НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:46

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

12 винено-кулинарни дестинации по проекта „Сподели България” ще развиват туризма във вътрешността на страната (ОБЗОР)

12 винено-кулинарни дестинации по проекта „Сподели България” ще развиват туризма във вътрешността на страната (ОБЗОР)

23 Октомври 2017 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. На 6 кръгли маси ще бъдат обсъдени 12 винено-кулинарни дестинации по проекта „Сподели България”. Това стана ясно по време на представянето на инициативата, която е съвместна между Министерство на туризма и Министерство на земеделието, храните и горите. Бюджетът е на стойност 120 000 хиляди лева, като двете ведомства си поделят тази сума 50/50 за работа по концепцията. Разработени са 12 винено-кулинарни дестинации, които не са окончателни. Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че предстои до средата на следващата година всички точки да бъдат обсъдени с бранша, бизнеса и общините и вече допълнени и надградени туристическите маршрути да бъдат дигитализирани и включени в платформата „Аз обичам България”. Следващите етапи на проекта са популяризиране на дестинациите на вътрешния пазар (март – декември 2018 г.) и на външния пазар (януари – декември 2019 г.) Целта на инициативата е да се развива туризъм през четирите сезона и във вътрешността на страната, тъй като за сега той се концентрира по морето и планинските курорти.
„България има дългогодишни традиции в производството на вино и това е станало част от културата на народа ни, както и разнообразните ни кулинарни традиции. При разработването на проекта избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12, като бройката не е самоцелна – тя е свързана с броя на месеците в годината”, допълни Ангелкова. По думите й те включват, както традиционните винени напитки и характерните храни за региона, така и културно-исторически забележителности в близо 50 общини и над 100 туристически обекта.
Ангелкова посочи данни на БНБ, според които постъпленията от международен туризъм са се увеличили за първите 8 месеца на годината в сравнение със същия период от 2016 г. Това са над 5,2 млрд. лева, което е близо 10% повече в сравнение с миналата година, а само за активния летен сезон – 3,7 млрд. лева, което е ръст от близо 8%. От Министерство на туризма и МЗХГ смятат, че след реализирането на проекта „Сподели България” тези данни ще бъдат подобрени. „Вярваме, че това ще стане именно по този начин – разработвайки допълнителни дестинации. С близо 50% се е покачил ръстът на посещенията на всеки един от популяризираните обекта, така че се надяваме съвместната инициатива „Сподели България” да допринесе за насърчаване на туризма особено във вътрешността на страната”, подчерта Николина Ангелкова.
„Винените и кулинарни дестинации са важни не само за туризма, а и за българските производители. Те ще дадат възможност уникалните родни вина и продукти да достигнат до повече потребители, включително и чужденци”, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. По думите му МЗХГ се стреми да подкрепи усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти. „През последните години са изградени и значителен брой винарни с места за дегустации и отсядане. Много от тях са разположени в близост до популярни туристически забележителности, съчетани със съответната туристическа инфраструктура, което позволява пакетирането им в общ туристически продукт“, посочи Порожанов.
Инициативата коментираха кметът на Копривщица Генчо Герданов и кметът на Банско Георги Икономов. „Проектът със сигурност ще има успех. Безспорно акцентът е виното, но нека в историческите градове да се акцентира и върху земеделието и животновъдството. Много малко се говори, че единственото нещо, което се ражда в Копривщица, са едни от най-вкусните картофи”, допълни Герданов. По думите му в момента 1500-2000 тона продукция чакат своя пазар и инвеститори, свързани с приключване на целия цикъл на картофопроизводството.
Кметът на Банско Георги Икономов каза, че точно такъв проект досега е липсвал на туристическите продукти в България. „Добър туризъм не може да се прави без добра храна и добро вино”, подчерта Икономов. По думите му всеки турист, дошъл на почивка на българско море, в планината или на културен туризъм, търси и добра кухня. „Доскоро водихме спор с БАБХ (това е един въпрос, който години наред задава туристическият бранш) за по-голяма свобода на производството на местни храни. Става въпрос, че може би поради по-стриктно законодателство, различните ресторанти и механи много трудно могат да представят истински местни ястия, защото много често биват санкционирани по различни закони. За мен това въобще не е правилно. За да сме интересни, самобитни и традиционни във всяко едно местенце на България, във всеки ресторант или механа трябва да се предоставя на туристите приготвена на място уникална храна, а не закупена от търговските вериги, което ги уеднаквява”, обясни Георги Икономов.
Инна ПЕЙЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Банско: Проектът „Сподели България” е добър начин да представяме на туристите нашата уникална кухня и уникални вина

Георги Икономов, кмет на Банско: Проектът „Сподели България” е добър начин да представяме на туристите нашата уникална кухня и уникални вина

23 Октомври 2017 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Проектът „Сподели България” е добър начин да представяме на туристите нашата уникална кухня и уникални вина. Това каза кметът на Банско Георги Икономов след представянето на съвместния проект „Сподели България” между Министерство на туризма и Министерство на земеделието, храните и горите, предаде репортер Агенция „Фокус”. „Този проект е много интересна идея и според мен ще сработи. Това е нещо, което липсваше досега на туристическите продукти в България, а знаем, че добър туризъм не може да се прави без добра храна и добро вино”, подчерта Икономов. По думите му всеки турист, дошъл на почивка на българско море, в планината или на културен туризъм, търси и добра кухня.
България произвежда добри вина – някои от тях са на световно ниво, подчерта Икономов. Той заяви, че и традиционните ни ястия следва да се представят по подходящ начин. „Доскоро водихме спор с БАБХ (това е един въпрос, който години наред задава туристическият бранш) за по-голяма свобода на производството на местни храни. Става въпрос, че може би поради по-стриктно законодателство, различните ресторанти и механи много трудно могат да представят истински местни ястия, защото много често биват санкционирани по различни закони. За мен това въобще не е правилно. За да сме интересни, самобитни и традиционни във всяко едно местенце на България, във всеки ресторант или механа трябва да се предоставя на туристите приготвена на място уникална храна, а не закупена от търговските вериги, което ги уеднаквява”, обясни Георги Икономов.
Инна ПЕЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генчо Герданов, кмет на Копривщица: Акцентът на проекта „Сподели България” е виното, но нека в историческите градове да се акцентира и върху земеделието и животновъдството

Генчо Герданов, кмет на Копривщица: Акцентът на проекта „Сподели България” е виното, но нека в историческите градове да се акцентира и върху земеделието и животновъдството

23 Октомври 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Акцентът на проекта „Сподели България” е виното, но нека в историческите градове да се акцентира и върху земеделието и животновъдството. Това каза кметът на Копривщица Генчо Герданов след представянето на съвместния проект „Сподели България” между Министерство на туризма и Министерство на земеделието, храните и горите, предаде репортер Агенция „Фокус”. Копривщица е една изключително малка община, но много голяма по история, традиции и дух. Проектът безспорно ще има успех. Безспорно акцентът е виното, но нека в историческите градове да се акцентира и върху земеделието и животновъдството. Много малко се говори, че Копривщица се намира на 1 060 метра надморска височина и единственото нещо, което се ражда там е един от най-вкусните картофи”, допълни Герданов. По думите му в момента 1500-2000 тона продукция чакат своя пазар - инвеститори, свързани с приключване на целия цикъл на картофопроизводството.
Инна ПЕЙЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Все повече България се търси като дестинация, която предлага качество

Министър Николина Ангелкова: Все повече България се търси като дестинация, която предлага качество

23 Октомври 2017 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. За първите 8 месеца на годината имаме на 6,5 млн чуждестранни туристи, като ръстът спрямо миналата година е близо 8%. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на представянето на съвместния с МЗХГ проект „Сподели България”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министър Ангелкова посочи, че чрез инициативата тези данни могат да бъдат подобрени. „В активния летен сезон броят на чуждестранните посещения в страната е над 4,3 млн туристи, като ръстът е около 6%, в сравнение с миналата година. За периода юни – септември очакваме броят на чуждестранните туристи, които са посетили нашата страна да достигне 5,3 млн, което отново ще бъде ръст от 6%, спрямо същите месеци от миналата година”, посочи Ангелкова. По думите й с още по-сериозни темпове се увеличават постъпленията от международен туризъм, като по информация на БНБ за първите 8 месеца на годината са отчетени над 5,2 млрд лева, което е близо 10% повече в сравнение с миналата година. "А само за активния летен сезон – 3,7 млрд лева, което е ръст от близо 8%", допълни тя. „Всичко това показва, че все повече България се търси като дестинация, която предлага качество. Вярваме, че именно по този начин, разработвайки допълнителни дестинации, като например културно-историческите, които стартирахме миналата година и където опитът показва, че откакто промотираме тези дестинации, с близо 50% се е покачил ръстът на посещенията на всеки един от обектите, така и се надяваме съвместната инициатива „Сподели България” да допринесе за насърчаване на туризма особено във вътрешността на страната”, каза още министър Николина Ангелкова.
Инна ПЕЙЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Окончателните винено-кулинарни дестинации ще бъдат обявени в средата на 2018 година

Министър Николина Ангелкова: Окончателните винено-кулинарни дестинации ще бъдат обявени в средата на 2018 година

23 Октомври 2017 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Един от етапите на проекта „Сподели България” предвижда обсъждане на дестинациите с бранша, като предвиждаме 6 кръгли маси в страната, на които те да бъдат представени пред местния бизнес, организациите и общините. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на представянето на съвместния с МЗХГ проект „Сподели България”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Очакваме да получим подробни становища от бизнеса и да допълним и надградим разработените от нас предложения. Предвиждаме окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени в средата на 2018 година”, обясни Ангелкова. По думите й, дестинациите ще бъдат дигитализирани и включени в платформата „Аз обичам България”, която бе създадена миналата година и рекламира 100-те национални туристическа обекта.
Инициативата „Сподели България” има за цел развитие и популяризиране на т.нар. "бавен туризъм" – неговата концепция е свързана със запазването на традициите и културата, като се набляга на местната храна, виното и обичаите, обясни Ангелкова. По думите й у нас това е малко разпространен вид туризъм за разлика от някои европейски страни.
„Обмисляме подготовката за спа дестинациите, които предстоят да бъдат разработени”, каза още министър Николина Ангелкова.
Инна ПЕЙЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Важно е кулинарията и винарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната

Министър Николина Ангелкова: Важно е кулинарията и винарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната

23 Октомври 2017 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Важно е кулинарията и винарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната – те са част от цялостното преживяване на туристите. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на представянето на съвместния с МЗХГ проект „Сподели България”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „България има дългогодишни традиции в производството на вино и то е станало част от културата на народа ни, както и разнообразните ни кулинарни традиции. При разработването на проекта избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12, като бройката не е самоцелна – тя е свързана с броя на месеците в годината”, допълни Ангелкова. По думите й те включват, както традиционните винени напитки и характерните храни за региона, така и културно-исторически забележителности в близо 50 общини и над 100 туристически обекта
"12-те винено-кулинарни дестинации не са окончателни, а са база за дискусии с бранша. Информацията ще бъде публикувана на сайта на Министерство на туризма и всеки желаещ ще може да се запознае с дестинациите, да ги коментира и даде предложение в рамките на периода за обсъждане", обясни Ангелкова.
Инна ПЕЙЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министрите Николина Ангелкова и Румен Порожанов ще представят съвместен проект „Сподели България“

Министрите Николина Ангелкова и Румен Порожанов ще представят съвместен проект „Сподели България“

23 Октомври 2017 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще представят съвместен проект „Сподели България“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Това е поредната стъпка на двете ведомства в изпълнението на важни елементи за представяне и рекламиране на страната. Проектът ще спомогне за превръщането на България в дестинация за четири сезона, което е основна цел в дейността на Министерството на туризма, както и ще допринесе за развитието на винения и кулинарния сектор, което е сред приоритетите на Министерството на земеделието, храните и горите.
Събитието ще се проведе в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб от 11.00 часа днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.