НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:58

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В Софийски районен съд ще се проведе трето заседание по делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов и ПП ГЕРБ

В Софийски районен съд ще се проведе трето заседание по делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов и ПП ГЕРБ

5 Февруари 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. На 6 февруари 2018г. (вторник), от 13:30 часа, зала 34, в сградата на Софийски районен съд (СРС), бул. „Цар Борис III“, № 54, ще се проведе трето заседание по гражданско дело № 18039/17 г. по описа на съда. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Страни по делото са Елена Йончева срещу Бойко Борисов и Политическа партия (ПП) ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Лъжа са твърденията, че БНТ ми е плащала стотици хиляди левове хонорари

Елена Йончева, БСП: Лъжа са твърденията, че БНТ ми е плащала стотици хиляди левове хонорари

15 Октомври 2017 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Лъжа е, че БНТ ми е плащала стотици хиляди левове хонорари. Адвокатите на Борисов били представили документи, от които се виждало, че БНТ ми е изплатила за периода 2005 г. – 2009 г. някакви стотици хиляди левове. Това заяви пред Дарик радио народният представител от ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя обясни, че е поискала да види тези документи. „Каква беше моята изненада, когато видях че всички тези документи са дадени от БНТ по моя молба още март месец. От тях се вижда, че БНТ не ми е плащала такива пари - нито бюджет, нито хонорари, нито разходи за филмите, които съм излъчвала, след като съм напуснала БНТ“, поясни тя.
„Един политик трябва да носи своята отговорност. Съдя Борисов за клевета, за това, че той изрече неистини по време на предизборната кампания и то след като в едно телевизионно студио разкрих част от политиката, която води ПП ГЕРБ“, каза тя и цитира думите му: „Това лице, ако още веднъж каже, че ГЕРБ краде, ще кажа как платихме милиони за нея...Ако много продължава да говори, много добре си спомням как платихме едни големи пари, едни милиони“. Тя подчерта, че тези негови думи са били тиражирани в националните медии от представители и ПР-и на ГЕРБ. „Това не е спор между две физически лица. Г-н Борисов, в качеството си на бивш премиер тогава, в качеството си на лидер на голяма партия, си позволява за един журналист и кандидат за депутат да изговаря чудовищни клевети, които ме злепоставят като журналист в цялата ми дългогодишна практика“, обясни тя. По думите й е важно да реагира всеки, който счита че срещу него са отправени лъжи, клевети и обиди. „Не може човек от позицията на властта, която има да се чувства безнаказан. Не може в предизборна кампания срещу опонента да се изговаря каквото ти падне. Това засяга всеки един от нас и ще засяга и бъдещите народни избраници, независимо от коя партия са“, категорична бе депутатът.
Елена Йончева подчерта, че адвокатът на Борисов, Марковски, казва: „В случая не е налице противоправно деяние, тъй като изразеното твърдение е част от политическа предизборна кампания, като по никакъв начин не може да се приеме, че в конкретната ситуация г-н Борисов прави опити да злепостави ищцата или неговото деяние е свързано с дискредитиране на последната“. „Всичко изразено, всички клевети са част от предизборна кампания. Ако те считат, че да се клевети по време на предизборна кампания и не само е норма, не е наказуемо, какво става с нашата държава“, попита тя.
Йончева заяви, че адвокат Марковски се опитва да докаже и че Борисов не е имал предвид нея. Тя цитира обясненията му: „Не може да бъде доказано, че моят доверител говори за ищцата. Поради това не е налице предпоставка да се търси отговорност от Бойко Борисов и ПП ГЕРБ. Обстоятелството че някой се познава като образ в думите и се чувства засегнат, категорично не може да говори за настъпила вреда". "Това за мен е изненада. Тази позицията беше публично повторена стотици пъти и аз бях длъжна да отговарям. Ако не се отнасят за мен, г-н Борисов да каже за кой тогава“, призова тя.
По думите й изходът от делото ще покаже и колко са обективни правораздавателните ни органи и до колко се основават на документи и факти.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марин Марковски, адвокат на Бойко Борисов: Нашите възражения са сериозни, но нека спорът се реши от съда

Марин Марковски, адвокат на Бойко Борисов: Нашите възражения са сериозни, но нека спорът се реши от съда

12 Октомври 2017 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Мога да кажа, че нашите възражения са сериозни, но все пак нека спорът да се реши от съда. Това заяви пред журналисти адвокат на Марин Марковски – пълномощник на Бойко Борисов и ПП ГЕРБ по делото, което народният представител от „БСП за България” Елена Йончева заведе срещу премиера за изказани от него твърдения, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Адвокат Марковски отказа да даде подробности с думите: „Бойко Борисов като ответник по делото, аз като негов пълномощник, категорично помоли да не даваме интервюта и доказателствени анализи по телевизията. Той каза: „Съдът ще реши спора”. Абсолютно прав е, защото изявленията по телевизията нямат стойност на доказателства”.
От своя страна адвокатът на Елена Йончева Георги Атанасов коментира предоставените доказателства в съдебното заседание и посочи: „Въвеждат нови възражения, което не могат да правят. Това в гражданския процес не е допустимо, но нека не решаваме делото в коридора”.
Следващото съдебно заседание е насрочено за 5 декември от 13.30 часа.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Не съм взимала пари от държавата под никаква форма за моите филми

Елена Йончева, БСП: Не съм взимала пари от държавата под никаква форма за моите филми

12 Октомври 2017 | 08:14 | Агенция "Фокус"
София. Не съм взимала пари от държавата под никаква форма за моите филми. Това каза депутатът от ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Днес започва делото срещу Бойко Борисов, но искам да кажа, че това не е просто дело срещу двама души. Г-н Борисов като министър-председател и лидер на най-голямата политическа партия отправи клевети към мен по време на предизборната кампания и поради тази причина аз го съдя“, каза Йончева и обясни, че става дума за това, че държавата е платила милиони за нейни филми и че тя се е възползвала от своето положение като човек, който е бил до тогавашният министър-председател Сергей Станишев.
„Искам да кажа, че в своята журналистическа практика съм направила над 50 документални филма. По времето на управлението на г-н Станишев между 2005 и 2009 г. съм направила 4 филма и от държавата не съм взимала пари под никаква форма“, обясни тя.
По думите й това се случва, след като в телевизионен дебат казала, че ГЕРБ краде от санирането и че българската ограда на границата се прескача със стълби. „След като имаше този диспут, г-н Борисов каза следното: „Туй лице, което си позволява за ГЕРБ да каже, че краде и ако си позволи да каже още една дума, ще си позволя да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея“. Нямам нищо общо с платени независимо за какво пари, никога не съм кандидатствала за държавни субсидии или някакви държавни бюджети. От страна на г-н Борисов и неговият адвокат Марин Марковски отговорът е, че г-н Борисов не е имал предвид мен. Това лично мен изключително много ме изненадва, защото той споменава моето име. Всъщност най-интересно е, че г-н Марковски казва, че по време на политическа кампания може да се лъже и да се злепоставят хора и това е нормално“, каза Йончева и обясни, че всичките пари от делото ще даде за благотворителност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Софийски районен съд ще проведе заседание по делото, което Елена Йончева заведе срещу Бойко Борисов и ПП ГЕРБ

Софийски районен съд ще проведе заседание по делото, което Елена Йончева заведе срещу Бойко Борисов и ПП ГЕРБ

12 Октомври 2017 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. От 10.00 часа в зала 34 на Софийски районен съд (СРС), бул. „Цар Борис III“ №54, ще бъде разгледано в открито съдебно заседание гражданско дело № 18039/17г. по описа на съда, съобщават от пресслужбата на Софийски градски съд. Делото е образувано по постъпила искова молба на Елена Йончева, с която срещу Бойко Борисов и Политическа партия ГЕРБ са предявени искове с правно основание чл. 45, ал. 1 и чл. 49, вр. чл. 45, ал. 1 Закона за задълженията и договорите, за солидарно плащане на сумата от 20 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, за които Йончева твърди, че са причинени от твърдения на Борисов, направени на 10 март 2017 г., в град Бургас и на 12 март 2017 г.
Агенция „Фокус“ припомня: По време на водената предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, проведени на 26 март 2017 г., водачът на листата на „БСП за България” в Хасково Елена Йончева обяви, че ще съди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за клевета. Повод за това решение бяха думите на Борисов: „Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева”, изречени във връзка с участието на Йончева в предизборно студио по Нова телевизия, където коментира, че съществуват злоупотреби на ГЕРБ при изграждането на оградата с югоизточната ни съседка и санирането на жилища.
„Делян Добрев беше вдигнал ръце от Елена Йончева по телевизията. Вторият след нея санира блокове. Вторият след нея от БСП. Вторият след нея в Хасково санира блоковете там. И тя вика „крадете“. Ами краде! Спри го – той е втори, след теб в листата“, заяви Борисов в Бургас.
От своя страна Йончева обяви, че е силно разочарована от поведението на Борисов, „който си позволява да изрича лъжи и клевети“ по неин адрес и така петни журналистическата професия. Затова тя обяви, че ще потърси правата си в съда. Елена Йончева призовава българските адвокати, които не се страхуват от Бойко Борисов, да се свържат с нея.
По-късно лидерът на ГЕРБ написа в социалната мрежа „Фейсбук“, че с удоволствие ще участва в такъв съдебен процес. По думите му още по-компетентен от него е бившият финансов министър Симеон Дянков за финансовата част, както и шефовете на разузнавателните служби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 12 октомври 2017г. Софийски районен съд ще проведе заседание по делото, което Елена Йончева заведе срещу Бойко Борисов и ПП ГЕРБ

На 12 октомври 2017г. Софийски районен съд ще проведе заседание по делото, което Елена Йончева заведе срещу Бойко Борисов и ПП ГЕРБ

10 Октомври 2017 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. На 12 октомври 2017г. (четвъртък), от 10:00 часа, зала 34, в сградата на Софийски районен съд (СРС), бул. „Цар Борис III“, № 54, ще бъде разгледано в открито съдебно заседание гражданско дело № 18039/17г. по описа на съда, съобщават от пресслужбата на Софийски градски съд. Делото е образувано по постъпила искова молба на Елена Йончева, с която срещу Бойко Борисов и Политическа партия ГЕРБ са предявени искове с правно основание чл. 45, ал. 1 и чл. 49, вр. чл. 45, ал. 1 Закона за задълженията и договорите, за солидарно плащане на сумата от 20 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, за които Йончева твърди, че са причинени от твърдения на Борисов, направени на 10.03.2017г., в гр. Бургас и на 12.03.2017г.

Агенция „Фокус“ припомня: По време на водената предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, проведени на 26 март 2017 г., водачът на листата на „БСП за България” в Хасково Елена Йончева обяви, че ще съди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за клевета. Повод за това решение бяха думите на Борисов: „Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева”, изречени във връзка с участието на Йончева в предизборно студио по Нова телевизия, където коментира, че съществуват злоупотреби на ГЕРБ при изграждането на оградата с югоизточната ни съседка и санирането на жилища.
„Делян Добрев беше вдигнал ръце от Елена Йончева по телевизията. Вторият след нея санира блокове. Вторият след нея от БСП. Вторият след нея в Хасково санира блоковете там. И тя вика „крадете“. Ами краде! Спри го – той е втори, след теб в листата“, заяви Борисов в Бургас.
От своя страна Йончева обяви, че е силно разочарована от поведението на Борисов, „който си позволява да изрича лъжи и клевети“ по неин адрес и така петни журналистическата професия. Затова тя обяви, че ще потърси правата си в съда. Елена Йончева призовава българските адвокати, които не се страхуват от Бойко Борисов, да се свържат с нея.
По-късно лидерът на ГЕРБ написа в социалната мрежа „Фейсбук“, че с удоволствие ще участва в такъв съдебен процес. По думите му още по-компетентен от него е бившият финансов министър Симеон Дянков за финансовата част, както и шефовете на разузнавателните служби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.