НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:05

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Очаква се до края на октомври Народното събрание да приеме на второ четене измененията в Гражданския процесуален кодекс

Очаква се до края на октомври Народното събрание да приеме на второ четене измененията в Гражданския процесуален кодекс

7 Октомври 2017 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се до края на октомври Народното събрание да приеме на второ четене измененията в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Това каза председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов в края на двудневната научно-практическа конференция „Правни проблеми по прилагането на Гражданския процесуален кодекс. Възможните разрешения”, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Форумът е организиран от Висшия адвокатски съвет и е под патронажа на парламентарната Комисия по правни въпроси.
Голяма част от обсъжданите в Народното събрание изменения в ГПК срещнаха подкрепа от участниците в дискусията, а по останалите бяха изразени обосновани становища, които ще бъдат взети под внимание при обсъждането на измененията на второ четене в комисията, както и в пленарна зала, посочи Данаил Кирилов. Той подчерта, че организирането на конференцията е една от първите стъпки, която прави 44-тото Народно събрание в посока разширяване на правния диалог не само в областта на публичното обсъждане, но и на специалните научно-практически изследвания. Това е принцип, който Комисията по правни въпроси и ръководството на парламента ще се стремят да утвърждават в работата си, добави Данаил Кирилов.
В изминалите два дни се състоя изключително успешна, конструктивна и градивна конференция в отрасъла на гражданско-процесуалната наука, коментира Данаил Кирилов. На нея беше направен сериозен анализ на проблемите в 10-годишното прилагане на действащия ГПК и се очертаха възможните решения, отбеляза той. Част от тях са свързани с приетите на първо четене от Народното събрание четири законопроекта за промени в кодекса, а друга – са в посока на следващи принципни изменения в отделни производства и в кодекса като цяло, уточни председателят на парламентарната правна комисия.
На конференцията бяха представени много добре подготвени доклади по различните проблеми, насочени в дълбочина и детайли, и стремящи се да достигнат до ефективни решения, коментира Данаил Кирилов. Той изрази благодарност към организаторите и отбеляза огромната заслуга на участниците от научната общност, от съдилищата и от Висшия адвокатски съвет. Конференцията ще завърши с публикуване на документ с предложенията, докладите и стенограма от дебатите, добави председателят на Комисията по правни въпроси.
През втория ден участниците в конференцията дискутираха по обезпечителното, заповедното, изпълнителното и други производства. Преподавателят в СУ „Свети Климент Охридски” адвокат Силвия Спасова представи доклад за обезпечителното производство, съдията в Софийския районен съд Албена Ботева и съдията в Софийския градски съд Петър Теодосиев – за заповедното производство, съдията във Върховния касационен съд Борислав Белазелков – за изпълнителното производство. За производствата по граждански дела при действието на правото на Европейския съюз изложение направи преподавателят в Софийския университет доц. д-р Боряна Мусева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: С участието на юристи трябва да се даде по-далечен поглед за развитието на ГПК

Министър Цецка Цачева: С участието на юристи трябва да се даде по-далечен поглед за развитието на ГПК

6 Октомври 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. С участието на юристи от различни професии, но свързани или с прилагането, или с промените в ГПК, трябва да се набележат краткосрочните, а защо не и концептуално да се даде по-далечен поглед на това какво предстои занапред като развитие на гражданско-процесуалната наука и ГПК. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева на конференция на тема „Правни проблеми по прилагането на Гражданския процесуален кодекс. Възможните разрешения” в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От формирането на общо мнение по отделни въпроси ще бъде дадена стабилна основа за правната комисия. Всички знаем, че не винаги можем да се обединим около конкретен резултат“, посочи тя. „Тогава, когато законопроект, в случая ГПК, опре до правна комисия, колегите са под прожекторите и микрофоните на цялото общество“, коментира Цецка Цачева. „Нека резултатите от дебатите на конференцията да бъдат много здрава основа за предстоящата работа на правна комисия и на парламента“, каза още правосъдният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: 25 са измененията и допълненията в действащия от 10 години ГПК

Министър Цецка Цачева: 25 са измененията и допълненията в действащия от 10 години ГПК

6 Октомври 2017 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Конференцията е посветена на 10-годишнината от действието на новия ГПК. Много или малко е това време, ако кажем, че 25 са измененията и допълненията, излиза че това е много време. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева на конференция на тема „Правни проблеми по прилагането на Гражданския процесуален кодекс. Възможните разрешения” в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Достатъчно ли е обаче това време да даде очакваните резултати, които бяха промотирани в мотивите. Отговорът не може да бъде еднозначен“, коментира тя. „От април 2016 година се правят опити за конференция за проблемите в ГПК“, припомни Цецка Цачева. „За да знаем каква е посоката, която следва да прилагаме и по която да вървим, преди всичко е необходимо обективно на място да се получи консенсусен отговор за това докъде сме стигнали в прилагането на ГПК“, заяви министърът. „Очакванията при приемането на ГПК бяха изграждане и утвърждаване на нова процесуална култура на участниците в процеса, ускоряване на производството и приключване на делата в отговарящи на европейските стандарти разумни срокове“, каза още Цецка Цачева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Съдебната реформа няма да стане без адвокатите, ГПК е ключов инструмент

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Съдебната реформа няма да стане без адвокатите, ГПК е ключов инструмент

6 Октомври 2017 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Макар и ГПК да не е в най-предните точки на Механизма за сътрудничество и оценка и на приоритетите за съдебната реформа, той е ключов инструмент за тази реформа. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов на конференция на тема „Правни проблеми по прилагането на Гражданския процесуален кодекс. Възможните разрешения” в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съдебната реформа без адвокатите няма да стане“, заяви той. „Да отстояваме върховенството на закона и ценностите на гражданското общество“, призова Данаил Кирилов.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: На финала сме на третата законодателна процедура, която обединява 5 законопроекта за изменения на ГПК

Данаил Кирилов, ГЕРБ: На финала сме на третата законодателна процедура, която обединява 5 законопроекта за изменения на ГПК

6 Октомври 2017 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. На финала сме на третата законодателна процедура, която обединява 5 законопроекта за изменения на ГПК. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов на конференция на тема „Правни проблеми по прилагането на Гражданския процесуален кодекс. Възможните разрешения” в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Досега в 3 законодателни процедури сме проявявали плахост да достигнем до решения на важни проблеми“, коментира той. Според него Гражданското право е един от най-сложните правни отрасли. „Работата ни не бива да бъде фрагментарна. Макар да опитваме да направим промени с по-перспективно значение, трябва да ги обвържем с целия смисъл на процеса“, заяви Данаил Кирилов. „Бавно трупахме доста кураж по въпросите в ГПК. Дано да не е прекалено наивно и самохвално, но мисля че този път ще имаме възможността да довършим тази работа“, посочи председателят на правна комисия. „Даваме си сметка, че каквито и да са решенията, ще получаваме критики, общо и индивидуално. Въпросът е решенията да бъдат възможно най-добри“, уточни Данаил Кирилов. „Не смятаме, че в тази работа трябва да се делим, да се състезаваме по един или друг критерий“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Двудневна конференция за правните проблеми по прилагането на Гражданския процесуален кодекс ще се проведе в Народното събрание

Двудневна конференция за правните проблеми по прилагането на Гражданския процесуален кодекс ще се проведе в Народното събрание

6 Октомври 2017 | 07:27 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание ще бъде домакин на двудневна научно-практическа конференция на тема „Правни проблеми по прилагането на Гражданския процесуален кодекс. Възможните разрешения”. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Форумът, който е организиран от Висшия адвокатски съвет и е под патронажа на председателя на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов, ще бъде открит в 09.00 часа в зала „Изток” на Народното събрание.
Към участниците в конференцията ще се обърнат министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и председателят на Комисията по правни въпроси на Народното събрание Данаил Кирилов.
В първата част от конференцията „Проблеми на исковото производство” изложения ще направят преподавателят в СУ „Свети Климент Охридски” доктор Ивайло Костов, преподавателят в УНСС доцент Таня Градинарова, адвокат Георги Атанасов, преподавателят в Софийския университет проф. Анелия Мингова, заместник-председателите на Върховния касационен съд Дария Проданова и Красимир Влахов и адвокатите Кина Чутуркова и Иван Георгиев.
Научно-практическата конференция ще продължи с дискусии на 7 октомври от 9.00 часа. Тогава участниците ще обсъждат темата „Обезпечително производство. Заповедно и изпълнително производство. Други производства”. По тях изказвания ще направят преподавателят в СУ „Свети Климент Охридски” адвокат Силвия Спасова, съдията в Софийския районен съд Албена Ботева, съдията в Софийския градски съд Петър Теодосиев, съдията във Върховния касационен съд Борислав Белазелков и преподавателят в Софийския университет доц. д-р Боряна Мусева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.