НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:14

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Около 20 % от посетители на Национален парк-музей „Самуилова крепост“ са чуждестранни туристи

Благоевград: Около 20 % от посетители на Национален парк-музей „Самуилова крепост“ са чуждестранни туристи

23 Октомври 2017 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Петрич. Около 20 % от посетители на Национален парк-музей „Самуилова крепост“ са чуждестранни туристи. Това каза за предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин Елена Аргилова, уредник в обекта. По думите й през последните години се наблюдава завишен интерес, както към Национален парк-музей „Самуилова крепост“, така и към останалите обекти, стопанисвани от Исторически музей – Петрич.
„По отношение на Самуилова крепост мога да кажа, че някъде около 60 % от нашите посетители са от София област. Останалите проценти се разпределят между Благоевград, Варна, Добрич, Видин и останалите краища на страната. Важно е да отбележим, че между 15 и 20 % от нашите посетители са чуждестранни туристи. Най-атрактивните ни чуждестранни посетители това лято бяха от Иран, Ирак и Израел. Имаме и доста посетители от Франция, Македония, Гърция и Русия“, посочи още Аргилова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С редица инициативи е отбелязана 35-ата годишнина от основаването на Национален парк-музей „Самуилова крепост“

Благоевград: С редица инициативи е отбелязана 35-ата годишнина от основаването на Национален парк-музей „Самуилова крепост“

23 Октомври 2017 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Петрич. С редица инициативи е отбелязана 35-ата годишнина от основаването на Национален парк-музей „Самуилова крепост“. Това каза за предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич, който стопанисва обекта. Той обясни, че цялата 2017 г. всъщност е била посветена на тази годишнина и всички събития са минавали именно под нейния знак.
„Това е така, защото годишнината е важна. Едно е да знаем, че битката е станала в този регион, съвсем различно е да сме положили всички усилия като експозиция, като обстановка, да пресъздадем поне част от този средновековен дух, който е съществувал преди повече от 1000 години. Конкретно, в края на миналата седмица, на 22 октомври, имахме един съвместен проект с Общински детски комплекс – Петрич, защото е много важно как младите поколения приемат историята, как я интерпретират, защо смятат, че Самуил е важен, защо смятат, че е бил именно там“, заяви също Иванов.
Той добави, че именно по мнението на музейните специалисти разбират доколко са си свършили работата. „Имаше, естествено, чисто официална част, като маршов танц, като рецитал, но в същото време имаше интересна историческа ретроспекция и викторина, където получихме добра обратна връзка. Говоря за деца, които са 7-8 годишни и които тепърва започват да осъзнават значението на българската история“, посочи Иванов. Той каза още, че днес, на 23 октомври, когато е точната дата за отбелязването на годишнината от създаването на обекта "Самуилова крепост", жители и гости на Петрич, заедно с представители на музея са посадили дръвче Гинко билоба, защото този вид живее поне 1000 години.
„Пожелавам си след 1000 години отново да има Самуилова крепост и дано се обединяваме около важните неща и на такива дати не просто да си спомняме какво е направено, а да направим някоя стъпка, която ще бъде нашият принос към направеното, за да бъде то устойчиво и да се предаде на следващите поколения“, уточни Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Навършват се 35 години от основаването на Национален парк-музей „Самуилова крепост“

Благоевград: Навършват се 35 години от основаването на Национален парк-музей „Самуилова крепост“

23 Октомври 2017 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Петрич. Навършват се 35 години от основаването на Национален парк-музей „Самуилова крепост“. За предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич обясни, че идеята за изграждането на паметника в района на крепостта датира от 1967 година, тоест, преди 50 години. По думите му в работата по обособяването на обекта "Самуилова крепост" се включват както местни, така и регионални и национални специалисти – историци, дейци на изобразителното изкуство, архитекти. Иванов отбеляза, че всички те са се стремили да създадат паметник, който като сюжет и структура да потопи посетителя в средновековието и подвига на Самуил и неговите войни.
„През 1967 година, на 20 юли, Кръстьо Тричков изпраща предложение до Комитета за изкуство и култура за създаването на паметника, всичко това се случва в Благоевград, а самият комитет отвръща, че сроковете са прекалено кратки и няма как в този период да се реализира този проект“, каза още Иванов. Той добави, че въпреки това е предложено да започне изграждането на идейната концепция и още същата година, на 22 септември, тези документи се съгласуват с Националния комитет по изкуство и култура. „Така започва един дълъг процес, в който идеята е освен художествено, да се изгради и концепция, която да е свързана с археологически проучвания, за да може да има единство между фактология и изразни средства. Поради тази причина на следващата 1968 година започват проучвания, които се провеждат до 1975 година. В резултат на тези археологически проучвания, които окончателно са завършени от Димка Серафимова, се възстановява концепцията на укрепителните съоръжения – валове, ровове, землянки“, коментира още Иванов и допълни, че се предполага, че в една от землянките е присъствал и Самуил, при провеждането на военни събрания за тактиката и стратегията на воденето на бойни действия.
„Тези проучвания, между другото, бяха възстановени отново от Исторически музей – Петрич, съвместно с Пловдивския университет. Ние също работихме по трасето на укрепителните съоръжения между Беласица и Огражден. След приключването на самите проучвани се подхожда и към изграждането на самата художествена концепция, която е поверена на проф. Борис Гондов“, посочи Иванов. От 1981 година, Людмила Живкова, в качеството си на реален министър на културата, централизира и финансира този проект, за да може на 23 октомври 1982 година "Самуилова крепост" да бъде факт. „Всичко това е част от концепцията както за запазването на културно-историческото ни средновековно наследство, така и от идеята за 1300 години България“, уточни директорът на Исторически музей – Петрич Сотир Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Петрич – древен и вековечен“ по Радио „Фокус“ – Пирин

Акценти в предаването „Петрич – древен и вековечен“ по Радио „Фокус“ – Пирин

23 Октомври 2017 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Петрич. Днешното издание на предаването „Петрич – древен и вековечен“ по Радио „Фокус“ – Пирин ще посветим на Национален парк-музей „Самуилова крепост“, който днес отбелязва 35-годишнина от своето основаване. За обвързаността на този обект с българската история и за съвременното му развитие ще разговаряме с директора на Исторически музей – Петрич Сотир Иванов и с Елена Аргилова, екскурзовод в Самуилова крепост. В края на предаването ще говорим за това как Община Петрич ще отбележи 105-ата годишнина от Балканската война и Освобождението на Петрич от турско робство.
Телефоните в студиото са: 0885 303 373 и 073/ 88-55-81. Имейлът на предаването е pirin@focus-news.net. Предаването „Петрич – древен и вековечен“ се излъчва на честотите на Радио „Фокус“ – Пирин всеки понеделник от 15.00 до 16.00 часа с водещ Ливия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.