НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:11

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Амелия Гешева, зам.-министър на културата: В Националния институт за недвижимо културно наследство вече се разглеждат внесените проекти, касаещи Тютюневия град в Пловдив

Амелия Гешева, зам.-министър на културата: В Националния институт за недвижимо културно наследство вече се разглеждат внесените проекти, касаещи Тютюневия град в Пловдив

4 Декември 2017 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В Националния институт за недвижимо културно наследство вече се разглеждат внесените проекти, касаещи Тютюневия град в Пловдив. Това съобщи пред журналисти в Пловдив Амелия Гешева, зам.-министър на културата, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Предполагам, че решенията, които ще бъдат предложени на предстоящия експертен съвет, ще бъдат свързани с опознавано на всяка една от сградите на територията на този нов ансамбъл, който ще бъде създаден в зоната”, каза зам.-министър Гешева. „Освен това, той ще даде граници и режими за опазване на общите пространства и височини на сградите в зоната”, посочи тя и допълни, че към настоящия момент се разглеждат и внесени проекти за други сгради по ул. ”Иван Вазов”, които обаче не са част от Тютюневия град.
Цветана ТОНЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Иван Тотев: Започва нов конкурс за главен архитект на Пловдив, търси се специалист с ясна визия за бъдещето на града

Кметът Иван Тотев: Започва нов конкурс за главен архитект на Пловдив, търси се специалист с ясна визия за бъдещето на града

13 Октомври 2017 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Започва нов конкурс за главен архитект на Пловдив. Това обяви пред журналисти кметът на града Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Срокът за набиране на документи на кандидатите започва да тече от следващата седмица. До пореден конкурс за главен архитект се стигна, след като последната надпревара за мястото бе прекратена, защото нито един от тримата класирали се кандидати не получи достатъчно добра оценка. Към момента постът временно се заема от арх. Юлиана Петрова.
„Надявам се този път да има повече кандидати. Отново ще има публична защита на концепции, свързани с развитието на града. В град като Пловдив има много предизвикателства и следващият главен архитект трябва да познава идеите за развитие на града. Изключително много ще държим за отношението към опазване на културните паметници в Пловдив. Искаме този човек, който ще бъде главен архитект, да съблюдава и да продължи работата за общия изглед на града, за чистотата на възприятието. От друга страна, архитектът трябва да притежава и урбанистични качества. В момента започва промяна на Общия устройствен план на града и ще е необходим човек с богат опит и познания по пространствената концепция за развитие на Пловдив. Целта ни е да сменим концепцията от дисперсен към по-хомогенен град. Трябва архитектът да работи с екипа, който ще прави Общия устройствен план и това е много важно“, коментира Иван Тотев.
Кметът посочи, че очаква в концепциите, с които архитектите ще се явяват на конкурс и ще защитават, да бъде засегната същността на Пловдив. „Трябва да представи идеи за опазване на паметниците в Пловдив, предложения за справяне с проблемите с частните собственици на сгради. Важен акцент е също пространственото развитие на града и връзките с другите общини. Бъдещият главен архитект трябва да бъде човек, който да бъде авторитетен и да поеме голяма част от публичното представяне на града. Той трябва да е публична фигура, да защитава позиции и да може да се аргументира, да може да говори публично и да защитава концепции“, посочи Тотев. Кметът поясни, че конкурсът ще протече по вече добре познатите правила и срокове. „На последния конкурс нямаше голям брой кандидатури, защото искащите да заемат поста смятаха, че всичко е нагласено. Това категорично не е вярно. Искаме да изберем главен архитект, който да отговаря на нивото на Пловдив. Призовавам повече кандидати да се включат в конкурса“, каза още Иван Тотев. Той обяви, че през следващата седмица стартира и конкурс за нов директор на ОИ „Старинен Пловдив“, като се очаква на една от следващите сесии на Общински съвет да се обсъди сливането на Общинския институт с ОП „Туризъм“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Цялостното възстановяване на сградите на Тютюневия град ще започне през 2018 година

Пловдив: Цялостното възстановяване на сградите на Тютюневия град ще започне през 2018 година

6 Октомври 2017 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Цялостното възстановяване на сградите на Тютюневия град в Пловдив ще започне през 2018 година. Това съобщи пред журналисти кметът Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Преди това окончателно трябва да бъде приета общата концепция за цялата зона. Работният вариант на документа за общите градоустройствени правила се гледа в Министерството на културата. Тези правила трябва да бъдат разписани до края на годината и ще важат за собственици, инвеститори и Общината.
„Сградите в Тютюневия град трябва да бъдат възстановени в автентичния им вид, тъй като това е основно изискване на Националния институт за недвижимо културно наследство”, каза още кметът. Тотев съобщи още, че има готов проект за складовете на Кудоглу. Продължава укрепването и на склада на улица „Одрин” 8, който беше разрушен. Самите собственици са подготвили инвестиционен проект за възстановяването му.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин по време на годишната си пресконференция. 14 декември 2017 г.
Владимир Путин по време на годишната си пресконференция. 14 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.