НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:12

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мая Мартинова, археолог: Експонирана е голяма част от археологическите паметници, открити на територията на комплекс „Източната порта на Филипопол“

Мая Мартинова, археолог: Експонирана е голяма част от археологическите паметници, открити на територията на комплекс „Източната порта на Филипопол“

13 Октомври 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На територията на комплекс „Източната порта на Филипопол“ са открити емблематични археологически паметници, голяма част от които са експонирани. Това каза пред журналисти археологът и ръководител на разкопките Мая Мартинова при стартирането на археологическите проучвания при комплекса, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Тя посочи, че тук е открит Фриз на здравеносните божества, който към настоящия момент е експониран в Регионалния археологически музей.
„На територията на комплекса е открит двуезичен надпис (на латински и на старогръцки) за поставяне на крепостната стена, който се датира много точно – 172 година при император Марк Аврелий. Открит е и надпис за поставяне на статуя на базилиск, който по-късно става император. Изобщо между тази колонада е имало постаменти със статуи на почетни граждани“, обясни Мартинова. Тя посочи, че Фризът на здравеносните божества е открит в основите на джамия – Бей Меджит, която е била тук. Намерен е при нейното разрушаване, като сега е експониран в Регионалния археологически музей.
„Обектът „Източна порта на Филипопол“ с редица преправки включително крепостната стена и тези кули са функционирали през 5-6 век дори през Средновековието. Отгоре има и Османски период. По принцип античните масивни градежи се поддържат и през Средновековието“, каза още археологът Мая Мартинова. Тя обясни, че разкопки на обекта са извършени през 1976 - 1978 година от археолозите Лилия Ботушарова и Елена Кесякова. „Винаги има изненади при археологическите проучвания, дори и там, където не се очакват“, заяви археологът Мая Мартинова.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Мартинова, археолог: Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на античния град, през нея са преминавали римски императори

Мая Мартинова, археолог: Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на античния град, през нея са преминавали римски императори

13 Октомври 2017 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на античния град, през нея са преминавали римски императори. Това каза археологът и ръководител на разкопките Мая Мартинова при стартирането на проучванията на комплекса „Източна порта на Филипопол“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Обектът разкрива главната входно-изходна артерия с една порта, основен централен вход и два малки, като към нея води тази улица със запазена колонада в римо-коринтски стил. Тази улица е една от най-широките в Римската империя – 13 метра, оформена с тротоари, портици от двете страни и крепостни стени. По-ранната крепостна стена е построена по времето на император Марк Аврелий през 172 година. По-късната крепостна стена е с две кули, която е от Късната античност“, обясни Мая Мартинова. По думите й, има данни, че в самата порта е интегрирана по-ранна почетна арка, построена вероятно по времето на император Адриан и свързана с негово посещение. „Елементите, които в момента почистваме, са част от тази арка“, уточни археологът.
Мая Мартинова обясни, че някои крепостни структури на комплекса са обезличени, наблюдава се и срутване на зидове. „В този вид не може да се направи заснемане – фотограметрия, за да се проектира върху него. По периферните зони не са довършени археологическите проучвания. Централната улица с нападалата архитектура в римо-коринтски стил е добре запазена и почистена, но към този комплекс има и други структури: крепостни стени, сгради от двете стени и портици, които трябва да изявим. След това те ще бъдат заснети и върху тази база ще се изготви проект за консервация, реставрация и социализация на паметника. Целта е Община Пловдив да може да кандидатства с проект за финансиране и това място да се превърне в елемент от туристическата програма на града“, посочи археологът.
Мая Мартинова каза още, че основният акцент от комплекса е улицата с портиците. „Имаме чудесно съхранена архитектура, бази, колони и капители. Това е един обект с много висок потенциал за извършване на анастилоза – възстановка на ордера във вертикален план. Това ще бъде основната задача“, каза още ръководителят на археологическите проучвания.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Екип на Регионалния археологически музей започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“

Пловдив: Екип на Регионалния археологически музей започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“

12 Октомври 2017 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Екип на Регионалния археологически музей в Пловдив, с ръководител археолог Мая Мартинова, започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ръководството на музея. Официалният старт на проучвателните дейности ще бъде даден утре от 10.00 часа в присъствието кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кмета Александър Държиков и директора на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов.
От Археологическия музей в Пловдив припомнят, че с решение на Министерски съвет от края на август тази година Община Пловдив е получила правото да управлява за срок от 10 години комплекса „Източна порта на Филипопол”. Имотът е археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Предоставянето му на Общината ще позволи реставрация, експониране и управление, които да спомогнат за развитието на културния туризъм.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на посещение при руските военни в Сирия. 14 декември 2017 г.
Владимир Путин на посещение при руските военни в Сирия. 14 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.