НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Манолов: Исках да хвана Борисов на тясно, но той се съгласи за парите за майчинството, за детското здравеопазване, за безработицата и за всичко, което поискахме с КНСБ

Димитър Манолов: Исках да хвана Борисов на тясно, но той се съгласи за парите за майчинството, за детското здравеопазване, за безработицата и за всичко, което поискахме с КНСБ

23 Октомври 2017 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. Исках да хвана Борисов на тясно, но той се съгласи за парите за майчинството, за детското здравеопазване, за безработицата и за всичко, което поискахме с КНСБ. Това каза Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“.
„И политиката, глупако! С това посрещам Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”! Защо синдикалната дейност върви ръка за ръка с политическата?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Манолов отговори: „Аз искрено се надявам това „глупако” да не се отнася непременно за мен? Всеки, който се занимава с политика е повече или по-малко глупак!”. „Но Вие не се занимавате с политика, така ли ги виждате?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че би му се искало да не се занимава, но това не е възможно, защото както се казва „всяко нещо, което започва отвъд вратата на нашия дом, вече е политика”. Той продължи, че когато това, с което се занимава, в крайна сметка зависи и от политически решения, тогава няма как да не е политика.
„Защо КТ „Подкрепа” няма да подкрепи протеста на КНСБ?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Манолов отговори, че така поставен въпросът не е верен, защото първоначалната идея за такъв протест е била на КТ „Подкрепа” още от лятото. „Още когато работодателските организации бяха озверели, наричаха работниците „търтеи”, „мързеливци”, „некадърници”. Водеха някаква война неясна, някакво поведение, подхождащо повече на средата на 90-те години, нежели края на 10-те на новото хилядолетие с някаква странна риторика. Тогава имахме такава идея, която бяхме обсъждали с колегите от КНСБ. На нас ни се предложи вместо това нещо друго!”, обясни президентът на КТ „Подкрепа”. Той продължи, че протестът е много сложно нещо и има смисъл само когато в него има автентична енергия, когато имаш опонент и искаш нещо ясно от него, когато се заканваш и му казваш какво ще му направиш, ако той не го направи.
„Чакайте малко, КНСБ срещу кого протестира?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Манолов отговори, че този въпрос трябва да бъде отправен към тях. Той продължи, че е свикал извънредно заседание на конфедеративния съвет на КТ „Подкрепа”, който е разгледал всичко, което им се предлага, и е взел решение да не участват в такъв протест. Манолов добави, че след събитията отпреди 3-4 години единствените приносители на голяма обществена енергия са останали именно КТ „Подкрепа” и КНСБ.
Димитър Манолов каза, че в момента се водят някакви политически разпри, част от тях са видими, други са малко зад кулисите. "БСП например имат в момента политическа енергия и могат да излязат и да се сбият. Има други, които нямат толкова политическа енергия, но също имат амбиции. Понеже „КТ „Подкрепа” е пила тази бира, аз съм живял и съм слушал как ми обясняват, че спасявам Андрей Луканов, когато го свалихме с национална стачка. Ние свалихме навремето Жан Виденов с национална стачка, за да получим всичко след това. Тоест в материя като тази трябва да се пипа много внимателно и нещата да са много ясни. Трябва да имаш мотив, трябва да имаш противник, трябва знаеш какво искаш от него и какво ще му направиш, ако той не го извърши!”, каза Димитър Манолов.
„Само за момент тогава да уточним, това, което правите като анализ, наистина е в корелация с миналите събития и така трябва да бъде. Но Вие искате да кажете, че ако този протест е насочен срещу правителството или работодателите...”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Манолов я прекъсна, като каза, че междувременно са получили гаранция от правителството, че няма да подкрепи предложението за премахването на добавката за професионален опит и стаж, което е било основната причина за тревога. След това са започнали да се появяват заявките за бюджета. Президентът на КТ „Подкрепа” обясни, че е имал среща заедно с Пламен Димитров с премиера Борисов и с министъра на финансите. На нея е станало ясно, че това, което тази година ще бъде предоставено на бюджетните системи като увеличение е 7 пъти повече от миналата година. „В тази объркана политическа среда нямам никакво намерение да ме използват нечистоплътно!”, подчерта Димитър Манолов. На въпроса кой има такива намерения спрямо него, той отговори: „Който и да е! Дали тези, които тук организират на софийската кметица някакви работи вчера, изведнъж спонтанни протести на 3-4 места се получават! Дали конгреса на БСП един ден след това или някой друг ще направи заявки за властта. И някой да се качи на моя гръб е нещо, което не ми харесва!”.
„Обвинявате Пламен Димитров ли?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не обвинява никого. Той продължи, че е убеден, че президентът на КНСБ има своите ясни и точни аргументи защо го прави и уважава тези аргументи.
„А защо свързахте тези несвързваеми според мен понятия – протестите пред прозорците на кмета Фандъкова и предстоящия конгрес на БСП в събота и този протест, който е в средата? Защо ги свързахте в една координатна система?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Манолов подчерта, че е убеден, че Пламен Димитров си има своите аргументи, но за всички аргументи си има доводи „за” и „против”. Президентът на КТ „Подкрепа” добави, че „властта има всякакви душмани”.
„Нямате упрек към Пламен Димитров, че е „душманин на властта”, нали?”, продължи с въпросите си водещата. Събеседникът й категорично отговори, че няма такива опасения или съмнения. Манолов подчерта, че за пръв път от доста години виждаме едно обръщане през бюджета към хората, които работят. „Не че нямат кусури, но ако сравним „постната пица” на Дянков с това, което сега виждаме!”, заяви президентът на КТ „Подкрепа”.
„Казвате, че вече имате връзка с държавните служители ли, защото имаше един отлив от синдикална дейност?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Манолов отговори, че присъствието им не е такова, каквото му се иска, но все пак имат такова в големите държавни структури. По-слаби са в централната власт. „По министерствата не присъстваме много, но там нещата са различни. По министерствата знаете, че има малко случайни хора, те трудно се синдикализират. Но в агенциите присъстваме осезаемо!”, заяви Димитър Манолов.
Срещата на КНСБ и КТ „Подкрепа” с бизнеса от 20 октомври 2017 г.
„В петък направихте една закуска, няма да я нарека „молитвена”, хайде кажете с кои работодатели, искам от Вас да го чуя!”, помоли своя събеседник водещата Илиана Беновска. Димитър Манолов отговори, че са присъствали черната и цветната металургия, мините, хранително-вкусовата промишленост, текстилната, оръжейната промишленост и метрото.
„На тази среща присъства и „Емко”!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „”Емко”, честно казано, може и да не съм го забелязал. Аз не го познавам този човек лично! Бяха много хора!”.
Водещата попита в качеството на какъв е бил поканен Николай Вълканов. Президентът на КТ „Подкрепа” отговори, че Вълканов е присъствал като крупен работодател и представител на отрасъла. „Нито сме искали да правим интрига на тази среща, нито сме искали да правим нещо друго. Дори аз си признах, мисля, че и Пламен, в идиотските отношения, които имаме с работодателските организации, е твърде възможно и ние да правим някакви грешки!”, обясни Димитър Манолов.
„Аз ще Ви кажа как изглеждаше отстрани, това го чух от ръководител на работодателски организации, въпросът беше защо тези фирми сте поканили точно, а не сте поканили представители на ръководството на работодателските организации поотделно или в цялост, както те си имат обединение!”, обясни водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че са искали да си сверят часовниците, говорейки лично с тези хора. „Но вас ви подозират, че викате големите работодатели в тези работодателски организации, споразумявате се с тях и те ще взривят решенията на самата работодателска организация!”, продължи водещата Илиана Беновска. Димитър Манолов категорично отрече. Той добави, че целта е била просто да си сверят часовниците и да чуят кои са истинските проблеми на бизнеса.
Помолен да обясни какво по-конкретно са разговаряли с представителите на работодателските организации, Димитър Манолов отговори, че от разговорите е станало ясно, че за работодателите не е проблем нито размерът на минималната работна заплата, нито добавката за стаж. Един от проблемите обаче, който малко го е изненадал, е например това, че в минната индустрия работят регулации от 50-те години, които са архаични и спъват дейността. „Аз обичам две такива клишета – административна тежест и съдебна реформа. Всеки говори за това, но никой не знае какво е то! И им казах – хайде да се опитаме да специфицираме какво е това „административна тежест”, да се опитаме заедно да мръднем, защото и за нас това е важно. И разговорът беше много прагматичен и много центриран, в него нямаше грам политика и грам интрига!”, заяви Димитър Манолов.
„Но в крайна сметка с какво, като изводи в главата, излязохте от тази среща? Смятате ли това да стане традиция?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Манолов отговори: „Излязох с извода, че съм прав! Не че много се изненадах от това, че съм прав, че дневният ред на работодателите значително се различава от този, който ни се натрапва от името на работодателите!”. „Разминава се с ръководството на работодателските организации, правилно ли Ви уточних?”, поиска да поясни водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Разминава се! За мен по-важното беше да чуя какъв е истинският дневен ред, а не това, че се разминават. Това, че се разминават, аз го знам, всеки го знае!”.
„Такива срещи не с ръководствата на работодателските организации, а с големи работодатели ще станат ли традиция за вас?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Манолов отговори, че не му се иска да става така, защото понякога се търси втори план или интрига. „В интерес на истината аз имам прилични отношения, лични и всякакви, с ръководителите на работодателските организации. Нямам проблем с нито един от тях, с когото и да било. Обаче системата на институционалните ни отношения нещо куца. И аз си зададох въпроса дали пък аз не бъркам и затова се опитах да си сверя часовника!”, каза още президентът на КТ „Подкрепа”.
„БСП на кого е партия, къде е тази работническа класа?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Манолов отговори, че работническата класа си съществува, въпросът е коя ѝ е партията. Водещата отбеляза, че вече имаме класа на услугите, а не работническа класа и попита: „А вие на кого сте синдикалисти, казвате – не сме на министерствата, не сме на властта, не сме на частния бизнес?”. Президентът на КТ „Подкрепа” не се съгласи, че не са представители на работниците в частния сектор. Той продължи, че в България не е гарантирана свободата на синдикално сдружаване. Но каквото е съотношението на частна и държавна икономика, такова е отношението и на членската маса в синдиката между частни и държавни предприятия.
"Как оценява третото правителство на Борисов?", попита Беновска. Президентът на КТ „Подкрепа” заяви, че трябва да похвали правителството заради това, че има 7 пъти повече средства в сравнение с миналата година за бюджетните системи. „Когато правих срещата с Борисов си казвах – ето сега ще те хвана. И питам – и сега какво правим с минималното обезщетение за майчинство през втората година? Той казва – вдигаме го! Какво правим с единния стандарт за детското училищно здравеопазване, защото това са неща, които от 10 години не са пипани? Той казва – вдигаме го! И накрая вече почти в отчаяние – а минималното обезщетение за безработица какво правим? И той – вдигаме го с 15%!”, обясни Манолов. „Демек всичко, което поискахме, се случи?”, попита водещата. Димитър Манолов отговори: „Така изглежда засега, но нека да излезе бюджетът разписан!”, с което завърши участието си в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 22 октомври 2017 г.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Димитров-Ревизоро: Борисов със закон да вземе 1 млрд. лв. от контрабандата на горива, за да не отиват в мафията

Емил Димитров-Ревизоро: Борисов със закон да вземе 1 млрд. лв. от контрабандата на горива, за да не отиват в мафията

23 Октомври 2017 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Борисов със закон да вземе 1 млрд. лв. от контрабандата на горива, за да не отиват в мафията. Това каза Емил Димитров-Ревизоро, председател на Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 коментира следните теми, съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“.
Емил Димитров заяви, че контрабандата поражда корупция, а корупцията закриля контрабандата. „Няма по-важен закон за борба с корупцията от закона за администриране на горивата. Липсва закон за администрирането на търговията с нефт и нефтопродукти. Необходим е такъв основен закон, който да въведе ясни правила за всички“, посочи председателят на комисията за борба със сивата икономика и контрабандата. "Няколко министри са се огънали и не са внесли такъв закон в Министерски съвет", добави Емил Димитров. Сред тях са Ивайло Московски, Владислав Горанов, Томислав Дончев, Емил Караниколов. „Фактът, че този закон до момента не е приет, а са приети стотици други и се правят промени в конституцията, за които се изисква квалифицирано мнозинство, не дава добър сигнал. Този закон среща пълно разбиране на всички членове на комисията по контрабандата в парламента“, заяви той. Емил Димитров-Ревизоро каза, че парите от контрабандата на горива са черни пари. "Този закон ще бъде внесен в Народното събрание", заяви Димитров. „Крайно време е 1 млрд. лв. от горива да не го взима мафията, а да го взима държавата“, коментира Емил Димитров. Тази тема ще поставена пред министър-председателя Бойко Борисов.
Беновска подари червилото си на Емил Димитров, за да може оглавяваната от него комисия за контрабандата и сивата икономика да работи по-добре. „С червило едва ли ще го приемат закона, но това е антикорупционният закон в България“, отвърна Ревизоро.
„НАП и Митници много добре се хвалят с резултати и наистина имат такива, но МВР в доклада си посочиха ясно проблемите. От доклада на МВР се разбира, че е намерена една рафинерия, данъчен склад, в който се оказа, че е намерен софтуерен продукт, с който е манипулирана информацията към НАП. НАП и Митници имат успехи в борбата с контрабандата на цигари, алкохол, но трябва да продължават да постигат успешни резултати“, отчете Емил Димитров.
„Идвали ли са танкери в България? Редно ли беше да разтоварва на митнически склад във Варна? От ЕС дойде решение, което казва, че не е редно и българските правоприлагащи органи трябва да вземат мерки да се спазва закона. Това са 54 танкера за една година, а един танкер е между 6 и 10 тона. Това е закрила на нерегламентирани дейности и подвеждане на търговците, че могат да ги осъществяват“, заяви Емил Димитров за софийски крупен вносител на горива.
Всички доклади, срещи, въпроси и отговори към министри и асоциации ще бъдат публично оповестени, завърши разговора си Емил Димитров- Ревизоро, председател на Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата , с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 22 октомври 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Дали съм „отличничка” могат да кажат Бойко Борисов и хората – аз си върша работата

Министър Николина Ангелкова: Дали съм „отличничка” могат да кажат Бойко Борисов и хората – аз си върша работата

23 Октомври 2017 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Дали съм „отличничка” могат да кажат Бойко Борисов и хората – аз си върша работата. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването. Николина Ангелкова подари на водещата книгата „България - Древната земя на траките“, която е била издадена във връзка с организирания миналата година конгрес за древните цивилизации. Второто издание предстои да бъде организирано следващата година. Акцентът ще бъде повече върху икономическите показатели, които туризмът носи във всяка една икономика.
Водещата на свой ред подари на своя гост книгата, съдържаща интервюто й с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган с думите: „Това е едно много мъдро четиво, което ще Ви донесе отговори дори и във Вашия ресор!“. Тя подари на министъра на туризма и клубната тениска на предаването и я попита защо е влязла в политиката. Николина Ангелкова отговори: „Защото смятам, че в политиката можем заедно, особено ние, като ПП ГЕРБ, да се направят много промени, така че да доведат до по-голямо благосъстояние на хората. Смятам, че с екипната работа, която ние умеем, ще успеем да постигнем целите, политиката дава инструменти за това“. На забележката на водещата, че БСП много атакува ГЕРБ, министърът на туризма отговори, че това е работа на опозицията и те търсят своето място.
Водещата по традиция подари на своя гост и здрава българска червена ябълка с пожеланието тя да остане здрава и да не претърпи ерозия като портрета на Дориан Грей.
На въпрос, мъжки ресор ли е туризмът, Николина Ангелкова обясни, че туризмът е много хоризонтален ресор и успехът му зависи и от работата на всички останали министри. Тя благодари на своите колеги и на премиера, че поставят много високо туризма в своите цели. По думите й, трудно могат да се делят ресорите на мъжки и женски. По-важно е кой как си върши работата и каква организация на времето прави. „Не е важно какво говорим, а какво постигаме и резултатите да бъдат наистина такива, че хората да могат да ги оценят, а това става с много работа“, подчерта Николина Ангелкова. Тя обясни, че министерството съществува самостоятелно едва от три години и много се радва, че в този кратък период има устойчив ръст и се очаква такъв и в следващата година.
В разговора бе засегната и темата за работата с коалиционните партньори. „Как работите с вашите коалиционни партньори и конкретно с Валери Симеонов, който лятото дръзко реши да сложи ред в сектора“, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че работят много добре. Разбира се не може да няма никакви противоречия, важното е проблемите да се решават в диалог.
По отношение на намирането на баланса между интересите на частния бизнес и местните общности водещата Илиана Беновска попита къде е златното сечение в туризма между това да се развличаш без да пречиш на другите, това да осъществиш своята представа за развлечение и почивка, която в някои случаи включва и шумни заведения, музика, песни, танци, много алкохол, наркотици и друг вид по-фриволни забавления. Николина Ангелкова отговори, че е наистина трудно да се намери правилното сечение и балансът между интересите на частния бизнес и местните общности е много труден, ако няма диалог и не се коментират всички проблеми заедно.
Николина Ангелкова подчерта, че балансът ще се търси в разговори, защото в спора се ражда истината. „Много е важно масата да бъде толкова голяма и кръгла, че да събере всички заинтересовани страни“, допълни тя. Министърът на туризма продължи, че страната ни дава условия за всички видове туризъм и е много важно да си изясним какъв туризъм искаме да развиваме. Според нея България е позната в момента като една от най-добрите дестинации по отношение на съотношението цена-качество. Това не означава, че сме евтина дестинация, напротив, в последните години се търсят предимно 4 и 5 звездни хотели. Има информация от туроператорите, че 5 звездните хотели вече са пълни за следващото лято. Фактът, че те самите искат да вложат собствени средства в изграждането на 5 звездни хотели показва, че те вярват в тази дестинация.
За приходите от туризъма Николина Ангелкова обясни, че само за юни, юли и август има приходи от 3,7 милиарда, което е ръст от 8% в сравнение с миналото лято. Тя продължи, че прогнозата е била за ръст над 10% на приходите, защото все повече у нас започват да идват платежоспособни туристи. Министърът на туризма обясни, че ние не можем да станем дестинация единствено за луксозен туризъм, затова трябва да е ясно в кой район на България какво може да се развива и всеки, който иска да инвестира в сектора, да е запознат.
В предаването бе засегната и темата за контрола върху предлаганите в хотелите храни и напитки. „Напоследък има една здравословна тенденция да се преминава не само към вегетарианство, но и към пълно веганство. Смятате ли, че в България вече идват такива хора, защото има и много българи такива тук? Смятате ли, че трябва да има силен контрол например с какво масло се правят нещата, с какви продукти, с какъв срок на годност, какво съдържат? Защото този ол инклузив отваря вратите за голямо течение“, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че контролът наистина трябва да е много завишен и ведомството залага точно на това. Промените в Закона за туризма предвиждат създаването на специално звено за контрол.
„Ще има ли такива „летящи бригади“, които да влязат и да видят дали алкохолът е менте, какви продукти се използват?“, продължи водещата. Министърът на туризма отговори, че ще има, а и през това лято е имало групи, които са проверявали, макар и не толкова фокусирано. Тя продължи, че работят съвместно с Агенцията по безопасност на храните. Преди началото на всеки сезон се правят срещи с контролните органи, за да могат силите да бъдат разпределени правилно.
„А имате ли бюджет да ги мотивирате с ниво на заплатите, защото отсрещната страна, която би искала да продава алкохол менте или продукти с некачествено съдържание може да си ги купи лесно“, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че бюджетът тепърва ще бъде определен. Тя допълни, че като качество всичко се контролира от Агенцията по безопасност на храните, вземат се проби.
За актуализацията на стратегията за устойчиво развитие на туризма 2030 водещата Илиана Беновска попита: „Досега ние говорим за доктрината на туризма, но искам да Ви задам един въпрос, който е от общото към частното. Ние нямаме национална доктрина в България, ако не знаете, ще Ви съобщя, че даже Албания има национална доктрина. Знаете, че се правят прогнози – „България 2020“ и т.н., но всичко това е лишено от философия, от структура на надграждане. Това са планове за определени периоди, но не носят гръбнака на един отрасъл и всеки, който дойде като министър или правителство, започва сякаш отначало. Това е във всяка област. Тук Вие сте си поставили една амбициозна задача. Имате ли намерение да изготвите една национална стратегия за туризма“. Николина Ангелкова отговори, че това вече е направено. Това се е случило през юни 2014, но е лишена от план за действие и конкретика. „Стратегията сама по себе си без план не работи, както и планът сам по себе си без стратегия, която да поставя по-дългосрочни цели. Затова и стартирахме това упражнение с актуализацията на стратегията за устойчиво развитие на туризма 2030 с идеята от една страна да обхванем текущите промени и действия, така и в дългосрочен плана всички стратегии, планове, действия, които са заложени както от ЕС, така и от Световната организация по туризъм“, обясни Николина Ангелкова. Тя допълни, че тази актуализация е обвързана с конкретен план за действие, като са поставени както срокове, така и отговорни институции.
„Какви кампании планирате и за стимулация на вътрешния туризъм, и на международния прилив към нас? На какви таргет групи ще наблягате“, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че са започнали две основни кампании. Едната е за насърчаване на вътрешния туризъм в сътрудничество с всички национални медии. Разчита се България да се популяризира като предпочитана дестинация не само за чужденците, но и за нас българите. Водещата отбеляза, че със семейството й много обичат да пътуват в България и може да каже, че малко хора познават страната ни в действителност. Министърът на туризма се съгласи и добави, че може би само 1% или 2% познава изцяло България.
Николина Ангелкова обясни, че за да се стимулират повече българи в неактивните сезони да посещават местата за настаняване в България стартира и специална кампания „неочаквана ваканция“, с която на сайта neochakvanavakancia.bg всеки, който е реализирал нощувки в неактивния сезон, може да бъде изтеглен в томбола и да спечели една неочаквана ваканция.
„Нали няма да изпращате пак картички? Хубаво ли беше това с картичките“, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че кампанията с картичките е била приета много добре и без да сме дали и един лев за пръв път сме влезли във всички световни медии с тази кампания. Тя добави, че идеята е измислена от целия й екип. „Защо не ми пратихте на мен картичка, че съм била тази година на българското Черноморие“, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че изпращането е било на случаен принцип, защото отпечатаните картички са били много по-малко от броя на туристите. „А гласовете, че не Ви е на нивото, че Вие сте министър, пък да пращате на някакви туристи картички, има ли такова високомерие“, продължи с въпросите си по темата водещата. Министърът на туризма отговори: „Не ме интересува това високомерие, за мен е важен личния жест, който ние правим към всеки един, без да делим туристите откъде са, за какво са дошли“. Тя допълни, че това е жест на уважение и благодарност към тези, които са посетили страната ни и не очаква отговор. Ще се следи и дали тези туристи ще се върнат отново в България. Ще се прави такава статистика.
Инвестиционната карта в туризма е още тема, която бе коментирана в предаването. „Преди малко казахте нещо много важно, за корелацията между държавата, общините и частния сектор в туризма. Споменахте инфраструктурата. Каква е инвестиционната карта, която сте поставили пред себе си и каква е реалната възможност да я реализирате“, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че инвестиционната карта е стартирала преди около две години, но се е оказало, че проектът е малко по-дълъг за реализация от нейните очаквания. Желанието е било да има много по-точна обратна връзка от общините. Изготвянето на тази инвестиционна карта изцяло зависи от това какви проекти и с каква готовност подават общините, защото целта на картата е да промотира онези проекти в сектор туризъм, които биха могли да бъдат реализирани с помощта на публично-частно партньорство. Тук не става въпрос само за големите общини, но и за малките. Пилотно са включени 30 общини, картата е готова и предстои да бъде представена на широката публика.
„А какво ще бъде процентното съотношение собствени инвестиции от страната на общината, от страна на държавата, от страна на частния сектор”, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че целта е например общината да предостави терен, а финансовите средства да са изцяло от страна на инвеститора. Могат да бъдат привлечени и чуждестранни инвеститори, както големите вериги, така и инвестиционните фондове. Разговорите обаче са на прекалено ранен етап, за да се съобщава нещо конкретно.
„Един въпрос, който често се третира не съвсем чистоплътно от критикарите, било на вашата партия ГЕРБ или на коалицията, която управлява, това е как се отчитат статистически потоците туристи?”, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че НСИ е официална държавна институция. Световната организация по туризъм към ООН е изключително добре призната международна организация. Методиката на „Евростат” е еднаква за всички държави членки на ЕС. Министърът на туризма обясни, че за турист се смята всяко лице, което има престой минимум 24 часа в страната и е дошло не за да търси политическо или друго убежище. Тя продължи, че има едно противоречие, от една страна на бранша, който казва, че иска да развива конгресен или медицински туризъм, а от друга страна твърди, че тези хора не трябва да се броят за туристи. А всъщност ясно са написани правилата кои хора се считат за туристи. „Като туристи ли ще отчетем сега притока на небългарски граждани, които ще дойдат по време на европредседателството”, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че ако реализират нощувки, те ще бъдат отчетени като бизнес туристи. „А политическия туризъм бизнес туризъм ли е?”, продължи водещата. Министърът на туризма отговори, че наистина е интересна съпоставката, но и нея и колегите й ги отчитат като бизнес туристи когато посещават Брюксел.
За това кои са инициативите на Министерството на туризма по време на европредседателството Николина Ангелкова обясни, че по време на европредседателството искат заедно с министър Лиляна Павлова и министър Боил Банов да популяризират страната като популярна туристическа дестинация. Заложена е среща на високо ниво, неформална, на министрите на туризма. Предвидена е и специална конференция за дигитализацията в туризма. Ще се състои и среща на страните членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Ние председателстваме работната група по туризъм и тази среща ще се осъществи във Варна. „Председателството наистина е огромен шанс и възможност да представим страната и да покажем богатството, което тя има – културата, историята, традициите”, категорична бе Николина Ангелкова.
По какви критерии Министерството на туризма раздава своите ежегодни награди се обсъдено в предаването. „Какво залагате, освен да наградите, каква е скритата цел”, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че основната цел всъщност е да бъдат отбелязани усилията, които всеки един, който работи в сектора, полага. Категориите са 16 и те са разделени както между общините, така и между частния сектор и журналистите. Специална комисия селектира предложенията, които всеки един подава по критериите, които са заложени в методиката. 5 ноември е крайният срок за подаване на предложения. Сайтът е tourismawаrds.bg.
„Вие „отличничката” ли сте на Бойко Борисов”, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че това може да каже само премиерът. Тя продължи, че се чувства много добре и за нея е важно да си върши работата. Оценките се дават от хората и от премиера.
За зимния туризъм Николина Ангелкова заяви, че прогнозите са за от 5% до 10% ръст. През изминалия зимен сезон над 1,4 милиона туристи са посетили страната само за периода декември – март. Това е ръст около 19,6%. Основно се очакват туристи от нашите съседи. Очаква се голям ръст и от Великобритания.
„И какво ще ги правим, като нямаме лифтове да ги возим по ски пистите”, попита водещата Илиана Беновска. Николина Ангелкова отговори, че този проблем наистина съществува. Тя обаче благодари на колегите си от работната група за планински туризъм, които са намерили конструктивно решение, което да намери своето отражение в промените на Закона за туризма така че да бъде улеснено изграждането на ски писти, лифтове, влекове, които обаче да са изцяло съобразени с изискванията на българското и европейското законодателство в областта на околната среда. Министерството на туризма винаги е подкрепяло изграждането на нови съоръжения, които максимално да щадят околната среда, спазвайки всички изисквания на законодателството. „От една страна да се опази околната среда, от друга страна да се даде възможност на хората за достъп до планината чрез най-зеления вид транспорт, какъвто са лифтовете и влековете!”, завърши Николина Ангелкова разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 22 октомври 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Корнелия Нинова може да завърши мандата си, но в партията е нужна дискусия на идейно-политическа основа

Калоян Паргов, БСП: Корнелия Нинова може да завърши мандата си, но в партията е нужна дискусия на идейно-политическа основа

23 Октомври 2017 | 08:14 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова може да завърши мандата си, но в партията е нужна дискусия на идейно-политическа основа. Това заяви Калоян Паргов, член на ИБ на БСП и председател на БСП-София, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването. Паргов коментира състоянието на БСП; това кой клати партията; гейтовете и кой как е бил назначаван. При посрещането на госта си Беновска пусна песента „Animal” на Алваро Солер и цитира текста „Настъпва моментът, в който ти си вятърът. Днес ще се боря” и попита председателя на БСП - София защо на ГК на БСП не са изтанцували модерния хит, а са танцували танца на „Малките лебедчета” от „Лебедово езеро“. „По-скоро изтанцувах танца на Одисей”, отвърна Калоян Паргов и допълни, че се „опитва да преведе кораба през плитчините”, въпреки че и от екипажа се опитват да го спрат. Паргов обясни, че конфликтната ситуацията в БСП не е най-нормалното състояние, но дискусия има вече 126 години, която на моменти е с по-висок градус. Беновска попита кой вдига градусите – Корнелия Нинова или нейните „другари, които са недоволни от политиката ѝ”. Председателят на БСП-София акцентира върху това, че отношенията в партията зависят от това как всеки един се отнася с другите и това, което го притеснява е, че дискусията в БСП е повече личностна, отколкото идейна. Паргов подчерта, че вчерашната градска конференция е доказателство за нуждата от дискусия на идейно-политическа основа. Беновска попита дали някой напада Нинова или тези, които участват в дискусията, искат БСП да стане „по-боеспособна“. Паргов отговори, че е дискусията е с цел БСП да стане „боеспособна“ на политическия пазар, което е нормално, защото именно печеленето на изборите и властта е признанието за една партия. „Стоенето в опозиция има смисъл само тогава, когато то е фундамент, на който да стъпиш, за да поискаш властта. Въпросът е дали я иска БСП властта и как я иска”, каза още Калоян Паргов с допълнението, че това са въпросите, които е поставил вчера на колегите си. Беновска попита дали атаките на Нинова по слабите, според нея, страни на ГЕРБ са козметични сблъсъци, които не водят до спечелване на властта. Паргов се позова на статистически проучвания за това, че на правителството му е трудно и управлението е „мисия невъзможна, скандали след скандали”, а по повод подарената мина от Емил Димитров-Ревизоро каза, че Валери Симеонов като миночистач се е опитвал и все още се опитва да изчисти една от „мините” на Борисов, визирайки Николина Ангелкова, която бе гост в предаването преди Паргов. „На екрана беше изписано – първенецът на икономиката. Иска ми се тук след 5-6 години да пише на този или на всички екрани – индустрията първенец, а не икономиката”, пожела си Паргов, а Беновска пожела това да се случи, когато БСП е на власт. Водещата изказа положителното си отношение към това, че госта ѝ излиза от дребнотемието за „Суджук гейт”и „Кум гейт”. Паргов обясни, че в „Кум гейт” единственото, което го интересува е подходът на ГЕРБ при назначаването на тези хора преди да бъде установено, че са кумове, баджанаци, братя, сестри и т.н. – издържали ли са конкурс, имат ли нужните качества и какви са резултатите от тяхната работа.

Водещата попита нямат ли интерес да разберат по какъв критерий се избират народните си представители от страна на БСП и даде за пример доскоро непознатия Георги Стоилов, които стана известен с това, че брат му се занимава с рекетиране и наркотици и в момента е в предварителна проверка, а самият Стоилов е бил дарител с номер 498 в справката на дарители на БСП. Паргов контрира въпроса на Беновска и попита колко пари е дарил въпросният. Водещата подчерта, че някои пенсионери, които сега гледат и слушат, получават много по-малко пари от неговото дарение в размер на 450 лева. Беновска призова Паргов БСП да поемат отговорността за хората, които получават по-малко пари, и да направят така, че да взимат повече, а и не е ясно дали въпросният не е платил на други хора, за да дарят по 450 лева за списъка и оттук следва въпросът дали неговото депутатско място не е купено. Паргов иронично попита толкова ли са евтини местата в БСП и обясни, че Стойлов е обект на подреждане, както и всички останали кандидати за народни представители, от областната организация на града, от който е излъчен. Той подчерта, че въпросното лице не е член „от вчера” и каза, че думите на Беновска ще бъдат тълкувани погрешно, защото брат му „злият бизнесмен” още няма обвинение и всеки има право на дарения. Паргов каза, че е възможно да се въведе декларация за това, че не си осъждан, не подлежиш на осъждане или задържане при дарения за партии. Водещата попита дали това се отнася и за Манол Генов, който е обвинен за купуване на гласове. Паргов отговори, че същото важи и за Делян Добрев, а прокуратурата трябва да разследва дали има нагласени поръчки. Ако няма такива – редно е да се поднесат извинения за твърденията срещу него и допълни, че Беливанов- кметът на Хасково е бил категоричен в твърденията си в писмото, но в интервю е бил разколебан. Паргов каза, че са се опитали да превърнат човек с опит в кукла на конци, която да изпълнява поръчки, а БСП са гласували за него на втория тур, за да не бъде издигнат Георги Иванов , но се е получило т. нар. Дрийм Тийм на Делян Добрев. Беновска попита дали БСП не са купили Беливанов със скъпите коли и почивки. Паргов опроверга тези твърдения и каза, че това не е част от арсенала на БСП и знае всичко за БСП и Хасково, но вината е изцяло на Беливанов, „че се е вързал на тази игра”, а проблемът е на Борисов и ГЕРБ.

Беновска помоли в рамките на предаването да бъде излъчен отново всъпителният ѝ коментар.
Беновска: Г-жо Нинова, делите ли БСП на „свои“ и „чужди“ и Вие, самата, ли сте партията?
Г-жо Нинова, на ГК на БСП заявихте: „Който има различно мнение да си го е казал.“
Защо тогава ваши съпартийци Ви обвиняват, че не само не търпите чуждо, различно от Вашето мнение, а и делите БСП на „свои“ и „чужди“? Как ще опровергаете думите на знакови фигури, които Ви направиха председател на БСП?
Менторът Ви Румен Овчаров Ви предупреди, че „харесването е до време“ и че имате проблем: „Нинова върви през просото и създава вътрешни фронтове в партията и в Националния съвет. Един лидер, особено като Корнелия, която иска да свали Бойко Борисов и ГЕРБ от власт, трябва да консолидира около себе си сила. Трябва не да разделя, трябва да обединява”, каза Овчаров, но и заяви, че Вие, Нинова, още сте ценна за партията.
Дни преди Очаров пловдивският лидер Георги Гергов (когото Вие, Нинова, се опитахте да махнете от ИБ на БСП, но той сам си подаде оставката) излезе с открито писмо озаглавено „За падението на един председател“, в което също сподели, че Вие, Нинова „тенденциозно и схематично раздели в две групи членовете на Националния Съвет на („Тя – ние” и „другите). Уверен съм, че падението на Корнелия Нинова не е падение на партията. А Корнелия не е партията“, написа Гергов.
На Градската конференция на БСП друг знаков политик (също елиминиран от Вас, Нинова, Янаки Стоилов заяви: „Ще поставя въпросите за самата партия. Ние често казваме, че не трябва да се занимаваме с партията, че има по-важни задачи. Аз мисля, че точно сега е времето да се занимаем повече с партията“.
Друг член на НС д-р Емил Райнов пък Ви попита, защо след като в 44 НС ПГ на БСП е два пъти по-голяма, няма вотове на недоверие?
Лидерът на БСП - София Калоян Паргов разкритикува ГЕРБ, но и също Ви предупреди: „Трябва да се внимава, тъй като БСП би могла да се поддаде на изкушение да остане само на повърхността на злободневните събития. Да показваш само греховете на управляващите не е алтернатива!“
Във връзка с предстоящия конгрес на БСП (чийто предмет БСП в голямата си част не разбира и не одобрява) се Вие, Нинова, се запитахте сама: „От нашия конгрес има големи очаквания: Какво ще излъчим?“ и странно заявихте: „Но пред нас стоят много открити въпроси и колебания. Затова ми се иска да ги решим по-трайно и с мнозинство. И този, който има различно мнение, да си го е казал“.
Аз съм Беновска и питам: Г-жо Нинова, делите ли БСП на „свои“ и „чужди“ и Вие, самата, ли сте партията?


Беновска помоли Паргов като лидер на БСП-София да отговори честно и конструктивно дали има делене от страна на Нинова на членовете на Националния съвет на свои и чужди – съгласните с нея и несъгласните с нея. Паргов каза шеговито, че с едните ще пие кафе, а с другите няма. Беновска даде за пример Румен Овчаров като знакова фигура на партията, но бе прекъсната от лидера на БСП-София, който каза, че и Корнелия Нинова е емблематичен член на партията. Той обясни, че градската организация е събирателна за много течение в партията, но София не е България, а е умален модел на развитието на страната в икономически, регионален, демографски план, защото може да се раздели на лъскав център и западнали гетонизирани крайни квартали, в част от които общината 28 години не е влизала. Паргов подчерта, че именно това е причината партийната организация в София да е събирателна за партията. Беновска го прекъсна и призова госта си да отговори на въпроса ѝ за „нашите” и „чуждите”. Паргов отговори, че липсва комуникация и обединителни линии с различните лидери и това е контрапродуктивно, а Нинова е избрана с претенцията, че обединява, за разлика от Михаил Миков. Лидерът на БСП-София обясни, че „претенцията” трябва да се доказва във времето, но се вижда, че не се доказва. „Дали Овчаров, Гергов, Янаки Стоилов и други са били на други различни национални съвети от тези, на които сте били Вие, защото миналата събота имахте национален съвет и с 2 гласа практически можеше да не мине предложението на Нинова за свикване на извънреден конгрес”, каза Беновска. Лидерът на БСП-София обясни, че предложението е прието с гласовете на софийската организация и в отговор на въпроса на Беновска дали е новият Гергов, който си дава гласовете на Нинова, заяви, че е Калоян Паргов и изкуството да управляваш е в това да дадеш усещане за достъп до управленските процеси на голяма част от хората, а това гарантира по-стабилно лидерско управление. Разграничението, според него, не е сигналът, който БСП трябва да даде в навечерието на конгреса, при положение, че има претенцията да управлява държавата. Паргов подчерта, че това е основната теза от вчерашния му доклад и се надява тя да бъде чута.
Беновска отново попита защо БСП-София са си дали гласовете, благодарение на които ще бъде осъществен извънредният конгрес на БСП. Паргов отговори, че така страните, които имат претенции, ще могат да изразят своите алтернативи как да се води партията и какви политики да следва. „Калоян-помирителят – хубава роля”, каза Беновска. Паргов подчерта, че е уведомил всички страни включително Гергов, Янков и Нинова. Водещата попита госта си дали упреква председателя на БСП Нинова, че се води политика на изключване с опита си да изключи Гергов от ИБ на БСП. Паргов отговори, че за ИБ виждане има само председателя на партията по устав. „Тя да не е собственик на „БСП” ЕООД”, попита Беновска и допълни, че в съвременната обстановка е смешно един фюрер да решава за стогодишна партия. Лидерът на БСП-София обясни, че изборът на екип, с който да работи председателят на партията, е негово право по устав, който представя избора си пред форума и се гласува. „Деница Златева беше ли одобрена за зам.-председател на БСП на Национален съвет? Аз знам отговора. Ще го кажете ли Вие”, каза Беновска. Паргов се опита да избегне въпроса, но след неуспех попита водещата откъде знае, че Златева не е била одобрена. Беновска каза, че нямат такава точка в дневния ред на Националния съвет. Паргов поясни, че никога нямат персонална точка за одобряване в реда, но са имали точка, в която е направена промяна в ИБ на форум воден от него в Националния съвет. Беновска отново зададе въпроса си за Деница Златева. Паргов отговори, че на пленума в края на месец май са били избрани за заместник-председатели Кирил Добрев, Владимир Москов и Деница Златева. Междувременно Светлана Шаренкова от БСП прати sms на Беновска, че това е станало на НС на 14 май 2017 г.
Беновска попита къде е Стефан Данаилов в БСП. Паргов отговори, че е зам.-председател по публични политики. Водещата пожела да разбере каква е причината той да отсъства от работата на БСП и защо не защитава активно Нинова. Лидерът на БСП-София обясни, че неговата задача не е да защитава Нинова и освен това Данаилов има по-особена роля в БСП и сега е по-важно да се мисли какво ще се случи идната събота. Паргов изрази надеждата си да види подготвените от Корнелия Нинова виждания и алтернативи, които БСП предлага, Европредседателството да се разгледа през призмата на приоритетите и бюджета, който е подложен на сериозни критики. Паргов обясни, че Конгресът ще заседава с дневен ред, който е за Национален съвет, и се надява да се чуят вижданията на ръководството, но и на Гергов, Янков и всички останали, които имат различни виждания, но ако Конгресът се превърне в Национален съвет като този, който мина, заключението ще е, че БСП няма как да има претенции за управление. Паргов каза, че БСП-София ще се включат в дискусията и ще участват с предложения за вижданията им за управление на държавата.
Нинова лидер на БСП – докога?
Беновска попита Паргов докога Корнелия Нинова ще бъде лидер на партията. Лидерът на БСП-София отговори, че тя има 4-годишен мандат, а може и да има втори мандат, но не е добър прогностик. Той допълни, че тя е част от градската организация и нейният път е свързан със София, а не само с България, защото е тръгнала от района Оборище и няма да се спестят критиките по повод „харесването” и „нехаресването”, защото е важно какви сигнали излъчва партията, а относно мандата ѝ – според него Нинова ще завърши 4-годишния си мандат. Предпоследният въпрос на Беновска към Калоян Паргов бе дали ще извикат Нинова като член на градската организация на БСП да обсъдят разнопосочните сигнали на БСП. Паргов отговори, че няма как да извика председателя на БСП и това, което са имали да казват, са го казали в събота. За финал на разговора си с лидера на БСП-София Калоян Паргов в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 22 октомври 2017 година Беновска попита Паргов дали ще стане лидер на БСП. Той каза, че сега е председател на БСП - София и не иска да бъде поставян върху мини и вкарван в интриги.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, делите ли БСП на „свои“ и „чужди“ и Вие, самата, ли сте партията?

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, делите ли БСП на „свои“ и „чужди“ и Вие, самата, ли сте партията?

22 Октомври 2017 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. Г-жо Нинова, делите ли БСП на „свои“ и „чужди“ и Вие, самата, ли сте партията? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването. Г-жо Нинова, на ГК на БСП заявихте: „Който има различно мнение да си го е казал“. Защо тогава ваши съпартийци Ви обвиняват, че не само не търпите чуждо, различно от Вашето мнение, а и делите БСП на „свои“ и „чужди“? Как ще опровергаете думите на знакови фигури, които Ви направиха председател на БСП?
Менторът Ви Румен Овчаров Ви предупреди, че „харесването е до време“ и че имате проблем: „Нинова върви през просото и създава вътрешни фронтове в партията и в Националния съвет. Един лидер, особено като Корнелия, която иска да свали Бойко Борисов и ГЕРБ от власт, трябва да консолидира около себе си сила. Трябва не да разделя, трябва да обединява”, каза Овчаров, но и заяви, че Вие, Нинова още сте ценна за партията.
Дни преди Очаров пловдивският лидер Георги Гергов (когото Вие, Нинова се опитахте да махнете от ИБ на БСП, но той сам си подаде оставката) излезе с открито писмо озаглавено „За падението на един председател“, в което, също, сподели, че Вие, Нинова: „тенденциозно и схематично раздели в две групи членовете на Националния Съвет на („Тя – ние” и „другите"). Уверен съм, че падението на Корнелия Нинова не е падение на партията. А Корнелия не е партията“, написа Гергов.
На Градската конференция на БСП друг знаков политик (също елиминиран от Вас, Нинова) Янаки Стоилов заяви: „Ще поставя въпросите за самата партия. Ние често казваме, че не трябва да се занимаваме с партията, че има по-важни задачи. Аз мисля, че точно сега е времето да се занимаем повече с партията“.
Друг член на НС д-р Емил Райнов пък Ви попита защо, след като в 44-тото НС ПГ на БСП е два пъти по-голяма, няма вотове на недоверие?
Лидерът на БСП - София Калоян Паргов разкритикува ГЕРБ, но и също Ви предупреди: “Трябва да се внимава, тъй като БСП би могла да се поддаде на изкушение да остане само на повърхността на злободневните събития. Да показваш само греховете на управляващите не е алтернатива!“
Във връзка с предстоящия конгрес на БСП (чийто предмет БСП в голямата си част не разбира и не одобрява) се Вие, Нинова, се запитахте сама: „От нашия конгрес има големи очаквания: Какво ще излъчим?“ и странно заявихте: “Но пред нас стоят много открити въпроси и колебания. Затова ми се иска да ги решим по-трайно и с мнозинство. И този, който има различно мнение да си го е казал“.
Аз съм Беновска и питам: Беновска: Г-жо Нинова, делите ли БСП на „свои“ и „чужди“ и Вие, самата, ли сте партията?

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.