НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:53

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Върховният съд на Ирак обяви кюрдския референдум за независимост за противоконституционен

AFP: Върховният съд на Ирак обяви кюрдския референдум за независимост за противоконституционен

20 Ноември 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Багдад. В понеделник Върховният съд на Ирак обяви за противоконституционен референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, проведен през месец септември, предава AFP.
В разпространеното изявление се казва, че съдът „е взел решение, обявяващо за противоконституционен референдума, проведен на 25 септември 2017 г. в Иракски Кюрдистан... и отменя всички последствия и резултати" от него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германия смята, че ще даде „грешен сигнал“ ако изтегли военната си мисия от Иракски Кюрдистан

Reuters: Германия смята, че ще даде „грешен сигнал“ ако изтегли военната си мисия от Иракски Кюрдистан

7 Ноември 2017 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел призова Бундестага да продължи срока на военната мисия в Иракски Кюрдистан, която се занимава с обучение на местните сили за сигурност, т.нар. „пешмерга“ и заяви, че изтеглянето й ще повиши риска от разразяването на гражданска война, предава Reuters.
Още миналия месец Германия продължи срока на мисията, след като я спря за кратко, заради проведения референдум за независимост на кюрдската област в Северен Ирак. Плебисцитът бе отхвърлен от Багдад и предизвика военна офанзива на правителствените войски в спорните региони между кюрдите и централното правителство.
Габриел, който скоро ще напусне поста си заради отказа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да възобнови „голямата коалиция“ с блока на Меркел, призова вероятните участници в бъдещата управляваща коалиция в Германия, най-вече „Зелените“, да не се противопоставят на продължаването на срока на военната мисия на „Бундесвера“ в Ирак.
Германия е изпратила около 150 военни специалиста, които се занимават с обучението на кюрдската „пешмерга“, с идеята те да се сражават с „Ислямска държава“, но след възникването на напрежението между Багдад и Ербил в немското общество се появиха гласове, призоваващи за изтеглянето й. Според Габриел, „колкото повече международни сили действат там, толкова по-малка е вероятността от нова ескалация. Изтеглянето ще бъде грешен сигнал към участниците в конфликта, които могат да си помислят, че сме се оттеглили, защото одобряваме избухването на нова гражданска война“
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кюрдите са предложили на Ирак съвместно управление на граничните пунктове

ТАСС: Кюрдите са предложили на Ирак съвместно управление на граничните пунктове

5 Ноември 2017 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Багдад. Кюрдските сили за сигурност, т.нар. „пешмерга“, са предложили на федералните сили на Ирак да организират съвместно управление на граничните пунктове и спорните територии и чакат отговор от Багдад, предава ТАСС, като се позовава на информация от кюрдска медия.
Генералният секретар на кюрдското регионално министерство на отбраната Джабар Йавар е заявил, че кюрдската страна е предала свой план за разрешаването на спорния въпрос по време на преговори с иракски военни. Става дума за разполагане на въоръжени формирования на кюрдите и на правителствените войски на Ирак в спорните между двете страни райони.
„Предложихме на Багдад съвместно управление на пограничните преходи, прекратяване на бойните действия и разполагането на федерални сили в спорните райони, в съответствие с предложения механизъм“, заяви той и подчерта, че разногласията между Багдад и Ербил са политически, а не военни.
„Призоваваме политическите фактори да започнат преговори за разрешаване на кризата“, заяви Йавар. „Потвърждаваме, че ще действаме в рамките на конституцията на Ирак и сме готови да подкрепим всяко решение (на кризата), на нейната основа“. Кюрдският министър все пак отбеляза, че решението трябва да бъде взето от централните власти.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аnadolu Agency: Рекс Тилърсън призова за диалог между Багдад и Ербил

Аnadolu Agency: Рекс Тилърсън призова за диалог между Багдад и Ербил

4 Ноември 2017 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън е провел разговор с премиера на Регионалното кюрдско правителство, в което е призовал за диалог между Ербил и Багдад, предава Anadolu Agency, като се позовава на съобщение, публикувано на официалната интернет страница на автономните кюрдски власти. В известието се казва още, че Тилърсън е изразил притеснението на САЩ относно повишеното напрежение между иракското правителство и кюрдите.
Според него, преговорите за прекратяване на сблъсъците между двете страни трябва да прераснат в политически диалог, целящ решаването на кризата между двете страни.
Напрежението между Багдад и Ербил започна да се покачва след проведения кюрдски референдум за независимост на 25 септември. Вотът бе осъден от страните в региона, като по-късно иракското правителство пристъпи към установяване на контрол с военни средства над някои райони, включени в гласуването без да са под официалната юрисдикция на Ербил. В резултат се стигна до няколко военни сблъсъци, които завършиха с малък брой жертви, напомня турската медия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Според Ирак кюрдите „бавят отварянето на границата“, което може да доведе до провеждането на военна операция

Hurryiet: Според Ирак кюрдите „бавят отварянето на границата“, което може да доведе до провеждането на военна операция

2 Ноември 2017 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Багдад. Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади заяви, че Кюрдистанското регионално правителство се отклонява от изтегляне на войските си от спорните зони в северната част на страната и предположи, че Багдад може да поднови военната операция, за да установи контрол над контролираните от кюрдите райони, пише турското издание Hurryiet.
Според Абади, кюрдите не изпълняват постигнатото на 29 октомври споразумение, имайки предвид изтеглянето на кюрдските въоръжени сили от спорните райони и най-вече от граничен пункт на турско-иракската граница.
„Ако те не изпълняват споразумението, ние ще направим, каквото трябва и ако срещу нашите войски се оказва съпротива, ще им покажем силата на закона“, предупреди иракският премиер.
Освен това, иракският Генерален щаб хвърли обвинения срещу Кюрдското регионално правителство, че използва преговорите, за да спечели време за укрепяването на кюрдските позиции и констатира, че техните въоръжени сили не са се изтеглили от въпросния граничен пункт, каквото задължение са поели, по време на предишни разговори.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иракски Кюрдистан съобщи, че Пешмергата е готова да защитава интересите на автономията

РИА Новости: Иракски Кюрдистан съобщи, че Пешмергата е готова да защитава интересите на автономията

2 Ноември 2017 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Ербил. Ръководството на кюрдската Пешмерга съобщи, че не е постигнало никакви споразумения с иракската армия и е готово да защити интересите на жителите на региона, предава РИА Новости.
По-рано обединеното командване на иракската армия заяви, че ръководството на Кюрдската автономия се е отказало от всички по-рано достигнати договорености с Багдад. Иракската армия съобщава, че ръководството на региона и неговите преговарящи напълно са се отказали от съгласувания проект, който е бил обсъден заедно с тях от иракската правителствена делегация. Иракската армия обвини кюрдите, че „просто печелят време“, докато Пешмергата се занимава с преразпределянето на силите си и с изграждане на отбранителни съоръжения.
Според заявленията на Пешмергата разпространената от иракската армия информация не отговаря на действителността. Исканията, според кюрдските командири, са „неконституционни, нереални и представляват заплаха за Кюрдския регион и за неговите граждани“.
„Силите на Кюрдистан са непоколебими в своите отбранителни позиции, те няма да се колебаят да защитават живота и конституционните, законни интереси на народа. Ние потвърждаваме, че единственият начин за разрешаването на проблема е политическият диалог, а не езикът на лъжи и заплахи“, пише в официално заявление на Пешмергата.
Иракските и кюрдските сили са провели до момента вече три кръга преговори. Правителството в Багдад иска от кюрдите предаването на контрола над граничните пунктове между Иракски Кюрдистан и Турция и над летищата, а също така да съкрати числеността на Пешмергата и да я предаде под командването на Ирак.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ирак заплашва да поднови военната операция срещу кюрдите

Reuters: Ирак заплашва да поднови военната операция срещу кюрдите

2 Ноември 2017 | 01:12 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракските въоръжени сили заплашиха да подновят операцията по поемането на контрола над държаните от кюрдите територии, след като обвини властите там, че забавят предаването на контрола над границите на Ирак с Турция, Иран и Сирия, предава Reuters.
Иракският министър-председател Хайдер ал Абади обяви в петък пауза на офанзивата, започнала на 16 октомври по овладяването на районите, оспорвани от централното правителство и от Кюрдската автономия. Абади нареди икономически и военен отговор срещу кюрдите, след като гласуваха през септември на референдум за независимост, приеман от Багдад като незаконен. Той заяви, че примирието ще позволи на иракските войници да се разположат без проблеми в оспорваните зони.
Иракското командване на въоръжените сили обвини Иракски Кюрдистан, че използва спирането на огъня, „за да си купи време“ и да засили позициите си. „По време на преговорите кюрдите преместват сили и изграждат нова отбрана. Ние няма да го позволим“, пише в официално негово заявление.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайдар ал Абади: Иракското правителство е установило контрол над всички територии, „оспорвани“ между Багдад и иракските кюрди

Хайдар ал Абади: Иракското правителство е установило контрол над всички територии, „оспорвани“ между Багдад и иракските кюрди

31 Октомври 2017 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Багдад. Премиерът на Ирак Хайдар ал Абади заяви във вторник, че правителствените войски са установили контрол над всички територии, „оспорвани“ между Багдад и Кюрдското регионално правителство в Ербил, предава Anadolu Agency. Изявлението е направено на пресконференция в иракската столица.
Агенцията напомня, че в последните седмици се стигна до някои сблъсъци между пешмерги и иракски правителствени сили, когато от Багдад започнаха операция за установяване на контрол над всички територии, загубени след 2014 г., заради настъплението на „Ислямска държава“.
Агенция Фокус припомня, че кюрдските пешмерги успяха да устоят на атаката на ислямистите, като в последствие заеха част от териториите, които иракската армия не успя да защити. Част от тези територии бяха включени в референдума за независимост, който иракските кюрди организираха в края на септември, включително и богатия на петрол град Киркук.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Хайдер ал Абади обяви, че правителството на Ирак ще изплати дължимите заплати на кюрдските държавни служители и Пешмерга

Reuters: Хайдер ал Абади обяви, че правителството на Ирак ще изплати дължимите заплати на кюрдските държавни служители и Пешмерга

31 Октомври 2017 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракският министър-председател Хайдер ал Абади съобщи, че правителството на Ирак планира да изплати в скоро време заплатите на кюрдската Пешмерга и на държавните служители, работещи за Кюрдското регионално правителство, предава Reuters.
Регионът се сблъсква със затруднения при изплащането на заплатите на Пешмергата и на обществените служители от 2014 г. насам, откакто централните власти в Багдад прекратиха прехвърлянето на средствата към автономията заради спора около разпределянето на приходите от петрол в нея .
„Ние скоро ще можем да изплатим всички заплати на Пешмергата и на служителите в региона“, заяви Абади. Изплащането на дължимото трябва да намали напрежението в Иракски Кюрдистан, където референдумът за неговата независимост от миналия месец предизвика остра икономическа и военна реакция от страна на иракското правителство.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ирак се подготвя да поеме контрол на граничните пунктове между Кюрдската автономия и Сирия

Reuters: Ирак се подготвя да поеме контрол на граничните пунктове между Кюрдската автономия и Сирия

31 Октомври 2017 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракска военна делегация се готви да поеме контрол над границата между Сирия и Кюрдската автономия, предава Reuters.
Според официално заявление на иракската армия нейният началник щаб генерал-лейтенант Отман ал Гани ще посети т.нар. „Триъгълник Фиш-Кабур“, оформен между иракско-турско-сирийската граница в Северозападен Ирак. Посещението цели да поеме „контрол над международната граница“ и специално дан граничните пунктове „Ал Халил“ и „Фиш-Кабур“.
Представителите на иракските власти съобщиха по-рано, че иракски граничари са поели контрол над граничен пункт „Ал Халил“, свързващ Иракски Кюрдистан с Турция.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иракските власти поеха контрол над главния ГКПП с Турция

Reuters: Иракските власти поеха контрол над главния ГКПП с Турция

31 Октомври 2017 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракските власти поеха контрол над главния граничен контролно-пропускателен пункт с Турция – „Фиш Хабур“, предава Reuters, като се позовава на източник от митническите служби на близкоизточната страна.
По-рано преминаването през граничния пункт бе управлявано от регионалното правителство на Кюрдистан (КРД), тъй като се намира в провинция Дохук, разположена в официалните граници на автономния кюрдски регион в северната част на Ирак.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Иран ще вдигне блокадата над границата с Иракски Кюрдистан

The Jerusalem Post: Иран ще вдигне блокадата над границата с Иракски Кюрдистан

30 Октомври 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран ще отвори всички свои граници с Иракски Кюрдистан в следващите дни, заявиха от Техеран в понеделник, пише The Jerusalem Post. Съобщението е направено малко след като кюрдският лидер Масуд Барзани обяви, че ще се откаже от поста си, считано от първи ноември. Барзани бе обвиняван като главен организатор на провелия се в кюрдската автономна област референдум за независимост, в който мнозинството от жителите заявиха желанието си за отделяне от Ирак. След проведения в края на септември вот, кюрдите срещнаха остра международна реакция от Иран, Турция и Багдад, които наложиха редица ограничения спрямо Ербил, като знак на несъгласие от гласуването, определено също така като незаконно от иракския премиер Хайдар ал Абади.
Част от тези мерки бе решението на Иран да затвори всички свои граници с автономната област, но говорител на техеранското правителство заяви, че "граничните ограничения между Иран и региона на Иракски кюрди ще бъдат вдигнати в следващите дни".
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ приветстваха решението на Масуд Барзани да подаде оставка

AFP: САЩ приветстваха решението на Масуд Барзани да подаде оставка

30 Октомври 2017 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ приветстваха решението на Масуд Барзани да подаде оставка като президент на Регионалното правителство на иракските кюрди в Ербил, предава AFP. От Вашингтон обещаха да положат основните на добро сътрудничество с премиера на автономната област, който временно ще държи цялата власт, след като Барзани официално се откаже от поста си на първи ноември.
Говорител на Белия дом заяви в понеделник, че бившият президент на регионалното правителство е „историческа фигура и храбър лидер на своите хора, най-вече в нашата обща борба унищожим „Ислямска държава“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rudaw: Масуд Барзани потвърди, че подава оставка, но заяви, че ще служи на народа си като пешмерга

Rudaw: Масуд Барзани потвърди, че подава оставка, но заяви, че ще служи на народа си като пешмерга

30 Октомври 2017 | 02:28 | Агенция "Фокус"
Ербил. Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани потвърди, че подава оставка, но заяви, че ще продължи да служи на народа си като пешмерга, предаваRudaw.
„Отказвам да продължа да бъда на позицията президент на региона след 1 ноември, 2017 година“, написа той в писмо до парламента.
„Аз, Масуд Барзани Пешмергата, ще продължа да участвам в начинанията на нашата възлюбена нация и възлюбената ни Пешмерга, за постигането на справедливите права на нацията ни, както и защитата на постиженията ни“, се казва в писмото му.
Президентът ще остане в кюрдската политика като председател на Върховния политически съвет на Иракски Кюрдистан.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Протестиращи атакуваха сградата на парламента в Ербил

The Jerusalem Post: Протестиращи атакуваха сградата на парламента в Ербил

29 Октомври 2017 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Ербил. Протестиращи, някои от които носещи бухалки, са атакували сградата на регионалния кюрдски парламент в Ербил, това е съобщил очевидец, пише вестник Jerusalem Post. Причината за недоволството им е решението на регионалния лидер Масуд Барзани да подаде оставка, считано от първи ноември. Според очевидците, докато протестиращите са си проправяли път към сградата и вътре в нея, са били чути и изстрели. За момента няма официално потвърждение на данните.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Багдад постигна споразумение с иракските кюрди за разполагане на правителствени войски по границата на автономния регион

AFP: Багдад постигна споразумение с иракските кюрди за разполагане на правителствени войски по границата на автономния регион

29 Октомври 2017 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракските военни и кюрдските пешмерги постигнаха споразумение за спиране на огъня между двете страни в неделя, това са съобщили от Багдад за AFP. Според договорката, Багдад получава правото да разположи правителствени войски на един от ключовите гранични пунктове на автономната област. Това бе едно от най-важните условия които Багдад постави пред Ербил, тъй като през Иракски Кюрдистан минават държавните петролопроводи към Турция и Сирия, които централното правителство иска да контролира.
Агенция Фокус припомня, че по-рано иракските военни започнаха настъпление срещу позициите на пешмергите, като първата точка бе град Киркук, в чиято околност се намират няколко петролни кладенци. Премиерът на страната Хайдар ал Абади обяви в петък 24-часово спиране на бойните действия с цел започване на преговори с пешмергите. По-рано в неделя стана ясно, че и един от главните организатори на кюрдския референдум за независимост от края на септември, регионалният лидер Масуд Барзани, се отказва от властта си.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Масуд Барзани обяви, че се отказва от лидерския пост на Иракски Кюрдистан

AFP: Масуд Барзани обяви, че се отказва от лидерския пост на Иракски Кюрдистан

29 Октомври 2017 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Ербил. Лидерът на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани обяви в неделя, че се отказва от поста си, предава AFP. По време на заседание на парламента, Барзани заяви, че „след първи ноември, повече няма да изпълнявам функциите си и отказвам всякакви предложения за удължаване на моя мандат“. Писмо, съдържащо обръщението на лидера е изпратено и до агенцията. Барзани призова Парламента да намери негов заместник, като през това време поеме управленските функции.
По-рано в неделя стана ясно, че иракските военни и кюрдските пешмерги са подновили преговорите помежду си, целящи мирното разполагане на правителствени сили по границите на автономния регион.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иракските сили и кюрдските пешмерги са подновили преговорите помежду си

Reuters: Иракските сили и кюрдските пешмерги са подновили преговорите помежду си

29 Октомври 2017 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Багдад/Ербил. Иракските сили и кюрдските пешмерги са подновили преговорите помежду си в неделя, съобщава иракска телевизия, предава агенция Reuters.
Агенцията припомня, че в петък иракският премиер Хайдар ал Абади обяви 24-часово спиране на военните операции срещу кюрдите, с цел започване на преговори, целящи да решат конфликта, започнал след кюрдския референдум за независимост, провел се в края на септември. Според министър-председателят на страната, преговорите целят да уговорят условията за мирно разполагане на иракски сили по границите на автономния регион.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Парламентът на Иракски Кюрдистан ще отнеме част от правомощията на президента Масуд Барсани

Voice of America: Парламентът на Иракски Кюрдистан ще отнеме част от правомощията на президента Масуд Барсани

29 Октомври 2017 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Ербил. Парламентът на Иракски Кюрдистан ще проведе среща в неделя, 29 октомври, за да преразпредели част от правомощията на президента Масуд Барзани, върху който е упражняван натиск да подаде оставка, след референдума за независимост от миналия месец, предава Voice of America.
Парламентът вече е решил да прекрати правителствената дейност на Барзани. Въпреки, че резултатът на референдума бе в полза на независимостта, президентът се намира в затруднено положение, след като иракските правителствени сили поеха контрол над територии в провинцията Киркук. Иракският министър-председател Хайдер ал Абади определи плебисцита за незаконен.
През последните дни правителството на Иракски Кюрдистан предложи да замрази резултатите от референдума и да започне диалог с централното правителство в Багдад, но Абади отхвърли предложението, заявявайки, че единствено би приел пълната отмяна на резултатите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иракските сили за сигурност са ликвидирали 75 терористи от „Ислямска държава“ за последните три денонощия

РИА Новости: Иракските сили за сигурност са ликвидирали 75 терористи от „Ислямска държава“ за последните три денонощия

28 Октомври 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракските сили за сигурност от четвъртък, 26 октомври, до събота, 28 октомври, са ликвидирали 75 терористи от „Ислямска държава“ в боевете за поемане на контрол над западната провинция Анбар, предава РИА Новости.
„В периода между 26 и 28 октомври 2017 г. са ликвидирани 75 терористи, обезвредени са девет коли-бомби, унищожени са десет транспортни средства, обезвредени са 378 бомби, ликвидирани са три командни пункта, четири работилници за изготвяне на взривни вещества, седем склада за оръжие и център за връзка“, пише в официално заявление на командването на иракските сили за сигурност.
В събота иракските военни са освободили от „Ислямска държава“ пет селища, ЖП гара и електроцентрала в района на град Ел Каим в провинцията Анбар.
Агенция „Фокус“ припомня, че министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади обяви на 26 октомври операция по освобождаването на градовете Ел Каим и Рава, наричайки ги последни бастиони на терористите в страната. Градовете се намират в провинцията Анбар в западната част на страната, недалеч от границата със Сирия.
През октомври иракската армия приключи освобождаването на град Ел Хавиджа в провинцията Киркук, бивш главен щаб на „Ислямска държава“ в страната след освобождаването на Мосул.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Има напредък в преговорите между Ирак и кюрдите

The Times of Israel: Има напредък в преговорите между Ирак и кюрдите

28 Октомври 2017 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракските и кюрдските командири са постигнали „напредък“ при преговорите за изтеглянето на пешмергите от спорните области, заяви началникът на иракския Генерален щаб, цитиран от The Times of Israel.
Генерал Отман ал-Ганими каза пред репортери, че има определени „точки“, които тепърва трябва да бъдат изяснени.
„Постигнахме споразумение по някои точки. Има напредък, но крайното решение е в ръцете на кюрдската делегация. Те трябва да се върнат в Кюрдистан за консултация, за да ни дадат отговор“, каза той.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rudaw: Ирак даде ултиматум от четири часа на кюрдите, за да приемат исканията на правителството

Rudaw: Ирак даде ултиматум от четири часа на кюрдите, за да приемат исканията на правителството

28 Октомври 2017 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Ербил. Иракски военни представители дадоха на кюрдските пешмерги четиричасов ултиматум, за да приемат исканията им или да се изправят пред подновяване на бойните действия, предава кюрдската медия Rudaw.
При среща между представители на двете сили, иракските военни са поискали кюрдите да приемат разполагането на федерални сили по всички граници, а пешмергите да бъдат поставени под федерален контрол.
Говорител на иракския премиер Хайдар ал-Абади заяви, че основната цел е „да се стигне до разполагането иракските въоръжени сили по границите, без да се прибягва до насилие“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AA: Иракските сили за сигурност подсигуриха 40 петролни кладенеца в Ниневия

AA: Иракските сили за сигурност подсигуриха 40 петролни кладенеца в Ниневия

28 Октомври 2017 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Ниневия. Иракските федерални сили за сигурност подсигуриха 40 петролни кладенеца в провинция Ниневия, след като проведоха военна операция срещу кюрдските пешмерги, предава Anadolu Agency.
„Обединените иракски сили успяха да установят контрол над 40 от 44-те петролни кладенеца в окръг Зумар на Тал Афар, след провеждането на скорошните военни операции“, заяви армейският майор Хамам ал-Абдали.
„Централното правителство изпрати екипи от инженери, които са специализирани в работата с петролни кладенци, за да поддържат добива на петрол“, добави той.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Канада спира временно военната подкрепа за иракската армия

AFP: Канада спира временно военната подкрепа за иракската армия

28 Октомври 2017 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Отава. Канадските спецчасти временно спират военната подкрепа за иракската армия, заради напрежението между въоръжените сили в близкоизточната страна и кюрдските бойци, оповести министерството на отбраната на Канада, цитирано от AFP. Сътрудничеството ще бъде възстановено „когато бъде налице яснота около вътрешните взаимоотношения на иракските сили за сигурност и бъде задействана работата по ключовите приоритетни задачи“, каза говорител на министерството.
В петък иракските сили за сигурност спряха операциите срещу кюрдите, за да започнат преговори, след като двете страни си размениха артилерийски изстрели.
Канада заяви, че въпреки решението да спре мисията на спецчастите, които обучават и оказват подкрепа на иракските сили като част от международната коалиция, бореща се срещу групировката „Ислямска държава“, ще продължи сътрудничеството в други сфери, включително доставяне на подкрепа за коалицията в тактическата авиация, разузнаването, командването и контрола.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Кюрдите и Ирак преговарят, но все още не са обявили примирие

Washington Examiner: Кюрдите и Ирак преговарят, но все още не са обявили примирие

27 Октомври 2017 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Представители на Кюрдското регионално правителство и иракските власти преговарят, но все още не са обявили примирие, пише Washington Examiner. Тази информация бе разкрита от американския полковник Райън Дилън, който е говорител на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“.
По-рано полковник Дилън каза, че между двете сили е обявено примирие, но след това се поправи и подчерта, че става въпрос за преговори, а не официално прекратяване на огъня.
Превод и редакция: Симеон МилановОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Хайдар ал Абади заяви, че резултатите от кюрдския референдум трябва да бъдат анулирани, а не временно суспендирани

Anadolu Agency: Хайдар ал Абади заяви, че резултатите от кюрдския референдум трябва да бъдат анулирани, а не временно суспендирани

26 Октомври 2017 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Багдад/Ербил. Иракският премиер Хайдар ал Абади заяви, че кюрдите трябва да се откажат напълно от резултатите от проведения в края на септември вот за независимост, а не просто да ги суспендират временно, ако искат да започнат преговори с Багдад. Това съобщава Anadolu Agency, като припомня, че в сряда от регионалното правителство на иракските кюрди предложиха да пренебрегнат временно резултатите от референдума, като в замяна централното правителство се съгласи да започне преговори относно решаването на кризата в района.
Според думите на държавния глава, „единственото приемливо решение е резултатите от референдума да се анулират напълно, тъй като те влизат с противоречие с иракската Конституция“. Абади припомни, че властите са предупредили кюрдите да не организират вота, но регионалното правителство е отказало да се вслуша в призива.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ООН призова Ирак и Иракски Кюрдистан да започнат преговори

AFP: ООН призова Ирак и Иракски Кюрдистан да започнат преговори

26 Октомври 2017 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН призова иракското правителство и лидерите на кюрдския автономен регион да определят график за разговори, чрез които да бъде сложен край на кризата, предизвикана от кюрдския референдум за независимост от миналия месец, предава AFP.
Призивът от висшия орган на ООН дойде, след като Багдад отхвърли предложение за започване на преговори от Ербил, предложил да замрази резултатите от референдума, за да започнат разговори за излизане от кризата.
„Членовете на Съвета отбелязаха, че федералното и регионалното правителства вече са изявили желание за провеждане на дискусии“, заяви посланикът на Франция Франсоа Делатре, който председателства заседанията през този месец.
„Ние ги насърчаваме бързо да определят график за провеждането на тези разговори“, добави той, говорейки пред репортери след заседанието.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Ирак започна нова офанзива срещу кюрдите

The Jerusalem Post: Ирак започна нова офанзива срещу кюрдите

26 Октомври 2017 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Багдад. В четвъртък сутринта, иракски бронирани машини и артилерия, подкрепяни от пехота от шиитски милиции, са започнали настъпление срещу позиции на кюрдските въоръжени сили в Северен Ирак, близко до границите със Сирия и Турция, пише израелското издание The Jerusalem Post.
Според изданието, настъплението има за цел да отнеме стратегическия район от Кюрдското регионално правителство. В процеса на битката са получени съобщения за сблъсъци и бомбардировки над пътя между Ербил и Киркук.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Повече от 90% от територията на Сирия са освободени от терористите

Владимир Путин: Повече от 90% от територията на Сирия са освободени от терористите

26 Октомври 2017 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че от терористите до момента са освободени повече от 90% от територията на Сирия, предава ТАСС.
„Бих желал отново да благодаря на нашите военнослужещи, които участваха в провеждането на антитерористичната операция в Сирия. Благодарение на тяхното мъжество, твърди и професионални действия, ситуацията се измени коренно. От терористите вече са освободени повече от 90% от сирийската територия“, заяви Путин по време на среща с военни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иракската армия се приближава но град Ел Каим, разположен на границата със Сирия

ТАСС: Иракската армия се приближава но град Ел Каим, разположен на границата със Сирия

26 Октомври 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракските правителствени сили при поддръжката на шиитските милиции „Ал Хашд аш Шааби“ поеха под свой контрол пътя, водещ към разположения на границата със Сирия град Ел Каим, предава ТАСС, позовавайки се на местни медии.
Иракските части се приближават към Ел Каим, където се намира последният граничен пункт, който терористите от „Ислямска държава“ държат в свои ръце.
Днес, на 26 октомври, министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади обяви началото на настъплението срещу последните позиции на „Ислямска държава“ в Ирак. Той подчерта, че „терористите вече имат само един избор: смърт или капитулация“. Министър-председателят изрази увереност, че „бърлогата на „Ислямска държава“ в Ел Каим в западната част на провинция Анбар ще бъде унищожена“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иракското правителство би било съгласно единствено на отмяна на резултатите от референдума в Иракски Кюрдистан, а не на замразяването им

РИА Новости: Иракското правителство би било съгласно единствено на отмяна на резултатите от референдума в Иракски Кюрдистан, а не на замразяването им

26 Октомври 2017 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракският министър-председател Хайдер ал Абади заяви, че правителството на страната е съгласно единствено на анулиране на резултатите от референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, а не на тяхното замразяване, предава РИА Новости.
По данни на пресслужбата на министър-председателя Ал Абади е заявил това по време на срещата си в Техеран с иранския вицепрезидент Исхак Джихангири.
„Няма да приемем нищо друго освен отмяната на резултатите от референдума и съблюдаването на конституцията“, заяви Ал Абади.
В сряда регионалното правителство на Иракски Кюрдистан предложи на централните власти на Ирак диалог в замяна на готовност резултатите от референдума за независимост да бъдат замразени. В официално негово заявление се отбелязва, че атаките и конфронтацията между иракските войски и кюрдската Пешмерга, започнали на 16 октомври, са нанесли щети на двете страни и могат да доведат до непрестанно кръвопролитие.
Агенция „Фокус“ припомня, че конфликтът между Багдад и Иракски Кюрдистан се изостри, след като на 25 септември 2017 г. кюрдите проведоха референдум за независимост, който не бе признат от Ирак. В средата на октомври иракските сили за сигурност започнаха операция за завръщането на контрола над териториите на страната, заети от кюрдските въоръжени части Пешмерга.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иракските сили за сигурност стартираха операция срещу последния бастион на „Ислямска държава“

AFP: Иракските сили за сигурност стартираха операция срещу последния бастион на „Ислямска държава“

26 Октомври 2017 | 07:00 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракските сили за сигурност стартираха операция срещу последния бастион на „Ислямска държава“ на границата със Сирия. Това заяви премиерът на Ирак Хайдер ал Абади, цитиран от AFP.
През 2014 г. джихадистката групировка превзе близо една трета от територията на Ирак. Оттогава правителствените сили и паравоенни милиции успяха да си върнат 90% от завзетата от екстремистите територия.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Иракските кюрди заявиха, че са готови да пренебрегнат резултатите от референдума, с цел започване на преговори с Багдад

VOA: Иракските кюрди заявиха, че са готови да пренебрегнат резултатите от референдума, с цел започване на преговори с Багдад

25 Октомври 2017 | 20:11 | Агенция "Фокус"
Ербил. От регионалното правителство на иракските кюрди заявиха, че са готови да пренебрегнат резултатите от референдума за независимост, който се проведе в областта в края на септември, съобщава радио Voice of America. Действието е с цел започване на преговори с Багдад и предотвратяване на допълнително насилие между двете страни. Медията припомня, че по-рано миналата седмица иракски правителствени войски установиха контрол над град Киркук, оспорван между двете страни след референдума за независимост, който премиера на страната обяви за незаконен. Като допълнение на предложението за започване на преговори и пренебрегване на резултатите от вота, кюрдските власти призоваха също така за спиране на военните операции в северните части на Ирак.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Естония празнува 100 години от обявяването на независимостта си - 25 февруари 2018 година
Естония празнува 100 години от обявяването на независимостта си - 25 февруари 20...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.