НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на София Йорданка Фандъкова: В съвременните градове цифровите технологии се трансформират в по-добри услуги за гражданите

Кметът на София Йорданка Фандъкова: В съвременните градове цифровите технологии се трансформират в по-добри услуги за гражданите

22 Септември 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Рига. Потенциалът на умните технологии при решаването на конкретни градски задачи е огромен. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Шестата среща на кметовете на европейски столици и Европейската комисия в Рига, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Кметът Фандъкова посочи, че в София работят над 100 Ай Ти компании, привлечени са глобални R&D лидери, развиващи висококвалифицирани специалисти. "Активно подпомагаме образователни програми на бизнеса и училищата за получаване на професионална квалификация и практически умения. Опитваме се да мобилизираме този голям потенциал за решаване на задачите на града. Дневният ред на София е подобряване на качеството на въздуха, развитие на градската мобилност и предоставянето на качествено образование, концепцията за интелигентния град ни помага по-бързо да се справим с конкретни проблеми", каза Фандъкова. По думите ѝ в съвременните градове цифровите технологии се трансформират в по-добри услуги за гражданите, по-добро използване на ресурсите и по малко негативно въздействие върху околната среда. "За нас темата за дигитализацията е ключова. София кандидатства и е избрана за координатор на едно от 12-те партньорства на Градския дневен ред на Европа. Заедно с Естония и финландския град Оулу София координира партньорство Дигитален преход", каза още кметът Фандъкова. Тя покани участниците на конференцията в Рига на предстоящата в София дигитална асамблея, която ще се проведе по време на Българското председателство и която подготвяме заедно с комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Кметът Фандъкова се включи в панела „Местни предизвикателства пред столиците“ с доклад на тема „Интелигентен град - иновации и дигитализация“. Кметът на София даде примери с използване на иновациите в сферата на градската мобилност, управлението на отпадъците, тя сподели, че новите технологии спомагат за по-добрия диалог с гражданите и най-вече за тяхното включване при взимане на решения в града.
В рамките на форума кметът проведе срещи с Марош Шевчович - вицепрезидент на ЕК и с Корина Крецу - еврокомисар по регионална политика. Двамата дадоха висока оценка на изпълнените от Столична община проекти с европейско финансиране. Кметът Фандъкова проведе среща с кмета на Рига Нилс Ушаковс, както и с кмета на Копенхаген Нина Томпсен. Двете обсъдиха сътрудничеството на София и Копенхаген във въвеждането на зелени политики и развитие на пешеходните пространства.
Йорданка Фандъкова участва в приемането на декларация относно укрепването на ролята на градовете на европейските столици за растеж и единство в рамките на градоустройствената програма на Европейския съюз. Столичните градове на ЕС желаят да участват по-активно в процеса на взимане на решения относно политиката на сближаване. През следващия програмен период трябва да се имат предвид тенденциите на продължаващата урбанизация в Европа. Урбанизацията създава неотложни нови предизвикателства за европейските градове, но също така нови възможности за развитие. Кметовете на столици призовават ЕК да засили възможностите на столиците за определяне на програми и проекти въз основа на нуждите, които самите те са идентифицирали и да управляват срествата, предназначени за тези програми и проекти. Кметовете на столици на държави от ЕС декларират, че ще продължат сътрудничеството си с Европейската комисия за преминаване към нисковъглеродна, сигурна и конкурентноспособна енергийна икономика, която ще допринесе за стратегията за борба с изменението на климата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.