НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:47

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Извършен е анализ на животинските кости от разкопките на крепостта Русокастро

Бургас: Извършен е анализ на животинските кости от разкопките на крепостта Русокастро

29 Ноември 2017 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Бургас. При разкопките на средновековния град Русокастро през 2017 г. са открити и 662 броя животински кости, които са изследвани от археозоолога д-р Георги Рибаров. Това съобщиха от Регионалния исторически музей - Бургас. Стана ясно, че жителите на града през 13-14 в. са консумирали месо от различни животински видове. Прави впечатление, че цели 25% от общия брой кости е на диви животни: дива свиня, благороден елен, сърна, див заек, фазан, лебед. Това показва, че за средновековните хора ловът е бил един сериозен поминък. От особена важност е и откриването на кости от диво говедо – тур, който достига на тегло до 1100 кг и ловът му е бил много опасен.
Домашните животни са представени с кости от свиня, коза, овца, говедо и бивол, като най-много са тези от домашна свиня. Прави впечатление, че консумираните прасета са предимно 6-8 месечни. От дребните преживни за храна са употребявани повече овце, отколкото кози. От домашните птици са открити кости на гъска.
Много важна информация е добита от изследването на конските кости. Стана ясно, че те са от селектирани породи, ползвани за езда, а не за теглителна сила. По своите показатели те се доближават до костите от коне, открити в крепостта Царевец – това са животни, отглеждани за войскови нужди, и които в никакъв случай не са ползвани в домашните стопанства.
Разкопките на крепостта Русокастро се проведоха през периода юни-октомври 2017 г. от Регионален исторически музей Бургас. Те са финансирани от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Национален исторически музей – София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Нова златна находка е открита при проучванията на крепостта "Русокастро"

Бургас: Нова златна находка е открита при проучванията на крепостта "Русокастро"

1 Септември 2017 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Бургас. При разкопките на крепостта "Русокастро" това лято археолозите откриха още една златна находка. Това съобщиха от Регионален исторически музей - Бургас. Край разкритото преди няколко дни монументално каменно стълбище е намерена златна монета – перпера, отсечена в периода 1325-1328 г. На лицето е представена св. Богородица, а на обратната страна – Исус Христос и византийските императори Андроник II и Андроник III Палеолог. Това е втората златна монета от първата половина на XIV в., открита при разкопки на крепостта Русокастро. През 2016 г., пред западната крепостна стена, е открита друга подобна перпера, отсечена в периода 1341-1348 г. Анализът на монетните находки от сезон 2017 тепърва предстои. Освен златните, тази година са открити многобройни медни монети, сред които такива на българските царе Константин Тих и Иван Александър. От сребърните монети са открити такива на цар Иван Александър, на Венеция и на Атинското херцогство. Детайлният анализ на монетите ще бъде изготвен след като те бъдат почистени и консервирани в реставрационно ателие.
Разкопките на крепостта "Русокастро" са ръководени от Милен Николов и Доротея Гюрджийска от Регионален исторически музей - Бургас. Те са финансирани от Община Камено, Министерството на културата и Национален исторически музей.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Открито е монументално каменно стълбище при разкопките на крепостта "Русокастро"

Бургас: Открито е монументално каменно стълбище при разкопките на крепостта "Русокастро"

25 Август 2017 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. При разкопките на крепостта "Русокастро" е открито монументално каменно стълбище, водещо от подножието на замъка на крепостта към вътрешността му. Това съобщиха от Регионален исторически музей - Бургас. Стъпалата са изградени от големи каменни блокове-квадри, споени с хоросан. За съжаление, голяма част от тях са извадени в по-ново време за строителен материал от жителите на околните села. Стълбището лежи директно върху скалата и води към входа на замъка на крепостта, който също вече е локализиран от археолозите. Той също е доста пострадал от ваденето на камъни за съвременно строителство от първата половина на 20 в. Стълбището е с дължина 12 м и ширина 2.05 м, като преодолява денивелация от цели 5 м. Това е единственото място, откъдето може да се проникне в замъка, който е един от най-големите подобни средновековни обекти у нас, с площ от близо 2 декара.
Около стълбището са открити керамика и монети от периода 13 - 14 в. В горната му част са открити паднали фрагменти от стенописи, които тепърва ще бъдат анализирани от специалисти по средновековна живопис.
Крепостта "Русокастро" се проучва от екип на Бургаския музей с ръководители Милен Николов и Доротея Гюрджийска. Разкопките се финансират от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Безценна находка е открита при разкопките на крепостта „Русокастро“

Бургас: Безценна находка е открита при разкопките на крепостта „Русокастро“

26 Юли 2017 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Бургас. При археологическите проучвания на крепостта „Русокастро“ е открита изключително рядка и елитна находка. Това съобщиха от пресцентъра на Регионален исторически музей – Бургас. При разкопки е намерена двустранна икона от слонова кост с лицево изображение на архангел Гавраил и на св. Василий Велики. На обратната страна са изобразени два кръста – напрестолен и процесиен. Изображенията са част от сцената „Благовещение“. По същество находката представлява крило от триптих. Той е бил трисъставен и е ползван като походен олтар. Находката е била изработена през 10 век в Константинопол, по поръчка на някой от византийските императори или на някой член от императорското семейство. Само те са имали възможност да получават изключително скъпата за средните векове слонова кост - тогава тя е била ценена повече и от златото.
В световен план при археологически разкопки са открити не повече от 15 подобни находки. В България се съхранява само един подобен предмет, открит при разкопките на царската цитадела Трапезица във Велико Търново. Той е намерен от френския археолог Жорж Сьор в началото на 20 век и представлява фрагмент от икона от слонова кост, изобразяваща сцената „Успение Богородично“.
Находки от подобен елитен клас се съхраняват в най-големите музеи в света като Лувър, Британския музей, музея Метрополитън, а сега и в Регионален исторически музей Бургас. Тяхната рядкост се дължи на това, че са изработвани само за нуждите на византийските императори и на техния най-близък семеен кръг. Днес подобни находки се съхраняват в някои църковни съкровищници в Западна Европа, където са достигнали след Четвъртия кръстоносен поход. Тогава рицарите, превзели Константинопол, разграбват византийската императорска съкровищница, в която са се съхранявали подобни изделия от слонова кост. Впоследствие те ги даряват на някои от катедралите в големите западноевропейски градове.
Разкопките на крепостта Русокастро се осъществяват от Регионален исторически музей Бургас под ръководството на бургаския археолог Милен Николов и са финансирани от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Златна монета е открита при разкопките на крепостта Русокастро

Бургас: Златна монета е открита при разкопките на крепостта Русокастро

17 Юли 2017 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Бургас. При разкопките на крепостта Русокастро е открита рядка златна монета-солид на византийският император Фока. Тя е с тежест 4.5 грама. Това съобщиха от пресцентъра на Регионален исторически музей – Бургас.
Император Фока е управлявал от 602 до 610 г. Той застава начело на бунт, чрез който е свален император Маврикий, който е убит заедно със синовете си. Фока управлява Византийската империя по особено деспотичен начин, което бързо настройва срещу него голяма част от обществото. В армията е бил редови стотник, което допълнително създало брожения срещу управлението му. В крайна през сметка, през 608 г., в Картаген избухва бунт срещу императора, който се оказва успешен. Водачът на бунта – бъдещият император Ираклий, лично обезглавява Фока и е коронован за византийски василевс.
Първото изграждане на крепостни стени на скалния хълм при Русокастро е през VI в. Откриването на монетата показва, че крепостта активно е функционирала до началото на VII в. Тя е била заселена отново от българско население през IX в. През първата половина на XIII в. са построени нови крепостни стени и кули, вероятно при управлението на цар Иван Асен II. Площта ѝ възлиза на 52 декара, което я прави най-голямата средновековна крепост в Южна България, от ранга на Царевец, Трапезица, Червен, Калиакра. Запазените стени са на височина над 5 м.
Крепостта се проучва от екип на Регионален исторически музей Бургас, ръководен от Милен Николов и Доротея Гюрджийска. През настоящата кампания се разкрива цитаделата на крепостта, като целта е след разкопките да се пристъпи към нейната консервация, реставрация и експониране.
Разкопките се финансират от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Започват археологическите проучвания на крепостта в с. Русокастро за тази година

Бургас: Започват археологическите проучвания на крепостта в с. Русокастро за тази година

13 Юни 2017 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Бургас. Започват археологическите проучвания на крепостта в с. Русокастро за тази година, съобщи за Радио „Фокус“–Бургас Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей в Бургас и ръководител на разкопките. Той обясни, че през лятото на 2017 година ще се проучва цитаделата. „Става въпрос за цитаделата на крепостта, за най-укрепеното място, където се е намирал дворецът на управителя, казармите на гарнизона - изобщо най-представителната част от крепостта. Очакваме да открием както движими находки, така и една прекрасно запазена архитектура“, обясни още Николов. Цитаделата е на площ около 2 дка. Същинските разкопки започват от утре и ще продължат през целия летния сезон.
Миналата година е проучен централният вход с четири кули и допълнителна крепостна стена. „Тази година започваме с цитаделата, като идеята е максимално да се проучат площите до край, за да могат да бъдат проектирани за консервационно- реставрационни действия и експониране“, допълни още Николов.
Крепостта в село Русокастро е най-голямата средновековна крепост в Южна България. Тя е разгърната на площ от 52 дка. Николов обясни, че първото укрепване е през 6 век. „Но през първата половина на 13 век, по времето на цар Иван Асен II цялата крепост е препланирана. Изградени са нови крепостни стени, кули. Крепостта е българска от първата половина на 13 век. Всичко в нея е добре запазено. Много елитни находки са открити“, допълни още археологът.
Отпуснати са средства от Министерството на културата - 18 000 лева, Община Камено- 40 000 лева. Очаква се да се осигурят пари и от Националния исторически музей.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.