НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Младите хора трябва да пренесат в бъдещето заветите на Васил Левски

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Младите хора трябва да пренесат в бъдещето заветите на Васил Левски

24 Октомври 2017 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. За да сме силни като българи, трябва да се върнем назад в историята, защото там е нашето упование, там е нашият героизъм. Благодаря ви, че с толкова плам и ентусиазъм отстоявате изконните български ценности, че живеете не само с историята, но искате да пренесете тази история в своето бъдеще. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на Седмата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“ от област Видин, посветена на 180 години от рождението на Васил Левски, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Малка България след пет века робство е намерила сили да направи своето възраждане, своя ренесанс, да напише своите книги по манастири и да възроди училището“, каза в словото си Илияна Йотова и отбеляза, че в България едва ли има по-родолюбива организация от Общонародния комитет "Васил Левски", която да е свързана толкова силно с българщината, да има такава история и бъдеще.
Вицепрезидентът подчерта, че в заветите на Васил Левски, са възпитавани нашите баби и дядовци, нашите бащи и майки. „Разчитам, че вие, децата, ще пренесете това в бъдещето. Защото Левски искаше това, което сте вие днес. Вие сбъднахте неговите мечти – да живеем в свободна държава, в която няма разлика между етноси, между религии, всички заедно да се борим за една демократична и свободна държава“, добави Илияна Йотова.
Пред журналисти вицепрезидентът призова проектът за Закон за Великите стари столици да бъде приет от Народното събрание и той да указва по-прецизно кои градове в България да бъдат включени в него. В отговор на въпрос, защо Видин не е включен в Закона като стара столица на България, Илияна Йотова заяви, че няма държава в Европа, която да няма приет такъв закон за своите стари градове и столици и България е закъсняла с неговото приемане. „Плюсовете за включените в Закона стари столици ще са големи като благоустрояване, поддържане на културно-историческото наследство, възстановяване на пътната инфраструктура в тези градове и влизането им в европейската културна съкровищница“, допълни вицепрезидентът.
По-рано днес вицепрезидентът разгледа производствената база на фабрика "Крос" ООД във Видин и се срещна с управата на фабриката.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Ценков, кмет на Община Видин: Смисълът на клубовете на младите възрожденци е да възпитават децата в почит към националните ценности

Огнян Ценков, кмет на Община Видин: Смисълът на клубовете на младите възрожденци е да възпитават децата в почит към националните ценности

23 Октомври 2017 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Видин. Смисълът на клубовете на младите възрожденци е да възпитават децата в почит към националните ценности, на уважение към българската история и към достойните синове на Родината ни. Това каза в приветствието си към участниците в 7-мата Регионална среща на младите възрожденци от Видин Огнян Ценков, кмет на Община Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Той посочи, че за активната дейност на младите възрожденци трябва се отдаде заслуженото на Общобългарски комитет „Васил Левски“. Тази година България официално чества 180 години от рождението на Апостола. „Във Видин също бяха проведени различни интересни инициативи и от училищата, и от неправителствени организации и сдружения, с които бе отбелязана тази годишнина. Няма по-подходящ пример в нашата история за беззаветна преданост към Отечеството, за жертвоготовност в името на народната свобода и за доблестно извървян житейски път от българския национален герой Васил Левски. Знанието за неговата личност и за неговите дела трябва да достигне до умовете и сърцата на нашите деца и на младите хора“, каза Огнян Ценков. Кметът на Видин допълни, че Общината е дарила за началото на учебната година на всички видински училища диск с художествено-документален филм за Васил Левски, посветен на 180-ата годишнина от неговото рождение. „По този начин заявихме своята съпричастност към отговорната мисия на българското училище да учи, възпитава и изгражда добродетели у децата ни“, каза Огнян Ценков.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Василев, Общобългарски комитет „Васил Левски“: Видинският край е най-активен с родолюбивата си дейност в Общобългарския комитет

Васил Василев, Общобългарски комитет „Васил Левски“: Видинският край е най-активен с родолюбивата си дейност в Общобългарския комитет

23 Октомври 2017 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Видин. Видинският край е най-активен с родолюбивата си дейност в Общобългарския комитет, каза на 7-та Регионална среща на младите възрожденци във Видин Васил Василев, председател Общобългарски комитет „Васил Левски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. На срещата, която се проведе в залата на филхармонията, той поздрави младите възрожденци от над 19 клуба в областта, както и техните преподаватели. Василев допълни, че децата от видинските клубове на младите възрожденци са участвали и са печелили награди в различни надпревари, свързани с познаване на историческото ни минало. „Като дете мислех, че аз живея в изключително интересно време, но виждам, че вие, децата, живеете в най-интересния, пълен с предизвикателства период в човешката история. И вие, днешните деца, ще трябва да го овладеете този период. Изправени сте пред предизвикателството за екологична катастрофа на земята, пред опасността от войни и конфликти и няма да можете да се справите, ако не познавате държавата си и не обичате миналото си“, каза Васил Василев. Той благодари за участието на вицепрезидента Илияна Йотова в срещата и посочи, че това показва какво е отношението на държавата към клубовете на младите възрожденци. Васил Василев благодари и на кмета на Община Видин Огнян Ценков, който с обръщението си към децата ги е насърчил в тяхната дейност в клубовете.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети град Видин

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети град Видин

23 Октомври 2017 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Видин. От 15.00 часа днес вицепрезидентът ще открие Седмата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“ от област Видин. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Събитието ще се състои в залата на Симфониета Видин на адрес ул. „Градинска“ №4. По-рано през деня Илияна Йотова ще разгледа производствената база на фабрика „Крос“ ООД и ще проведе среща с управата на фабриката.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.