НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:02

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев: България и Азербайджан са стратегически партньори

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев: България и Азербайджан са стратегически партньори

14 Октомври 2017 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Баку. Азербайджанският президент Илхам Алиев заяви, че България и Азербайджан са приятелски страни и партньори и това партньорство е от голяма важност, предава азербайджанската новинарска агенция trend, цитирайки думите на Алиев, изказани по време на взаимна пресконференция с президента на България Румен Радев, който е на официална визита в Баку.
„Подписахме Взаимна декларация за стратегическо партньорство и наистина самото име на тази Декларация е индикатор, само по себе си“, каза азербайджанският президент.
„България и Азербайджан са стратегически партньори. Нашите политически отношения са на високо ниво и днешните разговори бяха фокусирани върху икономическото сътрудничество, транспорт, енергетика, туризъм и други сфери. В тези сфери може да се открият големи възможности“, продължи Алиев.
„Разбира се, ние не сме задоволени от текущия оборот на взаимната търговия. По време на днешната среща, бяха предадени инструкции до съответните власти, които трябва да излязат с конкретни предложения за увеличаването на търговията между двете страни“, добави президентът на Азербайджан.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев в Баку: България потвърждава подкрепата си за Южния газов коридор

Президентът Румен Радев в Баку: България потвърждава подкрепата си за Южния газов коридор

13 Октомври 2017 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Баку. Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и България потвърждава подкрепата си за изграждането на Южния газов коридор, в чиято реализация Азербайджан има ключова роля. По този начин ще имаме реална диверсификация на източници и маршрути за газ в Южна и Централна Европа. Това заяви държавният глава Румен Радев, който е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега президента Илхам Алиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Тази година се навършват двадесет и пет години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.
Потвърдихме взаимния интерес от развитието на транспортните и газовите коридори между Азия и Европа, където България и Азербайджан имат стратегическо положение и ние трябва да извлечем всички ползи от това, подчерта президентът Радев по време на съвместните изявления с президента Алиев.
От своя страна Илхам Алиев подчерта значението на подобряването на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката. "Южният газов коридор, който ще свързва двете страни, е голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 млрд. долара. В него участват седем страни. От находището „Шах Дениз 2“ в Азербайджан ще постъпва газ в България", подчерта Илхам Алиев, и добави, че когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще позволи да се отворят нови хоризонти за сътрудничеството между двете страни. Илхам Алиев заяви интереса на Азербайджан да участва със свои компании в газификацията на България.
„Преминахме към практически стъпки за реализация на заложената добра основа в подписаната преди две години Съвместна декларация за стратегическо партньорство, която дава възможност за развитие във всички области от взаимен интерес“, посочи още българският държавен глава.
„Добрата новина е намерението на ръководството на Азербайджан да открие директна самолетна линия между Баку и София от 1-ви януари догодина, когато България ще поеме председателството на Съвета на ЕС. Република България потвърждава своята подкрепа към Азербайджан за новото Всеобхватно споразумение с Европейския съюз“, заяви президентът Радев.
Азербайджанският президент обяви, че в близко бъдеще ще започне експлоатацията на железопътната линия Баку - Тбилиси – Карс и изрази надежда, че България ще вземе активно участие в този проект, защото страните, които са по протежението на тази линия, ще получат допълнителни възможности.
По време на изявленията българският държавен глава бе категоричен, че България подкрепя усилията на Европейския съюз по линия на Източното партньорство и за превръщането на региона в стабилен, сигурен и проспериращ.
В последните години имаме интензивно развитие на двустранните образователни, научни и културни връзки, каза още Румен Радев и благодари на президента Алиев за финансовата помощ, която Фондацията за културно и историческо наследство „Гейдар Алиев“ оказа за социализация, реставрация и консервация на крепостта „Трапезица“ във Велико Търново.
На свой ред Илхам Алиев отбеляза, че е важно двете страни да си сътрудничат и в сферата на селското стопанство и образованието.
„По отношение на сигурността отправих покана към Република Азербайджан за участие в обучителните програми на българските висши училища и в частност на Военна академия „Г. С. Раковски“, подчерта българският президент и добави, че България е център на стабилност на Балканите и в Черноморския регион.
Визитата на българския президент започна с официална церемония по посрещането в резиденция „Загулба“, където заедно с азербайджанския президент направиха преглед на Почетната рота. Двамата проведоха среща „на четири очи“, след което ръководиха пленарните разговори между официалните делегации на двете държави.
В Баку Румен Радев положи венци на паметника на Гейдар Алиев и на Алеята на мъчениците.
В рамките на посещението си президентът Радев проведе срещи с министър-председателя на Азербайджан Артур Расизаде, както и със заместник-председателя на парламента Зияфат Асгеров.
По-късно през деня Румен Радев посети и се запозна с дейността на Културния център "Гейдар Алиев", творение на световноизвестния архитект Заха Хадид. В сградата функционират музей, библиотека, зали за конференции и културни прояви.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.