НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:24

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив: Няма да позволя да продължава незаконното заграждане на общински територии в „Шекер махала“ и „Арман махала“

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив: Няма да позволя да продължава незаконното заграждане на общински територии в „Шекер махала“ и „Арман махала“

29 Септември 2017 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Няма да позволя да продължава незаконното заграждане на общински територии в „Шекер махала“ и „Арман махала“ в район „Северен“ в Пловдив. Това заяви за Радио „Фокус“ – Пловдив районният кмет инж. Ральо Ралев по повод поредната акция за премахване на незаконни постройки в „Шекер махала“, провела се на 28 септември. По думите му акцията за отстраняване на незаконните обекти е приключила бързо, оперативно и без напрежение, в рамките на четири часа.
„Общо десет са обектите, които бяха премахнати по целия южен тротоар на ул. „Дилянка” в махалата. Това включва три масивни огради, заемащи част от тротоара, два метални павилиона, два метални навеса и едноетажна тухлена постройка. Премахнати бяха също масивна едноетажна постройка, представляваща фризьорски салон и павилион за продажба на закуски, който е масивна постройка“, обясни инж. Ральо Ралев. Той посочи, че принудителното изпълнение на заповедите се е извършило съвместно с Трето районно управление на полицията при Областната дирекция на МВР.
„Бутането на незаконни постройки в район „Северен“ не е акция, а процес. Всеки месец, независимо дали веднъж или два пъти, провеждаме тази битка срещу незаконното застрояване. Категорично няма да позволя да продължава незаконното заграждане на общински територии“, подчерта инж. Ральо Ралев. Районният кмет сподели, че жалбите, подадени от жители на махалите до Европейския съд по правата на човека и помощта, която им оказва Български хелзинкски комитет са пречка за по-експедитивното премахване на незаконните постройки.
„Има хора, които се обявяват за обществени защитници, пишат жалби и наемат скъпи адвокати, които блокират моите заповеди за отстраняване на незаконни постройки. Проблемът е, че Европейския съд ни задължава да осигурим друго жилище за обитателите на незаконните постройки, които премахваме. Не го приемам, защото след като си на чужд терен и си строил незаконно, това няма логика. В последното изложение, което написах относно жалба до Европейския съд, попитах кой ще носи отговорността за последствията, ако тези постройки паднат при земетресение като това в Мексико. Със сигурност те ще се срутят. Но кметът или съдията, който е наложил ограничителната мярка за премахване, ще носи такава отговорност? За мен най-естествено е съдията да носи тази отговорност. По тази логика аз като кмет мога да отида някъде и да застроя дадена територия. След това край – няма вадене от там“, коментира инж. Ральо Ралев.
Кметът на район „Северен“ каза още, че по-голямата част от сградите в „Арман махала“ и в „Шекер махала“ са незаконни. „Тук не говорим за масово премахване на къщи, а за такива, които са извън махалите и са новопостроени по незаконен път“, уточни Ралев.
„Аз се гордея с работата си. Не предприемам премахване на незаконни постройки от някакво садистично удоволствие, нито това ми е самоцел. Аз го правя, защото такъв е закона и затова хората са ме избрали. Не мога да застана пред всички 10 000 души, които са гласували за мен и да им кажа, че няма да се боря. Ще продължа да върша своята работа, дори и да ме заплашват“, категоричен е инж. Ральо Ралев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Започна принудителното премахване на 10 незаконни постройки в „Шекер махала“ в район „Северен“

Пловдив: Започна принудителното премахване на 10 незаконни постройки в „Шекер махала“ в район „Северен“

28 Септември 2017 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Започна принудителното премахване на 10 незаконни постройки в „Шекер махала“ в пловдивския район „Северен“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив районният кмет инж. Ральо Ралев. По думите му дейностите са започнали днес, след като вече са преминали всички законови процедури. „Ще се премахнат 10 незаконни постройки по целия южен тротоар на ул. „Дилянка” в махалата. Това включва три масивни огради, заемащи част от тротоара, два метални павилиона – нерегламентирани търговски обекти, два метални навеса, едноетажна тухлена постройка, която също е нерегламентиран търговски обект. Ще се премахнат също масивна едноетажна постройка, представляваща фризьорски салон и павилион за продажба на закуски, който е масивна постройка“, обясни инж. Ральо Ралев. Той посочи, че принудителното изпълнение на заповедите се извършва съвместно с Трето районно управление на полицията при Областната дирекция на МВР. Ральо Ралев припомни, че в началото на тази седмица бяха премахнати и два броя незаконни дървени навеси на бул. „Дунав” в града.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев: През септември започва първата вълна от премахването на незаконни постройки в "Шекер махала"

Кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев: През септември започва първата вълна от премахването на незаконни постройки в "Шекер махала"

11 Август 2017 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. През септември започва първата вълна от премахване на незаконни постройки в "Шекер махала" в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив кметът на район "Северен" Ральо Ралев. По думите му в махалата почти всички постройки са незаконни. „Заповеди за премахване се издават постоянно, а нови регистрации не правим”, каза Ралев. В момента в махалата се премахват стопански постройки, също незаконни. Около 5 незаконни къщи в района вече бяха съборени, но има три жалби, които са достигнали до Страсбург. Изчаква се решението на съда. „Оттам ни казват, че на хората, останали без жилище, трябва да се намери временно социално жилище, а Общината се задъхва с това”, уточни районният кмет.
По думите му ново събаряне на постройки е трябвало да има през месец юли, но е необходимо да се изчака законовия срок за обжалване. Райльо Ралев обясни още, че всички дейности, свързани с премахването на незаконните постройки, костват разходи и средства, които самият район няма. Ето защо, за да се изпълнят издадените заповеди за премахване, е нужен бюджет. Някои от жителите на Шекер махала са започнали сами да събарят покривите си. Ралев обясни, че в районното кметство има само двама служители, които описват незаконното строителство и вършат това за по 500 лева на месец. „Но въпреки всичко, не сме се отказали в борбата с незаконното строителство и ще продължим”, добави районният кмет.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Вицепремиерът Валери Симеонов и кметът на Район "Северен" Ральо Ралев се споразумяха за започване на действия за възстановяване на приемната на полицията в "Шекер махала"

Пловдив: Вицепремиерът Валери Симеонов и кметът на Район "Северен" Ральо Ралев се споразумяха за започване на действия за възстановяване на приемната на полицията в "Шекер махала"

7 Август 2017 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Започват действия за възстановяване на приемната на полицията към 3-то Районно управление на МВР в "Шекер махала" в Пловдив. За това се разбраха вицепремиерът Валери Симеонов и кметът на район "Северен" Ральо Ралев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Сградата на ул. ”Дилянка”, където до 2012 година имаше полицейски участък, е запазена, но се нуждае от основент ремонт. Първоначалната идея е една от общо трите полицейски коли, които патрулират в района, да бъде на стоянка именно в това управление. Районният кмет Ральо Ралев каза, че се надяват от МВР да отпуснат двама офицери с един сержант, които да бъдат на работа в това управление и, когато има сигнали за шум и уредби на открито на място, да се реагира веднага. Ралев подчерта, че основно такива са сигналите на хората, които живеят в съседство с махалата. По думите на Валери Симеонов законът е еднакъв за всички и трябва да се спазва от всички в държавата.
„Шумовият терор, който се вдига от циганските махали, трябва да се прекрати и трябва да се даде възможност на всички самоволно настанили се да се върнат по родните си места, където имат адресна регистрация, защото никой не е длъжен да им осигурява жилища там, където те поискат“, каза Симеонов. Попитан дали ще се намерят средства за възстановяването на приемната на полицията в махалата, Валери Симеонов каза, че му предстоят разговори с кмета на Пловдив за това. Ако общината не може да намери тези средства, които не са много, то той се ангажира да ги осигури от другаде.
Районният кмет пък обяви, че от септември започва първата вълна на масово събаряне на незаконни постройки в Шекер махала. По думите му повечето постройки в махалата са именно такива. Някои от хората сами са започнали да си разкриват покривите, след като са били предупредени от районната администрация. Ралев каза още, че постройките се описват и се правят констативни протоколи. В момента в махалата се събарят стопански постройки. „Но всичко това са разходи за районната администрация и ще ми трябват още средства за извършването на тази дейност“, добави Ралев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив: Не сме издавали нито едно разрешение за провеждане на шумни тържества в циганските махали

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив: Не сме издавали нито едно разрешение за провеждане на шумни тържества в циганските махали

4 Август 2017 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Администрацията на район „Северен“ в Пловдив не е издавала нито едно разрешение за провеждане на шумни тържества в циганските махали – „Арман махала“ и „Шекер махала“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив районният кмет инж. Ральо Ралев по повод оплакванията на жители и провелата се среща между тях и вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му администрацията няма намерение да издава разрешителни за провеждането на шумни тържества и за в бъдеще. „Хората бяха поставили искаме по проблема с шума. Ще проведа телефонен разговор с Валери Симеонов, защото не съм присъствал на срещата. Доволен съм, че се включва и се е ангажирал с проблемите ни. Надявам се, че държавата ще протегне ръка към район „Северен“, коментира инж. Ральо Ралев.
Той добави, че администрацията се е справила успешно и при разрешаването на проблема с движението на каруци по главните булеварди. „Имаше над 100 каруци с коне в двете цигански махали. В момента са под 10 и това е голям напредък. Всичко това изисква огромни усилия, а отстрани изглежда толкова лесно“, коментира кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив: Очакваме подкрепа от държавата за премахването на незаконните постройки в махалите

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив: Очакваме подкрепа от държавата за премахването на незаконните постройки в махалите

4 Август 2017 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Район „Северен“ очаква подкрепа от държавата за премахването на незаконните постройки в двете цигански махали и за възстановяване на полицейския участък към Трето районно управление. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив районният кмет инж. Ральо Ралев. По думите му в компактната „Шекер махала“ живеят около 10 000 души. „Ако тръгна да премахвам всички жилища, къде ще се настанят тези хора? В моята работа премахването на незаконните постройки е процес, а не еднократен акт. Трябва да се има предвид, че ако просто отидем при една къща, заградим я, изгоним хората там и я съборим, държавата ще бъде осъдена мигновено в Страсбург. При последната акция по премахване тази година имаше жалба от Българския хелзинкски комитет, представляващ жителите. Все още има три жалби. Искаме или не, указанията на съда в Страсбург са да бутаме незаконни постройки, но само ако осигурим временни социални жилища за обитателите им. Истината е, че Община Пловдив се задъхва. Аз пиша писмо до голяма община с молба за осигуряване на временно жилище, там се събират и разглеждат това искане. Нормално е да няма достатъчно жилища и това също е препъни камък“, обясни районният кмет инж. Ральо Ралев. На въпрос дали жителите на циганските махали в район „Северен“ изразяват недоволство или проявяват агресия, той отговори, че границата е много тънка и трябва да се внимава, защото искрата на напрежението пламва лесно. „Апелирам към всички хора и медии да не се създава излишно напрежение. Когато отивам да премахвам постройки, го правя без охрана и без напрежение. Това също изисква особени умения. До този момент не съм позволил да се създаде излишно напрежение, няма и да позволя“, подчерта инж. Ральо Ралев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив: 90% от сградите в „Шекер махала“ са незаконни - така е във всяка циганска махала в България

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив: 90% от сградите в „Шекер махала“ са незаконни - така е във всяка циганска махала в България

4 Август 2017 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 90% от сградите в „Шекер махала“ в пловдивския район „Северен“ са незаконни. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив районният кмет инж. Ральо Ралев. По думите му ситуацията е идентична във всяка циганска махала в България. „Работим по посока ограничаване на незаконното строителство и премахването на незаконните постройки. Издаваме констативни актове и заповеди за премахване. Голям част от тях се обжалват. Почти винаги решенията на съда са в наша полза и чак тогава пристъпваме към премахване на незаконните постройки. До края на тази година ще има още една или две акции по премахване на такива постройки на територията на район „Северен“. Ще бъдат съборени три масивни незаконни къщи. За премахването на две от тях вече имаме потвърждение, но за средната все още не е издадено решение. Когато то е налице, ще пристъпим към премахването на тези три къщи“, обясни инж. Ральо Ралев. По думите му акциите по премахването на незаконните постройки изискват огромен финансов ресурс, а районната администрация не разполага с такъв. „За цялата година разполагаме с 36 000 лева за премахване на незаконни постройки. Половината са изразходени при вече проведените две акции. За премахване бяха общо 25, остават около 10“, посочи районният кмет. По думите му правилата важат за всички и няма облагодетелствани. „Акциите ще продължават“, каза инж. Ральо Ралев. „Не съм се спрял и няма да се откажа. Едва ли има друг кмет в страната, който да е издал повече заповеди за премахване и да е съборил повече незаконни постройки“, добави той.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов апелира към Община Пловдив и МВР да се приложат мерки за разрешаване на проблемите със смесеното население в район „Северен“ (ОБЗОР)

Вицепремиерът Валери Симеонов апелира към Община Пловдив и МВР да се приложат мерки за разрешаване на проблемите със смесеното население в район „Северен“ (ОБЗОР)

3 Август 2017 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Вицепремиерът Валери Симеонов обсъди с граждани от Пловдив, главния секретар на МВР Младен Маринов и началник отдел „Обществен ред и управление при кризи“ Емил Вълков в Община Пловдив проблемите със смесеното население в район „Северен“, Пловдив.
Подалите сигнала до кабинета на вицепремиера поставиха акцент върху незаконното строителство, нерегламентирания шум, хаотичното сметосъбиране, незаконното свързване на къщи с ВиК мрежата и пълзящата ислямизация на ромското население. Гражданите описаха различни конфликтни точки в квартала, които с течение на времето се изместват все по-близо до районите с компактно българско население и имат засилващи се отрицателни социални, битови и икономически последици.
Вицепремиерът Валери Симеонов изрази мнението си, че проблемите могат да бъдат разрешени единствено чрез съвместни усилия на държавните институции и местната власт. Пред журналисти Симеонов коментира, че са набелязани мерки, които ще бъдат реализирани в най-кратък срок. Вицепремиерът заяви, че евентуално общината ще поеме ангажимента да премахне част от незаконните постройки, които са върху бившия канал в района. „Там е бетонирана площадка и никой няма право да строи. Ще се обърнем към общината да възстанови приемната на територията на въпросния квартал, за да може да се предостави за ползване от полицията и да има постоянно присъствие в квартала“, заяви той и посочи, че на следващо място са мероприятията, свързани с опазването на обществения ред. „Незабавна реакция на службите на сигурност по отношение на възпрепятстването на движението, което обикновено се случва при масови тържества“, коментира Симеонов. По думите му такива празненства на открито са абсолютно забранени от общината и за тях не се издава разрешително. „Ще бъдат санкционирани. За шума ще се реагира незабавно при сигнали за шумна музика и празненства, които тормозят и нарушават обществения ред. Не мога да отговоря на никакви конкретни въпроси, имаме първа среща. След като направим среща и с представителите на общината, районния кмет, кмета на Пловдив, ще дам конкретен отговор на сроковете. Въобще не ме интересуват реакциите на когото и да било“, допълни Симеонов. Вицепремиерът уточни, че в България има закони, които трябва да се спазват от всички. „Последната ми грижа е какви реакции и отзвуци ще има. Законът е закон, за да се спазва“, каза още Валери Симеонов.
Вицепремиерът, главният секретар на МВР и началникът отдел „Обществен ред и управление при кризи“ към Община Пловдив поеха ангажимент да работят за прилагане на следните 4 мерки в най-кратък срок:
1.Възстановяване на постоянното стационарно полицейско присъствие в квартала в сградата на бившата приемна – сега изоставена.
2.Премахване на десетките незаконни постройки от общинската собственост покрай канал „Напредък“.
3.Да се обърне специално внимание на незаконното строителство в района на улица „Дилянка“.
4.МВР да работи приоритетно по сигнали за нарушаване на обществения ред в района, особено по отношение на нерегламентираното блокиране на улици с цел провеждане на събития на ромската общност.
Вицепремиерът Симеонов апелира към Община Пловдив и МВР за обратна връзка в рамките на следващите две седмици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Община Пловдив ще поеме ангажимента да премахне незаконни постройки в „Шекер махала“, а шумните празненства ще бъдат санкционирани

Вицепремиерът Валери Симеонов: Община Пловдив ще поеме ангажимента да премахне незаконни постройки в „Шекер махала“, а шумните празненства ще бъдат санкционирани

3 Август 2017 | 14:16 | Агенция "Фокус"
София. Набелязали сме мерки, които ще бъдат реализирани в най-кратък срок. Евентуално общината ще поеме ангажимента да премахне част от незаконните постройки, които са върху бившия канал в района. Това коментира пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов след среща с граждани от Пловдив за проблемите с циганското население в кв. „Тодор Каблешков“, по-известен като „Шекер махала“. Симеонов уточни, че са били обсъдени многократните нарушавания на обществени ред, както и на Закона за устройство на територията от жителите на квартала. „Там е бетонирана площадка и никой няма право там да строи. Ще се обърнем към общината да възстанови приемната на територията на въпросния квартал, за да може да се предостави за ползване от полицията и да има постоянно присъствие в квартала. На трето място това са мероприятията, свързани с опазването на обществения ред. Незабавна реакция на службите на сигурност по отношение на възпрепятстването на движението, което обикновено се случва при масови тържества“, коментира Симеонов. По думите му такива празненства на открито са абсолютно забранени от общината и за тях не се издава разрешително. „Ще бъдат санкционирани. За шума ще се реагира незабавно при сигнали за шумна музика и празненства, които тормозят и нарушават обществения ред. Не мога да отговоря на никакви конкретни въпроси, имаме първа среща. След като направим среща и с представителите на общината, районния кмет, кмета на Пловдив, ще дам конкретен отговор на сроковете. Въобще не ме интересуват реакциите на когото и да било. В България има закон, който трябва да се спазва и той е за всички. Последната ми грижа е какви реакции и отзвуци ще има. Законът е закон, за да се спазва“, каза още Валери Симеонов. Накрая той коментира, че в България няма почти никаква миграция.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов ще обсъди с граждани от Пловдив проблеми със смесеното население в кв. „Тодор Каблешков“, район „Северен"

Вицепремиерът Валери Симеонов ще обсъди с граждани от Пловдив проблеми със смесеното население в кв. „Тодор Каблешков“, район „Северен"

2 Август 2017 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов приема граждани от гр. Пловдив, с които ще бъдат обсъдени проблемите с ромското население в квартал „Тодор Каблешков“. Това съобщиха от пресофиса на вицепремиера. Сред темите на разговора са незаконното строителство, нерегламентирания шум и битовата престъпност. В сигнала си, гражданите поставят акцент върху недостатъчно стриктното прилагане на закона, което създава не само социални и битови проблеми, но и икономически – цената на имотите в квартала е паднала драстично.
Срещата ще се състои в Министерски съвет от 12.30 часа и на нея ще присъстват главният секретар на МВР Младен Маринов и началникът на отдел „Обществен ред и управление при кризи“ Емил Вълков в община Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Започва поетапното премахване на 40 незаконни цигански къщи в пловдивския район „Източен“

Пловдив: Започва поетапното премахване на 40 незаконни цигански къщи в пловдивския район „Източен“

12 Юни 2017 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Започва поетапното премахване на 40 незаконни цигански къщи, които се намират на ул. „Бъдерица“ в пловдивския район „Източен“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив районният кмет Николай Чунчуков. По думите му вече са издадени всички 40 заповеди за премахването им. „След влизането в сила на заповедите, собствениците трябва сами да премахнат постройките. До този момент това обаче не се е случило. Затова ние ще пристъпим към събарянето им“, добави Чунчуков. Той заяви още,че първите две постройки ще бъдат съборени до края на месец юли. „Поетапно ще бъдат премахнати и останалите“, добави Чунчуков. Около 40 000 лв. ще струва цялостното премахване на незаконните обекти, които се намират в близост до коритото на река Марица.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Премахнати са над 50 незаконни търговски обекти в квартал „Столипиново“

Пловдив: Премахнати са над 50 незаконни търговски обекти в квартал „Столипиново“

11 Май 2017 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Премахнати са над 50 незаконни търговски обекти в квартал „Столипиново“ в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Николай Чунчуков, кмет на район „Източен“ в града. Нерегламентирани търговски обекти са били премахнати от улиците „Батак“, „Сокол“ и „Крайна“. Дейностите по отстраняването им са извършени вчера и днес, след спазване на всички законови процедури. „Много от собствениците на обекти сами вдигнаха павилионите си, след получаване на известията“, каза Чунчуков. Кметът на район „Източен“ в Пловдив бе категоричен, че през следващата седмица продължава премахването на незаконни обекти и на гаражи на длъжници в квартал „Столипиново“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Продължава обследването на незаконните цигански къщи в район „Източен“

Пловдив: Продължава обследването на незаконните цигански къщи в район „Източен“

28 Април 2017 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Продължава обследването на незаконните цигански къщи, които се намират на ул. „Бъндерица“ в пловдивския район „Източен“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив районният кмет Николай Чунчуков. По думите му до момента са издадени 36 заповеди за събаряне на незаконни постройки, разположени в близост до коритото на река Марица. „Междувременно на ул. „Бъндерица“ вече са премахнати други две новостроящи се къщи“, каза още Чунчуков. Той заяви още, че процедурата по обследването на незаконните постройки е пред приключване. Процедурата се извършва съвместно с Дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив. Социалните служители трябва да установят броя на обитателите на подлежащите на премахване постройки и дали имат къде да бъдат настанени, когато напуснат принудително домовете си. След приключването на обследването предстои изготвяне на количествено-стойностна сметка, която да даде яснота каква сума е необходима за премахването на десетките незаконни жилища. Средствата трябва да бъдат отпуснати от Общината към районното кметство и едва след това да се предприемат действия за събарянето на къщите. „30 са новоиздадените заповеди за премахване на търговски обекти в района“, допълни Чунчуков.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Няма напрежение в „Арман махала“, където се събарят незаконни постройки

Пловдив: Няма напрежение в „Арман махала“, където се събарят незаконни постройки

26 Април 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Няма напрежение в „Арман махала“ в Пловдив, където в момента се събарят незаконни постройки, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Хората сами са разрушили едноетажните постройки, като багерите също са там и разчистват. Мястото посети и кметът на район „Северен“ в Пловдив Ральо Ралев, както и правозащитници. Само два полицейски автомобила охраняват района. До момента са съборени четири незаконни къщи. Засега не се бутат постройките, чиито собственици сезираха Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Семействата там обаче коментираха и изразиха убежденията си, че при следваща акция ще бъдат съборени и техните къщи.
Това е втора акция за събаряне на незаконни постройки в „Арман махала“ за тази година.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пет незаконно построени къщи премахват в „Арман махала“ в район „Северен“

Пловдив: Пет незаконно построени къщи премахват в „Арман махала“ в район „Северен“

26 Април 2017 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пет незаконно построени къщи премахват в циганската „Арман махала“ в пловдивския район „Северен“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив районният кмет Ральо Ралев. По думите му общият брой на незаконните постройки на този общински терен е 26. През 2016 година са съборени 11 от тях, сега се премахват 5, като остават още 10. „Продължаваме с премахването на незаконните постройки, когато имаме средства за това“, каза още Ралев. Повечето от обитателите са имали апартаменти в близкия жилищен блок, наречен „Малкия гигант”. Всички те са ги продали, а с парите са си построили масивни незаконни къщи пред блока. „Днес техните къщи не се събарят, но към тях ще се приложи европейска директива – ще им се осигури временен социален подслон за 3 месеца и тогава багерът ще влезе и в техните имоти. Екип от дирекция „Социална политика“ изготвят анкетни карти с онези обитатели, които са продали жилищата си, за да им се осигурят временни социални жилища“, коментира Ралев.
Кметът на район „Северен“ Ральо Ралев отрече Европейски съд да е спрял събарянето на незаконните постройки, каквато информация беше изнесена в много други медии. „Европейският съд иска до днес да им отговорим какво точно действия сме предприели. Реално обитателите на тези постройки питат какви действия сме предприели по тяхното осигуряване на жилища. При много от случаите се оказа, че имат и други жилища. До момента решенията на всички инстанции са в моя полза. Очаквам решението на Върховния административен съд, но то няма как да бъде различно, тъй като става въпрос за общинска собственост и незаконни постройки върху нея. Законът трябва да се спазва от всички“, посочи Ралев.
Събарянето на незаконните къщи се извършва без напрежение, като обителите им са ги напуснали.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Шест семейства от Арман махала очакват отговор от Съда в Страсбург заради издадена заповед за събаряне на жилищата им

Пловдив: Шест семейства от Арман махала очакват отговор от Съда в Страсбург заради издадена заповед за събаряне на жилищата им

24 Април 2017 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Шест семейства от Арман махала очакват отговор от Съда в Страсбург заради издадена заповед за събаряне на жилищата им. Това съобщи на пресконференция председателят на инициативния комитет „Право на жилище” Васил Къдринов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. По думите му жалбата е изпратена в петък от името на Българския хелзинкски комитет и решението на съдилището трябва да бъде взето в тридневен срок. Събарянето на сградите е насрочено за 26 април. "Съдът може да излезе с решение, че преди да събаря подобни жилища, българското правителство следва да осигурява алтернативни домове", каза Къдринов.
"17 са незаконните сгради, построени върху терен, който е предвиден за строеж на плувен басейн", твърди Къдринов. По думите му четири къщи вече са съборени, но и досега те не са получили жилища. Според Къдринов общинската администрация трябва да предостави на потърпевшите семейства общински жилища, в противен случай се нарушава Европейската харта за правата на човека.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Андрей Бабиш, лидер на чешката партия
Андрей Бабиш, лидер на чешката партия "ANO" гласува на парламентарните избори в ...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.