НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:30

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Младите хора трябва да пренесат в бъдещето заветите на Васил Левски

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Младите хора трябва да пренесат в бъдещето заветите на Васил Левски

24 Октомври 2017 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. За да сме силни като българи, трябва да се върнем назад в историята, защото там е нашето упование, там е нашият героизъм. Благодаря ви, че с толкова плам и ентусиазъм отстоявате изконните български ценности, че живеете не само с историята, но искате да пренесете тази история в своето бъдеще. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на Седмата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“ от област Видин, посветена на 180 години от рождението на Васил Левски, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Малка България след пет века робство е намерила сили да направи своето възраждане, своя ренесанс, да напише своите книги по манастири и да възроди училището“, каза в словото си Илияна Йотова и отбеляза, че в България едва ли има по-родолюбива организация от Общонародния комитет "Васил Левски", която да е свързана толкова силно с българщината, да има такава история и бъдеще.
Вицепрезидентът подчерта, че в заветите на Васил Левски, са възпитавани нашите баби и дядовци, нашите бащи и майки. „Разчитам, че вие, децата, ще пренесете това в бъдещето. Защото Левски искаше това, което сте вие днес. Вие сбъднахте неговите мечти – да живеем в свободна държава, в която няма разлика между етноси, между религии, всички заедно да се борим за една демократична и свободна държава“, добави Илияна Йотова.
Пред журналисти вицепрезидентът призова проектът за Закон за Великите стари столици да бъде приет от Народното събрание и той да указва по-прецизно кои градове в България да бъдат включени в него. В отговор на въпрос, защо Видин не е включен в Закона като стара столица на България, Илияна Йотова заяви, че няма държава в Европа, която да няма приет такъв закон за своите стари градове и столици и България е закъсняла с неговото приемане. „Плюсовете за включените в Закона стари столици ще са големи като благоустрояване, поддържане на културно-историческото наследство, възстановяване на пътната инфраструктура в тези градове и влизането им в европейската културна съкровищница“, допълни вицепрезидентът.
По-рано днес вицепрезидентът разгледа производствената база на фабрика "Крос" ООД във Видин и се срещна с управата на фабриката.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Василев, Общобългарски комитет „Васил Левски“: Видинският край е най-активен с родолюбивата си дейност в Общобългарския комитет

Васил Василев, Общобългарски комитет „Васил Левски“: Видинският край е най-активен с родолюбивата си дейност в Общобългарския комитет

23 Октомври 2017 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Видин. Видинският край е най-активен с родолюбивата си дейност в Общобългарския комитет, каза на 7-та Регионална среща на младите възрожденци във Видин Васил Василев, председател Общобългарски комитет „Васил Левски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. На срещата, която се проведе в залата на филхармонията, той поздрави младите възрожденци от над 19 клуба в областта, както и техните преподаватели. Василев допълни, че децата от видинските клубове на младите възрожденци са участвали и са печелили награди в различни надпревари, свързани с познаване на историческото ни минало. „Като дете мислех, че аз живея в изключително интересно време, но виждам, че вие, децата, живеете в най-интересния, пълен с предизвикателства период в човешката история. И вие, днешните деца, ще трябва да го овладеете този период. Изправени сте пред предизвикателството за екологична катастрофа на земята, пред опасността от войни и конфликти и няма да можете да се справите, ако не познавате държавата си и не обичате миналото си“, каза Васил Василев. Той благодари за участието на вицепрезидента Илияна Йотова в срещата и посочи, че това показва какво е отношението на държавата към клубовете на младите възрожденци. Васил Василев благодари и на кмета на Община Видин Огнян Ценков, който с обръщението си към децата ги е насърчил в тяхната дейност в клубовете.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Много отдавна се боря да има закон за старите столици на България

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Много отдавна се боря да има закон за старите столици на България

23 Октомври 2017 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Видин. Много отдавна се боря да има закон в България за старите столици. Това каза по време на 7-мата Регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" във Видин вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Тя посочи, че не е късно между първо и второ обсъждане на проектозакона в пленарна зала и Видин да бъде допълнително включен в списъка на българските столици. Илияна Йотова допълни, че Законът за старите български столици дава много.
„Няма страна в Европейския съюз, която да няма такъв закон – за старите градове и за старите столици. Това означава, че винаги в националния бюджет на страната ще има отделно перо за благоустрояването на тези градове, за тяхното поддържане, за културно-историческото наследство. Когато имаме какво да покажем, тогава и тези градове ще могат да бъдат обхванати от туроператорските фирми“, заяви Илияна Йотова. Тя допълни, че такова внимание от страна на държавата към градовете, носители на история, е добре дошло, за да може да се съхрани културно-историческото наследство.
„Може да имаме чудесни стари столици, но като няма пътища, как да се достигне до тях, няма как да се популяризират, няма как да минат автобусите с туристите. Градовете, които ще бъдат обхванати от Закона за старите български столици, една част от тях са обекти на Юнеско и ще бъдат посетени от специалисти, ученици. Ще отворим България за всички онези, които все още не я познават“, посочи Йотова.
В началото на 7-та Регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" към Общобългарски комитет „Васил Левски“ вицепрезидентът поздрави децата и учениците, препълнили залата на Филхармонията във Видин.
„Общобългарският комитет „Васил Левски“ е организация, изключително свързана с българщината, едва ли има друга родолюбива организация с такава история и бъдеще. В онова, което ни завеща Васил Левски, са възпитавани нашите баби и дядовци, нашите бащи и майки. Разчитам, че вие, децата, ще пренесете това в бъдещето. Защото Левски искаше това, което сте вие днес. Вие сбъднахте неговите мечти – да живеем в свободна държава, в която няма разлика между етноси, между религии, всички заедно да се борим за една демократична и свободна държава“, каза Илияна Йотова.
В 7-та Регионална среща на младите възрожденци взеха участие кметът на Видин Огнян Ценков, Врачанският митрополит Григорий, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев, заместник областният управител Елка Георгиева, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, членовете на над 30 клуба "Млади възрожденци" от Видин, Враца и Монтана и много преподаватели. Председателят на видинската структура на комитет „Васил Левски“ Георги Иванчев, който откри срещата, посочи, че още през 1930 г. във Видин е открит комитет „Васил Левски“, а през 1938 година в града е издигнат един от първите паметници на Апостола. Той допълни, че срещата, на която е гост и вицепрезидентът Илияна Йотова, се провежда в седмицата с празнични мероприятия, посветени на духовния празник на Видин – Димитровден.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети град Видин

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети град Видин

23 Октомври 2017 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Видин. От 15.00 часа днес вицепрезидентът ще открие Седмата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“ от област Видин. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Събитието ще се състои в залата на Симфониета Видин на адрес ул. „Градинска“ №4. По-рано през деня Илияна Йотова ще разгледа производствената база на фабрика „Крос“ ООД и ще проведе среща с управата на фабриката.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Премахване на надписа
Премахване на надписа "Александър Велики" от международното летище в Скопие. 24 ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.