен закон, който ограничава изучаването на родния език на малцинствата, предаде Accent-TV.
„Една от основните задачи на демокрацията е защитата на правата на етническите малцинства, толерантността към културата и традициите, уважение към желанието им да обучават децата си на техния роден език. Повечето мултиетнически държави се борят да прилагат тези права. В това отношение изразявам загрижеността си за ситуацията на голямата общност на румънците и на молдавците живеещи в Украйна – общности, които в момента са заплашени от денационализация поради несправедливия закон, приет в Киев“, заяви Додон.
„Като президент на Молдова призовавам властите в Киев да обмислят новата политика към етнокултурните малцинства. Напомням, че в Молдова правата на украинската общност са уважавани“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.