НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:34

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ген. Кирчо Киров: Демократичните принципи за самоопределение и запазване на териториалната цялост се сблъскаха на територията на Испания

Ген. Кирчо Киров: Демократичните принципи за самоопределение и запазване на териториалната цялост се сблъскаха на територията на Испания

27 Октомври 2017 | 20:42 | Агенция "Фокус"
София. Демократичните принципи за самоопределение и запазване на териториалната цялост се сблъскаха на територията на Испания. Това коментира в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба от 2002 до 2012 г. по повод обявяването на независимостта на Каталония. „Във всеки случай ще бъдем свидетели вероятно на уникални по своята същност събития, защото в най-новата история след военна Европа такова нещо не се е случвало. В съвременната испанска история също не се е случвало, след гражданската война през 1936 – 1937 година на миналия век. Самоопределението на Каталония беше подкрепено от около 40-42 % от населението, а останалата част се обяви „против“. Непоследователната, противоречива политическа дейност на Карлес Пучдемон и неговото обкръжение доведе до това населението на областта да бъде разделено. Това никак не е добре за цялостното развитие на областта, защото Каталония е една от най-развитите, може би най-развитата, област в икономическо и финансово отношение на Испания и признаците, особено на икономическата обстановка, са твърде ясни, твърде очевадни – напускането на над 1300 фирми, учреждения, холдинги, компании на провинцията е твърде показателно. Така че аз прогнозирам нерозово политическо бъдеще на Карлес Пучдемон“, коментира ген. Кирчо Киров. Той допълни, че ситуацията около процесите по обявяването на независимостта на Каталония е възможно да даде отражение и върху Балканите, където обстановката е най-сложна, предвид проблемите на самоопределението на нациите и на смесването на нерешените в исторически план национални въпроси.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Едностранното обявяване на независимост на Каталония не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава

МВнР: Едностранното обявяване на независимост на Каталония не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава

27 Октомври 2017 | 18:44 | Агенция "Фокус"
София. България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и принципите на правовата държава като основни ценности на Европейския съюз и на всички негови държави-членки. Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник. Едностранното обявяване на независимост на Каталония не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава, както е видно от решенията на Конституционния съд на Кралство Испания. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи, разпространена от пресцентъра на министерството.
"Изразяваме загриженост от възможна ескалация на напрежението в Автономната област Каталония на Кралство Испания. Призоваваме всички власти в страната към конструктивен диалог, отговорност и уважение към законността - за защита на стабилността, единството и сигурността на гражданите. Вярваме в способността на испанското правителството за справяне с тази трудна ситуация в съответствие с Конституцията на страната и със залегналите в нея принципи и основни права на гражданите. Стабилността и просперитетът на приятелска Испания са важни за България, за ЕС и за гражданите на Европа. Единството, диалогът, солидарността и сътрудничеството са пътят за справяне със сериозните предизвикателства, пред които са изправени Европа и светът", се посочва още в позицията на МВнР.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Анна Кръстева, политолог: Няма да има нова призната държава на картата на Европа

Проф. Анна Кръстева, политолог: Няма да има нова призната държава на картата на Европа

23 Октомври 2017 | 07:42 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има нова призната държава на картата на Европа. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Анна Кръстева, експерт по европейска и международна политика, по повод напрежението в Каталуния. По отношение на полезните ходове на Мадрид и Барселона за изход от кризата проф. Анна Кръстева уточни, че и двете страни мобилизират като свой арсенал демократичния аргумент. „Остро конфронтационно навлизаме в много гореща фаза на конфликта. Очаквахме този сценарий и той категорично вече е задействан. Прословутият член 155 от Испанската Конституция, който Барселона тълкува като най – драматичното вмешателство в нейната автономия, най-лошото след управлението на Франко, на което Мадрид репликира, че този член е буквално преписан и взет от Германската Конституция, която никой до този момент не е критикувал като авторитарна или като недемократична“, коментира проф. Анна Кръстева. Тя добави, че според този член предстои да се проведат избори в рамките на шест месеца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Испанският сенат може да  обяви пряк контрол над Каталуния през следващата седмица

Reuters: Испанският сенат може да обяви пряк контрол над Каталуния през следващата седмица

20 Октомври 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Говорител на Сената на Испания съобщи, че горната камара на испанския парламент ще гласува за мерки, налагащи пряка власт на Каталуния, отменящи автономията на региона в отговор на опита за отцепване, в края на следващата седмица, предаде Reuters.
„Сенатът трябва да създаде комисия за обсъждане на мерките, които никога не са приемани преди. Най-вероятно комисията ще се събере на среща на 23 октомври (понеделник)“, заяви говорителят.
Каталунският лидер Карлес Пучдемон тогава ще получи възможност за отговор. Цялата горна камара, където управляващата Испанска народна партия има мнозинство, най-късно до 27 октомври (петък) ще гласува за мерките.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Мадрид готви външнополитическа стратегия за противопоставяне на каталунската пропаганда

El Pais: Мадрид готви външнополитическа стратегия за противопоставяне на каталунската пропаганда

20 Октомври 2017 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Няколко испански дипломати смятат, че се чувстват притеснени заради увеличаването на броя на разпространените от каталунските власти фалшиви послания и смятат, че стратегията на централните власти за справянето с кризата в региона е закъсняла и импровизирана. Испанското външно министерство е разпространило към посолствата шест документа от края на септември насам с най-основни идеи относно конфликта, а външният министър Алфонсо Дастис е може би единственото лице, което се обръща към международните медии, коментира испанският El Pais.
В самото сърце на испанското правителство се признава, че битката за спечелването на международното отразяване на кризата в Каталуния е загубена: най-вече заради това, че борбата не е била водена. Някои дипломати смятат, че Испания се е провалила в международните медии „заради мързел и липса на координирано послание“.
Някои от тях са на мнение, че е „притеснително“, че „толкова много години изминаха без бързо и категорично обясняване, че исканията на каталунските сепаратисти“ са напълно недемократични, както и да се подчертае, че Испания е демократична, колкото и другите страни в региона.
Самите международни кореспонденти признават, че при идването си в Испания да отразяват случилото се, се сблъскват със сериозни проблеми при откриването на правителствени представители, които да им дадат своята версия за фактите. Точно обратното е положението що се отнася до представителите на регионалното правителство в Каталуния.
Въпреки това, от края на септември испанското МВнР е засилило връзките си с международните медии и с посолствата си в чужбина. Разпространени са шест документа, които представят някои от основните идеи, които посланиците да използват при интервюта пред местни медии. Министерството е дало нареждане на испанските посланици да провеждат преки срещи с журналисти. През първите две седмици на октомври, след получаването на инструкциите, по радиото и телевизията е имало общо 87 интервюта, 9 писма до редакциите с искания за изясняване и корекции и 91 неофициални срещи.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей призова европейските лидери да сигнализират, че има напредък по преговорите за Брекзит, за да може да се пристъпи към следващата фаза

Reuters: Тереза Мей призова европейските лидери да сигнализират, че има напредък по преговорите за Брекзит, за да може да се пристъпи към следващата фаза

20 Октомври 2017 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британският премиер Тереза Мей призова европейските лидери да сигнализират, че има напредък по преговорите за Брекзит, предава Reuters.
Това се случи часове преди Европейският съюз да обяви, че няма достатъчно напредък по преговорите за Брекзит, за да могат да се обсъдят бъдещите връзки между Великобритания и общността. По време на вечеря Тереза Мей апелира европейските лидери да сигнализират, че преговорите ще продължат напред.
„Трябва да бъдем оптимистични и амбициозни относно това, което можем да постигнем, тъй като споделяме една и съща фундаментална вяра в свободната търговия, честната конкуреция, силните потребителски права и високи регулаторни стандарти“, каза тя пред европейските си колеги.
„Същевременно искам да бъда много ясна – Обединеното кралство ще продължи да бъде безусловно ангажирано със сигурността на Европа“, подчерта Мей.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ангела Меркел се надява преговорите по Брекзит да стигнат втора фаза до декември 2017 г.

The Guardian: Ангела Меркел се надява преговорите по Брекзит да стигнат втора фаза до декември 2017 г.

19 Октомври 2017 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел изрази своята надежда, че до декември тази година преговорите за Брекзит ще стигнат до втора фаза, която представлява започване на разговори за търговско споразумение между ЕС и Великобритания. Това пише Guardian. Брекзит ще бъде една от главните теми в дневния ред в петък – втория ден от срещата на върха в Брюксел.
Канцлерът е изразила надеждата си в четвъртък, по време на първия ден от общата среща на европейските лидери.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: „Няма място за намеса на ЕС“ в каталунската криза

Доналд Туск: „Няма място за намеса на ЕС“ в каталунската криза

19 Октомври 2017 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, заяви в четвъртък, че “няма място” за намеса на Европейския съюз в каталунската криза, предава AFP. Изказването е направено след като по-рано в четвъртък от Мадрид обявиха, че смятат да предприемат стъпки за прекратяване на автономията на района.
На пресконференция непосредствено преди срещата на върха в Брюксел, Туск заяви, че „ние всички имаме своите емоции, мнения и схващания, но на официално ниво няма място за намеса на ЕС“ в Каталуния.
Агенция „Фокус“ припомня, че по-рано испанският премиер Мариано Рахой заяви, че не смята да обсъжда проблема с Каталуния на насрочената за 19 и 20 октомври среща на върха на европейските лидери. Рахой също така е категоричен, че кризата е вътрешно испанска и няма нужда от международно посредничество.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Ангела Меркел призова Европейския съюз да ограничи фондовете, насочени към Турция

Deutsche Welle: Ангела Меркел призова Европейския съюз да ограничи фондовете, насочени към Турция

19 Октомври 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел призова европейските лидери да ограничат средствата от фондовете на съюза, насочени към Турция, предава Deutsche Welle. Медията припомня, че всяка държава, която пожелае да се включи в Европейския съюз, получава финансова помощ, предназначена за подпомагане изпълнението на изискванията за членство.
Изказването е направено в четвъртък пред репортери, малко след като германският лидер кацна в Брюксел, за да участва в срещата на върха на ЕС. По-рано немски издания излязоха с информация относно подобна възможност, но това не бе официално потвърдено.
Причината е влошаването на демократичните принципи в страната. Според Меркел, „всичкои законови принципи в Турция се движат в грешната посока“, като изрази тревогата си от този процес. Канцлерът добави още, че ще настоява за ограничаване на фондовете, насочени към Анкара.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Мариано Рахой пристигна в Брюксел за срещата на върха

El Pais: Мариано Рахой пристигна в Брюксел за срещата на върха

19 Октомври 2017 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Испанският премиер Мариано Рахой пристигна в Брюксел в четвъртък вечерта, за да вземе участие в срещата на върха на европейските лидери, пише El Pais. По-рано министър-председателят заяви, че не смята да провежда официални обсъждания на каталунската криза, като добави, че проблемът не е „включен в дневния ред“.
Агенция „Фокус“ припомня, че по-рано Рахой неколкократно определи събитията в Каталуния като вътрешен за Испания проблем, отхвърляйки всички предложения за посредничество. Някои от европейските лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел и френският държавен глава Еманюел Макрон застанаха зад позицията на Мадрид. Очаква се на срещата да бъде гласувано решение, в което всички държави-членки на ЕС ще подкрепят испанското правителство.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей иска незабавното съставяне на план за Брекзит на срещата на върха на ЕС

AFP: Тереза Мей иска незабавното съставяне на план за Брекзит на срещата на върха на ЕС

19 Октомври 2017 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британският премиер Тереза Мей призова лидерите на страните-членки на ЕС незабавно да изготвят план за придвижването на преговорите за Брекзит, в частност по въпроса за правата на европейските граждани, предаде AFP. Пристигайки на двудневната среща на върха, Мей заяви очакването си европейските й колеги да се съгласят, че не е постигнат достатъчен напредък по въпросите за „развода“ с ЕС, за да се придвижат преговорите към втора фаза. Тя обаче отправи призив към европейските лидери да започнат подготовката за обсъждане на споразумение за търговията и прехода към излизане от ЕС на следващата среща на върха през декември.

Превод и редакция: Калина Жекова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испанският Върховен съд отхвърли искането на Барселона да спре прехвърлянето на контрола върху финансите на Каталуния към Мадрид

El Pais: Испанският Върховен съд отхвърли искането на Барселона да спре прехвърлянето на контрола върху финансите на Каталуния към Мадрид

19 Октомври 2017 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският Върховен съд отхвърли искането на регионалното каталунското правителство да блокира процедурата по прехвърляне на контрола върху финансите на автономната област към Мадрид. Това е съобщено от представител на съда в четвъртък, пише испанският El Pais. Вестникът припомня, че Мадрид задейства процедурата малко преди провеждането на референдума за независимост, който се проведе в Каталуния на първи октомври. Правителството обоснова действията си с факта, че Барселона използва държавни пари за да организира обявения за незаконен от Мадрид вот.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел се надява за конституционно решение на каталунската криза

AFP: Ангела Меркел се надява за конституционно решение на каталунската криза

19 Октомври 2017 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в четвъртък, че се надява кризата около Каталуния да получи конституционно решение, предава AFP.
Немският лидер е изразил позицията си малко след пристигането си в Брюксел, където ще вземе участие в срещата на върха на европейските лидери, която се провежда в четвъртък и петък. Според нейните думи, Германия „подкрепя позицията на испанското правителство, зад която трябва да застанат всички страни“. Меркел изрази пред репортери надеждата си, че за кризата „съществуват решения, които се основават на испанската Коституция“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Мариано Рахой не смята да обсъжда каталунската криза по време на срещата на върха в Брюксел

El Pais: Мариано Рахой не смята да обсъжда каталунската криза по време на срещата на върха в Брюксел

19 Октомври 2017 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Мадрид/Брюксел. Премиерът на Испания Мариано Рахой не смята да обсъжда каталунската криза по време на срещата на върха в Брюксел, пише испанското издание El Pais. Рахой трябва да пристигне в белгийската столица в четвъртък, като е заявил предварително, че ако бъде попитан за ситуацията „докато върви по коридора“, ще даде нужната информация, но кризата „не е включена в дневния ред“.
Агенция Фокус припомня, че от Мадрид неколкоратно заявиха, че проблемът с Каталуния е вътрешен за Испания и правителството не желае посредничество и участие на трети страни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: ЕС ще изпрати послание за единство с Испания

Еманюел Макрон: ЕС ще изпрати послание за единство с Испания

19 Октомври 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на Европейския съюз ще използват срещата на високо равнище в Брюксел, за да изпратят „послание за единство" с Мадрид в кризата с Каталуния. Това заяви френският президент Емануел Макрон в четвъртък, предава AFP.
Пристигайки за двудневната среща на върха в Брюксел, Макрон отбеляза, че държавните и правителствените лидери на страните от Общността ще изразят подкрепата си за министър-председателя на Испания Мариано Рахой.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Таяни предупреди каталунците: Никой в ЕС няма да приеме вашата независимост

Антонио Таяни предупреди каталунците: Никой в ЕС няма да приеме вашата независимост

19 Октомври 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предупреди регионалното правителство на Каталуния да не предприема следващи стъпки за отделянето на областта от Испания, предава германският телевизионен канал ZDF.
„Би било хубаво каталунското правителство да не обявява независимост, защото никой няма да застане зад нея. Никой в Европа не би могъл да я приеме“, подчерта Таяни.
Италианският политик припомни, че конфликтът с Каталуния е „проблем на Испания“, а не на Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мадрид и Барселона продължават по пътя на конфронтацията (ОБЗОР)

Мадрид и Барселона продължават по пътя на конфронтацията (ОБЗОР)

19 Октомври 2017 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Кризата между Мадрид и Барселона продължава да ескалира. В четвъртък, 19 октомври, лидерът на регионалното правителство в Барселона Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, поставен от централните власти в Мадрид в последната минута преди изтичането на срока (11 часа българско време). Независимост на Каталуния не е обявена, но ще бъде декларирана, ако правителството на Мариано Рахой продължи с „репресиите", т.е. активира член 155 от Конституцията, който предвижда суспендиране на автономните правомощия на региона.
„Ако централното правителството продължава да блокира диалога и продължава репресиите, парламентът на Каталуния може, ако сметне за подходящо, да пристъпи към гласуване на официална декларация за независимост", бе казано в писмото, изпратено от Барселона до испанския министър-председател Рахой.

Реакцията на Мадрид не закъсня. Минути след като регионалният лидер Карлес Пучдемон поясни, че не е обявена независимост на автономния регион, но предупреди, че може да се стигне до подобна стъпка, правителството на премиера Мариано Рахой потвърди, че ще предприеме стъпки за суспендиране на автономните правомощия на Каталуния.
„Испанското правителство ще продължи процедурите, описани в член 155 от Конституцията, за възстановяване на законността в каталунското самоуправление", стана ясно от изявление на централните власти.
Последва свикване на извънредна среща на кабинета, насрочена за следобедните часове на събота, 21 октомври. В рамките й ще бъдат обсъдени следващите действия на Мадрид за активирането на член 155 от Конституцията, който позволява на централните власти да поемат пряк контрол върху даден регион при изключителни обстоятелства.

Още на 8 октомври испанският министър-председател не изключи възможността за разпускането на регионалното правителство в Барселона, ако управляващите в региона не се откажат от обявяване на независимост на Каталуния. „Не изключвам нищо“, увери Рахой пред медиите в отговор на въпрос дали се допуска задействането на член 155 от Основния закон на кралството.

До изострянето на отношенията между Мадрид и Барселона се стигна след организирането на референдума за независимост на Каталуния, проведен на 1 октомври – въпреки ожесточеното противопоставяне на централното правителство.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кабинетът в Мадрид ще заседава извънредно в събота за кризата с Каталуния

AFP: Кабинетът в Мадрид ще заседава извънредно в събота за кризата с Каталуния

19 Октомври 2017 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Правителството на Испания свика извънредна среща на кабинета, която ще се проведе в следобедните часове на събота, 21 октомври, предава AFP. Съобщението бе направено, след като Мадрид обяви, че ще предприеме стъпки за суспендиране на автономните правомощия на Каталуния, предава AFP.
В изявлението се уточнява, че на срещата ще бъдат обсъдени следващите действия на Мадрид за активирането на член 155 от Конституцията, който позволява на централните власти да поемат пряк контрол върху даден регион при изключителни обстоятелства.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мадрид потвърди: Испанското правителство ще продължи процедурите, описани в член 155 от Конституцията, за възстановяване на законността в Каталуния

Мадрид потвърди: Испанското правителство ще продължи процедурите, описани в член 155 от Конституцията, за възстановяване на законността в Каталуния

19 Октомври 2017 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Каталунската криза продължава да ескалира. Минути след като регионалният лидер Карлес Пучдемон поясни, че не е обявена независимост на автономния регион, но предупреди, че може да се стигне до подобна стъпка, ако Мадрид продължи с „репресиите си“, правителството на премиера Мариано Рахой потвърди, че ще предприеме стъпки за суспендиране на автономните правомощия на Каталуния, предава AFP.
„Испанското правителство ще продължи процедурите, описани в член 155 от Конституцията, за възстановяване на законността в каталунското самоуправление", се казва в изявление на централните власти.
Лидерът на регионалното правителство в Барселона Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, поставен от централните власти в Мадрид в последната минута преди изтичането на срока (11 часа българско време).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Spain Report: Испанското правителство ще активира член 155 от Конституцията, потвърдиха от Монклоа

The Spain Report: Испанското правителство ще активира член 155 от Конституцията, потвърдиха от Монклоа

19 Октомври 2017 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанското правителство ще активизира член 155 от Конституцията, който предвижда суспендиране на автономните правомощия на Каталуния. Това потвърди говорител на Монклоа, официалната резиденция на министър-председателя на Испания, предава The Spain Report.
Лидерът на регионалното правителство в Барселона Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, поставен от централните власти в Мадрид в последната минута преди изтичането на срока (11 часа българско време). Независимост на Каталуния не е обявена, но ще бъде декларирана, ако правителството на Мариано Рахой активира член 155 от Конституцията, който предвижда суспендиране на автономните правомощия на региона.
Други подробности към момента не се съобщават.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Карлес Пучдемон отговори на ултиматума на Мадрид в последната минута – независимост на Каталуния не е обявена, но ще бъде декларирана, ако бъде активиран член 155 от Конституцията

AFP: Карлес Пучдемон отговори на ултиматума на Мадрид в последната минута – независимост на Каталуния не е обявена, но ще бъде декларирана, ако бъде активиран член 155 от Конституцията

19 Октомври 2017 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Барселона. Лидерът на регионалното правителство в Барселона Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, поставен от централните власти в Мадрид в последната минута преди изтичането на срока (11 часа българско време). Независимост на Каталуния не е обявена, но ще бъде декларирана, ако правителството на Мариано Рахой продължи с "репресиите", т.е. активира член 155 от Конституцията, който предвижда суспендиране на автономните правомощия на региона, предава AFP.
„Ако централното правителството продължава да блокира диалога и продължава репресиите, парламентът на Каталуния може, ако сметне за подходящо, да пристъпи към гласуване на официална декларация за независимост", се казва в писмо, изпратено до испанския министър-председател Рахой.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Мадрид се подготвя за активирането на член 155 от Конституцията на Испания

El Pais: Мадрид се подготвя за активирането на член 155 от Конституцията на Испания

19 Октомври 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанското правителство няма да предприеме действия за активиране на член 155 от Конституцията, който ще позволи на Мадрид да поеме контрола върху управлението в Каталуния, ако регионалният лидер Карлес Пучдемон организира предсрочни избори в североизточния автономен регион, пише националният ежедневник El Pais.
Четвъртък в 10 часа (11 часа българско време) изтича вторият краен срок, определен от испанското правителство, в който Пучдемон да изясни дали е обявил едностранно независимост на Каталуния. Новият ултиматум на Мадрид бе отправен в понеделник, след като регионалният каталунски лидер не пожела да даде директен отговор на въпроса на централното правителство.
Ако Пучдемон не направи уточненото изискване и не се върне към спазването на испанското законодателство, централното правителство е готово да активира член 155, който ще му позволи да прекрати елементите на самоуправлението на Каталуния.
Активирането на член 155 обаче не е автоматично. Необходимите процедури, които включват одобрение от Сената, може да отнемат няколко дни. Така се отваря възможност Пучдемон междувременно да насрочи избори, отбелязват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Срещата на върха на ЕС: Ангела Меркел ще настоява за съкращаване на финансовата помощ за Турция

Die Zeit: Срещата на върха на ЕС: Ангела Меркел ще настоява за съкращаване на финансовата помощ за Турция

19 Октомври 2017 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Берлин. В четвъртък, 19 октомври, в Брюксел започва двудневната среща на върха на лидерите на държавите от Европейския съюз, на която германският канцлер Ангела Меркел ще настоява пред колегите си за по-нататъшно съкращаване на финансовата помощ за Турция, пише националният ежедневник Die Zeit.
Източници от германските правителствени кръгове твърдят, че подобна стъпка ще бъде наложена в отговор на продължаващите арести в Турция на журналисти и активисти за правата на човека. На Турция бе обещана сума в размер на 4,45 млрд. евро за периода 2014-2020 г. – т.нар. предприсъединителна помощ. Исканията за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, които бяха широко обсъждани в предизборната кампания в Германия, вероятно няма да бъдат повдигнати.
В дневния ред на срещата на върха са още бежанската криза и плановете за създаване на европейски отбранителен съюз. Освен това държавните и правителствени лидери ще дискутират възможностите на ЕС за справянето със севернокорейската криза и с изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Днес в 11.00 часа българско време изтича крайният срок за Карлес Пучдемон да се откаже от обявяването на независимост на Каталуния

AFP: Днес в 11.00 часа българско време изтича крайният срок за Карлес Пучдемон да се откаже от обявяването на независимост на Каталуния

19 Октомври 2017 | 05:59 | Агенция "Фокус"
Барселона. Президентът на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон трябва да се откаже от обявяването на независимост на областта от Испания или да се сблъска с безпрецедентен ход от страна на правителството в Мадрид, което заплаши да отнеме автономния статут на региона, предава AFP.
Пучдемон, който предизвика най-сериозната политическа криза в Испания от десетилетия, след като проведе референдум за независимост на Каталуния от Испания на 1 октомври, въпреки че Конституционния съд на страната го обяви за нелегален, получи срок до 10.00 часа (11.00 часа българско време) на 19 октомври, за да каже ясно дали обявява едностранно независимост на региона или не.
Правителството на министър-председателя Мариано Рахой заплаши, че ще използва член 155 от испанската конституция – мярка, която би позволила на Мадрид да отнеме автономния статут на Каталуния – ако Пучдемон не се откаже от намеренията си да обяви независимост.
В Испания има колебания по въпроса, дали налагането на директно управление над автономната област няма да задълбочи още повече кризата.
Един от лидерите на „Каталунската европейско-демократична партия“ на Пучдемон, Марта Паскал, каза на репортерите, че ако Мадрид задейства член 155, партийните членове ще поискат от лидера си да обяви независимост незабавно. От своя страна, изглежда правителството на Рахой е предложило на каталунските сецесионисти изход от ситуацията в последния момент, чрез провеждането на регионални избори санкционирани от Мадрид, които биха позволили на избирателите в Каталуния да определят сами бъдещето си.
Източник от правителството на Рахой е споделил с AFP, че провеждането на избори ще се счита за „връщане към законността“ от страна на Пучдемон, докато лидера на опозицията в Мадрид Педро Санчес, от Испанската социалистическа работническа партия, „без съмнение“ би се отказал от използването на член 155. В отговор, източник от каталунското правителство заяви, че изборите „не са сред приоритетите“ им, но не са изключени.
„Няма да реагираме на неофициални декларации от правителството“, е казал източникът. „Чакаме да видим какво ще реши (Мадрид) утре“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Каталуния ще продължи с действията си за постигане на независимост, ако Мадрид отнеме автономния статут на областта

Reuters: Каталуния ще продължи с действията си за постигане на независимост, ако Мадрид отнеме автономния статут на областта

19 Октомври 2017 | 02:12 | Агенция "Фокус"
Барселона. Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон е обещал да продължи с действията си за постигане на независимост, дори Испания да отнеме автономния статут на региона, само няколко часа преди изтичането на крайния срок, даден на каталунския лидер от испанския премиер Мариано Рахой, за да каже ясно дали обявява отделянето на областта от Испания, предава Reuters, позовавайки се на информация от неназован източник, близък до лидера на каталунското регионално правителство.
Срокът, даден от министър-председателя на Испания Мариано Рахой на Пучдемон за оттегляне на декларацията за независимост на Каталуния, изтича в 11 часа българско време в четвъртък.
Каталунският президент направи символична декларация за независимост на областта през изминалата седмица, но временно задържа действието ѝ, за да проведе разговори с централното правителство в Мадрид. Източникът на агенцията твърди, че той ще обяви независимост, ако Рахой задейства член 155 от испанската конституция, за да отнеме автономията на североизточния испански регион.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството в Мадрид е предложило на каталунското ръководство да проведе регионални избори, които да разрешат политическата криза

AFP: Правителството в Мадрид е предложило на каталунското ръководство да проведе регионални избори, които да разрешат политическата криза

19 Октомври 2017 | 00:11 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанското правителство е предложило на лидерите на Каталунското регионално правителство да проведат предсрочни избори в областта, които биха разрешили най-сериозната политическа криза в Испания от десетилетия, предава AFP, позовавайки се на неназовани източници от централното правителство в Мадрид.
Няколко часа преди изтичането на срока, даден от испанския премиер Мариано Рахой на каталунския президент Карлес Пучдемон, в 10 часа българско време на 20 октомври, в рамките на който той трябва да каже дали обявява независимост на автономната област или не, испанското правителство е предложило провеждането на предсрочни регионални избори, „които могат да бъдат считани за връщане към законността“, според източника на агенцията.
По-рано днес, от Мадрид предупредиха Пучдемон, че ако не преосмисли решението си за обявяване на независимост на Каталуния, правителството ще започне процедура за отнемане на автономията на региона.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ако до четвъртък сутрин Карлес Пучдемон не изясни намеренията си, испанските власти ще поемат пълен контрол на Каталуния

The Guardian: Ако до четвъртък сутрин Карлес Пучдемон не изясни намеренията си, испанските власти ще поемат пълен контрол на Каталуния

18 Октомври 2017 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Ако до четвъртък сутрин каталунският лидер Карлес Пучдемон не изясни намеренията си относно независимостта, испанските власти ще поемат пълен контрол над Каталуния, пише The Guardian.
Още миналата седмица испанският премиер Мариано Рахой предупреди Карлес Пучдемон, че има време до четвъртък сутринта, за да се откаже от плановете си за независимост, и да върне региона към „конституционния ред“.В случай, че Пучдемон не направи това, испанското правителство ще активира член 155 от конституцията, който позволява на властите да поемат пълен контрол над автономните области.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Премиерът на Испания призова лидера на Каталуния да „действа разумно“

Reuters: Премиерът на Испания призова лидера на Каталуния да „действа разумно“

18 Октомври 2017 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Премиерът на Испания Мариано Рахой отправи апел към лидера на Каталуния Карлес Пучдемон да „действа разумно“, предаде Reuters. Призивът идва ден преди изтичането на дадения от правителството краен срок за автономния регион да се откаже от плановете си за независимост. „Моля Пучдемон да действа разумно, балансирано, да постави на първо място интереса на всички жители“, заяви премиерът пред парламента.
По-рано вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария предупреди, че ако не се откаже от своите планове, Каталуния ще бъде лишена от автономия.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro: Туризмът в Каталуния бележи спад след референдума за независимост

Le Figaro: Туризмът в Каталуния бележи спад след референдума за независимост

18 Октомври 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Туристическият сектор на Каталония е силно засегнат от ефектите на непризнатия от Мадрид референдум за независимост, пише вестник Le Figaro. За първите две седмици на октомври туристическата активност е отбелязала спад с 15% в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на професионалната асоциация „Екселтур“. Подобен ефект върху туризма имаше и атентатът в Барселона, добавя френското издание.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: КС на Испания отново обяви закона за каталунския референдум за противоконституционен

El Pais: КС на Испания отново обяви закона за каталунския референдум за противоконституционен

18 Октомври 2017 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Конституционният съд на Кралство Испания издаде решение, с което отново потвърди, че законът за референдума в автономния регион Каталуния, приет на 6 септември, е противоконституционен и поради тази причина няма правна сила, отбелязва националният ежедневник El Pais.
Решението потвърждава по-ранното спиране на законодателния акт и постанови за втори път, че законът нарушава основните права на гражданите. Каталунските граждани са „в ръцете на сила, която твърди, че не признава граници", се казва в решението на органа.
Решението установява, че законът е приет по безпрецедентния и „произволен" начин, който е изключил дебатите, а това е „много сериозно нарушение на законодателната процедура“.
Опозицията в регионалния парламент в Барселона излезе на протест, когато законопроектът беше поставен на дневен ред.
Правителството на малцинството на „Заедно за ДА“, получи законодателна подкрепа от малката партия „Популярна кандидатура за единство“, за да осигури правна рамка за референдум за независимост, проведен на 1 октомври.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: 200 хил. души протестират в Барселона срещу задържането на сепаратистките лидери

AFP: 200 хил. души протестират в Барселона срещу задържането на сепаратистките лидери

17 Октомври 2017 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Барселона. По данни на местната полиция около 200 хил. души са се събрали тази вечер по улиците на Барселона на шествие със свещи в знак на протест срещу задържането на двама каталунски сепаратистки лидери, предаде AFP.
Подобни демонстрации се провеждат в Жирона и в други градове на Каталуния заради решението на националния съд на Испания да задържи в затвора Жорди Кушхард и Жорди Санчес по обвинение, че са подстрекавали към размирици.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Тереза Мей увери Мариано Рахой, че Великобритания няма да признае независимостта на Каталуния

Politico: Тереза Мей увери Мариано Рахой, че Великобритания няма да признае независимостта на Каталуния

17 Октомври 2017 | 23:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей заяви на свой испански колега Мариано Рахой, че каталунският референдум е нелегален и че Великобритания няма да признае каталунската независимост, предаде Politico.
„Всяко едностранно обявяване от Каталуния няма да съответства с върховенството на закона“, е заявила Мей по време на телефонния разговор с Рахой, според официално заявление от британското правителство. По-рано Рахой предаде на регионалния лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, че има срок до четвъртък да изясни дали наистина е обявил независимост след референдума от 1 октомври.
Мей и Рахой също така са обсъдили прогреса в преговорите по Брекзит преди срещата от тази седмица на Европейския съвет. Британският министър-председател също така е изразила „съболезнованията си относно загубата на животи и щетите причинени от горските пожари в Северна Испания“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Конституционният съд на Испания призна за незаконен референдума за независимостта на Каталуния

Deutsche Welle: Конституционният съд на Испания призна за незаконен референдума за независимостта на Каталуния

17 Октомври 2017 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Конституционният съд на Испания призна за незаконен проведения на 1 октомври референдум за независимостта на Каталуния. Съдиите мотивираха решението си с това, че допитването е проведено, опирайки се на приет на 6 септември от регионалния парламент „Закон за референдума за самоопределянето“, който противоречи на испанската конституция и затова няма законна сила, предаде Deutsche Welle, в рускоезичната си редакция.
По-рано конституционният съд временно отмени закона до изнасянето на присъдата по молба на централното правителство в Мадрид. В постановлението на съда във вторник пише, че каталунският закон за референдума нарушава принципът на националния суверенитет и „неразривното единство на испанската нация“. Освен това съдът призна, че заседанието на каталунския регионален парламент, по време на което е приет този закон, също противоречи на конституцията на Испания.
Междувременно лидерът на областта Карлес Пучдемн не отговори пряко дали е провъзгласил официално независимостта на Каталуния от Испания. Това бе искане на правителството в Мадрид, което даде на регионалните власти срок до 10 часа сутринта на 19 октомври. Представител на регионалните власти в Барселона посочи, че и на 19 октомври Мадрид няма да получи друг отговор, различен от този, който Пучдемон огласи в понеделник. В писмо до министър-председателя на Испания Мариано Рахой регионалният лидер единствено предложи скорошното свикване на лична среща и установяването на двумесечен срок за провеждане на диалог.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Каталунските власти няма да се отказват от плановете си за независимост

ТАСС: Каталунските власти няма да се отказват от плановете си за независимост

17 Октомври 2017 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Барселона. Говорителят на регионалното правителство в Барселона Жорди Турул заяви, че каталунските власти не мислят да се отказват от стремежите си да постигнат независимост на автономната област, предава ТАСС.
Според неговите думи, каталунското ръководство е „отворило вратите за диалог“, докато „правителството на Испания ги е затворило“. „Предаването не е част от сценариите, които разглежда това правителство (на Каталуния)“, подчерта Турул, добавяйки, че автономията „залага“ на преговорите.
„Все още не сме решили за формата на нашия отговор за Рахой, но няма да му кажем нищо по-различно от това в понеделник“, увери Турул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мадрид: Задържането на каталунски активисти е съдебен, а не политически акт

Мадрид: Задържането на каталунски активисти е съдебен, а не политически акт

17 Октомври 2017 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Задържането на каталунски активисти е съдебен, а не политически акт, заяви министърът на правосъдието на Испания Рафаел Катала, цитиран от Reuters. В понеделник съдът нареди задържането на Жорди Санчес и Жорди Куишарт, лидери на групите „Национално каталунско събрание“ и „Омниум“, борещи се за независимост на автономната испанска област. Двамата са заподозрени в противодържавна дейност, заради участието им в подготовката на референдума за независимост на Каталуния, обявен за незаконен от испанското правителство.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Испания понижи прогнозите си за икономически растеж през 2018 г.

ZDF: Испания понижи прогнозите си за икономически растеж през 2018 г.

17 Октомври 2017 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Правителството на Испания понижи прогнозите за икономически растеж през 2018 г. заради кризата с Каталуния, предава германският телевизионен канал ZDF. Мадрид очаква през следващата година ръстът да бъде 2,3 %. По-рано очакванията бяха за 2,6 %.
В допълнение бяха приведени данни, съгласно които бюджетният дефицит на страната през текущата година ще възлиза на 3,1 %. Въпреки усложнената ситуацията властите изразиха надежди за подобряване на ситуацията на пазара на труда в следващите месеци.

Агенция "Фокус" припомня:
Още миналата седмица правителството на Испания предупреди, че ще понижи прогнозата за икономически растеж за 2018 г. заради кризата с Каталуния. „Ако няма бързо решение, смятаме, че трябва да понижим икономическите прогнози за 2018 г.", поясни вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария пред репортери в Мадрид.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според Каталунското правителство, ареста на Жорди Санчес и Жорди Кушхард е провокация

AFP: Според Каталунското правителство, ареста на Жорди Санчес и Жорди Кушхард е провокация

17 Октомври 2017 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Барселона. Говорител на регионалното правителство в Барселона заяви късно в понеделник, че арестът на двама от лидерите на каталунското движение за независимост е провокация, предава AFP.
Според съобщението, Испания „си играе на провокации“. По-рано в понеделник Жорди Санчес, лидер на „Национално Каталунско събрание“ и Жорди Куишарт, председател на културната организация „Омниум“, бяха арестувани по обвинени, че са използвали социалните мрежи, за да организират митинги, които са в противоречие с постановленията на Мадрид. Лидерът на областта Карлес Пучдемон също разкритикува ареста от личната си страница в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

La Vanguardia: Карлес Пучдемон разкритикува ареста, извършен срещу двама от лидерите на движението за независимост

La Vanguardia: Карлес Пучдемон разкритикува ареста, извършен срещу двама от лидерите на движението за независимост

17 Октомври 2017 | 00:49 | Агенция "Фокус"
Барселона. Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон разкритикува ареста на Джорди Санчес и Джорди Кушхард, лидери на две от организациите, борещи се за независимост на областта, пише La Vanguardia. Пучдемон е заявил чрез социалната мрежа „Туитър“, че испанските власти се „опитват да арестуват идеи“, като нарече задържането на двамата „лоши новини“. Санчес, който е лидер на организацията „Национално Каталунско събрание“ и Кушхард, председател на културната група „Омниум“ са обвинени, че са организирали граждани на митинг, който нарушава постановленията на испанските власти. Двамата бяха задържани късно в понеделник, припомнят от вестника.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Двама от лидерите на каталунското движение за независимост са арестувани

El Pais: Двама от лидерите на каталунското движение за независимост са арестувани

16 Октомври 2017 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Барселона. Лидерите на две от главните организации, борещи се за независимост на Каталуния са арестувани в понеделник, пише испанското издание El Pais. Двамата са обвинени в опит за сепаратизъм, като испански прокурори смятат, че те са главните организатори на част от безредиците в автономната област, станали в края на септември. Заповед за задържане е издадена и за един от началниците на местните полицейски сили, който обаче бе освободен малко след ареста.
Според обвинението, лидерите на групите „Национално Каталунско събрание“ и „Омниум“ са използвали социалните мрежи, за да организират хора в митинги, противоречащи на юридическите постановления, издадени от Мадрид.
По-рано в понеделник каталунският лидер Карлес Пучдемон не даде ясен отговор дали областта смята да обяви независимост или не, призовавайки отново за диалог с правителството.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Началникът на полицията в Каталуния е бил пуснат след изслушване в съда

AFP: Началникът на полицията в Каталуния е бил пуснат след изслушване в съда

16 Октомври 2017 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Началникът на полицията в Каталуния Жозеп Луис Траперо е бил пуснат след като е бил изслушан пред съда в Мадрид, след като бе обвинен в подстрекаване към размирици, предаде AFP.
Испанската държавна прокуратура поиска той да остане под стража заради обвиненията, че не е успял да предотврати забранения референдум за независимостта на Каталуния, проведен на 1 октомври.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испанската прокуратура иска задържането на началника на полицията в Каталуния под стража

AFP: Испанската прокуратура иска задържането на началника на полицията в Каталуния под стража

16 Октомври 2017 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испански съдебен източник съобщи, че прокуратурата на страната е отправила молба към съда в Мадрид да поиска задържането на началника на полицията в Каталуния Жосеп Луис Праперо, който е обвинен в подклаждането на размирици, предаде AFP.
Траперо бе разпитан в съда по обвинение, че е подклаждал размирици заради начина, по който се е справил с протестите за независимостта на Каталуния предишния месец и заради това, че не е спрял референдума за независимост, приет от централните власти за противоконституционен.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мадрид даде на каталунците срок до четвъртък да изяснят казуса с независимостта

AFP: Мадрид даде на каталунците срок до четвъртък да изяснят казуса с независимостта

16 Октомври 2017 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Централното правителство в Мадрид заяви, че каталунският лидер Карлес Пучдемон не е изяснил дали е обявил или не независимост на автономния регион, и го призова да „изясни“ въпроса до 10 часа (местно време) в четвъртък, предава AFP.
„Правителството съжалява, че лидерът на каталунското правителство реши да не отговаря на искането, отправено от правителството“ в Мадрид, подчерта вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария в рамките на пресконференция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мадрид определи като неясен отговора на каталунския лидер

AFP: Мадрид определи като неясен отговора на каталунския лидер

16 Октомври 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Лидерът на испанския автономен регион Каталуния Карлес Пучдемон не е дал ясен отговор на Мадрид, с който да изясни дали е обявена или не независимостта на областта. Това заяви министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис в понеделник, предава AFP.
„Ясно е, че Пучдемон не отговори, не даде яснотата, която изискахме от него“, подчерта Дастис, коментирайки писмото на каталунския лидер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

La Vanguardia: Карлес Пучдемон избегна директен отговор на ултиматума на Мадрид и поиска диалог с Мариано Рахой

La Vanguardia: Карлес Пучдемон избегна директен отговор на ултиматума на Мадрид и поиска диалог с Мариано Рахой

16 Октомври 2017 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Барселона/Мадрид. Нито да, нито не - така регионалният лидер Карлес Пучдемон избегна прекия отговор на ултиматума на Мадрид към властите в Барселона да изяснят дали е обявена или не независимост на Каталуния. Минути преди изтичането на крайния срок на ултиматума (10 часа местно време в понеделник, 16 октомври), Пучдемон отново предложи диалог чрез посредничество или дори разговор с министър-председателя на Испания Мариано Рахой, съобщава каталунският вестник La Vanguardia.
В отговора си Пучдемон предлага спешна среща с Рахой „колкото е възможно по-скоро“. Каталунският лидер повтори, че „приоритетът на моето правителство е да търси пътя на диалога“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хуан Игнасио Соидо (Вътрешен министър на Испания): Испания ще поеме контрол над Каталония, ако отговорът на властите й за независимостта е двусмислен

Хуан Игнасио Соидо (Вътрешен министър на Испания): Испания ще поеме контрол над Каталония, ако отговорът на властите й за независимостта е двусмислен

14 Октомври 2017 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо заяви, че правителството на страната ще поеме контрол над Каталуния, ако регионалният ѝ лидер Карлес Пучдемон даде двусмислен отговор на въпроса, дали е обявил независимост от Испания, предаде Politico.
„Отговорът трябва да бъде без каквато и да е двусмисленост. Той трябва да каже „да“ или „не“, заяви Соидо. „Ако отговори двусмислено, това значи, че не иска диалог и следователно испанското правителство ще трябва да предприеме действие“, добави той.
Във вторник вечерта лидерът на Каталуния заяви, че въпреки, че референдумът от миналия месец да е дал мандат на правителството му да създаде суверенна република, той няма веднага да стартира процеса на независимост от Мадрид. Той обяви символично независимост, само за да я отмени след броени секунди и да призове към преговори с Испания за бъдещето на региона.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Не можем да позволим отделянето на Каталуния – и другите ще направят същото

Жан-Клод Юнкер: Не можем да позволим отделянето на Каталуния – и другите ще направят същото

14 Октомври 2017 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в петък изрази притеснения относно каталунската криза, посочвайки, че отцепването ще доведе до подобни случаи в цяла Европа, пише испанското издание El Pais.
„Ако позволим на Каталония да се отдели, други ще направят същото“, заяви Юнкер по време на реч в люксембургски университет. „Не искам това. Не би ми харесвало след 15 години ЕС да се състои от 98 държави“, добави той.
„Положението е сравнително сложно с 28 държави, а с 98 просто няма да е възможно“, добави той, илюстрирайки думите си с факта, че едва 5-6 държави в Европа нямат териториални спорове в границите си.
Същевременно Юнкер посочи, че каталунската криза остава вътрешен въпрос за Испания, но същевременно добави, че настоява правителството на Испания да излезе от задънената улица. Той добави, че европейските институции биха действали като посредник в кризата единствено в случай, при който испанският министър-председател Мариано Рахой сам пожелае това.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Европейският съюз не може да бъде посредник в каталунската криза, след като само едната страна желае това

Жан-Клод Юнкер: Европейският съюз не може да бъде посредник в каталунската криза, след като само едната страна желае това

14 Октомври 2017 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Euronews. Юнкер заяви, че не е желателно Каталуния да стане независима държава, тъй като това би било лош пример за други региони и създало трудности в управлението на съюза. Председателят обаче подчерта, че това „не е наша работа“, след като неколкократно Мадрид заяви, че не желае посредници, тъй като проблемът е вътрешен за Испания.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local: Нови призиви към Карлес Пучдемон за обявяване на независима Каталуния

The Local: Нови призиви към Карлес Пучдемон за обявяване на независима Каталуния

14 Октомври 2017 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Барселона. В петък в Каталунския парламент се чуха нови призиви към лидера на областта Карлес Пучдемон, подканвайки го да обяви независимост на автономния район, пише The Local. Този път призивът идва от един от коалиционните партньори на партията на Пучдемон. Според отворено писмо, подписано от лидерите на формированието „Кандидатура за народно единство“, „обявяването на независима република е необходимо“.
„Ако испанското правителство смята да продължава да ни заплашва с член 155 от Конституцията, сега, когато има това право, нека да продължи да го прави след като обявим независимост“, се казва в съобщението. Партията разкритикува Пучдемон за „пропусната възможност“, няколко дни след като лидерът обяви, че региона ще обяви независимост, но първо смята да проведе преговори с Мадрид.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Времето тече за каталунския лидер Карлес Пучдемон, докато съюзниците му сепаратисти го зоват да обяви независимост

Bloomberg: Времето тече за каталунския лидер Карлес Пучдемон, докато съюзниците му сепаратисти го зоват да обяви независимост

14 Октомври 2017 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Барселона. Съюзниците на президента на Каталонското регионално правителство Карлес Пучдемон от организацията „Каталунско национално събрание“, увеличиха натиска върху него да обяви независимост на областта от Испания, докато края на дадения от испанския премиер Мариано Рахой срок наближава, предава Bloomberg.
От радикалната партия „Каталунско народно събрание“, която е част от коалицията на Пучдемон в каталунския парламент, обединена от желанието за отделяне от Испания, публикуваха писмо, в което твърдят, че единственият начин да бъде запазена демокрацията и гражданските права е да бъде обявена република. От сепаратисткото движение, организиращо уличните протести в региона, призоваха каталунския президент да обяви независимост възможно най-скоро.
Времето за Каталуния тече неумолимо към крайния срок 16 октомври, определен от испанския министър-председател Мариано Рахой, който заплаши да отнеме самоуправлението на Барселона. Испанският премиер направи преглед на армията, по време на военен парад, проведен в Мадрид в четвъртък, по случай националния ден на Испания, прехвърли топката към Пучдемон, докато каталунецът се опитва да запази единството на коалицията си в регионалния парламент, която е заплашена от съдебно преследване за нарушаване на конституционния ред в Испания.
„Имаме много сериозен проблем пред себе си, който представлява преврат срещу демокрацията“,каза Рафаел Ернандо, ръководител на парламентарната група на „Народната партия“ на Рахой, в интервю за телевизионния канал „Антена 3“ в петък. „Държавата има предостатъчно ресурси, за да се справи с това предизвикателство, така че никой повече да не си мисли да разкъсва Испания“.
Ернандо каза, че „не е много оптимистично настроен“ относно отговора на Пучдемон, защото той вече е вкарал региона в състояние на конфронтация, по време на която над 400 фирми са напуснали региона за други части на Испания.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Испания ще понижи прогнозата за икономическия ръст през 2018 г. заради кризата с Каталуния

AFP: Испания ще понижи прогнозата за икономическия ръст през 2018 г. заради кризата с Каталуния

13 Октомври 2017 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Правителството на Испания обяви в петък, че ще понижи прогнозата за икономически растеж за 2018 г. заради кризата с Каталуния, предава AFP.
„Ако няма бързо решение, смятаме, че трябва да понижим икономическите прогнози за 2018 г.", предупреди вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария пред репортери в Мадрид. През юли през юли Испания обяви, че очаква икономиката й да нарасне с 2.6% през следващата година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.