НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:49

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Славита Джамбазова, БЧК:  Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света

13 Октомври 2017 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света. Това каза д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на Българския червен кръст, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „В световен мащаб на хиляда души се падат двама доброволци на Червения кръст“, посочи д-р Джамбазова. 10 млн. души са доброволците в Тихоокеанския регион, 1,8 млн. са доброволците в Европа, 2,1 млн. – в Африка, 750 000 – в САЩ, а в Средноазиатския регион – 2,6 млн. Д-р Славита Джамбазова подчерта, че 1 млн. доброволци работят в конфликтни ситуации, а 4,5 млн. – в бедствени ситуации.
По време на лекцията д-р Славита Джамбазова подчерта важността на местните доброволци, които са в основата на устойчивостта и съпротивителните сили на общността срещу предизвикателствата и негативните фактори. Те изграждат общността и са субектите на нейното развитие. Д-р Джамбазова допълни, че животът на доброволците, работещи в бедствени и конфликтни ситуации, често е в риск и около 700 хуманитарни работници загиват годишно. Д-р Славита Джамбазова коментира, че доброволчеството се реализира по собствена воля, а не поради външен институционален, социален, икономически или политически натиск или желание за финансова или материална печалба. „Доброволчеството е свързано с предоставяне на дейност и услуги директно на уязвимите хора за превенция и намаляване на уязвимостта и социалното изключване, организирана от представители на националното дружество. Благодарение на доброволците, включени в различни дейности, Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец е способно всеки ден да достига до уязвимите хора във всички точки на света“, каза д-р Славита Джамбазова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Славита Джамбазова, БЧК:  Доброволчеството е безценен ресурс

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Доброволчеството е безценен ресурс

13 Октомври 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Варна. Доброволчеството е безценен ресурс. Това заяви д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на Българския червен кръст, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Дискусията бе част от програмата на 17-то издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Д-р Джамбазова посочи, че доброволците в света са 1 милиард души, бюджетът на този брой доброволци в рамките на една година е 1,4 трилиона долара. „Доброволчеството е ресурс, който хората, които знаят неговата стойност, го използват подобаващо. Когато казваме обаче стойност, основното не е печалба, това е социална стойност – спасени животи, предотвратено насилие, подпомогнати хора... Светът ни обаче става все по-материален и по-убедително е когато говорим за това колко струва нещо. Мога да кажа, че доброволчеството дава повече, отколкото взема“, подчерта д-р Джамбазова.
По отношение на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец д-р Джамбазова каза, че годишно стойността, която се предоставя, е почти 600 милиарда долара. „Ако направим сметка, то нашето движение за всеки човек на тази планета дава по 90 цента пряк принос. 20 милиона работни места имаше в световната страната на доброволчеството. Направихме си труда да остойностим часовете труд на БЧК, да съпоставим колко работни места за една година са дадени по този начин – 2 667 работни места за една година, това е огромен принос. И когато онези, на които служим добре, го осъзнават в световен мащаб (обикновено това са правителствата, на които имаме привилегията да оказваме спомагателна помощ) колко е важно да се използва подобаващо доброволческият труд, защото той е безценен. И колкото повече добре са осъзнати тези реалности, толкова по-добре се отнасят към доброволците, а доброволците от своя страна възвръщат този ресурс. Към настоящия момент онези страни, които са високо доброволчески, които имат подобаващо отношение и създават предпоставки и условия за тяхната дейност – става дума най-вече са северните страни, приносът на доброволците в стойност е повече от 5% от БВП на страната“, каза още д-р Славита Джамбазова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.