НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на София Йорданка Фандъкова: В съвременните градове цифровите технологии се трансформират в по-добри услуги за гражданите

Кметът на София Йорданка Фандъкова: В съвременните градове цифровите технологии се трансформират в по-добри услуги за гражданите

22 Септември 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Рига. Потенциалът на умните технологии при решаването на конкретни градски задачи е огромен. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Шестата среща на кметовете на европейски столици и Европейската комисия в Рига, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Кметът Фандъкова посочи, че в София работят над 100 Ай Ти компании, привлечени са глобални R&D лидери, развиващи висококвалифицирани специалисти. "Активно подпомагаме образователни програми на бизнеса и училищата за получаване на професионална квалификация и практически умения. Опитваме се да мобилизираме този голям потенциал за решаване на задачите на града. Дневният ред на София е подобряване на качеството на въздуха, развитие на градската мобилност и предоставянето на качествено образование, концепцията за интелигентния град ни помага по-бързо да се справим с конкретни проблеми", каза Фандъкова. По думите ѝ в съвременните градове цифровите технологии се трансформират в по-добри услуги за гражданите, по-добро използване на ресурсите и по малко негативно въздействие върху околната среда. "За нас темата за дигитализацията е ключова. София кандидатства и е избрана за координатор на едно от 12-те партньорства на Градския дневен ред на Европа. Заедно с Естония и финландския град Оулу София координира партньорство Дигитален преход", каза още кметът Фандъкова. Тя покани участниците на конференцията в Рига на предстоящата в София дигитална асамблея, която ще се проведе по време на Българското председателство и която подготвяме заедно с комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Кметът Фандъкова се включи в панела „Местни предизвикателства пред столиците“ с доклад на тема „Интелигентен град - иновации и дигитализация“. Кметът на София даде примери с използване на иновациите в сферата на градската мобилност, управлението на отпадъците, тя сподели, че новите технологии спомагат за по-добрия диалог с гражданите и най-вече за тяхното включване при взимане на решения в града.
В рамките на форума кметът проведе срещи с Марош Шевчович - вицепрезидент на ЕК и с Корина Крецу - еврокомисар по регионална политика. Двамата дадоха висока оценка на изпълнените от Столична община проекти с европейско финансиране. Кметът Фандъкова проведе среща с кмета на Рига Нилс Ушаковс, както и с кмета на Копенхаген Нина Томпсен. Двете обсъдиха сътрудничеството на София и Копенхаген във въвеждането на зелени политики и развитие на пешеходните пространства.
Йорданка Фандъкова участва в приемането на декларация относно укрепването на ролята на градовете на европейските столици за растеж и единство в рамките на градоустройствената програма на Европейския съюз. Столичните градове на ЕС желаят да участват по-активно в процеса на взимане на решения относно политиката на сближаване. През следващия програмен период трябва да се имат предвид тенденциите на продължаващата урбанизация в Европа. Урбанизацията създава неотложни нови предизвикателства за европейските градове, но също така нови възможности за развитие. Кметовете на столици призовават ЕК да засили възможностите на столиците за определяне на програми и проекти въз основа на нуждите, които самите те са идентифицирали и да управляват срествата, предназначени за тези програми и проекти. Кметовете на столици на държави от ЕС декларират, че ще продължат сътрудничеството си с Европейската комисия за преминаване към нисковъглеродна, сигурна и конкурентноспособна енергийна икономика, която ще допринесе за стратегията за борба с изменението на климата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.