НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:32

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Москва хареса избора на София за дневния ред на българското председателство на Съвета на ЕС (Коментари в руските медии – Агенция „Фокус“)

Москва хареса избора на София за дневния ред на българското председателство на Съвета на ЕС (Коментари в руските медии – Агенция „Фокус“)

21 Септември 2017 | 14:20 | Агенция "Фокус"
София/Москва. В последните дни стана ясно, че България планира да повдигне темата за отмяната на санкциите, наложени на Руската федерация след анексията на Кримския полуостров. Най-напред в интервю за българска телевизия, а след това и в рамките на среща с министър-председателя на Полша Беата Шидло, премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че след поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз през януари 2018 г., София ще заговори открито за премахването на санкциите срещу Москва.

Руските медии отразиха широко коментарите на българския премиер, извличайки от медийните му изяви единствено съществената за тях част, която се свежда до призива за отмяна на икономическите ограничения срещу страната им.

„По време на председателството си на Съвета на Европейския съюз, България ще повдигне въпроса за свалянето на санкциите срещу Руската федерация“, предаде РИА Новости след края на срещата между премиерите на България и Полша в София.
Руската агенция обръща специално внимание на изказването на Бойко Борисов, в което той припомня, че още в разговор си с гръцкия премиер Алексис Ципрас е обещал да повдигне въпроса за санкциите срещу Русия в Съвета на ЕС. Статията продължава с акцент върху мнението на българския министър-председател, според когото санкциите на ЕС срещу Русия не са постигнали своята цел и е време с Москва да бъдат установени нормални и прагматични отношения.

„България ще повдигне въпроса за свалянето на санкциите срещу Русия“ е заглавието, което водещата руска информационна агенция ТАСС избира, за да информира обществото за срещата между Бойко Борисов и Беата Шидло в София.
„В рамките на нашето председателство на Съвета на ЕС ще поставим въпроса за санциите, ще се опитаме да убедим колегите да ги отменят. Спокойно и аргументирано всички заедно трябва да намерим прагматично решение, да водим диалог, но трябва да запазим и единството на ЕС по този въпрос.
Агенцията обръща внимание на изказването на Бойко Борисов, който припомня, че и сега лидерите на ЕС подкрепят различни позиции по въпроса за продължаването на руските санкции. Въпреки това, когато настъпи моментът за гласуване, всички подкрепят те да останат и занапред в сила.

„През първата половина на 2018 г. България ще председателства Съвета на ЕС и ще повдигне въпроса за отмяна на антируските санкции“, не пропуска да отбележи и Vesti.ru.
Специално внимание в статията се обръща на изявлението на полския министър-председател Беата Шидло, която подчертава, че Варшава би подкрепила подобна стъпка само при условие, че Москва изпълни Минските споразумения.

България ще настоява за отмяна на санкциите срещу Русия. „Но защо София ще чака, ако наистина има подобно желание?“, пита вестник „Российская газета“ , като веднага след това дава отговор. „Българският премиер уточни, че София ще започне разговор тогава, когато стане председател на Съвета на ЕС. А това ще се случи в началото на следващата година“, пише изданието.
От редакцията не пропускат да отбележат, че съвсем наскоро в България бе представен доклад за състоянието на националната сигурност, в който Русия е описана като една от външнополитическите заплахи за България. Този документ е подписан от премиера Бойко Борисов, припомня изданието.

Друг руски вестник – „Аргументи и Факти“, акцентира в статията си върху думите на Борисов, който подчертава, че към настоящия момент отмяната на санкциите срещу Москва е само идея, по която предстои да се работи много и да се търсят аргументи.

Темата за българското предложение за отмяна на ограниченията, които Брюксел наложи на Москва, не е подмината и от редица други медии в Русия, сред които „Коммерсант“, ИА REGNUM, Корреспондент.net, „Рамблер Новости“ и много други.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Полша призоваха за единство в Европа (ОБЗОР)

България и Полша призоваха за единство в Европа (ОБЗОР)

21 Септември 2017 | 03:25 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да положим усилия Европа да остане единна и да няма Европа на две скорости. Компромисът, разбирателството, принципът за единност могат да ни помогнат много. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след разговора си в Министерския съвет с полския премиер Беата Шидло. Той беше категоричен, че единството е единственият положителен изход за ЕС. По думите му кохезията трябва да продължи, да има силен европейски пазар и силна европейска отбрана. Борисов подчерта, че България е абсолютно готова за Шенген и не представлява никакъв риск за еврозоната. Премиерът изрази благодарност за признанието на полския си колега, че страната ни е най-добрата външна граница на ЕС, както и за доверието по време на българското председателство на Съвета на ЕС да се разгледа европейската перспектива на Балканите.
„Полша свързва българското председателство на Съвета на ЕС с големи надежди. Радвам се, че посланието е единност“, заяви от своя страна полският премиер Беата Шидло. По думите й единството в ЕС и в региона са основа за бъдещо развитие. „ЕС трябва да е сигурен, солидарен и обединен“, добави Шидло. Тя потвърди, че България и Полша ще се подкрепят взаимно относно мините. „България се радва на доверие от наша страна и трябва да влезе в Шенген“, заяви премиерът на Полша и благодари, че страната ни се справя със защитата на границите.
По отношение на директивата за командированите работници Борисов отбеляза, че е необходимо да се търси компромис, да се диверсифицира проблемът и да има баланс на интересите. „Просто трябва да се водят разговори и да се сложат добри аргументи“, отбеляза той. Премиерът на Полша Беата Шидло също подчерта, че страна й иска компромис що се отнася до директивата. „Вишеградската четворка представи свое предложение за решение и в момента се обсъжда това, което беше подготвено. За нас е важно да намерим компромис, особено що се отнася до транспортните фирми“, заяви полският премиер.
На въпрос за мигрантската криза и релокацията на бежанците българският министър-председател изтъкна, че този процес трябва да се следи много внимателно и да не се допуска да бъде разделителна линия. „Аз имам един съвет – затваряне на всички граници, морски, сухопътни, на ЕС, влизане само през контролно-пропусквателните пунктове. Да се установи дали този човек бяга от война, ако бяга от война, ние сме длъжни, защото Европа винаги е била най-хуманна, да го защитим. Ако бяга от война, ние сме длъжни да го защитим, защото Европа винаги е била хуманна. Икономическите мигранти са друга тема и могат да отиват само там, където ги искат“, заяви Борисов. Полският премиер отново подчерта, че според полското правителство решенията за релокацията са погрешни. По думите й този проблем е нерешен и също трябва да върви към търсене на компромис.
За отношенията с Русия и санкциите от ЕС Шидло посочи, че Полша е против свалянето им, докато не бъдат изпълнени Минските споразумения, докато Борисов отбеляза, че по въпроса трябва да се намери прагматично решение, защото това е важно за страната ни. „Ще водим разговори в ЕС и може да поставим темата и по време на Председателството. Ако намерим компромис, ще е добре, но единството трябва да се запази“, посочи българският премиер.
След разговора си в Министерския съвет двамата приветстваха участниците в българо-полския бизнес форум в София Тех парк. Премиерът Борисов отбеляза добрите икономически връзки между двете страни. Той акцентира върху предимствата за правене на бизнес и инвестиции в България. Специално внимание Борисов обърна на мерките на правителството за намаляване на административната тежест върху бизнеса и гражданите. По думите му всяка една държава на Балканите трябва да е свързана с магистрала и жп връзка с всички останали. Беата Шидло отчете, че и България и Полша са пример, че мъдро провежданата икономическа политика дава добри резултати. „Тук сме, за да потвърдим, че държим много на икономическото сътрудничество между двете страни и го ценим. Вярвам, че след днешната среща съвместните проекти ще бъдат още по-голям брой, ще се развиват много нови и добри договори за сътрудничество и ще бъде преди всичко поредният елемент от утвърждаването на полско-българското приятелство“, допълни тя. „Надявам се, че България ще се възползва от потенциала на полските инвеститори, а ние очакваме и каним инвеститорите в Полша“, каза още Беата Шидло.
В рамките на визитата на Беата Шидло в София двамата премиери поднесоха венци пред Паметника на Незнайния воин.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: България ще повдигне пред ЕС въпроса за свалянето на санкциите срещу Русия

РИА Новости: България ще повдигне пред ЕС въпроса за свалянето на санкциите срещу Русия

20 Септември 2017 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Москва. По време на председателството си на Съвета на Европейския съюз, България ще повдигне въпроса за свалянето на санкциите срещу Руската федерация, заяви българският премиер Бойко Борисов по време на срещата си с полския си колега Беата Шидло, предава РИА Новости.
„Спокойно и прагматично трябва да намерим решение. Би било хубаво, ако намерим достатъчно аргументи и обединим усилията си за постигането на компромис. Но е важно да съхраним единството“, заяви премиерът Борисов цитиран от българските медии.
Той добави, че „нищо все още не е решено“, както и че „предстои много работа“.
Българският министър-председател отбеляза, че още в разговора си с гръцкия премиер Алексис Ципрас, е обещал да повдигне въпроса за санкциите срещу Русия в Съвета на ЕС.
Бойко Борисов заяви, че санкциите на ЕС срещу Русия, не са изиграли своята роля. Според него, с Москва трябва да се развиват нормални и прагматични отношения.
От своя страна Беата Шидло каза, че Полша и балтийските страни са обезпокоени от това, което се случва в Украйна и Русия. Тя добави, че Варшава подкрепя санкциите срещу Русия.

Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Всяка една държава на Балканите трябва да е свързана с магистрала и жп връзка с всички останали

Премиерът Бойко Борисов: Всяка една държава на Балканите трябва да е свързана с магистрала и жп връзка с всички останали

20 Септември 2017 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Трябва всяка една държава на Балканите да бъде присъединена с жп линия и магистрала с всяка една друга, както ние сме свързани със Скопие, с Белград, с Тирана, съответно пък те помежду си. Всяка една държава на Балканите трябва да е с достъп до всяка една друга. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Българо-полския бизнес форум в София Тех парк, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Разбрахме се веднъж в годината да правим двустранни срещи, за да може, ако има неразрешени проблеми, да ги разрешаваме. България и Полша сме едни от държавите, които в момента сме над европейското развитие по ръст на икономиката. Полагаме много усилия и във фермите, и в това, което в България се опитваме да направим – намаляване на административната тежест“, отчете българският премиер. По думите му инвестициите, които се правят в България, вече са главно в индустрията – заводи, фабрики, в икономиката. „Огромен рекорден износ имаме тази година“, посочи той. „Ние с Полша сме от една черга - минали сме през социализъм, минали сме през Варшавски договор, през СИВ, взели сме си поуките, няма друга алтернатива освен ЕС. Така че ще подхождаме с общи усилия, с толеранс и с разбиране, с уважение към тези, които са дали повече пари за кохезия и присъединяване, но и разбира се - със защитаване на нашия авторитет и достойнство. Тези два процеса трябва да бъдат заедно и аз се надявам, че всички в Европа знаем, че солидарността и единството са най-добрият път за всички държави в ЕС, ние без тях не можем и те без нас не могат“, заяви още премиерът Борисов.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полският премиер Беата Шидло: България и Полша са пример, че мъдро провежданата икономическа политика дава добри резултати

Полският премиер Беата Шидло: България и Полша са пример, че мъдро провежданата икономическа политика дава добри резултати

20 Септември 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. България и Полша са пример, че мъдро провежданата икономическа политика дава добри резултати. Това каза премиера на Полша Беата Шидло по време на откриването на Българо-полския бизнес форум в София Тех парк, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В много въпроси се подкрепяме един друг, а по други търсим компромиси. Смятаме, че развитието на нашите държави в нашата част от Европа е изключително важно, за да можем да се изравняваме с нашите партньори от ЕС. Но също така да показваме колко добре можем да управляваме. Нашите държави са пример за това, че мъдро провежданата икономическа политика създава добри ефекти и добри резултати“, заяви полският премиер. По думите ѝ България и Полша са държави, които са понесли много трудности, за да постигнат толкова добри икономически резултати. „Но успяхме и днес можем да кажем, че и Полша, и България са държави, които могат да служат като пример за страни с много добри икономически показатели“, посочи Беата Шидло. „Тук сме, за да потвърдим, че държим много на икономическото сътрудничество между двете страни и го ценим. Вярвам, че след днешната среща съвместните проекти ще бъдат още по-голям брой, ще се развиват много нови и добри договори за сътрудничество и ще бъде преди всичко поредният елемент от утвърждаването на полско-българското приятелство“, допълни тя. „Надявам се, че България ще се възползва от потенциала на полските инвеститори, а ние очакваме и каним инвеститорите в Полша“, каза още Беата Шидло.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов след срещата с полския премиер: По темата НАТО нямаме разминавания, по темата за санкциите срещу Русия - ще водим разговори

Премиерът Бойко Борисов след срещата с полския премиер: По темата НАТО нямаме разминавания, по темата за санкциите срещу Русия - ще водим разговори

20 Септември 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. По темата НАТО нямаме разминавания, по темата за санкциите срещу Русия - ще водим разговори. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща в Министерски съвет с полския премиер Беата Шидло в отговор на журналистически въпрос за релокацията на бежанците, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ние изпълняваме стриктно своя ангажимент и България е изключително лоялен член на НАТО. Готвим се, за да имаме надеждна защита. Ние не сме нападателен съюз, не възнамеряваме да нападаме никой, но трябва да бъдем подготвени, заяви Борисов.
Във връзка със санкциите срещу Русия Борисов заяви: „Всяка от държавите има своето право на мнение и отчита своите вътрешни и външни заплахи. Макар че всички премиери и президенти, които участват на Европейския съвет през годините са гласували "За" санкциите, независимо от позициите, които сме защитавали вътре в Съвета, накрая всички са вдигали ръчичка и са гласували за санкциите. Самата Вишеградса четворка, която е пример за единство и намиране на общи позиции по темата Русия има своя баланс. Орбан държи на Русия, провежда си регулярните срещи с Путин, а пък президентът Тръмп ходи във Варшава“.
По думите му темата за санкциите отново може да бъде повдигната по време на нашето председателство. „Тя може да бъде свалена или приета единствено ако само с аргументи успеем да убедим всички колеги. Считам, че е неправилно една или друга държава непрекъснато да декларира какво иска, независимо ,че само дни преди това е гласувала "за" продължаване на санкциите. В спокоен, аргументиран тон трябва да намерим прагматично решение, защото за България това е важно“, каза още премиерът.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полският премиер Беата Шидло: Полша е против свалянето на санкциите срещу Русия, докато тя не изпълни Минските споразумения

Полският премиер Беата Шидло: Полша е против свалянето на санкциите срещу Русия, докато тя не изпълни Минските споразумения

20 Септември 2017 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Полша е против свалянето на санкциите срещу Русия, докато тя не изпълни Минските споразумения. Това каза премиерът на Полша Беата Шидло след среща в Министерски съвет с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Шидло обяви, че с Борисов са обсъдили въпросите за сигурността и задълженията на двете страни към Северноатлантическия пакт. Полша като една от малкото страни отделя 2% от своя БВП за сигурността и сме много доволни от решенията, които бяха взети на срещата на върха на НАТО, обяви полският министър. „Що се отнася до нашите отношения с Русия в момента защитата на нашите източни граници е приоритет. Както знаете, Полша и Балтийските страни сме обезпокоени от това, което се случва в Русия, както и в Украйна“, заяви Шидло и добави, че в момента в Беларус се провеждат военни учения съвместно с Русия. „Искам да благодаря на премиера за ясната декларация каква е позицията на България що се отнася до съвместната отговорност. Много е важно, че този глас идва и от София“, каза още полският премиер.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Бягащите от война не можем да не ги закриляме, но икономическите мигранти трябва да отиват само там, където са искани

Премиерът Бойко Борисов: Бягащите от война не можем да не ги закриляме, но икономическите мигранти трябва да отиват само там, където са искани

20 Септември 2017 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Бягащите от война не можем да не ги закриляме, но икономическите мигранти отиват само там, където са искани. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща в Министерски съвет с полския премиер Беата Шидло в отговор на журналистически въпрос за релокацията на бежанците, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние се съгласихме за 1 200 – 1 300 човека, когато подписвахме. Аз имам един съвет – затваряне на всички граници, морски, сухопътни, на ЕС, влизане само през контролно-пропусквателните пунктове. Да се установи дали този човек бяга от война, ако бяга от война, ние сме длъжни, защото Европа винаги е била най-хуманна, да го защитим. Бягащите от война, то смъртта не можем да не ги закриляме. Икономическите мигранти са друга тема, те отиват само там, където биват искани“, коментира Борисов. „Така че много внимателно трябва да се движи този процес и не бива да е разделителна линия“, отбеляза той. „Всички искат да отидат в държавите с по-високи доходи и по-висок жизнен стандарт, спасението им минава през това да не достигнат и до нашата страна, за да го няма този натиск върху тях и затова ние настояваме да се движим на една скорост“, каза още той.
„България изпълнява всички критерии за Шенген. Еврозоната е нещо, за което всички държави сме приели, че един ден трябва да сме там. България кандидатства за чакалнята на еврозоната, защото си е написала домашните и е изпълнила всички предписания“, допълни Борисов.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: По темата за командированите работници в транспорта може да се намери компромис

Премиерът Бойко Борисов: По темата за командированите работници в транспорта може да се намери компромис

20 Септември 2017 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. По темата за командированите работници в транспорта може да се намери компромис. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща в Министерски съвет с полския премиер Беата Шидло, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Борисов заяви, че компромисът и единството вървят ръка за ръка. „Абсолютно разбираме колегите, в случая и френския президент, че когато е печелил изборите, той е обещал на своите избиратели какво ще направи. По темата за командированите работници в транспорта може да се намери компромис. Просто трябва да се водят разговори и да се сложат добри аргументи“, коментира Борисов. По думите му, когато се сложат детайлите на масата, би могло да бъде намерен баланс на интересите. „Трябва да оставим експертите да намерят подобен балансиран вариант, който хем да могат колегите, които са спечелили избори със своята програма, да защитават, хем ние да не понесем големи пасиви“, каза още премиерът Борисов.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полският премиер Беата Шидло: С премиера Борисов ще се подкрепяме в търсенето на компромисен и приемлив за нашата част на Европа проект на директивата за командированите работници

Полският премиер Беата Шидло: С премиера Борисов ще се подкрепяме в търсенето на компромисен и приемлив за нашата част на Европа проект на директивата за командированите работници

20 Септември 2017 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. С премиера Борисов ще се подкрепяме в търсенето на компромисен проект на директивата за командированите работници, който да е приемлив за нашата част на Европа. Това каза премиерът на Полша Беата Шидло след среща в Министерски съвет с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Говорихме за най-важните предизвикателства, които в монетна стоят пред ЕС. Командироването на работниците, миграцията, сигурността - това са важните теми за ЕС. Полша иска компромис що се отнася до директивата за командироването на работниците. Вишеградската четворка представи свое предложение за решение и в момента се обсъжда това, което беше подготвено, заяви Шидло. „За нас е важно да намерим компромис, особено що се отнася до транспортните фирми. Полша в момента е много активна във воденето на диалог, в търсенето на компромиси“, заяви полският премиер. Тя отбеляза, че днес в Париж полският социален министър Елжбиета Рафалска разговаря с министъра на френското правителство по тези въпроси и изрази надежда, че компромис ще бъде намерен.
„Това, което се обсъжда най-живо в нашата част на Европа, е проблемът с транспорта. Съгласихме се, че и двамата ще се подкрепяме в търсенето и разработването на компромисен проект, който ще бъде приемлив за нашата част на Европа“, каза още полският премиер след срещата ѝ с българския ѝ колега Бойко Борисов.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Полша Беата Шидло:  Някои страни, най-вече от старата част на ЕС, се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси

Премиерът на Полша Беата Шидло: Някои страни, най-вече от старата част на ЕС, се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси

20 Септември 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. В ЕС в момента има различни дискусии за Европа на две скорости, затова аз имам впечатлението, че искат да защитят своите интереси, но и да прикрият проблемите, с които Европа често не се справя, например миграцията. Това каза премиерът на Полша Беата Шидло след среща в Министерски съвет с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България е пример за страна, която може да покаже как ЕС може да се защити от миграционния натиск. Полското правителство смята, че решенията за релокацията, които бяха приети без дискусия между страните членки, са погрешни. Този проблем е нерешен. Трябва да помагаме и Полша указва хуманитарна помощ, правим различни проекти, много силно подкрепяме проектите за защита на външните граници, но смятаме, че някои страни, най-вече от старата част на ЕС се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси. Ние в нашата част на Европа се придържаме към решенията на декларацията за единство, под която се подписахме. Тази дискусия трябва да върви към търсене на компромис“, коментира още полският премиер.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Единството е единственият положителен изход за Европейския съюз

Премиерът Бойко Борисов: Единството е единственият положителен изход за Европейския съюз

20 Септември 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Не бих раздели държавите на послушни и непослушни, а на дисциплинирани и недисциплинирани. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща в Министерски съвет с полския премиер Беата Шидло, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Беате е свидетел на Еворпейския съвет колко пъти на се поставя въпроса за спазването на приоритетите и колко държави ги спазват. А те са до 3% бюджетен дефицит и до 60% външен дълг. Ако това се спазва, няма да изпаднем във финансова криза. Така че България си е написала домашното и спазва стриктно правилата. Многократно сме казвали, че единството е единственият положителен изход за Европейския съюз. Добрият тон, толерантният тон и компромисите винаги водят до по-добър резултат“, посочи българският премиер.
„Кохезията трябва да продължи, в Полша, Чехия, Унгария, Словакия България е видимо как държавите се промениха към добро на базата на кохезионните фондове . Ние сме длъжни да кажем едно голямо благодаря на държавите–донори и да отчетем тези приноси към нас. Ако искаме Европа да е силна и единна, ние не трябва всеки ден да си го натякваме, а да продължим с кохезията и с помощта – те на нас, ние на Балканите, за да има един действително силен общо европейски пазар и общност“, коментира още Борисов.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Полша Беата Шидло: Посланието на нашата част на Европа е единство и солидарност

Премиерът на Полша Беата Шидло: Посланието на нашата част на Европа е единство и солидарност

20 Септември 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Посланието на нашата част на Европа е единство и солидарност. Това каза премиерът на Полша Беата Шидло след среща в Министерски съвет с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Посланието на нашата част на Европа, особено на нас – премиерите на България и Полша, е единство и солидарност. Ние разбираме колко е трудно да се борим за сигурност и свобода, защото всички наши страни са имали тежки моменти в историята си и ценим присъствието си в ЕС днес. Както каза премиерът Борисов – ние в историята си е трябвало да извършим много усилия, да направим реформи, да се откажем от много неща, но нашите народи и нашите страни успяха да се справят. И ние сега сме сигурни страни, отворени страни, които искат да изграждат бъдещето си върху стабилни основи. Това е нашето послание“, коментира Беата Шидло. Ние няма да позволим да бъдем разделени, защото ЕС е безценен за всички нас. За да бъде единен и да може да се развива, той трябва да бъде сигурен дом за своите граждани. За да остане това така, ние всички като мъдри ръководители трябва да помним важните неща. Ние искаме единство. Всяка от страните-членки има свои проблеми, това е естествено. Всеки от нас иска неговата страна да се развива възможно най-добре. Премиерът на нашите страни от този регион показва, че мъдрата политика в сферата на икономиката, сигурността на гражданите, носи добри резултати. И днес България е страна, която може да се похвали с чудесни резултати в икономиката, както и Полша, което е една от най-бързо развиващите страни в ЕС. Това са постижения, с които се гордеем и можем да покажем като пример, но искаме целият ЕС да се развива по този начин. А за да може да се случи това трябва преди всичко да бъде сигурен, обединен и солидарен“, допълни още тя.
„Всички тези политици и среди, които искат да делят ЕС, всъщност се стремят да го разбият, а ние искаме сигурност, отвореност, разширяване“, подчерта полският премиер.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Да работим така, че от Албания да Черно море всички на Балканите да се чувстваме равноправни членове на ЕС

Премиерът Бойко Борисов: Да работим така, че от Албания да Черно море всички на Балканите да се чувстваме равноправни членове на ЕС

20 Септември 2017 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. С общи усилия да работим така, че от Албания да Черно море Балканите и всички ние да се чувстваме равноправни членове на ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща в Министерски съвет с полския премиер Беата Шидло, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря за признанието, че България е най-добрата външноевропейска граница, шенгенска. Благодаря и за доверието, че по време на нашето председателство можем да сложим на масата перспективата на Балканите“, обърна се Борисов към полския си колега.
„Що се касае до Балканите всички имаме разбирането, че ако младите хора, работната ръка, нямат подкрепа и перспектива, те ще отидат в посока Западна Европа... Затова много внимателно, с много такт и убеждения, и разговори, взаимни компромиси и мотивирано убеждаване на колегите в ЕС трябва да дадем перспектива на Балканите. Най-вече за хората, които работят и живеят там, за младите хора. В противен случай всичко това отново ще бъде изнесено в посока, където са по-високи заплатите и неравенствата и разликите ще стават по-големи“, коментира той. „Рецептата е присъединяване, свързаност, туризъм, култура, бизнес. Ние с Полша сме минали по този път и е видима разликата в нашата страни след присъединението към ЕС“, добави той.
„Разговаряхме на дълго за срещата ми с френския президент. Беате ми благодари, че защитихме Полша, но с компромиси. Категорични сме, че трябва да положим усилия там, където сме се забавили и имаме по-лоши показатели, за да остане Европа единна и да няма скорости. В същото време трябва да убедим нашите колеги, че правим всичко възможно да го постигнем“, посочи още премиерът Борисов. „С общи усилия да работим така, че от Албания да Черно море Балканите и всички ние да се чувстваме равноправни членове на ЕС“, каза още той. „Основният принцип за единност може да ни помогне много“, посочи Борисов.
„И България, и Полша, при спазването на всички екологични норми и имайки предвид нашата зависимост от въглищата и енергетиката, максимално ще се опитаме да продължим живота на топлоелектрическите централи и минодобивната промишленост. Благодаря, че колежката се съгласи да работим заедно пред ЕК“, допълни той.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Полша Беата Шидло: Благодаря на  България, че толкова добре се справя със задачата да защитава външната граница на ЕС

Премиерът на Полша Беата Шидло: Благодаря на България, че толкова добре се справя със задачата да защитава външната граница на ЕС

20 Септември 2017 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на България, че толкова добре се справя със задачата да защитава външната граница на ЕС. Това каза премиерът на Полша Беата Шидло след среща в Министерски съвет с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.. „Благодаря на министър-председателя Борисов за поканата, много се радвам, че мога да бъда ваш гост по време на подготовката на Председателството на Съвета на ЕС. България и Полша са страни, които ги свързват много неща, ние сме приятели и мисля, че днешният ни разговор показа, че имаме много общо“, заяви полският премиер.
„Радвам че мога да бъда ваш гост в периода, когато България се подготвя за Председателството на Съвета на ЕС. Полша свързва с това Председателство големи надежди. Радваме се, че основата на програмата е единност. Полша и България са страни, които смятат, че единността в ЕС и в нашия регион са бъдещето, за нас е важно да бъдем заедно, имаме много общи теми – инфраструктура, социална политика и разбира се сигурността. Благодаря на България, че толкова добре се справя със задачата да защитава външната граница на ЕС“, каза още тя. „България е страна, която трябва да влезе в Шенген. Политиката към Западните Балкани трябва да бъде амбициозна и много отворена“, допълни Беата Шидло.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов посрещна полския премиер Беата Шидло

Премиерът Бойко Борисов посрещна полския премиер Беата Шидло

20 Септември 2017 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов посрещна полския премиер Беата Шидло в сградата на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". Двамата ще проведат среща на “четири очи”, която ще бъде последвана от пленарни разговори между правителствените делегации. Основни теми на разговорите са развитието на двустранното сътрудничество с акцент върху икономическите отношения, както и приоритетите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, миграционният натиск към Европа и охраната на външните граници, както и други въпроси от европейския дневен ред.
По-късно двамата министър-председатели ще отправят официални приветствия на Българо-полския бизнес форум в София Тех парк.
По време на официалното си посещение полският министър-председател Беата Шидло ще се срещне и с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Полша Беата Шидло

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Полша Беата Шидло

20 Септември 2017 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов ще се с полския премиер Беата Шидло, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата ще проведат среща на “четири очи”, която ще бъде последвана от пленарни разговори между правителствените делегации. Основни теми на разговорите са развитието на двустранното сътрудничество с акцент върху икономическите отношения, както и приоритетите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, миграционният натиск към Европа и охраната на външните граници, както и други въпроси от европейския дневен ред.
По-късно двамата министър-председатели ще отправят официални приветствия на Българо-полския бизнес форум в София Тех парк.
По време на официалното си посещение полският министър-председател Беата Шидло ще се срещне и с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.