НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Пловдив Иван Тотев: Бул. „Васил Априлов“ може да бъде отворен за движение още следващата седмица

Кметът на Пловдив Иван Тотев: Бул. „Васил Априлов“ може да бъде отворен за движение още следващата седмица

1 Февруари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Бул. „Васил Априлов“ в Пловдив може да бъде отворен за движение още следващата седмица. Това каза пред журналисти кметът Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Булевардът ще се отвори в участъка между ул. „Гладстон“ и бул. „Шести септември“, ако фирмата изпълнител се съгласи да се работи през почивните дни и ако времето позволява това”, уточни Тотев. Вече е положен топлопроводът по булеварда. Последният пласт асфалт ще бъде положен през пролетта. Движението по булеварда сега ще се осъществява с временна организация.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Пловдив Иван Тотев: До края на февруари започва реконструкцията на Тютюневия град

Кметът на Пловдив Иван Тотев: До края на февруари започва реконструкцията на Тютюневия град

1 Февруари 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. До края на месец февруари започва реконструкцията на Тютюневия град в Пловдив. Това съобщи пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Имаме вече договор за тази зона, започваме разкопаването”, каза Тотев.
Продължава реконструкцията на ул. „Авксентий Велешки”. „В момента тя е реконструирана до ул. „Иван Вазов”, но ще продължи до Сточна гара”, каза кметът. Паралелно ще се ремонтират и останалите улици, които са в района. Една от тях е продължението на ул. „Велико Търново” до бул.”Руски”. Тя ще трябва да поеме трафика, докато се работи по ул.”Иван Вазов”. В момента се подготвя и проекта за ул. „Иван Вазов”, който също трябва да бъде съгласуван с Национален институт на паметниците на културата. Предполага се, че втората половина на февруари този проект ще е готов за предаване. „Но това не ни пречи да започнем работа по подземните комуникации на улицата”, посочи кметът на Пловдив.
По негови думи общината планира да реконструира още няколко улици в централната градска част на Пловдив - предвидено е ул. „Христо Г. Данов” да бъде ремонтирана по същия начин като ул. „Отец Паисий”, като лятото започва ремонт и там. Готов е и проекта за Дондуковата градина. „Много е важна връзката между Римския стадион и градината. Ще се ремонтира и ул. ”Петко Каравелов”.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С полагане на първа копка символично бе поставено началото на ремонта на ул. „Отец Паисий”

Пловдив: С полагане на първа копка символично бе поставено началото на ремонта на ул. „Отец Паисий”

1 Февруари 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С полагане на първа копка символично бе поставено началото на ремонта на ул. „Отец Паисий” в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Това е първата улица, с ремонта на която даваме старт на строителната програма на Общината за 2018 година”, каза кметът Иван Тотев. Реконструкцията ще продължи 3 месеца, а ако времето го позволява строителната фирма ще се постарае да приключи и по-бързо. Улицата ще бъде затваряна поетапно. Пътното платно ще бъде със ширина 6.5 м. „Тъй като улицата е предимно пешеходна ще бъдат разширени тротоарите по нея, за сметка на паркирането, което ще стане успоредно”, посочи Тотев.
Разширението на тротоарите ще е различно в различните части на улицата, с около 50-70 см. Всички улуци ще се вкарват в канализацията, ще се подменят и водопроводните тръби и канализация по улицата. Новото, което ще бъде направено по ул. „Отец Паисий” е това, че контейнерите за боклук ще бъдат вкарани под земята. Реконструкцията на улицата ще се наблюдава от археолог, тъй като се очаква на това място да излязат археологически обекти.
На места по улицата ще бъдат прекратени абонаментите за паркиране. По улицата ще е разрешено кратковременното спиране.
Временно, докато трае ремонта, ще бъде отворен тупика в края на улицата. Оттам ще се излиза на спирката на бул. „Цар Борис Трети Освободител”. Това ще е част от временната организация на движението по ул. „Отец Паисий”. Поставени са светофари и на ул.”Криволак”, също докато трае ремонта.
Според кмета на Пловдив Иван Тотев проблемът с движението в тази част на града ще е голям по време на ремонта и хората трябва да се стремят да избягват този маршрут , ако не е наложително.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Пловдив Иван Тотев: Големият проект за Тютюневия град ще бъде представен пред обществеността в началото на февруари

Кметът на Пловдив Иван Тотев: Големият проект за Тютюневия град ще бъде представен пред обществеността в началото на февруари

1 Януари 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Големият проект за Тютюневия град ще бъде представен пред обществеността на Пловдив в началото на месец февруари 2018 година. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив кметът Иван Тотев. Тогава ще бъде организирано обществено обсъждане на проекта. „От Национален институт за паметниците на културата държат да запазим изцяло духа на квартала”, каза кметът на Пловдив. Според него възможно е да бъде разрешено да се увеличат само прозорците на старите тютюневи сгради, с цел по-добра осветеност, но не по ширина, а по височина. Предполага се, че ще има доста рестрикции към имоти, които вече не са паметници на културата, но са във общата зона на складовете и в общата регулация, по общия режим за квартала. Общината ще направи всичко възможно за това къщите, които в момента са в зоната и не са паметници на културата да не могат да бъдат продадени и на тяхно място да изникнат кооперации. „Категорично се забранява надстрояването и на съществуващи къщи, без значение, че не са паметници на културата”, уточни Тотев. Вече осми месец община Пловдив работи заедно с Министерството на културата и със собствениците на сгради в Тютюневия град за това да бъдат осъществени общи намерения и до 15-20 януари да бъдат изработени съответните правила, които след това да бъдат представени на обществеността.
„Оптимист съм, че през февруари ще приемем правилата, които ще отпушат инвестиционния процес и 2018 г. ще можем да видим вече работа в зоната”, каза кметът Иван Тотев. Той уточни, че в момента община Пловдив приема подобен проектоплан в цялата централна градска част, което означава норми за рекламни елементи, норми за фасадни елементи, каквито са климатиците и други, за цялостен ансамбъл на пешеходните зони и страничните квартали, какъвто е Капана. Режимите, които в момента се приемат ще бъдат част от Подробния устройствен план на централна градска част на Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Амелия Гешева, зам.-министър на културата: В Националния институт за недвижимо културно наследство вече се разглеждат внесените проекти, касаещи Тютюневия град в Пловдив

Амелия Гешева, зам.-министър на културата: В Националния институт за недвижимо културно наследство вече се разглеждат внесените проекти, касаещи Тютюневия град в Пловдив

4 Декември 2017 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В Националния институт за недвижимо културно наследство вече се разглеждат внесените проекти, касаещи Тютюневия град в Пловдив. Това съобщи пред журналисти в Пловдив Амелия Гешева, зам.-министър на културата, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Предполагам, че решенията, които ще бъдат предложени на предстоящия експертен съвет, ще бъдат свързани с опознавано на всяка една от сградите на територията на този нов ансамбъл, който ще бъде създаден в зоната”, каза зам.-министър Гешева. „Освен това, той ще даде граници и режими за опазване на общите пространства и височини на сградите в зоната”, посочи тя и допълни, че към настоящия момент се разглеждат и внесени проекти за други сгради по ул. ”Иван Вазов”, които обаче не са част от Тютюневия град.
Цветана ТОНЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Иван Тотев: Започва нов конкурс за главен архитект на Пловдив, търси се специалист с ясна визия за бъдещето на града

Кметът Иван Тотев: Започва нов конкурс за главен архитект на Пловдив, търси се специалист с ясна визия за бъдещето на града

13 Октомври 2017 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Започва нов конкурс за главен архитект на Пловдив. Това обяви пред журналисти кметът на града Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Срокът за набиране на документи на кандидатите започва да тече от следващата седмица. До пореден конкурс за главен архитект се стигна, след като последната надпревара за мястото бе прекратена, защото нито един от тримата класирали се кандидати не получи достатъчно добра оценка. Към момента постът временно се заема от арх. Юлиана Петрова.
„Надявам се този път да има повече кандидати. Отново ще има публична защита на концепции, свързани с развитието на града. В град като Пловдив има много предизвикателства и следващият главен архитект трябва да познава идеите за развитие на града. Изключително много ще държим за отношението към опазване на културните паметници в Пловдив. Искаме този човек, който ще бъде главен архитект, да съблюдава и да продължи работата за общия изглед на града, за чистотата на възприятието. От друга страна, архитектът трябва да притежава и урбанистични качества. В момента започва промяна на Общия устройствен план на града и ще е необходим човек с богат опит и познания по пространствената концепция за развитие на Пловдив. Целта ни е да сменим концепцията от дисперсен към по-хомогенен град. Трябва архитектът да работи с екипа, който ще прави Общия устройствен план и това е много важно“, коментира Иван Тотев.
Кметът посочи, че очаква в концепциите, с които архитектите ще се явяват на конкурс и ще защитават, да бъде засегната същността на Пловдив. „Трябва да представи идеи за опазване на паметниците в Пловдив, предложения за справяне с проблемите с частните собственици на сгради. Важен акцент е също пространственото развитие на града и връзките с другите общини. Бъдещият главен архитект трябва да бъде човек, който да бъде авторитетен и да поеме голяма част от публичното представяне на града. Той трябва да е публична фигура, да защитава позиции и да може да се аргументира, да може да говори публично и да защитава концепции“, посочи Тотев. Кметът поясни, че конкурсът ще протече по вече добре познатите правила и срокове. „На последния конкурс нямаше голям брой кандидатури, защото искащите да заемат поста смятаха, че всичко е нагласено. Това категорично не е вярно. Искаме да изберем главен архитект, който да отговаря на нивото на Пловдив. Призовавам повече кандидати да се включат в конкурса“, каза още Иван Тотев. Той обяви, че през следващата седмица стартира и конкурс за нов директор на ОИ „Старинен Пловдив“, като се очаква на една от следващите сесии на Общински съвет да се обсъди сливането на Общинския институт с ОП „Туризъм“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Общинският съвет ще гласува осигуряване на 2 млн. лв. за основна реконструкция на улиците в зоната на Тютюневите складове

Пловдив: Общинският съвет ще гласува осигуряване на 2 млн. лв. за основна реконструкция на улиците в зоната на Тютюневите складове

12 Октомври 2017 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Общински съвет – Пловдив ще гласува осигуряване на 2 млн. лв. за основна реконструкция на улиците в зоната на Тютюневите складове, на сесията, която ще се проведе днес. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Валентин Парпулев, специалист „Връзки с обществеността“ в Общинския съвет. Предвижда се настилките в Тютюневия град да са паважни, а улиците да са с режим на преминаване и контрол на достъп. Стойността на целия ремонт в зоната на Тютюневите складове е 3 милиона лева, но един милион от тях се осигурява от 7-те милиона лева, които държавата преведе на Пловдив за инициативата Европейска столица на културата – 2019.
На днешната сесия общинските съветници ще гласуват и предоставяне на 1 милион лева за изграждане на площадно пространство пред Голямата базилика, както и изменение на бюджета, чрез което 2 млн. лв. от общо 7 млн. лв. за ремонта на подлеза на „Гладстон“ да бъдат пренасочени за ремонт на уличната мрежа в район „Южен“, за довършване на новата детска градина в кв. "Коматево", както и към общинския резерв за неотложни разходи.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Цялостното възстановяване на сградите на Тютюневия град ще започне през 2018 година

Пловдив: Цялостното възстановяване на сградите на Тютюневия град ще започне през 2018 година

6 Октомври 2017 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Цялостното възстановяване на сградите на Тютюневия град в Пловдив ще започне през 2018 година. Това съобщи пред журналисти кметът Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Преди това окончателно трябва да бъде приета общата концепция за цялата зона. Работният вариант на документа за общите градоустройствени правила се гледа в Министерството на културата. Тези правила трябва да бъдат разписани до края на годината и ще важат за собственици, инвеститори и Общината.
„Сградите в Тютюневия град трябва да бъдат възстановени в автентичния им вид, тъй като това е основно изискване на Националния институт за недвижимо културно наследство”, каза още кметът. Тотев съобщи още, че има готов проект за складовете на Кудоглу. Продължава укрепването и на склада на улица „Одрин” 8, който беше разрушен. Самите собственици са подготвили инвестиционен проект за възстановяването му.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.