НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:40

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Добромир Добрев, кмет на Горна Оряховица: Работи се по проектно предложение за консервация и реставрация на крепостта "Ряховец"

Инж. Добромир Добрев, кмет на Горна Оряховица: Работи се по проектно предложение за консервация и реставрация на крепостта "Ряховец"

20 Септември 2017 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Работи се по проектно предложение за консервация и реставрация на крепостта "Ряховец" край Горна Оряховица. Това съобщи кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Добрев посочи, че Общината ще кандидатства за финансиране пред програма за подобряване на културната инфраструктура на Министерство на регионалното развитие и благоустройство, която се очаква да бъде отворена през следващата година. Кметът посочи, че в момента се водят разговори за прехвърляне на собствеността от Министерството на земеделието към Община Горна Оряховица. Целта е проучванията на крепостта да се разгърнат, да бъде извършена консервация на реставрация на обекта, както и да се изгради инфраструктура, с което "Ряховец" ще се превърне в нов туристически обект. „Надявам се всичко да мине успешно и следващата година да се поздравим със спечелен проект и да започнем реализирането му. Има доста идеи, които в момента обсъждаме, не само за разкопки и консервация, а и за въздаването на един нов туристически обект, с атракции и всичко останало“, посочи Добрев. Той подчерта, че все още проектът е в зародиш, няма и изготвени насоки за кандидатстване по програмата. Очаква се такива да има в края на тази година или в началото на следващата. Кметът подчерта, че крепостта "Ряховец" е обект от национално значение, която допълнително основание да се търси финансиране. Община Горна Оряховица тази година финансиране проучванията на крепостта с 20 000 лева.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С 12 000 лева ще бъде обновена зала „Археология“ в Исторически музей – Горна Оряховица

Велико Търново: С 12 000 лева ще бъде обновена зала „Археология“ в Исторически музей – Горна Оряховица

20 Септември 2017 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. С 12 000 лева ще бъде обновена зала „Археология“ в Исторически музей – Горна Оряховица. Това съобщи директорът на културната институция Пламен Мадемов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че Музеят е спечелил проект пред Министерство на културата. Ремонтните дейности ще бъдат извършвани в периода от края на месец септември до месец ноември. Залата за постоянна експозиция „Археология“ ще бъде напълно обновена. Предвижда се да бъдат поставени и нови витрини. Мадемов каза още, че това ще даде възможност да бъдат представени интересните находки, открити по време на подновените археологически проучвания на крепостта "Ряховец". „Много от тях заслужават да влязат в постоянната експозиция. Мисля, че ще се получи доста обогатена и приятна експозиция“, посочи Мадемов. Той добави, че проектът предвижда и изграждането на интерактивен панел с пъзел, свързан с познанието за крепостта "Ряховец".
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 43 деца се включиха в Археологическата школа на крепостта „Ряховец“ това лято

Велико Търново: 43 деца се включиха в Археологическата школа на крепостта „Ряховец“ това лято

20 Септември 2017 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. 43 деца се включиха в Археологическата школа на крепостта "Ряховец" през това лято. Това съобщи зам.-ръководител на проучванията на обекта Мая Иванова, предаде репортер на Радио “Фокус“ – Велико Търново. Иванова посочи, че децата на възраст от 12 до 17 години. Те са били разделени на две групи. По думите ѝ в рамките на две седмици участниците в школата са имали възможността да се докоснат до работата на археолога. Мая Иванова отбеляза, че децата са се научили как да работят с технически средства като метал детектор и нивелир. По думите ѝ децата са успели да овладеят и началните етапи от водене на полева инвентарна книга и полеви дневник. В рамките на проведените „Семейни съботи“ в Историческия музей в Горна Оряховица, участниците в школата, както и по-малки деца, са се включили в почистването на откритите през сезона, керамични фрагменти. Иванова добави, че те са се научили и как се реставрират съдове. Проведени са занимания и по рисуване на откритите находки. „Децата с голям интерес приемат работата ни. Те усещат и нашата отдаденост в професията. Смятам, че наистина инициативата е успешна и тепърва ще се развива, с мащабни дейности“, посочи Мая Иванова.
Археологическата школа на "Ряховец" това лято се проведе за втора поредна година. Участие в двата сезона са взели общо 70 деца. „Археологическа школа „Ряховец“ е първата по рода си инициатива в България. Вече два сезона тя се реализира успешно. Целта на школата е децата да бъдат въведени в реалната археологическа среда, т.е. да се докоснат до материалите още в момента на тяхното откриване. Те идват в Музея, разглеждат експозициите, обяснява им се подробно, но е съвсем различно, когато видят разкриването на всяка една находка“, добави Мая Иванова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиян Петракиев, археолог: ДНК анализ на костен материал ще докаже дали крепостта "Ряховец" край Горна Оряховица е обитавана от куманите

Илиян Петракиев, археолог: ДНК анализ на костен материал ще докаже дали крепостта "Ряховец" край Горна Оряховица е обитавана от куманите

20 Септември 2017 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. ДНК анализ на костен материал ще докаже дали крепостта "Ряховец" край Горна Оряховица е обитавана от куманите. Това съобщи ръководителят на археологическите проучванията Илиян Петракиев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Това лято археолозите попаднали на гроб до едно от жилищата, които изследват. Откритият там индивид ще потвърди хипотезата на Петракиев, че Ряховец е била населявана от кумани. Илиян Петракиев съобщи, че анализът ще бъде направен от проф. Дейвид Рейч от Департамента по генетика в Харвард – САЩ. Очаква се резултатът да излезе през 2018 година. След това той ще бъде сравнен с вече изследван материал от 11 кумански индивида в Унгария. „Твърде е вероятно крепостта да е обитавана от куманите, които са съюзници на Втората българска държава. Това не е случайно, имайки предвид, че и трите династии на Второто българско царство – Асеневци, Тертери и Шишмановци, носят куманска кръв. Куманите са постоянен съюзник на българите. Още възстановяването на Втората българска държава става с тяхна помощ. Съвсем логично е да си зададем въпросът къде те са резидирали“, посочи Илиян Петракиев. Той добави, че хипотезата му се потвърждава и от откритите предмети и жилищна архитектура, които носят характера на този номадски народ. По думите му по време на проучванията през тази и през миналата година са открити два ножа, характерни за номадските народи. „Миналата година открихме единият нож. Разрових се в руско-езичната литература, защото той е непознат в българската литература, тъй като не е откриван по наши обекти. В Русия са доста добре изследвани този тип ножове – т. нар. „алански“ ножове. Тази година открихме вторият, който е абсолютно същият. Този тип ножове продължава да битуват при късните номади, каквито всъщност са куманите“, посочи Илиян Петракиев. По думите му разкритата жилищна архитектура има аналогия с тази в Унгария. Там са проучени няколко селища, за които се знае със сигурност, че са били населявани от кумани. „По исторически данни към 1236 година, когато куманите са прогонени от засилващата се татаро-монголска инвазия в степите, голяма част от тях се заселват в България. В историческите извори пише, че те са приети радушно от Цар Иван Асен, който ги разселва по едни от най-плодородните български земи. Колегата Георги Владимиров публикува вече няколко статии по въпроса за кумански гробове в църквата „Св. 40 мъченици“. Имаме данни за такива погребения и в църквата „Св. св. Петър и Павел“. Според изследователите част от гробовете, разкрити при богатия Янтренски некропол, при село Янтра, принадлежат на кумани. Жилищната архитектура носи до някаква степен този характер – на процеса на усядане на този етнос, който приема и заварените тук традиции. Така че ние намираме симбиоза, консенсус между двата етноса“, каза още Илиян Петракиев.
Според археолога проф. Хитко Вачев целенасочено изследване, на базата на веществен материал, по отношение на късните номади в България липсва. „Можем да кажем обаче, че тогава крепостта "Ряховец" е изключително стратегическа. Тя се намира до столичния град и представлява военна крепост. Това отваря въпроса дали там не е била настанена войсковата част. От времето на Римската империя елитните войскови части не присъстват в столицата. Те се разполагат в близост до столичните градове, на такова разстояние, което е удобно за защита на столичния град“, посочи проф. Вачев.
Илиян Петракиев добави, че през зимата ще бъде направен и антропологичен анализ на останките открити в гроба, за да се установи половата принадлежност и възрастта на индивида.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.