НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:13

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Насилието в нашия свят не просто се увеличава, то навлиза дълбочинно

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Насилието в нашия свят не просто се увеличава, то навлиза дълбочинно

13 Октомври 2017 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Срещу агресията има противодействие и то е хуманизъм. Това каза д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на БЧК, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя подчерта, че светът е срещу агресията чрез Европейската конвенция по правата на човека, която прокламира свободата, равнопоставеността, солидарността, отношение на толерантност към хората. „В Устава на ООН изрично е записано, че езикът на агресията е недопустим. Но сме учудени защо толкова години не може да се приеме Конвенция за забрана на агресията изобщо. Хуманизмът е исторически променяща се система от възгледи, признаваща ценността на човека като личност. Принципите, на които се базира системата, са хуманност, равенство, справедливост и солидарност. Хуманност, това е идеал, базиран на ценността на човека, независимо от неговите расови, етнически, верски, полови, политически и други принадлежности. В Декларацията на ООН за хилядолетието водещо място има ценността на човека като личност“, допълни д-р Славита Джамбазова.
Компонентите на Международното движение на Червения кръст – Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), който е неутрален посредник при въоръжени конфликти с мандат страните по Женевската конвенция, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), която подпомага развитието на националните дружества и хуманитарната им дейност, както и националните червенокръстките дружества, които са 190. Основните принципи на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец (МДЧК/ЧП) са хуманност – предотвратяване на човешките страдания, закрила на живота, здравето и достойнството на човека, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Д-р Славита Джамбазова посочи, че много важен принцип е неутралността на организацията – не взима участие във враждебни действия и в спорове от политически, расов, религиозен или философски характер. Д-р Джамбазова каза още, че има приета Стратегия на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за превенция и намаляване на насилието. Целта й е услугите и хуманитарната помощ да се предоставят по безопасен, недискриминационен и приобщаващ начин. Това налага промяна в мисленето, нагласите и поведението за трансформиране на проблемите и конфликтите в креативни и конструктивни решения. Според документа културата на ненасилие включва признаване ценността на човека, уважение към различията, недискриминация и приобщаване.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Славита Джамбазова, БЧК:  Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света

13 Октомври 2017 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света. Това каза д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на Българския червен кръст, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „В световен мащаб на хиляда души се падат двама доброволци на Червения кръст“, посочи д-р Джамбазова. 10 млн. души са доброволците в Тихоокеанския регион, 1,8 млн. са доброволците в Европа, 2,1 млн. – в Африка, 750 000 – в САЩ, а в Средноазиатския регион – 2,6 млн. Д-р Славита Джамбазова подчерта, че 1 млн. доброволци работят в конфликтни ситуации, а 4,5 млн. – в бедствени ситуации.
По време на лекцията д-р Славита Джамбазова подчерта важността на местните доброволци, които са в основата на устойчивостта и съпротивителните сили на общността срещу предизвикателствата и негативните фактори. Те изграждат общността и са субектите на нейното развитие. Д-р Джамбазова допълни, че животът на доброволците, работещи в бедствени и конфликтни ситуации, често е в риск и около 700 хуманитарни работници загиват годишно. Д-р Славита Джамбазова коментира, че доброволчеството се реализира по собствена воля, а не поради външен институционален, социален, икономически или политически натиск или желание за финансова или материална печалба. „Доброволчеството е свързано с предоставяне на дейност и услуги директно на уязвимите хора за превенция и намаляване на уязвимостта и социалното изключване, организирана от представители на националното дружество. Благодарение на доброволците, включени в различни дейности, Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец е способно всеки ден да достига до уязвимите хора във всички точки на света“, каза д-р Славита Джамбазова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин по време на годишната си пресконференция. 14 декември 2017 г.
Владимир Путин по време на годишната си пресконференция. 14 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.