НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:25

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Главният прокурор Сотир Цацаров: Не може да има упреци, че изборът на нов Висш съдебен съвет е бил манипулиран

Главният прокурор Сотир Цацаров: Не може да има упреци, че изборът на нов Висш съдебен съвет е бил манипулиран

29 Септември 2017 | 08:28 | Агенция "Фокус"
София. Не може да има упреци, че тези избори бяха или са били манипулирани. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия, коментирайки избора на нов състав на Висшия съдебен съвет. „Проследих избора при колегите съдии, проследих внимателно избора и на колегите ми прокурори. Мисля, че бяха избрани достойни хора“, подчерта главният прокурор. „Сега за политическата квота. Конституцията, след измененията, предвижда 2/3 за избор. Очевидно е, че 2/3 изисква висока степен на политическо съгласие. Повтарям още веднъж – няма избор, при който да не е имало у нас, по чисто конюнктурни причини, съмнения за манипулиране. Аз не мега да знам какво е било в кухнята на парламента, но в крайна сметка избор с 2/3 бе реализиран“, допълни още той. Според Цацаров новият Висш съдебен съвет трябва да работи по-добре от предходния. „Трябва да работи без междуличностни конфликти и обвиненията в лобизъм да надделяват над прагматичността. Трябва да оправдае очакванията на тези, които са го избрали. От една страна това са магистратите, от друга страна – всички български граждани“, обясни още главният прокурор Сотир Цацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Не сме влизали в никакви договорки с другите парламентарни партии за членове на ВСС

Корнелия Нинова, БСП: Не сме влизали в никакви договорки с другите парламентарни партии за членове на ВСС

26 Септември 2017 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Не сме влизали в никакви договорки с другите парламентарни партии за членове на ВСС и продължаваме с тази политика. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка с избора на членове на ВСС и появилата се информация за задкулисни договорки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези дни чухме много мнения, че някъде сме се събрали, че задкулисно сме се договорили. Искаме доказателства. Вие знаете, че сме малка държава, няма скрито покрито. Който твърди, че сме се събрали някъде и сме се уговорили за избор на ВСС, моля да предостави доказателства за това. Слух дори, кога и къде се е случило това. Обратното е просто голословно твърдение“, заяви лидерът на БСП. „Знам, че е трудно, когато 27 години е правено по този начин, някой до повярва, че за няколко месеца това се е променило. Ще продължим с ежедневните си действия, докато ви убедим, вас и народа, че положението е различно“, посочи лидерът на БСП. Нинова припомни, че само БСП е предложила 6 кандидатури за членове на ВСС от квотата на Народното събрание. „Щяхме ли да влизаме в тази ситуация, ако бяхме предложили по-малко?“, попита Нинова и обърна внимание, че са предложили хора с професионален опит и качества.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Изборът на парламентарната квота във ВСС беше прозрачен, каквото и да направим, винаги ще бъдем укорявани

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Изборът на парламентарната квота във ВСС беше прозрачен, каквото и да направим, винаги ще бъдем укорявани

26 Септември 2017 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Изборът на парламентарната квота във ВСС беше прозрачен. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. По думите на Цветанов депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова не е давала знаци за синхронизирано гласуване по време на избора в пленарна зала, а просто техническите устройва не са сработили и депутатите са вдигали ръце. „Всеки един от кандидатите трябва да покрие минимумът от критериите, които са заложени. От тази гледна точка този избор имаше сериозен обществен фокус. Убеден съм, че сме оправдали обществените очаквания, защото изборът беше по нови правила, което дава по-голяма устойчивост и стабилност. Защото, ако едно мнозинство излъчва 11 като квота от Парламента винаги ще бъде обвинено, че иска да направи политическо присъствие на мнозинството във ВВС“, коментира Цветанов. „Каквото и да направим, винаги ще бъдем укорявани. Соня Найденова беше от квотата на парламента, а Ясен Тодоров беше избран също от квотата. И двамата имат противоречия”, допълни той. Според Цветанов обществото не се интересува от заплатите и командировките им, а очаква да разбере какви реформи ще има. „Избрали сме ги на база професионалните им качества. Чапкънова например работеше по най-тежкото дело в държавата – Сарафово и има още куп разкрити престъпления. Но ние се фокусираме върху очилата на Дукова”, посочи Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Изборът на членове на ВСС от парламентарната квота беше изцяло прозрачен, няма договорки

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Изборът на членове на ВСС от парламентарната квота беше изцяло прозрачен, няма договорки

23 Септември 2017 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Изборът на членове на ВСС от парламентарната квота беше изцяло прозрачен. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия, коментирайки проведеното гласуване за избора на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на парламента. „Категорично мога да заявя, че няма договорки. Знаете колко е изострен дебатът в парламента, особено разделението между управляващо мнозинство и опозиция“, посочи Цветанов. „И опозицията, и управляващото мнозинство не малко пъти сме казвали, че има национални приоритети, които трябва да бъдат обединяващи“, допълни още той. „Всички кандидати за членове на ВСС имаха своите професионални качества. Беше най-важно да се знае, че новият избор за квотата на парламента във ВСС е по новите изисквания, съгласно промените в Конституцията, които станаха факт през есента на 2015 година“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ и подчерта, че водещият критерий е бил професионализмът, за да се покрият изискванията, заложени в процедурните правила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители избраха членовете на ВСС от парламентарната квота (ОБЗОР)

Народните представители избраха членовете на ВСС от парламентарната квота (ОБЗОР)

21 Септември 2017 | 02:38 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители избраха членове на съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. За първи път парламентът избира членове на съвета по колегии - отделно за съдийската и отделно за прокурорската, и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно. Народното събрание излъчи 11 членове на ВСС - шестима в съдийската колегия на съвета и петима – в прокурорската.
По време на дебатите народният представител от БСП Крум Зарков заяви, че издигането на кандидат за ВСС от парламентарна група не го прави член на групата в съвета. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира, че не са проведени необходимите разисквания по представените концепции на кандидатите за членове на ВСС. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че за първи път се избират членове на ВСС от парламентарната квота с квалифицирано мнозинство и отговорността за решенията на парламента е много голяма. Избраните кандидати за двете колегии са:
Съдийска колегия на ВСС:
1. Боян Георгиев Магдалинчев (предложение на ГЕРБ) – зам. председател на ВАС. Съдия от 1982 г. ,с 38 години юридически стаж, от които 35 години като съдия. Последователно преминава през всики нива на съдебната система. От 1997 г. заема длъжността съдия във Върховния административен съд. В периода 1999-2003 г. е член на Висшия съдебен съвет и председател на „Бюджетна комисия“ и член на комисия „Съдебна администрация“. Председател е на Асоциацията на българските административни съдии. Той бе избран с 213 гласа „за“ и 6 „въздържал се“.
2. Боян Чавдаров Новански (предложение на „Обединени патриоти“) – адвокат от София с 19-годишна практика. Той бе избран с 200 гласа „за“ и 11 „въздържал се“.
3. Вероника Атанасова Имова (предложение на ГЕРБ) - Съдия от 1982 г. с общ юридически стаж над 36 години в органите на съдебната власт, като последователно преминава през всички нива на съдебната система. От 1986 до 1991 г. е съдия в Софийския районен съд. От 1991 г. до 1993 г. е съдия в Софийския градски съд - Наказателна колегия. От 1997 г. заема длъжността съдия във Върховния касационен съд. Избрана е от Пленума на Върховния касационен съд през 2016 г. за председател на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС. Тя бе избрана за член на ВСС от парламентарната квота с 227 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.
4. Даниела Ангелова Маринова-Марчева (предложение на „БСП за България“) - има над 21 години общ юридически стаж, а в последните 16 години е заемала последователно длъжността „съдия“ в Софийски районен съд, Софийски градски съд и Софийски апелативен съд. Започва кариерата си като експерт по правните въпроси в Агенцията за приватизация. Работи като юрисконсулт до 2002 г., когато е вписана като адвокат към Софийската адвокатска колегия. В периода 2003-2005 г. заема длъжността „старши експерт-юрисконсулт“ в администрацията на Висшия съдебен съвет. През 2005 г. e назначена за съдия във Втора гражданска колегия на Софийския районен съд. През 2010 г. е назначена в Търговското отделение на Софийски градски съд, а към настоящия момент е командирована в Търговското отделение на Софийския апелативен съд с най-високия ранг – „съдия във ВКС и ВАС“. Тя бе избрана единодушно с 226 гласа „за“.
5. Драгомир Асенов Кояджиков (предложение на „БСП за България“) - започва своята кариера като следовател в Окръжна следствена служба в гр. Русе. През 2004 г. е назначен за съдия в Районен съд Русе. През 2006 г. постъпва в Софийския районен съд, а от 2011 г. е съдия в Апелативния специализиран съд. Той бе избран с 228 гласа „за“ и 1 „против“.
6. Стефан Гроздев Гроздев (предложение на ДПС) - магистрат с над 28 години общ юридически стаж – от съдия в Софийскиа районен съд, през съдия в Софийски апелативен съд и понастоящем зам.-председател на Апелативен съд София и ръководител на търговската колегия. Той бе избран с 198 гласа „за“, 4 „против“ и 14 „въздържал се“.
След гласуването двама са кандидатите на ГЕРБ в съдийската колегия на ВСС, толкова са и кандидатите на БСП. „Обединени патриоти“ и ДПС са с по един кандидат в колегията.

Прокурорска колегия на ВСС:
1.Гергана Найденова Мутафова (предложение на ГЕРБ) - През 1991 г. започва работа като съдебен кандидат в Окръжен съд – гр. Пловдив. На 16.02.2001 г. е назначена на работа като младши прокурор в Районна прокуратура – гр. Пловдив като от 2003 до 2006 г. е била прокурор в същата прокуратура. От 2006 г. е административен ръководител на Районна прокуратура гр. Асеновград. През 2010 г. започва работа като административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Пловдив, като през 2015 г. е преизбрана за втори мандат. Тя бе избрана с 222 гласа „за“ и 3 „въздържал се“.
2. Йордан Андреев Стоев (предложение на „Обединени патриоти“) - кариерата му започва през 1994 г. като следовател в Столична следствена служба, като заема тази длъжност до 2000 г. В периода 2004-2006 г. е заместник директор на Столичната следствена служба. След това , до 2011 г. е прокурор в Апелативна прокуратура- София. От 2011 до 2013 г. е заместник апелативен прокурор на София, какъвто е и сега. Той бе избран с 184 гласа „за“, 7 „против“ и 23 „въздържал се“.
3. Калина Стефанова Чапкънова-Кючукова (предложение на ГЕРБ) - Работи в прокуратурата от 1997 г. и е започнала кариерата си в районната прокуратура в Айтос. Заемала е всички длъжности до ниво окръжен прокурор на Бургас. От 2010 г. е административен ръководител – Окръжен прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас. Отново през 2010 г. е повишена в ранг „Прокурор във Върховна касационна прокуратура и Върховна административна прокуратура“. Тя бе избрана с 209 гласа „за“ и 3 „въздържал се“.
4. Пламена Цветанова Апостолова (предложение на ДПС) - магистрат с над 23 години общ юридически стаж от следовател в РСС на Столична следствена служба, през следовател в ТСО на Столична следствена служба и до настоящия ѝ статут на завеждащ специализиран отдел „Стопански“ в Национална следствена служба. Тя бе избрана с 191 гласа „за“, 5 „против“ и 16 „въздържал се“.
5. Светлана Георгиева Бошнакова (предложение на „БСП за България“) - започва кариерата си като младши съдия и последователно заема длъжностите съдия в Районен съд – гр. Кюстендил и съдия в Окръжен съд – гр. Кюстендил. Преквалифицира се като прокурор през 1995 г. и вече повече от 20 години работи като такава. От 2002 до 2009 г. работи като прокурор във Върховната административна прокуратура в отдел „Административно-съдебен“. През 2009 г. е назначена за прокурор във Върховната касационна прокуратура, отдел „Международно правно сътрудничество“. През 2012 г. с решение на Народното събрание е избрана за инспектор в Инспектората към ВСС, а от март 2015 г. и понастоящем е прокурор във Върховна касационна прокуратура, отдел „Специализиран“. Тя бе избрана с 224 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.
След гласуването в прокурорската колегия на ВСС има двама кандидати, предложени от ГЕРБ. По един кандидат на БСП, ДПС и „Обединени патриоти“ също влизат в колегията. Най-много членове на ВСС от парламентарната квота са предложените от ГЕРБ - четирима. От БСП са трима, а от ДПС и „Обединени патриоти“ по двама.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители избраха членовете на ВСС от парламентарната квота

Народните представители избраха членовете на ВСС от парламентарната квота

20 Септември 2017 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители избраха членове на съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, предаде репортер на Агенция „Фокус“. За първи път парламентът избира членове на съвета по колегии - отделно за съдийската и отделно за прокурорската, и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно. Народното събрание излъчи 11 членове на ВСС - шестима в съдийската колегия на съвета и петима – в прокурорската.
По време на дебатите народният представител от БСП Крум Зарков заяви, че издигането на кандидат за ВСС от парламентарна група не го прави член на групата в съвета. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира, че не са проведени необходимите разисквания по представените концепции на кандидатите за членове на ВСС. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че за първи път се избират членове на ВСС от парламентарната квота с квалифицирано мнозинство и отговорността за решенията на парламента е много голяма. Избраните кандидати за двете колегии са:
Съдийска колегия на ВСС:
1. Боян Георгиев Магдалинчев (предложение на ГЕРБ) – зам. председател на ВАС. Съдия от 1982 г. ,с 38 години юридически стаж, от които 35 години като съдия. Последователно преминава през всики нива на съдебната система. От 1997 г. заема длъжността съдия във Върховния административен съд. В периода 1999-2003 г. е член на Висшия съдебен съвет и председател на „Бюджетна комисия“ и член на комисия „Съдебна администрация“. Председател е на Асоциацията на българските административни съдии. Той бе избран с 213 гласа „за“ и 6 „въздържал се“.
2. Боян Чавдаров Новански (предложение на „Обединени патриоти“) – адвокат от София с 19-годишна практика. Той бе избран с 200 гласа „за“ и 11 „въздържал се“.
3. Вероника Атанасова Имова (предложение на ГЕРБ) - Съдия от 1982 г. с общ юридически стаж над 36 години в органите на съдебната власт, като последователно преминава през всички нива на съдебната система. От 1986 до 1991 г. е съдия в Софийския районен съд. От 1991 г. до 1993 г. е съдия в Софийския градски съд - Наказателна колегия. От 1997 г. заема длъжността съдия във Върховния касационен съд. Избрана е от Пленума на Върховния касационен съд през 2016 г. за председател на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС. Тя бе избрана за член на ВСС от парламентарната квота с 227 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.
4. Даниела Ангелова Маринова-Марчева (предложение на „БСП за България“) - има над 21 години общ юридически стаж, а в последните 16 години е заемала последователно длъжността „съдия“ в Софийски районен съд, Софийски градски съд и Софийски апелативен съд. Започва кариерата си като експерт по правните въпроси в Агенцията за приватизация. Работи като юрисконсулт до 2002 г., когато е вписана като адвокат към Софийската адвокатска колегия. В периода 2003-2005 г. заема длъжността „старши експерт-юрисконсулт“ в администрацията на Висшия съдебен съвет. През 2005 г. e назначена за съдия във Втора гражданска колегия на Софийския районен съд. През 2010 г. е назначена в Търговското отделение на Софийски градски съд, а към настоящия момент е командирована в Търговското отделение на Софийския апелативен съд с най-високия ранг – „съдия във ВКС и ВАС“. Тя бе избрана единодушно с 226 гласа „за“.
5. Драгомир Асенов Кояджиков (предложение на „БСП за България“) - започва своята кариера като следовател в Окръжна следствена служба в гр. Русе. През 2004 г. е назначен за съдия в Районен съд Русе. През 2006 г. постъпва в Софийския районен съд, а от 2011 г. е съдия в Апелативния специализиран съд. Той бе избран с 228 гласа „за“ и 1 „против“.
6. Стефан Гроздев Гроздев (предложение на ДПС) - магистрат с над 28 години общ юридически стаж – от съдия в Софийскиа районен съд, през съдия в Софийски апелативен съд и понастоящем зам.-председател на Апелативен съд София и ръководител на търговската колегия. Той бе избран с 198 гласа „за“, 4 „против“ и 14 „въздържал се“.
След гласуването двама са кандидатите на ГЕРБ в съдийската колегия на ВСС, толкова са и кандидатите на БСП. „Обединени патриоти“ и ДПС са с по един кандидат в колегията.

Прокурорска колегия на ВСС:
1.Гергана Найденова Мутафова (предложение на ГЕРБ) - През 1991 г. започва работа като съдебен кандидат в Окръжен съд – гр. Пловдив. На 16.02.2001 г. е назначена на работа като младши прокурор в Районна прокуратура – гр. Пловдив като от 2003 до 2006 г. е била прокурор в същата прокуратура. От 2006 г. е административен ръководител на Районна прокуратура гр. Асеновград. През 2010 г. започва работа като административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Пловдив, като през 2015 г. е преизбрана за втори мандат. Тя бе избрана с 222 гласа „за“ и 3 „въздържал се“.
2. Йордан Андреев Стоев (предложение на „Обединени патриоти“) - кариерата му започва през 1994 г. като следовател в Столична следствена служба, като заема тази длъжност до 2000 г. В периода 2004-2006 г. е заместник директор на Столичната следствена служба. След това , до 2011 г. е прокурор в Апелативна прокуратура- София. От 2011 до 2013 г. е заместник апелативен прокурор на София, какъвто е и сега. Той бе избран с 184 гласа „за“, 7 „против“ и 23 „въздържал се“.
3. Калина Стефанова Чапкънова-Кючукова (предложение на ГЕРБ) - Работи в прокуратурата от 1997 г. и е започнала кариерата си в районната прокуратура в Айтос. Заемала е всички длъжности до ниво окръжен прокурор на Бургас. От 2010 г. е административен ръководител – Окръжен прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас. Отново през 2010 г. е повишена в ранг „Прокурор във Върховна касационна прокуратура и Върховна административна прокуратура“. Тя бе избрана с 209 гласа „за“ и 3 „въздържал се“.
4. Пламена Цветанова Апостолова (предложение на ДПС) - магистрат с над 23 години общ юридически стаж от следовател в РСС на Столична следствена служба, през следовател в ТСО на Столична следствена служба и до настоящия ѝ статут на завеждащ специализиран отдел „Стопански“ в Национална следствена служба. Тя бе избрана с 191 гласа „за“, 5 „против“ и 16 „въздържал се“.
5. Светлана Георгиева Бошнакова (предложение на „БСП за България“) - започва кариерата си като младши съдия и последователно заема длъжностите съдия в Районен съд – гр. Кюстендил и съдия в Окръжен съд – гр. Кюстендил. Преквалифицира се като прокурор през 1995 г. и вече повече от 20 години работи като такава. От 2002 до 2009 г. работи като прокурор във Върховната административна прокуратура в отдел „Административно-съдебен“. През 2009 г. е назначена за прокурор във Върховната касационна прокуратура, отдел „Международно правно сътрудничество“. През 2012 г. с решение на Народното събрание е избрана за инспектор в Инспектората към ВСС, а от март 2015 г. и понастоящем е прокурор във Върховна касационна прокуратура, отдел „Специализиран“. Тя бе избрана с 224 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.
След гласуването в прокурорската колегия на ВСС има двама кандидати, предложени от ГЕРБ. По един кандидат на БСП, ДПС и „Обединени патриоти“ също влизат в колегията. Най-много членове на ВСС от парламентарната квота са предложените от ГЕРБ - четирима. От БСП са трима, а от ДПС и „Обединени патриоти“ по двама.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: За първи път избираме членове на ВСС от парламентарната квота с квалифицирано мнозинство - отговорността за решенията ни е много голяма

Цветан Цветанов, ГЕРБ: За първи път избираме членове на ВСС от парламентарната квота с квалифицирано мнозинство - отговорността за решенията ни е много голяма

20 Септември 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. За първи път изборът на членове на ВСС от парламентарната квота няма да стане с обикновено мнозинство, а с квалифицирано мнозинство, което означава, че отговорността за решенията ни е много голяма. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за избор на членове на ВСС от парламентарната квота, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изслушването на кандидатите беше прозрачно за гражданите и това е доказателство, че изборът им е максимално прозрачен“, посочи той. „Срещу нито един от кандидатите няма образувано дисциплинарно производство. Всеки един от номинираните е в съдебната система над 15 години. Имали сме възможност да се запознаем с професионалните им качества“, обясни Цветан Цветанов. „Няма нищо лошо в това политиците да постигат консенсус и да има избор, който ги обединява“, коментира той и уточни, че съдебната система се нужда от институционална подкрепа и ще я получи от парламента. „Убеден съм, че кандидатите ще носят своята отговорност и ще отговорят на очакванията, както на обществото, така и на колегите си от съдебната система“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Издигането на кандидат за ВСС от парламентарна група не го прави партиен член в Съвета

Крум Зарков, БСП: Издигането на кандидат за ВСС от парламентарна група не го прави партиен член в Съвета

20 Септември 2017 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Представителите за членове на ВСС, излъчени от парламента, не са представители на политически партии. Това каза народният представител от БСП Крум Зарков по време на дебатите по избор на членове на ВСС от парламентарната квота, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, че един кандидат е издигнат от парламентарна група, не го прави член на групата във ВСС“, посочи той и допълни, че всякакъв пропорционален признак е нелогичен. „Трябва да бъдат избрани кандидатите, които са се представили най-убедително“, заяви Крум Зарков. Според него за да има успешен избор, парламентарните групи трябва да гласуват заедно за кандидатите, повечето от които го заслужават. „Кандидатите поставиха въпроса дали ще удържат на натиск, но никой не постави въпроса откъде идва този натиск. А той идва от политически, икономически или други среди. Никоя гаранция няма да е толкова ефективна, колкото всеки един от нас да поеме отговорност, че такъв натиск няма да има. Това не е невъзможно“, коментира народният представител от БСП и заяви, че ни е нужен нов и качествен ВСС. „Няма никакво значение коя партия ви е издигнала, вие не дължите на никого нищо, освен на себе си, ако бъдете избрани“, обърна се той към кандидатите за членове на ВСС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители ще изберат членовете на ВСС от парламентарната квота

Народните представители ще изберат членовете на ВСС от парламентарната квота

20 Септември 2017 | 07:55 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители ще изберат членове на съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. На 7 септември 18-те кандидати за членове на ВСС бяха изслушани в правната парламентарна комисия. За първи път парламентът ще избира членове на съвета по колегии - отделно за съдийската и отделно за прокурорската, и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно. Народното събрание ще излъчи 11 членове на ВСС - шестима в съдийската колегия на съвета и петима – в прокурорската. Най-много са предложените кандидати от ПГ на „БСП за България“- шестима. От ГЕРБ предложените кандидати са петима, от ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“ по двама, един кандидат е предложение на независим депутат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.