НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:59

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Христо Пимпирев: България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент

Проф. Христо Пимпирев: България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент

12 Октомври 2017 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент. Това каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев в интервю за Агенция „Фокус“. По думите му Антарктида е един от най-богатите на полезни изкопаеми континенти. Той уточни, че българската полярна база се намира на Антарктическия полуостров, който е продължение на Андите, а най-дългата планинска верига е изключително богата на мед, злато и сребро. „Освен това е доказано, че в шелфовите морета има големи залежи на нефт и газ, а в другите планински вериги има огнища на много ценни суровини“, каза проф. Пимпирев. Той обясни, че в момента Антарктическият договор и 29-те консултативни страни, сред които е и България, са наложили мораториум върху експлоатацията на тези полезни изкопаеми.
„Въпреки това когато дадена ценна суровина, която е изключително нужна за прогреса на човечеството, се изчерпа на другите континенти, неминуемо ще се опре до това да се използват залежите от Антарктида“, каза още той и обясни, че се радва, че това засега не се случва, защото всяка една експлоатация би довела до нарушаване на крехкото екологично равновесие в района.
„Континентът Антарктида е и най-големият резервоар на сладка вода в света. А с последните изменения на климата има вероятност да дойде момент, в който водата ще се окаже най-ценното богатство на човечеството, защото без нея хората ще загинем само след три дни. Така че Антарктида крие много големи природни богатства и България ще участва в тяхното разпределение в бъдеще“, каза проф. Пимпирев.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христо Пимпирев: При следващата експедиция българските учени ще бъдат принудени да стигнат до базата ни на Антарктида с платноходка

Проф. Христо Пимпирев: При следващата експедиция българските учени ще бъдат принудени да стигнат до базата ни на Антарктида с платноходка

12 Октомври 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. При следващата експедиция българските учени ще бъдат принудени да стигнат до базата ни на Антарктида с платноходка. Това каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев в интервю за Агенция „Фокус“. По думите му тази експедиция е първата, която ще работи по Националната полярна програма, която е приета с решение на Министерски съвет. „Така че българските полярници отиваме на континента да изпълняваме задача, възложена ни от правителството, тъй като Антарктида е много сериозна външна политика и много сериозна наука. Така че там ще бъдем учени геолози, геофизици, биолози, които ще работим по проекти заедно с наши чуждестранни колеги. Това ще бъде основното нещо, което ще правим през предстоящата 26-та експедиция“, каза проф. Пимпирев.
Той уточни, че пред българските полярници тази година са се открили много трудности с транспорта, тъй като България няма собствена логистика и разчита да стигне до остров Ливингстън, където се намира полярната ни база, с кораби на други държави. „Ние вече четвърт век получаваме безкористната помощ на испанците, които са ни съседи по база на Антарктида и имат научно-изследователски кораби. Но тази година има проблем с техния основен кораб „Есперидес“, с който бяхме си начертали график през декември да стигнем до базата и да я открием за научни изследвания през новия полярен сезон, но се получи така, че корабът ще стигне чак януари“, каза още проф. Пимпирев и обясни, че това е принудило изследователите да търсят друг превоз.
„Ще използваме бразилските военни самолети „Херкулес“, като транспорт до остров Кинг Джордж. Но проблемът е предвиждането от там до о. Ливингстън. И само преди няколко дни успяхме да се свържем с един австралийски кораб, който по същество е ветроходна яхта. Тя може да вози само 9 души и стига до Антарктида на платна, което е рисковано мероприятие. Но ако не намерим никакъв друг начин, нашите полярници ще се доберат до базата с тази ветроходна яхта, за която трябва да заплатим и доста прилична сума. А за да върви нашата Национална антарктическа програма и научните ни проекти, ще бъдем принудени да стигнем до базата с платноходка в ледените води на южния океан“, каза проф. Пимпирев.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.